Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Interjút adott az elmúlt öt évtized legsikeresebb oknyomozó riportere CN Live!-nak, aki az Oroszországból Németországba gázt szállító vezetékek felrobbantására irányuló titkos amerikai akcióról, az ukrajnai háborúról és az újságírás helyzetéről beszélt.

Seymour Hersh oknyomozó riporter azt mondja, egy barátja azt mondta neki, hogy ő [Hersh] csak annyit tett, hogy "dekonstruálta a nyilvánvalót". Nyilvánvaló volt, mert logikusan csak egyetlen lehetséges gyanúsított volt a négy Északi Áramlat I. és II. vezetékből háromnak a Balti-tenger alatt tavaly szeptember 26-án történt megsemmisítésére.

Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellárral az oldalán egy Fehér Házi sajtótájékoztatón 2022 februárjában azt mondta, hogy ha Oroszország megszállja Ukrajnát, "nem lesz többé Északi Áramlat II. Véget fogunk vetni neki". Arra a riporteri kérdésre, hogy az Egyesült Államok hogyan teheti ezt meg, tekintve, hogy azt Németország ellenőrzi, Biden azt mondta: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

2022 januárjában Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára azt mondta: "Ha Oroszország megszállja Ukrajnát, az Északi Áramlat II. így vagy úgy, de nem fog előrehaladni".

A robbanás napján Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter és Anne Applebaum neokonzervatív írónő férje egy fotót tweetelt a robbanásról, és azt írta: "Köszönöm, USA".

Négy nappal a robbanás után, amely a történelem legnagyobb metángáz-kibocsátását okozta a légkörbe, Antony Blinken külügyminiszter azt mondta: "Ez egy óriási lehetőség arra, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük az orosz energiától való függőséget, és így elvegyük Vlagyimir Putyintól az energia fegyverré formálását, mint a birodalmi terveinek előmozdításának eszközét".

2023 februárjában a neokonzervatív Nuland azt mondta egy amerikai szenátusi meghallgatáson, hogy: "Én is, és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat II... egy fémdarab a tenger fenekén".

Ehelyett az USA Moszkvát hibáztatta, mondván, hogy fegyverként használja a gázt, hogy befolyást szerezzen Németország és más, az olcsó orosz gáztól függő európai országok felett.

De Oroszországnak csak el kellett volna zárnia a szelepet, nem pedig tönkretenni a több mint 11 milliárd dollár értékű csővezetékeket, amelyek 51 százalékban az orosz állami tulajdonú Gazprom vállalat tulajdonában vannak. A másik 49 százalék egy német, holland és francia vállalatokból álló konzorcium tulajdonában van. Oroszország bejelentette, hogy megjavítja azt a vezetéket, amelyet az Egyesült Államok szerint felrobbantott.

A vezetékek tönkretétele pénzügyi lehetőségeket nyitott Norvégia számára. Már a következő napon megnyitotta saját gázvezetékét Lengyelországba.

A robbanás óta az Egyesült Államok sokkal drágábban áron növelte a cseppfolyósított földgáz exportját Németországba és Európa más részeibe. Németország 50 százalékban függött az orosz gáztól, és a szabotázs kárt okozott a német vállalkozásoknak és az otthonaikat fűteni próbáló polgároknak.

A nyilvánvaló Hersh tudósításával vált konkrétabbá, aki felvázolta annak részleteit, hogyan hajtotta végre az USA és Norvégia az Északi Áramlat I. és II. megsemmisítésére irányuló titkos műveletet.

A tervet Hersh szerint 2021 szeptemberében főzték ki, hónapokkal azelőtt, hogy Oroszország belépett volna az ukrajnai háborúba, és a tervezés az egész időszakban folytatódott, amikor az USA azt mondta, hogy meg akarja állítani az orosz beavatkozást.

