HELYREIGAZÍTÁS: A sashalmi szoci pártiroda útja az államtól a kerületi szoci elnökhöz

HELYREIGAZÍTÁS: A sashalmi szoci pártiroda útja az államtól a kerületi szoci elnökhöz
  • Az MSZP brutális ingatlanvagyont örökölt a rendszerváltás követően az egykori MSZMP-től.
  • De később is jutott ingatlanokhoz a párt, még Gyurcsány kormányzásának idején.
  • Azonban ezekkel sem gazdálkodtak valami jól.
  • Sashalmon az MSZP-ben az okoz konfliktusokat, hogy a helyi elnök két lépcsőben, minden jel szerint áron alul, saját magának adta el a párt helyi irodáját.
  • Miközben Csizmazia Ferenc tízmilliós nyereséget realizálhatott az ügyleten, a párt ugyanennyit veszített.
  • Így hordják szét a megmaradt vagyont az MSZP-ben.
Helyreigazítás

2022. február 28. napján a www.bennfentes.net online felületünkön közzétett "A sashalmi szoci pártiroda útja az államtól a kerületi szoci elnökhöz" című online cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Csizmazia Ferenc minden jel szerint áron alul, saját magának adta el a helyi  párt irodáját.

A fenti cikkben valótlanul állítottuk továbbá, hogy a sashalmi MSZP elnöke tulajdonképpen a saját pártját lopta meg, és valótlanul állítottuk, hogy tízmilliós mutyi történt.

Az elmúlt hetekben a BENNFENTES majd a Propeller is írt arról, a sashalmi MSZP elnöke tulajdonképpen a saját pártját lopta meg. Most memutatjuk a tízmilliós mutyi bizonyítékait!

Több lépésben, vitatható vételárak mellett jutott 2008 és 2016 között a Magyar Államtól a helyi MSZP elnök tulajdonába a korábbi helyi pártiroda épülete.

A tulajdonos MSZP-elnöknek személyes barátja és szövetségese a helyi baloldali ellenzéki jelölt, Vajda Zoltán, aki folyamatosan korrupciós vádakat fogalmaz meg.

A Sashalom kerületrészben elhelyezkedő Albán utca egy egyre jobban fejlődő kertvárosi környéken helyezkedik el, mindössze három HÉV-megállónyira az Örs vezér terétől. Ebben az utcában volt sokáig pártirodája a Magyar Szocialista Pártnak. A közel ezer négyzetméteres telken fekvő ingatlan hosszú ideig a Magyar Állam tulajdona volt. Ma már azonban Csizmazia Ferenc helyi MSZP-elnök, vállalkozó tulajdonában van.

A sajátos "magánosításra", mint azt látni fogjuk, több lépésben került sor. Előbb az államtól a szocialistákhoz, majd a párttól a pártelnökhöz és családjához, végül magához a pártelnökhöz került a sokáig "kivett pártiroda" besorolású ingatlan.

Ha "a forradalom felfalja saját gyermekeit", akkor mi a helyzet azzal a párttal, amit végül részben saját fiatal tagjai nyerészkedésével kerül a megsemmisülés szélére? Ez a kérdés merülthet fel, miután a BENNFENTES birtokába került dokumentumok alapján megvizsgáltuk egy XVI. kerületi szocialista pártiroda történetét.

Az MSZP ma már országosan is ingatlangondokkal küzd, felélte korábbi pártszékházai árának egy részét is.

Volt azonban, aki úgy tűnik, hogy nagyon jól járt a párt anyagi meggyengülése közben. Az Albán utcai pártingatlan ma már a helyi pártelnök tulajdonában van, aki nagy támogatója a folyamatosan korrupciót kiáltó Vajda Zoltánnak, a helyi ellenzéki jelöltnek.

A BENNFENTES több vonatkozó irat alapján feltárja, hogyan alakult Vajda egyik legfőbb támogatójának, Csizmazia Ferencnek a felettébb szerencsés ingatlanszerzése.

A XVI. kerületi Albán utca 21. szám alatt régóta működött a szocialisták helyi kirendeltsége. A szocializmus éveiben itt üzemelt a sashalmi Mikszáth mozi, a nyolcvanas évek sajtójában az ingatlan a "választásokhoz" kapcsolódó, úgynevezett "társadalmi viták" helyszíneként tűnt fel. Egy 1990-es Népszabadság-lapszám szerint pedig már itt volt a 24. számú választókerület MSZP-s választási központja. 1998-ban a helyi szocialista, Szabó Lajos Mátyás hívta ide találkozóra a környékbelieket.

