Kiárusítás: dobra verte a világ egyik legnagyobb titánium-termelő cégét Ukrajna

Kiárusítás: dobra verte a világ egyik legnagyobb titánium-termelő cégét Ukrajna
  • A háború hatalmas üzlet, mert az üzlet pénzt termel, amiből ismét lehet háborúzni.
  • A BENNFENTES 2023 januárjában közölte a NEWSWEEK alapján: a csata az ukrán titánium-készletért is folyik.
  • Azóta az is kiderült, hogy a németek a donbásszi ritkaföldfémekre hajtanak, mert szükségük van ezekre a zöldátálláshoz: szükségünk van "saját" készletekre, érveltek.
  • Ahogyan más befektetők az ukrán földvagyon egy jelentős részére tették rá a kezüket, összesen minimum 3,5 millió hektárra.
  • Mások az európai baromfiágazatot tönkretevő, az űrből is látszó hatalmas csirkegyár-komplexumokat üzemeltetik, ezeket Brüsszel is bőkezűen finanszírozza.
  • A napokban az ukrán állam megvált a világ egyik legnagyobb titánium-termelő cégétől is.
  • Azt is október elején jelentették be, hogy az IMF és a Világbank "könnyít ukrajnai hiteleinek kondícióin".

"Az Egyesült Államokban és a szövetséges nemzetekben most megindult az a törekvés, hogy azonosítsák, fejlesszék és hasznosítsák Ukrajna hatalmas erőforrásait, amelyek kulcsfontosságúak a Nyugat legfejlettebb katonai technológiájának kifejlesztéséhez: ezek a jövőben az Oroszországgal és Kínával szembeni elrettentés gerincét fogják alkotni" - tudósított a NEWSWEEK 2023 januárjának végén.

A titán egy könnyű, mégis erős fém, amelyet széles körben használnak fejlett katonai alkalmazásokban, például vadászrepülőgépekben, helikopterekben, hadihajókban, tankokban, nagy hatótávolságú rakétákban és sok minden másban, folytatta a lap.

Mert "ha Ukrajna győz, az USA és szövetségesei első helyre kerülnek, hogy a titánhoz hozzáférjenek. Ha azonban Oroszországnak sikerül elfoglalnia az ország lelőhelyeit és üzemeit, Moszkva növelni fogja globális befolyását az egyre inkább stratégiai fontosságú nyersanyag felett."

A NEWSWEEK szerint "a belügyminisztérium a titánt az USA gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból létfontosságú 35 ásványi nyersanyag közé sorolta."

De "az Egyesült Államok azonban a felhasznált ércnek még mindig több mint 90 százalékát importálja, és nem mindet baráti országokból. Az USA már nem tart titánszivacsot a nemzeti védelmi készletében, és az utolsó hazai titánszivacsgyártó 2020-ban bezárt. Ukrajna egyike annak a hét nemzetnek, amely titánszivacsot, a titánfém alapanyagát termeli. Kína és Oroszország - Amerika legjelentősebb stratégiai riválisai - is ebbe a kiválasztott csoportba tartoznak."

A 2023-as NEWSWEEK cikkben továbbá az áll, "a nemzetbiztonsági szakértők és az Ukrajnát pártolók egyre inkább arra ösztönzik a döntéshozókat, hogy nézzenek keletre."

A tavalyi éves védelmi kiadásokról szóló törvényjavaslat utasította a Külügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg "az ukrajnai titánforrások felhasználásának megvalósíthatóságát a kínai és orosz források lehetséges alternatívájaként".

"Ukrajna valóban jelentős ritkaföldfém-ásványi lelőhelyekkel rendelkezik, és ha jól játszuk ki a kártyáinkat, akkor valóban vonzó alternatívája lehet az orosz és kínai forrásoknak" - mondta a Newsweeknek egy kongresszusi munkatárs - aki névtelenséget kért, mivel nem volt felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljen.

