Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára
 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."

Franciaország Amerika első és legrégebbi szövetségese, amely döntő fontosságú támogatást nyújtott - mind pénzügyileg, mind katonailag - a forradalmunk idején - kezdte interjúját az amerikai CBS-nek Emmanuel Macron francia elnök.

A 20. században amerikaiak harcoltak és haltak meg francia földön mindkét világháborúban. És most, amikor ismét egy újabb háború dúl Európában, a régi szövetségesek dinamikus és veszélyes pillanatban találják magukat.

A francia elnök ezúttal Emmanuel Macron, minden idők legfiatalabb elnöke, aki Franciaország szerepét igyekszik erősíteni a világban, miközben az otthoni megosztottsággal és az energiával, kereskedelemmel és védelemmel kapcsolatos kérdések miatt feszült kapcsolatokat "ápol" az Egyesült Államokkal. Csütörtökön beszélgettünk vele a Blair House-ban, a Joe Biden elnökkel közösen tett washingtoni állami látogatása során. A hét elején pedig Párizsban, az Elysée-palotában találkoztunk a francia elnökkel.

(...)

Macron a háborús bűnökről, Tajvanról és Putyin ambícióiról. Emmanuel Macron francia elnök szerint a kereskedelmi aggodalmak "orvosolhatók". Emmanuel Macron nagyon is eredeti - egy centrista, aki eltökélte, hogy felrázza a status quót. Második hivatali idejének hét hónapja alatt túlélte a magas költségek és adók miatti hatalmas utcai tüntetéseket, kemény választási kihívásokat küzdött le a jobb- és baloldalról, mégis fiatalos optimizmus árad belőle.

Bill Whitaker: Ön 44 évesen Európa rangidős vezetője. Kényelmes ez a helyzet?

Emmanuel Macron: Igen, mert egyszerre lehet tapasztalata és energiája.

Február óta az energiája nagy részét az ukrajnai háborúra összpontosítja. Az Egyesült Államokból ez egy világtól távolinak tűnhet. Macron szemszögéből nézve ez egy futótűz a szomszédban.

Emmanuel Macron: Oroszország idén február 24-én döntött úgy, hogy elindítja ezt a háborút. Szerintem óriási... óriási hibát követtek el. Az első az volt, hogy nem tartották tiszteletben a nemzetközi jogot és megszegték az összes alapelvet, amit aláírtak. És... és ez gyilkos a hitelességükre nézve. Másodszor, mert valószínűleg sok hibát követtek el a saját és az ukrán kapacitások felmérése terén. És most az történik, hogy mondjuk szeptember óta úgy döntöttek, hogy rengeteg civil infrastruktúrát bombáznak. És az a céljuk, hogy kétségbe ejtsék az ukrán embereket, és lehetetlenné tegyék az életüket a téli időszakban.

Bill Whitaker: Bill: Ön azt mondta, hogy a polgári infrastruktúrák megtámadása háborús bűncselekmény.

Emmanuel Macron: Ez háborús bűncselekmény.

Macron elnök remélte, hogy mindezt megelőzheti a saját ingadozó diplomáciájával, amikor tavaly télen Moszkvába repült, hogy négyszemközt találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel.

Bill Whitaker: És úgy tűnt, hogy úgy gondolta, le tudja beszélni erről.

Emmanuel Macron: Ez valóban így van. Akkoriban úgy gondoltam, hogy megvalósítható a háború elkerülése.

Ennek ellenére Emmanuel Macron eltökélt szándéka volt, hogy nyílt párbeszédet folytasson Putyin elnökkel.

Emmanuel Macron: Mindig rendszeres megbeszéléseket és közvetlen kapcsolatot tartok fenn Putyin elnökkel, mert... úgy vélem, hogy a legjobb módja... az újbóli kapcsolatfelvételnek az, ha megőrizzük ezt a közvetlen csatornát. Az elszigeteltség a legrosszabb dolog, különösen egy olyan vezető számára, mint ő.

