Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz
  • Bármerre is nézünk a térképen, gigantikus ingatlanmutyikat láthatunk a balos önkormányzatokban.

Érdekes előterjesztésre bukkant a Pécs Aktuál az önkormányzat honlapján.

A nagyívű terv szerint vagy így, vagy úgy, de IGEN NAGYOT KASZÁLHAT A PUCH LÁSZLÓ MSZP-S ERŐS EMBER ÉRDEKKÖRÉBE SOROLT EGYIK CÉG, AMELY JELENLEG A VOLT MANDULÁS KEMPING TERÜLETÉNEK A TULAJDONOSA.

A városházi terv szerint ugyanis az önkormányzat megvásárolná nettó 795 millió forint + ÁFA összegért a területet, vagy ha ez nem sikerül, akkor elcserélné a Bőrklinika lényegesen nagyobb és értékesebb telkével a mecseki kempinget.

Eközben a Bőrklinika tömbjén módosítanák az építési szabályzatot is, hogy hatalmas – akár 13 méteres – épületeket lehessen oda felhúzni. Ha a módosítások életbe lépnek, akkor szakértők szerint NAGYJÁBÓL 30-40 MILLIÁRDOS BIZNISZ LEHET KILÁTÁSBAN, 32 EZER NÉGYZETMÉTERNYI INGATLANNAL.

Az egész ingatlaneladást, vagy inkább ami valószínűbb: ingatlanátadást becsomagolták egy igen jól hangzó ötlethalmazba, aminek a Megújuló Mecsek Program fantázianevet találták ki.

A pécsi belvárosban – a Kodály Zoltán úton – található volt Bőrklinika tömbjét egy szakértő 995,5 millió forint + ÁFA összegre értékelte fel. Ezen az összegen indítana liciteljárást az önkormányzat. Ha sikerülne eladni, akkor a pénzből megvásárolnák a Mandulás kempinget, a maradékot pedig félretennék adósságtörlesztésre.

Ha azonban nem lesz vevő a Bőrklinikára, akkor elcserélik azt a Mandulás kertre

Most jön azonban még csak az igazi csavar: arra is van terv ugyanis, ha senki nem akarná megvásárolni a piacról a Bőrklinika tömbjét. Ez esetben – szól a dokumentum – ELCSERÉLNÉK AZT A MECSEKOLDAL ÉRTÉKES TELKÉNEK TARTOTT MANDULÁS KEMPINGRE. VAGYIS IGEN JUTÁNYOSNAK TŰNŐ ÁRON ELADNÁK AZ EGYETEMHEZ KÖZELI, KÉT HEKTÁROS TERÜLETEN LÉVŐ BŐRKLINIKA EGÉSZÉT A PUCH LÁSZLÓ ÉRDEKKÖRÉBE SOROLT CÉGNEK.

Az előterjesztés ezt így írja le: "Amennyiben az elektronikus árverés eredménytelenül zárulna le, a Mandulás kemping tulajdonosával csereszerződés kerülne aláírásra az értékkülönbözet – értékbecslő és igazságügyi szakértő szerint – 200 millió Ft összeget meghaladó értékben pedig megfizetné az Önkormányzat részére, amely a visszafizetési számlára folyna be". A dokumentumban kiemeli a városvezetés, hogy CSERE ESETÉN NEM KELL VERSENYEZTETNI SEM.

A keddi közgyűlésen a baloldali többség megszavazta az önkormányzat előterjesztését.

Az előző, fideszes vezetés hiába nehezítette meg a terület átminősítését és szigorította meg a Mandulásra vonatkozó építési szabályzatot, idén tavasszal egyszer már bepróbálkozott az az üzleti kör, amely egyértelműen az MSZP-hez, és azon belül is Puch Lászlóhoz köthető. Akkor elsősorban Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője torpedózta meg az akciót, kezdett aláírásgyűjtésbe is, majd csatlakozott hozzá a Momentum, illetve a Fidesz is, végül már a Párbeszéd is szót emelt a Mandulás tervezett lakóparkosítás ellen.

Ezt az ellenállást látva tavaszal Pécs polgármestere is bejelentette, hogy mégsem épül lakópark a Mandulásban. Viszont ekkor még az előválasztás előtt volt a baloldal, senkinek nem hiányzott a balhé.

