Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé
 • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
 • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
 • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
 • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
 • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.

Az orosz csapatok Bahmutot tették elsődleges célpontjukká Donbászban. Meddig tudja az ukrán hadsereg megvédeni a várost, és milyen irányt vehet a háború a következő hetekben és hónapokban? - tette fel a kérdést a Deutsche Welle.

Bahmut mind az ukrán, mind az orosz erők számára nagy stratégiai jelentőséggel bír - mondta a DW-nek Marina Miron, a londoni King's College katonai etikai központjának kutatója. Miron úgy véli, hogy ha az orosz csapatok elfoglalják a várost, akkor tovább fognak nyomulni, talán Kramatorszk felé.

"Fontos utakat tartanának ellenőrzésük alatt, elvágva az ukrán fegyveres erőket, és sokkal nehezebbé téve számukra a védekezést" - mondta Miron. Arra figyelmeztet, hogy ez aláásná az ukrán csapatok morálját is, és ahhoz vezethet, hogy a nyugati partnerek elveszítenék bizalmukat az ukrán hadsereg képességeiben.
Ralph Thiele, nyugalmazott német ezredes, aki a NATO európai szövetséges főparancsnokának személyi állományában szolgált, egyetért ezzel. "Az ukrán fél alapvetően arra kényszerül - nyugati partnerei által is -, hogy sikereket érjen el. Valamiféle folyamatos nyilvános igazolásnak kell lennie az Ukrajnának nyújtott hatalmas támogatásnak" - mondta Thiele.

Hangsúlyozza továbbá Bahmut védelmének pszichológiai jelentőségét. "Az embereket valahogy motiválni kell, hogy kitartsanak. Ez egy olyan jelzés, amely egész Ukrajnának szól - a civil lakosságnak és a más helyeken lévő katonáknak is" - mondta Thiele. Hozzáteszi, hogy nem igazán indokolt az az erőfeszítés, amelyet a két fél a város meghódítására és védelmére fordít.

Mike Martin, a londoni King's College kutatója szerint Oroszország azért ragaszkodik Bahmut elfoglalásához, mert az megfelel Putyin kinyilvánított háborús céljának, szavai szerint "a Donbasz felszabadításának". Martin kifejti: "Ha megnézzük az utak és a vasúthálózat elrendezését, Bahmuttól nyugatra, de még mindig a Donbaszban van két nagyobb település: Szlovjanszk és Kramatorsk. És ahhoz, hogy ezeket a nagyobb városokat bevegye, amire szüksége van a stratégiai céljának megvalósításához, először Bahmutot kell elfoglalnia".

Kinek van a legnagyobb esélye a csata megnyerésére?

Ralph Thiele becslése szerint Ukrajnának kisebb az esélye arra, hogy megnyerje a Bahmutért vívott csatát. Az orosz hadsereg már bekerítette a várost. "Van egy négy kilométer széles kis sáv, amely még mindig elérhető az emberek számára, hogy elmeneküljenek, vagy hogy erősítést és utánpótlást hozzanak. De négy kilométer az semmi, és az oroszok patkó alakzatban helyezkednek el körülötte, és megpróbálják összenyomni ennek a patkónak a végeit".

Thiele hozzáteszi, hogy az oroszok Bahmut közelében is túlerőben vannak az ukránoknál. "Ha az összképet nézzük, akkor azt látjuk, hogy az orosz oldalon sokkal többen vannak, legyen szó páncélozott járművekről, tankokról, tüzérségről vagy repülőgépekről" - mondta. Az ukránok eközben még mindig várják a nyugati katonai segítség megérkezését.

Ami a segélyt illeti, Thiele nem túl optimista. "Ha azt látjuk, hogy egész Európa egy hónap alatt kevesebb lőszert gyárt Ukrajna számára, mint amennyit Oroszország egy nap alatt elhasznál, akkor láthatjuk, milyen nehéz lesz megszerezni a szükséges támogatást".

Rámutat, hogy a harckocsik kérdése is nagyon nehéz. "A nyilvános vitában az emberek folyamatosan igent mondanak a tankokra. De a tankoknak valahogy el kell jutniuk oda. Oda kell vinni őket, de sok híd nem bírja el ezt a súlyt. Tehát nehéz oda eljuttatni őket. Ha egy tank lerobban vagy karbantartásra szorul, azt nem lehet helyben megcsinálni, lehet, hogy 900 kilométert kell visszavinni Lengyelországba vagy Szlovákiába".

