Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök
  • A holland média közzétette, mennyit fog keresni Mark Rutte, ha a NATO főtitkára lesz.
  • A NATO-tag Magyarország korábban kinyilvánította: Mark Rutte nem elfogadható a NATO élére, mert ahogyan ő fogalmazott, "térdre kell kényszeríteni" Magyarországot.
  • A NATO főtitkárának havi fizetése 10,3 millió forintnak megfelelő euró.
  • A szervezet 13 kulcsfontosságú vezetője 2022-ben összesen 3,6 millió eurós (1,4 milliárd forint) fizetést és egyéb juttatásokat kapott összesen.
  • Ha megszorulnának, ez a vezetés is vehet fel kölcsönt a szervezettől.
  • Végkielégítés is jár a megbízatás végén: egy év teljes fizetés ütheti a markát, azaz 117 millió forint.

Ennyit fog keresni Rutte (adómentesen), ha ő lesz a NATO vezetője - jelenti az RTL NIEUWS.

Tegyük fel, hogy Mark Ruttét nevezik ki a NATO új csúcsemberének, akkor nagy anyagi haszonra tesz majd szert. Több mint háromszor annyit fog keresni, mint most (leköszönő) miniszterelnökként.

Rutte még nem kapta meg az állást. A világ legerősebb katonai szövetségének, a NATO-nak a főtitkárává való kinevezéséhez mind a 32 tagállamnak beleegyezését kell adnia. Rutte 28 ország támogatását élvezi. Tehát jelenleg ő van a pole pozícióban a posztra. 

Ha Rutte megkapja az állást, valószínűleg milliomos lesz belőle - ha eddig nem volt az. A NATO-főtitkárokat négy évre nevezik ki. És általában ki is töltik az idejüket. A legutóbbi három férfi átlagosan több mint hat évig volt ott.

Tegyük fel, hogy Rutte is ennyi ideig bírja, akkor ez idő alatt 2 millió eurót fog keresni (780 millió forint).

Havi szinten ugyanis a NATO csúcsembere jelenleg 26 457,59 eurót keres (10 318 230 Forint). Ezután nem kell adót fizetni. A fizetés 8 százaléka azonban egy későbbi nyugdíjalapba kerül. Maga a NATO további 12 százalékot tesz hozzá a havi fizetéshez, állítja a szövetség.

Évente így Rutte több, mint 300 ezer eurót (117 millió Forintot) kap. Ez körülbelül háromszor annyi, mint a miniszterelnöki fizetése. Ez bruttó 189 210 euró. 1951-ben, két évvel a katonai szövetség megalakulása után megállapodtak abban, hogy a NATO alkalmazásában álló embereknek nem kell adót fizetniük más tagállamokban, ha ott élnek.

Tehát Rutténak nem kell adómegállapítást kérnie a belga adóhatóságtól. És ez lehetővé teszi számára, hogy szépen spóroljon. Végül is a NATO béren kívüli juttatásai jók. 

Hivatalos lakóhely 12 millió euróért

A NATO csúcsemberének például van egy hivatalos rezidenciája. Ez a belga fővárosban, a divatos Avenue Louise egyik - szép és csendes - zsákutcájában található. A Google Streetview-n láthatatlanná tett, műemlékvédelem alatt álló épületet még 2020-ban 12 millió euróra becsülték. Az ingatlan fenntartása is a munkáltató feladata.

Ha most ragaszkodik saját bútoraihoz, akkor azokat adómentesen importálhatja. És a munkaviszonya megszűnésekor szintén adómentesen visszaszállíthatja. 

Autó sofőrrel

A munkába járás és a munkából való eljutás megoldható kerékpárral is, de ez kb. 10 kilométer. És 10 kilométer vissza. Szerencsére a NATO felsővezetői számára rendelkezésre áll egy hivatali gépkocsipark sofőrrel. 

Ráadásul kérdéses, hogy egyáltalán szabad-e biciklizni, mert óriási a biztonsági kockázat. "Ha a NATO-főnökkel történik valami, az nyilvánvalóan árt az egész szövetség imázsának" - magyarázza Roel Schreinemachers politikai riporter.

Az irodába érve szintén minden a legapróbb részletekre is kiterjed. A NATO hatalmas főhadiszállásán fodrászat, valamint újságokat, könyveket és csokoládét árusító bolt is működik. Van ruhatisztító és cipész is. Több étterem és bár is található.

Diplomáciai mentesség

Tegyük fel, hogy Rutte képeslapot akar küldeni, ezt a szintén ott található postahivatalon keresztül teheti meg. Ha pedig olyan információról van szó, amelyet senki más nem láthat, akkor joga van diplomáciai úton elküldeni. Egy futár majd kézbesíti a lepecsételt levelét. 

