Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre
 • Belgium és Spanyolország a világ második és harmadik legnagyobb orosz LNG-importőre 2023-ban.
 • Akkor ki is finanszírozza Putyin háborús hadigépezetét?
 • Merthogy Magyarországot rendszeresen ezzel vádolják az ukránok és a Nyugat.

Az EU rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból - tudósít a Financial Times.

 Az EU idén rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt fog importálni Oroszországból, annak ellenére, hogy az EU célja, hogy 2027-re leváljon az orosz fosszilis tüzelőanyagokról.

Az idei év első hét hónapjában Belgium és Spanyolország volt az orosz cseppfolyósított földgáz második és harmadik legnagyobb vásárlója Kína mögött - derül ki a Global Witness nevű nem kormányzati szervezet iparági adatainak elemzéséből.

Összességében az EU szuperhűtött gázimportja idén január és július között 40 százalékkal nőtt a 2021-es év azonos időszakához képest, mielőtt Oroszország teljes körűen megszállta Ukrajnát. Az ugrás alacsony bázisról indult, mivel az EU az ukrajnai háború előtt nem importált jelentős mennyiségű LNG-t, mivel az Oroszországból származó vezetékes gázra támaszkodott.

Az európai import-emelkedés azonban sokkal élesebb, mint az orosz LNG-behozatal globális átlagos növekedése, amely ugyanebben az időszakban 6 százalék volt - közölte a Global Witness.

A civil szervezet elemzése a Kpler iparági elemző cég adatain alapul, amelyekből kiderült, hogy az EU mintegy 1,7 százalékkal több orosz LNG-t importál, mint amikor az import tavaly rekordot döntött.

A Global Witness szerint a januártól júliusig behozott LNG költsége spot piaci áron 5,29 milliárd eurót tett ki.

"Megdöbbentő, hogy az EU országai olyan keményen dolgoztak azon, hogy leszoktassák magukat a vezetékes orosz fosszilis gázról, csak azért, hogy azt a hajón szállítottal helyettesítsék" - mondta Jonathan Noronha-Gant, a Global Witness vezető fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó kampányfőnöke. "Nem számít, hogy csővezetékből vagy hajóról érkezik - ez még mindig azt jelenti, hogy az európai vállalatok milliárdokat küldenek [Vlagyimir] Putyin hadikasszájába."

Az orosz mennyiségek nagy része a Jamal LNG közös vállalatból származik, amely többségi tulajdonosa a Novatek orosz vállalat. További részesedésekkel rendelkezik a francia TotalEnergies, a kínai CNPC és egy kínai állami alap. A vállalkozás mentesül az exportvámok alól, de jövedelemadó-köteles.

A behozatal szintje nem csak azt eredményezi, hogy több milliárd eurónyi bevétel folyik Oroszországba, miközben az EU folyamatosan szigorítja a Moszkvával szembeni szankciórendszerét, hanem az EU ki van téve annak, hogy a Kreml hirtelen döntést hoz a szállítások leállításáról, ahogyan tavaly tette a vezetékes gáz esetében.

Alex Froley, az ICIS tanácsadó cég vezető LNG-elemzője szerint "a hosszú távú európai vevők azt mondják, hogy továbbra is veszik a szerződött mennyiségeket, hacsak a politikusok nem tiltják meg". Hozzátette, hogy az EU importtilalma némi fennakadást okozna a hajózásban, mivel át kellene alakítani a globális kereskedelmi struktúrákat, "de végső soron Európa találhatna más beszállítókat, Oroszország pedig más vevőket".

Belgium nagy mennyiségű orosz cseppfolyósított földgázt importál, mivel Zeebrugge kikötője egyike azon kevés európai átrakodási pontoknak, ahol a magas északon használt, jégosztályú tartályhajókról a hagyományos teherhajókra átrakodnak.

Elemzők szerint a spanyol Naturgy és a francia Total is nagy mennyiségű orosz cseppfolyósított földgázra kötött folyamatos szerződéseket.

Az EU döntéshozói arra ösztönzik az európai vállalatokat, hogy ne vásároljanak orosz LNG-t.

Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter, akinek kormánya vezeti az EU soros elnökségének hat hónapos időszakát, márciusban azt mondta, hogy az LNG-t szankciókkal kellene sújtani, hozzátéve, hogy a helyzet "abszurd".

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, hogy a blokk "a lehető leghamarabb teljesen megszabadulhat és meg is kell szabadulnia az orosz gáztól, szem előtt tartva az ellátás biztonságát".

Az EU tisztviselői rámutattak az orosz fosszilis tüzelőanyagok 2027-ig történő fokozatos kivonására irányuló átfogó erőfeszítésekre, de figyelmeztettek, hogy az LNG-import teljes betiltása a tavalyihoz hasonló energiaválság kialakulásának kockázatát rejti magában, amikor az uniós gázárak rekordmagasságba, megawattóránként több mint 300 euróra emelkedtek.

Egy tisztviselő szerint annak ellenére, hogy az európai gáztárolók több mint 90 százalékban megteltek a tél előtt, még mindig "nagy az idegesség", ha a szállítások további csökkentésére kerülne sor.

A Kpler adatai szerint január és július között az EU 133,5 millió köbméternyi (82 milliárd köbméter földgáznak megfelelő) LNG-behozatalának 21,6 millió, azaz 16 százalékát az orosz LNG tette ki, ezzel a Kpler adatai szerint a blokk második legnagyobb szállítója a folyékony üzemanyagnak az Egyesült Államok után.

