20 éves rekord: 700 000 lakás hiányzik 2023-ban a német bérlakáspiacról

20 éves rekord: 700 000 lakás hiányzik 2023-ban a német bérlakáspiacról
  • Drámai helyzetről ír a ZDF és a WELT.
  • Mint ismert, Németországban a népesség nagy része bérlő.
  • Egy tanulmány szerint jelenleg 700 000 lakás hiányzik a bérlői piacról.
  • Ez több mint 20 éves rekord.

Egy tanulmány szerint 2023-ban meghaladja a 700 000-es számot a lakáshiány Németországban - különösen a szociális és olcsó lakásokból. A társadalmi szervezetek építési offenzívát követelnek, tudósít a ZDF és a WELT.

A bérlői szövetségek és az építőipari szakszervezetek, valamint a szociális és ágazati szövetségek felszólították a szövetségi és a tartományi kormányokat, hogy 2025-ig 50 milliárd eurót teremtsenek elő a szociális lakáspiac számára.

Csak így érhető el a szövetségi kormány célja, hogy ebben a választási időszakban 400 ezer szociális lakást hozzon létre - fejtette ki a szövetség Berlinben.

Több mint 20 éve a legnagyobb lakáshiány

A Szövetség megbízásából a Pestel Intézet és az ARGE építőipari kutatóintézet által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 2023-ra rekordméretű lakáshiány fenyeget. Több mint 700 000 lakás hiányozhat. Ez több mint 20 éve a legnagyobb lakáshiány.

A szövetség 50 milliárd eurós különalapot javasol, amelyhez a szövetségi kormánynak 38,5 milliárd eurót kellene előteremtenie a tartományokkal kötött finanszírozási megállapodás szerint. Ellenkező esetben a szociális lakáspiacot az összeomlás veszélye fenyegeti.

A szövetségi kormány eddig csupán 14,5 milliárd euróval kívánja támogatni a szociális lakások építését 2026-ig.

Költségcsökkentés és a tervezés felgyorsítása szükséges

A szövetség költségcsökkentésre és gyorsított tervezésre is felszólított. Például a szociális lakások adóját 19 százalékról hét százalékra kellene csökkenteni.

Németországban jelenleg mintegy 1,1 millió szociális lakás van. Az 1980-as évek végén körülbelül négymillió volt. Németországban több mint tizenegymillió bérlő háztartás jogosult lakhatási jogosultsági igazolásra és így szociális lakhatásra.

A Német Bérlők Szövetsége szintén a lakáspiac masszív torzulásaira figyelmeztetett. A helyzet "egyre drámaibbá válik" - mondta a Funke Mediengruppe-nak Lukas Siebenkotten, a bérlők egyesületének elnöke.

A lakáshiány vészharangjai már régóta nem kongattak olyan hangosan, mint most.

Lukas Siebenkotten, bérlők egyesülete a szövetségi és az állami kormánynak most meg kell fordítania a helyzetet - "különben elképzelhetetlen katasztrófát fogunk átélni a lakáspiacon" - folytatta Siebenkotten. Várakozásai szerint 2023 "nagyon nehéz év lesz a bérlők számára".

Az okok: Ukrajna háború és kevesebb építési tevékenység

A tanulmány szerint mindenekelőtt az ukrajnai háború okozta nagymértékű beáramlás volt az, ami tavaly megterhelte az amúgy is feszült lakáspiacot. De a megnövekedett beruházási költségek és az építőipari tevékenységek ezzel kapcsolatos visszaesése is negatívan hatott a lakáspiaci helyzetre.

Az IG BAU ellentmondást lát a lakáspiaci problémák és a szövetségi kormány azon terve között, hogy jelentősen növelje a külföldről bevándorló szakképzett munkaerő számát. "Lakhatás és munka - ezek összetartoznak. Senki sem fog idejönni, ha nem tud itt élni, vagy csak horribilisan magas bérleti díjak mellett" - mondta Harald Schaum, a szakszervezet helyettes vezetője.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-09 | 18:12

Végleg vége az Astra Zenecának az EU-ban

  • Mostantól szinte minden a Pfizeré: korábban bejelentették, hogy 1,8 milliárd oltóanyagot rendel a Bizottság 2022-2023-ban, adagonként 20,5 euróért.
  • 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer még 12,5 eurós áron szállított Európába.
  • Az Astra Zeneca vakcinájának európai elhiteltelenítése a trombózis-problematikák médiabeli tálalásával kezdődött.
  • Most a Bizottság EU belső piaci biztosa jelentette be: június után nem kívánnak szerződést hosszabbítani a gyártóval.
Biznisz 2021-11-04 | 11:54
Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

  • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
  • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
  • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.
Biznisz 2021-07-15 | 20:18
A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

  • A felállás a következő: jelentős adófizetői pénzekkel támogatták meg a Moderna vakcinafejlesztését, akik cserébe jelentős áron üzleteltek a dózisokkal.
  • Aztán az ebből keletkező profitok után bőven átlagon alul adóznak és nem is feltétlen ott, ahol zsebre vágták az állami támogatásokat.
  • Becslések szerint a Moderna összesen a bevételei 44 százalékát tudja megtartani az adóparadicsomokba való bejegyzésnek köszönhetően, amely 8 milliárd dollárt teszi ki a cég 2021-re várt 18.4 milliárdos bevételeiből.
Biznisz 2021-06-01 | 15:11

A 8 éves Növekedési Hitelprogramban eddig 73 ezer vállalkozás jutott 6000 milliárd forintos kedvezményes hitelhez

  • A program az Magyar Nemzeti Bank becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.
  • A koronavírus okozta válság enyhítésére kifejlesztett NHP Hajrá forrásainak harmada kisvállalkozásokhoz, harmada pedig mikrovállalkozásokhoz került.