Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket
 • A szenzációs hírről a skót The Herald lap számolt be az Edinburghi Egyetemre hivatkozva.

Skóciai tudósok sikeresen teszteltek egy új gyógyszert, amely képes elpusztítani a rákos sejteket, miközben a közeli egészséges szöveteket érintetlenül hagyja - írja a DailyWire a skóciai The Herladra hivatkozva. A tudományos szenzációról beszámoló egyetemi sajtóközlemény itt található.

Az Edinburghi Egyetem kutatói egy apró, SeNBD nevű rákölő molekulát kombináltak egy kémiai élelmiszervegyülettel, amely becsapta a rákos sejteket, hogy azok "lenyeljék" azt. A kombinációt "trójai falónak" nevezték el a The Herald szerint.

A tudósok szerint további kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy kiderüljön, biztonságos-e a korai stádiumú rák, sőt akár gyógyszerrezisztens baktériumok kezelésére is.

"A rákos sejtek 'mohók', és nagy mennyiségű táplálékot kell fogyasztaniuk az energiához, és jellemzően többet vesznek fel, mint az egészséges sejtek" - közölte az Edinburghi Egyetem. Azáltal, hogy a SeNBD-t egy kémiai élelmiszervegyülettel párosítják, "ideális prédává válik a káros sejtek számára", amelyek anélkül veszik fel azt, hogy "figyelmeztetnék őket a mérgező jellegére" - számolt be a Herald.

A tudósok szerint a SeNBD egy fény által aktiváltható "fényérzékenyítő", ami azt jelenti, hogy fény hatására aktiválva megöli a sejteket. A sebészek a kombinációt arra használhatnák, hogy csak a rákos sejteket célozzák meg, miközben a többi egészséges sejtet érintetlenül hagyják.

"A gyógyszer fénnyel történő aktiválása azt jelenti, hogy a sebész pontosan eldöntheti, hol akarja, hogy a gyógyszer aktív legyen, elkerülve azt, hogy az az egészséges szöveteket támadja meg, megelőzve a más gyógyszerek által okozott mellékhatásokat" - közölte az egyetem.

"A gyógyszer és egy élelmiszervegyület összekapcsolása kulcsfontosságú a sikerhez. Ahhoz, hogy a sejtek életben maradjanak, a táplálék kémiai összetevőit - az úgynevezett metabolitokat -, például cukrokat és aminosavakat kell fogyasztaniuk az energiához" - áll az egyetem sajtóközleményében. A baktérium- és a rákos sejtek "nagyobb koncentrációban és más típusú metabolitokat fogyasztanak, mint az egészséges sejtek. A SeNBD párosítása egy anyagcseretermékkel ideális prédává teszi a káros sejtek számára. Eddig a legtöbb fényaktivált gyógyszer nagyobb volt, mint a metabolitok, ami azt jelenti, hogy a baktériumok és a rákos sejtek nem ismerték fel őket normális táplálékként".

"Ez a kutatás fontos előrelépést jelent az olyan új terápiák tervezésében, amelyeket egyszerűen fénysugárzással lehet aktiválni, ami általában nagyon biztonságos" - mondta a kutatás vezetője, Marc Vendrell professzor, az egyetem transzlációs kémia és biomedikai képalkotás tanszékének vezetője.

"A SeNBD az egyik legkisebb fényérzékenyítő, amelyet valaha készítettek, és "trójai falóként" való felhasználása számos új lehetőséget nyit meg a beavatkozó orvoslásban a káros sejtek elpusztítására anélkül, hogy a környező egészséges szöveteket érintené" - mondta.

Egy másik kutató, Dr. Sam Benson elmondta, hogy a gyógyszer úgy működik, hogy a "sejt bejárati ajtaján" keresztül juttatják be.

"A SeNBD-vel egy fény által aktivált gyógyszert kombinálhatunk azzal a táplálékkal, amelyet a rákos és baktériumsejtek általában fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy a "trójai falovat" közvetlenül a sejt bejárati ajtaján keresztül tudjuk eljuttatni, ahelyett, hogy megpróbálnánk megtalálni a módját, hogy átverjük a sejtek védelmét" - mondta Benson.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 19:55
Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

 • Karácsony alig két hete járt egy PR-látogatáson a látványosan gyengülő Annalena Baerbocknál.
 • Már akkor is lehetett tudni, hogy Baerbock szénája nem áll jól a diploma és önéletrajzi botrányai miatt, de Karácsony nem tudta felmérni a helyzetet, vagy számtalan tanácsadója nem tájékoztatta megfelelően.
 • Azt remélte, majd német politikai hátszéllel kormányfő lehet Magyarországon, ha a Zöldek adják a kancellárt.
 • És idehaza is bevezetheti a németeket nyomorgató CO2-adókat, ami benne van az áram, az üzemanyagok, és az otthonok fűtésének árában is.
 • Ez sem jött be neki: a zöldek mellett elkötelezett média követeli az üstökös Baerbock visszalépését.
Kül 2021-05-29 | 08:49
Késsel hadonászott, és „Allahu akbar” kiáltásokat rikácsolt Hamburgban a migráns, a kiérkező rendőrök agyonlőtték

Késsel hadonászott, és „Allahu akbar” kiáltásokat rikácsolt Hamburgban a migráns, a kiérkező rendőrök agyonlőtték

 • Rendőröket riasztottak egy férfihoz Hamburgban, aki késsel hadonászott, több autót megrongált és motorosokat is fenyegetett – írja a Deutsche Welle.
Kül 2021-07-07 | 19:21
Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

 • Egyre többen érkeznek Nagy-Britanniába.
 • A belügyminisztérium ezért szigorítani akarja a menekültügyi törvényeket.
 • Életfogytiglani börtönbüntetést kell kiszabni az embercsempészekre, és a tengerentúlon befogadóközpontokat kell létesíteni a migránsok számára.
Kül 2021-08-08 | 12:39
Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

 • Tavasz óta hurcolják a migránsokat a mentőhajók Olaszországba.
 • A cinkos összjátszást az emberkereskedőkkel nem minden politikus nézi jó szemmel.
 • A legtöbb migráns megindul Németország felé, ám közben a német bíróság megtiltotta, hogy Németország Olaszország felé küldjön vissza migránsokat.