Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön
  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.

A Fővárosi Közgyűlésen meglehetősen érdekes jelenet játszódott le, amikor a "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pontot tárgyalták. Az előterjesztéshez kapcsolódó háromoldalas módosító javaslatot a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén osztották ki a képviselőknek.

A JAVASLATBAN EGYÉBKÉNT AZ SZEREPELT, HOGY A BAROSS UTCAI IDŐSOTTHONT DARABOLJÁK SZÉT.

A napirendi ponthoz kapcsolódóan Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt kérte, hogy azt vegyék le a napirendről, de azt a közgyűlés baloldali többsége leszavazta. Az idősotthoni ügyből nagyon komoly polémia alakult ki a baloldalon belűl is, a Momentum frakciója pedig 10 perces tárgyalási szünetet kért.

A fő vitát az okozta a közgyűlésen, hogy az előterjesztésben szerepelt, hogy a Knézits utcai ingatlant a Fővárosnak el kellene adnia a SOTE-nak egy megállapodás alapján, mert annak területén kiemelt kormányzati beruházás indulna.

Hogy a Knézits utcában megszűnő ellátási helyet pótolhassák, a Főváros egy ingatlanvásárlásra pályázatot írt ki, amire viszont csak egyetlen ajánlat érkezett.

A Főváros jobboldali képviselői meg is kérdezték a Közgyűlésen, hogy miért vesz a Főváros 200 kilométerre Budapesttől egy ingatlant, miközben több, a Főváros tuljonában üresen álló egykori idősotthon is van a Főváros területén?

Miért nem ezeket hasznosítja a Főváros, miért vesz egy újabb ingatlant?

A Közgyűlésen ugyanis kiderült, hogy a pályázaton a Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant.

ERRŐL A CÉGRŐL AZONBAN KIDERÜLT, HOGY ANNAK MINŐSÍTETT TULAJDONOSA SÖPTEI JÓZSEFNÉ, CELLDÖMÖLK SZOCIALISTA ALPOLGÁRMESTERE. Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője felvetette a kérdést, hogy morálisan rendben van-e, hogy csak egyetlen pályázat érkezett, és hogy az eladó cég tulajdonosa Celldömölk szocialista alpolgármestere, Söptei Józsefné.

Kiss Ambrus szerint ez nem közbeszerzési eljárás volt, így nincs probléma.

A egész előterjesztést végül a Momentum által kért szünetet követően 16 igen és 12 nem szavazat ellenében elfogadta a közgyűlés.

Az eredeti előterjesztésben az alábbiak állnak.

"A Knézits utcai telephely állami érdekkörben való megvásárlási szándékára, továbbá a férőhelyigényre való figyelemmel Budapest Főváros Önkormányzata megbízása alapján a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (továbbiakban: BFVK) 2020. december 17-én kelt pályázati felhívása alapján nyilvános, kétfordulós pályázat került kiírásra legalább negyvenöt szobával rendelkező, idősek otthona funkcióra alkalmas ingatlan vétele tárgyában, azzal, hogy annak teljes eladási ára alacsonyabb kell hogy legyen, mint az újraelőállítási ár (vagyis egy azonos funkciójú és paraméterekkel rendelkező ingatlan zöldmezős beruházásként való kivitelezése). A pályázatok benyújtási határidejének lejártáig egy ajánlat érkezett. A Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben  a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant. Az ingatlanon jelenleg a munkásszállóként üzemelő Vasvirág Hotel található, amely – eladói érdekkörben – alkalmassá tehető a szociális intézményekkel szemben támasztott jogszabályi követelményeknek való megfelelésre. A Cell-Bahnbau Kft. ajánlata – a szociális intézményekkel szemben támasztott jogszabályi követelményeknek való megfelelés eladói érdekkörben való megvalósítása mellett, az ekként a jogszabályi követelményeknek megfelelő ingatlan teljes eladási áraként – nettó 1.055.224.396 Ft összegre vonatkozik. Az ingatlan a Fővárosi Önkormányzat Szombathelyi Idősek Otthona tagintézményeként alkalmas lehet a Knézits utcai, megszűnő férőhelyek pótlására, illetve további férőhelyek létesítésére, arra figyelemmel, hogy abban száz férőhely alakítható ki. Az ingatlan megvásárlásáról a Fővárosi Közgyűlés döntést az adásvételi szerződés kitárgyalását követően tud hozni."

