Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz
 • Feltűnően jól értesültek a befektetői csoportok, hogy mely ingatlanokat érdemes megvenni, hogy ott azonnal menekültszállásokat béreljen a helyi közigazgatás az adófizetők pénzéből..
 • Van olyan befektető, aki egyetlen tömbért 200 millió forintnyi összeget kasszíroz egyetlen év alatt.
 • Csakhogy ez a 200 millió  megegyezik az ingatlan vételárával.
 • Más esetekben pedig minimális beugró mellett megvásárolnak egy ingatlant, majd a helyi kerület azonnal bérbe veszi tőlük a szerzeményt, így "letörleszti" a vételárat az eredeti tulajdonosnak.

Keleten a menekültotthonok aranybányává válnak - tudósít a FOCUS.

A Berlintől északnyugatra fekvő Ostprignitz-Ruppin kerületben feltűnően gyakran vásárolnak üzletemberek olyan ingatlanokat, amelyek hamarosan menekültek otthonává válnak. Összesen ötmillió euró áramlott így az adminisztrációtól a befektetőkhöz. Vannak a kivételezésnek jelei. A kerület a többletköltségek ellenére ragaszkodik az együttműködéshez.

Flecken-Zechlin egy 900 lakosú, csendes és festői kis falucska, elismert üdülőhely. De 2022. október 20-án felfordulás volt a falu életében: az Ostprignitz-Ruppin kerület közigazgatása tájékoztató estre hívta az embereket. Amiről tájékoztatót nyújtottak, az a rendezvénysátortól 100 méterre található, évek óta üresen álló, romos szálloda. A kerület menekülteket akar ott elhelyezni, akár 150 férőhellyel.

A projekt mellett maga a kommunikáció módja is neheztelést váltott ki a helyiekben. Januárban a kerület bejelentette, hogy a terv kész. A hír a semmiből érte a lakókat: "Három napig sokkos állapotban voltunk" - mondja az egyik lakó. Rheinsberg polgármestere, Frank-Rudi Schwochow (BVB Freie Wähler - Szabad Választók) mégis megpróbálta megakadályozni a tervet: perekkel, saját tájékoztató rendezvényekkel és a közösségi médiában közzétett videókkal. Több mint 20 cikk jelent meg a vitáról.

A tájékoztató estre mintegy 150-en jöttek el. Miközben a Ralf Reinhardt kerületi ügyintézőhöz (SPD) intézett kérdések egyre kritikusabbá váltak, egy kék öltönyös férfi kissé félreállt. A szálloda tulajdonosa volt az, a kerület két "régi partnere" közül az egyik, aki 2015 óta gyakran kiállt a kerület mellett - mondta elismerően a kerületi ügyintéző.

Ötmillió euró 2015 óta, és a kivételezés gyanúja

Bármi is volt a motivációja ennek a segítőkészségnek, az üzletemberek számára mindenképpen kifizetődő volt: 2015 óta mintegy ötmillió eurót kaptak a kerülettől. Ha a Flecken-Zechlinben tervezett menekültszállás megvalósul, további ötmillió euró folyik majd be.

Számos jel utal arra, hogy felmerülhet a jogosulatlan előny / kivételezés gyanúja:

 • Négyszer vásároltak olyan ingatlanokat, amelyek röviddel később menekültotthonokká váltak. 2015 óta mintegy hárommillió eurót kaptak bérleti díjként.

 • Amikor két otthont a tervezettnél rövidebb ideig használtak, a kerület összesen 1,6 millió eurós kártérítést fizetett. Nem világos, hogy ezek a kifizetések kötelezőek voltak-e.

 • Az egyik épületet a kerület nem közvetlenül a tulajdonostól bérelte, hanem csak az üzletembereken keresztül. Bérbevették az épületet, és háromszoros áron adták ki. A többletköltségek több mint 500 000 eurót tesznek így ki.

 • Az üzletemberekkel kötött szerződéseket a kerület elzárva tartja a nyilvánosság elől. A kerület egyéb tagjai úgy látták, hogy drasztikusan korlátozták az aktákba való betekintési jogukat. A sajtó aktákhoz való hozzáférési kérelmeit a mai napig figyelmen kívül hagyja a kormányzat.

A cikkhez a két üzletembert Schmidtke és Peters néven nevezi meg a FOCUS, a valódi nevek a szerkesztőség rendelkezésére állnak. Ahhoz, hogy megértsük a jogosulatlan előny gyanúját, részletesebben le kell írni a két fél üzleti ügyleteit. Mielőtt ezt megtennénk, meg kell jegyeznünk, hogy Schmidtke és Peters magatartása minden, csak nem diszkrét, sőt, éppen ellenkezőleg, nagy feltűnést kelt.