Egy földhivatali dokumentum tanúsága szerint az MSZP Budapesti Tanácsának 1997-től használati joga állt fenn az állami ingatlanon. A tulajdonjogukat pedig 2008. augusztus 12-én jegyezték be, ekkor a kormányon lévő szocialisták gyakorlatilag maguknak privatizálták a pártirodát.

Az alábbi tulajdoni lapok másolatain jól látszanak a pártiroda tulajdonosváltásai: az államtól a párthoz, a párttól a helyi pártelnök családtagjaihoz, majd Csizmazia Ferenchez vándorolt az ingatlan.

A BENNFENTES birtokában van az erről szóló szerződés is, amelyet az állam oldaláról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós írt alá. Tátrairól azt érdemes tudni, hogy Gyurcsány Ferenc a következőképpen írt róla: "Ma reggel Tátrai Miklós börtönbe vonul. Helyettem. Az volt a bűne, hogy nem volt hajlandó hamisan tanúskodni ellenem a Sukoró perben."

A szerződés szerint az MSZP-t az ingatlanra egy törvény alapján vételi jog illette meg, az igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői véleménnyel egyezően 19,2 millió forint volt a vételár. A vevő MSZP nevében Puch László írta alá a szerződést, 2008. május 22-én.

Ezt követően a 917 négyzetméter alapterületű telken fekvő, 196 négyzetméteres felépítménnyel rendelkező ingatlan néhány évig párttulajdonban maradt.

Egészen 2015. szeptember 24-ig, amikor is az MSZP eladta azt a Csizmazia-család három tagjának, Csizmazia Ferencnek és két testvérének.

Felettébb érdekes, hogy ezúttal a vételár már csak 16 millió forint volt. Mindez azért is érdekes, mert 2008 és 2014 között a kumulált inflációs ráta 29 százalékos volt, és 2014 nyarától az ingatlanárak rakétasebességgel indultak el felfelé.

Az MSZP tehát – úgy tűnik – súlyos milliókat veszthetett azon az ügyön, amelyen a helyi elnök milliókat nyerhetett.

Egy újabb adásvétellel végül alig fél év elteltével, 2016-ban Csizmazia Ferenc két testvérét is kivásárolta.

Az ingatlan Cszmazia testvéreinek nevén lévő kétharmadának vételára – az ingatlanárak további emelkedése ellenére – már csak 7 millió forint volt (erről szintén van a birtokunkban egy szerződés).

Ez alapján úgy tűnik, mintha a több, mint 900 négyzetméteres telek, és a rajta fekvő, nagyjából 200 négyzetméteres ingatlan értéke alig fél esztendő alatt 5,5 millió forinttal csökkent volna. Még egyszer szögezzük le: ez már egy "testvérek közti" ügylet volt.

A választókerületben egyébként Vajda Zoltán, Márki-Zay Péter mozgalmának politikusa indul a baloldal jelöltjeként. Vajda – aki egyébként 2018-ban egyszer már vereséget szenvedett Szatmáry Kristóftól (Fidesz-KDNP) – egy 2021-es bejegyzésében "barátjaként" írt Csizmaziáról. Nem lehet véletlen, hogy az MSZP éppen Vajdát támogatta az előválasztáson.

Nagy kérdés, hogy a folyton korrupciót emlegető Vajda hogyan fogja kommentálni a pártiroda több lépésben történt magánosítását, amelynek kedvezményezettje végső soron pont a barátja és politikai szövetségese volt.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-14 | 16:19
Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

  • Működik a kormány újraindítást támogató, az ipart segítő gazdaságpolitikája.
Biznisz 2021-10-05 | 12:05
Évtizedes rekordnövekedést, 8%-ot vár a Takarékbank - ennyit arról az ellenzéki meséről, hogy minden tönkrement

Évtizedes rekordnövekedést, 8%-ot vár a Takarékbank - ennyit arról az ellenzéki meséről, hogy minden tönkrement

  • Évtizedes rekord dőlhet meg idehaza 2021-ben: a Takarékbank 8 százalékos növekedést vár.
  • Magyarország gazdaságilag már jobban teljesít, mint a koronavírus-válság előtt, sok európai országról ez nem mondható el.
  • A 2022-es gazdasági növekedési kilátások is reménykeltőek: akkorra 7%-ot vár a Takarékbank.
  • Az infláció ezzel szemben mársáklődni fog a pénzintézet előrejelzése szerint: az idei 4,7% után jövőre 3,5%-os inflációt várnak.
Biznisz 2021-05-18 | 12:34
Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

