FFP2-maszkbotrány Németországban: "A szövetségiek különösen szarok voltak" - a német egészségügyi minisztérium hibás, rossz maszkokból vásárolt be, majd ezeket szállította ki idősotthonokba

  • Összesen 1,5 milliárd euróért vásárolt maszkokat a német egészségügyi minisztérium.
  • Jelenleg is 300 millió FFP2 és egymilliárd sebészeti maszkot tárolnak a tavalyi bevásárlásokból.
  • A raktározás eddig 33 millió eurójába került a szövetségi kormánynak.
  • Csakhogy egy vizsgálatból kiderült, a beszállított maszkok a részecskéknek nem csak a 6%, hanem a 44%-át átengedik.
  • Ezeket a hibás maszkokat viszont tízmilliós tételben szállították ki ápolóknak és idősotthonoknak.

A Jens Spahn minisztériuma által forgalmazott védőmaszkok között rengeteg a kétes minőségű - a következmények súlyosak, mert több tízmillió rossz maszkot szállítottak ki idősotthonoknak, ápolóknak, és más ellátóhelyeknek, írja a Zeit.de német hírportál.

Katharina Okun valóban sok mindent látott már életében mentőorvosként és tűzoltóként. De csak akkor kezd el dühöngeni, amikor a szövetségi egészségügyi minisztériumról beszél. "Hihetetlen, ami ott történik" - mondja. A végére járt egy olyan botránynak, amely nemcsak őt dühítette fel, hanem embereket is veszélybe sodort. Az egészségügyi minisztérium által az ápolóknak szállított hibás védőmaszkokról van szó.

A német szövetségi egészségügyi minisztérium (BMG) a világjárvány kezdetétől központi szerepet játszott a maszkok beszerzésében. Az illetékes miniszter, Jens Spahn gyorsan a védőmaszkokat tette elsődleges prioritássá. Azóta a rövidítés mindenütt ismertté vált: FFP2. A világjárvány előtt az ilyen maszkokat főként azok viselték, akik olyan munkakörökben dolgoztak, ahol sok por volt, például az építőiparban, vagy akiknek erősen fertőző kórokozókkal kellett foglalkozniuk. Ezeket az FFP2 maszkokat általában gumiszalaggal rögzítették a fej hátuljára.

A világjárvány kitörésével új maszkok jelentek meg, amelyek úgy néztek ki, mint a fejjel lefelé fordított kávéfilterek, és a fül mögé pántokkal lehetett rögzíteni őket. Ezek az új maszkok többnyire Kínából érkeztek, és a KN95 kínai szabványt használták. Azóta az FFP2 maszkokhoz hasonlóan használhatók.

A világjárvány kezdetekor hirtelen egy brutális szabályokkal rendelkező maszkpiac alakult ki. Egy olcsó cikk, a szájat és az orrot takaró textildarab most világszerte keresett lett. Kormányok, kórházi csoportok és üzletemberek versenyeztek vevőként egymással. A tapasztalt németországi kereskedők pedig nem tudták telefonon elérni beszállítóikat. Még ma is mesélnek olyan amerikai titkosszolgálati ügynökökről, akik a kínai repülőterek kifutópályáján vásároltak maszkokat.

Jens Spahn ezután egy úgynevezett nyílt eljárást kezdeményezett, amelynek keretében bármely német vállalat ajánlatot tehetett, még a védőmaszkokkal kapcsolatos különleges tapasztalatok nélkül is. Hirtelen autókereskedők, kozmetikai termékek és csirkeketrecek gyártói kerültek be így az üzletbe. Az egészségügyi minisztérium 4,50 eurót garantált FFP2 maszkonként, amelyet a Fiege logisztikai vállalat által működtetett raktárba, a türingiai Nesse-Apfelstädt településre 2020. április 30-ig lehetett szállítani.

Az eredmény káosz lett. A kisvárosban maszkokkal teli teherautók torlaszolták el napokig az utcákat, arra várva, hogy megszabaduljanak az árutól.

A nyílt eljárás során csillagászati összértékben, 1,5 milliárd euró értékben rendeltek maszkokat.

Az Egészségügyi Minisztérium ma is mintegy 300 millió FFP2 és egymilliárd sebészeti maszkot tárol abból a korszakból. A raktározás eddig 33 millió eurójába került a szövetségi kormánynak.

"Élet-halál kérdése volt" - mondta később a készletfelhalmozásról Spahn a Der Spiegelnek adott interjújában. "Vészhelyzetben voltunk. Számomra csak az számított, hogy elfogadható körülmények között, gyorsan és jó maszkokat kapjunk."

A Zeit letesztelte a maszkok minőségét - a maszkok a részecskék 44 százalékát átengedte

Arra jutottak, a szövetségi egészségügyi minisztérium a jelek szerint hibás maszkok tömegeit küldte ki idősotthonokba és más intézményekbe.