A Flecken-Zechlinbe tervezett menekültotthon szomszédai jelentik: az építési tábla nem az ingatlan széléhez, hanem magához az épülethez van rögzítve. Csak akkor juthatsz el oda, ha személyes adataidat a biztonsági szolgálatnál hagyod. A munkavállalókat orosz rendszámú kisbuszokkal szállítják. Schmidtke és Peters maguk is különböző luxusautókkal mutogatják magukat, és nem túl előzékenyek a szomszédokkal szemben.

Az üzletemberek elképesztően jól tájékozottak a jövedelmező ajánlatokról

2021 novemberében Peters és cége, a Lehmann Investment 2.0 GmbH megvásárolta a Flecken-Zechlinben található régi szállodát, ami 2012 óta üresen állt. A kerület 2022 januárjában kijelentette, hogy ott menekültotthont kíván létesíteni. A vételár 470 000 euró volt, a kerület által fizetett éves bérleti díj 480 000 és 504 000 euró között van.

2015 nyarán Schmidtke két oktatószállodát szerzett meg a helyben ismert szponzortól, az Initiative Jugendarbeitslosigkeit Neuruppin e.V.-től (IJN). Nem sokkal később ezek is menekültszállásokká váltak. A szállodák Rheinsberg más részein voltak: Zechlinerhütte-ben és Luhme-ban.

2014 végén Schmidtke a JXImmo GmbH cégen keresztül megvásárolta a Német Vöröskereszt (DRK) egykori anya-gyermek otthonát Wusterhausenben / Dosse-ban. A vásárlás és az otthon menekültközpontként való bérbeadása között mindössze néhány hét telt el a kerület számára.

Alexander von Uleniecki, a kerület sajtóreferense ezzel az információs helyzettel kapcsolatban azt mondja, hogy "az ingatlanpiac Ostprignitz-Ruppinban kezelhető, és a befektetőknek nem okozhat gondot, hogy úgynevezett 'bennfentes tudás' nélkül is megfelelő ingatlanokat találjanak maguknak".

A pénzhiány ellenére nagy engedmény a közigazgatás részéről

A fent említett képzési szállodák összesen 1,8 millió euróba kerültek. Schmidtke és Peters csak 70 000 eurós előleget fizetett, így a kerülettel mint tulajdonosokkal bérleti szerződésben tudtak megállapodni. Az így befolyó bérleti díjaknak köszönhetően - összesen havi 40 300 euró - bérletvásárlási szerződést kötöttek az eladóval. A kerületi bérleti díjakat egy az egyben hitelrészletként továbbadták.

Az eladó tíz százalékos kamatot kapott a nyújtott kölcsönért, ami a vételárat 1,8 millió euróról 2,1 millió euróra emelte. Schmidtke és Peters kevesebb mint négy százalékos előleget fizetett be, ingatlanjaikat a bérleti díjakból fizették ki. Ez így tehát egy háromszögű alku, amelynek egyetlen vesztese van: a kerület.

Ezenkívül a kerület magas kompenzációt fizetett. Mivel a menekültek száma csökkent, a kerület a tervezettnél korábban felhagyott a menedékhelyek bérlésével. Az ebből eredő bérletidíj-kiesést 1,6 millió euró kifizetésével kompenzálták. Szükséges volt-e a kártérítés? A német polgári törvénykönyv (BGB) szerint a szerződések kiigazíthatók, ha az üzlet alapja megszűnik: a menekültek száma ugyanis jelentősen megváltozott.

Mindent összevetve, a képzési szállodákkal való üzlet Schmidtke és Peters számára ragyogóan alakult: 70 000 eurós kezdeti befektetést eszközöltek, négy évvel később már 1,6 millió eurójuk volt.

Ragyogó ingatlanügyletek Wusterhausenben is

A fent említett wusterhauseni otthon is aranybányává vált. 2014-ben Schmidtke cége, a JXImmo GmbH 300 000 euróért vásárolta meg az otthont, majd 2020-ban 732 000 euróért adták tovább. A vevő a Lehmann Europa GmbH volt, amelynek ügyvezető igazgatója Peters. 2022-ben a menekültotthont ismét eladták, ezúttal 2,4 millió euróért.

Ez idő alatt 1,2 millió euró bérleti díj folyt be. Az otthon most részben egy berlini üzletemberé, aki gázturbinákat és szivattyúállomásokat épített a Közel-Keleten, Kazahsztánban és Katarban.

A Lehmann Europa részvényesei hasonlóan széles körben szóródnak: az egyik társaság Nordpfalzból, a másik Dél-Koreából, a harmadik pedig Szingapúrból származik. A cég ügyvezető igazgatója Jörg Walberer, a Gala és a Hörzu magazinok korábbi főszerkesztője. Úgy tűnik, hogy a menekültotthonok világszerte a legkülönbözőbb befektetők által keresettek.

A kerület elutasítja a közvetlen bérbeadást

A FOCUS által megismert történet megmutatja a kivételezés gyanúját: 2014-ben egy klosterheidei vendéglő tulajdonosa felajánlotta azt a kerületnek menekültek elhelyezésére. De a kerület ezt elutasította.

