Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára
 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."

Franciaország Amerika első és legrégebbi szövetségese, amely döntő fontosságú támogatást nyújtott - mind pénzügyileg, mind katonailag - a forradalmunk idején - kezdte interjúját az amerikai CBS-nek Emmanuel Macron francia elnök.

A 20. században amerikaiak harcoltak és haltak meg francia földön mindkét világháborúban. És most, amikor ismét egy újabb háború dúl Európában, a régi szövetségesek dinamikus és veszélyes pillanatban találják magukat.

A francia elnök ezúttal Emmanuel Macron, minden idők legfiatalabb elnöke, aki Franciaország szerepét igyekszik erősíteni a világban, miközben az otthoni megosztottsággal és az energiával, kereskedelemmel és védelemmel kapcsolatos kérdések miatt feszült kapcsolatokat "ápol" az Egyesült Államokkal. Csütörtökön beszélgettünk vele a Blair House-ban, a Joe Biden elnökkel közösen tett washingtoni állami látogatása során. A hét elején pedig Párizsban, az Elysée-palotában találkoztunk a francia elnökkel.

(...)

Macron a háborús bűnökről, Tajvanról és Putyin ambícióiról. Emmanuel Macron francia elnök szerint a kereskedelmi aggodalmak "orvosolhatók". Emmanuel Macron nagyon is eredeti - egy centrista, aki eltökélte, hogy felrázza a status quót. Második hivatali idejének hét hónapja alatt túlélte a magas költségek és adók miatti hatalmas utcai tüntetéseket, kemény választási kihívásokat küzdött le a jobb- és baloldalról, mégis fiatalos optimizmus árad belőle.

Bill Whitaker: Ön 44 évesen Európa rangidős vezetője. Kényelmes ez a helyzet?

Emmanuel Macron: Igen, mert egyszerre lehet tapasztalata és energiája.

Február óta az energiája nagy részét az ukrajnai háborúra összpontosítja. Az Egyesült Államokból ez egy világtól távolinak tűnhet. Macron szemszögéből nézve ez egy futótűz a szomszédban.

Emmanuel Macron: Oroszország idén február 24-én döntött úgy, hogy elindítja ezt a háborút. Szerintem óriási... óriási hibát követtek el. Az első az volt, hogy nem tartották tiszteletben a nemzetközi jogot és megszegték az összes alapelvet, amit aláírtak. És... és ez gyilkos a hitelességükre nézve. Másodszor, mert valószínűleg sok hibát követtek el a saját és az ukrán kapacitások felmérése terén. És most az történik, hogy mondjuk szeptember óta úgy döntöttek, hogy rengeteg civil infrastruktúrát bombáznak. És az a céljuk, hogy kétségbe ejtsék az ukrán embereket, és lehetetlenné tegyék az életüket a téli időszakban.

Bill Whitaker: Bill: Ön azt mondta, hogy a polgári infrastruktúrák megtámadása háborús bűncselekmény.

Emmanuel Macron: Ez háborús bűncselekmény.

Macron elnök remélte, hogy mindezt megelőzheti a saját ingadozó diplomáciájával, amikor tavaly télen Moszkvába repült, hogy négyszemközt találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel.

Bill Whitaker: És úgy tűnt, hogy úgy gondolta, le tudja beszélni erről.

Emmanuel Macron: Ez valóban így van. Akkoriban úgy gondoltam, hogy megvalósítható a háború elkerülése.

Ennek ellenére Emmanuel Macron eltökélt szándéka volt, hogy nyílt párbeszédet folytasson Putyin elnökkel.

Emmanuel Macron: Mindig rendszeres megbeszéléseket és közvetlen kapcsolatot tartok fenn Putyin elnökkel, mert... úgy vélem, hogy a legjobb módja... az újbóli kapcsolatfelvételnek az, ha megőrizzük ezt a közvetlen csatornát. Az elszigeteltség a legrosszabb dolog, különösen egy olyan vezető számára, mint ő.

Bill Whitaker: Elszigetelődés?

Emmanuel Macron: Elszigetelődés.

