Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Seymour Hersh csak "dekonstruálta a nyilvánvalót" az Északi Áramlat felrobbantásáról

Interjút adott az elmúlt öt évtized legsikeresebb oknyomozó riportere CN Live!-nak, aki az Oroszországból Németországba gázt szállító vezetékek felrobbantására irányuló titkos amerikai akcióról, az ukrajnai háborúról és az újságírás helyzetéről beszélt.

Seymour Hersh oknyomozó riporter azt mondja, egy barátja azt mondta neki, hogy ő [Hersh] csak annyit tett, hogy "dekonstruálta a nyilvánvalót". Nyilvánvaló volt, mert logikusan csak egyetlen lehetséges gyanúsított volt a négy Északi Áramlat I. és II. vezetékből háromnak a Balti-tenger alatt tavaly szeptember 26-án történt megsemmisítésére.

Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellárral az oldalán egy Fehér Házi sajtótájékoztatón 2022 februárjában azt mondta, hogy ha Oroszország megszállja Ukrajnát, "nem lesz többé Északi Áramlat II. Véget fogunk vetni neki". Arra a riporteri kérdésre, hogy az Egyesült Államok hogyan teheti ezt meg, tekintve, hogy azt Németország ellenőrzi, Biden azt mondta: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

2022 januárjában Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára azt mondta: "Ha Oroszország megszállja Ukrajnát, az Északi Áramlat II. így vagy úgy, de nem fog előrehaladni".

A robbanás napján Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter és Anne Applebaum neokonzervatív írónő férje egy fotót tweetelt a robbanásról, és azt írta: "Köszönöm, USA".

Négy nappal a robbanás után, amely a történelem legnagyobb metángáz-kibocsátását okozta a légkörbe, Antony Blinken külügyminiszter azt mondta: "Ez egy óriási lehetőség arra, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük az orosz energiától való függőséget, és így elvegyük Vlagyimir Putyintól az energia fegyverré formálását, mint a birodalmi terveinek előmozdításának eszközét".

2023 februárjában a neokonzervatív Nuland azt mondta egy amerikai szenátusi meghallgatáson, hogy: "Én is, és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat II... egy fémdarab a tenger fenekén".

Ehelyett az USA Moszkvát hibáztatta, mondván, hogy fegyverként használja a gázt, hogy befolyást szerezzen Németország és más, az olcsó orosz gáztól függő európai országok felett.

De Oroszországnak csak el kellett volna zárnia a szelepet, nem pedig tönkretenni a több mint 11 milliárd dollár értékű csővezetékeket, amelyek 51 százalékban az orosz állami tulajdonú Gazprom vállalat tulajdonában vannak. A másik 49 százalék egy német, holland és francia vállalatokból álló konzorcium tulajdonában van. Oroszország bejelentette, hogy megjavítja azt a vezetéket, amelyet az Egyesült Államok szerint felrobbantott.

A vezetékek tönkretétele pénzügyi lehetőségeket nyitott Norvégia számára. Már a következő napon megnyitotta saját gázvezetékét Lengyelországba.

A robbanás óta az Egyesült Államok sokkal drágábban áron növelte a cseppfolyósított földgáz exportját Németországba és Európa más részeibe. Németország 50 százalékban függött az orosz gáztól, és a szabotázs kárt okozott a német vállalkozásoknak és az otthonaikat fűteni próbáló polgároknak.

A nyilvánvaló Hersh tudósításával vált konkrétabbá, aki felvázolta annak részleteit, hogyan hajtotta végre az USA és Norvégia az Északi Áramlat I. és II. megsemmisítésére irányuló titkos műveletet.

A tervet Hersh szerint 2021 szeptemberében főzték ki, hónapokkal azelőtt, hogy Oroszország belépett volna az ukrajnai háborúba, és a tervezés az egész időszakban folytatódott, amikor az USA azt mondta, hogy meg akarja állítani az orosz beavatkozást.

Egy balti-tengeri NATO-gyakorlat leple alatt az amerikai haditengerészet búvárai a floridai Panama Cityből indulva 2022 júniusában C-4 robbanóanyagot helyeztek el a vezetékeken. Hersh beszámolója szerint Biden nem akarta, hogy a robbantás ilyen hamar a gyakorlat után történjen, attól tartva, hogy az a NATO bűnösségére utalna. Ehelyett a robbanóanyagokat 2022 szeptember 26-án hozták működésbe, amikor egy norvég repülőgép egy olyan eszközt dobott a tengerbe, amely hangjelzéseket küldött a robbanóanyagok felrobbantásához - írja Hersh "egy, az operatív tervezést közvetlenül ismerő forrásra" hivatkozva.

Hersh beszámolója szerint a tervet Nuland, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Antony Blinken külügyminiszter és maga Joe Biden irányította. Az akciót a Központi Hírszerző Ügynökség irányította. A vezérkari főnökök, valamint a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium is részt vett benne.

Az Egyesült Államok azóta haragszik arra, hogy Európa orosz gázt vásárol, amióta ez 1973-ban, Willy Brandt Ostpolitkja alatt elkezdődött.

John F. Kennedy még ezt megelőzően elérte, hogy a NATO tiltsa meg a német csőexportot a Szovjetunióba. Az USA évtizedek óta próbálja megakadályozni az Európába irányuló orosz gázvásárlást. Nem ez lenne tehát az első eset, hogy a CIA egy orosz gázvezeték felrobbantására irányuló akciót vezetne.

