Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre
  • Belgium és Spanyolország a világ második és harmadik legnagyobb orosz LNG-importőre 2023-ban.
  • Akkor ki is finanszírozza Putyin háborús hadigépezetét?
  • Merthogy Magyarországot rendszeresen ezzel vádolják az ukránok és a Nyugat.

Az EU rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból - tudósít a Financial Times.

 Az EU idén rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt fog importálni Oroszországból, annak ellenére, hogy az EU célja, hogy 2027-re leváljon az orosz fosszilis tüzelőanyagokról.

Az idei év első hét hónapjában Belgium és Spanyolország volt az orosz cseppfolyósított földgáz második és harmadik legnagyobb vásárlója Kína mögött - derül ki a Global Witness nevű nem kormányzati szervezet iparági adatainak elemzéséből.

Összességében az EU szuperhűtött gázimportja idén január és július között 40 százalékkal nőtt a 2021-es év azonos időszakához képest, mielőtt Oroszország teljes körűen megszállta Ukrajnát. Az ugrás alacsony bázisról indult, mivel az EU az ukrajnai háború előtt nem importált jelentős mennyiségű LNG-t, mivel az Oroszországból származó vezetékes gázra támaszkodott.

Az európai import-emelkedés azonban sokkal élesebb, mint az orosz LNG-behozatal globális átlagos növekedése, amely ugyanebben az időszakban 6 százalék volt - közölte a Global Witness.

A civil szervezet elemzése a Kpler iparági elemző cég adatain alapul, amelyekből kiderült, hogy az EU mintegy 1,7 százalékkal több orosz LNG-t importál, mint amikor az import tavaly rekordot döntött.

A Global Witness szerint a januártól júliusig behozott LNG költsége spot piaci áron 5,29 milliárd eurót tett ki.

"Megdöbbentő, hogy az EU országai olyan keményen dolgoztak azon, hogy leszoktassák magukat a vezetékes orosz fosszilis gázról, csak azért, hogy azt a hajón szállítottal helyettesítsék" - mondta Jonathan Noronha-Gant, a Global Witness vezető fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó kampányfőnöke. "Nem számít, hogy csővezetékből vagy hajóról érkezik - ez még mindig azt jelenti, hogy az európai vállalatok milliárdokat küldenek [Vlagyimir] Putyin hadikasszájába."

Az orosz mennyiségek nagy része a Jamal LNG közös vállalatból származik, amely többségi tulajdonosa a Novatek orosz vállalat. További részesedésekkel rendelkezik a francia TotalEnergies, a kínai CNPC és egy kínai állami alap. A vállalkozás mentesül az exportvámok alól, de jövedelemadó-köteles.

A behozatal szintje nem csak azt eredményezi, hogy több milliárd eurónyi bevétel folyik Oroszországba, miközben az EU folyamatosan szigorítja a Moszkvával szembeni szankciórendszerét, hanem az EU ki van téve annak, hogy a Kreml hirtelen döntést hoz a szállítások leállításáról, ahogyan tavaly tette a vezetékes gáz esetében.

Alex Froley, az ICIS tanácsadó cég vezető LNG-elemzője szerint "a hosszú távú európai vevők azt mondják, hogy továbbra is veszik a szerződött mennyiségeket, hacsak a politikusok nem tiltják meg". Hozzátette, hogy az EU importtilalma némi fennakadást okozna a hajózásban, mivel át kellene alakítani a globális kereskedelmi struktúrákat, "de végső soron Európa találhatna más beszállítókat, Oroszország pedig más vevőket".

Belgium nagy mennyiségű orosz cseppfolyósított földgázt importál, mivel Zeebrugge kikötője egyike azon kevés európai átrakodási pontoknak, ahol a magas északon használt, jégosztályú tartályhajókról a hagyományos teherhajókra átrakodnak.

Elemzők szerint a spanyol Naturgy és a francia Total is nagy mennyiségű orosz cseppfolyósított földgázra kötött folyamatos szerződéseket.

Az EU döntéshozói arra ösztönzik az európai vállalatokat, hogy ne vásároljanak orosz LNG-t.

Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter, akinek kormánya vezeti az EU soros elnökségének hat hónapos időszakát, márciusban azt mondta, hogy az LNG-t szankciókkal kellene sújtani, hozzátéve, hogy a helyzet "abszurd".

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, hogy a blokk "a lehető leghamarabb teljesen megszabadulhat és meg is kell szabadulnia az orosz gáztól, szem előtt tartva az ellátás biztonságát".

Az EU tisztviselői rámutattak az orosz fosszilis tüzelőanyagok 2027-ig történő fokozatos kivonására irányuló átfogó erőfeszítésekre, de figyelmeztettek, hogy az LNG-import teljes betiltása a tavalyihoz hasonló energiaválság kialakulásának kockázatát rejti magában, amikor az uniós gázárak rekordmagasságba, megawattóránként több mint 300 euróra emelkedtek.

Egy tisztviselő szerint annak ellenére, hogy az európai gáztárolók több mint 90 százalékban megteltek a tél előtt, még mindig "nagy az idegesség", ha a szállítások további csökkentésére kerülne sor.

A Kpler adatai szerint január és július között az EU 133,5 millió köbméternyi (82 milliárd köbméter földgáznak megfelelő) LNG-behozatalának 21,6 millió, azaz 16 százalékát az orosz LNG tette ki, ezzel a Kpler adatai szerint a blokk második legnagyobb szállítója a folyékony üzemanyagnak az Egyesült Államok után.

