Karácsony helyettese, Kiss Ambrus állítja, nem ismeri a celldömölki Söptei Józsefnét, akitől milliárdos ingatlant vesz a Főváros

Karácsony helyettese, Kiss Ambrus állítja, nem ismeri a celldömölki Söptei Józsefnét, akitől milliárdos ingatlant vesz a Főváros
  • Ez azért különös, mert Kiss Ambrus nyolc évet dolgozott a néhai, szocialista Kiss Péterrel, a szocialista párt egykori erős emberével, volt kancelláriaminiszterrel.
  • Az ő legszűkebb politikai hátországa pedig a celldömölki szocialista csapat volt, élükön a MÁV-privatizáció nagy kedvezményezettjével, Söptei Józsefnével.

"Nem ismerem Söptei Józsefnét. Néhai Kiss Péterrel nyolc évig dolgoztam együtt, ezalatt több tízezer emberrel találkoztunk fórumokon. Emlékem szerint Celldömölkön nem jártam ezen idő alatt sem, mint ahogy 2010 óta sem" – reagált a Mandiner megkeresésére Kiss Ambrus.

Budapest általános főpolgármester-helyettesét azt követően kereste fel a portál, hogy a Mandiner is megírta: Celldömölk MSZP-s alpolgármestere, Söptei Józsefné érdekeltségéhez tartozó vállalattól, a Cell-Bahnbau Kft-től vásárolna ingatlant a Fővárosi Önkormányzat.

Karácsony Gergely helyettesétől azt kérdezte a lap, mióta ismeri a Vas megyei szocialista politikust, helyes-e az a laphoz eljutott információ, miszerint a néhai Kiss Péter társaságában több alkalommal is találkozott a celldömölki MSZP-sekkel.

Amint arról a BENNFENTES beszámolt, különös közjáték zajlott szerdán a Fővárosi Közgyűlésen. A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" című előterjesztéshez az utolsó pillanatban egy módosító javaslatot csatoltak Karácsonyék, amelyben a következő állt: a Baross utcai idősotthon átszervezése mellett szükséges lenne megvásárolni egy celldömölki ingatlant (Vasvirág Hotel), amivel egy korábbi, az állammal kötött megállapodás szerint az ugyancsak idősotthonként funkcionáló Knézits utcai ingatlant át kell adni a Semmelweis Egyetem (SOTE) számára.

Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.

Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.

Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?

A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.

Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
A Cell-Bahnbau Kft. minősített tulajdonosa a cégiratok szerint valóban Celldömölk alpolgármestere, a szocialista Söptei Józsefné, aki az előterjesztés szerint nettó 1.055.224.396 Ft-os eladási áron kínálta fel a Fővárosnak a cége tulajdonában álló, celldömölki Vasvirág Hotelt.

De ki is az a Söptei Józsefné?

Egy bonyolult celldömölki privatizációs történet főszereplője.

Celldömölkön is egykori párt- és KISZ-vezetők privatizálták és játszották át külföldieknek a MÁV vagyonát. A MÁV Építési Főnökség Celldömölkön egy nagy múltú vasúti állami cég volt, amely a Budapest, Miskolc, Debrecen, Szentes, Dombóvár regionális Építési Főnökségekkel együtt a múlt század '50-es éveiben alakult.

Celldömölkön 1993-2008 között a helybeli milliárdos Söptei Józsefné irányítása alatt a privatizátorok az állami vagyon elherdálásával és a zsebüket megtömve lettek milliárdosok, úgy, hogy 2005-től súlyos milliárdokért fokozatosan eladták a részesedésük maradékait a MÁV Építési Főnökség Celldömölk jogutódját képező MÁVÉPCELL Kft.-ben az osztrák Swietelsky csoportnak. A Swietelsky csoport már 2001-ben is rendelkezett 51 százalékos többséggel, míg a Mávépcell Kft. 49 százalékos kisebbséggel bírt a cégben.

Söpteiné korábbi üzlettársának halálát követően a vita olyannyira elmérgesedett a Söpteiné és az elhunyt örökösei között, hogy Söpteinét az egyik örökös barátja súlyosan megverte. Olyannyira, hogy hónapokig nem tudott részt venni a celldömölki önkormányzat ülésein.

