FFP2-maszkbotrány Németországban: "A szövetségiek különösen szarok voltak" - a német egészségügyi minisztérium hibás, rossz maszkokból vásárolt be, majd ezeket szállította ki idősotthonokba

 • Összesen 1,5 milliárd euróért vásárolt maszkokat a német egészségügyi minisztérium.
 • Jelenleg is 300 millió FFP2 és egymilliárd sebészeti maszkot tárolnak a tavalyi bevásárlásokból.
 • A raktározás eddig 33 millió eurójába került a szövetségi kormánynak.
 • Csakhogy egy vizsgálatból kiderült, a beszállított maszkok a részecskéknek nem csak a 6%, hanem a 44%-át átengedik.
 • Ezeket a hibás maszkokat viszont tízmilliós tételben szállították ki ápolóknak és idősotthonoknak.

A Jens Spahn minisztériuma által forgalmazott védőmaszkok között rengeteg a kétes minőségű - a következmények súlyosak, mert több tízmillió rossz maszkot szállítottak ki idősotthonoknak, ápolóknak, és más ellátóhelyeknek, írja a Zeit.de német hírportál.

Katharina Okun valóban sok mindent látott már életében mentőorvosként és tűzoltóként. De csak akkor kezd el dühöngeni, amikor a szövetségi egészségügyi minisztériumról beszél. "Hihetetlen, ami ott történik" - mondja. A végére járt egy olyan botránynak, amely nemcsak őt dühítette fel, hanem embereket is veszélybe sodort. Az egészségügyi minisztérium által az ápolóknak szállított hibás védőmaszkokról van szó.

A német szövetségi egészségügyi minisztérium (BMG) a világjárvány kezdetétől központi szerepet játszott a maszkok beszerzésében. Az illetékes miniszter, Jens Spahn gyorsan a védőmaszkokat tette elsődleges prioritássá. Azóta a rövidítés mindenütt ismertté vált: FFP2. A világjárvány előtt az ilyen maszkokat főként azok viselték, akik olyan munkakörökben dolgoztak, ahol sok por volt, például az építőiparban, vagy akiknek erősen fertőző kórokozókkal kellett foglalkozniuk. Ezeket az FFP2 maszkokat általában gumiszalaggal rögzítették a fej hátuljára.

A világjárvány kitörésével új maszkok jelentek meg, amelyek úgy néztek ki, mint a fejjel lefelé fordított kávéfilterek, és a fül mögé pántokkal lehetett rögzíteni őket. Ezek az új maszkok többnyire Kínából érkeztek, és a KN95 kínai szabványt használták. Azóta az FFP2 maszkokhoz hasonlóan használhatók.

A világjárvány kezdetekor hirtelen egy brutális szabályokkal rendelkező maszkpiac alakult ki. Egy olcsó cikk, a szájat és az orrot takaró textildarab most világszerte keresett lett. Kormányok, kórházi csoportok és üzletemberek versenyeztek vevőként egymással. A tapasztalt németországi kereskedők pedig nem tudták telefonon elérni beszállítóikat. Még ma is mesélnek olyan amerikai titkosszolgálati ügynökökről, akik a kínai repülőterek kifutópályáján vásároltak maszkokat.

Jens Spahn ezután egy úgynevezett nyílt eljárást kezdeményezett, amelynek keretében bármely német vállalat ajánlatot tehetett, még a védőmaszkokkal kapcsolatos különleges tapasztalatok nélkül is. Hirtelen autókereskedők, kozmetikai termékek és csirkeketrecek gyártói kerültek be így az üzletbe. Az egészségügyi minisztérium 4,50 eurót garantált FFP2 maszkonként, amelyet a Fiege logisztikai vállalat által működtetett raktárba, a türingiai Nesse-Apfelstädt településre 2020. április 30-ig lehetett szállítani.

Az eredmény káosz lett. A kisvárosban maszkokkal teli teherautók torlaszolták el napokig az utcákat, arra várva, hogy megszabaduljanak az árutól.

A nyílt eljárás során csillagászati összértékben, 1,5 milliárd euró értékben rendeltek maszkokat.

Az Egészségügyi Minisztérium ma is mintegy 300 millió FFP2 és egymilliárd sebészeti maszkot tárol abból a korszakból. A raktározás eddig 33 millió eurójába került a szövetségi kormánynak.

"Élet-halál kérdése volt" - mondta később a készletfelhalmozásról Spahn a Der Spiegelnek adott interjújában. "Vészhelyzetben voltunk. Számomra csak az számított, hogy elfogadható körülmények között, gyorsan és jó maszkokat kapjunk."

A Zeit letesztelte a maszkok minőségét - a maszkok a részecskék 44 százalékát átengedte

Arra jutottak, a szövetségi egészségügyi minisztérium a jelek szerint hibás maszkok tömegeit küldte ki idősotthonokba és más intézményekbe.