Márciusban az energiaügyi miniszterek a blokk gázpiacát szabályozó új szabályokba egy olyan záradékot vezettek be, amely lehetővé tenné a kormányok számára, hogy megtiltsák az orosz és fehérorosz vállalatoknak, hogy kapacitást foglaljanak az EU LNG-infrastruktúráján, így próbálva jogi megoldást találni az import megakadályozására.

A javaslatról azonban előbb tárgyalni kell az Európai Parlamenttel, mielőtt hatályba léphetne.

Henning Gloystein, az Eurasia Group energia-, éghajlat- és erőforrásügyi igazgatója szerint "közel nulla" annak a valószínűsége, hogy a kormányok idén télen gázhiány miatt ipari leállásokat rendeljenek el.

Az EU-nak további 10 százalékkal kell csökkentenie a keresletet - tette hozzá Gloystein. "Ha nem csökkentjük strukturálisan 10-15 százalékkal a gázfogyasztást, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ez a verseny [az ellátásért] minden évben megismétlődik."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2021-07-14 | 16:19
Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

  • Működik a kormány újraindítást támogató, az ipart segítő gazdaságpolitikája.
Biznisz 2021-12-01 | 13:26
256 millióért vette, másnap 540 millióért árulta a telket, amit a Fővárostól szerzett

256 millióért vette, másnap 540 millióért árulta a telket, amit a Fővárostól szerzett

  • Anonymus legutóbbi felvételén az álarcos alak 13 olyan ingatlant nevezett meg, amiken "jutalékos" rendszerben adhatott tovább a főváros.
  • Ezek közül is kiemelkedik egy telek, amit 256 millióért szerzett meg az új gazdája, majd másnap 540 millióért kezdte hirdetni.
Biznisz 2021-11-07 | 21:22
Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

  • Anonymus megnevezett egy, a Főváros által nemrégiben eladott ingatlant, hogy igazolja azon állításait, a Főváros Vagyonkezelőjéhez Berki Zsolt "intéző" emberként (lobbistaként) bejáratos.
  • Berki Zsolt ugyanis a Városháza eladásának ügyében is érintett, de a Főváros vezetése letagadta, hogy tudná, ki az a Berki Zsolt.
  • Az interneten elérhető adatok szerint a 232340/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan, és az Anonymus videójában megszólaló férfi által megszerzett telek egy XXII. kerületi, a 2020-as iratok szerint 7400 négyzetméteres, beépítetlen telekre utal.
  • Ezt az ingatlant a férfi elmondása szerint Berki Zsolt segített neki megszerezni.
  • Az ingatlan vételára bruttó 101 millió volt a Főváros saját honlapja szerint.
  • Vagyis elég nehezen védhető, hogy Berki Zsoltot senki sem ismeri a Városházán.
Biznisz 2021-12-07 | 11:39
Százharminc milliárdos ingatlanbizniszt álmodtak Karácsonyék a Mocsárosdűlőre

Százharminc milliárdos ingatlanbizniszt álmodtak Karácsonyék a Mocsárosdűlőre

  • Egy, a napokban kiszivárgott Anonymus-hangfelvételből kiderül, hogy a korábbi, fideszes városvezetés által védelem alá helyezett Mocsárosdűlő egy részére óriási ingatlanbizniszt álmodott a baloldal.
  • Összesen 334.000 négyzetméteren terveznek ott ingatlanfejlesztést, köztük lakóingatlanokat, vagyis mintegy 1.100 lakást és irodaépületeket.
  • A hangfelvételből kiderül, hogy ugyan lakóingatlanokat nem akart a DK-s polgármester, Kiss László, de meg van vele beszélve, megvan "a deal", hogy ezt mégis akarja, "szeretni fogja".
  • A felvétel nyilvánosságra kerülése után Szabó Tímea helyi országgyűlési képviselő acsarkodó hazudozásba kezdett.
  • Ugyanígy tett Karácsony is, erre válaszul Tarlós István korábbi Főpolgármester megjegyezte, Karácsony annyira sokat hazudozik, hogy fontolóra vette, hogy beperli.
  • A tények cáfolják Szabó és Karácsony állításait, és a háttérben fölsejlik egy hatalmas ingatlanfejlesztés és egy óriási üzlet a Mocsárosdűlőn.
Biznisz 2021-11-07 | 12:02
Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

  • Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha Karácsonyék nem a város vezetői lennének, hanem a felszámolóbiztosai.
  • A PestiSrácok szúrta ki, hogy tízmilliárdos értéken árul fővárosi tulajdonú ingatlanokat a Karácsony Gergely vezette hivatal.
  • A hírek alapján a Városháza épületét is eladnák 40 milliárdért.
  • Karácsony korábbi mentora, Horn Gábor meg is üzente, hogy ő pártolja az eladást, majd egyértelműen Karácsonyra utalva kijelentette, nem kell folyton beszarni.
Biznisz 2021-11-10 | 17:56
Eddig titkolta, de Márki-Zay korábban egy brüsszeli, nagyvállalati érdekeket képviselő energetikai lobbiszervezetnél volt vezető

Eddig titkolta, de Márki-Zay korábban egy brüsszeli, nagyvállalati érdekeket képviselő energetikai lobbiszervezetnél volt vezető

  • A csoportosulás az elektromos iparág lobbiszervezete Brüsszelben.
  • Innen könnyen megérthető, miért is akarja megemelni a magyarok rezsijét Márki-Zay.
  • Azért, mert a nagyvállalatok profitérdekeit képviseli az emberek helyett.
Biznisz 2021-11-30 | 11:31
Miközben a foglalkoztatottság is nőtt, az átlagkeresetek is emelkedtek

Miközben a foglalkoztatottság is nőtt, az átlagkeresetek is emelkedtek

  • Közel 10 százalékkal emelkedtek a bérek az egy évvel ezelőtti szinthez képest.