Bill Whitaker: Elszigetelődés?

Emmanuel Macron: Elszigetelődés.

Bill Whitaker: A háború miatt az élelmiszer- és energiaárak az egekbe szöktek. Meddig tarthat még Ukrajna nyílt végű nyugati támogatása?

Emmanuel Macron: Szerintem rendkívül fontos, hogy mindannyian, vagyis az európaiak, az amerikaiak és... a világ legtöbb országa támogassa Ukrajnát. Egyértelmű, hogy Oroszország, és különösen Putyin elnök úgy döntött, hogy legalább az energiát és az élelmiszert fegyverként használja, ami sok hiányt, ingadozást és inflációt okoz. És azt hiszem, az ő tétjei a háborús fáradtság és a szankciós fáradtság.

Bill Whitaker: Hogyan végződik ez?

Emmanuel Macron: Azt hiszem, fontos azt az üzenetet közvetíteni, de ezt az ukránok döntik el, a megoldás egyetlen módja a tárgyalásokon keresztül lenne. Nem látok katonai opciót a helyszínen.

A francia elnök hűvös logikával közelíti meg a diplomáciát és a politikát, mégis gyakran gerjeszt hullámokat. Washingtoni útjának előestéjén azt mondta, hogy közvetlen lesz Biden elnökkel, mint ahogyan akkor is, amikor Biden úr elnöksége elején találkoztak.

Bill Whitaker: Biden úr azt mondta, hogy az első G7-es találkozóján elnökként besétált a terembe, és azt mondta: "Az Egyesült Államok visszatért". Erre ön azt kérdezte: "De meddig?". Kételkedik abban, hogy az Egyesült Államok következetes és megbízható szövetséges?

Emmanuel Macron: Ha a 20. századot nézem, egyáltalán nincs okom kételkedni abban, hogy az Egyesült Államok hol áll, amikor a szabadságunk és az értékeink forognak kockán. De ha megnézzük az elmúlt időszakot, néhány kormányváltás nagy hatással volt az éghajlatváltozásra, Iránra és más kérdésekre.

Bill Whitaker: A Trump-kormányzatra gondol?

Emmanuel Macron: Igen. Szóval a lényeg az, hogy egyszerűen azt akarom, hogy szövetségesek legyünk, azt akarom, hogy barátok legyünk, azt akarom, hogy partnerek legyünk.

Szeretnék együttműködni az Egyesült Államokkal, de nem akarok függőséget. És azt hiszem, ez nagyon fontos, mert képzelje el, az önök részéről, elfogadná-e amerikai állampolgárként, hogy azt mondja: "A biztonságom, a jövőm egy franciaországi választástól függ"? Nem, nem tudom elképzelni.

Bill Whitaker: Ön szerint újra kell szinkronizálni a kapcsolatokat. Hogyan nem voltak szinkronban a kapcsolatok?

Emmanuel Macron: Úgy gondolom, hogy ez a kormány és személyesen Biden elnök úr nagyon ragaszkodik Európához. De ha megnézzük a mai helyzetet, valóban összehangolatlanság tapasztalható.

Miért? Az energia miatt. Európa gáz- és olajvásárló. Az USA termelő. És ha megnézzük a helyzetet, az iparunk és a háztartásaink nem ugyanazon az áron vásárolnak.

Tehát nagy a szakadék, ami hatással van a vásárlóerőre és társadalmaink versenyképességére.

Az orosz földgáz drasztikus csökkentése miatt Európa többet vásárol az Egyesült Államokból, de az amerikaiak által fizetett ár hatszorosáért. Mindezt akkor, amikor Franciaországban az infláció és a munkanélküliség 7% körül mozog.

Bill Whitaker: Ön azt mondta, hogy a barátok nem így viselkednek.

Emmanuel Macron: Igen, mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán mindkét oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell.

