Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Interjút adott az elmúlt öt évtized legsikeresebb oknyomozó riportere CN Live!-nak, aki az Oroszországból Németországba gázt szállító vezetékek felrobbantására irányuló titkos amerikai akcióról, az ukrajnai háborúról és az újságírás helyzetéről beszélt.

Seymour Hersh oknyomozó riporter azt mondja, egy barátja azt mondta neki, hogy ő [Hersh] csak annyit tett, hogy "dekonstruálta a nyilvánvalót". Nyilvánvaló volt, mert logikusan csak egyetlen lehetséges gyanúsított volt a négy Északi Áramlat I. és II. vezetékből háromnak a Balti-tenger alatt tavaly szeptember 26-án történt megsemmisítésére.

Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellárral az oldalán egy Fehér Házi sajtótájékoztatón 2022 februárjában azt mondta, hogy ha Oroszország megszállja Ukrajnát, "nem lesz többé Északi Áramlat II. Véget fogunk vetni neki". Arra a riporteri kérdésre, hogy az Egyesült Államok hogyan teheti ezt meg, tekintve, hogy azt Németország ellenőrzi, Biden azt mondta: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

2022 januárjában Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára azt mondta: "Ha Oroszország megszállja Ukrajnát, az Északi Áramlat II. így vagy úgy, de nem fog előrehaladni".

A robbanás napján Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter és Anne Applebaum neokonzervatív írónő férje egy fotót tweetelt a robbanásról, és azt írta: "Köszönöm, USA".

Négy nappal a robbanás után, amely a történelem legnagyobb metángáz-kibocsátását okozta a légkörbe, Antony Blinken külügyminiszter azt mondta: "Ez egy óriási lehetőség arra, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük az orosz energiától való függőséget, és így elvegyük Vlagyimir Putyintól az energia fegyverré formálását, mint a birodalmi terveinek előmozdításának eszközét".

2023 februárjában a neokonzervatív Nuland azt mondta egy amerikai szenátusi meghallgatáson, hogy: "Én is, és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat II... egy fémdarab a tenger fenekén".

Ehelyett az USA Moszkvát hibáztatta, mondván, hogy fegyverként használja a gázt, hogy befolyást szerezzen Németország és más, az olcsó orosz gáztól függő európai országok felett.

De Oroszországnak csak el kellett volna zárnia a szelepet, nem pedig tönkretenni a több mint 11 milliárd dollár értékű csővezetékeket, amelyek 51 százalékban az orosz állami tulajdonú Gazprom vállalat tulajdonában vannak. A másik 49 százalék egy német, holland és francia vállalatokból álló konzorcium tulajdonában van. Oroszország bejelentette, hogy megjavítja azt a vezetéket, amelyet az Egyesült Államok szerint felrobbantott.

A vezetékek tönkretétele pénzügyi lehetőségeket nyitott Norvégia számára. Már a következő napon megnyitotta saját gázvezetékét Lengyelországba.

A robbanás óta az Egyesült Államok sokkal drágábban áron növelte a cseppfolyósított földgáz exportját Németországba és Európa más részeibe. Németország 50 százalékban függött az orosz gáztól, és a szabotázs kárt okozott a német vállalkozásoknak és az otthonaikat fűteni próbáló polgároknak.

A nyilvánvaló Hersh tudósításával vált konkrétabbá, aki felvázolta annak részleteit, hogyan hajtotta végre az USA és Norvégia az Északi Áramlat I. és II. megsemmisítésére irányuló titkos műveletet.

A tervet Hersh szerint 2021 szeptemberében főzték ki, hónapokkal azelőtt, hogy Oroszország belépett volna az ukrajnai háborúba, és a tervezés az egész időszakban folytatódott, amikor az USA azt mondta, hogy meg akarja állítani az orosz beavatkozást.

Egy balti-tengeri NATO-gyakorlat leple alatt az amerikai haditengerészet búvárai a floridai Panama Cityből indulva 2022 júniusában C-4 robbanóanyagot helyeztek el a vezetékeken. Hersh beszámolója szerint Biden nem akarta, hogy a robbantás ilyen hamar a gyakorlat után történjen, attól tartva, hogy az a NATO bűnösségére utalna. Ehelyett a robbanóanyagokat 2022 szeptember 26-án hozták működésbe, amikor egy norvég repülőgép egy olyan eszközt dobott a tengerbe, amely hangjelzéseket küldött a robbanóanyagok felrobbantásához - írja Hersh "egy, az operatív tervezést közvetlenül ismerő forrásra" hivatkozva.

Hersh beszámolója szerint a tervet Nuland, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Antony Blinken külügyminiszter és maga Joe Biden irányította. Az akciót a Központi Hírszerző Ügynökség irányította. A vezérkari főnökök, valamint a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium is részt vett benne.

