1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük

1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük
 • Túlterhelődik a német szociális ellátórendszer - erről ír a PI-NEWS.
 • Lassan elfogynak a háborús menekültek és a migránsok rendelkezésre álló lakhelyek és iskolák.
 • A PI-NEWS arra is felhívja a figyelmet, hogy százezres számban élhetnek vissza a német szociális segélyezéssel a menekültek és a bevándorlók.
 • Egyre több pletyka szól arról, hogy az ukrán háborús menekültek felveszik a segélyt Németországban, aztán visszaköltöznek a háború által nem érintett országrészekbe.
 • A német rendszer köztudottan "nagylelkű", azaz szinte senkit sem utasítanak vissza a számazási oszágába.
 • Így ezeknek az embereknek évekig biztosítanak segélyt és lakhatási támogatást.

Amit a szövetségi köztársasági média átfogóan elhallgat: Az Ukrajnából mostanra bevándoroltak közül legalább 30 ezren nem is ukránok, hanem meglepő módon főként arabok - írja a PI-NEWS.

A közelmúltban különösen a WELT kutatott komoly számadatokat ezzel a kérdéssel kapcsolatban: a német jóléti állam már régen elérte teljesítőképességének határait.

Emellett "menekültek" tömegei, elsősorban az arab régiókból, ismét Németországba áramlanak, ahol sok külföldi a "tejjel-mézzel folyó" életet lát. De már senki sem mer előrejelzéseket tenni a jövőre vonatkozóan. Egyes szövetségi államok már most úgy látják, hogy képtelenek befogadni az új bevándorlókat.

550 000 ukrán kap német szociális segélyt

A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség (BA) szerint augusztusban "546 000 ukrán állampolgárt számoltak össze az álláskeresők alapellátási rendszerében". A segélyezettek közül körülbelül 355 000-en munkaképes korúak.

Összehasonlításképpen: a Die Welt kutatása szerint az ukrajnai háború február 24-i kezdete előtt "csak" mintegy 17 ezer ukrán élt állami alapellátásból Németországban.

Ezek a segélyezettek ingyen kapnak pénzt, lakhatást, egészségügyi ellátást, valamint például bútorokra és ruházatra vonatkozó juttatásokat.

Egy négytagú család esetében a helyi adófizető így jóval több mint 2000 eurót fizet. Havi rendszerességgel.

A lakáspiac és az iskolák is túlterheltek

Jelenleg összesen mintegy 1,1 millió ukrán - köztük sok gyermek és fiatal - szerepel a külföldiek központi szövetségi nyilvántartásában (AZR). Az újonnan érkezettek egy része rokonoknál vagy barátoknál talált ideiglenes szállást. A többieknek a német állam biztosít szállást - gyakran túlárazott lakásokban és házakban. A legtöbb iskoláskorú ukrán fiatal most német iskolába jár, ahol érezhetően kevés a tanár.

A szociális jóléttel való visszaélés

Összességében a német hatóságok jelentős ingadozásokat tapasztalnak az ukrán menekültek körében. Sokan jönnek - mások elmennek, legalábbis egy rövidebb időre. A mennyiségi változások azonban általában csak hosszú késéssel jelennek meg a hivatalos statisztikákban.

Az utóbbi időben sok pletyka kering arról, hogy jó néhány ukrán hivatalosan a Német Szövetségi Köztársaságban él, de de facto Ukrajnában is, legalábbis hosszabb ideig. Feltehetően a háború által nem érintett nagy régiókban.

A megfigyelők most azt gyanítják, hogy a német szociális segélyekkel nem elhanyagolható mértékben visszaélnek.

Sokan "kiegészítő" munkavállalók

Eddig viszonylag kevés ukrán talált hivatalos munkát Németországban, háromnegyedük nő. A jelenlegi hivatalos adatok június hónapra vonatkoznak, amikor összesen 95 000 fő társadalombiztosítási járulékköteles ukrán munkavállalót számoltak össze.

Sokan közülük azonban csak részmunkaidőben dolgoznak, a túlnyomó többségük "segédmunkásként", akik általában szakképzetlenek. Sokan közülük "kiegészítő munkavállalók", akik viszonylag alacsony fizetésük mellett szociális juttatásokat is kapnak az államtól - például lakhatási támogatást.

Szociális támogatás számos nem ukrán állampolgárnak Ukrajnából

Az ukránokon kívül mintegy 30 000 nem ukrán állampolgár is van, akik időközben Ukrajnából Németországba "menekültek", és mostanra legalább ideiglenes tartózkodási engedélyt kaptak a Szövetségi Köztársaságban.

Ezek az Ukrajnából érkező nem ukrán állampolgárok - többnyire arabok - szintén "védelmi jogcímet kapnak ebben az országban anélkül, hogy menedékjogi eljárást kellene lefolytatniuk" (Die Welt): Június 1-je óta átmehetnek a "normál" alapellátásokra, amelyeket a helyi munkanélküliek és az elismert menedékkérők is kapnak.

Senkit sem zárnak ki

Sok nem ukrán állampolgárságú ukrán - mindannyian férfiak - állítja, hogy Németországban szeretne tanulni. Ezek a "menekültek", akiknek túlnyomó többsége nyilvánvalóan "gazdasági menekült", alig vagy egyáltalán nem tudnak németül. A bevándorlók e nagyszámú csoportja mindazonáltal hat hónapig maradhat a Szövetségi Köztársaságban - a német állam teljes szociális ellátása mellett -, állítólag azért, hogy megtanuljon németül.

