A spanyol balos kormány eurószázereket ad egy abortuszklinikának, miközben annak tulajdonosa tartozik a kincstárnak

A spanyol balos kormány eurószázereket ad egy abortuszklinikának, miközben annak tulajdonosa tartozik a kincstárnak

A kormány kölcsönöket és közbeszerzéseket biztosít a vezető abortuszüzletembernek annak ellenére, hogy tartozik az adóhatóságnak - írja tényfeltáró anyagában az El Debate.

A Dator tulajdonosa hat, a Gazdasági Minisztérium által nyújtott hitelt és 12, a PSOE (spanyol baloldal) által vezetett két autonóm régiója által odaítélt szerződést kapott.

Pedro Sánchez kormánya számos szerződést és hitelt adott több abortuszklinikának, amelyek tulajdonosa Guillermo Sánchez de Andrés, a Dator, Spanyolország vezető abortuszközpontjának tulajdonosa. Ezeket a koncessziókat, amelyeket az elmúlt három évben hagytak jóvá, a gazdasági minisztérium, valamint Aragónia és Kasztília-La Mancha regionális kormányai dolgozták fel, amely mindkettő a PSOE ellenőrzése alatt áll. Az állami támogatás ellenére Dator szerepel azon adósok listáján, akik tartoznak az államkincstárnak.

Guillermo Alfonso Sánchez de Andrés a Dator klinika tulajdonosa, ez Madrid fő abortuszklinikája. A Line SA vállalat által irányított központnak számos fiókja van Spanyolország-szerte. Közülük kiemelkednek a legnagyobb 'munkamennyiséggel' rendelkező, Zaragoza és Badajoz városokban található létesítmények.

Az ayudai szubvenciókat közlő portál szerint az Instituto de Crédito Oficial (ICO) a Dator zaragozai fiókjának, az Unidad Aragonesa de Salud SA-nak két állami kölcsönt nyújtott 160 000 euró értékben, az elsőt 120 000 euróért, a másodikat 40 000 pedig euróért. Mindkettőt ugyanazon a napon ítélték oda: 2020. május 7-én. Más szóval, a világjárvány közepén. Az állami támogatás célja szerint a cél "a koronavírus hatásainak enyhítése" volt.

Annak ellenére, hogy az állami adatbázisok szerint az Unidad Aragonesa de Salud SA csak 160 000 eurót kapott az államtól, a vállalat azt nyilatkozta a kereskedelmi nyilvántartásnak, hogy valójában 200 000 eurót kapott, vagyis 40 000 euróval többet. Ugyanígy ez a vállalat is kapott közbeszerzési szerződéseket Aragónia autonóm közösség egészségügyi minisztériumától, amely a PSOE kezében van. 2020. július 20-án 160 123 eurós szerződést kapott a zaragozai Miguel Servet kórházban végzett abortuszok elvégzésére.

Néhány hónappal korábban az ICO ismét állami pénzt juttatott Dator egy másik klinikájának. A központban lévő Badajozban van, és amely 151 151 eurót kapott. 2021. május 16-án a Gazdasági Minisztérium három támogatást ítélt oda a Clinicas Extremeñas Asociadas SL-nek. Az első 80 000 euró (10 673 eurós pótlékkal), a második 24 000 euróval (1 920 eurós pótlékkal), a harmadik 16 000 euróval és további 1 279 euróval. Ugyanezen év szeptember 5-én újabb 16 000 eurós támogatást kaptak, amelyhez további 1279 eurót adtak hozzá.

Tartozik az államkincstárnak

Az El Debate hozzáférhetett mindezen vállalatok mérlegéhez. A Partners Line SA által ellenőrzött Dator mérlegében az szerepel, hogy a vállalatnak adósságai vannak az államigazgatással szemben. Konkrétan az abortuszvállalkozó kijelentette, hogy 2020-ban 154 138 euróval tartozott az államnak. Ebből az összegből 95.660 euró "a társaság által a társadalombiztosítási pénztárral szemben elhalasztott lejárt tartozásoknak", 58 478 euró pedig az adóhivatalnál volt ugyanezen a soron.

