A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota

A jóemberkedés ára: az Economist szerint "siralmas" a német hadsereg állapota
  • Alig maradt harcra fogható eszköze a Bundeswehrnek a nagylelkű ukrán adományok és az évtizedes alulfinansízrozottság miatt.
  • A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra.
  • A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes.
  • Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

A Bundeswehr helyzete minden eddiginél siralmasabb - A reformok szempontjából kritikus év veszett el, fogalmaz az Economist.

"A bundeswehr, a hadsereg, amelyet vezethetek, többé-kevésbé kiürült" - írta Alfons Mais tábornok, a német hadsereg főnöke aznap, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, egy érzelmes bejegyzésben a közösségi médiában. "Mindannyian előre láttuk, hogy ez bekövetkezik, és nem voltunk képesek érveinkkel áttörni, és levonni és végrehajtani a Krím annektálásából levont következtetéseket. Ez nem jó érzés! Elegem van!"

Majdnem egy évvel a tábornok sokat emlegetett posztja után a német fegyveres erők az Ukrajnába küldött felszerelés miatt kimerültebbek, mint valaha.

A lőszerkészletük csak néhány napra elegendő, nem pedig a NATO által ajánlott 30 napra. A csapatok által használt rádióberendezések 40 évesek és analógok - és így könnyen lehallgathatók.

A 350 Puma gyalogsági harcjárműből mindössze 150 üzemképes. Eberhard Zorn, a fegyveres erők főfelügyelőjének decemberi jelentése szerint a Bundeswehrnek még sebtapaszból sincs elég.

Szakértők és katonák számára a Bundeswehr siralmas állapota nem újdonság, de egészen Oroszország Ukrajna elleni támadásáig Németország vezetőit nem érdekelte annyira, hogy tegyenek ellene valamit. A háború Európában elképzelhetetlennek tűnt.

A politikai vezetők végignézték, ahogy a Bundeswehr egy olyan haderővé zsugorodik, amely néhány száz embert képes bevetni, hogy segítsen harcolni olyan nemzetközi problémás területeken, mint Afganisztán vagy Mali, de elvesztette képességét Németország védelmére és a NATO kötelezettségeinek teljesítésére.

Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az orosz invázió okozta sokk radikális és gyors változást kényszerít a Bundeswehrre. Három nappal a támadás után Olaf Scholz, Németország kancellárja jelezte a világnak, hogy Németország eltökélt abban, hogy erős, élvonalbeli hadsereggel rendelkezzen, amikor a parlamentben "fordulópontot" jelentett be, amelynek keretében 100 milliárd eurós (107 milliárd dollár) extra alapot hozott létre a fegyveres erők számára, ami az éves védelmi költségvetés kétszerese.

Azt is megígérte, hogy teljesíti a NATO védelmi célját, a GDP 2%-át. "A beszéd villámcsapásként ért bennünket" - mondta egy magas rangú német katona. Végre a fegyveres erők prioritást élveznek a politikai döntéshozók számára.

Tizenegy hónappal később a német katonák ismét csalódottak. A Bundeswehr eddig keveset látott az ígért hatalmas beruházásokból. Németország 35 Amerikában gyártott f-35-ös vadászrepülőgépet rendelt, amelyek a Tornados flottát váltják majd fel, de csak 2027-ben szállítják le őket.

Egy sor baklövés után Christine Lambrecht védelmi miniszter január 16-án lemondott. Neki kellett volna felügyelnie a fegyveres erők nagyszabású reformját, de inkább csak apró lépéseket tett.

"Egy döntő évet vesztettünk el" - mondja Christian Mölling, a Német Külkapcsolati Tanács egyik agytrösztjének munkatársa, aki szerint Scholz úr nem volt tisztában a fegyveres erők problémáinak teljes mértékével, amikor beszédét elmondta.

A hosszú távú rossz közérzet olyan mértékű, hogy a védelmi miniszteri posztot Berlinben "karriergyilkosnak" vagy "katapultülésnek" nevezik. Scholz úr megpróbált meggyőzni egy vezető politikust, hogy vegye át Lambrecht asszony helyét, de kudarcot vallott. Boris Pistorius, akit január 19-én iktattak be, korábban Alsó-Szászország belügyminisztere volt. Már új munkakörének második napján a mélyvízbe került, amikor meg kellett próbálnia igazolni Scholz úr kitéréseit a nehéz harckocsik Ukrajnába küldésével kapcsolatban.

