Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Interjút adott az elmúlt öt évtized legsikeresebb oknyomozó riportere CN Live!-nak, aki az Oroszországból Németországba gázt szállító vezetékek felrobbantására irányuló titkos amerikai akcióról, az ukrajnai háborúról és az újságírás helyzetéről beszélt.

Seymour Hersh oknyomozó riporter azt mondja, egy barátja azt mondta neki, hogy ő [Hersh] csak annyit tett, hogy "dekonstruálta a nyilvánvalót". Nyilvánvaló volt, mert logikusan csak egyetlen lehetséges gyanúsított volt a négy Északi Áramlat I. és II. vezetékből háromnak a Balti-tenger alatt tavaly szeptember 26-án történt megsemmisítésére.

Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellárral az oldalán egy Fehér Házi sajtótájékoztatón 2022 februárjában azt mondta, hogy ha Oroszország megszállja Ukrajnát, "nem lesz többé Északi Áramlat II. Véget fogunk vetni neki". Arra a riporteri kérdésre, hogy az Egyesült Államok hogyan teheti ezt meg, tekintve, hogy azt Németország ellenőrzi, Biden azt mondta: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

2022 januárjában Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára azt mondta: "Ha Oroszország megszállja Ukrajnát, az Északi Áramlat II. így vagy úgy, de nem fog előrehaladni".

A robbanás napján Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter és Anne Applebaum neokonzervatív írónő férje egy fotót tweetelt a robbanásról, és azt írta: "Köszönöm, USA".

Négy nappal a robbanás után, amely a történelem legnagyobb metángáz-kibocsátását okozta a légkörbe, Antony Blinken külügyminiszter azt mondta: "Ez egy óriási lehetőség arra, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük az orosz energiától való függőséget, és így elvegyük Vlagyimir Putyintól az energia fegyverré formálását, mint a birodalmi terveinek előmozdításának eszközét".

2023 februárjában a neokonzervatív Nuland azt mondta egy amerikai szenátusi meghallgatáson, hogy: "Én is, és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat II... egy fémdarab a tenger fenekén".

Ehelyett az USA Moszkvát hibáztatta, mondván, hogy fegyverként használja a gázt, hogy befolyást szerezzen Németország és más, az olcsó orosz gáztól függő európai országok felett.

De Oroszországnak csak el kellett volna zárnia a szelepet, nem pedig tönkretenni a több mint 11 milliárd dollár értékű csővezetékeket, amelyek 51 százalékban az orosz állami tulajdonú Gazprom vállalat tulajdonában vannak. A másik 49 százalék egy német, holland és francia vállalatokból álló konzorcium tulajdonában van. Oroszország bejelentette, hogy megjavítja azt a vezetéket, amelyet az Egyesült Államok szerint felrobbantott.

A vezetékek tönkretétele pénzügyi lehetőségeket nyitott Norvégia számára. Már a következő napon megnyitotta saját gázvezetékét Lengyelországba.

A robbanás óta az Egyesült Államok sokkal drágábban áron növelte a cseppfolyósított földgáz exportját Németországba és Európa más részeibe. Németország 50 százalékban függött az orosz gáztól, és a szabotázs kárt okozott a német vállalkozásoknak és az otthonaikat fűteni próbáló polgároknak.

A nyilvánvaló Hersh tudósításával vált konkrétabbá, aki felvázolta annak részleteit, hogyan hajtotta végre az USA és Norvégia az Északi Áramlat I. és II. megsemmisítésére irányuló titkos műveletet.

A tervet Hersh szerint 2021 szeptemberében főzték ki, hónapokkal azelőtt, hogy Oroszország belépett volna az ukrajnai háborúba, és a tervezés az egész időszakban folytatódott, amikor az USA azt mondta, hogy meg akarja állítani az orosz beavatkozást.

Egy balti-tengeri NATO-gyakorlat leple alatt az amerikai haditengerészet búvárai a floridai Panama Cityből indulva 2022 júniusában C-4 robbanóanyagot helyeztek el a vezetékeken. Hersh beszámolója szerint Biden nem akarta, hogy a robbantás ilyen hamar a gyakorlat után történjen, attól tartva, hogy az a NATO bűnösségére utalna. Ehelyett a robbanóanyagokat 2022 szeptember 26-án hozták működésbe, amikor egy norvég repülőgép egy olyan eszközt dobott a tengerbe, amely hangjelzéseket küldött a robbanóanyagok felrobbantásához - írja Hersh "egy, az operatív tervezést közvetlenül ismerő forrásra" hivatkozva.

Hersh beszámolója szerint a tervet Nuland, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Antony Blinken külügyminiszter és maga Joe Biden irányította. Az akciót a Központi Hírszerző Ügynökség irányította. A vezérkari főnökök, valamint a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium is részt vett benne.

Az Egyesült Államok azóta haragszik arra, hogy Európa orosz gázt vásárol, amióta ez 1973-ban, Willy Brandt Ostpolitkja alatt elkezdődött.

John F. Kennedy még ezt megelőzően elérte, hogy a NATO tiltsa meg a német csőexportot a Szovjetunióba. Az USA évtizedek óta próbálja megakadályozni az Európába irányuló orosz gázvásárlást. Nem ez lenne tehát az első eset, hogy a CIA egy orosz gázvezeték felrobbantására irányuló akciót vezetne.

