Nyugaton nincs korrupció: házkutatások, letartóztatások Brüsszelben, célkeresztben egy egykori szocialista EP-képviselő

Nyugaton nincs korrupció: házkutatások, letartóztatások Brüsszelben, célkeresztben egy egykori szocialista EP-képviselő
 • A rendőrség a razziák során "nagyjából 600 000 euró készpénzt", mobiltelefonokat és számítógépes eszközöket foglalt le.

A belga rendőrség házkutatást tart az EU Parlamentben folytatott öböl-ellenes lobbizás miatt - tudósít a Politico.

A rendőrök négy embert, köztük egy volt európai parlamenti képviselőt is elfogtak.

A belga rendőrség péntek reggel 16 lakást kutatott át és négy embert tartóztatott le Brüsszelben és környékén egy öbölmenti államnak az Európai Parlamentben folytatott lobbizása ügyében folytatott nyomozás keretében.

A házkutatásokat egy szélesebb körű, "bűnszervezet, korrupció és pénzmosás" elleni nyomozás részeként hajtották végre, és elsősorban parlamenti asszisztenseket céloztak meg - közölte közleményében a belga szövetségi ügyészség.

Egy egykori, a szocialisták és demokraták európai parlamenti képviselőcsoporthához tartozó képviselőt és egy magas rangú szakszervezeti tisztségviselőt is őrizetbe vett és kihallgatásra bevitt a rendőrség.

"A szövetségi igazságügyi rendőrség nyomozói több hónapja gyanúsítanak egy öböl menti országot az Európai Parlament (EP) gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával" - tette hozzá a közlemény.

Az öbölmenti állam - amelyet a Knack című belga hetilap "jól értesült forrásokra" hivatkozva Katarként nevezett meg - az Európai Parlamentben "jelentős politikai és/vagy stratégiai pozícióval rendelkező" tisztviselőket vett célba, "jelentős pénzösszegeket" és "fontos ajándékokat" küldve nekik - áll az ügyészségi közleményben.

Katar a 2022-es világbajnokság házigazdájaként a közelmúltban kereszttüzébe került, amelyek során kritizálták az LMBTQ+ jogokkal és a migráns munkavállalókkal szembeni regresszív politikája miatt.

A nyomozók azt vizsgálják, hogy Katar a Knack szerint "a klasszikus lobbizáson túlmutató" módon próbált-e befolyásolni pozíciókat az Európai Parlamentben.

A rendőrség a razziák során "nagyjából 600 000 euró készpénzt", mobiltelefonokat és számítógépes eszközöket foglalt le.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-10-29 | 12:29
A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

 • Gyanús szerződés, 100 fa kivágása, engedély nélküli építkezés, haveroknak jól fialó üzlet - csak egy újabb, szokásos gyurcsányista-baloldali üzletelés, most éppen Óbudán.
 • Az előző, fideszes önkormányzat megszerzett az államtól egy területet, hogy ott közösségi sport- és rekreációs központot építsen fel.
 • Aztán jött Kiss László és szoros szövetségese, Szabó Tímea, leseperték a kész terveket, és bérbe adták az értékes önkormányzati ingatlant, ahol teniszpályákat üzemeltet a bérlő vállalkozás.
 • Holott az állam és az önkormányzat között létrejött szerződés értelmében a területen csak vízi- és kerékpáros sportokhoz kapcsolódó tevékenységeket lehetne végezni.
 • Furcsa véletlen továbbá, hogy a bérlő cég épp a pályázat beadása előtti napokban alakult meg, vagyis mindenféle referencia nélkül adták nekik 15 évre bérbe az önkormányzati telket.
Biznisz 2021-12-02 | 12:12
Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

 • A határ mentén már magasabbak a magyar bérek, mint a szlovák oldalon, a munkaerőpiaci szakértők szerint többen jöhetnek át ide dolgozni.
 • A magyar ipar legfontosabb központjaiban már magasabbak a bérek, mint Szlovákiában. 
Biznisz 2022-09-30 | 11:19
Euró-zóna: itt a valaha mért első, két számjegyű infláció

Euró-zóna: itt a valaha mért első, két számjegyű infláció

 • Az amerikai gazdasági lap szerint a fokozódó infláció nyomást helyez az Európai Központi Bankra, hogy agresszív kamatemeléssel kezelje azt.
 • A Bloomberg megjegyzi, ötödik hónapja magasabb az Euró-zóna inflációja, mint az előzetesen várt szakértői becslések középértéke.
Biznisz 2022-11-23 | 14:39
Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

 • Feltűnően jól értesültek a befektetői csoportok, hogy mely ingatlanokat érdemes megvenni, hogy ott azonnal menekültszállásokat béreljen a helyi közigazgatás az adófizetők pénzéből..
 • Van olyan befektető, aki egyetlen tömbért 200 millió forintnyi összeget kasszíroz egyetlen év alatt.
 • Csakhogy ez a 200 millió  megegyezik az ingatlan vételárával.
 • Más esetekben pedig minimális beugró mellett megvásárolnak egy ingatlant, majd a helyi kerület azonnal bérbe veszi tőlük a szerzeményt, így "letörleszti" a vételárat az eredeti tulajdonosnak.