Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé

Nyugati szakértők: Ukrajna azért védi Bahmutot minden áron, mert eredményeket kell felmutatnia a Nyugat felé
 • A szakértők egyéb hajmeresztő mondatokat is mondtak a Deutsche Wellének.
 • A brit Mike Martin nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.
 • Ralph Thiele nyugalmazott német ezredes úgy véli, "mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen", és "Oroszország legyőzése csak egy szófordulat".
 • Ugyanő azt is elmondta, az orosz elnök nukleáris fegyverek nélkül is tovább eszkalálhatja a háborút, például hiperszonikus fegyverek bevetésével.
 • "Ezeket mi észre sem vesszük, és nem lennénk képesek védekezni ellenük" - fogalamazott.

Az orosz csapatok Bahmutot tették elsődleges célpontjukká Donbászban. Meddig tudja az ukrán hadsereg megvédeni a várost, és milyen irányt vehet a háború a következő hetekben és hónapokban? - tette fel a kérdést a Deutsche Welle.

Bahmut mind az ukrán, mind az orosz erők számára nagy stratégiai jelentőséggel bír - mondta a DW-nek Marina Miron, a londoni King's College katonai etikai központjának kutatója. Miron úgy véli, hogy ha az orosz csapatok elfoglalják a várost, akkor tovább fognak nyomulni, talán Kramatorszk felé.

"Fontos utakat tartanának ellenőrzésük alatt, elvágva az ukrán fegyveres erőket, és sokkal nehezebbé téve számukra a védekezést" - mondta Miron. Arra figyelmeztet, hogy ez aláásná az ukrán csapatok morálját is, és ahhoz vezethet, hogy a nyugati partnerek elveszítenék bizalmukat az ukrán hadsereg képességeiben.
Ralph Thiele, nyugalmazott német ezredes, aki a NATO európai szövetséges főparancsnokának személyi állományában szolgált, egyetért ezzel. "Az ukrán fél alapvetően arra kényszerül - nyugati partnerei által is -, hogy sikereket érjen el. Valamiféle folyamatos nyilvános igazolásnak kell lennie az Ukrajnának nyújtott hatalmas támogatásnak" - mondta Thiele.

Hangsúlyozza továbbá Bahmut védelmének pszichológiai jelentőségét. "Az embereket valahogy motiválni kell, hogy kitartsanak. Ez egy olyan jelzés, amely egész Ukrajnának szól - a civil lakosságnak és a más helyeken lévő katonáknak is" - mondta Thiele. Hozzáteszi, hogy nem igazán indokolt az az erőfeszítés, amelyet a két fél a város meghódítására és védelmére fordít.

Mike Martin, a londoni King's College kutatója szerint Oroszország azért ragaszkodik Bahmut elfoglalásához, mert az megfelel Putyin kinyilvánított háborús céljának, szavai szerint "a Donbasz felszabadításának". Martin kifejti: "Ha megnézzük az utak és a vasúthálózat elrendezését, Bahmuttól nyugatra, de még mindig a Donbaszban van két nagyobb település: Szlovjanszk és Kramatorsk. És ahhoz, hogy ezeket a nagyobb városokat bevegye, amire szüksége van a stratégiai céljának megvalósításához, először Bahmutot kell elfoglalnia".

Kinek van a legnagyobb esélye a csata megnyerésére?

Ralph Thiele becslése szerint Ukrajnának kisebb az esélye arra, hogy megnyerje a Bahmutért vívott csatát. Az orosz hadsereg már bekerítette a várost. "Van egy négy kilométer széles kis sáv, amely még mindig elérhető az emberek számára, hogy elmeneküljenek, vagy hogy erősítést és utánpótlást hozzanak. De négy kilométer az semmi, és az oroszok patkó alakzatban helyezkednek el körülötte, és megpróbálják összenyomni ennek a patkónak a végeit".

Thiele hozzáteszi, hogy az oroszok Bahmut közelében is túlerőben vannak az ukránoknál. "Ha az összképet nézzük, akkor azt látjuk, hogy az orosz oldalon sokkal többen vannak, legyen szó páncélozott járművekről, tankokról, tüzérségről vagy repülőgépekről" - mondta. Az ukránok eközben még mindig várják a nyugati katonai segítség megérkezését.