A Cell-Bahnbau Kft. minősített tulajdonosa a cégiratok szerint valóban Celldömölk alpolgármestere, a szocialista Söptei Józsefné, aki az előterjesztés szerint nettó 1.055.224.396 Ft-os eladási áron kínálta fel a Fővárosnak a cége tulajdonában álló, celldömölki Vasvirág Hotelt.
De ki is az a Söptei Józsefné?

Egy bonyolult celldömölki privatizációs történet főszereplője.

Celldömölkön is egykori párt- és KISZ-vezetők privatizálták és játszották át külföldieknek a MÁV vagyonát. A MÁV Építési Főnökség Celldömölkön egy nagy múltú vasúti állami cég volt, amely a Budapest, Miskolc, Debrecen, Szentes, Dombóvár regionális Építési Főnökségekkel együtt a múlt század '50-es éveiben alakult.

Celldömölkön 1993-2008 között a helybeli milliárdos Söptei Józsefné irányítása alatt a privatizátorok az állami vagyon elherdálásával és a zsebüket megtömve lettek milliárdosok, úgy, hogy 2005-től súlyos milliárdokért fokozatosan eladták a részesedésük maradékait a MÁV Építési Főnökség Celldömölk jogutódját képező MÁVÉPCELL Kft.-ben az osztrák Swietelsky csoportnak. A Swietelsky csoport már 2001-ben is rendelkezett 51 százalékos többséggel, míg a Mávépcell Kft. 49 százalékos kisebbséggel bírt a cégben.

Söpteiné korábbi üzlettársának halálát követően a vita olyannyira elmérgesedett a Söpteiné és az elhunyt örökösei között, hogy Söpteinét az egyik örökös barátja súlyosan megverte. Olyannyira, hogy hónapokig nem tudott részt venni a celldömölki önkormányzat ülésein.

A helyi elmondások szerint Söpteiné a privatizációs nyerészkedésből vásárolta be magát a volt honvédségi laktanyába, amiből hotelt alakított ki, és 2008-ban 200 milliós EU-s támogatást is nyert rá.

Most ezt az ingatlant vásárolja meg a Főváros a Söpteiné cégétől a Főváros, több, mint egymilliárd forintért, miközben a jobboldali képviselők felhívták Karácsony Gergelyék figyelmét arra, hogy a Fővárosnak több, Budapesten található, a helypótlást biztosító ingatlana is rendelkezésre áll, nincs szükség arra, hogy egymilliárdért ingatlant vásároljanak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-06-03 | 09:48
Munkatársai fizetését csökkentette, most 2,43 milliárd forintos osztalékot vesz fel a 24.hu ellenzéki propagandaoldalt is tulajdonló vállalkozásából a baloldali vörösbáró

Munkatársai fizetését csökkentette, most 2,43 milliárd forintos osztalékot vesz fel a 24.hu ellenzéki propagandaoldalt is tulajdonló vállalkozásából a baloldali vörösbáró

  • A Centrál Média árbevétele a 2019-es 11,32 milliárd forintról 2020-ra 13,2 milliárd forintra nőtt.
  • A vállalatcsoport dolgozóinak 2020 során csökkentették a fizetését. Ez utóbbi lépésre állítólag a Covid-világjárvány miatt került sor.
  • A 2020-as milliárdos osztalékfelvétel, majd a bércsökkentés után a Média1 arról számolt be, hogy "elromlott a hangulat" a cégcsoportnál.
  • Varga ezt követően kármentésbe kezdett, több portálnak is arról nyilatkozott, hogy bár valóban döntöttek az osztalék felvételéről az eredménytartalék terhére, de azt állította, hogy a botrányt követően mégsem vették fel az összeget. Egy jogász a közhiteles nyilvántartásban nem talált erre vonatkozó döntést. A Centrálnál végül 2020 szeptemberében ért véget a dolgozók bérének elvonása.
  • A legfrissebb cégadatok szerint most 2,43 milliárd forint osztalékot vesz fel a cégcsoportból a baloldali vörösbáróként emlegetett Varga Zoltán.
Biznisz 2022-02-24 | 12:13
Török Gábor bérelemző hazudik

Török Gábor bérelemző hazudik

  • Az ember, aki évtizedek óta él egyrészt-másrészt elemzésekből, Facebook-oldalán hazudik a magyar miniszterelnökről.
Biznisz 2021-09-05 | 19:34
Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

