Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé
 • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
 • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
 • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
 • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
 • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.

Az orosz csapatok Bahmutot tették elsődleges célpontjukká Donbászban. Meddig tudja az ukrán hadsereg megvédeni a várost, és milyen irányt vehet a háború a következő hetekben és hónapokban? - tette fel a kérdést a Deutsche Welle.

Bahmut mind az ukrán, mind az orosz erők számára nagy stratégiai jelentőséggel bír - mondta a DW-nek Marina Miron, a londoni King's College katonai etikai központjának kutatója. Miron úgy véli, hogy ha az orosz csapatok elfoglalják a várost, akkor tovább fognak nyomulni, talán Kramatorszk felé.

"Fontos utakat tartanának ellenőrzésük alatt, elvágva az ukrán fegyveres erőket, és sokkal nehezebbé téve számukra a védekezést" - mondta Miron. Arra figyelmeztet, hogy ez aláásná az ukrán csapatok morálját is, és ahhoz vezethet, hogy a nyugati partnerek elveszítenék bizalmukat az ukrán hadsereg képességeiben.
Ralph Thiele, nyugalmazott német ezredes, aki a NATO európai szövetséges főparancsnokának személyi állományában szolgált, egyetért ezzel. "Az ukrán fél alapvetően arra kényszerül - nyugati partnerei által is -, hogy sikereket érjen el. Valamiféle folyamatos nyilvános igazolásnak kell lennie az Ukrajnának nyújtott hatalmas támogatásnak" - mondta Thiele.

Hangsúlyozza továbbá Bahmut védelmének pszichológiai jelentőségét. "Az embereket valahogy motiválni kell, hogy kitartsanak. Ez egy olyan jelzés, amely egész Ukrajnának szól - a civil lakosságnak és a más helyeken lévő katonáknak is" - mondta Thiele. Hozzáteszi, hogy nem igazán indokolt az az erőfeszítés, amelyet a két fél a város meghódítására és védelmére fordít.

Mike Martin, a londoni King's College kutatója szerint Oroszország azért ragaszkodik Bahmut elfoglalásához, mert az megfelel Putyin kinyilvánított háborús céljának, szavai szerint "a Donbasz felszabadításának". Martin kifejti: "Ha megnézzük az utak és a vasúthálózat elrendezését, Bahmuttól nyugatra, de még mindig a Donbaszban van két nagyobb település: Szlovjanszk és Kramatorsk. És ahhoz, hogy ezeket a nagyobb városokat bevegye, amire szüksége van a stratégiai céljának megvalósításához, először Bahmutot kell elfoglalnia".

Kinek van a legnagyobb esélye a csata megnyerésére?

Ralph Thiele becslése szerint Ukrajnának kisebb az esélye arra, hogy megnyerje a Bahmutért vívott csatát. Az orosz hadsereg már bekerítette a várost. "Van egy négy kilométer széles kis sáv, amely még mindig elérhető az emberek számára, hogy elmeneküljenek, vagy hogy erősítést és utánpótlást hozzanak. De négy kilométer az semmi, és az oroszok patkó alakzatban helyezkednek el körülötte, és megpróbálják összenyomni ennek a patkónak a végeit".

Thiele hozzáteszi, hogy az oroszok Bahmut közelében is túlerőben vannak az ukránoknál. "Ha az összképet nézzük, akkor azt látjuk, hogy az orosz oldalon sokkal többen vannak, legyen szó páncélozott járművekről, tankokról, tüzérségről vagy repülőgépekről" - mondta. Az ukránok eközben még mindig várják a nyugati katonai segítség megérkezését.

Ami a segélyt illeti, Thiele nem túl optimista. "Ha azt látjuk, hogy egész Európa egy hónap alatt kevesebb lőszert gyárt Ukrajna számára, mint amennyit Oroszország egy nap alatt elhasznál, akkor láthatjuk, milyen nehéz lesz megszerezni a szükséges támogatást".

Rámutat, hogy a harckocsik kérdése is nagyon nehéz. "A nyilvános vitában az emberek folyamatosan igent mondanak a tankokra. De a tankoknak valahogy el kell jutniuk oda. Oda kell vinni őket, de sok híd nem bírja el ezt a súlyt. Tehát nehéz oda eljuttatni őket. Ha egy tank lerobban vagy karbantartásra szorul, azt nem lehet helyben megcsinálni, lehet, hogy 900 kilométert kell visszavinni Lengyelországba vagy Szlovákiába".

Lehetséges ukrán offenzíva

Markus Reisner, az osztrák hadsereg ezredese kommentálja: "A Bahmut-i siker azt jelentené, hogy az oroszoknak gyakorlatilag sikerülne egy újabb földdarabot elfoglalniuk. Ez azonban nem jelentene áttörést a terület szívébe, mert a következő védelmi vonalba ütköznek".

Szerinte a Harkov és Herszon melletti sikeres hadjáratok után Ukrajna viszonylag gyorsan döntött egy harmadik offenzíva indításáról, Zaporizzsja felől Melitopol felé, de a Bahmut közelében az ukrán erőkre nehezedő nyomás miatt Kijevnek folyamatosan át kellett csoportosítania az ottani erőket.

Reisner szerint az ukrán hadsereg jelenleg nyolc dandárt készít elő, és keresi a megfelelő helyet az offenzíva megindításához. Ez a Melitopoltól északra fekvő térségben lehet. Siker esetén elvághatná az orosz erőket a Krímtől, a Zaporizzsja és Herszon közelében lévőket pedig elvághatná a krími hídon átvezető utánpótlási vonaltól. "Az oroszoknak ekkor egészen más gondjaik lennének, nevezetesen az, hogy hogyan tudják ellátni a térségben lévő egységeiket, nem pedig az, hogy hogyan folytassák a támadást Donbászban" - mondta Reisner.

