A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota

A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota
 • Alig maradt harcra fogható eszköze a Bundeswehrnek a nagylelkű ukrán adományok és az évtizedes alulfinansízrozottság miatt.
 • A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra.
 • A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes.
 • Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

A Bundeswehr helyzete minden eddiginél siralmasabb - A reformok szempontjából kritikus év veszett el, fogalmaz az Economist.

"A bundeswehr, a hadsereg, amelyet vezethetek, többé-kevésbé kiürült" - írta Alfons Mais tábornok, a német hadsereg főnöke aznap, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, egy érzelmes bejegyzésben a közösségi médiában. "Mindannyian előre láttuk, hogy ez bekövetkezik, és nem voltunk képesek érveinkkel áttörni, és levonni és végrehajtani a Krím annektálásából levont következtetéseket. Ez nem jó érzés! Elegem van!"

Majdnem egy évvel a tábornok sokat emlegetett posztja után a német fegyveres erők az Ukrajnába küldött felszerelés miatt kimerültebbek, mint valaha.

A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra. A csapatok által használt rádióberendezések 40 évesek és analógok - és így könnyen lehallgathatók.

A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes. Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

Szakértők és katonák számára a Bundeswehr siralmas állapota nem újdonság, de egészen Oroszország Ukrajna elleni támadásáig Németország vezetőit nem érdekelte annyira, hogy tegyenek ellene valamit. A háború Európában elképzelhetetlennek tűnt.

A politikai vezetők végignézték, ahogy a Bundeswehr egy olyan haderővé zsugorodik, amely néhány száz embert képes bevetni, hogy segítsen harcolni olyan nemzetközi problémás területeken, mint Afganisztán vagy Mali, de elvesztette képességét Németország védelmére és a NATO kötelezettségeinek teljesítésére.

Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az orosz invázió okozta sokk radikális és gyors változást kényszerít a Bundeswehrre. Három nappal a támadás után Olaf Scholz, Németország kancellárja jelezte a világnak, hogy Németország eltökélt abban, hogy erős, élvonalbeli hadsereggel rendelkezzen, amikor a parlamentben "fordulópontot" jelentett be, amelynek keretében 100 milliárd eurós (107 milliárd dollár) extra alapot hozott létre a fegyveres erők számára, ami az éves védelmi költségvetés kétszerese.

Azt is megígérte, hogy teljesíti a NATO védelmi célját, a GDP 2%-át. "A beszéd villámcsapásként ért bennünket" - mondta egy magas rangú német katona. Végre a fegyveres erők prioritást élveznek a politikai döntéshozók számára.

Tizenegy hónappal később a német katonák ismét csalódottak. A Bundeswehr eddig keveset látott az ígért hatalmas beruházásokból. Németország 35 Amerikában gyártott f-35-ös vadászrepülőgépet rendelt, amelyek a Tornados flottát váltják majd fel, de csak 2027-ben szállítják le őket.

Egy sor baklövés után Christine Lambrecht védelmi miniszter január 16-án lemondott. Neki kellett volna felügyelnie a fegyveres erők nagyszabású reformját, de inkább csak apró lépéseket tett.

"Egy döntő évet vesztettünk el" - mondja Christian Mölling, a Német Külkapcsolati Tanács egyik agytrösztjének munkatársa, aki szerint Scholz úr nem volt tisztában a fegyveres erők problémáinak teljes mértékével, amikor beszédét elmondta.

A hosszú távú rossz közérzet olyan mértékű, hogy a védelmi miniszteri posztot Berlinben "karriergyilkosnak" vagy "katapultülésnek" nevezik. Scholz úr megpróbált meggyőzni egy vezető politikust, hogy vegye át Lambrecht asszony helyét, de kudarcot vallott. Boris Pistorius, akit január 19-én iktattak be, korábban Alsó-Szászország belügyminisztere volt. Már új munkakörének második napján a mélyvízbe került, amikor meg kellett próbálnia igazolni Scholz úr kitéréseit a nehéz harckocsik Ukrajnába küldésével kapcsolatban.

Pistorius úrnak egy perc nyugta sem lesz. Újjá kell építenie a Bundeswehrt, és továbbra is segítenie kell Ukrajnának, miközben teljesítenie kell Németország NATO-kötelezettségeit - mondja Rafael Loss, a European Council on Foreign Relations, egy másik agytröszt munkatársa.

Január 1-jén Németország vette át az atlanti szövetség nagyon magas készültségű közös műveleti egységének vezetését. Ez 11 500 katonát foglal magában, akiknek több mint felét Németország biztosítja.

