A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat

A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat
  • Karácsony nem csupán a bérből és munkajövedelmből élők személyi jövedelemadóját emelné, hanem német mintára bevezetné a klímaadókat és illetékeket is.
  • Ez a németeknél jelenleg a világrekorder áramárba (111 Ft/kilowattóra), az üzemanyagok árába, és az otthonok fűtésébe is be van építve.
  • Az otthonok fűtésére 2021-ben bevezetett CO2-adó átlagosan 65-100.000 forinttal emeli egyetlen családi ház rezsijét.
  • Karácsony a többkulcsos adó visszavezetése mellett itthon is ezt akarja: az embereket sarcolni a nagy klímaromboló multicégek helyett.

A baloldal szerint az is gazdag, akinek a fizetése az átlagjövedelmet sem éri el. Ezért nagyon sokan és sokat vesztenének azzal, ha elvennék az adókedvezményeket és emelkedne a személyi jövedelemadó - írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely gazdasági programja hemzseg az adóemelésektől. A kormányfői posztra törő főpolgármester szerint azok fizetnek majd többet, akik vagyonosok. Ez lényegében megegyezik azzal a baloldali szöveggel, amely így szól: "Fizessenek a gazdagok!" Ezzel a szlogennel tartott beszédet Rákosi Mátyás 1947-ben, de ezzel kampányolt egészen a bukásáig Botka László szegedi polgármester is, aki egy ­ideig a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként futott a 2018-as választások előtt, amely versenyfutásban később a szintén megbukó Karácsony követte. Karácsony akkor az MSZP-P élén alig 11% ot ért el.

Mindebből adódik egy roppant fontos kérdés: kik a gazdagok? A baloldali pártok szinte mindegyike elmondta: úgy tartják, hogy az Orbán-kormány családi adókedvezmény-rendszere a jómódúaknak segít. A kedvezményeket azok tudják igénybe venni, akiknek van adózott jövedelmük. Tehát a rendszer támogatja a munkavállalást.

Orbán Viktor 2010-ben azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió új állás létrejöttét segíti elő a kormány. Ez lényegében megvalósult, ahogy a munkanélküliség is történelmi mélypontra esett.

Azaz: ezeknek a céloknak az eléréséhez hozzájárultak a családokat támogató adókedvezmények is. Miután adott esetben a lehetőség a járulékok terhére is igénybe vehető, ezért az is jól jár, akinek alacsonyabb a jövedelme.

A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy már bruttó háromszázezer forintos fizetés esetén maximálisan elérhetők a kedvezmények. A baloldal logikája szerint aki ennyit keres, már jómódúnak számít. Magyarországon bruttó 440 ezer forint az átlagkereset, ami 2010-ben még csak 202 ezer forint volt.

Karácsony Gergelyék igazságtalannak tartják az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadót is, ezért több kulcsot vezetnének be. A rendszer azonban nem igazságtalan, mert aki többet keres, arányaiban így is többet adózik, ráadásul ösztönöz arra, hogy többletmunkával és képzéssel jobban fizető munkához jusson az ember.

Ha a magasabb bért magasabb adó terhelné, akkor lényegében egy jelentős bérsávban nem lenne érdemes előre lépni.

Az egykulcsos adó olyannyira nem igazságtalan, hogy az elmúlt tíz évben a szegénység kockázatának kitett személyek aránya 31,5 százalékról 17,7 százalékra csökkent, ami a 21 százalékos uniós átlag alatt van.

A foglalkoztatás jelentős bővülése és a dinamikus bérnövekedés ezt az eredményt hozta. Ha többkulcsos lenne a személyi jövedelemadó, akkor sokaknak duplájára, de akár még magasabbra emelkedne az adója. Miután a baloldal már bruttó háromszázezer forint esetében is jómódúaknak tartja az embereket, ezért valójában a 2010 óta anyagilag erősödő, bérből és fizetésből élő középosztályt sarcolná meg.

A középosztály azonban nagyon fontos fogaskereke a belső gazdaság motorjának. Minél többen dolgoznak minél magasabb fizetésért úgy, hogy a pénzüket nem veszi el az állam, annál nagyobb a fogyasztás, az emberek tudnak vásárolni, szolgáltatásokat igénybe venni és egyre magasabb életszínvonalon élhetnek. Ezzel az egész gazdaság jól jár. A baloldal programja ezt a fejlődést törné ketté, és az ország a munkaalapú társadalom irányából letérne a segélyalapú társadalom felé.