Schmidtke ezután egy közvetítőn keresztül bérbe adta a fogadót, és újra felajánlotta a kerületnek. Annak ellenére, hogy a bérleti díj háromszorosát fizette ki, az adminisztráció beleegyezett, és 6000 euró helyett 21 300 eurót fizetett. Három év használat alatt a különbség majdnem 540 000 eurót tett ki.

Hans-Georg Rieger, a kerületi tanács tagja és ügyvéd megerősítette az esetet. A FOCUS kérdésére a kerület szóvivője a következőket mondta: "Nem tudjuk megerősíteni a számokat. Nem látunk problémát a közpénzek kezelésében."

Átláthatatlan információk, átláthatatlan politika

A Schmidtke, Peters és a kerület közötti megállapodásokat titokban tartják. A kerületi képviselők egy maroknyi csoportja csak korlátozott hozzáférést kapott az aktákhoz. Egy találkozó hónapokig tartott, egy órára volt korlátozva, csak kézzel írott jegyzeteket lehetett készíteni, tilos volt a tartalomról beszélni, és pénzbírsággal járt. "Ha nem beszélhetek erről senkivel, hogyan fogom ellátni az ellenőrzési feladatom?" - panaszkodik Siegfried Wittkopf kerületi tanácsos.

A kerület szerint a dossziék tartalma "az említett időn belül egy átlagos olvasási képességgel rendelkező személy számára egyértelműen érthető". A 71 éves Wittkopf ellenkezik: "Lehet-e tíz többoldalas szerződést egy óra alatt elemezni?". Mindezt "törvényes alapon" tették, közölte a kerület. A megítélt ellenőrzés még az ellenőrzést is támogatta, de a szerződés tartalma "alapvetően nem volt nyilvános".

A kutakodás eredményeit Schmidtke és Peters is kommentálta. Peters azt mondta, hogy ezek "nagyrészt légből kapott és teljesen hamisak, így minden valóságtartalmat nélkülöznek", és hogy a cikk egy "rágalomhadjárat" része volt. Schmidtke nem volt elérhető, annak ellenére, hogy számos levelet, több e-mailt és hívást kapott üzleti partnereitől, köztük Peters-től.

Rheinsberg polgármesterének, Frank-Rudi Schwochow-nak, a MAZ és a FOCUS online kiadványai megerősítették kételyeit. Büntetőfeljelentést tett a brandenburgi és a berlini LKA-nál, értesítette a brandenburgi Számvevőszéket és a neuruppini székhelyű korrupcióellenes osztályt.

Fontane szülőhelyét azonban Korruppinnak is hívják: Ott a 2000-es évek közepén egy helyi politikust elítéltek kábítószer-kereskedelem és illegális szerencsejáték miatt. A városi közműszolgáltató egyik főnöke pedig 600 000 eurót sikkasztott egy futballklub javára.

Úgy tűnik, a hagyomány tovább él, csak ezúttal néhány millió euróról van szó.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

 • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
 • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
 • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2022-10-06 | 10:34
Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

 • Köhög Európa gazdasági motorja.
Biznisz 2021-05-09 | 18:12

Végleg vége az Astra Zenecának az EU-ban

 • Mostantól szinte minden a Pfizeré: korábban bejelentették, hogy 1,8 milliárd oltóanyagot rendel a Bizottság 2022-2023-ban, adagonként 20,5 euróért.
 • 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer még 12,5 eurós áron szállított Európába.
 • Az Astra Zeneca vakcinájának európai elhiteltelenítése a trombózis-problematikák médiabeli tálalásával kezdődött.
 • Most a Bizottság EU belső piaci biztosa jelentette be: június után nem kívánnak szerződést hosszabbítani a gyártóval.
Biznisz 2022-02-22 | 09:01
Hajléktalanbizniszben utazó adócsalóért hisztizik a baloldal?

Hajléktalanbizniszben utazó adócsalóért hisztizik a baloldal?

 • A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg Iványiék.
 • A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.
Biznisz 2021-07-14 | 13:52
Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

 • A Balatonnál 350-400 nettóra is azt mondják a munkavállalók, ez a legkevesebb, amiért beállnak lángost sütni.
 • Mindeközben a baloldali ellenzék azt hazudja az embereknek, Magyarországon sosem látott mélyszegénység tombol.
Biznisz 2021-06-28 | 16:22
Matolcsy: az EURÓ csapda

Matolcsy: az EURÓ csapda

 • Óva int az elhamarkodott Euró-bevezetéstől a Magyar Nemzeti Jegybank elnöke.
 • Mint írja, "Az eurózóna tagországainak többségére igaz, hogy az euró bevezetése előtti 20 évük lényegesen sikeresebb volt, mint az euróval töltött első két évtized."