"Ahogy Nyugaton egyre több vita folyik arról, hogy miért áll érdekünkben továbbra is támogatni Ukrajnát, úgy gondolom, hogy ez az egyik olyan érv, amelyet egyre gyakrabban fogunk hallani."

A tavaly januári NEWSWEEK-cikk így fogalmazott: "Kijev azt reméli, hogy titániumipara lesz az egyik támasza a külföldi pénzek és az ezzel járó politikai védelem bevonzásában."

"Ma van titánunk és van lítiumunk, mindkettőre nagy a kereslet most, és a jövőben még nagyobb lesz a kereslet" - mondta a Newsweeknek Oleg Ustenko, Zelenszkij gazdasági tanácsadója. "Úgy tudom, hogy ezeknek a lelőhelyeknek a többségét még ki sem aknázták. Az üzleti lehetőségek ebben az ágazatban valóban óriásiak".

Friss hír, hogy Ukrajna kormánya 2024. október elején 96 millió dollárért eladta a világ egyik legnagyobb titániumtermelő vállalkozását - tudósít a Kyiv Independent.

Ukrajna 3,94 milliárd hrivnyáért (96 millió dollár, 35 milliárd forint) eladta az állami tulajdonú UMCC-Titaniumot a Cemin Ukraine vállalatnak - közölte az ország állami ingatlanalapja október 9-én közleményben.

"A költségvetés jelentős forrásokhoz jut a védelmi képességeink megerősítésére" - közölte Ivanna Smachylo, az alap vezetője a nyilatkozatában.

Az UMCC-Titanium a világ egyik legnagyobb titántermelője, valamint rutil-, és cirkónium-koncentrátum bányászatával foglalkozó vállalkozása.

A vállalatot 2014-ben hozta létre az ukrán kormány a vilnohirszki és az irsanszki bányászati és kohászati üzemek irányítására és működtetésére, 2019 óta pedig az állami vagyonalap kezeli.

Az árverésen a Neqsol Holdinghoz tartozó Cemin Ukraine volt az egyetlen ajánlattevő. A nemzetközi Neqsol Holding cégcsoport Nasib Hasanov azeri üzletember tulajdonában van. A vállalat tulajdonában van a Vodafone, Ukrajna második legnagyobb mobilszolgáltatója (a Vodafone egy globális márka, és a BlackRock is jelentős résztulajdonos a távközlési vállalatban, kivéve Magyarországon).

Az eladási feltételek szerint a vevőnek meg kell őriznie a vállalat fő tevékenységét, legalább 400 millió hrivnya (9,7 millió dollár) értékű beruházást kell végrehajtania, valamint vissza kell fizetnie az állami költségvetéssel szemben fennálló hátralékokat és lejárt tartozást, amely március végéig 609 millió hrivnya (14,8 millió dollár) volt - olvasható az alap közleményében.

A Miniszteri Kabinetnek még jóvá kell hagynia az eladást.

Az értékesítés az ország "Nagy Privatizáció" kezdeményezésének része, amelyet nemrég, szeptemberben indítottak újra, hogy azzal több bevételt teremtsenek az államnak. A nagy állami tulajdonú eszközök privatizációja az ország 1991-es függetlenné válása óta lassan halad, főként a korrupció és a rossz gazdálkodás miatt.

A jövőben több további vállalat privatizációját tervezik ebben az iparágban, különösen a Demurinsky GZK és a "VSMPO Titan Ukrajna" tekintetében - tette hozzá a közlemény.

A közelmúltban egy online árverésen 2,5 milliárd hrivnyáért (61 millió dollár) adták el a Kijev központjában található, szimbolikus Hotel Ukrajnát Maksym Krippa ukrán üzletembernek.

A még megmaradt ukrán állami vagyont 2022 óta ajánlják erőltetett privatizáció során nyugati befektetők figyelmébe.

A 2023-as tervekről itt írt az amerikai BLOOMBERG.

