Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé
  • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
  • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
  • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
  • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
  • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.

Az orosz csapatok Bahmutot tették elsődleges célpontjukká Donbászban. Meddig tudja az ukrán hadsereg megvédeni a várost, és milyen irányt vehet a háború a következő hetekben és hónapokban? - tette fel a kérdést a Deutsche Welle.

Bahmut mind az ukrán, mind az orosz erők számára nagy stratégiai jelentőséggel bír - mondta a DW-nek Marina Miron, a londoni King's College katonai etikai központjának kutatója. Miron úgy véli, hogy ha az orosz csapatok elfoglalják a várost, akkor tovább fognak nyomulni, talán Kramatorszk felé.

"Fontos utakat tartanának ellenőrzésük alatt, elvágva az ukrán fegyveres erőket, és sokkal nehezebbé téve számukra a védekezést" - mondta Miron. Arra figyelmeztet, hogy ez aláásná az ukrán csapatok morálját is, és ahhoz vezethet, hogy a nyugati partnerek elveszítenék bizalmukat az ukrán hadsereg képességeiben.
Ralph Thiele, nyugalmazott német ezredes, aki a NATO európai szövetséges főparancsnokának személyi állományában szolgált, egyetért ezzel. "Az ukrán fél alapvetően arra kényszerül - nyugati partnerei által is -, hogy sikereket érjen el. Valamiféle folyamatos nyilvános igazolásnak kell lennie az Ukrajnának nyújtott hatalmas támogatásnak" - mondta Thiele.

Hangsúlyozza továbbá Bahmut védelmének pszichológiai jelentőségét. "Az embereket valahogy motiválni kell, hogy kitartsanak. Ez egy olyan jelzés, amely egész Ukrajnának szól - a civil lakosságnak és a más helyeken lévő katonáknak is" - mondta Thiele. Hozzáteszi, hogy nem igazán indokolt az az erőfeszítés, amelyet a két fél a város meghódítására és védelmére fordít.

Mike Martin, a londoni King's College kutatója szerint Oroszország azért ragaszkodik Bahmut elfoglalásához, mert az megfelel Putyin kinyilvánított háborús céljának, szavai szerint "a Donbasz felszabadításának". Martin kifejti: "Ha megnézzük az utak és a vasúthálózat elrendezését, Bahmuttól nyugatra, de még mindig a Donbaszban van két nagyobb település: Szlovjanszk és Kramatorsk. És ahhoz, hogy ezeket a nagyobb városokat bevegye, amire szüksége van a stratégiai céljának megvalósításához, először Bahmutot kell elfoglalnia".

Kinek van a legnagyobb esélye a csata megnyerésére?

Ralph Thiele becslése szerint Ukrajnának kisebb az esélye arra, hogy megnyerje a Bahmutért vívott csatát. Az orosz hadsereg már bekerítette a várost. "Van egy négy kilométer széles kis sáv, amely még mindig elérhető az emberek számára, hogy elmeneküljenek, vagy hogy erősítést és utánpótlást hozzanak. De négy kilométer az semmi, és az oroszok patkó alakzatban helyezkednek el körülötte, és megpróbálják összenyomni ennek a patkónak a végeit".

Thiele hozzáteszi, hogy az oroszok Bahmut közelében is túlerőben vannak az ukránoknál. "Ha az összképet nézzük, akkor azt látjuk, hogy az orosz oldalon sokkal többen vannak, legyen szó páncélozott járművekről, tankokról, tüzérségről vagy repülőgépekről" - mondta. Az ukránok eközben még mindig várják a nyugati katonai segítség megérkezését.

Ami a segélyt illeti, Thiele nem túl optimista. "Ha azt látjuk, hogy egész Európa egy hónap alatt kevesebb lőszert gyárt Ukrajna számára, mint amennyit Oroszország egy nap alatt elhasznál, akkor láthatjuk, milyen nehéz lesz megszerezni a szükséges támogatást".

Rámutat, hogy a harckocsik kérdése is nagyon nehéz. "A nyilvános vitában az emberek folyamatosan igent mondanak a tankokra. De a tankoknak valahogy el kell jutniuk oda. Oda kell vinni őket, de sok híd nem bírja el ezt a súlyt. Tehát nehéz oda eljuttatni őket. Ha egy tank lerobban vagy karbantartásra szorul, azt nem lehet helyben megcsinálni, lehet, hogy 900 kilométert kell visszavinni Lengyelországba vagy Szlovákiába".

Lehetséges ukrán offenzíva

Markus Reisner, az osztrák hadsereg ezredese kommentálja: "A Bahmut-i siker azt jelentené, hogy az oroszoknak gyakorlatilag sikerülne egy újabb földdarabot elfoglalniuk. Ez azonban nem jelentene áttörést a terület szívébe, mert a következő védelmi vonalba ütköznek".

Szerinte a Harkov és Herszon melletti sikeres hadjáratok után Ukrajna viszonylag gyorsan döntött egy harmadik offenzíva indításáról, Zaporizzsja felől Melitopol felé, de a Bahmut közelében az ukrán erőkre nehezedő nyomás miatt Kijevnek folyamatosan át kellett csoportosítania az ottani erőket.

Reisner szerint az ukrán hadsereg jelenleg nyolc dandárt készít elő, és keresi a megfelelő helyet az offenzíva megindításához. Ez a Melitopoltól északra fekvő térségben lehet. Siker esetén elvághatná az orosz erőket a Krímtől, a Zaporizzsja és Herszon közelében lévőket pedig elvághatná a krími hídon átvezető utánpótlási vonaltól. "Az oroszoknak ekkor egészen más gondjaik lennének, nevezetesen az, hogy hogyan tudják ellátni a térségben lévő egységeiket, nem pedig az, hogy hogyan folytassák a támadást Donbászban" - mondta Reisner.

