Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson
  • A bizalmatlansági szavazásra azt követően került sor, hogy a Baloldal bejelentette, nem támogatja tovább a miniszterelnököt.
  • Ekkor a Mérsékeltek és a Kereszténydemokraták is kihátráltak a miniszterelnök mögül.
  • A bizalmatlansági beadványt végül a migrációkritikus Svéd Demokraták nyújtották be.
  • A kormányválság ugyan egy lakásbérleti-vita miatt robbant ki, de komolyabb fordulatot jelez.
  • A svéd közvélemény az utóbbi időkben ugyanis megelégelte a migrációs hátterű utcai bandaháborúkat, robbantásokat és leszámolásokat, az elszabadult erőszakhullámot.

A svédországi lakáspolitikával kapcsolatos összecsapás hétfőn teljes kormányválsághoz vezetett, mivel a széttagolt parlament megvonta támogatását Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöktől - írja a Politico

A bizalmatlansági szavazáson 181 törvényhozó szavazott Löfven ellen, 109 igen és 51 tartózkodás mellett. Ez volt az első alkalom, hogy svéd miniszterelnök bizalmatlansági szavazáson veszítette el tisztségét. 

Löfvennek most egy hete van arra, hogy két lehetőség közül válasszon: előrehozott választásokat ír ki, vagy lemond, és megpróbál új választások nélkül új kormánykoalíciót létrehozni. Ha az utóbbit választja, és nem jár sikerrel, akkor az ellenzéki pártok lehetőséget kapnak arra, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani. Ha ez nem sikerülne, akkor előrehozott választásokat írnának ki, valószínűleg ősszel, egy évvel a következő tervezett választások előtt. 

A Löfven leváltásáról szóló szavazáson a Baloldali Párt törvényhozói - akik csütörtökön megvonták támogatásukat a miniszterelnöktől - mellett egykori riválisaik, a jobbközép Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokraták, valamint az egyre befolyásosabbá váló Svéd Demokraták (SD) is részt vettek. 

"Nem könnyelműen tesszük meg ezt a lépést, mindent megtettünk a helyzet megoldása érdekében, de most ott tartunk, ahol tartunk" - mondta Nooshi Dadgostar, a baloldali párt vezetője a szavazás előtt a parlamentben képviselőtársainak. "Be kell tartanunk a szavunkat... a bérlők oldalán kell állnunk".

Dadgostar azután szüntette meg Löfven támogatását, hogy egy másik szövetségese, a Centrumpárt követelésének eleget téve a svéd lakásbérleti díjak ellenőrzésének gyengítésére irányuló tervet képviselt, amelynek az a célja, hogy a lakhatási költségek a bérlők számára kezelhetőbbé váljanak.

A Centrumpárt úgy véli, hogy a lakbérek ellenőrzésének enyhítése ösztönözni fogja az új lakások építését, amelyekre Svédország nagyvárosainak szüksége van. 

Az, hogy egy ilyen szűk körű kérdés okozhatta a kormány összeomlását, egyrészt tükrözi a lakáspolitika mint politikai kérdés jelentőségét Svédországban, másrészt azt, hogy a parlament széttagoltsága megnehezítette a törvényhozók számára, hogy konszenzusra jussanak a kulcsfontosságú kérdésekben. 

Számos európai nemzethez hasonlóan, Finnországtól Franciaországig, Németországtól Görögországig, Svédországban is megjelent egy befolyásos jobboldali, bevándorlásellenes politikai párt, ebben az esetben az SD. 

Mivel az SD mint új politikai erő támogatottsága 20 százalék körülire emelkedett, a hagyományos mainstream balközép és jobbközép pártok egyre nehezebben tudtak működő többséggel koalíciót kötni. 

Svédország jobbközép pártjai sokáig elutasították, hogy politikáról tárgyaljanak az SD-vel, az ország balközép pártjai pedig továbbra is ezt teszik. 

A legutóbbi, 2018-as választások után Löfvennek négy hónapba telt, mire kormányt alakított, mert két új centrista szövetségest - a Centrumpártot és a Liberálisokat - kellett rábeszélnie, hogy támogassák a kormányát, hogy biztosítsa második hivatali idejét.

Az alku érdekében Löfven megígérte a Centrumpártnak, hogy lehetővé teszi, hogy az új építésű lakások bérleti díját a bérbeadók határozzák meg, és ne a bérlői szövetségek és a bérbeadók közötti kollektív tárgyalásokon keresztül, ahogyan most. 

A Baloldali Párt azt mondta, hogy ha Löfven valaha is beváltja ezt az ígéretét, megvonja tőle a támogatását. 

