Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz
 • Feltűnően jól értesültek a befektetői csoportok, hogy mely ingatlanokat érdemes megvenni, hogy ott azonnal menekültszállásokat béreljen a helyi közigazgatás az adófizetők pénzéből..
 • Van olyan befektető, aki egyetlen tömbért 200 millió forintnyi összeget kasszíroz egyetlen év alatt.
 • Csakhogy ez a 200 millió  megegyezik az ingatlan vételárával.
 • Más esetekben pedig minimális beugró mellett megvásárolnak egy ingatlant, majd a helyi kerület azonnal bérbe veszi tőlük a szerzeményt, így "letörleszti" a vételárat az eredeti tulajdonosnak.

Keleten a menekültotthonok aranybányává válnak - tudósít a FOCUS.

A Berlintől északnyugatra fekvő Ostprignitz-Ruppin kerületben feltűnően gyakran vásárolnak üzletemberek olyan ingatlanokat, amelyek hamarosan menekültek otthonává válnak. Összesen ötmillió euró áramlott így az adminisztrációtól a befektetőkhöz. Vannak a kivételezésnek jelei. A kerület a többletköltségek ellenére ragaszkodik az együttműködéshez.

Flecken-Zechlin egy 900 lakosú, csendes és festői kis falucska, elismert üdülőhely. De 2022. október 20-án felfordulás volt a falu életében: az Ostprignitz-Ruppin kerület közigazgatása tájékoztató estre hívta az embereket. Amiről tájékoztatót nyújtottak, az a rendezvénysátortól 100 méterre található, évek óta üresen álló, romos szálloda. A kerület menekülteket akar ott elhelyezni, akár 150 férőhellyel.

A projekt mellett maga a kommunikáció módja is neheztelést váltott ki a helyiekben. Januárban a kerület bejelentette, hogy a terv kész. A hír a semmiből érte a lakókat: "Három napig sokkos állapotban voltunk" - mondja az egyik lakó. Rheinsberg polgármestere, Frank-Rudi Schwochow (BVB Freie Wähler - Szabad Választók) mégis megpróbálta megakadályozni a tervet: perekkel, saját tájékoztató rendezvényekkel és a közösségi médiában közzétett videókkal. Több mint 20 cikk jelent meg a vitáról.

A tájékoztató estre mintegy 150-en jöttek el. Miközben a Ralf Reinhardt kerületi ügyintézőhöz (SPD) intézett kérdések egyre kritikusabbá váltak, egy kék öltönyös férfi kissé félreállt. A szálloda tulajdonosa volt az, a kerület két "régi partnere" közül az egyik, aki 2015 óta gyakran kiállt a kerület mellett - mondta elismerően a kerületi ügyintéző.

Ötmillió euró 2015 óta, és a kivételezés gyanúja

Bármi is volt a motivációja ennek a segítőkészségnek, az üzletemberek számára mindenképpen kifizetődő volt: 2015 óta mintegy ötmillió eurót kaptak a kerülettől. Ha a Flecken-Zechlinben tervezett menekültszállás megvalósul, további ötmillió euró folyik majd be.

Számos jel utal arra, hogy felmerülhet a jogosulatlan előny / kivételezés gyanúja:

 • Négyszer vásároltak olyan ingatlanokat, amelyek röviddel később menekültotthonokká váltak. 2015 óta mintegy hárommillió eurót kaptak bérleti díjként.

 • Amikor két otthont a tervezettnél rövidebb ideig használtak, a kerület összesen 1,6 millió eurós kártérítést fizetett. Nem világos, hogy ezek a kifizetések kötelezőek voltak-e.

 • Az egyik épületet a kerület nem közvetlenül a tulajdonostól bérelte, hanem csak az üzletembereken keresztül. Bérbevették az épületet, és háromszoros áron adták ki. A többletköltségek több mint 500 000 eurót tesznek így ki.

 • Az üzletemberekkel kötött szerződéseket a kerület elzárva tartja a nyilvánosság elől. A kerület egyéb tagjai úgy látták, hogy drasztikusan korlátozták az aktákba való betekintési jogukat. A sajtó aktákhoz való hozzáférési kérelmeit a mai napig figyelmen kívül hagyja a kormányzat.

