A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota

A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota
  • Alig maradt harcra fogható eszköze a Bundeswehrnek a nagylelkű ukrán adományok és az évtizedes alulfinansízrozottság miatt.
  • A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra.
  • A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes.
  • Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

A Bundeswehr helyzete minden eddiginél siralmasabb - A reformok szempontjából kritikus év veszett el, fogalmaz az Economist.

"A bundeswehr, a hadsereg, amelyet vezethetek, többé-kevésbé kiürült" - írta Alfons Mais tábornok, a német hadsereg főnöke aznap, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, egy érzelmes bejegyzésben a közösségi médiában. "Mindannyian előre láttuk, hogy ez bekövetkezik, és nem voltunk képesek érveinkkel áttörni, és levonni és végrehajtani a Krím annektálásából levont következtetéseket. Ez nem jó érzés! Elegem van!"

Majdnem egy évvel a tábornok sokat emlegetett posztja után a német fegyveres erők az Ukrajnába küldött felszerelés miatt kimerültebbek, mint valaha.

A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra. A csapatok által használt rádióberendezések 40 évesek és analógok - és így könnyen lehallgathatók.

A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes. Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

Szakértők és katonák számára a Bundeswehr siralmas állapota nem újdonság, de egészen Oroszország Ukrajna elleni támadásáig Németország vezetőit nem érdekelte annyira, hogy tegyenek ellene valamit. A háború Európában elképzelhetetlennek tűnt.

A politikai vezetők végignézték, ahogy a Bundeswehr egy olyan haderővé zsugorodik, amely néhány száz embert képes bevetni, hogy segítsen harcolni olyan nemzetközi problémás területeken, mint Afganisztán vagy Mali, de elvesztette képességét Németország védelmére és a NATO kötelezettségeinek teljesítésére.

Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az orosz invázió okozta sokk radikális és gyors változást kényszerít a Bundeswehrre. Három nappal a támadás után Olaf Scholz, Németország kancellárja jelezte a világnak, hogy Németország eltökélt abban, hogy erős, élvonalbeli hadsereggel rendelkezzen, amikor a parlamentben "fordulópontot" jelentett be, amelynek keretében 100 milliárd eurós (107 milliárd dollár) extra alapot hozott létre a fegyveres erők számára, ami az éves védelmi költségvetés kétszerese.

Azt is megígérte, hogy teljesíti a NATO védelmi célját, a GDP 2%-át. "A beszéd villámcsapásként ért bennünket" - mondta egy magas rangú német katona. Végre a fegyveres erők prioritást élveznek a politikai döntéshozók számára.

Tizenegy hónappal később a német katonák ismét csalódottak. A Bundeswehr eddig keveset látott az ígért hatalmas beruházásokból. Németország 35 Amerikában gyártott f-35-ös vadászrepülőgépet rendelt, amelyek a Tornados flottát váltják majd fel, de csak 2027-ben szállítják le őket.

Egy sor baklövés után Christine Lambrecht védelmi miniszter január 16-án lemondott. Neki kellett volna felügyelnie a fegyveres erők nagyszabású reformját, de inkább csak apró lépéseket tett.

"Egy döntő évet vesztettünk el" - mondja Christian Mölling, a Német Külkapcsolati Tanács egyik agytrösztjének munkatársa, aki szerint Scholz úr nem volt tisztában a fegyveres erők problémáinak teljes mértékével, amikor beszédét elmondta.

A hosszú távú rossz közérzet olyan mértékű, hogy a védelmi miniszteri posztot Berlinben "karriergyilkosnak" vagy "katapultülésnek" nevezik. Scholz úr megpróbált meggyőzni egy vezető politikust, hogy vegye át Lambrecht asszony helyét, de kudarcot vallott. Boris Pistorius, akit január 19-én iktattak be, korábban Alsó-Szászország belügyminisztere volt. Már új munkakörének második napján a mélyvízbe került, amikor meg kellett próbálnia igazolni Scholz úr kitéréseit a nehéz harckocsik Ukrajnába küldésével kapcsolatban.