Bill Whitaker: A háború miatt az élelmiszer- és energiaárak az egekbe szöktek. Meddig tarthat még Ukrajna nyílt végű nyugati támogatása?

Emmanuel Macron: Szerintem rendkívül fontos, hogy mindannyian, vagyis az európaiak, az amerikaiak és... a világ legtöbb országa támogassa Ukrajnát. Egyértelmű, hogy Oroszország, és különösen Putyin elnök úgy döntött, hogy legalább az energiát és az élelmiszert fegyverként használja, ami sok hiányt, ingadozást és inflációt okoz. És azt hiszem, az ő tétjei a háborús fáradtság és a szankciós fáradtság.

Bill Whitaker: Hogyan végződik ez?

Emmanuel Macron: Azt hiszem, fontos azt az üzenetet közvetíteni, de ezt az ukránok döntik el, a megoldás egyetlen módja a tárgyalásokon keresztül lenne. Nem látok katonai opciót a helyszínen.

A francia elnök hűvös logikával közelíti meg a diplomáciát és a politikát, mégis gyakran gerjeszt hullámokat. Washingtoni útjának előestéjén azt mondta, hogy közvetlen lesz Biden elnökkel, mint ahogyan akkor is, amikor Biden úr elnöksége elején találkoztak.

Bill Whitaker: Biden úr azt mondta, hogy az első G7-es találkozóján elnökként besétált a terembe, és azt mondta: "Az Egyesült Államok visszatért". Erre ön azt kérdezte: "De meddig?". Kételkedik abban, hogy az Egyesült Államok következetes és megbízható szövetséges?

Emmanuel Macron: Ha a 20. századot nézem, egyáltalán nincs okom kételkedni abban, hogy az Egyesült Államok hol áll, amikor a szabadságunk és az értékeink forognak kockán. De ha megnézzük az elmúlt időszakot, néhány kormányváltás nagy hatással volt az éghajlatváltozásra, Iránra és más kérdésekre.

Bill Whitaker: A Trump-kormányzatra gondol?

Emmanuel Macron: Igen. Szóval a lényeg az, hogy egyszerűen azt akarom, hogy szövetségesek legyünk, azt akarom, hogy barátok legyünk, azt akarom, hogy partnerek legyünk.

Szeretnék együttműködni az Egyesült Államokkal, de nem akarok függőséget. És azt hiszem, ez nagyon fontos, mert képzelje el, az önök részéről, elfogadná-e amerikai állampolgárként, hogy azt mondja: "A biztonságom, a jövőm egy franciaországi választástól függ"? Nem, nem tudom elképzelni.

Bill Whitaker: Ön szerint újra kell szinkronizálni a kapcsolatokat. Hogyan nem voltak szinkronban a kapcsolatok?

Emmanuel Macron: Úgy gondolom, hogy ez a kormány és személyesen Biden elnök úr nagyon ragaszkodik Európához. De ha megnézzük a mai helyzetet, valóban összehangolatlanság tapasztalható.

Miért? Az energia miatt. Európa gáz- és olajvásárló. Az USA termelő. És ha megnézzük a helyzetet, az iparunk és a háztartásaink nem ugyanazon az áron vásárolnak.

Tehát nagy a szakadék, ami hatással van a vásárlóerőre és társadalmaink versenyképességére.

Az orosz földgáz drasztikus csökkentése miatt Európa többet vásárol az Egyesült Államokból, de az amerikaiak által fizetett ár hatszorosáért. Mindezt akkor, amikor Franciaországban az infláció és a munkanélküliség 7% körül mozog.

Bill Whitaker: Ön azt mondta, hogy a barátok nem így viselkednek.

Emmanuel Macron: Igen, mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán mindkét oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell.

Macron elnök rámutat az inflációcsökkentő törvényre, az IRA-ra is, az új jogszabályra, amelynek célja a zöld munkahelyek növelése az Egyesült Államokban az elektromos autók és a tiszta energia előállításának támogatásával és adókedvezményekkel Észak-Amerikában.

Emmanuel Macron: De ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára...

Bill Whitaker: Az önök iparának gyilkosa?

