Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára
  • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."

Franciaország Amerika első és legrégebbi szövetségese, amely döntő fontosságú támogatást nyújtott - mind pénzügyileg, mind katonailag - a forradalmunk idején - kezdte interjúját az amerikai CBS-nek Emmanuel Macron francia elnök.

A 20. században amerikaiak harcoltak és haltak meg francia földön mindkét világháborúban. És most, amikor ismét egy újabb háború dúl Európában, a régi szövetségesek dinamikus és veszélyes pillanatban találják magukat.

A francia elnök ezúttal Emmanuel Macron, minden idők legfiatalabb elnöke, aki Franciaország szerepét igyekszik erősíteni a világban, miközben az otthoni megosztottsággal és az energiával, kereskedelemmel és védelemmel kapcsolatos kérdések miatt feszült kapcsolatokat "ápol" az Egyesült Államokkal. Csütörtökön beszélgettünk vele a Blair House-ban, a Joe Biden elnökkel közösen tett washingtoni állami látogatása során. A hét elején pedig Párizsban, az Elysée-palotában találkoztunk a francia elnökkel.

(...)

Macron a háborús bűnökről, Tajvanról és Putyin ambícióiról. Emmanuel Macron francia elnök szerint a kereskedelmi aggodalmak "orvosolhatók". Emmanuel Macron nagyon is eredeti - egy centrista, aki eltökélte, hogy felrázza a status quót. Második hivatali idejének hét hónapja alatt túlélte a magas költségek és adók miatti hatalmas utcai tüntetéseket, kemény választási kihívásokat küzdött le a jobb- és baloldalról, mégis fiatalos optimizmus árad belőle.

Bill Whitaker: Ön 44 évesen Európa rangidős vezetője. Kényelmes ez a helyzet?

Emmanuel Macron: Igen, mert egyszerre lehet tapasztalata és energiája.

Február óta az energiája nagy részét az ukrajnai háborúra összpontosítja. Az Egyesült Államokból ez egy világtól távolinak tűnhet. Macron szemszögéből nézve ez egy futótűz a szomszédban.

Emmanuel Macron: Oroszország idén február 24-én döntött úgy, hogy elindítja ezt a háborút. Szerintem óriási... óriási hibát követtek el. Az első az volt, hogy nem tartották tiszteletben a nemzetközi jogot és megszegték az összes alapelvet, amit aláírtak. És... és ez gyilkos a hitelességükre nézve. Másodszor, mert valószínűleg sok hibát követtek el a saját és az ukrán kapacitások felmérése terén. És most az történik, hogy mondjuk szeptember óta úgy döntöttek, hogy rengeteg civil infrastruktúrát bombáznak. És az a céljuk, hogy kétségbe ejtsék az ukrán embereket, és lehetetlenné tegyék az életüket a téli időszakban.

Bill Whitaker: Bill: Ön azt mondta, hogy a polgári infrastruktúrák megtámadása háborús bűncselekmény.

Emmanuel Macron: Ez háborús bűncselekmény.

Macron elnök remélte, hogy mindezt megelőzheti a saját ingadozó diplomáciájával, amikor tavaly télen Moszkvába repült, hogy négyszemközt találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel.

Bill Whitaker: És úgy tűnt, hogy úgy gondolta, le tudja beszélni erről.

Emmanuel Macron: Ez valóban így van. Akkoriban úgy gondoltam, hogy megvalósítható a háború elkerülése.

Ennek ellenére Emmanuel Macron eltökélt szándéka volt, hogy nyílt párbeszédet folytasson Putyin elnökkel.

Emmanuel Macron: Mindig rendszeres megbeszéléseket és közvetlen kapcsolatot tartok fenn Putyin elnökkel, mert... úgy vélem, hogy a legjobb módja... az újbóli kapcsolatfelvételnek az, ha megőrizzük ezt a közvetlen csatornát. Az elszigeteltség a legrosszabb dolog, különösen egy olyan vezető számára, mint ő.