A cikkhez a két üzletembert Schmidtke és Peters néven nevezi meg a FOCUS, a valódi nevek a szerkesztőség rendelkezésére állnak. Ahhoz, hogy megértsük a jogosulatlan előny gyanúját, részletesebben le kell írni a két fél üzleti ügyleteit. Mielőtt ezt megtennénk, meg kell jegyeznünk, hogy Schmidtke és Peters magatartása minden, csak nem diszkrét, sőt, éppen ellenkezőleg, nagy feltűnést kelt.

A Flecken-Zechlinbe tervezett menekültotthon szomszédai jelentik: az építési tábla nem az ingatlan széléhez, hanem magához az épülethez van rögzítve. Csak akkor juthatsz el oda, ha személyes adataidat a biztonsági szolgálatnál hagyod. A munkavállalókat orosz rendszámú kisbuszokkal szállítják. Schmidtke és Peters maguk is különböző luxusautókkal mutogatják magukat, és nem túl előzékenyek a szomszédokkal szemben.

Az üzletemberek elképesztően jól tájékozottak a jövedelmező ajánlatokról

2021 novemberében Peters és cége, a Lehmann Investment 2.0 GmbH megvásárolta a Flecken-Zechlinben található régi szállodát, ami 2012 óta üresen állt. A kerület 2022 januárjában kijelentette, hogy ott menekültotthont kíván létesíteni. A vételár 470 000 euró volt, a kerület által fizetett éves bérleti díj 480 000 és 504 000 euró között van.

2015 nyarán Schmidtke két oktatószállodát szerzett meg a helyben ismert szponzortól, az Initiative Jugendarbeitslosigkeit Neuruppin e.V.-től (IJN). Nem sokkal később ezek is menekültszállásokká váltak. A szállodák Rheinsberg más részein voltak: Zechlinerhütte-ben és Luhme-ban.

2014 végén Schmidtke a JXImmo GmbH cégen keresztül megvásárolta a Német Vöröskereszt (DRK) egykori anya-gyermek otthonát Wusterhausenben / Dosse-ban. A vásárlás és az otthon menekültközpontként való bérbeadása között mindössze néhány hét telt el a kerület számára.

Alexander von Uleniecki, a kerület sajtóreferense ezzel az információs helyzettel kapcsolatban azt mondja, hogy "az ingatlanpiac Ostprignitz-Ruppinban kezelhető, és a befektetőknek nem okozhat gondot, hogy úgynevezett 'bennfentes tudás' nélkül is megfelelő ingatlanokat találjanak maguknak".

A pénzhiány ellenére nagy engedmény a közigazgatás részéről

A fent említett képzési szállodák összesen 1,8 millió euróba kerültek. Schmidtke és Peters csak 70 000 eurós előleget fizetett, így a kerülettel mint tulajdonosokkal bérleti szerződésben tudtak megállapodni. Az így befolyó bérleti díjaknak köszönhetően - összesen havi 40 300 euró - bérletvásárlási szerződést kötöttek az eladóval. A kerületi bérleti díjakat egy az egyben hitelrészletként továbbadták.

Az eladó tíz százalékos kamatot kapott a nyújtott kölcsönért, ami a vételárat 1,8 millió euróról 2,1 millió euróra emelte. Schmidtke és Peters kevesebb mint négy százalékos előleget fizetett be, ingatlanjaikat a bérleti díjakból fizették ki. Ez így tehát egy háromszögű alku, amelynek egyetlen vesztese van: a kerület.

Ezenkívül a kerület magas kompenzációt fizetett. Mivel a menekültek száma csökkent, a kerület a tervezettnél korábban felhagyott a menedékhelyek bérlésével. Az ebből eredő bérletidíj-kiesést 1,6 millió euró kifizetésével kompenzálták. Szükséges volt-e a kártérítés? A német polgári törvénykönyv (BGB) szerint a szerződések kiigazíthatók, ha az üzlet alapja megszűnik: a menekültek száma ugyanis jelentősen megváltozott.

Mindent összevetve, a képzési szállodákkal való üzlet Schmidtke és Peters számára ragyogóan alakult: 70 000 eurós kezdeti befektetést eszközöltek, négy évvel később már 1,6 millió eurójuk volt.

Ragyogó ingatlanügyletek Wusterhausenben is

A fent említett wusterhauseni otthon is aranybányává vált. 2014-ben Schmidtke cége, a JXImmo GmbH 300 000 euróért vásárolta meg az otthont, majd 2020-ban 732 000 euróért adták tovább. A vevő a Lehmann Europa GmbH volt, amelynek ügyvezető igazgatója Peters. 2022-ben a menekültotthont ismét eladták, ezúttal 2,4 millió euróért.