Pistorius úrnak egy perc nyugta sem lesz. Újjá kell építenie a Bundeswehrt, és továbbra is segítenie kell Ukrajnának, miközben teljesítenie kell Németország NATO-kötelezettségeit - mondja Rafael Loss, a European Council on Foreign Relations, egy másik agytröszt munkatársa.

Január 1-jén Németország vette át az atlanti szövetség nagyon magas készültségű közös műveleti egységének vezetését. Ez 11 500 katonát foglal magában, akiknek több mint felét Németország biztosítja.

Mégis, ha a VJTF bevetésre kerülne, a német kontingensnek a Bundeswehr más egységeiből kellene összekaparni a felszerelést, mivel annyira rosszul felszerelt. Nehezen lenne képes 48-72 órán belül bevethetővé válni, ahogy azt a NATO megköveteli.

Németország azt is vállalta, hogy 2025-ig 30 000 teljesen felszerelt férfit és nőt bocsát a NATO szolgálatába. Szakértők kételkednek abban, hogy ezt meg tudja tenni.

A teljes fegyveres erő mintegy 183 000 férfiból és nőből áll, szemben a hidegháború végi közel 500 000 férfival és nővel, amikor Nyugat-Németország a GDP közel 3%-át költötte a védelemre.

A három évtizedes alulfinanszírozottság és az egyre jobban felduzzadó bürokrácia súlyos áldozatokat követelt. A Bundeswehr rendbetételéhez azonban nem csak pénzre van szükség.

A katonáknak - és főnökeiknek - már nem lehet elegük. Máskülönben a fegyveres erők nem fogják vonzani a férfiakat és nőket, hogy 2032-re 203 000 főre növekedjenek, ahogyan azt a terv előírja.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-06-22 | 13:29
EXKLUZÍV - Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak: még több médiát és influenszereket kell finanszírozni

EXKLUZÍV - Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak: még több médiát és influenszereket kell finanszírozni

  • A 92 éves Soros György átadta királyságát Alex Sorosnak, aki saját magát úgy jellemezte, hogy politikusabb alkat, mint az apja.
  • Az öröklés jól megszervezett és sima volt a dinasztiában, és Alex kinevezése óta felpörögtek az események: Brüsszel újra migránskvótát akar, és a Soros-birodalom megparancsolta a demokrata donoroknak, hogy vegyenek még több médiát, tévét, portálokat, cikkeket, beszélgetős rádióállomásokat.
  • A Birodalom 25 milliárd dolláros vagyon fölött diszponál, Alex az egyetlen a családtagok közül, aki vezető posztot tölt be a család befektetési alapjánál és a "filantróp tevékenységet" folytató Open Society Foundation-nál is.
  • Alex a WSJ-nek azt is kifejtette, hogy évente 1,5 milliárd dollárt, 500 milliárd forintnál is többet fektetnek be a Nyílt Társadalom ideológiájának terjesztésébe és "a demokrácia fejlesztésébe".
  • A Nyílt Társadalom ideológiája a migráció ösztönzésére, a multikulturalizmus erőltetésére, a szélsőséges woke-ideológia, a BLM, az Antifa és az abortusz, mint abszolút női jog propagálására, az LMBTQ+ propagandára, a nemzetállami struktúrák meggyengítésére és lebontására, és egy globális szuperstruktúra kiépítésére irányul.
  • Az ideológia terjesztéséhez azonban médiafelületek is kellenek, ezért egy friss tanulmányában, ami egyfajta parancsként is értelmezhető, Sorosék kiadták az ukázt a demokrata párt támogatóinak: ahogyan ők is teszik, médiát kell venni, és támogatni kell a közösségi média influenszereit.
  • A BENNFENTES megszerezte a törekvést alátámasztó stratégiai tanulmányt, amely egy titkos, demokrata megadonoroknak szervezett washingtoni háttértalálkozó összefoglalója.
  • Május közepén írt arról a BENNFENTES: az Action for Democracyt igazgató Korányi Dávid a guruló dollárokból magyar influenszereket akar összevásárolni, és ez zavarokat okoz a magyarországi dollármédiában.
  • Korányiék törekvése nem lehet független az új Soros-direktívától: a Birodalomnak további médiára és influenszerekre van szüksége, hogy terjeszthesse üzeneteit.
Sztori 2022-11-03 | 13:44
Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

  • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.
Sztori 2022-10-27 | 23:41
Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

  • Mintegy 7 százalékkal csökkent az amerikai középosztály átlagos vagyona, alig kilenc hónap alatt.
  • Ez máris nagyobb visszaesés, mint a 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta bármikor.
  • Az amerikai középosztály tagjai közül kétszer annyian mondták, hogy szoronganak az amerikai gazdaság állapota miatt, mint azok, akik nyugodtnak érzik magukat.
Sztori 2021-07-01 | 12:33
Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

  • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
  • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.
Sztori 2021-06-08 | 12:51
Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

  • A világ a hadviselés új korszakába lép, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.
  • A mesterséges intelligencia gyorsabbá, okosabbá és hatékonyabbá teszi a hadseregeket.
  • De ha a mesterséges intelligenciát nem ellenőrzik, az a világ destabilizációjával fenyeget.
  • "A mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny már most is zajlik" - ez a német külügyminiszter, Heiko Maas nyers figyelmeztetése.
Sztori 2021-12-01 | 10:57
Márki-Zay: Egyből el fogjuk törölni a gyermekvédelmi törvényt

Márki-Zay: Egyből el fogjuk törölni a gyermekvédelmi törvényt

  • A javaslatot "ostobának" nevezte az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és kijelentette, a népszavazásra sem megy el.
  • Mint ismert, a kormány népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a gyerekeket meg lehessen védeni a gender- és az lmbtq-propagandától.
  • Köztudott, hogy Nyugat-Európában egyre nagyobb divat a gyerekek nemváltó műtéteinek propagálása, és a hagyományos biológiai nemek erőszakos szétverése.
  • A Fidesz-KDNP ennek a káros folyamatnak a hatásait szeretné mérsékelni azzal, hogy a gyerekek számára tiltaná a gender- és lmbtq-érzékenyítést, és a szülők kezébe helyezné annak eldöntését, kiteszik-e ilyen érzékenyítésnek a gyerekeiket.
  • A kormánypárti képviselők megszavazták a javaslatot, az ellenzék egységesen távolmaradt a szavazástól.
  • Márki-Zay is kifejtette véleményét a népszavazásról, aki azt mondta, ostobaság a törvény, és azonnal el is törölnék.
Sztori 2022-10-18 | 15:23
Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

  • A migrációs helyzetre utalva az ÖVP egykori főtitkárnőja azt írta Twitterén, hogy "annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább, le kell állítani a menedékkérelmek befogadását".
Sztori 2023-02-27 | 14:42
Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

Miközben fegyvereket szállítanak, addig Párizs és Berlin is a béketárgyalások megkezdését javasolta Zelenszkijnek

  • Ez az értesülés pár napja jelent meg a Wall Street Journalban.
  • A nyilvános retorika úgy szól, hogy fegyvereket kell átadni Ukrajnának, hogy az megvédhese magát és fordíthasson a háború menetén.
  • Nem nyilvánosan, magánbeszélgetések során a kételyeiket fogalmazzák meg a nyugati kormányok tisztségviselői.
  • Senki sem hisz például a Krím visszafoglalásában, ezért inkább azt támogatnák, hogy a nyugati fegyverrendszerek és a szorosabb NATO-kapcsolatok biztosítása után Ukrajna béketárgyalásokba kezdene.
  • A Wall Street Journal idéz egy párizsi vacsorát is, ahol mind Scholz, mind Macron arról győzködték az ukrán elnököt, fontolja meg a béketárgyalásokat Moszkvával.
  • A WSJ cikkébe rejtett üzenet világos: Ukrajna veszteségei elviselhetetlenre emelkednek, ha ezzel az erővel zakatol tovább a keleti fronton az orosz húsdaráló.
  • Ennek alátámasztására a WSJ egy olyan fotót is mellékelt cikkébe, amely egy lembergi temetést ábrázol, és ahol több friss sír is azonosítható.
  • Már január közepén elkezdtek a közösségi médiában terjedni olyan felvételek, ahol több ezer négyzetméteren elterülő temetők friss sírhantjain látszott, hogy irtózatos élőerő-vesztesége van az ukrán hadseregnek.
  • Ezek a képek azonban eddig nem kerülhettek be az angolszász sajtóba.