Most azonban ugyanennek az üzleti körnek egy lényegesen kedvezőbb lehetősége nyílik meg: MINDENKÉPPEN PÉNZHEZ JUTNAK UGYANIS, HA VÉGIG TUD MENNI A VÁROSVEZETÉS TERVE.

VAGY KÖZEL NETTÓ 800 MILLIÓ FORINTHOZ, VAGY EGY IGEN KEDVEZŐ BEFEKTETÉSSEL AKÁR 30-40 MILLÁRDHOZ IS. Akár ennyi pénz is befolyhat ugyanis abból a lakóparkból, amely nagyjából 3200 négyzetméteres is lehet az egykori Bőrklinika több mint 2 hektáros ingatlanegyüttesén, a Kodály Zoltán úton.

Ez a tömb kerülhet ugyanis a Puch-érdekeltségbe tartozó céghez egy cserével. Az Építési Szabályzatot pedig úgy módosítaná az önkormányzat, hogy akár 13 méter magas – négyemeletes – épületeket, lakóparkot is fel lehetne húzni ott.

Az önkormányzat ugyanis felbecsültette a Mandulás kemping területét. Az ingatlanforgalmi szakértő szerint az nettó 795 milliót ér, plusz ÁFA.

SCHMIDT JÓZSEF PEDIG HASONLÓ NAGYSÁGRENDRE BECSÜLTE FEL A HATALMAS, BELVÁROSI INGATLANTÖMBÖT, MINT A MECSEKI MANDULÁST: NETTÓ 995,5 MILLIÓ FORINTRA.

AZ ÖNKORMÁNYZAT PEDIG AHOGYAN AZ AZ ELŐTERJESZTÉSBŐL IS LÁTSZIK, ARRA KÉSZÜL, HOGY HA NEM TUDJA LICITEN ELADNI JÖVŐ MÁRCIUSIG A BŐRKLINIKA TÖMBJÉT, AKKOR AZT ELCSERÉLIK A MANDULÁS KEMPINGRE AZ MSZP-KÖZELI CÉGGEL.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-08-12 | 11:57
Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

  • A BENNFENTES írt arról, hogy Karácsony utcai plakátokkal és intenzív Google Ad hirdetésekkel is kampányol.
  • Azt, hogy ki támogatta a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet, a Főpolgármester nem hajlandó elárulni.
Biznisz 2023-03-21 | 12:00
Képmutatásból jeles: Finnország egyetlen év alatt 70 milliárdot fizetett csak az orosz LNG-ért

Képmutatásból jeles: Finnország egyetlen év alatt 70 milliárdot fizetett csak az orosz LNG-ért

  • A nyugatiak mindig megszólják azokat, akik "finanszírozzák" Oroszország háborúját.
  • Most kiderült, a finnek egy korábban szankciók alá helyezett orosz oligarchától vásárolják a földgázt.
Biznisz 2021-06-03 | 09:48
Munkatársai fizetését csökkentette, most 2,43 milliárd forintos osztalékot vesz fel a 24.hu ellenzéki propagandaoldalt is tulajdonló vállalkozásából a baloldali vörösbáró

Munkatársai fizetését csökkentette, most 2,43 milliárd forintos osztalékot vesz fel a 24.hu ellenzéki propagandaoldalt is tulajdonló vállalkozásából a baloldali vörösbáró

  • A Centrál Média árbevétele a 2019-es 11,32 milliárd forintról 2020-ra 13,2 milliárd forintra nőtt.
  • A vállalatcsoport dolgozóinak 2020 során csökkentették a fizetését. Ez utóbbi lépésre állítólag a Covid-világjárvány miatt került sor.
  • A 2020-as milliárdos osztalékfelvétel, majd a bércsökkentés után a Média1 arról számolt be, hogy "elromlott a hangulat" a cégcsoportnál.
  • Varga ezt követően kármentésbe kezdett, több portálnak is arról nyilatkozott, hogy bár valóban döntöttek az osztalék felvételéről az eredménytartalék terhére, de azt állította, hogy a botrányt követően mégsem vették fel az összeget. Egy jogász a közhiteles nyilvántartásban nem talált erre vonatkozó döntést. A Centrálnál végül 2020 szeptemberében ért véget a dolgozók bérének elvonása.
  • A legfrissebb cégadatok szerint most 2,43 milliárd forint osztalékot vesz fel a cégcsoportból a baloldali vörösbáróként emlegetett Varga Zoltán.
Biznisz 2021-07-23 | 15:12
Miközben Magyarországot egy Új Hidegháborúba szeretnék belerángatni, a németek és az amerikaiak megegyeztek az Északi Áramlat 2-ről