Ez a 2010 előtti világot jelenti, amikor nagyon kevesen dolgoztak, magas volt a munkanélküliség, kevesen fizettek sok adót, míg a költségvetési hiány az egekben volt. Az Orbán-kormány viszont nem úgy akarta az államot több adóbevételhez juttatni, hogy növelte a munkavállalók közterhét. Ellenkezőleg, a cél az lett, hogy többen fizessenek kevesebbet.

A másik oldalról pedig arra figyelt, hogy fehérítse a gazdaságot, legyen hatékonyabb az adók beszedése. Ha kisebb a teher, akkor nem éri meg trükközni sem, ezért nyíltak meg kedvező adózási formák a kisvállalkozások előtt is. A cégek társasági adója is alacsony, ez pedig a termelő beruházásokat hozza Magyarországra, míg a kormány olyan megállapodást is elért, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentéséért cserébe a vállalatok emeljék a munkavállalóik bérét.

A baloldal szerint azonban a társasági adó is túl alacsony, ezért azt is növelnék. Mindez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány évek óta sikeres és eredményes gazdaságpolitikáját fenekestől felforgatnák.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2024-07-18 | 11:06
Brüsszel százmillió eurókat pumpál az ukrajnai csirkegyárakba

Brüsszel százmillió eurókat pumpál az ukrajnai csirkegyárakba

  • "Egy kis csoport meggazdagszik a mítoszból, hogy Ukrajna eteti a világot."
  • A legnagyobb ukrajnai mezőgazdasági cégek székhelye adóparadicsomokban található: a Kernel gabonavállalat (2020-ig 507 611 hektáron gazdálkodott) Luxemburgban van bejegyezve.
  • Az Ukrlandfarming (531 306 hektár) és az NCH Capital amerikai befektetési cég (350 400 hektár) valamint az MHP (351 600 hektár) pedig ciprusi bejegyzésű.
  • Ezek a nagy cégek az utóbbi években közel egymilliárd dolláros, kedvezményes fejlesztési hiteleket kaptak európai és nemzetközi (amerikai) fejlesztési bankoktól.
  • A kistermelőket megfenyegetik és földjeik átadására kényszerítik a hatalmasok.
  • Mindez közelebb visz bennünket annak megértéséhez, miért olyan lelkes az ukrajnai háború miatt a nyugati politikai elit.
  • A saját érdekeltségeiket, milliárd dolláros hiteleiket és a profitjukat védik.
  • Még úgy is, hogy a csirkegyárak helyben nitráttal és ammóniával szennyezik a vizet, és helyiek szerint ökológiai katasztrófát idéznek elő.
  • Csak a profit számít: az ukrajnai csirketermelés semmilyen európai antibiotikum-felhasználásnak vagy állatjóléti előírásnak nem felel meg.
Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

  • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
  • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
  • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2021-06-28 | 16:22
Matolcsy: az EURÓ csapda

Matolcsy: az EURÓ csapda

  • Óva int az elhamarkodott Euró-bevezetéstől a Magyar Nemzeti Jegybank elnöke.
  • Mint írja, "Az eurózóna tagországainak többségére igaz, hogy az euró bevezetése előtti 20 évük lényegesen sikeresebb volt, mint az euróval töltött első két évtized."
Biznisz 2021-08-13 | 13:22
Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

  • Egymásnak feszült a Momentum támogatásával induló Hadházy, és a szocialista polgármester Horváth Csaba.
  • Utóbbiról Karácsony azt mondta, neki legalább van annyi esze, hogy tudja, miért lehet börtönbe kerülni.
Biznisz 2021-09-05 | 19:34
Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

  • A BENNFENTES is megírta a héten, hogy sajtóinformációk szerint fölötte lehet az 1 milliárd forintos költségnek az előválasztás megszervezése az ellenzéknek.
  • Erre hétvégén az ellenzéki pártok közös közleményben azt hazudják, csak a tizedébe kerül az előválasztás.
  • De ki hiszi ezt el?
  • Csak Karácsony jelölőszervezete, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület hetente 6-8 milliót költ a Facebookon, és még ugyanennyit a Google hirdetési rendszerében.
  • Azt nem árulják el, hogy honnan van ennyi pénzük hirdetésekre.
  • A propagandaoldalaik, mint az ezalenyeg.hu és az erosito.hu pedig 2-2 milliót költenek hetente a Facebookon.
Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2021-11-18 | 08:49
Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

  • Bármerre is nézünk a térképen, gigantikus ingatlanmutyikat láthatunk a balos önkormányzatokban.