Macron elnök rámutat az inflációcsökkentő törvényre, az IRA-ra is, az új jogszabályra, amelynek célja a zöld munkahelyek növelése az Egyesült Államokban az elektromos autók és a tiszta energia előállításának támogatásával és adókedvezményekkel Észak-Amerikában.

Emmanuel Macron: De ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára...

Bill Whitaker: Az önök iparának gyilkosa?

Emmanuel Macron: Az biztos. Az Egyesült Államok két és fél hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy sokkal több nagy, új, zöld projektet támogat, ami az akkumulátorok, a hidrogén és egy csomó más dolgot is jelent. A támogatások szintje most két-háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint Európában. Az eredmény egy gyengébb Európa lesz, mert az ipar nagy része egyszerűen elpusztul. Úgy gondolom, hogy ez nem érdeke az amerikai kormányzatnak, sőt az amerikai társadalomnak sem. Szerintem a fő érdek nyilvánvalóan a középosztály védelme, ami nagyon is jogos. Én is ugyanezt teszem a hazámért. És az, hogy versenyképesek legyünk Kínával szemben. De a közelmúltban hozott döntés eredménye, azt mondanám, hogy rosszat tesz Európának.

(...)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-05-14 | 16:17
Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

Vadászat egy jegygyűrűben élő sügérre - a januárban, úszás közben elhagyott jegygyűrűt egy sügéren keresi Norfolk-sziget népe

 • Suzie Quintal férje, Nathan januárban veszítette el jegygyűrűjét a Norfolk-szigeten.
 • Egy helyi búvár, Susan Prior megtalálta a jegygyűrűt egy hal teste köré ragadva.
 • A helyiek a szigeten most megpróbálják megtalálni a halat, hogy eltávolíthassák a halról jegygyűrűt.
 • Quintal asszony szerint a gyűrű akkor került le a férjének ujjáról, amikor egy nap úszni ment.
Sztori 2021-11-29 | 17:13
Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

Karácsony belehülyült a paranoiába: szerinte a titkosszolgálat "figyeli" a buszsávokat

 • Vagy csak azért hazudik, hogy egy aktuális botrányra húzhassa rá, ahogy menti az irháját.
Sztori 2023-01-30 | 15:06
Trump a tanárokról: "ha rózsaszín hajú kommunisták tanítják a gyerekeinket, akkor nagy bajban vagyunk"

Trump a tanárokról: "ha rózsaszín hajú kommunisták tanítják a gyerekeinket, akkor nagy bajban vagyunk"

 • Mintha Trump szoros figyelemmel követné a magyar tanártüntetéseket.
Sztori 2023-01-18 | 16:33
Bécs: török iszlamisták radikális Korán-iskolát terveznek nyitni

Bécs: török iszlamisták radikális Korán-iskolát terveznek nyitni

 • Az építkezés megkezdése a küszöbön áll.
Sztori 2021-06-29 | 18:06
Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

 • Frank de Boer már nem a holland válogatott edzője, mert elváltak útjaik - jelentették be egy hivatalos közleményben.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2023-03-05 | 13:46
A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

A Magyarországon is kavaró Samantha Power, az USAID vezetője elismerte, hogy az USA háborúban áll Oroszországgal, "de az ukránok vannak a fronton"

 • Power nemrégiben Magyarországon járt David Pressman amerikai nagykövet meghívására.
 • Pressman és Power további támogatásokat jelentett be az eddig is bőségesen lefizetett dollármédiának és "civil" szervezeteknek.
 • Mérvadó amerikai republikánusok bírálják Powert és Pressmant, hogy egy, az Egyesült Államokkal azonos szövetségesi rendszerhez tartozó államban tevékenykedik az USAID, nem pedig egy fejlődő országban.
 • Szerintük az USAID-pénzek ilyen típusú felhasználása - amelyek egyébként adófizetői források -, csak arra jó, hogy Soros György magyarországi NGO-szervezeteinél landoljanak.
 • Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok elnöke szerint Powerék célja egy színes forradalom kirobbantása és finanszírozása Magyarországon.