1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük

1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük
 • Túlterhelődik a német szociális ellátórendszer - erről ír a PI-NEWS.
 • Lassan elfogynak a háborús menekültek és a migránsok rendelkezésre álló lakhelyek és iskolák.
 • A PI-NEWS arra is felhívja a figyelmet, hogy százezres számban élhetnek vissza a német szociális segélyezéssel a menekültek és a bevándorlók.
 • Egyre több pletyka szól arról, hogy az ukrán háborús menekültek felveszik a segélyt Németországban, aztán visszaköltöznek a háború által nem érintett országrészekbe.
 • A német rendszer köztudottan "nagylelkű", azaz szinte senkit sem utasítanak vissza a számazási oszágába.
 • Így ezeknek az embereknek évekig biztosítanak segélyt és lakhatási támogatást.

Amit a szövetségi köztársasági média átfogóan elhallgat: Az Ukrajnából mostanra bevándoroltak közül legalább 30 ezren nem is ukránok, hanem meglepő módon főként arabok - írja a PI-NEWS.

A közelmúltban különösen a WELT kutatott komoly számadatokat ezzel a kérdéssel kapcsolatban: a német jóléti állam már régen elérte teljesítőképességének határait.

Emellett "menekültek" tömegei, elsősorban az arab régiókból, ismét Németországba áramlanak, ahol sok külföldi a "tejjel-mézzel folyó" életet lát. De már senki sem mer előrejelzéseket tenni a jövőre vonatkozóan. Egyes szövetségi államok már most úgy látják, hogy képtelenek befogadni az új bevándorlókat.

550 000 ukrán kap német szociális segélyt

A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség (BA) szerint augusztusban "546 000 ukrán állampolgárt számoltak össze az álláskeresők alapellátási rendszerében". A segélyezettek közül körülbelül 355 000-en munkaképes korúak.

Összehasonlításképpen: a Die Welt kutatása szerint az ukrajnai háború február 24-i kezdete előtt "csak" mintegy 17 ezer ukrán élt állami alapellátásból Németországban.

Ezek a segélyezettek ingyen kapnak pénzt, lakhatást, egészségügyi ellátást, valamint például bútorokra és ruházatra vonatkozó juttatásokat.

Egy négytagú család esetében a helyi adófizető így jóval több mint 2000 eurót fizet. Havi rendszerességgel.

A lakáspiac és az iskolák is túlterheltek

Jelenleg összesen mintegy 1,1 millió ukrán - köztük sok gyermek és fiatal - szerepel a külföldiek központi szövetségi nyilvántartásában (AZR). Az újonnan érkezettek egy része rokonoknál vagy barátoknál talált ideiglenes szállást. A többieknek a német állam biztosít szállást - gyakran túlárazott lakásokban és házakban. A legtöbb iskoláskorú ukrán fiatal most német iskolába jár, ahol érezhetően kevés a tanár.

A szociális jóléttel való visszaélés

Összességében a német hatóságok jelentős ingadozásokat tapasztalnak az ukrán menekültek körében. Sokan jönnek - mások elmennek, legalábbis egy rövidebb időre. A mennyiségi változások azonban általában csak hosszú késéssel jelennek meg a hivatalos statisztikákban.

Az utóbbi időben sok pletyka kering arról, hogy jó néhány ukrán hivatalosan a Német Szövetségi Köztársaságban él, de de facto Ukrajnában is, legalábbis hosszabb ideig. Feltehetően a háború által nem érintett nagy régiókban.

A megfigyelők most azt gyanítják, hogy a német szociális segélyekkel nem elhanyagolható mértékben visszaélnek.

Sokan "kiegészítő" munkavállalók

Eddig viszonylag kevés ukrán talált hivatalos munkát Németországban, háromnegyedük nő. A jelenlegi hivatalos adatok június hónapra vonatkoznak, amikor összesen 95 000 fő társadalombiztosítási járulékköteles ukrán munkavállalót számoltak össze.

Sokan közülük azonban csak részmunkaidőben dolgoznak, a túlnyomó többségük "segédmunkásként", akik általában szakképzetlenek. Sokan közülük "kiegészítő munkavállalók", akik viszonylag alacsony fizetésük mellett szociális juttatásokat is kapnak az államtól - például lakhatási támogatást.

