1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük

1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük
 • Túlterhelődik a német szociális ellátórendszer - erről ír a PI-NEWS.
 • Lassan elfogynak a háborús menekültek és a migránsok rendelkezésre álló lakhelyek és iskolák.
 • A PI-NEWS arra is felhívja a figyelmet, hogy százezres számban élhetnek vissza a német szociális segélyezéssel a menekültek és a bevándorlók.
 • Egyre több pletyka szól arról, hogy az ukrán háborús menekültek felveszik a segélyt Németországban, aztán visszaköltöznek a háború által nem érintett országrészekbe.
 • A német rendszer köztudottan "nagylelkű", azaz szinte senkit sem utasítanak vissza a számazási oszágába.
 • Így ezeknek az embereknek évekig biztosítanak segélyt és lakhatási támogatást.

Amit a szövetségi köztársasági média átfogóan elhallgat: Az Ukrajnából mostanra bevándoroltak közül legalább 30 ezren nem is ukránok, hanem meglepő módon főként arabok - írja a PI-NEWS.

A közelmúltban különösen a WELT kutatott komoly számadatokat ezzel a kérdéssel kapcsolatban: a német jóléti állam már régen elérte teljesítőképességének határait.

Emellett "menekültek" tömegei, elsősorban az arab régiókból, ismét Németországba áramlanak, ahol sok külföldi a "tejjel-mézzel folyó" életet lát. De már senki sem mer előrejelzéseket tenni a jövőre vonatkozóan. Egyes szövetségi államok már most úgy látják, hogy képtelenek befogadni az új bevándorlókat.

550 000 ukrán kap német szociális segélyt

A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség (BA) szerint augusztusban "546 000 ukrán állampolgárt számoltak össze az álláskeresők alapellátási rendszerében". A segélyezettek közül körülbelül 355 000-en munkaképes korúak.

Összehasonlításképpen: a Die Welt kutatása szerint az ukrajnai háború február 24-i kezdete előtt "csak" mintegy 17 ezer ukrán élt állami alapellátásból Németországban.

Ezek a segélyezettek ingyen kapnak pénzt, lakhatást, egészségügyi ellátást, valamint például bútorokra és ruházatra vonatkozó juttatásokat.

Egy négytagú család esetében a helyi adófizető így jóval több mint 2000 eurót fizet. Havi rendszerességgel.

A lakáspiac és az iskolák is túlterheltek

Jelenleg összesen mintegy 1,1 millió ukrán - köztük sok gyermek és fiatal - szerepel a külföldiek központi szövetségi nyilvántartásában (AZR). Az újonnan érkezettek egy része rokonoknál vagy barátoknál talált ideiglenes szállást. A többieknek a német állam biztosít szállást - gyakran túlárazott lakásokban és házakban. A legtöbb iskoláskorú ukrán fiatal most német iskolába jár, ahol érezhetően kevés a tanár.

A szociális jóléttel való visszaélés

Összességében a német hatóságok jelentős ingadozásokat tapasztalnak az ukrán menekültek körében. Sokan jönnek - mások elmennek, legalábbis egy rövidebb időre. A mennyiségi változások azonban általában csak hosszú késéssel jelennek meg a hivatalos statisztikákban.

Az utóbbi időben sok pletyka kering arról, hogy jó néhány ukrán hivatalosan a Német Szövetségi Köztársaságban él, de de facto Ukrajnában is, legalábbis hosszabb ideig. Feltehetően a háború által nem érintett nagy régiókban.

A megfigyelők most azt gyanítják, hogy a német szociális segélyekkel nem elhanyagolható mértékben visszaélnek.

Sokan "kiegészítő" munkavállalók

Eddig viszonylag kevés ukrán talált hivatalos munkát Németországban, háromnegyedük nő. A jelenlegi hivatalos adatok június hónapra vonatkoznak, amikor összesen 95 000 fő társadalombiztosítási járulékköteles ukrán munkavállalót számoltak össze.

Sokan közülük azonban csak részmunkaidőben dolgoznak, a túlnyomó többségük "segédmunkásként", akik általában szakképzetlenek. Sokan közülük "kiegészítő munkavállalók", akik viszonylag alacsony fizetésük mellett szociális juttatásokat is kapnak az államtól - például lakhatási támogatást.

Szociális támogatás számos nem ukrán állampolgárnak Ukrajnából

Az ukránokon kívül mintegy 30 000 nem ukrán állampolgár is van, akik időközben Ukrajnából Németországba "menekültek", és mostanra legalább ideiglenes tartózkodási engedélyt kaptak a Szövetségi Köztársaságban.

Ezek az Ukrajnából érkező nem ukrán állampolgárok - többnyire arabok - szintén "védelmi jogcímet kapnak ebben az országban anélkül, hogy menedékjogi eljárást kellene lefolytatniuk" (Die Welt): Június 1-je óta átmehetnek a "normál" alapellátásokra, amelyeket a helyi munkanélküliek és az elismert menedékkérők is kapnak.

Senkit sem zárnak ki

Sok nem ukrán állampolgárságú ukrán - mindannyian férfiak - állítja, hogy Németországban szeretne tanulni. Ezek a "menekültek", akiknek túlnyomó többsége nyilvánvalóan "gazdasági menekült", alig vagy egyáltalán nem tudnak németül. A bevándorlók e nagyszámú csoportja mindazonáltal hat hónapig maradhat a Szövetségi Köztársaságban - a német állam teljes szociális ellátása mellett -, állítólag azért, hogy megtanuljon németül.