Gustav Gressel, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának Oroszországra és védelmi politikára szakosodott munkatársa azonban úgy véli, hogy nem most van itt az ideje az ukrán ellentámadásnak.

"Ha ellentámadást akarunk indítani, akkor a frontvonaltól és a harcoktól távol kell összeszedni a képességeket, majd megszervezni őket a támadáshoz. Ez ebben a szakaszban kockázatos lenne" - mondta. "Még ha Ukrajna át is nyomulna az orosz vonalakon és kiterjesztené az ellenőrzését, az oroszoknak akkor is lennének erős tartalékaik és nagyszámú csapataik, amelyeket bevethetnének a csatába". "Ezeket - magyarázza - arra használhatnák, hogy hátul lévő vonalakat személyzettel lássák el, vagy hogy egyszerre több irányból támadják az ukránokat".

"Ha várunk néhány hónapot, amíg az orosz támadási potenciál kimerül, és Oroszország elkezdi felemészteni a tartalékait, hogy a jelenlegi offenzívát táplálja, akkor az ukrán erőknek több lehetőségük lesz az ellenőrzésük kiterjesztésére, amint behatolnak az orosz frontra" - véli Gressel. "Így ugyanannyi veszteséggel és ugyanannyi bevetett járművel több terroritóriumot tudnak felszabadítani".

Lehetséges egy idei tűzszünet?

"Mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen, és természetesen mindkét oldalon nyomás van - különösen Ukrajnán, és talán most már Indián és Kínán keresztül Oroszországon is" - mondta Ralph Thiele. Úgy véli azonban, hogy amikor az emberek "Oroszország legyőzéséről" beszélnek, az "csak egy szófordulat".

Oroszországnak még mindig megvan a képessége arra, hogy nagymértékben kiélezze a háborút - és nem csak nukleáris fegyverekkel. "Ide tartoznak a hiperszonikus fegyverek is, amelyeket mi észre sem veszünk, de amelyek lehetővé teszik Putyin számára, hogy a világ minden asztalára bombát helyezzen, anélkül, hogy képesek lennénk védekezni ellene" - figyelmeztet Thiele.

Szerinte most a Nyugat feladata, hogy megakadályozza az eszkalációt. "Meg kell néznünk, hogyan tudjuk meggyőzni őt, hogy meghátráljon. Ezt lényegében azok tehetnék meg, akik támogatják őt, vagyis Kína vagy India, Szaúd-Arábia, Brazília és Dél-Afrika. Ez egy nagy csoport, és ők valóban nyomást tudnának gyakorolni Oroszországra". Ami Ukrajnát illeti, Thiele szerint minden katonai siker segítene megerősíteni a pozícióját a tűzszünet előtt.

Ami a háború közeljövőben várható menetét illeti, Mike Martin, a londoni King's College munkatársa nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.

"Úgy gondolom, hogy az ukránok számára ez a háború akkor állhat meg, amikor nyernek, vagy amikor a Nyugat nem szállít nekik fegyvereket" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

  • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
  • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
  • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

  • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
  • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.
Sztori 2021-07-14 | 11:12
A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

  • A gyanúsított egy utcán parkoló járművet kötött el Debrecenben.
  • A kaland nem sokáig tartott, mivel egy kanyarban kisodródott és egy kukoricásba hajtott az autóval.
Sztori 2021-05-09 | 21:33
Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

  • Hosszú interjút adott a miniszterelnök a postoj.sk szlovák portálnak.
  • A beszélgetésben szó esik Németország európai szerepéről, Merkel kancellárról, a V4-ekről, a migrációról és arról is, Orbán szerint merre található Európa jövője.
  • Orbán határozott véleménye, hogy a közép-európai népek sorsközösségben élnek, és ha nem szervezik meg a saját életüket, akkor megszervezik helyettük a németek, az oroszok, vagy az amerikaiak.
Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

  • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
  • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
  • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2021-12-01 | 12:58
Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

  • Európában négyszeresére emelkedett az áramár, lehet, hogy nem volt olyan jó ötlet lekapcsolgatni a német atomerőműveket.
Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

  • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2023-06-06 | 16:15
"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

  • Pénteken egy előre kiszivárogtatott zendülés zajlott a Telex szerkesztőségében.
  • A munkavállalók ultimátumot intéztek Dull Szabolcs főszerkesztő felé: ha nem távolítja el helyettesét, Tóth-Bíró Mariannát, akkor őt is leváltják, vagy testületileg felmondanak.
  • Ebben ugye nagy gyakorlatuk van, az Index-zendülés is pontosan így folyt.
  • Dull előremenekült, és a sajtóhírekre reflektálva közleményében azt állította, saját kérése volt, hogy válasszák szét a főszerkesztői és az igazgatói és akadémiai vezetői posztot. Mostantól csak utóbbiakat tölti be.
  • Péntektől a szerkesztőség döntése értelmében új főszerkesztő áll a Telex élén, Német Tamás személyében, aki a korábbi Index aktivista újságíróinak egyike.
  • A kipattant zendülés csak egyik állomása annak a folyamatnak és azoknak a rossz hónapoknak, amelyek a Telexet az utóbbi időkben jellemzik.
  • Mértéktelen frusztráció, úttalanság, szervezeti és személyi problémák, amit csak tetéz, hogy a szerkesztőségen belüli kommunizmusból, azaz a 'népi, dolgozói tulajdon' megalkotásából az ígéretek ellenére nem lett végül semmi.
  • A BENNFENTES utánajárt a részleteknek.