Ami a segélyt illeti, Thiele nem túl optimista. "Ha azt látjuk, hogy egész Európa egy hónap alatt kevesebb lőszert gyárt Ukrajna számára, mint amennyit Oroszország egy nap alatt elhasznál, akkor láthatjuk, milyen nehéz lesz megszerezni a szükséges támogatást".

Rámutat, hogy a harckocsik kérdése is nagyon nehéz. "A nyilvános vitában az emberek folyamatosan igent mondanak a tankokra. De a tankoknak valahogy el kell jutniuk oda. Oda kell vinni őket, de sok híd nem bírja el ezt a súlyt. Tehát nehéz oda eljuttatni őket. Ha egy tank lerobban vagy karbantartásra szorul, azt nem lehet helyben megcsinálni, lehet, hogy 900 kilométert kell visszavinni Lengyelországba vagy Szlovákiába".

Lehetséges ukrán offenzíva

Markus Reisner, az osztrák hadsereg ezredese kommentálja: "A Bahmut-i siker azt jelentené, hogy az oroszoknak gyakorlatilag sikerülne egy újabb földdarabot elfoglalniuk. Ez azonban nem jelentene áttörést a terület szívébe, mert a következő védelmi vonalba ütköznek".

Szerinte a Harkov és Herszon melletti sikeres hadjáratok után Ukrajna viszonylag gyorsan döntött egy harmadik offenzíva indításáról, Zaporizzsja felől Melitopol felé, de a Bahmut közelében az ukrán erőkre nehezedő nyomás miatt Kijevnek folyamatosan át kellett csoportosítania az ottani erőket.

Reisner szerint az ukrán hadsereg jelenleg nyolc dandárt készít elő, és keresi a megfelelő helyet az offenzíva megindításához. Ez a Melitopoltól északra fekvő térségben lehet. Siker esetén elvághatná az orosz erőket a Krímtől, a Zaporizzsja és Herszon közelében lévőket pedig elvághatná a krími hídon átvezető utánpótlási vonaltól. "Az oroszoknak ekkor egészen más gondjaik lennének, nevezetesen az, hogy hogyan tudják ellátni a térségben lévő egységeiket, nem pedig az, hogy hogyan folytassák a támadást Donbászban" - mondta Reisner.

Gustav Gressel, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának Oroszországra és védelmi politikára szakosodott munkatársa azonban úgy véli, hogy nem most van itt az ideje az ukrán ellentámadásnak.

"Ha ellentámadást akarunk indítani, akkor a frontvonaltól és a harcoktól távol kell összeszedni a képességeket, majd megszervezni őket a támadáshoz. Ez ebben a szakaszban kockázatos lenne" - mondta. "Még ha Ukrajna át is nyomulna az orosz vonalakon és kiterjesztené az ellenőrzését, az oroszoknak akkor is lennének erős tartalékaik és nagyszámú csapataik, amelyeket bevethetnének a csatába". "Ezeket - magyarázza - arra használhatnák, hogy hátul lévő vonalakat személyzettel lássák el, vagy hogy egyszerre több irányból támadják az ukránokat".

"Ha várunk néhány hónapot, amíg az orosz támadási potenciál kimerül, és Oroszország elkezdi felemészteni a tartalékait, hogy a jelenlegi offenzívát táplálja, akkor az ukrán erőknek több lehetőségük lesz az ellenőrzésük kiterjesztésére, amint behatolnak az orosz frontra" - véli Gressel. "Így ugyanannyi veszteséggel és ugyanannyi bevetett járművel több terroritóriumot tudnak felszabadítani".

Lehetséges egy idei tűzszünet?

"Mindenkinek érdeke, hogy ez a háború most véget érjen, és természetesen mindkét oldalon nyomás van - különösen Ukrajnán, és talán most már Indián és Kínán keresztül Oroszországon is" - mondta Ralph Thiele. Úgy véli azonban, hogy amikor az emberek "Oroszország legyőzéséről" beszélnek, az "csak egy szófordulat".

Oroszországnak még mindig megvan a képessége arra, hogy nagymértékben kiélezze a háborút - és nem csak nukleáris fegyverekkel. "Ide tartoznak a hiperszonikus fegyverek is, amelyeket mi észre sem veszünk, de amelyek lehetővé teszik Putyin számára, hogy a világ minden asztalára bombát helyezzen, anélkül, hogy képesek lennénk védekezni ellene" - figyelmeztet Thiele.