Szociális támogatás számos nem ukrán állampolgárnak Ukrajnából

Az ukránokon kívül mintegy 30 000 nem ukrán állampolgár is van, akik időközben Ukrajnából Németországba "menekültek", és mostanra legalább ideiglenes tartózkodási engedélyt kaptak a Szövetségi Köztársaságban.

Ezek az Ukrajnából érkező nem ukrán állampolgárok - többnyire arabok - szintén "védelmi jogcímet kapnak ebben az országban anélkül, hogy menedékjogi eljárást kellene lefolytatniuk" (Die Welt): Június 1-je óta átmehetnek a "normál" alapellátásokra, amelyeket a helyi munkanélküliek és az elismert menedékkérők is kapnak.

Senkit sem zárnak ki

Sok nem ukrán állampolgárságú ukrán - mindannyian férfiak - állítja, hogy Németországban szeretne tanulni. Ezek a "menekültek", akiknek túlnyomó többsége nyilvánvalóan "gazdasági menekült", alig vagy egyáltalán nem tudnak németül. A bevándorlók e nagyszámú csoportja mindazonáltal hat hónapig maradhat a Szövetségi Köztársaságban - a német állam teljes szociális ellátása mellett -, állítólag azért, hogy megtanuljon németül.

Minden szakértő számára világos, hogy még e hat hónapos időszak után is gyakorlatilag senkit sem toloncolnak ki a tényleges származási országába. Kétség esetén ezek a "menekültek" is Németországban maradnak - hivatalosan "megtűrt személyként", de facto pedig korlátlan ideig szociális segélyben részesülőként.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-10-29 | 11:01
A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

 • Ezért szabott ki Bige László "műtrágyakirály" cégére rekordbírságot a Gazdasági Versenyhivatal.
 • És ezért jelentette be a baloldali oligarcha, hogy kész a baloldal kampányát bármivel támogatni.
Biznisz 2021-06-01 | 15:11

A 8 éves Növekedési Hitelprogramban eddig 73 ezer vállalkozás jutott 6000 milliárd forintos kedvezményes hitelhez

 • A program az Magyar Nemzeti Bank becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.
 • A koronavírus okozta válság enyhítésére kifejlesztett NHP Hajrá forrásainak harmada kisvállalkozásokhoz, harmada pedig mikrovállalkozásokhoz került.
Biznisz 2021-12-02 | 12:12
Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

 • A határ mentén már magasabbak a magyar bérek, mint a szlovák oldalon, a munkaerőpiaci szakértők szerint többen jöhetnek át ide dolgozni.
 • A magyar ipar legfontosabb központjaiban már magasabbak a bérek, mint Szlovákiában. 
Biznisz 2021-05-14 | 08:00
A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

 • Bár a Főváros 2020-ban sem szorult volna rá, tavasszal 1,5 milliót, télen 1,7 millió dollárt "adományozott" Budapestnek a hírhedt nemzetközi spekuláns, Soros György.
 • A Fővárosnak pontosan 477,992,900 forintot utalt a Nyílt Társadalom Alapítvány tavasszal, majd a decemberi szerződés szerint 531,403,340 forint landolt Budapest számláján; az adományt a Főváros további 500 millióval egészítette ki.
 • Ahogyan az közismert, Karácsony kampányszerű teszteléssel állította volna meg a járványt, jelszava az volt, "teszteltni, tesztelni, tesztelni". A kormány kezdetektől fogva azt mondta, egyedül az oltás törheti le a járványt.
Biznisz 2021-07-27 | 17:30

1095 milliárdot a kkv-k vittek el az 1630 milliárdos, 2021-es év első félév közbeszerzési piacából

 • Nahát, nem csak Mészáros nyer mindent, pedig minden nap minden órájában ezt hazudja az ellenzék.
 • És a szolgalelkű cselédmédiája.
Biznisz 2021-11-18 | 08:49
Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

 • Bármerre is nézünk a térképen, gigantikus ingatlanmutyikat láthatunk a balos önkormányzatokban.