20 éves rekord: 700 000 lakás hiányzik 2023-ban a német bérlakáspiacról

20 éves rekord: 700 000 lakás hiányzik 2023-ban a német bérlakáspiacról
 • Drámai helyzetről ír a ZDF és a WELT.
 • Mint ismert, Németországban a népesség nagy része bérlő.
 • Egy tanulmány szerint jelenleg 700 000 lakás hiányzik a bérlői piacról.
 • Ez több mint 20 éves rekord.

Egy tanulmány szerint 2023-ban meghaladja a 700 000-es számot a lakáshiány Németországban - különösen a szociális és olcsó lakásokból. A társadalmi szervezetek építési offenzívát követelnek, tudósít a ZDF és a WELT.

A bérlői szövetségek és az építőipari szakszervezetek, valamint a szociális és ágazati szövetségek felszólították a szövetségi és a tartományi kormányokat, hogy 2025-ig 50 milliárd eurót teremtsenek elő a szociális lakáspiac számára.

Csak így érhető el a szövetségi kormány célja, hogy ebben a választási időszakban 400 ezer szociális lakást hozzon létre - fejtette ki a szövetség Berlinben.

Több mint 20 éve a legnagyobb lakáshiány

A Szövetség megbízásából a Pestel Intézet és az ARGE építőipari kutatóintézet által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 2023-ra rekordméretű lakáshiány fenyeget. Több mint 700 000 lakás hiányozhat. Ez több mint 20 éve a legnagyobb lakáshiány.

A szövetség 50 milliárd eurós különalapot javasol, amelyhez a szövetségi kormánynak 38,5 milliárd eurót kellene előteremtenie a tartományokkal kötött finanszírozási megállapodás szerint. Ellenkező esetben a szociális lakáspiacot az összeomlás veszélye fenyegeti.

A szövetségi kormány eddig csupán 14,5 milliárd euróval kívánja támogatni a szociális lakások építését 2026-ig.

Költségcsökkentés és a tervezés felgyorsítása szükséges

A szövetség költségcsökkentésre és gyorsított tervezésre is felszólított. Például a szociális lakások adóját 19 százalékról hét százalékra kellene csökkenteni.

Németországban jelenleg mintegy 1,1 millió szociális lakás van. Az 1980-as évek végén körülbelül négymillió volt. Németországban több mint tizenegymillió bérlő háztartás jogosult lakhatási jogosultsági igazolásra és így szociális lakhatásra.

A Német Bérlők Szövetsége szintén a lakáspiac masszív torzulásaira figyelmeztetett. A helyzet "egyre drámaibbá válik" - mondta a Funke Mediengruppe-nak Lukas Siebenkotten, a bérlők egyesületének elnöke.

A lakáshiány vészharangjai már régóta nem kongattak olyan hangosan, mint most.

Lukas Siebenkotten, bérlők egyesülete a szövetségi és az állami kormánynak most meg kell fordítania a helyzetet - "különben elképzelhetetlen katasztrófát fogunk átélni a lakáspiacon" - folytatta Siebenkotten. Várakozásai szerint 2023 "nagyon nehéz év lesz a bérlők számára".

Az okok: Ukrajna háború és kevesebb építési tevékenység

A tanulmány szerint mindenekelőtt az ukrajnai háború okozta nagymértékű beáramlás volt az, ami tavaly megterhelte az amúgy is feszült lakáspiacot. De a megnövekedett beruházási költségek és az építőipari tevékenységek ezzel kapcsolatos visszaesése is negatívan hatott a lakáspiaci helyzetre.

Az IG BAU ellentmondást lát a lakáspiaci problémák és a szövetségi kormány azon terve között, hogy jelentősen növelje a külföldről bevándorló szakképzett munkaerő számát. "Lakhatás és munka - ezek összetartoznak. Senki sem fog idejönni, ha nem tud itt élni, vagy csak horribilisan magas bérleti díjak mellett" - mondta Harald Schaum, a szakszervezet helyettes vezetője.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-18 | 10:09
Az ellenzék azt állítja, Magyarország folyamatosan csúszik lefelé - az Eurostat adatai cáfolják a baloldalt

Az ellenzék azt állítja, Magyarország folyamatosan csúszik lefelé - az Eurostat adatai cáfolják a baloldalt

 • A magyar főváros a német szövettségi fővárost, Berlint is megelőzi vásárló-erő paritással korrigált gazdasági fejlettségben - számol be az Eurostat.
 • A Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország és a Dél-Alföld fejlődött a legnagyobb a mértékben az elmúlt tíz évben.
 • Budapest pedig számos nyugat-európai nagyvárost megelőz.
 • Már csak három magyar régió tartozik a húsz legszegényebb közé az unióban – derül ki az Eurostat 2019-es adataiból.
Biznisz 2021-05-14 | 08:00
A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

 • Bár a Főváros 2020-ban sem szorult volna rá, tavasszal 1,5 milliót, télen 1,7 millió dollárt "adományozott" Budapestnek a hírhedt nemzetközi spekuláns, Soros György.
 • A Fővárosnak pontosan 477,992,900 forintot utalt a Nyílt Társadalom Alapítvány tavasszal, majd a decemberi szerződés szerint 531,403,340 forint landolt Budapest számláján; az adományt a Főváros további 500 millióval egészítette ki.
 • Ahogyan az közismert, Karácsony kampányszerű teszteléssel állította volna meg a járványt, jelszava az volt, "teszteltni, tesztelni, tesztelni". A kormány kezdetektől fogva azt mondta, egyedül az oltás törheti le a járványt.
Biznisz 2021-11-15 | 10:56
Kiderült, mennyi az "a kis apró", amit Bige lökött Márki-Zaynak

Kiderült, mennyi az "a kis apró", amit Bige lökött Márki-Zaynak

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje Bige László mellett újabb baloldali oligarchát igazolt le csapatába.
 • Bojár Gábor az, aki a saját elmondása szerint a nyolcvanas években a keleti blokkban tiltott számítástechnikai eszközök csempészésével alapozta meg vagyonát.
 • A COCOM-listás termékek csempészése a keleti blokkban mindenhol pártállami titkosszolgálati háttérrel zajlott, egyszerű halandók nem csempészhettek ilyen eszközöket.
 • Márki-Zay Bod Péter Ákost, Király Júliát és Fleck Zoltánt is a csapatában tudja.
 • Előbiek sikertelen jegybankárok, utóbbi pedig egy tőről metszett baloldali jogász, a Demokratikus Koalíció embere.
 • Egészségügyi "szakembere" az az oltásellenes DK-s Komáromi Zoltán, aki folyamatosan a kínai és az orosz oltás ellen hergelte a magyarokat.
Biznisz 2021-11-18 | 08:49
Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

 • Bármerre is nézünk a térképen, gigantikus ingatlanmutyikat láthatunk a balos önkormányzatokban.
Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

 • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
 • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
 • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
 • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
 • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
 • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
 • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
 • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2022-10-28 | 12:22
"Ha a politika így folytatja, az alumíniumipar eltűnik Németországból", állítja a Német Alumíniumszövetség elnöke

"Ha a politika így folytatja, az alumíniumipar eltűnik Németországból", állítja a Német Alumíniumszövetség elnöke

 • Megkongatta a vészharangot a Német Alumíniumszövetség elnöke: "Vigyázzatok, barátaim, láncreakciót válthatunk ki. Rengeteg munkahelyről van szó, és el kell kerülnünk ezt a láncreakciót."
 • Az elnök szerint felbecsülhetetlen gazdasági károkat szenved el Németország, ha az alumíniumipar leállása magával rántja az autógyártást.