Az Egyesült Államok azóta haragszik arra, hogy Európa orosz gázt vásárol, amióta ez 1973-ban, Willy Brandt Ostpolitkja alatt elkezdődött.

John F. Kennedy még ezt megelőzően elérte, hogy a NATO tiltsa meg a német csőexportot a Szovjetunióba. Az USA évtizedek óta próbálja megakadályozni az Európába irányuló orosz gázvásárlást. Nem ez lenne tehát az első eset, hogy a CIA egy orosz gázvezeték felrobbantására irányuló akciót vezetne.

A Washington Post 2004-ben számolt be róla:

"1982 januárjában Ronald Reagan elnök jóváhagyta a CIA tervét a Szovjetunió gazdaságának szabotálására olyan technológia titkos átadásával, amely rejtett hibás működéseket tartalmazott, beleértve egy olyan szoftvert, amely később hatalmas robbanást idézett elő egy szibériai földgázvezetékben - olvasható egy Reagan Fehér Házi tisztviselő új memoárjában. Thomas C. Reed, a légierő volt titkára, aki akkoriban a Nemzetbiztonsági Tanácsban szolgált, ezt az epizódot a "A szakadéknál: A hidegháború bennfentes története" című könyvében írja le... Reed azt írja, hogy a csővezeték felrobbanása csak egy példája volt a Szovjetunió elleni "hideg szemű gazdasági hadviselésnek", amelyet a CIA William J. Casey igazgató vezetésével folytatott a hidegháború utolsó éveiben. Abban az időben az Egyesült Államok megpróbálta megakadályozni, hogy Nyugat-Európa szovjet földgázt importáljon. Voltak arra utaló jelek is, hogy a szovjetek sokféle nyugati technológiát próbáltak ellopni. Aztán egy KGB-s bennfentes felfedte a konkrét bevásárlólistát, és a CIA úgy juttatta el a hibás szoftvert a szovjetekhez, hogy azok ne vegyék észre".

Hersh az amerikai újságírás évkönyveinek legnagyobb sztorijait hozta nyilvánosságra. A legnagyobb szenzációi közé tartozik az 1969-es My Lai-i mészárlás, amelyért Pulitzer-díjat kapott; az 1974-es CIA belföldi kémkedésének leleplezése több százezer amerikai baloldali és háborúellenes aktivista ellen, amely az amerikai hírszerzés visszaéléseit vizsgáló Church-bizottsághoz vezetett; és az iraki Abu Ghraib börtönben 2004-ben elkövetett kínzások.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

  • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
  • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

  • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
  • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

  • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
  • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
  • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
  • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
  • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
  • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
  • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
  • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."
Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

  • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.
Sztori 2023-01-18 | 21:15
Példátlan nyomásgyakorlás az EP részéről: az európai zöldek indítványára felszálították Scholzot, adja át Ukrajnának a Leopardokat

Példátlan nyomásgyakorlás az EP részéről: az európai zöldek indítványára felszálították Scholzot, adja át Ukrajnának a Leopardokat

  • Napok óta éles vita folyik Berlinben arról, Németország adjon-e át Leopard tankokat az ukrán seregnek.
  • Az SPD-s Scholz kancellár óvatos, nem akarja magára haragítani Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint.
  • Az öreg SPD-sek között ugyanis még tartja magát a mondás, hogy abból nagy baj lesz, ha megint német tankok néznek farkasszemet az oroszokkal.
  • Karácsony Gergely hozzá hasonlóan sötétzöld német barátai - miközben évtizedeken át voltak békegalambok - mindenképpen a tankok átadását, azaz a háború további eszkalációját és elnyújtását akarják.
  • Ennek hangot is adnak, és ma elfogadtattak a szélsőbaloldali Európai Parlamenttel egy határozatot, amely felszólítja Scholzot, haladéktalanul adjon át Ukrajnának Leopardokat.
  • Továbbá járuljon hozzá, hogy ezt a lengyelek és a finnek is megtehessék.
  • Németország engedélyétől függ ugyanis, hogy ez a két állam átadhassa a saját német tankjait az ukrán hadseregnek.
Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

  • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
  • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2021-12-01 | 10:25
Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

  • A lapnak névtelenül megszólaló jobbikosok szerint az egész pártot maga alá gyűrte Jakab kabinetfőnöke, akit Főtitkárnőnek neveznek a háta mögött.
  • Minden út hozzá vezet, és csak rajta keresztül lehet eljutni Jakabhoz, a párt elnökéhez.
  • Sok jobbikosnak a hölgy stílusa sem tetszik.
Sztori 2021-05-11 | 17:13
Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

  • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
  • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
  • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
  • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
  • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
  • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
  • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
  • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
  • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.