Bill Whitaker: Elszigetelődés?

Emmanuel Macron: Elszigetelődés.

Bill Whitaker: A háború miatt az élelmiszer- és energiaárak az egekbe szöktek. Meddig tarthat még Ukrajna nyílt végű nyugati támogatása?

Emmanuel Macron: Szerintem rendkívül fontos, hogy mindannyian, vagyis az európaiak, az amerikaiak és... a világ legtöbb országa támogassa Ukrajnát. Egyértelmű, hogy Oroszország, és különösen Putyin elnök úgy döntött, hogy legalább az energiát és az élelmiszert fegyverként használja, ami sok hiányt, ingadozást és inflációt okoz. És azt hiszem, az ő tétjei a háborús fáradtság és a szankciós fáradtság.

Bill Whitaker: Hogyan végződik ez?

Emmanuel Macron: Azt hiszem, fontos azt az üzenetet közvetíteni, de ezt az ukránok döntik el, a megoldás egyetlen módja a tárgyalásokon keresztül lenne. Nem látok katonai opciót a helyszínen.

A francia elnök hűvös logikával közelíti meg a diplomáciát és a politikát, mégis gyakran gerjeszt hullámokat. Washingtoni útjának előestéjén azt mondta, hogy közvetlen lesz Biden elnökkel, mint ahogyan akkor is, amikor Biden úr elnöksége elején találkoztak.

Bill Whitaker: Biden úr azt mondta, hogy az első G7-es találkozóján elnökként besétált a terembe, és azt mondta: "Az Egyesült Államok visszatért". Erre ön azt kérdezte: "De meddig?". Kételkedik abban, hogy az Egyesült Államok következetes és megbízható szövetséges?

Emmanuel Macron: Ha a 20. századot nézem, egyáltalán nincs okom kételkedni abban, hogy az Egyesült Államok hol áll, amikor a szabadságunk és az értékeink forognak kockán. De ha megnézzük az elmúlt időszakot, néhány kormányváltás nagy hatással volt az éghajlatváltozásra, Iránra és más kérdésekre.

Bill Whitaker: A Trump-kormányzatra gondol?

Emmanuel Macron: Igen. Szóval a lényeg az, hogy egyszerűen azt akarom, hogy szövetségesek legyünk, azt akarom, hogy barátok legyünk, azt akarom, hogy partnerek legyünk.

Szeretnék együttműködni az Egyesült Államokkal, de nem akarok függőséget. És azt hiszem, ez nagyon fontos, mert képzelje el, az önök részéről, elfogadná-e amerikai állampolgárként, hogy azt mondja: "A biztonságom, a jövőm egy franciaországi választástól függ"? Nem, nem tudom elképzelni.

Bill Whitaker: Ön szerint újra kell szinkronizálni a kapcsolatokat. Hogyan nem voltak szinkronban a kapcsolatok?

Emmanuel Macron: Úgy gondolom, hogy ez a kormány és személyesen Biden elnök úr nagyon ragaszkodik Európához. De ha megnézzük a mai helyzetet, valóban összehangolatlanság tapasztalható.

Miért? Az energia miatt. Európa gáz- és olajvásárló. Az USA termelő. És ha megnézzük a helyzetet, az iparunk és a háztartásaink nem ugyanazon az áron vásárolnak.

Tehát nagy a szakadék, ami hatással van a vásárlóerőre és társadalmaink versenyképességére.

Az orosz földgáz drasztikus csökkentése miatt Európa többet vásárol az Egyesült Államokból, de az amerikaiak által fizetett ár hatszorosáért. Mindezt akkor, amikor Franciaországban az infláció és a munkanélküliség 7% körül mozog.

Bill Whitaker: Ön azt mondta, hogy a barátok nem így viselkednek.

Emmanuel Macron: Igen, mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán mindkét oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell.