Minden szakértő számára világos, hogy még e hat hónapos időszak után is gyakorlatilag senkit sem toloncolnak ki a tényleges származási országába. Kétség esetén ezek a "menekültek" is Németországban maradnak - hivatalosan "megtűrt személyként", de facto pedig korlátlan ideig szociális segélyben részesülőként.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-11-07 | 20:47
Fővárosi ingatlanseftről szól az új Anonymus-videó, amelyben az álarcos alak nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt

Fővárosi ingatlanseftről szól az új Anonymus-videó, amelyben az álarcos alak nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt

 • Anonymus új videójában felteszi a kérdést: nem tudjátok, ki az a Berki Zsolt? Ez egy utalás arra, hogy a napokban kirobbant Városháza-eladási ügy egyik főszereplője Berki Zsolt.
 • Róla Gy. Németh Erzsébet, Karácsony egyik, és Kerpel-Fronius Gábor, a Főpolgármester másik helyettese is azt állította, nem tudja, hogy kicsoda.
 • Az Anonymus által közreadott hangfelvételen egy férfi a budapesti ingatlanmutyik világába enged bepillantást. Mépedig abba, hogyan és milyen prakatikákkal lehet megszerezni budapesti, köztulajdonban álló ingatlanokat a Fővárostól.
Biznisz 2021-05-30 | 12:54
Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

 • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
 • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
 • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
 • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
 • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.
Biznisz 2021-10-11 | 09:21
A milliárdos baloldali oligarcha bejelentette: bárkit hajlandó támogatni az ellenzéki jelöltek közül

A milliárdos baloldali oligarcha bejelentette: bárkit hajlandó támogatni az ellenzéki jelöltek közül

 • Bige László, a Horn-kormány privatizáiós trükkjei miatt meggazdagodot baloldali oligarcha a Klubrádióban felajánlkozott a baloldali előválasztás résztvevőinek.
 • A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa jelezte, politikán kívülinek tartja magát, nem tervezi, hogy belép valamilyen pártba is, de bármilyen segítséget megad Orbán kihívójának.
 • 201 milliárd forintos vagyonából biztosan futna rá.
 • Tavasszal már finanszírozott a Republikon intézeten keresztül két nagymintás közélemény-kutatást is.
 • A baloldalon nagy hagyománya van annak, hogy milliárdos üzletemberek finanszírozzák a politikusokat, és úgy tűnik, Bige László is erre készül.
Biznisz 2021-07-09 | 10:45
Az indiai mutáns ellen fejleszt vakcinát a Pfizer

Az indiai mutáns ellen fejleszt vakcinát a Pfizer

 • Közben azt javasolja a vakcinagyártó, hogy az idősebbek kapjanak 3. adagot is a vakcinából.
Biznisz 2022-10-27 | 16:56
Kijev havi 500 millió dollárt vár a németektől

Kijev havi 500 millió dollárt vár a németektől

 • Ukrajna nagy összegű hozzájárulást sürget Németországtól az állam háborús finanszírozásához.
 • "Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt (2,03 milliárd euró) remélünk" - mondta Zelenszkij gazdasági tanácsadója.
Biznisz 2021-12-14 | 14:02
Mocsárosdűlő: a BENNFENTES megszerezte a titkos dokumentumot, ami alapján Karácsonyék beépítenék a hatalmas zöld területet

Mocsárosdűlő: a BENNFENTES megszerezte a titkos dokumentumot, ami alapján Karácsonyék beépítenék a hatalmas zöld területet

 • A Mocsárosdűlőről szóló beszélgetésrészlet volt az Anonymus-hanganyagok egyik legfontosabb része.
 • Ebben Barts J. Balázs a befektetőkkel azt veszi sorra, hogy a Mocsárosdűlőn milyen ingatlanfejlesztést tervez a Főváros, ami a helyi polgármesterrel is egyeztetve van, akivel megvan "a deal", és aki az egészet "szeretni fogja".
 • Karácsony az acsarkodó Szabó Tímeával végig hazudozott az ügyben, azt állítva, ők megmentenék a Mocsárosdűlőt a beépítéstől.
 • A dokumentum ismeretében vagy nem tudták, miről hazudoznak, vagy annyira gátlástalanok, hogy tudják ugyan, hogy mi az igazság, de akkor is szemrebbenés nélkül hazudnak.
 • A BENNFENTES megszerzett egy 2020-as hivatalos fővárosi dokumentumot, amelyben egyértelműen, látványterveken is látszik, hogy a Mocsárosdűlő egy jelentős részének beépítésével számolt a Főváros.
 • Portálunk korábban utánajárt az ingatlanfejlesztés volumenének az építőipari piacon, és a Vagyonkezelő vezetője által megálmodott 334 ezer négyzetméteres beépítés körülbelül 100 milliárd forint haszonnal kecsegtette a baloldal üzletembereit és oligarcháit.
Biznisz 2021-06-01 | 14:58

FFP2-maszkbotrány Németországban: "A szövetségiek különösen szarok voltak" - a német egészségügyi minisztérium hibás, rossz maszkokból vásárolt be, majd ezeket szállította ki idősotthonokba

 • Összesen 1,5 milliárd euróért vásárolt maszkokat a német egészségügyi minisztérium.
 • Jelenleg is 300 millió FFP2 és egymilliárd sebészeti maszkot tárolnak a tavalyi bevásárlásokból.
 • A raktározás eddig 33 millió eurójába került a szövetségi kormánynak.
 • Csakhogy egy vizsgálatból kiderült, a beszállított maszkok a részecskéknek nem csak a 6%, hanem a 44%-át átengedik.
 • Ezeket a hibás maszkokat viszont tízmilliós tételben szállították ki ápolóknak és idősotthonoknak.