Ez idő alatt 1,2 millió euró bérleti díj folyt be. Az otthon most részben egy berlini üzletemberé, aki gázturbinákat és szivattyúállomásokat épített a Közel-Keleten, Kazahsztánban és Katarban.

A Lehmann Europa részvényesei hasonlóan széles körben szóródnak: az egyik társaság Nordpfalzból, a másik Dél-Koreából, a harmadik pedig Szingapúrból származik. A cég ügyvezető igazgatója Jörg Walberer, a Gala és a Hörzu magazinok korábbi főszerkesztője. Úgy tűnik, hogy a menekültotthonok világszerte a legkülönbözőbb befektetők által keresettek.

A kerület elutasítja a közvetlen bérbeadást

A FOCUS által megismert történet megmutatja a kivételezés gyanúját: 2014-ben egy klosterheidei vendéglő tulajdonosa felajánlotta azt a kerületnek menekültek elhelyezésére. De a kerület ezt elutasította.

Schmidtke ezután egy közvetítőn keresztül bérbe adta a fogadót, és újra felajánlotta a kerületnek. Annak ellenére, hogy a bérleti díj háromszorosát fizette ki, az adminisztráció beleegyezett, és 6000 euró helyett 21 300 eurót fizetett. Három év használat alatt a különbség majdnem 540 000 eurót tett ki.

Hans-Georg Rieger, a kerületi tanács tagja és ügyvéd megerősítette az esetet. A FOCUS kérdésére a kerület szóvivője a következőket mondta: "Nem tudjuk megerősíteni a számokat. Nem látunk problémát a közpénzek kezelésében."

Átláthatatlan információk, átláthatatlan politika

A Schmidtke, Peters és a kerület közötti megállapodásokat titokban tartják. A kerületi képviselők egy maroknyi csoportja csak korlátozott hozzáférést kapott az aktákhoz. Egy találkozó hónapokig tartott, egy órára volt korlátozva, csak kézzel írott jegyzeteket lehetett készíteni, tilos volt a tartalomról beszélni, és pénzbírsággal járt. "Ha nem beszélhetek erről senkivel, hogyan fogom ellátni az ellenőrzési feladatom?" - panaszkodik Siegfried Wittkopf kerületi tanácsos.

A kerület szerint a dossziék tartalma "az említett időn belül egy átlagos olvasási képességgel rendelkező személy számára egyértelműen érthető". A 71 éves Wittkopf ellenkezik: "Lehet-e tíz többoldalas szerződést egy óra alatt elemezni?". Mindezt "törvényes alapon" tették, közölte a kerület. A megítélt ellenőrzés még az ellenőrzést is támogatta, de a szerződés tartalma "alapvetően nem volt nyilvános".

A kutakodás eredményeit Schmidtke és Peters is kommentálta. Peters azt mondta, hogy ezek "nagyrészt légből kapott és teljesen hamisak, így minden valóságtartalmat nélkülöznek", és hogy a cikk egy "rágalomhadjárat" része volt. Schmidtke nem volt elérhető, annak ellenére, hogy számos levelet, több e-mailt és hívást kapott üzleti partnereitől, köztük Peters-től.

Rheinsberg polgármesterének, Frank-Rudi Schwochow-nak, a MAZ és a FOCUS online kiadványai megerősítették kételyeit. Büntetőfeljelentést tett a brandenburgi és a berlini LKA-nál, értesítette a brandenburgi Számvevőszéket és a neuruppini székhelyű korrupcióellenes osztályt.

Fontane szülőhelyét azonban Korruppinnak is hívják: Ott a 2000-es évek közepén egy helyi politikust elítéltek kábítószer-kereskedelem és illegális szerencsejáték miatt. A városi közműszolgáltató egyik főnöke pedig 600 000 eurót sikkasztott egy futballklub javára.