Minden szakértő számára világos, hogy még e hat hónapos időszak után is gyakorlatilag senkit sem toloncolnak ki a tényleges származási országába. Kétség esetén ezek a "menekültek" is Németországban maradnak - hivatalosan "megtűrt személyként", de facto pedig korlátlan ideig szociális segélyben részesülőként.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-14 | 05:10
A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

 • Márciusban 4% volt idehaza a munkanélküliség.
 • Ez pontosan fele az euróövezeti átlagnak.
 • Összesen 4,6 millióan dolgoznak Magyarországon.
Biznisz 2021-05-11 | 14:43
Svájci lap: Bill Gatesnek túl nagy a befolyása a WHO-ra és ő is felelős azért, hogy a harmadik világnak nem engedélyezik a koronavakcinák szabadalmainak feloldását

Svájci lap: Bill Gatesnek túl nagy a befolyása a WHO-ra és ő is felelős azért, hogy a harmadik világnak nem engedélyezik a koronavakcinák szabadalmainak feloldását

 • Mint a WHO egy fő finanszírozóját, Bill Gatest, a Microsoft alapítóját számtalan kritika éri, hogy nagylelkű hozzájárulásait csak a saját hírnevének építése érdekében fizeti, nem pedig azért, hogy hosszú távon eredményeket érhessen el a WHO a harmadik világ közegészségügyének fejlesztésében.
 • Néhány, a WHO-ban dolgozó közegészségügyi tisztviselő nem ért egyet Gates prioritásaival, de a támogatás elvesztésétől való félelem miatt nem szívesen kritizálják őt. Ez az öncenzúra olyannyira elterjedt, hogy a New York Times szerint "Chill Bill"-nek nevezték el.
 • A New York Times szerint a WHO erősebb vezető szerepet akart vállalni a COVAX-ban, de a Gates Alapítvány kiszorította az egészségügyi nemzetközi szervezetet.
 • Bill Gates vitatott szerepe nem csupán a WHO finanszírozásában, hanem a vakcinák szabadalmai körül is fennál: mint ismert, a harmadik világ a vakcinák szabadalmainak feloldását kéri a tömeges vakcináció érdekében, ám ezt a nyugati nagyhatalmak, a nyugati gyógyszergyártók, az Európai Bizottság, valamint Bill Gates sem támogatja.
 • Egyes szakértők szerint a magánprofit-szerzés és a közegészségügy érdekei állnak egymással szemben, és a magánprofit győzelemre áll.
 • Lawrence Gostin, a WHO egyik igazgatója azt mondta, Bill Gates alapítványainak vezetői a támogatásokért cserébe a WHO-t az alapítványok vezetői által irányított feladatok elvégzésére kötelezik.
Biznisz 2021-06-01 | 10:18
2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

 • A BENNFENTES utánajár a 2020-as nagy teszt- és maszkmutyinak - V. rész.
 • A Főváros Soros György 1,5 millió dolláros tavaszi, és 1,7 millió dolláros téli "adományát" költötte maszkokra és tesztekre.
 • Budapest ezt az összeget további 500 millió forinttal egészítette ki.
 • A három érintett cég mind kötődik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökökhöz.
 • Hivatalos beszámolóik szerint a Corden, a Diagon és a Kelen Kórház Kft. is nagyon jó évet zárt 2020-ban.
Biznisz 2021-11-08 | 19:28
Márki-Zay bejelentkezett Bige pénzére

Márki-Zay bejelentkezett Bige pénzére

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje reméli, hogy 20 dollárnál többet ad Bige, a baloldali oligarcha.
 • De vajon miért amerikia devizában számol Márki-Zay?
Biznisz 2021-08-25 | 12:58
Használt "grillsütők" 200 milliós áron - kiírta a használt villamosok közbeszerzését a BKV

Használt "grillsütők" 200 milliós áron - kiírta a használt villamosok közbeszerzését a BKV

 • A frakfurtiak áltak grillsütőnek becézett, 30 éves, használt villamosok beszerzését tervezi a Főváros.
Biznisz 2022-10-18 | 16:03
A bostoni egyetemen az egereken 80%-ban halált okozó koronavírus-mutációt fejlesztettek

A bostoni egyetemen az egereken 80%-ban halált okozó koronavírus-mutációt fejlesztettek

 • Az Omicron-variáns tüskefehérjét illesztették össze az eredeti, wuhani vírustörzzsel.
Biznisz 2021-11-01 | 10:26
A baloldali vörösbáró újból felajánlkozott a baloldalnak

A baloldali vörösbáró újból felajánlkozott a baloldalnak

 • Bige László ismét a Partizánnak adott interjújában jelentette ki: hajlandó anyagilag is támogatni Márki-Zayt.
 • Korábban, egy márciusi Partizán-interjúban Bige László gyakorlatilag felajánlotta, hogy ha megszüntetik vele szemben a büntetőeljárást, akkor távol tartja magát a politikától.
 • Bige László Horn Gyula miniszterelnöksége alatt, privatizáció során szerezte a vagyonát.
 • Később a Gyurcsány-kormány biztosított számára kedvezményes árú földgázt (ez a műtrágyagyártás alapanyaga), majd amikor az ország gyakorlatilag csődben volt, egy hatalmas, kedvezményes hitelt is.