Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára
 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."

Franciaország Amerika első és legrégebbi szövetségese, amely döntő fontosságú támogatást nyújtott - mind pénzügyileg, mind katonailag - a forradalmunk idején - kezdte interjúját az amerikai CBS-nek Emmanuel Macron francia elnök.

A 20. században amerikaiak harcoltak és haltak meg francia földön mindkét világháborúban. És most, amikor ismét egy újabb háború dúl Európában, a régi szövetségesek dinamikus és veszélyes pillanatban találják magukat.

A francia elnök ezúttal Emmanuel Macron, minden idők legfiatalabb elnöke, aki Franciaország szerepét igyekszik erősíteni a világban, miközben az otthoni megosztottsággal és az energiával, kereskedelemmel és védelemmel kapcsolatos kérdések miatt feszült kapcsolatokat "ápol" az Egyesült Államokkal. Csütörtökön beszélgettünk vele a Blair House-ban, a Joe Biden elnökkel közösen tett washingtoni állami látogatása során. A hét elején pedig Párizsban, az Elysée-palotában találkoztunk a francia elnökkel.

(...)

Macron a háborús bűnökről, Tajvanról és Putyin ambícióiról. Emmanuel Macron francia elnök szerint a kereskedelmi aggodalmak "orvosolhatók". Emmanuel Macron nagyon is eredeti - egy centrista, aki eltökélte, hogy felrázza a status quót. Második hivatali idejének hét hónapja alatt túlélte a magas költségek és adók miatti hatalmas utcai tüntetéseket, kemény választási kihívásokat küzdött le a jobb- és baloldalról, mégis fiatalos optimizmus árad belőle.

Bill Whitaker: Ön 44 évesen Európa rangidős vezetője. Kényelmes ez a helyzet?

Emmanuel Macron: Igen, mert egyszerre lehet tapasztalata és energiája.

Február óta az energiája nagy részét az ukrajnai háborúra összpontosítja. Az Egyesült Államokból ez egy világtól távolinak tűnhet. Macron szemszögéből nézve ez egy futótűz a szomszédban.

Emmanuel Macron: Oroszország idén február 24-én döntött úgy, hogy elindítja ezt a háborút. Szerintem óriási... óriási hibát követtek el. Az első az volt, hogy nem tartották tiszteletben a nemzetközi jogot és megszegték az összes alapelvet, amit aláírtak. És... és ez gyilkos a hitelességükre nézve. Másodszor, mert valószínűleg sok hibát követtek el a saját és az ukrán kapacitások felmérése terén. És most az történik, hogy mondjuk szeptember óta úgy döntöttek, hogy rengeteg civil infrastruktúrát bombáznak. És az a céljuk, hogy kétségbe ejtsék az ukrán embereket, és lehetetlenné tegyék az életüket a téli időszakban.

Bill Whitaker: Bill: Ön azt mondta, hogy a polgári infrastruktúrák megtámadása háborús bűncselekmény.

Emmanuel Macron: Ez háborús bűncselekmény.

Macron elnök remélte, hogy mindezt megelőzheti a saját ingadozó diplomáciájával, amikor tavaly télen Moszkvába repült, hogy négyszemközt találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel.

Bill Whitaker: És úgy tűnt, hogy úgy gondolta, le tudja beszélni erről.

Emmanuel Macron: Ez valóban így van. Akkoriban úgy gondoltam, hogy megvalósítható a háború elkerülése.

Ennek ellenére Emmanuel Macron eltökélt szándéka volt, hogy nyílt párbeszédet folytasson Putyin elnökkel.

Emmanuel Macron: Mindig rendszeres megbeszéléseket és közvetlen kapcsolatot tartok fenn Putyin elnökkel, mert... úgy vélem, hogy a legjobb módja... az újbóli kapcsolatfelvételnek az, ha megőrizzük ezt a közvetlen csatornát. Az elszigeteltség a legrosszabb dolog, különösen egy olyan vezető számára, mint ő.

Bill Whitaker: Elszigetelődés?

Emmanuel Macron: Elszigetelődés.

Bill Whitaker: A háború miatt az élelmiszer- és energiaárak az egekbe szöktek. Meddig tarthat még Ukrajna nyílt végű nyugati támogatása?