  • Az első negyedév még javában a koronavírus-járvánnyal telt, de így is 1,9%-kal nőtt a magyar nemzetgazdaság.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az első negyedév GDP-adatainak ismeretében jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a gazdaság.
  • Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
  • Gazdasági és banki elemzők is meglepetten nyilatkoztak a gazdasági növekedés mértékéről.
Biznisz 2021-07-16 | 12:32
Elszegényedő Magyarország: egyre többen rendelkeznek egyre több megtakarított pénzzel

Elszegényedő Magyarország: egyre többen rendelkeznek egyre több megtakarított pénzzel

  • A baloldali ellenzék a lecsúszó és elszegényedő Magyarországról hazudozik minden nap.
  • Csakhogy a magyarok 2019 vége óta is jelentős mértékben tudtak előrelépni anyagi téren is.
  • Akkor a magyarok kétharmadának volt félretett pénze.
  • Jelenleg ez az arány már háromnegyed.
Biznisz 2021-06-01 | 05:55
Maszkmutyi, IV. rész: kilőtt a Business Rally Kft. a karácsonyi megrendelés után

Maszkmutyi, IV. rész: kilőtt a Business Rally Kft. a karácsonyi megrendelés után

  • Cikksorozatban ismerteti a BENNFENTES a fővárosi maszkmutyit, IV. rész.
  • A Fővárostól 247 milliót szakító, eredetileg rendezvény-, konferenciaszervezéssel és marketinggel foglalkozó Business Rally Kft. szabályosan megtáltosodott a Főváros 2020-as megrendelése után.
  • Friss beszámolója alapján a Business Rally pénzügyi eredményei vágtázásba kezdtek.
Biznisz 2021-11-23 | 08:32
Bigéék nem fizették be a büntetést, de Márki-Zay abban bízik, kampányának ötödét is fizetheti a baloldali oligarcha

Bigéék nem fizették be a büntetést, de Márki-Zay abban bízik, kampányának ötödét is fizetheti a baloldali oligarcha

  • Bige Lászlóék vállalkozásaira a GVH bírságot szabott ki műtrágyapiaci kartellezés miatt.
  • A baloldali vörösbáró nem ismeri el a büntetés jogosságát, helyette azt hangoztatja, őt "ki akarják csinálni".
  • Miközben az áldozatiságát kommunikálja, többször is megüzente, hogy bárki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, annak támogatást nyújt a kampányához.
  • Majd miután Márki-Zay lett a befutó, újból üzent a baloldali oligarcha: bármennyit kérhet tőle a hódmezővásárhelyi polgármester, és egy "kis aprót" már adott is neki.
  • Közben pedig a magyar gazdáknak is üzent Bige: nem érdekli, ha a gazdák nem jutnak műtrágyához, mert ő a nagy kereslet miatt exportálni fog, sokkal magasabb áron.
  • Embert barátjáról: miután a büntetését nem fizette be, aznap Márki-Zay egy videóban visszaüzent: nagyon reméli, kampányának tizedét, vagy akár az ötödét is kifizeti Bige László.
Biznisz 2022-01-14 | 16:03
Márki-Zay külügyes jobbkeze ügyvezető-résztulajdonosa egy veszprémi magánklinikának

Márki-Zay külügyes jobbkeze ügyvezető-résztulajdonosa egy veszprémi magánklinikának

  • Kész Zoltán jelenleg is a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.
  • Ő az, aki nemzetközi kapcsolatrendszerével Márki-Zay útjait egyengeti az Egyesült Államokban, Nyugat- és Közép-Európában.
  • Kész sokat tartózkodik az Egyesült Államokban, évtizedes kapcsolatai vannak az óceánon túl: angoltanárként kezdte, később részt vett a veszprémi American Corner megalapításában.
  • Aztán a közélet felé fordult, amerikai mintára libertariánius és szélsőségesen piacpárti elveket vall.
  • Talán emiatt is vonzódik Márki-Zay ennyire ahhoz, hogy az egészségügy üzlet és a radikális privatizáció a megoldás.
  • Különös, de eddig Márki-Zay azt szajkózta, a Fidesz épített ki magának magánegészségügyi ellátást, de megint bebizonyosodot, hogy az ordibál a legjobban, akinek vaj van a fején.
  • Bizalmasa, elnökségi tagtársa, Kész Zoltán ugyanis ügyvezető-résztulajdonos a családi cégén keresztül a veszprémi Szófia Klinikában, felelsége szakrendelést is nyújt az intézményben.
  • A magánklinikának jól megy, a kormány döntése értelmében nemrégiben nyertek el egy közel 30 milliós, kedvezményes EU-s hitelt eszközfejlesztésre.