Svájc 10 millió lejárt Moderna-vakcinát semmisít meg, közel 300 millió dollár értékben

Svájc 10 millió lejárt Moderna-vakcinát semmisít meg, közel 300 millió dollár értékben

A svájci kormány bejelentette, hogy 10,3 millió adag lejárt Moderna Covid-19 oltóanyagot semmisít meg, további 5,1 millió adagot pedig februárban terveznek megsemmisíteni - tudósít a Gateway Pundit.

A Moderna 2021 februárjában közölte, hogy a svájci szövetségi kormány 7,5 millióról 13,5 millió adagra emelte a Moderna COVID-19 oltóanyagra vonatkozó megerősített rendelési kötelezettségét. "Hálásak vagyunk a svájci szövetségi kormány bizalmáért és támogatásáért, mivel megemelte a velünk kötött szállítási megállapodását" - mondta akkor Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

2021 májusában a Moderna új szállítási megállapodást jelentett be a svájci szövetségi kormánnyal 7 millió adag emlékeztető vakcináról, 2022-ben  további 7 millió adagra vonatkozó opcióval, amelyet 2022 második felében vagy 2023 első negyedévében szállítanak.

A Reuters szerint "2020 vége óta Svájc 31,9 millió adag vakcinát szerzett be a Modernától és más beszállítóktól, amelyből 16,1 millió adagot már beadtak. A kormány szerint további 3,2 millió darabot harmadik országoknak adtak át".

Svájc korábban úgy döntött, hogy csak a Pfizer és a Moderna két mRNS-vakcináját használja, és az AstraZeneca Covid-19 oltóanyagának több millió injekcióját más országoknak adja.

Most a svájci kormány 10,3 millió lejárt Moderna Covid-19 vakcina megsemmisítését tervezi, mintegy 280 millió svájci frank (285 millió dollár) értékben.

A svájci kormány szerint a Moderna és a Pfizer-mRNA BioNTech technológiája hatékony volt, így Svájcban nagy dózisfelesleg keletkezett.

Svájcban a lakosok tavaly tiltakoztak az oltási kötelezettség és az oltási útlevél ellen.

Svájcon kívül más országok is több százmillió adag fel nem használt vakcinát ártalmatlanítottak.

A Gateway Pundit korábban arról számolt be, hogy a kanadai kormány kedden bejelentette, hogy az Oxford-AstraZeneca COVID-19 oltóanyagából 13,6 millió lejárt adagot semmisít meg a hazai és tengerentúli kereslet hiánya miatt.

A beszámolók szerint a valaha vásárolt adagok több mint fele lejárt, miután Kanada nem talált olyan külföldi országot, amely hajlandó lett volna átvenni az oltóanyagot, annak ellenére, hogy ígéretet tett az adományozásra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-07-14 | 11:12
A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

A kukoricásig jutott a balfék tolvaj - FOTÓ

  • A gyanúsított egy utcán parkoló járművet kötött el Debrecenben.
  • A kaland nem sokáig tartott, mivel egy kanyarban kisodródott és egy kukoricásba hajtott az autóval.
Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

  • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
  • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2023-02-13 | 11:42
"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

  • Annalena Baerbock, Scholz kancellár és Robert Habeck külügyminiszter nem tűri a kritikát.
  • Németországban létezik egy olyan törvényi passzus, amely bünteti "a politikusok megsértését".
Sztori 2021-07-08 | 12:12
Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

  • Az Azonnali szedte össze a releváns statisztikai és tudományos adatokat.
  • Az USA-ban a Gallup 2017 után csak 2020-ban végzett mérést a témában 15 ezer fő megkérdezésével.
  • 2012 és 2020 között az LMBTQ-közösség aránya az Egyesült Államokban 3,5-ről 5,6 százalékra nőtt.
  • Az idősebb generációknál alig van elmozdulás, viszont a fiatalabb korosztályokban jelentős a növekedés.
  • Először mérték az LMBTQ-identitás mértékét a Z-generációban: ők rögtön 15,9 százalékkal köszöntek be, ami az Y-generációban mért érték majdnem duplája.
  • Utóbbiak körében is 5,8-ról 9,1 százalékra nőtt az LMBTQ-identitásúak aránya, ez 2012-höz képest 57 százalékos növekmény.
  • Az USA-ban a teljes LMBTQ-közösség több mint fele, 56 százaléka 34 év alatti, 30 százaléka pedig 24 év alatti volt a 2017-es felmérés alapján.
  • A növekedést szinte teljes egészét a fiatalabb generációk adták.
  • Mindez arra erős indikáció, hogy a veleszületett LMBTQ-emberek mellett megjelent egy népes csoport, akik az LMBTQ-népszerűsítés és divattrend folytán váltottak szexuális irányultságot, illetve nemi identitást.
  • Látható, hogy minél fiatalabb valaki, korosztályában annál nagyobb az LMBTQ-identitásúak növekedése, és a legfiatalabbak az legérintetettebbek: számuk a férfiaknál, a brit 16-24 évesek körében öt év alatt megduplázódott, a nők esetében majdnem triplázódott.