Szerinte most a Nyugat feladata, hogy megakadályozza az eszkalációt. "Meg kell néznünk, hogyan tudjuk meggyőzni őt, hogy meghátráljon. Ezt lényegében azok tehetnék meg, akik támogatják őt, vagyis Kína vagy India, Szaúd-Arábia, Brazília és Dél-Afrika. Ez egy nagy csoport, és ők valóban nyomást tudnának gyakorolni Oroszországra". Ami Ukrajnát illeti, Thiele szerint minden katonai siker segítene megerősíteni a pozícióját a tűzszünet előtt.

Ami a háború közeljövőben várható menetét illeti, Mike Martin, a londoni King's College munkatársa nem hiszi, hogy a katonák hiánya okot jelenthetne arra, hogy Ukrajna felhagyjon az ellenállással.

"Úgy gondolom, hogy az ukránok számára ez a háború akkor állhat meg, amikor nyernek, vagy amikor a Nyugat nem szállít nekik fegyvereket" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.
Sztori 2021-05-09 | 21:59
Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

 • Az összefogott ellenzék nagy újításként tálalta korábban az előválasztás intézményét: az volt az ígéret, "füstös szobák" helyett a helyi választók dönthetnek a legalkalmasabb, akár civil jelöltekről.
 • Mostanra ezt az ígéretüket sem tartják az ellenzéki pártok: egyre több választókerületben jelentik be, hogy egymás jelöltjeit támogatják a választásokon, vagyis nem indítanak egymásra jelölteket. Ennek értelmében helyben választani sem lehet majd a különböző pártjelöltek között.
 • Ennek oka az is, hogy bár nem beszélnek róla, de az ellenzéki pártok vidéken rendkívül gyengék, országos hálózattal, szervezeti beágyazottsággal alig-alig rendelkeznek. A Jobbik volt korábban a legerősebb vidéken az ellenzéki pártok közül, de 2018-at követően komplett régiókban is szétzilálódott a párt.
 • Egyedül a Mometum és a Demokratikus Koalíció ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhol indít jelölteket, és a Momentum "rástartolt" biztos balos körzetre is. Ezzel kihúzták a gyufát az összefogáson belül.
 • A többiek különalkukat kötnek egymással, egymás háta mögött, sokszor pont a Momentum kárára.
 • Mivel a Momentumnak jelenleg minden vicc új, ebből komikus helyzetek is adódnak: Szolnokon azt a Kármán Irént indítják az előválasztáson, aki előbb Pető Iván SZDSZ-es politikus, majd Portik Tamás, a '90-es évek rettegett alvilági alakjának szeretője volt.
 • A tét az, akár ellenzékben, akár kormányon, de kinek lesz a legnagyobb frakciója. Aki a legnagyobb frakcióval rendelkezik, az fog diktálni. A DK pontosan tudja ezt.
 • Ám közben a pártok között arról is vita van, legyen-e online lehetőség az előválasztásra, vagy csak a személyes megjelenést fogadják el.
Sztori 2023-01-10 | 11:09
Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

Klasszikus csel: keresztényként regisztrálta magát az iszlamista támadásra készülő iráni

 • A megtévesztés ugyanúgy eszköze a nemzetközi terrorizmusnak, mint a rendes hadviselésnek.
Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

 • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
 • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
 • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
 • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
 • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
 • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
 • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
 • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."
Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

 • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
 • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
 • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
 • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
 • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
 • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
 • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
 • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
 • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.
Sztori 2022-01-28 | 13:17
Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

 • A bukott kormányfő egy londoni étteremben találkozott Márki-Zay Péterrel.
 • Márki-Zay korábban méltatta Bajnai megszorításait is.
Sztori 2021-12-01 | 12:58
Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

 • Európában négyszeresére emelkedett az áramár, lehet, hogy nem volt olyan jó ötlet lekapcsolgatni a német atomerőműveket.
Sztori 2021-12-14 | 13:02
Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

 • November végén koronavírus-fertőzésben hunyt el egy közismert, és közkedvelt mórahalmi mentőtiszt.
 • Három gyereket és egy asszonyt hagyott hátra, valamint sok adósságot, mert a család autót vásárolt, hogy szabadidejükben együtt utazhassanak.
 • Egy ismeretlen vállalkozó jelentkezett, hogy egyben rendezné a család adósságát.
 • Sokáig nem volt nyilvános, hogy ki ő, de hétfőn személyesen is felfedte magát.
 • Tiborcz István volt az, Orbán Viktor veje.