Pistorius úrnak egy perc nyugta sem lesz. Újjá kell építenie a Bundeswehrt, és továbbra is segítenie kell Ukrajnának, miközben teljesítenie kell Németország NATO-kötelezettségeit - mondja Rafael Loss, a European Council on Foreign Relations, egy másik agytröszt munkatársa.

Január 1-jén Németország vette át az atlanti szövetség nagyon magas készültségű közös műveleti egységének vezetését. Ez 11 500 katonát foglal magában, akiknek több mint felét Németország biztosítja.

Mégis, ha a VJTF bevetésre kerülne, a német kontingensnek a Bundeswehr más egységeiből kellene összekaparni a felszerelést, mivel annyira rosszul felszerelt. Nehezen lenne képes 48-72 órán belül bevethetővé válni, ahogy azt a NATO megköveteli.

Németország azt is vállalta, hogy 2025-ig 30 000 teljesen felszerelt férfit és nőt bocsát a NATO szolgálatába. Szakértők kételkednek abban, hogy ezt meg tudja tenni.

A teljes fegyveres erő mintegy 183 000 férfiból és nőből áll, szemben a hidegháború végi közel 500 000 férfival és nővel, amikor Nyugat-Németország a GDP közel 3%-át költötte a védelemre.

A három évtizedes alulfinanszírozottság és az egyre jobban felduzzadó bürokrácia súlyos áldozatokat követelt. A Bundeswehr rendbetételéhez azonban nem csak pénzre van szükség.

A katonáknak - és főnökeiknek - már nem lehet elegük. Máskülönben a fegyveres erők nem fogják vonzani a férfiakat és nőket, hogy 2032-re 203 000 főre növekedjenek, ahogyan azt a terv előírja.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-12-19 | 17:29
Semmi új nincs abban, ha egy európai állam vezetője kivonul a döntéshozatalból, de Gaulle tábornok is rendszeresen megtette, hogy hazája érdekeit védje

Semmi új nincs abban, ha egy európai állam vezetője kivonul a döntéshozatalból, de Gaulle tábornok is rendszeresen megtette, hogy hazája érdekeit védje

  • Orbán Viktor miniszterelnök hetek óta jelezte: hiba Ukrajnát azzal kecsegtetni, hogy gyorsítósávon csatlakozhat az unióhoz.
  • Az országnak jelenleg nem ismertek a valós határai, a lélekszáma, és jelenleg egy öldöklő háborúban áll, ezért rossz döntés az uniós tagsággal bátorítani az országot, hogy harcoljon tovább - mondta többször Orbán.
  • Érvei azonban süket fülekre találtak az európai vezetőknél, ezért a magyar miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcson egyszerűen elhagyta a termet, ahol kollégiái végül egyhangúan meghozhattak egy rossz döntést.
  • Ezzel a magyar miniszterelnök vétó nélkül vonult ki a döntéshozatalból, vagyis azokra hagyta a döntést, akik mindenképpen meg akarták nyitni a csatlakozási tárgyalásokat, és vállalják ennek következményeit is.
  • Mivel a kormányfő előre jelezte aggályait, és nem is volt e rossz döntés részese, azt is elmondta, a hibás döntés következményeit a jövőben sem terhelhetik Magyarországra.
  • Charles de Gaulle, Franciaország legendás elnöke és megmentője többször is élt azzal, hogy elhagyta a döntéshozó testületeket, amikor hazájának érdekeit semmibe vette a többi európai állam vagy az Egyesült Államok.
  • De akkor sem remegett meg a keze, ha a britek csatlakozási kérelméről volt szó.
  • Vétózott 1963-ban és 1967-ben is.
Sztori 2023-09-22 | 10:11
Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

