Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson
 • A bizalmatlansági szavazásra azt követően került sor, hogy a Baloldal bejelentette, nem támogatja tovább a miniszterelnököt.
 • Ekkor a Mérsékeltek és a Kereszténydemokraták is kihátráltak a miniszterelnök mögül.
 • A bizalmatlansági beadványt végül a migrációkritikus Svéd Demokraták nyújtották be.
 • A kormányválság ugyan egy lakásbérleti-vita miatt robbant ki, de komolyabb fordulatot jelez.
 • A svéd közvélemény az utóbbi időkben ugyanis megelégelte a migrációs hátterű utcai bandaháborúkat, robbantásokat és leszámolásokat, az elszabadult erőszakhullámot.

A svédországi lakáspolitikával kapcsolatos összecsapás hétfőn teljes kormányválsághoz vezetett, mivel a széttagolt parlament megvonta támogatását Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöktől - írja a Politico

A bizalmatlansági szavazáson 181 törvényhozó szavazott Löfven ellen, 109 igen és 51 tartózkodás mellett. Ez volt az első alkalom, hogy svéd miniszterelnök bizalmatlansági szavazáson veszítette el tisztségét. 

Löfvennek most egy hete van arra, hogy két lehetőség közül válasszon: előrehozott választásokat ír ki, vagy lemond, és megpróbál új választások nélkül új kormánykoalíciót létrehozni. Ha az utóbbit választja, és nem jár sikerrel, akkor az ellenzéki pártok lehetőséget kapnak arra, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani. Ha ez nem sikerülne, akkor előrehozott választásokat írnának ki, valószínűleg ősszel, egy évvel a következő tervezett választások előtt. 

A Löfven leváltásáról szóló szavazáson a Baloldali Párt törvényhozói - akik csütörtökön megvonták támogatásukat a miniszterelnöktől - mellett egykori riválisaik, a jobbközép Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokraták, valamint az egyre befolyásosabbá váló Svéd Demokraták (SD) is részt vettek. 

"Nem könnyelműen tesszük meg ezt a lépést, mindent megtettünk a helyzet megoldása érdekében, de most ott tartunk, ahol tartunk" - mondta Nooshi Dadgostar, a baloldali párt vezetője a szavazás előtt a parlamentben képviselőtársainak. "Be kell tartanunk a szavunkat... a bérlők oldalán kell állnunk".

Dadgostar azután szüntette meg Löfven támogatását, hogy egy másik szövetségese, a Centrumpárt követelésének eleget téve a svéd lakásbérleti díjak ellenőrzésének gyengítésére irányuló tervet képviselt, amelynek az a célja, hogy a lakhatási költségek a bérlők számára kezelhetőbbé váljanak.

A Centrumpárt úgy véli, hogy a lakbérek ellenőrzésének enyhítése ösztönözni fogja az új lakások építését, amelyekre Svédország nagyvárosainak szüksége van. 

Az, hogy egy ilyen szűk körű kérdés okozhatta a kormány összeomlását, egyrészt tükrözi a lakáspolitika mint politikai kérdés jelentőségét Svédországban, másrészt azt, hogy a parlament széttagoltsága megnehezítette a törvényhozók számára, hogy konszenzusra jussanak a kulcsfontosságú kérdésekben. 

Számos európai nemzethez hasonlóan, Finnországtól Franciaországig, Németországtól Görögországig, Svédországban is megjelent egy befolyásos jobboldali, bevándorlásellenes politikai párt, ebben az esetben az SD. 

Mivel az SD mint új politikai erő támogatottsága 20 százalék körülire emelkedett, a hagyományos mainstream balközép és jobbközép pártok egyre nehezebben tudtak működő többséggel koalíciót kötni. 

Svédország jobbközép pártjai sokáig elutasították, hogy politikáról tárgyaljanak az SD-vel, az ország balközép pártjai pedig továbbra is ezt teszik. 