Rutte diplomáciai mentességet is kap, ami azt jelenti, hogy hivatalából adódóan nem lehet felelősségre vonni azért, amit mond vagy tesz. Ezt a mentességet egyébként már eddig is élvezte a jelenlegi munkája miatt.

Végkielégítés és nyugdíj

A szervezet 13 kulcsfontosságú vezetője 2022-ben összesen 3,6 millió eurós (1,4 milliárd forint) fizetést és egyéb juttatásokat kapott összesen. Ha megszorulna, ez a vezetés is vehet fel kölcsönt a szervezettől. 

A főtitkár távozása után végkielégítésre is jogosult, legfeljebb egyéves fizetésének megfelelő összegben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-25 | 13:33
Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

  • Miközben az ellenzék szerint az ország teljesen tönkrement, a számok mást mutatnak.
  • 4,7 millió fő a foglalkoztatottak száma, ez a rendszerváltás óta a legmagasabb adat.
  • A 27 EU-tagállam közül mindössze 9 van, mely elérte a válság előtti gazdasági teljesítményt.
  • Ezek egyike Magyarország.
  • A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre.
  • A 2021-2022 évek során a gazdasági újraindítási tervben 13 ezer milliárd forint szolgálja a vállalkozásokat és a családokat.
  • A Moody's hitelminősítő intézet pedig pénteken este kedvezőbb adósságbesorolási helyezést ítélt meg Magyarországnak, vagyis a hitelminősítő elismeri a magyar gazdaság teljesítményét.
  • Varga Mihály szerint ez erős és fontos visszajelzés.
Biznisz 2021-09-20 | 12:06
Hatalmas előrelépés: 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak EU-s forrásokra

Hatalmas előrelépés: 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak EU-s forrásokra

  • Eddig azért nem lehetett ekkora támogatásra pályázni, mert az Európai Unió Budapestet és Pest megyét egy térségként kezelte, ahol a Főváros "felhúzta" a statisztikai régió fejlettségét, márpedig komolyabb volumenű támogatások csak "fejletlen" régióknak járnak.
  • A kormány azért lobbizott Brüsszelnél, hogy Pest megyét leválaszthassa a statisztikai régióról az itt dolgozó vállalkozások érdekében.
  • A törekvés sikerrel járt, 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással nyerhetnek el EU-s forrásokat.
Biznisz 2021-07-17 | 12:45
Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

  • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
  • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.
Biznisz 2021-09-19 | 10:57
Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

  • Csak a szokásos: a baloldal hazug ígéretekkel verekszi magát hatalomra, majd a hatalomban az ellenkezőjét teszi annak, mint amit a kampányban ígérgetett.
  • Az óbudai baloldal azt ígérte a kampányban, hogy bérlakásokat épít - pont az ellenkezőjét teszik, eladnak szinte minden bérlakást.
  • Ugyanez történt Újpesten is: az ottani fideszes vezetés is előkészített egy bérlakás-építési programot, majd azt a momentumos polgármester gyakorlatilag kiherélte.
  • Óbudán azt is ígérték, megőrzik a kerület ingatlanvagyonát - ehelyett csak júliusban egy másfél milliárdos ingatlaneladási csomagról döntöttek a III. kerületben.
Biznisz 2021-10-29 | 12:29
A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

  • Gyanús szerződés, 100 fa kivágása, engedély nélküli építkezés, haveroknak jól fialó üzlet - csak egy újabb, szokásos gyurcsányista-baloldali üzletelés, most éppen Óbudán.
  • Az előző, fideszes önkormányzat megszerzett az államtól egy területet, hogy ott közösségi sport- és rekreációs központot építsen fel.
  • Aztán jött Kiss László és szoros szövetségese, Szabó Tímea, leseperték a kész terveket, és bérbe adták az értékes önkormányzati ingatlant, ahol teniszpályákat üzemeltet a bérlő vállalkozás.
  • Holott az állam és az önkormányzat között létrejött szerződés értelmében a területen csak vízi- és kerékpáros sportokhoz kapcsolódó tevékenységeket lehetne végezni.
  • Furcsa véletlen továbbá, hogy a bérlő cég épp a pályázat beadása előtti napokban alakult meg, vagyis mindenféle referencia nélkül adták nekik 15 évre bérbe az önkormányzati telket.
Biznisz 2021-07-27 | 17:30

1095 milliárdot a kkv-k vittek el az 1630 milliárdos, 2021-es év első félév közbeszerzési piacából

  • Nahát, nem csak Mészáros nyer mindent, pedig minden nap minden órájában ezt hazudja az ellenzék.
  • És a szolgalelkű cselédmédiája.