  • Az Északi Áramlat I-II. felrobbantásának exkluzív sztoriját föltáró újságírólegenda, Seymour Hersh a gázvezeték felrobbantásának első évfordulójára újabb értesüléssel állt elő.
  • Hersh régóta pedzegeti, hogy az amerikai hírszerző közösséget súlyos ellentétek feszítik.
  • Vannak a realisták, mint a CIA, és vannak az illuzionisták, mint a DIA (Védelmi Hírszerző Ügynökség).
  • A realisták jelentései nem jutnak el Biden asztalára, csak a politikailag "hasznos" DIA optimista összefoglalói.
  • Egy magasrangú hírszerzési tiszt az ukránok ellentámadásról szőtt meséiről azt mondta Hershnek: "az egész hazugság."
  • Szerinte az urán katonák már nem hajlandóak meghalni, "de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."
Sztori 2021-11-10 | 13:07
Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

  • Szerinte a hazai berendezkedés egy "fasiszta pártállam".
  • Korábban csak a hírhedt Amerikai Nészavában jelentek meg ilyen ostobaságok.
  • Mindezt brüsszeli hakniján adta elő Márki-Zay, ahol örök hűséget fogadott Brüsszelnek.
  • Azonnal bevezetné az eurót, és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.
  • Brüsszeli turnéján önfeledten rázott kezet a zsidókat listázni kívánó jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is.
Sztori 2021-11-18 | 07:48
A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

A Bors szerint Jakab Péter a lakásbérletével mutyizik, a pártelnök tagad és perrel fenyegetőzik

  • Annak ellenére is, hogy Bors nyilvánosságra hozott egy videót, ahol a ház gondnoka azt állítja, nem jakab, hanem egy hölgy lakik a lakásban.
Sztori 2021-07-08 | 12:12
Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

Jelentős hatása van az LMBTQ+ propagandának a fiatalok szexualitására: a Z-generáció tagjai már 15%-os arányban vallják magukat az LMBTQ+ tagjainak

  • Az Azonnali szedte össze a releváns statisztikai és tudományos adatokat.
  • Az USA-ban a Gallup 2017 után csak 2020-ban végzett mérést a témában 15 ezer fő megkérdezésével.
  • 2012 és 2020 között az LMBTQ-közösség aránya az Egyesült Államokban 3,5-ről 5,6 százalékra nőtt.
  • Az idősebb generációknál alig van elmozdulás, viszont a fiatalabb korosztályokban jelentős a növekedés.
  • Először mérték az LMBTQ-identitás mértékét a Z-generációban: ők rögtön 15,9 százalékkal köszöntek be, ami az Y-generációban mért érték majdnem duplája.
  • Utóbbiak körében is 5,8-ról 9,1 százalékra nőtt az LMBTQ-identitásúak aránya, ez 2012-höz képest 57 százalékos növekmény.
  • Az USA-ban a teljes LMBTQ-közösség több mint fele, 56 százaléka 34 év alatti, 30 százaléka pedig 24 év alatti volt a 2017-es felmérés alapján.
  • A növekedést szinte teljes egészét a fiatalabb generációk adták.
  • Mindez arra erős indikáció, hogy a veleszületett LMBTQ-emberek mellett megjelent egy népes csoport, akik az LMBTQ-népszerűsítés és divattrend folytán váltottak szexuális irányultságot, illetve nemi identitást.
  • Látható, hogy minél fiatalabb valaki, korosztályában annál nagyobb az LMBTQ-identitásúak növekedése, és a legfiatalabbak az legérintetettebbek: számuk a férfiaknál, a brit 16-24 évesek körében öt év alatt megduplázódott, a nők esetében majdnem triplázódott.
Sztori 2021-12-18 | 13:23
Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

Márki-Zay belső ellenségeket keres és saját pecsenyéjüket sütögető árulókról ír

  • Elindult az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése, amit azzal illusztráltak, hogy Márki-Zay aláír.
  • Teljes érdektelenségben vergődik a baloldal, a kapitány pedig egy paranoid alak, akinek a jelek szerint elmentek otthonról.
Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

  • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

  • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
  • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.