Néhány maszk egyszerűen átengedte a részecskék 44 százalékát a szokásos, közönséges sóval végzett teszt során. Az FFP2 maszkok esetében azonban ez csak hat százalékban engedélyezett. A szövetségi kormány 2020. november 10. és 2021. január 31. között összesen mintegy 96 millió FFP2 maszkot szállított az idősotthonoknak és más létesítményeknek. A költségek a kormány szerint 5,5 millió eurót tettek ki.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-08-11 | 12:10
Ez a beszéd: az ÁSZ elnöke lenullázná a személyi jövedelemadót

Ez a beszéd: az ÁSZ elnöke lenullázná a személyi jövedelemadót

 • Meggyőződésem, hogy az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik - mondta Domokos László.
 • Karácsony Gergely más véleményen van, ő büntetné a munkajövedelemből élőket a magasabb adókulcsokkal.
Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

 • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
 • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
 • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
 • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Biznisz 2021-07-28 | 16:32
100 000 emberrel többen dolgoznak mint egy éve, de a baloldal adót akar emelni

100 000 emberrel többen dolgoznak mint egy éve, de a baloldal adót akar emelni

 • Karácsony jelentette be, hogy progresszív, azaz többkulcsos adót terveznek bevezetni.
 • Márpedig ez biztosan lerombolná a remek foglalkoztatottsági adatokat, és kirabolná a munkabérből élőket.
 • A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek köszönhetően a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most.
Biznisz 2021-05-17 | 15:46
Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

 • Rövidesen a boltok polcaira kerülhetnek a rovarokból vagy ezek felhasználásával készült élelmiszerek, mert a tagállamok többsége úgy döntött, élelmiszerként is forgalomba hozható a lisztbogár lárvája az Európai Unióban.
 • Magyarország nem támogatta a döntést.
 • A lisztkukac az első élelmiszerként elismert rovarfaj az EU-ban, de rövidesen bővülhet a lista.
 • Az állati élelmezésben régóta szerepelnek az állati fehérjék.
 • A mostani döntéssel azt a falat törték át, hogy közvetlenül a tányérainkra kerülhet-e a lisztkukac.
 • Brüsszel szerint igen, mi több, ez a jövő útja.
Biznisz 2021-08-19 | 17:27
Elviccelte gazdálkodását a Kétfarkú

Elviccelte gazdálkodását a Kétfarkú

 • A Momentum után a Kétfarkú Kutya Párt gazdálkodását sem tartotta megfelelőnek az Állami Számvevőszék.
Biznisz 2021-06-03 | 09:48
Munkatársai fizetését csökkentette, most 2,43 milliárd forintos osztalékot vesz fel a 24.hu ellenzéki propagandaoldalt is tulajdonló vállalkozásából a baloldali vörösbáró

Munkatársai fizetését csökkentette, most 2,43 milliárd forintos osztalékot vesz fel a 24.hu ellenzéki propagandaoldalt is tulajdonló vállalkozásából a baloldali vörösbáró

 • A Centrál Média árbevétele a 2019-es 11,32 milliárd forintról 2020-ra 13,2 milliárd forintra nőtt.
 • A vállalatcsoport dolgozóinak 2020 során csökkentették a fizetését. Ez utóbbi lépésre állítólag a Covid-világjárvány miatt került sor.
 • A 2020-as milliárdos osztalékfelvétel, majd a bércsökkentés után a Média1 arról számolt be, hogy "elromlott a hangulat" a cégcsoportnál.
 • Varga ezt követően kármentésbe kezdett, több portálnak is arról nyilatkozott, hogy bár valóban döntöttek az osztalék felvételéről az eredménytartalék terhére, de azt állította, hogy a botrányt követően mégsem vették fel az összeget. Egy jogász a közhiteles nyilvántartásban nem talált erre vonatkozó döntést. A Centrálnál végül 2020 szeptemberében ért véget a dolgozók bérének elvonása.
 • A legfrissebb cégadatok szerint most 2,43 milliárd forint osztalékot vesz fel a cégcsoportból a baloldali vörösbáróként emlegetett Varga Zoltán.
Biznisz 2021-05-19 | 07:55
Kína megtiltja a pénzügyi intézményeknek és a fizetési szolgáltatóknak a kriptovaluta-üzletág használatát

Kína megtiltja a pénzügyi intézményeknek és a fizetési szolgáltatóknak a kriptovaluta-üzletág használatát

 • Elon Musk szórakozása mellett az ázsiai nagyhatalom is szorongatja a digitális pénzt.
 • Az április 14-i 64 895,22 dolláros éves csúcshoz képest mostanra 40%-kal csökkent a Bitcoin értéke.
 • Egyetlen hét alatt a teljes kapitalizáció közel negyede, 700 milliárd dollár tűnt el a kriptopiacról.