Lehetséges ukrán offenzíva

Markus Reisner, az osztrák hadsereg ezredese kommentálja: "A Bahmut-i siker azt jelentené, hogy az oroszoknak gyakorlatilag sikerülne egy újabb földdarabot elfoglalniuk. Ez azonban nem jelentene áttörést a terület szívébe, mert a következő védelmi vonalba ütköznek".

Szerinte a Harkov és Herszon melletti sikeres hadjáratok után Ukrajna viszonylag gyorsan döntött egy harmadik offenzíva indításáról, Zaporizzsja felől Melitopol felé, de a Bahmut közelében az ukrán erőkre nehezedő nyomás miatt Kijevnek folyamatosan át kellett csoportosítania az ottani erőket.

Reisner szerint az ukrán hadsereg jelenleg nyolc dandárt készít elő, és keresi a megfelelő helyet az offenzíva megindításához. Ez a Melitopoltól északra fekvő térségben lehet. Siker esetén elvághatná az orosz erőket a Krímtől, a Zaporizzsja és Herszon közelében lévőket pedig elvághatná a krími hídon átvezető utánpótlási vonaltól. "Az oroszoknak ekkor egészen más gondjaik lennének, nevezetesen az, hogy hogyan tudják ellátni a térségben lévő egységeiket, nem pedig az, hogy hogyan folytassák a támadást Donbászban" - mondta Reisner.

Gustav Gressel, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának Oroszországra és védelmi politikára szakosodott munkatársa azonban úgy véli, hogy nem most van itt az ideje az ukrán ellentámadásnak.

"Ha ellentámadást akarunk indítani, akkor a frontvonaltól és a harcoktól távol kell összeszedni a képességeket, majd megszervezni őket a támadáshoz. Ez ebben a szakaszban kockázatos lenne" - mondta. "Még ha Ukrajna át is nyomulna az orosz vonalakon és kiterjesztené az ellenőrzését, az oroszoknak akkor is lennének erős tartalékaik és nagyszámú csapataik, amelyeket bevethetnének a csatába". "Ezeket - magyarázza - arra használhatnák, hogy hátul lévő vonalakat személyzettel lássák el, vagy hogy egyszerre több irányból támadják az ukránokat".

"Ha várunk néhány hónapot, amíg az orosz támadási potenciál kimerül, és Oroszország elkezdi felemészteni a tartalékait, hogy a jelenlegi offenzívát táplálja, akkor az ukrán erőknek több lehetőségük lesz az ellenőrzésük kiterjesztésére, amint behatolnak az orosz frontra" - véli Gressel. "Így ugyanannyi veszteséggel és ugyanannyi bevetett járművel több terroritóriumot tudnak felszabadítani".

Lehetséges egy idei tűzszünet?

"Mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen, és természetesen mindkét oldalon nyomás van - különösen Ukrajnán, és talán most már Indián és Kínán keresztül Oroszországon is" - mondta Ralph Thiele. Úgy véli azonban, hogy amikor az emberek "Oroszország legyőzéséről" beszélnek, az "csak egy szófordulat".

Oroszországnak még mindig megvan a képessége arra, hogy nagymértékben kiélezze a háborút - és nem csak nukleáris fegyverekkel. "Ide tartoznak a hiperszonikus fegyverek is, amelyeket mi észre sem veszünk, de amelyek lehetővé teszik Putyin számára, hogy a világ minden asztalára bombát helyezzen, anélkül, hogy képesek lennénk védekezni ellene" - figyelmeztet Thiele.

Szerinte most a Nyugat feladata, hogy megakadályozza az eszkalációt. "Meg kell néznünk, hogyan tudjuk meggyőzni őt, hogy meghátráljon. Ezt lényegében azok tehetnék meg, akik támogatják őt, vagyis Kína vagy India, Szaúd-Arábia, Brazília és Dél-Afrika. Ez egy nagy csoport, és ők valóban nyomást tudnának gyakorolni Oroszországra". Ami Ukrajnát illeti, Thiele szerint minden katonai siker segítene megerősíteni a pozícióját a tűzszünet előtt.