A legutóbbi, 2018-as választások után Löfvennek négy hónapba telt, mire kormányt alakított, mert két új centrista szövetségest - a Centrumpártot és a Liberálisokat - kellett rábeszélnie, hogy támogassák a kormányát, hogy biztosítsa második hivatali idejét.

Az alku érdekében Löfven megígérte a Centrumpártnak, hogy lehetővé teszi, hogy az új építésű lakások bérleti díját a bérbeadók határozzák meg, és ne a bérlői szövetségek és a bérbeadók közötti kollektív tárgyalásokon keresztül, ahogyan most. 

A Baloldali Párt azt mondta, hogy ha Löfven valaha is beváltja ezt az ígéretét, megvonja tőle a támogatását. 

Míg a Baloldali Párt Löfven elleni lépését az a szándék vezérelte, hogy kifejezze nemtetszését a lakáspolitikával kapcsolatos irányvonalával kapcsolatban, addig a többi párt, amely támogatta a bizalmatlansági szavazást, azért tette ezt, mert meg akarja próbálni, hogy maga alakítson új kormányt. 

Ebba Busch, a kereszténydemokraták vezetője szerint a szavazásra azért került sor, mert Löfven összeférhetetlen vállalásokat tett szövetségesei felé, és most itt az ideje, hogy eltávolítsák őt. 

"Azt mondtuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy Svédország új vezetést kapjon" - mondta. "Azt mondtuk, hogy minden lehetőséget megragadunk, hogy leváltsuk ezt a kormányt, és ma beváltjuk a szavunkat".

Jimmie Åkesson, az SD vezetője "rombolónak" nevezte Löfven kormányát, és azt mondta, hogy azt a "történelem szemétdombjára" kellene dobni. 

"Ez egy történelmileg gyenge kormány volt, amely teljesen képtelen volt megoldani azokat a problémákat, amelyekkel az emberek a mindennapi életükben találkoznak" - mondta Åkesson. "Ennek a kormánynak soha nem lett volna szabad hatalomra kerülnie". 

A szavazást követő sajtótájékoztatón Löfven azt mondta, hogy a következő hetet arra kívánja felhasználni, hogy döntsön a következő lépésekről, és a tárgyalásokat az őt eddig támogató pártvezetőkkel kezdi meg.

Elképzelhető, hogy a továbblépésről szóló döntés nem fogja igénybe venni az egész hetet - mondta. 

"Meglátjuk" - mondta. "Elsősorban arra kell koncentrálnom, hogy mi a legjobb Svédország számára" - mondta a bukott miniszterelnök.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-31 | 12:12
Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

 • A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.
Kül 2021-05-27 | 09:00
Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

 • Romániai cigányok nagy csoportjai illegális migránsként lépnek be Mexikóból az Egyesült Államokba.
 • Texas déli határain át érkeznek, és arra hivatkoznak az USA déli határainál, a rasszizmus miatt menekültek el Romániából, hogy menedékjogot kérjenek az Egyesült Államokban.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

 • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.
Kül 2021-06-12 | 12:59
Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

 • Korábban a franciák mindig a britekre hagyatkoztak a németek ellensúlyozása érdekében.
 • Ez volt a francia politika De Gaulle-i öröksége.
Kül 2021-07-24 | 13:21
A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

 • A rendőrnő a nyakán is megsérült, és a kéztörései miatt meg kellett műteni.
Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

 • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
 • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.
Kül 2021-08-07 | 12:02
Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

 • Hetek óta érkeznek a vészjelzések a káoszba süllyedő Afganisztánból.
 • A legtöbb szakértő egy hatalmas migrációs hullámtól tart.
 • Pár napja a BILD videóriportban mutatta meg, hogy naponta 8000 és 10000 közötti ember váltja ki útlevelét, hogy Európa felé indulhasson.
 • Az országban milliós számban vannak menekültek, ahogyan Pakisztánban és Iránban is százezrek.
 • Törökországban is megközelíti a millós számot az afgán migránsok száma.