A helyi elmondások szerint Söpteiné a privatizációs nyerészkedésből vásárolta be magát a volt honvédségi laktanyába, amiből hotelt alakított ki, és 2008-ban 200 milliós EU-s támogatást is nyert rá.

Most ezt az ingatlant vásárolja meg a Főváros a Söpteiné cégétől a Főváros, több, mint egymilliárd forintért, miközben a jobboldali képviselők felhívták Karácsony Gergelyék figyelmét arra, hogy a Fővárosnak több, Budapesten található, a helypótlást biztosító ingatlana is rendelkezésre áll, nincs szükség arra, hogy egymilliárdért ingatlant vásároljanak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-06-01 | 10:18
2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

  • A BENNFENTES utánajár a 2020-as nagy teszt- és maszkmutyinak - V. rész.
  • A Főváros Soros György 1,5 millió dolláros tavaszi, és 1,7 millió dolláros téli "adományát" költötte maszkokra és tesztekre.
  • Budapest ezt az összeget további 500 millió forinttal egészítette ki.
  • A három érintett cég mind kötődik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökökhöz.
  • Hivatalos beszámolóik szerint a Corden, a Diagon és a Kelen Kórház Kft. is nagyon jó évet zárt 2020-ban.
Biznisz 2023-12-23 | 14:28
"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

  • Kezdetben úgy szólt a mese, az orosz-ukrán háború a szabadságért, a demokráciáért és a nyugati értékekért vívott csata.
  • Később egyre több jel utalt arra, hogy a Nyugat nem csupán az elvont értékeiért harcol Ukrajna támogatásával és felfegyverzésével.
  • 2014-ben olyan kormány állt fel a Majdan után, ahol a tagok felének nem volt ukrán állampolgársága, azt csak később vette fel.
  • Már akkor érkeztek hírek a jegybanki aranytartalék közel felének gyors értékesítéséről, az ukrán energetikai cégek privatizációjáról, az ukrán palagáz nyugati, koncessziós kitermeléséről.
  • Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna a földkincsének jelentős részét is értékesítette nyugati cégeknek, lengyel és német kutatóintézetek számításai alapján összesen 3,5 millió hektárt.
  • 11 hónappal ezelőtt a BENNFENTES a NEWSWEEK alapján közölte: a háború az ukrán titánkészletért is folyik.
  • Most egy német, honvédelmi és külügyi kérdésekkel foglalkozó képviselő szólta el magát a német közszolgálati ARD televízióban.
  • Szerinte Európa [Németország] nem mondhat le a donyecki és a luhanszki lítiumról, ezért a német népnek támogatnia kell a német politikusokat, hogy még több támogatást adhassanak, mert "teljesen más célok állnak a háttérben".
  • Szükségünk van "saját" lelőhelyekre - fogalmazott.
  • Ugyanez a képviselő erőteljesen ösztönzi és támogatja, hogy a hadrafogható ukrán menekült férfiakat zsuppolják végre haza, harcolni.
Biznisz 2021-05-30 | 12:54
Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

  • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
  • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
  • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
  • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
  • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.
Biznisz 2021-07-03 | 20:55
Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

  • Most cégek és egyéni vállalkozók pályázhatnak.
  • Akár a felét is állják a vételárnak.
Biznisz 2022-02-17 | 15:46

Átjátszó: az MSZP-s pártvagyon privatizálása, széthordása és magánosítása

  • Nem csak a fővárosi, óbudai vagy VIII. kerületi baloldali politikusoknak minta a Városháza jutalékos rendszere.
  • A baloldalon vannak, akik nem a közvagyont, hanem a saját pártjukat lopják meg.
Biznisz 2021-08-12 | 11:57
Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

  • A BENNFENTES írt arról, hogy Karácsony utcai plakátokkal és intenzív Google Ad hirdetésekkel is kampányol.
  • Azt, hogy ki támogatta a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet, a Főpolgármester nem hajlandó elárulni.
Biznisz 2021-07-04 | 13:59
Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

  • A magyar gazdaságirányítás tudatosan törekedett arra, hogy leépítse az ország devizában (főként dollárban, euróban és japán jenben) fennálló adósságát.
  • Ugyanis annál sérülékenyebb egy ország, minél több devizaadóssága van.
  • És fordítva: annál inkább a saját lábán áll és válságálló, amikor az államadóság nagyobb aránya nemzeti fizetőeszközben (magyarul: forintban) áll.