Gustav Gressel, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának Oroszországra és védelmi politikára szakosodott munkatársa azonban úgy véli, hogy nem most van itt az ideje az ukrán ellentámadásnak.

"Ha ellentámadást akarunk indítani, akkor a frontvonaltól és a harcoktól távol kell összeszedni a képességeket, majd megszervezni őket a támadáshoz. Ez ebben a szakaszban kockázatos lenne" - mondta. "Még ha Ukrajna át is nyomulna az orosz vonalakon és kiterjesztené az ellenőrzését, az oroszoknak akkor is lennének erős tartalékaik és nagyszámú csapataik, amelyeket bevethetnének a csatába". "Ezeket - magyarázza - arra használhatnák, hogy hátul lévő vonalakat személyzettel lássák el, vagy hogy egyszerre több irányból támadják az ukránokat".

"Ha várunk néhány hónapot, amíg az orosz támadási potenciál kimerül, és Oroszország elkezdi felemészteni a tartalékait, hogy a jelenlegi offenzívát táplálja, akkor az ukrán erőknek több lehetőségük lesz az ellenőrzésük kiterjesztésére, amint behatolnak az orosz frontra" - véli Gressel. "Így ugyanannyi veszteséggel és ugyanannyi bevetett járművel több terroritóriumot tudnak felszabadítani".

Lehetséges egy idei tűzszünet?

"Mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen, és természetesen mindkét oldalon nyomás van - különösen Ukrajnán, és talán most már Indián és Kínán keresztül Oroszországon is" - mondta Ralph Thiele. Úgy véli azonban, hogy amikor az emberek "Oroszország legyőzéséről" beszélnek, az "csak egy szófordulat".

Oroszországnak még mindig megvan a képessége arra, hogy nagymértékben kiélezze a háborút - és nem csak nukleáris fegyverekkel. "Ide tartoznak a hiperszonikus fegyverek is, amelyeket mi észre sem veszünk, de amelyek lehetővé teszik Putyin számára, hogy a világ minden asztalára bombát helyezzen, anélkül, hogy képesek lennénk védekezni ellene" - figyelmeztet Thiele.

Szerinte most a Nyugat feladata, hogy megakadályozza az eszkalációt. "Meg kell néznünk, hogyan tudjuk meggyőzni őt, hogy meghátráljon. Ezt lényegében azok tehetnék meg, akik támogatják őt, vagyis Kína vagy India, Szaúd-Arábia, Brazília és Dél-Afrika. Ez egy nagy csoport, és ők valóban nyomást tudnának gyakorolni Oroszországra". Ami Ukrajnát illeti, Thiele szerint minden katonai siker segítene megerősíteni a pozícióját a tűzszünet előtt.

Ami a háború közeljövőben várható menetét illeti, Mike Martin, a londoni King's College munkatársa nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.

"Úgy gondolom, hogy az ukránok számára ez a háború akkor állhat meg, amikor nyernek, vagy amikor a Nyugat nem szállít nekik fegyvereket" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-02 | 15:43
Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

 • Saját vadaspark, tórendszer, helikopter-leszállópálya és teniszpálya is tartozik a körbekerített, quados őrök által ellenőrzött birtokhoz.
 • A baloldali vörösbáró mostanában azzal került be a hírekbe, hogy megüzente az ellenzéknek a nyilvánosságban: hajlandó a kampányukat fizetni és bármiben támogatni őket.
 • Ez nem lehet független attól, hogy az ügyészség milliárdos hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsította meg, és a Gazdasági Versenyhivatal 11 milliárdos bírságot szabott ki rá kartellezés miatt.
 • Míg a többi érintett cég hajlandó volt együttműködni a GVH-val, a Bigéhez tartozó vállalkozások nem.
 • Minden jel arra mutat, a milliárdos baloldali vörösbáró, aki Horn Gyula kormányzása idején különböző privatizációs trükkökkel szerezte meg a vagyonát, politikai védelmet akar az ellenzéktől, és cserébe fizet, mint a katonatiszt.
Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2023-01-08 | 14:06
"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.
Sztori 2021-07-24 | 13:44
Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

 • A Guillain-Barré-szindróma (GBS) "fokozott kockázatára" figyelmeztetett az amerikai FDA, most az EMA is követi a példáját.
 • Az EMA biztonsági bizottsága világszerte 108 bejelentett esetet vizsgált (június 30-ig), amelyek közül egy halálos kimenetelű volt.
 • Az esetek az oltóanyagból kapott 21 millió vakcinaadagból álló csoportból származnak.
 • Az AstraZeneca oltóanyagának termékismertetőjét is kibővítették a GBS kockázatával - közölte az EMA.
Sztori 2022-10-18 | 15:23
Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

 • A migrációs helyzetre utalva az ÖVP egykori főtitkárnőja azt írta Twitterén, hogy "annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább, le kell állítani a menedékkérelmek befogadását".
Sztori 2023-03-02 | 20:54
A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

 • Mindannyian az ellenőrizetlen bevándorlást okolják döntésükért.
 • Nem érzik magukat biztonságban, és nem érzik otthonuknak Franciaországot.
 • Egyikük szerint "Franciaország olyan erőszakos, mint Brazília."
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

 • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
 • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
 • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
 • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
 • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
 • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.