Mégis, ha a VJTF bevetésre kerülne, a német kontingensnek a Bundeswehr más egységeiből kellene összekaparni a felszerelést, mivel annyira rosszul felszerelt. Nehezen lenne képes 48-72 órán belül bevethetővé válni, ahogy azt a NATO megköveteli.

Németország azt is vállalta, hogy 2025-ig 30 000 teljesen felszerelt férfit és nőt bocsát a NATO szolgálatába. Szakértők kételkednek abban, hogy ezt meg tudja tenni.

A teljes fegyveres erő mintegy 183 000 férfiból és nőből áll, szemben a hidegháború végi közel 500 000 férfival és nővel, amikor Nyugat-Németország a GDP közel 3%-át költötte a védelemre.

A három évtizedes alulfinanszírozottság és az egyre jobban felduzzadó bürokrácia súlyos áldozatokat követelt. A Bundeswehr rendbetételéhez azonban nem csak pénzre van szükség.

A katonáknak - és főnökeiknek - már nem lehet elegük. Máskülönben a fegyveres erők nem fogják vonzani a férfiakat és nőket, hogy 2032-re 203 000 főre növekedjenek, ahogyan azt a terv előírja.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-11-03 | 13:44
Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

 • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.
Sztori 2021-09-24 | 11:07
Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

Drasztikus gázár-emelés Romániában: négy-hétszeresére nő a gáz ára

 • Magyarországon kívül mindenhol Európában energiakrízis tapasztalható.
 • Németországban év eleje óta háromszorosára emelkedett a magyarnál korábban is két és félszer drágább gáz ára, ezt természetesen a polgárok fizetik meg.
 • A német energiawende (energiafordulat) több elemében is lebőgött idén.
 • Miközben a német áramár világelső, addig nem sikerült teljesíteni a megújulókhoz fűzött reményeket sem: Németország több CO2-t bocsát ki ebben az évben, mint 1990 óta valaha.
 • Egy román lap a magyar rezsicsökkentés politikáját dicséri.
Sztori 2022-09-22 | 16:03
Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

 • Robbanásszerű emelkedésről tudósít a BILD.
 • A közgazdászok az infláció enyhe csökkenésére számítottak - ez távolról sem az - jegyzi meg a BILD.
 • A Commerzbank vezető közgazdásza szerint "Óriási inflációs nyomás van a levegőben".
Sztori 2023-05-09 | 13:24
Brit történész egy dán portálnak: az ukrajnai háború a történelem leginkább elkerülhető háborúja lett volna

Brit történész egy dán portálnak: az ukrajnai háború a történelem leginkább elkerülhető háborúja lett volna

 • Geoffrey Roberts brit történész a háború okairól és indítékairól beszélt egy dán portálnak.
 • A neves brit a Hitler-Sztálin paktum, és a sztálini Szovjetunió elismert kutatója.
 • Álláspontja szerint Putyin úgy érezhette, sarokba szorították, ezért megelőző háborút kell indítania, hogy Ukrajna ne fenyegethesse NATO-tagként egy NATO-Oroszország háborúval.
 • E fenyegetés legutolsó momentuma a történész szerint az lehetett, hogy Zelenszkij taktikai atomfegyverek beszerzéséről beszélt a 2022 februári, müncheni biztonsági konferencián.
 • A történész szerint Putyin ezt nem hagyhatta, mert létében fenyegetve érezte e törekvés miatt Oroszországot.
 • Mindemellet úgy érvel, az ukrajnai háború a történelem "legelkerülhetőbb háborúja" lett volna.
Sztori 2022-10-13 | 14:09
Az SPD és a Linke az AfD betiltását követeli

Az SPD és a Linke az AfD betiltását követeli

 • A demokrácia jegyében.
Sztori 2023-03-28 | 12:20
Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

Friss kutatás: Amerika eldobja azokat az értékeket, amelyek korábban meghatározták, naggyá és erőssé tették

 • A hazaszeretet, a vallás és a kemény munka egyre kevésbé fontosak az amerikaiaknak, derül ki egy exkluzív Wall Street Journal-kutatásból.
Sztori 2022-01-19 | 12:40
Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

Csak egy trükk lenne Márki-Zay koronavírus-fertőzöttsége?

 • Kedden este a baloldal miniszterelnök-jelöltje az ATV-n szerepelt, nem tűnt betegnek.
 • Lehet, hogy ezzel készítik elő a leléptetését a hibát-hibára halmozó jelöltnek a elégedetlen ellenzéki pártok?