Az üzleti lap szerint Rusztem Umerov 2023. áprilisában több mint 400 millió dollárt remélt a műtrágyagyártótól kezdve a közművekig, kohókig és egy inzulingyártó cég eladásán keresztül – írta a lap. Ha az ukrán parlament májusban jóváhagyja a nagy állami cégek eladását, akkor Umerov szerint az év harmadik negyedévében olyan vállalatok kerülnek eladásra, mint az ammóniagyártó Odesszkij Priportovij Zavod, a titángyártó UMMC és a Zaporozsje Titánium-Magnézium Gyár, az inzulint gyártó Indar és az áramtermelő Centrenergo.

Hozzátette, hogy további 190 millió dollár származhat a termőföldek bérbeadásából, ha a törvényhozók engedélyezik az alapnak az állami földek konszolidálását.
A BENNFENTES korábban itt írt a német CDU-s képviselő megdöbbentő kijelentéséről, aki beismerte, a nagylelkű német hozzállás mögött "teljesen más okok állnak". Ő arra hivatkozott, a lítium-lelőhelyek kellenek nekik.

Itt pedig az ukrajnai csirkegyárakkal foglalkoztunk, amelyeket bőségesen pénzel Brüsszel.

Korábban a Mandiner is feldolgozta, hogy a Washington Post és egy kanadai agytröszt 2022. augusztusában amiatt kongatta a vészharangot, mert a keleti területek orosz annektálásával Ukrajna trilló dollárnyi nyersanyagvagyont veszít el.
Mindezek ismeretében talán nem meglepő, hogy az egyik legkeményebb washingtoni háborús héja, a republikánus Lindsey Graham szenátor úgy fogalmazott, Ukrajna "10-12 trillió dolláros aranybányán ül", amit nem szabad hagyni, hogy az oroszok kezére kerüljön.

 

Szintén Lidsey Graham volt az, aki 2024 márciusában Kijevbe látogatott és felszólította az ukrán törvényhozókat, hogy ne késlekedjenek tovább az új, katonai mobilizációs törvény elfogadásával, mert "több emberre van szükségünk a sorban".

Az amerikai nyilatkozata annyira megdöbbentő, hogy képernyőmentésként is érdemes idetenni.

"Több emberre van szükségünk a sorban" - mondta.

Arra is sürgette az ukránokat, hogy ne arra alapozzák a hadseregbe való belépést, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja-e őket. "Nem számít, mit teszünk, harcolni kell" - mondta.

"Nem számít, mi mit teszünk, ti magatokért harcoltok".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2022-02-24 | 12:13
Török Gábor bérelemző hazudik

Török Gábor bérelemző hazudik

  • Az ember, aki évtizedek óta él egyrészt-másrészt elemzésekből, Facebook-oldalán hazudik a magyar miniszterelnökről.
Biznisz 2021-10-26 | 18:53
Puhára esik a Karácsony-kampányba belebukott gyurcsányista Gál J. Zoltán

Puhára esik a Karácsony-kampányba belebukott gyurcsányista Gál J. Zoltán

  • A Budapesti Vagyonkezelő igazgatóságába kerül be a sikertelen kampányfőnök, Gál J. Zoltán.
  • Hivatalosan nem indokolta meg a lépést a budapesti városháza, de egy kampányfőnök föltűnése egy olyan helyen, ahol a közvagyonról döntenek, minimum kérdéseket vet fel.
  • Mint ismert, az előválasztás során Márki-Zay Péter kotyogta ki a nyilvánosságnak: Karácsony 500 millió költött a kampányára.
  • Ha valaki látta, hogy pontosan mennyit, miből, és milyen csatornákon égettek el a sikertelen kampányra, az pontosan Gál J. Zoltán.
  • De hogy miből kampányolt a Főpolgármester, azt Karácsony soha nem árulta el a sajtó kérdéseire.
  • Nem volt hajlandó elmondani, kik és mennyivel támogatták a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet, amely a legtöbb pénzt költötte a Főpolgármester sikertelen kampányára.
  • Egyedül azt vallotta be, hogy a jelölő pártok, a Párbeszéd és az MSZP költötték rá a nekik törvény szerint járó költségvetési támogatásaikból.
  • De ekkor is csak tízmilliós nagyságrendről volt szó, a százmilliók, amelyek még az 500 millióig hiányoznak, továbbra is rejtélyesek, és feltehetően nagyon hiányoznak valakiknek.
Biznisz 2024-07-18 | 11:06
Brüsszel százmillió eurókat pumpál az ukrajnai csirkegyárakba

