Az újraindítás működik: 7,8 százalékos növekedést vár a Századvég

Az újraindítás működik: 7,8 százalékos növekedést vár a Századvég
  • Baloldali kormányzás alatt sosem volt ekkora növekedés Magyarországon.

A második negyedévet a várakozásokat meghaladó, éves alapon 17,9, míg negyedéves alapon 2,7 százalékos gazdasági növekedés jellemezte, így a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet - írja a Századvég.

A gazdaság egészét tekintve tehát kilábalt a válságból – bár a Századvég Gazdaságkutató legfrissebb előrejelzése szerint ez nem igaz minden egyes ágazatra.

Az elemzőház mindezek alapján az idei gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait felfelé módosította, így erre az évre 7,8, míg 2022-re 5,5 százalékos bővülést vár.

A háztartások fogyasztási kiadásainak volumene idén 5,2, jövőre pedig 5,3 százalékkal emelkedhet. A bővülésben mindkét évben szerepe lehet annak, hogy a megelőző évi korlátozások alacsonyabb bázist jelentenek, de a gazdaság újraindulásával a háztartások jövedelmi helyzete is javul, ami lehetővé teszi a fogyasztás további bővülését.

A korlátozások enyhítésével a munkavállalóikat korábban elbocsátó vállalkozások ismét toborzásba kezdtek, ennek eredményeként a munkanélküliségi ráta idén várhatóan négy, jövőre pedig 3,6 százalékig csökken, és egyre több ágazatban újra megjelenik a munkaerőhiány. Emiatt a bérek ismét dinamikus növekedésnek indulhatnak, ennek mértéke jövőre átlagosan 10,6 százalék lehet, ám ezt a minimálbérről szóló döntés még érdemben befolyásolja.

A beruházások volumene 2021-ben mintegy tizedével, 2022-ben pedig 5,4 százalékkal bővülhet, amelyhez az alacsony bázis mellett a kedvezményes hitelprogramok, illetve a közös uniós hitelfelvétel forrásai járulhatnak hozzá. A tavalyi visszaesés után a külkereskedelem is növekvő pályára állt, bár a nemzetközi turizmus még jelentősen elmarad korábbi szintjétől, ami megjelenik a szolgáltatások külkereskedelmében is.

A Századvég várakozásai szerint az export 2021-ben 11,9, míg 2022-ben 6,6 százalékkal bővülhet, miközben az import volumennövekedése rendre 9, illetve 4,9 százalékot tehet ki. Az export bővülését az alacsony bázisidőszaki adat mellett segíti a beruházások magas volumene is.

Előrejelzésünk szerint tehát a külkereskedelmi egyenleg alakulása mind 2021-ben, mind 2022-ben pozitívan járulhat hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Az infláció az elmúlt időszakban a várakozásoknál magasabban alakult, április és június között az öt százalékot is meghaladta. A jegybanki célsávból kilépő inflációban szerepe volt az üzemanyagok áremelkedésének, a dohánytermékek emelkedő jövedéki adójának, a vírushelyzet alatt bezárásra kényszerülő vállalkozások áremeléseinek, a magas keresletnek, illetve a gyengülő forintárfolyamnak.

Az idei év egészére így 4,7 százalékos inflációt várunk, amely jövőre 3,8 százalékra mérséklődhet, tehát továbbra is a jegybanki cél fölött maradhat, de visszatérhet a célsávba. Az inflációs mutató csökkenésében szerepe van a szigorodó monetáris politikának, illetve a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének, valamint az üzemanyagárak esetében az alacsony bázis kifutásának. Ugyanakkor az expanzív fiskális politika és a minimálbér dinamikus emelése felfelé mutató kockázatot jelent.

Az inflációs cél elérése érdekében a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban több lépésben szigorította monetáris politikáját, és az alapkamatot 0,6 százalékról 1,5 százalékig emelte. Ezzel párhuzamosan megkezdte a nem konvencionális eszközeinek kivezetését is – így például a növekedési hitelprogramét vagy a másodpiaci állampapír-vásárlásokét.

Az inflációs cél elérése érdekében további szigorításra számítanak az elemzők, ám ennek üteme az elmúlt hónapokban tapasztaltnál lassabb lehet. A fiskális politika terén egyelőre nem látszanak a szigorítás nyomai, azonban a nominális GDP markáns növekedése a GDP-arányos államadósság érdemi mérséklődését eredményezi.