A Washington Post 2004-ben számolt be róla:

"1982 januárjában Ronald Reagan elnök jóváhagyta a CIA tervét a Szovjetunió gazdaságának szabotálására olyan technológia titkos átadásával, amely rejtett hibás működéseket tartalmazott, beleértve egy olyan szoftvert, amely később hatalmas robbanást idézett elő egy szibériai földgázvezetékben - olvasható egy Reagan Fehér Házi tisztviselő új memoárjában. Thomas C. Reed, a légierő volt titkára, aki akkoriban a Nemzetbiztonsági Tanácsban szolgált, ezt az epizódot a "A szakadéknál: A hidegháború bennfentes története" című könyvében írja le... Reed azt írja, hogy a csővezeték felrobbanása csak egy példája volt a Szovjetunió elleni "hideg szemű gazdasági hadviselésnek", amelyet a CIA William J. Casey igazgató vezetésével folytatott a hidegháború utolsó éveiben. Abban az időben az Egyesült Államok megpróbálta megakadályozni, hogy Nyugat-Európa szovjet földgázt importáljon. Voltak arra utaló jelek is, hogy a szovjetek sokféle nyugati technológiát próbáltak ellopni. Aztán egy KGB-s bennfentes felfedte a konkrét bevásárlólistát, és a CIA úgy juttatta el a hibás szoftvert a szovjetekhez, hogy azok ne vegyék észre".

Hersh az amerikai újságírás évkönyveinek legnagyobb sztorijait hozta nyilvánosságra. A legnagyobb szenzációi közé tartozik az 1969-es My Lai-i mészárlás, amelyért Pulitzer-díjat kapott; az 1974-es CIA belföldi kémkedésének leleplezése több százezer amerikai baloldali és háborúellenes aktivista ellen, amely az amerikai hírszerzés visszaéléseit vizsgáló Church-bizottsághoz vezetett; és az iraki Abu Ghraib börtönben 2004-ben elkövetett kínzások.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

 • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.
Sztori 2021-07-28 | 14:36
Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

 • Az afganisztáni csapatkivonások migrációs hullámokhoz fognak vezetni - figyelmeztet.
 • Kurz azt mondta, hogy Afganisztán problémáit nem lehet megoldani azzal, hogy Németország és Ausztria tömegesen befogad embereket, ahogyan azt 2015-ben tették.
 • "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. Az itt tapasztalható brutalitás nagy része nem létezett a múltban. A számok nagyon egyértelműek bizonyos csoportok esetében, ami az erőszakos bűncselekményeket, például a nők elleni szexuális erőszakot halmozódását illeti."
 • "Nem akarom ezt a beteges ideológiát importálni Európába" - mondta az osztrák kancellár az iszlamizmusról a Bildnek.
 • "Az elmúlt években rengeteg antiszemitizmust importáltunk Európába, különösen a migrációs hullámok révén. Sok olyan ember jött hozzánk, akik egyértelműen homofóbok, és akik nem feltétlenül támogatják a nők jogait."
Sztori 2021-09-06 | 09:43
A Sinopharm bejelentette, hogy a béta és a delta variáns ellen is rendelkezik vakcinával

A Sinopharm bejelentette, hogy a béta és a delta variáns ellen is rendelkezik vakcinával

 • Arról még nincs döntés, mikor dobják piacra ezeket az oltóanyagokat.
Sztori 2022-01-28 | 13:17
Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

 • A bukott kormányfő egy londoni étteremben találkozott Márki-Zay Péterrel.
 • Márki-Zay korábban méltatta Bajnai megszorításait is.
Sztori 2021-11-29 | 17:13
Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

 • Vagy csak azért hazudik, hogy egy aktuális botrányra húzhassa rá, ahogy menti az irháját.
Sztori 2023-02-19 | 20:37
Seymour Hersh: magas rangú titkosszolgálati vezetők megdöbbentek azon, hogy Biden úgy döntött, "erre a télre hidegben tartja Németországot"

Seymour Hersh: magas rangú titkosszolgálati vezetők megdöbbentek azon, hogy Biden úgy döntött, "erre a télre hidegben tartja Németországot"

 • Minden eddiginél részletesebb interjút adott Seymour Hersh újságírólegenda az Északi Áramlat felrobbantásáról az amerikai szuverenista-baloldali JACOBIN magazinnak.
 • Hersh beszél az akció pontos körülményeiről, és arról is, személyesen zavarja, hogy a CIA nem az amerikai alkotmánynak hanem "a koronának" felel [a mindenkori amerikai elnöknek].
 • A tényfeltáró újságíró szerint akik csővezeték-építéssel foglalkoznak, azok pontosan ismerik az Északi Áramlat felrobbantásának történetét.
 • Ő nem tőlük hallotta ezt a sztorit, de amikor ellenőrizte azt, akkor szembesült azzal, hogy a csővezeték-építők mind ismerték ezt a sztorit.
 • Az interjúban azt mondja, magas rangú amerikai titkosszolgálati vezetők megdöbbentek azon, hogy Biden eldöntötte, az Északi Áramlat I-II. felrobbantásával "erre a télre hidegben hagyja Németországot".
 • Hersh szerint az Északi Áramlat I-II. felrobbantására azért került sor, hogy Nyugat-Európa, és különösen Németország ne farolhasson ki Ukrajna fegyveres támogatásából.
 • "Förtelmes" Németországot és Európát "hidegben tartani" egy olyan háború miatt, amit nem nyerhetnek meg.
 • Ez nem csupán Hersh véleménye, hanem elmondása szerint az amerikai szolgálati vezetőké is.
Sztori 2023-01-08 | 15:18
Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

 • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.
Sztori 2022-10-18 | 15:23
Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

 • A migrációs helyzetre utalva az ÖVP egykori főtitkárnőja azt írta Twitterén, hogy "annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább, le kell állítani a menedékkérelmek befogadását".