Egy balti-tengeri NATO-gyakorlat leple alatt az amerikai haditengerészet búvárai a floridai Panama Cityből indulva 2022 júniusában C-4 robbanóanyagot helyeztek el a vezetékeken. Hersh beszámolója szerint Biden nem akarta, hogy a robbantás ilyen hamar a gyakorlat után történjen, attól tartva, hogy az a NATO bűnösségére utalna. Ehelyett a robbanóanyagokat 2022 szeptember 26-án hozták működésbe, amikor egy norvég repülőgép egy olyan eszközt dobott a tengerbe, amely hangjelzéseket küldött a robbanóanyagok felrobbantásához - írja Hersh "egy, az operatív tervezést közvetlenül ismerő forrásra" hivatkozva.

Hersh beszámolója szerint a tervet Nuland, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Antony Blinken külügyminiszter és maga Joe Biden irányította. Az akciót a Központi Hírszerző Ügynökség irányította. A vezérkari főnökök, valamint a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium is részt vett benne.

Az Egyesült Államok azóta haragszik arra, hogy Európa orosz gázt vásárol, amióta ez 1973-ban, Willy Brandt Ostpolitkja alatt elkezdődött.

John F. Kennedy még ezt megelőzően elérte, hogy a NATO tiltsa meg a német csőexportot a Szovjetunióba. Az USA évtizedek óta próbálja megakadályozni az Európába irányuló orosz gázvásárlást. Nem ez lenne tehát az első eset, hogy a CIA egy orosz gázvezeték felrobbantására irányuló akciót vezetne.

A Washington Post 2004-ben számolt be róla:

"1982 januárjában Ronald Reagan elnök jóváhagyta a CIA tervét a Szovjetunió gazdaságának szabotálására olyan technológia titkos átadásával, amely rejtett hibás működéseket tartalmazott, beleértve egy olyan szoftvert, amely később hatalmas robbanást idézett elő egy szibériai földgázvezetékben - olvasható egy Reagan Fehér Házi tisztviselő új memoárjában. Thomas C. Reed, a légierő volt titkára, aki akkoriban a Nemzetbiztonsági Tanácsban szolgált, ezt az epizódot a "A szakadéknál: A hidegháború bennfentes története" című könyvében írja le... Reed azt írja, hogy a csővezeték felrobbanása csak egy példája volt a Szovjetunió elleni "hideg szemű gazdasági hadviselésnek", amelyet a CIA William J. Casey igazgató vezetésével folytatott a hidegháború utolsó éveiben. Abban az időben az Egyesült Államok megpróbálta megakadályozni, hogy Nyugat-Európa szovjet földgázt importáljon. Voltak arra utaló jelek is, hogy a szovjetek sokféle nyugati technológiát próbáltak ellopni. Aztán egy KGB-s bennfentes felfedte a konkrét bevásárlólistát, és a CIA úgy juttatta el a hibás szoftvert a szovjetekhez, hogy azok ne vegyék észre".

Hersh az amerikai újságírás évkönyveinek legnagyobb sztorijait hozta nyilvánosságra. A legnagyobb szenzációi közé tartozik az 1969-es My Lai-i mészárlás, amelyért Pulitzer-díjat kapott; az 1974-es CIA belföldi kémkedésének leleplezése több százezer amerikai baloldali és háborúellenes aktivista ellen, amely az amerikai hírszerzés visszaéléseit vizsgáló Church-bizottsághoz vezetett; és az iraki Abu Ghraib börtönben 2004-ben elkövetett kínzások.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-18 | 12:11
Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

  • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
  • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
  • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
  • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
  • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

  • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
  • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
  • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
  • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
  • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

  • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
  • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
  • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
  • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
  • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
  • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
  • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
  • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
  • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

  • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
  • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
  • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
  • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
  • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
  • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.
Sztori 2021-11-09 | 18:11
Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

  • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint a lakossággal meg kell fizettetni az energiahordozók piaci árait, és az iparnak kell kedvezményeket nyújtani.
Sztori 2022-10-18 | 15:23
Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

  • A migrációs helyzetre utalva az ÖVP egykori főtitkárnőja azt írta Twitterén, hogy "annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább, le kell állítani a menedékkérelmek befogadását".