A Dator 2019-ben is tartozott az államnak. Ebben az évben 133 515 euróval tartozott a társadalombiztosításnak. Ennek ellenére a szintén a PSOE által irányított Kasztília-La Macha kormánya ismét Datorhoz fordult az abortuszok elvégzése érdekében. 2019. január 14-én a régió egészségügyi szolgálata 11 szerződést ítélt oda az abortuszklinikának, összesen 354 220 euró értékben.

A Dator zaragozai fiókja a maga részéről 2020-ban 912 588 eurós, 2021-ben pedig 1 069 129 eurós forgalmat könyvelhet el. A spanyol abortuszóriás badajozi fiókja viszont a járvány első évében 777 990 eurót, 2021-ben pedig 815 775 eurót számlázott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-14 | 05:10
A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

 • Márciusban 4% volt idehaza a munkanélküliség.
 • Ez pontosan fele az euróövezeti átlagnak.
 • Összesen 4,6 millióan dolgoznak Magyarországon.
Biznisz 2021-11-15 | 14:38
A Transparency szerint Karácsonyék előválasztási pénzégetésében nincsen semmi látnivaló

A Transparency szerint Karácsonyék előválasztási pénzégetésében nincsen semmi látnivaló

 • Mint ismert, Karácsony úgy égetett el félmilliárdot Márki-Zay szerint, hogy annak csak annyi lett az eredménye, hogy Karácsony visszalépett az előválasztástól.
 • Mondjuk unta is az egészet, ezt is elmondta a Főpolgármester.
 • Máskor viszont a Soros-féle szervezet akkor is veri a tam-tamot, ha leesik egy húszfilléres az asztalról.
 • Most már érzékenyítik az embereket: el kell fogadni, hogy a politika pénzbe kerül - mondják.
 • Csakhogy Karácsonyék trükköztek a pénzköltésekkel is: a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet azért hozták létre, hogy kikerülhessék a kampányfinanszírozási szabályokat.
Biznisz 2021-08-11 | 12:10
Ez a beszéd: az ÁSZ elnöke lenullázná a személyi jövedelemadót

Ez a beszéd: az ÁSZ elnöke lenullázná a személyi jövedelemadót

 • Meggyőződésem, hogy az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik - mondta Domokos László.
 • Karácsony Gergely más véleményen van, ő büntetné a munkajövedelemből élőket a magasabb adókulcsokkal.
Biznisz 2021-09-13 | 10:42
Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

 • Eligazította Karácsony Gergely Főpolgármestert Bajnai Gordon egykori kormányfő.
 • A Főpolgármester vigyorogva hallgatja az ukázt és nagyokat bólogat.
 • Ennyi a szerep, amit rá osztottak.
 • Bajnai arról biztosítja Karácsonyt, hogy őt támogatja az előválasztáson.
 • Ismerve azokat a pletykákat, hány tízmillió forintot éget el Karácsony kampányára a bukott kormányfő, ez a támogatás nem véletlen.
Biznisz 2021-09-06 | 12:24
Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

 • "Újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is" – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid.
Biznisz 2021-11-18 | 08:49
Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

 • Bármerre is nézünk a térképen, gigantikus ingatlanmutyikat láthatunk a balos önkormányzatokban.
Biznisz 2021-07-09 | 20:28
Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

 • A Covid-világjárvány első hulláma mutatta meg, micsoda sérülékenységet okoz, ha sem maszkot, se fertőtlenítőszert, se gyógyszereket nem tudunk idehaza gyártani - ezt akarja kiküszöbölni a kormány sorozatos fejlesztésekkel.
 • Most már maszkokat, fertőtlenítőszereket- kendőket és a vírus elleni Favipiravirt is tudunk Magyarországon gyártani.
 • A következő állomás a debreceni vakcinagyár, ennek felépítéséről is döntött korábban a kormány.