Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró
 • Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró, Peter de Vries életéért küzdenek az orvosok, akit kedden este ismeretlenek többször fejbe lőttek egy televízióstúdió előtt Amszterdamban.
 • Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.
 • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint támadás történt Hollandiában a sajtószabadság ellen, és Mark Rutte kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "térdre kényszerítené Magyarországot".

Súlyosan megsérült Peter de Vries holland bűnügyi oknyomozó újságíró, miután többször rálőttek Amszterdamban – számolt be holland források alapján a BBC News. Az eset kedd este történt, amikor De Vries egy élő felvételről jött ki a holland RTL televízió épületéből. A jelentések szerint a bűnügyi újságíró súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba - írja a hirado.hu portál.

A rendőrség által időközben elfogott támadó öt lövést adott le közelről, a 64 éves De Vries pedig súlyos fejsérülést szenvedett.

Az amszterdami polgármester, Femke Halsema szerint az orvosok a tévés újságíró és Youtuber életéért küzdenek. Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.

Kettejüket Leidschendam közelében, az A4-es autópályán fogták el, egyiküket pedig Amszterdamban. A rendőrség várja a szemtanúk jelentkezését és az eseményről készült magán videófelvételeket, ugyanakkor azt kérik az emberektől, hogyha ilyen van a tulajdonukban, azt ne töltsék fel a közösségi médiaoldalakra.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője sem hagyta szó nélkül az esetet.

"Hollandiában egyértelműen problémák vannak a jogállamisággal. Peter de Vriest fejbe lőtték. Csak azért, mert a munkáját végezte újságíróként. Ez egyértelmű támadás a sajtószabadság ellen. Mark Rutténak a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy „térdre kényszerítené Magyarországot" – írta a magyar EP-képviselő a Twitteren szerdán.

Sokan támogató üzeneteket osztottak meg a közösségi portálokon. Vilmos Sándor holland király és Maxima holland királyné azt írták, hogy mélyen megdöbbentette őket az eset, és hogy nem szabad megengedni azt, hogy bárki fenyegesse az újságírókat, akiknek szabadon kell végezniük munkájukat.

Peter de Vries egyébként korábban már kapott rendőri védelmet, mert oknyomozó újságíróként bizonyos bűnözői csoportok számára kompromittáló véleményeket közölt és népszerűsített. A holland újságíró munkáját Emmy-díjjal is jutalmazták. A YouTube kedd este óta számos videót eltávolított, amelyek az amszterdami brutális támadásról készültek.

A demokrácia elleni támadásnak nevezte a holland király a bűnügyi újságíró elleni merényletet

A demokrácia ellen elkövetett támadást jelent a kedd este, egy holland bűnügyi újságíró ellen elkövetett gyilkossági kísérlet – jelentette ki Vilmos Sándor holland király szerdán Amszterdamban.

Peter R. de Vries ellen lőfegyverrel követtek el merényletet, az újságírót a fején érte a lövés, kórházba szállították. Vilmos Sándor holland király nyilatkozatában mély megdöbbenését fejezte ki, és elítélte az újságíró elleni támadást. A merényletkísérlet "a jogállamiságunk sarokkövét jelentő újságírás elleni támadás, s mint ilyen, az alkotmányos rendünk elleni támadást jelent" – fogalmazott.

Sajtóértesülések szerint egy ismeretlen elkövető kedd este fél nyolckor lőtt rá a 64 éves újságíróra, aki éppen távozott egy televíziós stúdióból. Nem sokkal korábban de Vries egy élő műsorban szerepelt. De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számít, és rendszeresen részt vesz tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban.

Úgy tudni, jó kapcsolatai vannak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket. Peter De Vries jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vesz részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján. A holland újságíró elleni merényletre reagálva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében az írta, hogy "egyet kell értenünk abban, hogy az oknyomozó újságírás nem jelent fenyegetést, hanem eszköz demokráciáink számára".

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: az eset az újságírás elleni bűncselekmény, és a demokrácia és a jogállamiság értékei elleni támadást jelent. "Feltartóztathatatlanul folytatjuk a sajtószabadság védelmében végzett munkánkat" – tette hozzá Michel. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt hangoztatta, média a demokrácia gerincét jelenti. Az újságírók ellen elkövetett támadások mindannyiunk elleni támadásokat jelentenek – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.
Kül 2021-05-27 | 09:00
Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

 • Romániai cigányok nagy csoportjai illegális migránsként lépnek be Mexikóból az Egyesült Államokba.
 • Texas déli határain át érkeznek, és arra hivatkoznak az USA déli határainál, a rasszizmus miatt menekültek el Romániából, hogy menedékjogot kérjenek az Egyesült Államokban.
Kül 2021-06-03 | 14:59

Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

 • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
 • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
 • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
 • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.
Kül 2021-05-25 | 14:23
Halálra késelt lányát gyászolja az osztrák nő, aki önmagát vádolja az illegális afgán gyilkossága után: "A gyermekemmel együtt én is meghaltam"

Halálra késelt lányát gyászolja az osztrák nő, aki önmagát vádolja az illegális afgán gyilkossága után: "A gyermekemmel együtt én is meghaltam"

 • A nők ellen elkövetett gyilkosságok száma folyamatosan nő Ausztriában - írja a Kronen Zeitung.
 • Ramona Fahrngruber lányának, Michellenek 2016-ban egy afgán bevándorló kezdett udvarolni.
 • A megismerkedésükkor 14 éves lányt behálózta az afgán férfi.
 • A család ellenezte a kapcsolatot, különösen az után, hogy az afgán azzal dicsekedett, már ölt embert Afganisztánban.
 • Michelle édesanyja több alkalommal is tett bejelentést a rendőrségen, hiába.
 • "Mimit", ahogyan őt a gyászoló édesanya hívta, 16 éves korában halálra szurkálta az afgán migráns.
Kül 2021-05-19 | 16:29
A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

 • Az Egyesült Államok elnöki hivatala már korábban bejelentette, a Fehér Háznak azt javasolja, a koronavírus-vészhelyzet miatt ideigelenesen kezdeményezzék a szabadalmak feloldását a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet).
 • A mai vitán az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa is emellett érvelt.
 • A szabadalmak feloldását ellenzik a gyógyszergyártók és Németország is.
 • Ha az Erópai Unió mégis arra az álláspontra jut, hogy a szabadalmak feloldására tesz javaslatot, akkor adódik a kérdés: miért kötött le 1,8 millliárd (900 millió + 900 millió opcionálisan) Pfizer oltóanyagot a 2022-es, 2023-as évre dózisonként 23,2 eurós áron?
 • A 900 + 900 millió Pfizer-vakcina ára összesen 20 milliárd 880 millió + opcionálisan 20 milliárd 880 millió euró, azaz összesen 16 ezer 600 milliárd forint.
Biznisz 2021-05-14 | 13:01
A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

 • Hollandia Európa, de inkább a világ egyik legfontosabb adóparadicsoma.
 • Rendszeresen jelennek meg hírek, hogy nemzetközi nagyvállalatok és techmultik, mint az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon holland cégek közbeiktatásával milliárd dolláros adóelkerülést folytatnak évente.
 • A kifinomultabb megoldások egyszerre használnak ír, luxemburgi és holland cégeket az adóoptimalizáláshoz.
 • Friss kutatások szerint Hollandia a világ top3 adóparadicsomjának egyike.
 • Egy holland hírportál szerint a Pfizer is Hollandiában végez adóoptimalizálást.