Macron elnök rámutat az inflációcsökkentő törvényre, az IRA-ra is, az új jogszabályra, amelynek célja a zöld munkahelyek növelése az Egyesült Államokban az elektromos autók és a tiszta energia előállításának támogatásával és adókedvezményekkel Észak-Amerikában.

Emmanuel Macron: De ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára...

Bill Whitaker: Az önök iparának gyilkosa?

Emmanuel Macron: Az biztos. Az Egyesült Államok két és fél hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy sokkal több nagy, új, zöld projektet támogat, ami az akkumulátorok, a hidrogén és egy csomó más dolgot is jelent. A támogatások szintje most két-háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint Európában. Az eredmény egy gyengébb Európa lesz, mert az ipar nagy része egyszerűen elpusztul. Úgy gondolom, hogy ez nem érdeke az amerikai kormányzatnak, sőt az amerikai társadalomnak sem. Szerintem a fő érdek nyilvánvalóan a középosztály védelme, ami nagyon is jogos. Én is ugyanezt teszem a hazámért. És az, hogy versenyképesek legyünk Kínával szemben. De a közelmúltban hozott döntés eredménye, azt mondanám, hogy rosszat tesz Európának.

(...)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-10 | 12:13
"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

"Karácsony-hatás": esik az ellenzék a budapesti agglomerációban

  • A dugókat senki sem szereti.
  • A DRÓT elemezte a Republikon adatait, és a baloldal szabadesésbe válott Dunakeszin.
  • Korábban a BENNFENTES is olyan információkat hallott jobboldali kutatóintézetektől, hogy az agglomerácóban beesett az ellenzék népszerűsége.
  • Az ok: Karácsony elhibázott, áterőltetett biciklisávjai által okozott dugók a Fővárosban.
  • Nagy kérdés, hogy az esélyes baloldali jelöltek mikor fordulnak szembe Karácsonnyal az agglomerációban, mert veszíteni senki sem szeret.
Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

  • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
  • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.
Sztori 2021-09-06 | 09:43
A Sinopharm bejelentette, hogy a béta és a delta variáns ellen is rendelkezik vakcinával

A Sinopharm bejelentette, hogy a béta és a delta variáns ellen is rendelkezik vakcinával

  • Arról még nincs döntés, mikor dobják piacra ezeket az oltóanyagokat.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

  • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
  • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.
Sztori 2023-01-30 | 15:06
Trump a tanárokról: "ha rózsaszín hajú kommunisták tanítják a gyerekeinket, akkor nagy bajban vagyunk"

Trump a tanárokról: "ha rózsaszín hajú kommunisták tanítják a gyerekeinket, akkor nagy bajban vagyunk"

  • Mintha Trump szoros figyelemmel követné a magyar tanártüntetéseket.
Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

  • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.
Sztori 2021-05-30 | 20:20
Miközben a 444 még ünnepli az ellenzéki előválasztást, hétvégén 4 újabb választókerületben mutyizták le a baloldali pártok az "esélyes" jelöltet

Miközben a 444 még ünnepli az ellenzéki előválasztást, hétvégén 4 újabb választókerületben mutyizták le a baloldali pártok az "esélyes" jelöltet

  • Ugyan korábban azt állították az ellenzéki pártok, az előválasztás intézményével az emberek választhatják ki a helyben legszimpatikusabb jelöltet, ebből az ígéretből nem lett semmi.
  • Hétvégén kiderült, újabb négy jelölt veheti biztosra, hogy az ellenzék őt indítja a körzetben: Kálmán Olga, Hajnal Miklós, Szilágyi György, és egy békés megye jobbikos, aki mögé a DK állt be.
  • Közben a 444 a hétvégén még nagy összefoglaló videóban ünnepelte az előválasztást, mintha nem a pártok háttéralkujáról lenne szó.
Sztori 2022-01-28 | 13:17
Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

Márki-Zay a londoni fórumára kettő, Bajnaira három órát szánt

  • A bukott kormányfő egy londoni étteremben találkozott Márki-Zay Péterrel.
  • Márki-Zay korábban méltatta Bajnai megszorításait is.