Ami a háború közeljövőben várható menetét illeti, Mike Martin, a londoni King's College munkatársa nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.

"Úgy gondolom, hogy az ukránok számára ez a háború akkor állhat meg, amikor nyernek, vagy amikor a Nyugat nem szállít nekik fegyvereket" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-29 | 18:03
Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.
Sztori 2023-10-27 | 16:34
Schröder kancellár: megvolt a békemegállapodás az oroszok és az ukránok között 2022 márciusában

Schröder kancellár: megvolt a békemegállapodás az oroszok és az ukránok között 2022 márciusában

 • Újabb meghatározó nyugati exvezető ismerte el első kézből: 2022 márciusában az összes békefeltételben megyegyezett az ukrán és orosz tárgyalódelegáció.
 • A volt német kancellárt az ukrán fél kérte fel, hogy legyen a tárgyalódelegáció tagja.
 • Gerhard Schröder szerint az amerikaiak megakadályozták az ukránokat, hogy békét kössenek Oroszországgal.
 • A terv ugyanis az volt, hogy a háborúval Oroszországot lenyomja az USA - fogalmaz a volt szociáldemokrata kancellár, aki egyébként hibának tartja Putyin háborúját.
 • Azt azonban megjegyzi, hogy akkor is meg kell értenie a Nyugatnak az orosz biztonsági aggályokat, ha azok irracionális elemeket is tartalmaznak.
 • Schröder az izraeli terrortámadásról, Annalena Baerbock külügyminiszter károkozásairól, és az arab fiatalok antiszemitizmusáról is beszélt.
 • Migráció ügyében kijelentette: a kelet-európai államokat az EU-s forrásokkal kell belezsarolni abba a helyzetbe, hogy fogadjanak be migránsokat.
 • Nemrég Naftali Bennett, a Netanjahu előtti baloldali izraeli miniszterelnök mondta azt, hogy "Lényegében igen. Ők [a nyugati országok] szakították meg a tárgyalásokat, és nekem akkor úgy tűnt, hogy rosszul teszik. Most pedig azt mondom, hogy még korai lenne következtetéseket levonni."
 • Bennett azt is mondta: az orosz-ukrán tárgyalásokon 17-18 megállapodástervezet is született, amelyek közül addig egy sem szivárgott ki.
 • Közölte, hogy az első eszmecserék egyikén Putyin kifejezte készségét az orosz "különleges hadművelet" céljaként megnevezett "nácitlanítás" és "demilitarizálás" feladására.
 • Zelenszkij pedig nem zárkózott el az ukrán NATO-tagságról való lemondásról.
 • Ezzel kapcsolatban Schröder a BILD-ből idéz: "Minden tárgyalás során az a célom, hogy véget vessenek az Oroszországgal folytatott háborúnak" - mondta Zelenszkij a német BILD-nek.
 • Ahogyan azt is elmondta az ukrán elnök az amerikai ABC televíziónak, hogy nem ragaszkodik többé ahhoz, hogy országa csatlakozzon a NATO-hoz.
Sztori 2021-12-01 | 10:25
Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

Dominaharc a Jobbikban? A Bors Jakab élettársáról ír, akinek a jobbikosok szerint túl nagy a hatalma a pártban

 • A lapnak névtelenül megszólaló jobbikosok szerint az egész pártot maga alá gyűrte Jakab kabinetfőnöke, akit Főtitkárnőnek neveznek a háta mögött.
 • Minden út hozzá vezet, és csak rajta keresztül lehet eljutni Jakabhoz, a párt elnökéhez.
 • Sok jobbikosnak a hölgy stílusa sem tetszik.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.
Sztori 2021-07-24 | 13:44
Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki a Janssen vakcinájának ritka mellékhatásáról

 • A Guillain-Barré-szindróma (GBS) "fokozott kockázatára" figyelmeztetett az amerikai FDA, most az EMA is követi a példáját.
 • Az EMA biztonsági bizottsága világszerte 108 bejelentett esetet vizsgált (június 30-ig), amelyek közül egy halálos kimenetelű volt.
 • Az esetek az oltóanyagból kapott 21 millió vakcinaadagból álló csoportból származnak.
 • Az AstraZeneca oltóanyagának termékismertetőjét is kibővítették a GBS kockázatával - közölte az EMA.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

 • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
 • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?