Emmanuel Macron: Szerintem rendkívül fontos, hogy mindannyian, vagyis az európaiak, az amerikaiak és... a világ legtöbb országa támogassa Ukrajnát. Egyértelmű, hogy Oroszország, és különösen Putyin elnök úgy döntött, hogy legalább az energiát és az élelmiszert fegyverként használja, ami sok hiányt, ingadozást és inflációt okoz. És azt hiszem, az ő tétjei a háborús fáradtság és a szankciós fáradtság.

Bill Whitaker: Hogyan végződik ez?

Emmanuel Macron: Azt hiszem, fontos azt az üzenetet közvetíteni, de ezt az ukránok döntik el, a megoldás egyetlen módja a tárgyalásokon keresztül lenne. Nem látok katonai opciót a helyszínen.

A francia elnök hűvös logikával közelíti meg a diplomáciát és a politikát, mégis gyakran gerjeszt hullámokat. Washingtoni útjának előestéjén azt mondta, hogy közvetlen lesz Biden elnökkel, mint ahogyan akkor is, amikor Biden úr elnöksége elején találkoztak.

Bill Whitaker: Biden úr azt mondta, hogy az első G7-es találkozóján elnökként besétált a terembe, és azt mondta: "Az Egyesült Államok visszatért". Erre ön azt kérdezte: "De meddig?". Kételkedik abban, hogy az Egyesült Államok következetes és megbízható szövetséges?

Emmanuel Macron: Ha a 20. századot nézem, egyáltalán nincs okom kételkedni abban, hogy az Egyesült Államok hol áll, amikor a szabadságunk és az értékeink forognak kockán. De ha megnézzük az elmúlt időszakot, néhány kormányváltás nagy hatással volt az éghajlatváltozásra, Iránra és más kérdésekre.

Bill Whitaker: A Trump-kormányzatra gondol?

Emmanuel Macron: Igen. Szóval a lényeg az, hogy egyszerűen azt akarom, hogy szövetségesek legyünk, azt akarom, hogy barátok legyünk, azt akarom, hogy partnerek legyünk.

Szeretnék együttműködni az Egyesült Államokkal, de nem akarok függőséget. És azt hiszem, ez nagyon fontos, mert képzelje el, az önök részéről, elfogadná-e amerikai állampolgárként, hogy azt mondja: "A biztonságom, a jövőm egy franciaországi választástól függ"? Nem, nem tudom elképzelni.

Bill Whitaker: Ön szerint újra kell szinkronizálni a kapcsolatokat. Hogyan nem voltak szinkronban a kapcsolatok?

Emmanuel Macron: Úgy gondolom, hogy ez a kormány és személyesen Biden elnök úr nagyon ragaszkodik Európához. De ha megnézzük a mai helyzetet, valóban összehangolatlanság tapasztalható.

Miért? Az energia miatt. Európa gáz- és olajvásárló. Az USA termelő. És ha megnézzük a helyzetet, az iparunk és a háztartásaink nem ugyanazon az áron vásárolnak.

Tehát nagy a szakadék, ami hatással van a vásárlóerőre és társadalmaink versenyképességére.

Az orosz földgáz drasztikus csökkentése miatt Európa többet vásárol az Egyesült Államokból, de az amerikaiak által fizetett ár hatszorosáért. Mindezt akkor, amikor Franciaországban az infláció és a munkanélküliség 7% körül mozog.

Bill Whitaker: Ön azt mondta, hogy a barátok nem így viselkednek.

Emmanuel Macron: Igen, mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán mindkét oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell.

Macron elnök rámutat az inflációcsökkentő törvényre, az IRA-ra is, az új jogszabályra, amelynek célja a zöld munkahelyek növelése az Egyesült Államokban az elektromos autók és a tiszta energia előállításának támogatásával és adókedvezményekkel Észak-Amerikában.

Emmanuel Macron: De ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára...

Bill Whitaker: Az önök iparának gyilkosa?

Emmanuel Macron: Az biztos. Az Egyesült Államok két és fél hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy sokkal több nagy, új, zöld projektet támogat, ami az akkumulátorok, a hidrogén és egy csomó más dolgot is jelent. A támogatások szintje most két-háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint Európában. Az eredmény egy gyengébb Európa lesz, mert az ipar nagy része egyszerűen elpusztul. Úgy gondolom, hogy ez nem érdeke az amerikai kormányzatnak, sőt az amerikai társadalomnak sem. Szerintem a fő érdek nyilvánvalóan a középosztály védelme, ami nagyon is jogos. Én is ugyanezt teszem a hazámért. És az, hogy versenyképesek legyünk Kínával szemben. De a közelmúltban hozott döntés eredménye, azt mondanám, hogy rosszat tesz Európának.