Úgy tűnik, a hagyomány tovább él, csak ezúttal néhány millió euróról van szó.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-12-01 | 13:26
256 millióért vette, másnap 540 millióért árulta a telket, amit a Fővárostól szerzett

256 millióért vette, másnap 540 millióért árulta a telket, amit a Fővárostól szerzett

 • Anonymus legutóbbi felvételén az álarcos alak 13 olyan ingatlant nevezett meg, amiken "jutalékos" rendszerben adhatott tovább a főváros.
 • Ezek közül is kiemelkedik egy telek, amit 256 millióért szerzett meg az új gazdája, majd másnap 540 millióért kezdte hirdetni.
Biznisz 2021-07-09 | 20:28
Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

 • A Covid-világjárvány első hulláma mutatta meg, micsoda sérülékenységet okoz, ha sem maszkot, se fertőtlenítőszert, se gyógyszereket nem tudunk idehaza gyártani - ezt akarja kiküszöbölni a kormány sorozatos fejlesztésekkel.
 • Most már maszkokat, fertőtlenítőszereket- kendőket és a vírus elleni Favipiravirt is tudunk Magyarországon gyártani.
 • A következő állomás a debreceni vakcinagyár, ennek felépítéséről is döntött korábban a kormány.
Biznisz 2021-07-08 | 14:05
A BENNFENTES megmutatja, mely telkek, lakások és ingatlanok eladásáról dönthet ma az óbudai baloldal

A BENNFENTES megmutatja, mely telkek, lakások és ingatlanok eladásáról dönthet ma az óbudai baloldal

 • Az alábbi ingatlanok értékesítési pályázatairól dönt ma az óbudai baloldal a kerület Tulajdonosi bizottságában.
 • Értékes telkek, lakások, és nem lakóingatlanok is szerepelnek a listában.
 • Csak telkeket 800 millió forintért kíván értékesíteni a DK-s Óbuda.
 • Lakásokat 380 milliós áron kívánnak dobra verni.
 • Nem lakáscélú ingatlanok esetében pedig 166 millió forintos értékben árulja ingatlanait a baloldali kerület.
 • Ez összesen 1,346 milliárd forint, egyetlen napon, és ez az összeg nem tartalmazza az értékes siófoki telek, valamint a Flórián tér 3. alatti, 1 000 négyzetméteres üzlethelyiség tervezett értékesítési összegét.
 • Vajon mire kellhet a DK-s Kiss László polgármesternek ennyire sok pénz?
Biznisz 2021-09-20 | 12:06
Hatalmas előrelépés: 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak EU-s forrásokra

Hatalmas előrelépés: 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak EU-s forrásokra

 • Eddig azért nem lehetett ekkora támogatásra pályázni, mert az Európai Unió Budapestet és Pest megyét egy térségként kezelte, ahol a Főváros "felhúzta" a statisztikai régió fejlettségét, márpedig komolyabb volumenű támogatások csak "fejletlen" régióknak járnak.
 • A kormány azért lobbizott Brüsszelnél, hogy Pest megyét leválaszthassa a statisztikai régióról az itt dolgozó vállalkozások érdekében.
 • A törekvés sikerrel járt, 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással nyerhetnek el EU-s forrásokat.
Biznisz 2021-11-10 | 18:02
Bigének közel áll a szívéhez Márki-Zay

Bigének közel áll a szívéhez Márki-Zay

 • A privatizáció során meggazdagodott baloldali vörösbáró ismét megüzente Márki-Zaynak, hogy csak kérnie kell.
Biznisz 2021-07-16 | 12:32
Elszegényedő Magyarország: egyre többen rendelkeznek egyre több megtakarított pénzzel

Elszegényedő Magyarország: egyre többen rendelkeznek egyre több megtakarított pénzzel

 • A baloldali ellenzék a lecsúszó és elszegényedő Magyarországról hazudozik minden nap.
 • Csakhogy a magyarok 2019 vége óta is jelentős mértékben tudtak előrelépni anyagi téren is.
 • Akkor a magyarok kétharmadának volt félretett pénze.
 • Jelenleg ez az arány már háromnegyed.
Biznisz 2021-11-01 | 10:26
A baloldali vörösbáró újból felajánlkozott a baloldalnak

A baloldali vörösbáró újból felajánlkozott a baloldalnak

 • Bige László ismét a Partizánnak adott interjújában jelentette ki: hajlandó anyagilag is támogatni Márki-Zayt.
 • Korábban, egy márciusi Partizán-interjúban Bige László gyakorlatilag felajánlotta, hogy ha megszüntetik vele szemben a büntetőeljárást, akkor távol tartja magát a politikától.
 • Bige László Horn Gyula miniszterelnöksége alatt, privatizáció során szerezte a vagyonát.
 • Később a Gyurcsány-kormány biztosított számára kedvezményes árú földgázt (ez a műtrágyagyártás alapanyaga), majd amikor az ország gyakorlatilag csődben volt, egy hatalmas, kedvezményes hitelt is.