A költségvetési hiány prognózisunk szerint idén a GDP 7,2, míg jövőre 5,4 százaléka lehet, azaz a 3 százalékos hiánycél a vizsgált időszakban még nem teljesül. A dinamikus gazdasági növekedés eredményeként azonban a GDP-arányos adósságráta csökken, a 2020-as 80,4 százalékról 2021-ben 77,2, 2022-ben pedig 73,6 százalékra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2023-09-04 | 14:04
Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

  • Belgium és Spanyolország a világ második és harmadik legnagyobb orosz LNG-importőre 2023-ban.
  • Akkor ki is finanszírozza Putyin háborús hadigépezetét?
  • Merthogy Magyarországot rendszeresen ezzel vádolják az ukránok és a Nyugat.
Biznisz 2023-03-21 | 12:00
Képmutatásból jeles: Finnország egyetlen év alatt 70 milliárdot fizetett csak az orosz LNG-ért

Képmutatásból jeles: Finnország egyetlen év alatt 70 milliárdot fizetett csak az orosz LNG-ért

  • A nyugatiak mindig megszólják azokat, akik "finanszírozzák" Oroszország háborúját.
  • Most kiderült, a finnek egy korábban szankciók alá helyezett orosz oligarchától vásárolják a földgázt.
Biznisz 2021-11-10 | 18:02
Bigének közel áll a szívéhez Márki-Zay

Bigének közel áll a szívéhez Márki-Zay

  • A privatizáció során meggazdagodott baloldali vörösbáró ismét megüzente Márki-Zaynak, hogy csak kérnie kell.
Biznisz 2021-05-28 | 11:00
Formálódik a terhelt múltúak koalíciója, mászik vissza a komcsi mélyállam - 17 milliárdos hitelt adott a Questornak 2010 előtt az MFB elnökeként, később nem emlékezett erre, most naná, hogy most Dobrevet támogatja

Formálódik a terhelt múltúak koalíciója, mászik vissza a komcsi mélyállam - 17 milliárdos hitelt adott a Questornak 2010 előtt az MFB elnökeként, később nem emlékezett erre, most naná, hogy most Dobrevet támogatja

  • Zdeborszky György 2015-ben "nem emlékezett" arra, hogy 17 milliárdos hitelt nyújtott MFB-elnökként 2010 előtt a később csődbe ment cégnek.
  • Lassan már csak Laborcz Sándor, Szilvásy György és Galambos Lajos egykori NBH-vezető hiányzik a díszes kompániából, a TEAM Dobrevből.
Biznisz 2021-11-15 | 14:38
A Transparency szerint Karácsonyék előválasztási pénzégetésében nincsen semmi látnivaló

A Transparency szerint Karácsonyék előválasztási pénzégetésében nincsen semmi látnivaló

  • Mint ismert, Karácsony úgy égetett el félmilliárdot Márki-Zay szerint, hogy annak csak annyi lett az eredménye, hogy Karácsony visszalépett az előválasztástól.
  • Mondjuk unta is az egészet, ezt is elmondta a Főpolgármester.
  • Máskor viszont a Soros-féle szervezet akkor is veri a tam-tamot, ha leesik egy húszfilléres az asztalról.
  • Most már érzékenyítik az embereket: el kell fogadni, hogy a politika pénzbe kerül - mondják.
  • Csakhogy Karácsonyék trükköztek a pénzköltésekkel is: a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet azért hozták létre, hogy kikerülhessék a kampányfinanszírozási szabályokat.
Biznisz 2021-06-28 | 16:22
Matolcsy: az EURÓ csapda

Matolcsy: az EURÓ csapda

  • Óva int az elhamarkodott Euró-bevezetéstől a Magyar Nemzeti Jegybank elnöke.
  • Mint írja, "Az eurózóna tagországainak többségére igaz, hogy az euró bevezetése előtti 20 évük lényegesen sikeresebb volt, mint az euróval töltött első két évtized."
Biznisz 2021-05-18 | 14:51
Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

  • Miközben nem telik el nap, hogy a baloldali ellenzék ne siránkozna azon, Magyarország teljesen tönkrement, az adatok nagyon mást mutatnak.
  • Folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona, a folyószámlabetétben tartott összegek, a háztartások állampapír-, és a magyarok által birtokolt részvények mennyisége valamint a befektetési jegyek összege.
Biznisz 2021-08-23 | 11:14
Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

  • Szerdától 7 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzin literjéért, a gázolaj ára pedig 5 forinttal csökken, tudta meg a holtankoljak.hu.
  • Így előbbi átlagára 438, utóbbié 435 forintra változik.