  • A BENNFENTES is megírta a héten, hogy sajtóinformációk szerint fölötte lehet az 1 milliárd forintos költségnek az előválasztás megszervezése az ellenzéknek.
  • Erre hétvégén az ellenzéki pártok közös közleményben azt hazudják, csak a tizedébe kerül az előválasztás.
  • De ki hiszi ezt el?
  • Csak Karácsony jelölőszervezete, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület hetente 6-8 milliót költ a Facebookon, és még ugyanennyit a Google hirdetési rendszerében.
  • Azt nem árulják el, hogy honnan van ennyi pénzük hirdetésekre.
  • A propagandaoldalaik, mint az ezalenyeg.hu és az erosito.hu pedig 2-2 milliót költenek hetente a Facebookon.
Biznisz 2021-09-19 | 10:57
Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

  • Csak a szokásos: a baloldal hazug ígéretekkel verekszi magát hatalomra, majd a hatalomban az ellenkezőjét teszi annak, mint amit a kampányban ígérgetett.
  • Az óbudai baloldal azt ígérte a kampányban, hogy bérlakásokat épít - pont az ellenkezőjét teszik, eladnak szinte minden bérlakást.
  • Ugyanez történt Újpesten is: az ottani fideszes vezetés is előkészített egy bérlakás-építési programot, majd azt a momentumos polgármester gyakorlatilag kiherélte.
  • Óbudán azt is ígérték, megőrzik a kerület ingatlanvagyonát - ehelyett csak júliusban egy másfél milliárdos ingatlaneladási csomagról döntöttek a III. kerületben.
Biznisz 2021-05-15 | 16:00
Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

  • Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök által kitaposott ösvényen halad felesége, Gyurcsányné Dobrev Klára is, ez pedig semmi mást jelent, mint az állami egészségügy piacosítását.
  • Gyurcsányné szombaton egy Facebook-videóban az alábbiakat nyilatkozta: "a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként, az új köztársasági kormány nevében azt vállalom, hogy miután feláll az új kormány, lehetővé fogjuk tenni, hogy a biztosítási befizetéseink egy részét magánegészségügyi szolgáltatónál is felhasználhassuk."
  • Férje ugyanezt tervezte kormányon, de terve elbukott.
  • Az állami forrásokból finanszírozott magánegészségügy az egyik legtutibb biznisz: a kockázatot a közös társadalom-biztosítás, az állami TB-kassza vállalja, a hasznot pedig a magánegészségügy szedi.
  • A szocialisták ezzel a módszerrel hoztak helyzetbe és tőkésítettek fel kiváltságos egészségügyi szolgáltatókat, például a CT- és MRI-, azaz a képdiagnosztikai piacot uraló Affidea-csoportot.
  • Gyurcsányné visszatérésével visszatérne az a korszak is, amikor állami pénzből magánszolgáltatók tettek zsebre hatalmas profitot.
Biznisz 2022-10-06 | 10:34
Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

  • Köhög Európa gazdasági motorja.
Biznisz 2021-08-09 | 12:00
Az OECD, az IMF, a japán Nikkei dicséri a magyar válságkezelést, az ellenzék és a propagandamédiája lesajnálja azt

Az OECD, az IMF, a japán Nikkei dicséri a magyar válságkezelést, az ellenzék és a propagandamédiája lesajnálja azt

  • Ismerős? Az összes nagy nemzetközi szereplő elismerően szól a magyar válságkezelésről, de az ellenzék és a propagandamédiája szerint kitört az éhhalál.
  • A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most nyáron, soha nem látott szinten a foglalkoztatottság.
  • A gazdasági bővülés meghaladhatja a 6%-ot.
  • A 2010-ben elkezdtett orbáni stratégia - újraiparosítás - a válság után mutatta meg igazán, hogy mennyire hasznos az országnak.
  • Az ipar ugyanis sokkal válságállóbb, mint a szolgáltatási szektor, és gyorsan visszapattan az ipari termelés. Pont, ahogyan idehaza is történik.
  • A belföldi turizmus is kezd talpraállni, idén júliusban 110 milliárd forint volt a forgalom a tavalyi 87 milliárd után, és negyedével nőtt a balatoni vendégéjszakák száma is.