Brüsszel százmillió eurókat pumpál az ukrajnai csirkegyárakba

  • "Egy kis csoport meggazdagszik a mítoszból, hogy Ukrajna eteti a világot."
  • A legnagyobb ukrajnai mezőgazdasági cégek székhelye adóparadicsomokban található: a Kernel gabonavállalat (2020-ig 507 611 hektáron gazdálkodott) Luxemburgban van bejegyezve.
  • Az Ukrlandfarming (531 306 hektár) és az NCH Capital amerikai befektetési cég (350 400 hektár) valamint az MHP (351 600 hektár) pedig ciprusi bejegyzésű.
  • Ezek a nagy cégek az utóbbi években közel egymilliárd dolláros, kedvezményes fejlesztési hiteleket kaptak európai és nemzetközi (amerikai) fejlesztési bankoktól.
  • A kistermelőket megfenyegetik és földjeik átadására kényszerítik a hatalmasok.
  • Mindez közelebb visz bennünket annak megértéséhez, miért olyan lelkes az ukrajnai háború miatt a nyugati politikai elit.
  • A saját érdekeltségeiket, milliárd dolláros hiteleiket és a profitjukat védik.
  • Még úgy is, hogy a csirkegyárak helyben nitráttal és ammóniával szennyezik a vizet, és helyiek szerint ökológiai katasztrófát idéznek elő.
  • Csak a profit számít: az ukrajnai csirketermelés semmilyen európai antibiotikum-felhasználásnak vagy állatjóléti előírásnak nem felel meg.
Biznisz 2021-12-08 | 17:30
Neked rezsiemelés, nekik félmilliós vörösbor - így mulat Márki-Zay Bige társaságában

Neked rezsiemelés, nekik félmilliós vörösbor - így mulat Márki-Zay Bige társaságában

  • Márki-Zay Péter volt Bige László baloldali vörösbáró vacsoravendége egy előkelő budapesti luxusétteremben.
  • Mint ismert, a különböző eljárások alatt álló vörösbáró több alkalommal megüzente Márki-Zaynak, bármennyi pénzt kérhet, miután "kapott már egy kis aprót" az előválasztási kampányára.
  • Cserébe Márki-Zay is azt mondta, reméli, milliárdokra számíthat a baloldali oliarchától, nem csak néhány dollárra.
Biznisz 2024-04-11 | 17:40
Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

  • A holland média közzétette, mennyit fog keresni Mark Rutte, ha a NATO főtitkára lesz.
  • A NATO-tag Magyarország korábban kinyilvánította: Mark Rutte nem elfogadható a NATO élére, mert ahogyan ő fogalmazott, "térdre kell kényszeríteni" Magyarországot.
  • A NATO főtitkárának havi fizetése 10,3 millió forintnak megfelelő euró.
  • A szervezet 13 kulcsfontosságú vezetője 2022-ben összesen 3,6 millió eurós (1,4 milliárd forint) fizetést és egyéb juttatásokat kapott összesen.
  • Ha megszorulnának, ez a vezetés is vehet fel kölcsönt a szervezettől.
  • Végkielégítés is jár a megbízatás végén: egy év teljes fizetés ütheti a markát, azaz 117 millió forint.
Biznisz 2021-05-19 | 10:30
Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

  • A harcias hidegháborús retorika ellenére Joe Biden a sajtóhírek szerint áldását adja a Németországot Oroszországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2 megépítésére.