Néhány maszk egyszerűen átengedte a részecskék 44 százalékát a szokásos, közönséges sóval végzett teszt során. Az FFP2 maszkok esetében azonban ez csak hat százalékban engedélyezett. A szövetségi kormány 2020. november 10. és 2021. január 31. között összesen mintegy 96 millió FFP2 maszkot szállított az idősotthonoknak és más létesítményeknek. A költségek a kormány szerint 5,5 millió eurót tettek ki.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

  • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
  • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
  • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
  • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Biznisz 2021-11-15 | 10:56
Kiderült, mennyi az "a kis apró", amit Bige lökött Márki-Zaynak

Kiderült, mennyi az "a kis apró", amit Bige lökött Márki-Zaynak

  • A baloldal miniszterelnök-jelöltje Bige László mellett újabb baloldali oligarchát igazolt le csapatába.
  • Bojár Gábor az, aki a saját elmondása szerint a nyolcvanas években a keleti blokkban tiltott számítástechnikai eszközök csempészésével alapozta meg vagyonát.
  • A COCOM-listás termékek csempészése a keleti blokkban mindenhol pártállami titkosszolgálati háttérrel zajlott, egyszerű halandók nem csempészhettek ilyen eszközöket.
  • Márki-Zay Bod Péter Ákost, Király Júliát és Fleck Zoltánt is a csapatában tudja.
  • Előbiek sikertelen jegybankárok, utóbbi pedig egy tőről metszett baloldali jogász, a Demokratikus Koalíció embere.
  • Egészségügyi "szakembere" az az oltásellenes DK-s Komáromi Zoltán, aki folyamatosan a kínai és az orosz oltás ellen hergelte a magyarokat.
Biznisz 2021-05-11 | 14:43
Svájci lap: Bill Gatesnek túl nagy a befolyása a WHO-ra és ő is felelős azért, hogy a harmadik világnak nem engedélyezik a koronavakcinák szabadalmainak feloldását

Svájci lap: Bill Gatesnek túl nagy a befolyása a WHO-ra és ő is felelős azért, hogy a harmadik világnak nem engedélyezik a koronavakcinák szabadalmainak feloldását

  • Mint a WHO egy fő finanszírozóját, Bill Gatest, a Microsoft alapítóját számtalan kritika éri, hogy nagylelkű hozzájárulásait csak a saját hírnevének építése érdekében fizeti, nem pedig azért, hogy hosszú távon eredményeket érhessen el a WHO a harmadik világ közegészségügyének fejlesztésében.
  • Néhány, a WHO-ban dolgozó közegészségügyi tisztviselő nem ért egyet Gates prioritásaival, de a támogatás elvesztésétől való félelem miatt nem szívesen kritizálják őt. Ez az öncenzúra olyannyira elterjedt, hogy a New York Times szerint "Chill Bill"-nek nevezték el.
  • A New York Times szerint a WHO erősebb vezető szerepet akart vállalni a COVAX-ban, de a Gates Alapítvány kiszorította az egészségügyi nemzetközi szervezetet.
  • Bill Gates vitatott szerepe nem csupán a WHO finanszírozásában, hanem a vakcinák szabadalmai körül is fennál: mint ismert, a harmadik világ a vakcinák szabadalmainak feloldását kéri a tömeges vakcináció érdekében, ám ezt a nyugati nagyhatalmak, a nyugati gyógyszergyártók, az Európai Bizottság, valamint Bill Gates sem támogatja.
  • Egyes szakértők szerint a magánprofit-szerzés és a közegészségügy érdekei állnak egymással szemben, és a magánprofit győzelemre áll.
  • Lawrence Gostin, a WHO egyik igazgatója azt mondta, Bill Gates alapítványainak vezetői a támogatásokért cserébe a WHO-t az alapítványok vezetői által irányított feladatok elvégzésére kötelezik.
Biznisz 2021-08-31 | 11:40
10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

  • Közben a rendszerváltás óta nem dolgoztak anniyan idehaza, mint most.
  • Az újabb adatok azt bizonyítják, jó volt a kormányzat válságkezelése, hogy különböző ösztönzőkkel arra terelte a vállalkozásokat, beruházásokat kezdjenek el.
Biznisz 2021-10-29 | 12:29
A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

  • Gyanús szerződés, 100 fa kivágása, engedély nélküli építkezés, haveroknak jól fialó üzlet - csak egy újabb, szokásos gyurcsányista-baloldali üzletelés, most éppen Óbudán.
  • Az előző, fideszes önkormányzat megszerzett az államtól egy területet, hogy ott közösségi sport- és rekreációs központot építsen fel.
  • Aztán jött Kiss László és szoros szövetségese, Szabó Tímea, leseperték a kész terveket, és bérbe adták az értékes önkormányzati ingatlant, ahol teniszpályákat üzemeltet a bérlő vállalkozás.
  • Holott az állam és az önkormányzat között létrejött szerződés értelmében a területen csak vízi- és kerékpáros sportokhoz kapcsolódó tevékenységeket lehetne végezni.
  • Furcsa véletlen továbbá, hogy a bérlő cég épp a pályázat beadása előtti napokban alakult meg, vagyis mindenféle referencia nélkül adták nekik 15 évre bérbe az önkormányzati telket.
Biznisz 2021-11-07 | 12:02
Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

  • Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha Karácsonyék nem a város vezetői lennének, hanem a felszámolóbiztosai.
  • A PestiSrácok szúrta ki, hogy tízmilliárdos értéken árul fővárosi tulajdonú ingatlanokat a Karácsony Gergely vezette hivatal.
  • A hírek alapján a Városháza épületét is eladnák 40 milliárdért.
  • Karácsony korábbi mentora, Horn Gábor meg is üzente, hogy ő pártolja az eladást, majd egyértelműen Karácsonyra utalva kijelentette, nem kell folyton beszarni.