Márciusban az energiaügyi miniszterek a blokk gázpiacát szabályozó új szabályokba egy olyan záradékot vezettek be, amely lehetővé tenné a kormányok számára, hogy megtiltsák az orosz és fehérorosz vállalatoknak, hogy kapacitást foglaljanak az EU LNG-infrastruktúráján, így próbálva jogi megoldást találni az import megakadályozására.

A javaslatról azonban előbb tárgyalni kell az Európai Parlamenttel, mielőtt hatályba léphetne.

Henning Gloystein, az Eurasia Group energia-, éghajlat- és erőforrásügyi igazgatója szerint "közel nulla" annak a valószínűsége, hogy a kormányok idén télen gázhiány miatt ipari leállásokat rendeljenek el.

Az EU-nak további 10 százalékkal kell csökkentenie a keresletet - tette hozzá Gloystein. "Ha nem csökkentjük strukturálisan 10-15 százalékkal a gázfogyasztást, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ez a verseny [az ellátásért] minden évben megismétlődik."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-12-22 | 10:54
Bige megtagadta a bírság kifizetését, de a bíróság első fokon kötelezte rá

Bige megtagadta a bírság kifizetését, de a bíróság első fokon kötelezte rá

 • Az ítélet nem jogerős, de a bírósági elsőfokú ítéletből jól látszik, a Gazdasági Versenyhivatal 4 éves vizsgálódása megalapozott, Bigéék kartellezhettek a műtrágyapiacon.
Biznisz 2021-08-13 | 13:22
Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

 • Egymásnak feszült a Momentum támogatásával induló Hadházy, és a szocialista polgármester Horváth Csaba.
 • Utóbbiról Karácsony azt mondta, neki legalább van annyi esze, hogy tudja, miért lehet börtönbe kerülni.
Biznisz 2023-01-17 | 14:45
Jobbikos pártsajtó: Márki-Zay politikai szélhámos?

Jobbikos pártsajtó: Márki-Zay politikai szélhámos?

 • Egy bírósági per előzményeiről és a per tárgyáról tudósít a Jobbik pártalapítványának finanszírozásában álló Alfahír.
 • Az összefoglaló szerint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom egyesületnél törvénytelen állapotok uralkodnak.
 • A portál szerint egy időben az egyesület felügyelőbizottsága sem működött törvényesen.
 • A tét az, ki költheti el a számlán még meglévő 53 millió forintot?
Biznisz 2022-01-12 | 15:06
A vidék elsorvasztása: Márki-Zay bezárná a szülészeteket és a sürgősségi ellátásokat

A vidék elsorvasztása: Márki-Zay bezárná a szülészeteket és a sürgősségi ellátásokat

 • Márki-Zay gyurcsányabb a Gyurcsánynál.
 • Siratja a vizitdíjat, a kórházi napidíjat.
 • Közben pedig szerinte az egészségügy gondjait csak "drasztikus privatizációval" lehetne orvosolni.
Biznisz 2021-11-11 | 11:20
Karácsony ott se volt, nem tudott semmiről, megint más viszi el a balhét

Karácsony ott se volt, nem tudott semmiről, megint más viszi el a balhét

 • A Főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus bejelentette, fejek hullhatnak a Vagyonkezelőnél a Városháza tervezett eladása miatt.
 • Továbbra is azt állítja, nem tudtak semmiről.
 • Ennek ellentmond, hogy Karácsony nyilvánosságra hozott a napokban olyan terveket, amelyek a Városháza eladását is számba veszik.
 • Igaz, korábban még azt is tagadta, hogy ez egyáltalán felmerült volna.
Biznisz 2021-05-15 | 16:00
Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

 • Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök által kitaposott ösvényen halad felesége, Gyurcsányné Dobrev Klára is, ez pedig semmi mást jelent, mint az állami egészségügy piacosítását.
 • Gyurcsányné szombaton egy Facebook-videóban az alábbiakat nyilatkozta: "a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként, az új köztársasági kormány nevében azt vállalom, hogy miután feláll az új kormány, lehetővé fogjuk tenni, hogy a biztosítási befizetéseink egy részét magánegészségügyi szolgáltatónál is felhasználhassuk."
 • Férje ugyanezt tervezte kormányon, de terve elbukott.
 • Az állami forrásokból finanszírozott magánegészségügy az egyik legtutibb biznisz: a kockázatot a közös társadalom-biztosítás, az állami TB-kassza vállalja, a hasznot pedig a magánegészségügy szedi.
 • A szocialisták ezzel a módszerrel hoztak helyzetbe és tőkésítettek fel kiváltságos egészségügyi szolgáltatókat, például a CT- és MRI-, azaz a képdiagnosztikai piacot uraló Affidea-csoportot.
 • Gyurcsányné visszatérésével visszatérne az a korszak is, amikor állami pénzből magánszolgáltatók tettek zsebre hatalmas profitot.
Biznisz 2022-10-06 | 16:40
"Az USA 200 millió eurót keres minden egyes LNG-tankeren", mondja egy német baloldali politikus

"Az USA 200 millió eurót keres minden egyes LNG-tankeren", mondja egy német baloldali politikus

 • Németországban egyre jobban csípi a vezetők szemét, hogy az Egyesült Államok csillagászati áron értékesíti az orosz gázt kiváltó LNG-t az országnak.
 • Új német energetikai ellenfél? - teszi fel a kérdést az ntv.
Biznisz 2023-02-08 | 11:33
FOCUS: a Nyugat terve, hogy gazdaságilag akarja térdre kényszeríteni Oroszországot, egyszerűen megbukott

FOCUS: a Nyugat terve, hogy gazdaságilag akarja térdre kényszeríteni Oroszországot, egyszerűen megbukott

 • A német hírportál pontról-pontra összeszedte, gyakorlatilag meg sem karcolta az oroszokat a Nyugat szankcionális-kereskedelmi háborúja.