A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota

A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota
 • Alig maradt harcra fogható eszköze a Bundeswehrnek a nagylelkű ukrán adományok és az évtizedes alulfinansízrozottság miatt.
 • A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra.
 • A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes.
 • Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

A Bundeswehr helyzete minden eddiginél siralmasabb - A reformok szempontjából kritikus év veszett el, fogalmaz az Economist.

"A bundeswehr, a hadsereg, amelyet vezethetek, többé-kevésbé kiürült" - írta Alfons Mais tábornok, a német hadsereg főnöke aznap, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, egy érzelmes bejegyzésben a közösségi médiában. "Mindannyian előre láttuk, hogy ez bekövetkezik, és nem voltunk képesek érveinkkel áttörni, és levonni és végrehajtani a Krím annektálásából levont következtetéseket. Ez nem jó érzés! Elegem van!"

Majdnem egy évvel a tábornok sokat emlegetett posztja után a német fegyveres erők az Ukrajnába küldött felszerelés miatt kimerültebbek, mint valaha.

A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra. A csapatok által használt rádióberendezések 40 évesek és analógok - és így könnyen lehallgathatók.

A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes. Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

Szakértők és katonák számára a Bundeswehr siralmas állapota nem újdonság, de egészen Oroszország Ukrajna elleni támadásáig Németország vezetőit nem érdekelte annyira, hogy tegyenek ellene valamit. A háború Európában elképzelhetetlennek tűnt.

A politikai vezetők végignézték, ahogy a Bundeswehr egy olyan haderővé zsugorodik, amely néhány száz embert képes bevetni, hogy segítsen harcolni olyan nemzetközi problémás területeken, mint Afganisztán vagy Mali, de elvesztette képességét Németország védelmére és a NATO kötelezettségeinek teljesítésére.

Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az orosz invázió okozta sokk radikális és gyors változást kényszerít a Bundeswehrre. Három nappal a támadás után Olaf Scholz, Németország kancellárja jelezte a világnak, hogy Németország eltökélt abban, hogy erős, élvonalbeli hadsereggel rendelkezzen, amikor a parlamentben "fordulópontot" jelentett be, amelynek keretében 100 milliárd eurós (107 milliárd dollár) extra alapot hozott létre a fegyveres erők számára, ami az éves védelmi költségvetés kétszerese.

Azt is megígérte, hogy teljesíti a NATO védelmi célját, a GDP 2%-át. "A beszéd villámcsapásként ért bennünket" - mondta egy magas rangú német katona. Végre a fegyveres erők prioritást élveznek a politikai döntéshozók számára.

Tizenegy hónappal később a német katonák ismét csalódottak. A Bundeswehr eddig keveset látott az ígért hatalmas beruházásokból. Németország 35 Amerikában gyártott f-35-ös vadászrepülőgépet rendelt, amelyek a Tornados flottát váltják majd fel, de csak 2027-ben szállítják le őket.

Egy sor baklövés után Christine Lambrecht védelmi miniszter január 16-án lemondott. Neki kellett volna felügyelnie a fegyveres erők nagyszabású reformját, de inkább csak apró lépéseket tett.

"Egy döntő évet vesztettünk el" - mondja Christian Mölling, a Német Külkapcsolati Tanács egyik agytrösztjének munkatársa, aki szerint Scholz úr nem volt tisztában a fegyveres erők problémáinak teljes mértékével, amikor beszédét elmondta.

A hosszú távú rossz közérzet olyan mértékű, hogy a védelmi miniszteri posztot Berlinben "karriergyilkosnak" vagy "katapultülésnek" nevezik. Scholz úr megpróbált meggyőzni egy vezető politikust, hogy vegye át Lambrecht asszony helyét, de kudarcot vallott. Boris Pistorius, akit január 19-én iktattak be, korábban Alsó-Szászország belügyminisztere volt. Már új munkakörének második napján a mélyvízbe került, amikor meg kellett próbálnia igazolni Scholz úr kitéréseit a nehéz harckocsik Ukrajnába küldésével kapcsolatban.

Pistorius úrnak egy perc nyugta sem lesz. Újjá kell építenie a Bundeswehrt, és továbbra is segítenie kell Ukrajnának, miközben teljesítenie kell Németország NATO-kötelezettségeit - mondja Rafael Loss, a European Council on Foreign Relations, egy másik agytröszt munkatársa.

Január 1-jén Németország vette át az atlanti szövetség nagyon magas készültségű közös műveleti egységének vezetését. Ez 11 500 katonát foglal magában, akiknek több mint felét Németország biztosítja.

Mégis, ha a VJTF bevetésre kerülne, a német kontingensnek a Bundeswehr más egységeiből kellene összekaparni a felszerelést, mivel annyira rosszul felszerelt. Nehezen lenne képes 48-72 órán belül bevethetővé válni, ahogy azt a NATO megköveteli.

Németország azt is vállalta, hogy 2025-ig 30 000 teljesen felszerelt férfit és nőt bocsát a NATO szolgálatába. Szakértők kételkednek abban, hogy ezt meg tudja tenni.

A teljes fegyveres erő mintegy 183 000 férfiból és nőből áll, szemben a hidegháború végi közel 500 000 férfival és nővel, amikor Nyugat-Németország a GDP közel 3%-át költötte a védelemre.

A három évtizedes alulfinanszírozottság és az egyre jobban felduzzadó bürokrácia súlyos áldozatokat követelt. A Bundeswehr rendbetételéhez azonban nem csak pénzre van szükség.

A katonáknak - és főnökeiknek - már nem lehet elegük. Máskülönben a fegyveres erők nem fogják vonzani a férfiakat és nőket, hogy 2032-re 203 000 főre növekedjenek, ahogyan azt a terv előírja.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-13 | 21:01
BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

BILD: "Halálos integrációs hiba" - Svédország migránsbandák terrorjába süllyed

 • AK-47-esekkel, kézigránátokkal vannak felszerelkezve a migránsbandák.
 • Ilyet korábban nem láttunk - mondja a svéd rendőrkapitány.
Sztori 2023-03-28 | 12:20
Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

 • A hazaszeretet, a vallás és a kemény munka egyre kevésbé fontosak az amerikaiaknak, derül ki egy exkluzív Wall Street Journal-kutatásból.
Sztori 2021-10-29 | 18:03
Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.
Sztori 2023-02-14 | 11:27
Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

Egyetlen hétvégén 350 ezer német csatlakozott a békepárti kiáltványhoz

 • Sahra Wagenknecht, a baloldali Oskar Lafontaine házastársa, a Die Linke korábbi parlamenti képviselője, és Alice Schwarzer, nőjogi aktivista jegyzik a petíciót.
 • Jelenleg már 406 ezer felett jár a számláló.
Sztori 2022-12-05 | 11:33
Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."
Sztori 2023-01-08 | 14:06
"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2021-12-14 | 13:02
Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

 • November végén koronavírus-fertőzésben hunyt el egy közismert, és közkedvelt mórahalmi mentőtiszt.
 • Három gyereket és egy asszonyt hagyott hátra, valamint sok adósságot, mert a család autót vásárolt, hogy szabadidejükben együtt utazhassanak.
 • Egy ismeretlen vállalkozó jelentkezett, hogy egyben rendezné a család adósságát.
 • Sokáig nem volt nyilvános, hogy ki ő, de hétfőn személyesen is felfedte magát.
 • Tiborcz István volt az, Orbán Viktor veje.