Míg a Baloldali Párt Löfven elleni lépését az a szándék vezérelte, hogy kifejezze nemtetszését a lakáspolitikával kapcsolatos irányvonalával kapcsolatban, addig a többi párt, amely támogatta a bizalmatlansági szavazást, azért tette ezt, mert meg akarja próbálni, hogy maga alakítson új kormányt. 

Ebba Busch, a kereszténydemokraták vezetője szerint a szavazásra azért került sor, mert Löfven összeférhetetlen vállalásokat tett szövetségesei felé, és most itt az ideje, hogy eltávolítsák őt. 

"Azt mondtuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy Svédország új vezetést kapjon" - mondta. "Azt mondtuk, hogy minden lehetőséget megragadunk, hogy leváltsuk ezt a kormányt, és ma beváltjuk a szavunkat".

Jimmie Åkesson, az SD vezetője "rombolónak" nevezte Löfven kormányát, és azt mondta, hogy azt a "történelem szemétdombjára" kellene dobni. 

"Ez egy történelmileg gyenge kormány volt, amely teljesen képtelen volt megoldani azokat a problémákat, amelyekkel az emberek a mindennapi életükben találkoznak" - mondta Åkesson. "Ennek a kormánynak soha nem lett volna szabad hatalomra kerülnie". 

A szavazást követő sajtótájékoztatón Löfven azt mondta, hogy a következő hetet arra kívánja felhasználni, hogy döntsön a következő lépésekről, és a tárgyalásokat az őt eddig támogató pártvezetőkkel kezdi meg.

Elképzelhető, hogy a továbblépésről szóló döntés nem fogja igénybe venni az egész hetet - mondta. 

"Meglátjuk" - mondta. "Elsősorban arra kell koncentrálnom, hogy mi a legjobb Svédország számára" - mondta a bukott miniszterelnök.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-28 | 15:28
Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

  • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
  • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.
Kül 2021-05-22 | 12:01
A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

  • A 35 000 forintos áramár nem a lakossági ár, hanem a német importár.
  • Magyarországon átlagosan 37,76 forint volt 2021-ben a lakossági áramár kilowattóránként a nappali időszakban.
  • Németországban azonban a lakossági áramár májusban elérte a 111,65 Ft-ot kilowattóránként, azaz megawattóránként a 111 650 forintot.
  • Az elképesztő német árak mögött az Energiawende áll, vagyis az, hogy Németország Fukusima után fokozatosan leállítja atomerőműveit majd a zöld fordulat miatt a lignittüzelésű erőműveit is, ezért már most jelentős importra szorul.
  • Az Energiawende arra bizonyíték, miért nem szabad ideologikus atomenergia-ellenességből belenyúlni egy olyan komplex rendszerbe, mint az eleketromosenergia-termelés és áramtovábbítás.
Kül 2021-06-28 | 11:55
Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

  • Hivatalosan amiatt, mert koalíciós partnereivel nem egyezett ki a lakásbérletek liberalizációjában.
  • Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.
  • A háttérben inkább az áll, hogy a svéd pártok felmérték: az emberek megelégelték az elszabaduló bűnözést a nagyvárosokban, az utcai bandák erőszakosságát, a napközben elkövetett brutális fegyveres gyilkosságokat, a bandaháborúkat és a gránátos robbantásokat.
Kül 2021-06-02 | 11:34
ATM-et robbantottak fel Berlinben szerdán reggel - hogy az elkövetők mennyit zsákmányoltak, egyelőre rejtély

ATM-et robbantottak fel Berlinben szerdán reggel - hogy az elkövetők mennyit zsákmányoltak, egyelőre rejtély

  • Ismeretlen tettesek felrobbantották a Berlin-Reinickendorfban található Postbank-fiók egyik bankautomatáját - jelenti a bz-berlin.de berlini hírportál.
  • A teljesen tönkrement bankautomata előtt számos bankjegy hevert a járdán a reggeli órákban.
  • Az első információk szerint az elkövetők feltehetően jókora zsákmánnyal tudtak elmenekülni. Hogy mennyivel, az nem világos.
  • A berlini rendőrség egyik speciális ügyosztálya vizsgálódik.

 

Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

  • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
  • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.
Kül 2021-07-02 | 22:12
Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

  • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
  • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
  • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.
Kül 2022-09-30 | 11:08
70 év óta először: 10% felett az infláció Ausztriában

70 év óta először: 10% felett az infláció Ausztriában

  • Osztrák közgazdászok az energia árának emelkedését okolják a rekordméretű inflációért.
Kül 2022-10-06 | 17:39
Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

  • A szlovén baloldal azt követően, hogy hatalomra jutott, azonnal elbontotta a határkerítést, amit még az előző, jobboldali kormány emelt a Horvátországgal közös határszakaszon.
  • Most pedig engedélyezik a melegházasságot és az azonos neműek örökbefogadását is.