Miközben Magyarországot egy Új Hidegháborúba szeretnék belerángatni, a németek és az amerikaiak megegyeztek az Északi Áramlat 2-ről

  • Idehaza is vannak olyan politikusok, akik nyugati nyomásra Új Hidegháborút akarnak Kínával és Oroszországgal.
  • Közéjük tartozik Karácsony Gergely és Fekete-Győr András is.
  • Eközben az Egyesült Államok és Németország szépen csendben megegyezett, hogy Németország és Oroszország befejezhetik az Északi Áramlat 2-t.
  • A gázvezeték a második direkt összeköttetést jelenti Oroszország és Németország között Ukrajna kikerülésével; az USA korábban élesen ellenezte a megépítését, az építőcégekre pedig szankciókat vetett ki.
  • Megint bebizonyosodott, hogy a jóemberkedő, erkölcsi és morális fenntartásokkal operáló külpolitika a lúzerek homokozója.
  • A nagyok az érdekeik mentén cselekszenek, nem a liberális jóemberkedés alapján.
Biznisz 2024-04-11 | 17:08
Görög közbeszerzések, gigantikus csalás: 2,5 milliárd euró uniós pénz 10 görög cégnek

Görög közbeszerzések, gigantikus csalás: 2,5 milliárd euró uniós pénz 10 görög cégnek

  • A múlt héten a rendőrség Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában több mint 20 gyanúsítottat tartóztatott le, akik részesei voltak egy 600 millió eurós (234 milliárd forintos) csalás előkészületeinek Olaszországban.
  • A görögországi nyomozás látókörében pedig olyan közbeszerzések állnak, ahol a cégek összejátszhattak, hogy egynél több pályázó egy pályázatban ne legyen.
  • A gyanús szerint a csalás értéke 2,5 milliárd euró (975 milliárd forint).
  • Az országnak összesen 39,95 milliárd euró jár a Helyreállítási Alapból.
  • Egy pályázati kiírás 44 millió eurós keretösszeget tartalmazott egy feladatra.
  • Ugyanez a projekt Írországban hét éve 4,6 millió euróba, Cipruson kilenc éve 4,5 millió euróba, Máltán pedig 1,3 millió euróba került.
Biznisz 2021-05-17 | 11:33
Eddigi legeredményesebb évét zárta tavaly a Gránit Bank

Eddigi legeredményesebb évét zárta tavaly a Gránit Bank

  • Továbbra is jól teljesít a még Demján Sándor által alapított, teljesen magyar tulajdonban álló Gránit Bank.
Biznisz 2021-06-01 | 14:58

FFP2-maszkbotrány Németországban: "A szövetségiek különösen szarok voltak" - a német egészségügyi minisztérium hibás, rossz maszkokból vásárolt be, majd ezeket szállította ki idősotthonokba

  • Összesen 1,5 milliárd euróért vásárolt maszkokat a német egészségügyi minisztérium.
  • Jelenleg is 300 millió FFP2 és egymilliárd sebészeti maszkot tárolnak a tavalyi bevásárlásokból.
  • A raktározás eddig 33 millió eurójába került a szövetségi kormánynak.
  • Csakhogy egy vizsgálatból kiderült, a beszállított maszkok a részecskéknek nem csak a 6%, hanem a 44%-át átengedik.
  • Ezeket a hibás maszkokat viszont tízmilliós tételben szállították ki ápolóknak és idősotthonoknak.
Biznisz 2021-09-05 | 19:34
Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

  • A BENNFENTES is megírta a héten, hogy sajtóinformációk szerint fölötte lehet az 1 milliárd forintos költségnek az előválasztás megszervezése az ellenzéknek.
  • Erre hétvégén az ellenzéki pártok közös közleményben azt hazudják, csak a tizedébe kerül az előválasztás.
  • De ki hiszi ezt el?
  • Csak Karácsony jelölőszervezete, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület hetente 6-8 milliót költ a Facebookon, és még ugyanennyit a Google hirdetési rendszerében.
  • Azt nem árulják el, hogy honnan van ennyi pénzük hirdetésekre.
  • A propagandaoldalaik, mint az ezalenyeg.hu és az erosito.hu pedig 2-2 milliót költenek hetente a Facebookon.