A Washington Post 2004-ben számolt be róla:

"1982 januárjában Ronald Reagan elnök jóváhagyta a CIA tervét a Szovjetunió gazdaságának szabotálására olyan technológia titkos átadásával, amely rejtett hibás működéseket tartalmazott, beleértve egy olyan szoftvert, amely később hatalmas robbanást idézett elő egy szibériai földgázvezetékben - olvasható egy Reagan Fehér Házi tisztviselő új memoárjában. Thomas C. Reed, a légierő volt titkára, aki akkoriban a Nemzetbiztonsági Tanácsban szolgált, ezt az epizódot a "A szakadéknál: A hidegháború bennfentes története" című könyvében írja le... Reed azt írja, hogy a csővezeték felrobbanása csak egy példája volt a Szovjetunió elleni "hideg szemű gazdasági hadviselésnek", amelyet a CIA William J. Casey igazgató vezetésével folytatott a hidegháború utolsó éveiben. Abban az időben az Egyesült Államok megpróbálta megakadályozni, hogy Nyugat-Európa szovjet földgázt importáljon. Voltak arra utaló jelek is, hogy a szovjetek sokféle nyugati technológiát próbáltak ellopni. Aztán egy KGB-s bennfentes felfedte a konkrét bevásárlólistát, és a CIA úgy juttatta el a hibás szoftvert a szovjetekhez, hogy azok ne vegyék észre".

Hersh az amerikai újságírás évkönyveinek legnagyobb sztorijait hozta nyilvánosságra. A legnagyobb szenzációi közé tartozik az 1969-es My Lai-i mészárlás, amelyért Pulitzer-díjat kapott; az 1974-es CIA belföldi kémkedésének leleplezése több százezer amerikai baloldali és háborúellenes aktivista ellen, amely az amerikai hírszerzés visszaéléseit vizsgáló Church-bizottsághoz vezetett; és az iraki Abu Ghraib börtönben 2004-ben elkövetett kínzások.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-12-18 | 13:03
Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

Kataklizma a baloldali bukásspirálban: Donáth Annát emlegetik Márki-Zay helyett

 • Olyannyira nagy a baj a baloldalon, hogy a BENNFENTES információi szerint Donáth Annát akarja előhúzni a baloldali elit a kalapból.
 • Azt a Donáthot, aki nagyon jó barátnője Gyurcsánynénak, az édesapja pedig Gyurcsány személyes családi jó barátja.
 • Donáth kifogástalan kommunista pedigrével rendelkezik, nagyapja Rákosi titkárságvezetője volt, majd Nagy Imre mellett dolgozott a padlássöprések idején; apja pedig MSZP-s képviselő volt korábban.
 • Brüsszelben pedig minden, Magyarország ellen hozott hazug határozat mögé beállt.
 • A BENNFENTES írta meg korábban: azzal, hogy Donáth lett a Momentum új elnöke, Gyurcsány "körön belül" tartja a Momentumot.
 • Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy az előválasztást követően Márki-Zay teszi rá a kezét a Momentumra, ugyanis ők álltak a leghamarabb mellé.
 • Donáth amint elnök lett, azonnal páros lábbal szállt bele Márki-Zayba, a migránsozásába, és hogy az ellenzék elvesztegetett egy hónapot.
 • Ha lecserélik Márki-Zayt, ahogyan arról a pletykák szólnak, akkor az előválasztásnak semmi értelme sem volt.
 • Személyi válságról-válságra bukdácsol a baloldal.
Sztori 2022-11-23 | 12:14
Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

 • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.
Sztori 2021-11-02 | 15:43
Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

 • Saját vadaspark, tórendszer, helikopter-leszállópálya és teniszpálya is tartozik a körbekerített, quados őrök által ellenőrzött birtokhoz.
 • A baloldali vörösbáró mostanában azzal került be a hírekbe, hogy megüzente az ellenzéknek a nyilvánosságban: hajlandó a kampányukat fizetni és bármiben támogatni őket.
 • Ez nem lehet független attól, hogy az ügyészség milliárdos hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsította meg, és a Gazdasági Versenyhivatal 11 milliárdos bírságot szabott ki rá kartellezés miatt.
 • Míg a többi érintett cég hajlandó volt együttműködni a GVH-val, a Bigéhez tartozó vállalkozások nem.
 • Minden jel arra mutat, a milliárdos baloldali vörösbáró, aki Horn Gyula kormányzása idején különböző privatizációs trükkökkel szerezte meg a vagyonát, politikai védelmet akar az ellenzéktől, és cserébe fizet, mint a katonatiszt.
Sztori 2023-01-29 | 12:18
Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

 • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
 • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
 • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.
Sztori 2021-07-01 | 12:33
Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

 • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
 • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
 • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2021-11-10 | 13:07
Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

 • Szerinte a hazai berendezkedés egy "fasiszta pártállam".
 • Korábban csak a hírhedt Amerikai Nészavában jelentek meg ilyen ostobaságok.
 • Mindezt brüsszeli hakniján adta elő Márki-Zay, ahol örök hűséget fogadott Brüsszelnek.
 • Azonnal bevezetné az eurót, és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.
 • Brüsszeli turnéján önfeledten rázott kezet a zsidókat listázni kívánó jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is.