(...)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2021-09-24 | 11:07
Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

 • Magyarországon kívül mindenhol Európában energiakrízis tapasztalható.
 • Németországban év eleje óta háromszorosára emelkedett a magyarnál korábban is két és félszer drágább gáz ára, ezt természetesen a polgárok fizetik meg.
 • A német energiawende (energiafordulat) több elemében is lebőgött idén.
 • Miközben a német áramár világelső, addig nem sikerült teljesíteni a megújulókhoz fűzött reményeket sem: Németország több CO2-t bocsát ki ebben az évben, mint 1990 óta valaha.
 • Egy román lap a magyar rezsicsökkentés politikáját dicséri.
Sztori 2021-12-02 | 12:33
Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

 • A világ legjobb és legfüggetlenebb ellenzéki újságírói képtelenek értelmezni egy gyurcsányi mondatot, ezért a BENNFENTES megteszi ezt helyettük.
 • Hosszú kihagyás után a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben jelentkezett.
 • Ebben többek között azt írja, (...) "Ezért van bajban. Van, amikor ott üt, ahol nem kellene, vagy ott enged, ahol ezzel ellenfelének segít. Kár. De ez az ő dolga. A mi dolgunk, hogy támogassuk őt. Karácsony Gergely megérdemli támogatásunkat. Támogatni fogjuk."
 • Sajnos nem sikerült értelmeznie ezt a mondatot  magyar ellenzéki sajtóban.
 • Ugyanis ez a mondat a gyurcsányi rafinériával azt jelenti, hogy "Kedves Gergely, végelgyengülésedben csak én adhatok neked politikai védelmet, senki más."
 • Gyurcsány pontosan tudja, hogy többsége van a fővárosi közgyűlésben, ahogyan azzal is tisztában van, Karácsony oly mértékben elgyengült a baloldalon, hogy tulajdonképpen csak amiatt létezik, mert egy közfukciót - Budapest főpolgármestersége - tölt be.
 • De mind a baloldali elitben, mind a baloldali választók között Karácsony zuhanórepülésben van, és nem látszik, hogy mi állíthatná meg abban a lejtmenetben, amit a dugóhelyzet, az elhibázott felújítások, a teljes alkalmatlanság, és a Városháza korrupciós ügye hozott a fejére.
 • Az biztos: Gyurcsány azzal, hogy magához ölelte Karácsonyt, megüzente: politikai védelmet csak tőle remélhet.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2021-07-08 | 12:12
Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

 • Az Azonnali szedte össze a releváns statisztikai és tudományos adatokat.
 • Az USA-ban a Gallup 2017 után csak 2020-ban végzett mérést a témában 15 ezer fő megkérdezésével.
 • 2012 és 2020 között az LMBTQ-közösség aránya az Egyesült Államokban 3,5-ről 5,6 százalékra nőtt.
 • Az idősebb generációknál alig van elmozdulás, viszont a fiatalabb korosztályokban jelentős a növekedés.
 • Először mérték az LMBTQ-identitás mértékét a Z-generációban: ők rögtön 15,9 százalékkal köszöntek be, ami az Y-generációban mért érték majdnem duplája.
 • Utóbbiak körében is 5,8-ról 9,1 százalékra nőtt az LMBTQ-identitásúak aránya, ez 2012-höz képest 57 százalékos növekmény.
 • Az USA-ban a teljes LMBTQ-közösség több mint fele, 56 százaléka 34 év alatti, 30 százaléka pedig 24 év alatti volt a 2017-es felmérés alapján.
 • A növekedést szinte teljes egészét a fiatalabb generációk adták.
 • Mindez arra erős indikáció, hogy a veleszületett LMBTQ-emberek mellett megjelent egy népes csoport, akik az LMBTQ-népszerűsítés és divattrend folytán váltottak szexuális irányultságot, illetve nemi identitást.
 • Látható, hogy minél fiatalabb valaki, korosztályában annál nagyobb az LMBTQ-identitásúak növekedése, és a legfiatalabbak az legérintetettebbek: számuk a férfiaknál, a brit 16-24 évesek körében öt év alatt megduplázódott, a nők esetében majdnem triplázódott.