Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt
 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".

A csak 68 éves korban történő nyugdíjba vonulást sürgető dokumentum vitákat váltott ki. Míg a politikusok minden pártból elutasítják a terveket, a tudósok a valóság elismerését követelik: "A demográfiai változások éppen ennél a korosztálynál vannak" - mondja a vezető kutató, tudósít az n-tv.de.

A tudósok felszólították a politikusokat, hogy ne hunyjanak szemet a nyugdíjbiztosítás finanszírozásának problémái felett. "A demográfiai változások zajlanak" - mondta Axel Börsch-Supan, aki a Szövetségi Gazdasági Minisztérium Tudományos Tanácsadó Testülete által készített jelentés vezető kutatója volt, amely a nyugdíjkorhatár 68 évre történő emelését javasolja. Bernd Raffelhüschen közgazdász még figyelmeztetett is: "A nyugdíjrendszer a csőd szélén áll".

A független szakértői testület véleményében megállapította, hogy 2025-től "megdöbbentően növekvő finanszírozási problémák fenyegetnek a kötelező nyugdíjbiztosítási rendszerben". A tanácsadó testület azt javasolja, hogy a nyugdíjkorhatárt 2042-ig 68 évre emeljék. Jelenleg fokozatosan 67-re emelik 2029-ig. Az SPD, a Zöldek és a Baloldal politikusai felháborodottan reagáltak az ajánlásra, és a CDU/CSU is elutasította azt. Az üzleti szféra viszont nyitott az ötletre: a témát nem lehet makacs elutasítással lezárni - mondta Rainer Dulger, a munkaadók elnöke.

Börsch-Supan a ZDF "heute journal" című műsorában elmondta, hogy "az éghajlatváltozáshoz hasonlóan az emberek sokáig ódzkodtak attól, hogy komolyan vegyék a problémákat. Jelenleg a szövetségi költségvetés 28 százaléka megy nyugdíjkifizetésekre. Ha nem történik semmi, az arány a felére emelkedhet" - mondta. "Természetesen ez nem fog jól elsülni" - figyelmeztetett a müncheni Max Planck Institute for Social Law and Social Policy igazgatója.

Raffelhüschen közgazdász a Bild című lapnak nyilatkozva elmondta: "A szövetségi kormány most már csak a pestis és a kolera között választhat: vagy a nyugdíjpénztári járulékokat emeli közel 28 százalékra, vagy a szövetségi támogatásnak rendkívül meg kell nőnie." Bárhogy is döntenek a politikusok: "A végén a nyugdíjrendszer az arcunkba fog robbanni" - mondta a freiburgi egyetem közgazdásza.

Az IMK igazgatója szerint a vita elhamarkodott

A Makrogazdasági Politikai Intézet (IMK) igazgatója, Sebastian Dullien azonban úgy látja, hogy jelenleg nincs szükség a magasabb nyugdíjkorhatárról szóló vitára. "Számomra nem egyértelmű, hogy miért kellene most arról beszélnünk, hogy mi fog történni a 2030-as években a nyugdíjkorhatárral. Hogy valaki egy hónappal korábban vagy később, a 2030-as években vonulhat-e nyugdíjba, azt ma senkinek sem kell tudnia a tervezési biztonság érdekében" - mondta Dullien a Funke Mediengruppe újságoknak. A népesség és a nyugdíjak alakulására vonatkozó, több mint tízéves előretekintéssel készült feltételezések a múltban gyakran tévesnek bizonyultak.

Eközben Saskia Esken, az SPD elnöke megismételte pártja nemleges szavazatát: "A nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 67 évre 2031-ig teljes mértékben megfelel a várható élettartam növekedésének. Elutasítjuk a törvényes nyugdíjkorhatár további emelését" - mondta Esken a Funke-Zeitungnak.

Peter Altmaier CDU-s gazdasági miniszter kedden többször is hangsúlyozta, hogy mindig is ellenezte a nyugdíjkorhatár további emelését. A CSU frakcióvezetője, Alexander Dobrindt szintén ellenezte Altmaier tárcavezető javaslatát. Ralph Brinkhaus szakszervezeti frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a nyugdíjkorhatár további emelése nem volt kérdés. Dietmar Bartsch, a Baloldal frakcióvezetője a Neue Osnabrücker Zeitungban felszólította Armin Laschet CDU-vezért, hogy "mondja meg a választóknak az igazat arról, hogy a CDU/CSU 68 évre akarja-e emelni a nyugdíjkorhatárt".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-31 | 10:51
Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

 • Svédország a köztudatban egy békés jóléti állam, ahol nagyon alacsony a bűnözési ráta.
 • Egy új felmérés szerint azonban éppen az északi országban a legmagasabb a lőfegyverrel meggyilkolt emberek száma Európában.
 • "Sehol máshol nem látni ilyen növekedést, mint nálunk. Az elmúlt 20 évben Svédország a lőfegyverrel elkövetett emberölések tekintetében az utolsó helyről az első helyre került" - mondja Klara Hradilova-Selin, a svéd Bra munkatársa.
 • 2010 óta a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma csaknem megduplázódott, 21-ről 39 százalékra nőtt az egyéb típusú emberölésekhez képest a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya.
 • A politikusok még csak vitatkoznak a lehetséges okokról.
Kül 2021-07-22 | 13:07
Egy No-Go zónában működő radikális imám eretnek tartja azokat a muszlimokat, akik svéd zászlót lobogtatnak

Egy No-Go zónában működő radikális imám eretnek tartja azokat a muszlimokat, akik svéd zászlót lobogtatnak

 • Mondván, abban van egy kereszt.
 • Korábban a zsidók megölésére buzdította híveit.
Kül 2021-05-12 | 09:05
Michel Barnier: "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - a francia elnökválasztás kampányának középpontjában visszavonhatatlanul az illegális migráció áll

Michel Barnier: "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - a francia elnökválasztás kampányának középpontjában visszavonhatatlanul az illegális migráció áll

 • Egy ideje érzékelhető, hogy a francia politikai elit hangsúlyt váltott az illegális migráció megítélésében.
 • A Charlie Hebdo, majd a Bataclan elleni súlyos terrortámadások óta eltelt időben többé nem tabu nyilvánosan megkérdőjelezni az illegális migrációt.
 • Korábban csak a politikai életből kirekesztett Marine Le Pen tette ezt, de ma már a hivatalban lévő Macron elnök és kihívói is erről beszélnek.
 • Macron az utóbbi hónapokban kivívta a baloldali értelmiség haragját azzal, hogy a baloldalról támogatott politikai iszlamizmust kritizálta.
 • Az elegáns és kimért Michel Barnier, aki a BREXIT főtárgyalója volt Brüsszelben és mint az Európai Bizottság elnökségére esélyest is emlegették, szintén azzal lépett be a francia elnökválasztási kampányba, hogy meg kell állítani a migrációt Európa külső határain.
 • "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - mondta Barnier.
 • A mainstream establishment brüsszeli lapja, a Politico és annak kommentátorai migráció-ellenes kijelentései miatt azonnal éles cikkben fordultak a korábban dédelgetett főtárgyaló ellen.
Kül 2021-06-16 | 12:07
Energiawende: tavasszal elsősorban szénégetésből származott a német villamosenergia nagy része

Energiawende: tavasszal elsősorban szénégetésből származott a német villamosenergia nagy része

 • Miközben a németek 111 forintot fizetnek kilowattóránként az áramért, az energiafordulat sem sikerül.