Emmanuel Macron: Az biztos. Az Egyesült Államok két és fél hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy sokkal több nagy, új, zöld projektet támogat, ami az akkumulátorok, a hidrogén és egy csomó más dolgot is jelent. A támogatások szintje most két-háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint Európában. Az eredmény egy gyengébb Európa lesz, mert az ipar nagy része egyszerűen elpusztul. Úgy gondolom, hogy ez nem érdeke az amerikai kormányzatnak, sőt az amerikai társadalomnak sem. Szerintem a fő érdek nyilvánvalóan a középosztály védelme, ami nagyon is jogos. Én is ugyanezt teszem a hazámért. És az, hogy versenyképesek legyünk Kínával szemben. De a közelmúltban hozott döntés eredménye, azt mondanám, hogy rosszat tesz Európának.

(...)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

 • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
 • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
 • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
 • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
 • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
 • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
 • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
 • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
 • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2024-05-10 | 12:16
Sokkoló statisztika: Németország elsüllyed a migránsbűnözésben

Sokkoló statisztika: Németország elsüllyed a migránsbűnözésben

 • Évről-évre exponenciálisan növekszik a migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma Németországban.
 • Miközben a 85 milliós ország 15%-át teszik ki "a külföldiek", addig az erőszakos bűncselekmények 41 százalékáért, vagyis majdnem a feléért felelősek.
 • Különösen a legaljasabb késes támadások és a nők ellen elkövetett csoportos erőszak, az ún. "gang-rape" szabadult el.
 • Nemrégiben az AfD egyik fiatal politikusnőjét 6000 euróra büntették, mert ki merte írni az X-re a hivatalos statisztikák alapján, hogy a németországi csoportos erőszaktevők javarészt afgán migránsok.
 • A hölgyet 100 napos fizetésre kötelezték.
 • Azért tettek így, mert Németországban a 90 napon túli büntetések azt jelentik, hogy az illető örökre büntetett előéletű marad.
 • A fennséges demokrácia és jogállam hazájában már a nyilvánvalót sem szabad közölni és kimondani.
 • A német kormány válasza az elszabadult migránsűnözésre az, hogy minél gyorsabban útlevelet biztosítanak a migránsoknak, így a bűnügyi statisztikákban ők is "németekké válnak."
Sztori 2021-09-24 | 11:07
Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

 • Magyarországon kívül mindenhol Európában energiakrízis tapasztalható.
 • Németországban év eleje óta háromszorosára emelkedett a magyarnál korábban is két és félszer drágább gáz ára, ezt természetesen a polgárok fizetik meg.
 • A német energiawende (energiafordulat) több elemében is lebőgött idén.
 • Miközben a német áramár világelső, addig nem sikerült teljesíteni a megújulókhoz fűzött reményeket sem: Németország több CO2-t bocsát ki ebben az évben, mint 1990 óta valaha.
 • Egy román lap a magyar rezsicsökkentés politikáját dicséri.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2021-07-14 | 11:12
A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

 • A gyanúsított egy utcán parkoló járművet kötött el Debrecenben.
 • A kaland nem sokáig tartott, mivel egy kanyarban kisodródott és egy kukoricásba hajtott az autóval.
Sztori 2021-09-24 | 20:10
Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

 • Az autó minden jel szerint Borsodból hozta Budapestre az előválasztási szavazólapokat, de a fekete luxus kupé BMW egy betonelválasztó-elemnek ütközött.
 • A sofőr kirepült a kocsiból, jelenleg is kórházban ápolják.
 • A BENNFENTES a narancs.hu értesüléseire hivatkozva a héten írta meg, hogy Miskolcon 2 000 forintot ajánlgattak helyi romáknak, ha a DK-s jelöltre szavaznak.
 • Ugyancsak a héten robbant ki a botrány, hogy olaszliszkai, a Jobbik által felbérelt kigyúrt roma férfiak Ózdon megakadályozták a választókat, hogy leadják szavazataikat az előválasztáson.
 • Cserébe a Jobbik-médiája, az Alfahir.hu azt hozta nyilvánosságra, hogy ózdi MSZP-sek 2 000 forintot ajánlottak azoknak, akik az MSZP-s jelöltre szavaznak az előválasztáson.