A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat

A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat
 • Karácsony nem csupán a bérből és munkajövedelmből élők személyi jövedelemadóját emelné, hanem német mintára bevezetné a klímaadókat és illetékeket is.
 • Ez a németeknél jelenleg a világrekorder áramárba (111 Ft/kilowattóra), az üzemanyagok árába, és az otthonok fűtésébe is be van építve.
 • Az otthonok fűtésére 2021-ben bevezetett CO2-adó átlagosan 65-100.000 forinttal emeli egyetlen családi ház rezsijét.
 • Karácsony a többkulcsos adó visszavezetése mellett itthon is ezt akarja: az embereket sarcolni a nagy klímaromboló multicégek helyett.

A baloldal szerint az is gazdag, akinek a fizetése az átlagjövedelmet sem éri el. Ezért nagyon sokan és sokat vesztenének azzal, ha elvennék az adókedvezményeket és emelkedne a személyi jövedelemadó - írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely gazdasági programja hemzseg az adóemelésektől. A kormányfői posztra törő főpolgármester szerint azok fizetnek majd többet, akik vagyonosok. Ez lényegében megegyezik azzal a baloldali szöveggel, amely így szól: "Fizessenek a gazdagok!" Ezzel a szlogennel tartott beszédet Rákosi Mátyás 1947-ben, de ezzel kampányolt egészen a bukásáig Botka László szegedi polgármester is, aki egy ­ideig a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként futott a 2018-as választások előtt, amely versenyfutásban később a szintén megbukó Karácsony követte. Karácsony akkor az MSZP-P élén alig 11% ot ért el.

Mindebből adódik egy roppant fontos kérdés: kik a gazdagok? A baloldali pártok szinte mindegyike elmondta: úgy tartják, hogy az Orbán-kormány családi adókedvezmény-rendszere a jómódúaknak segít. A kedvezményeket azok tudják igénybe venni, akiknek van adózott jövedelmük. Tehát a rendszer támogatja a munkavállalást.

Orbán Viktor 2010-ben azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió új állás létrejöttét segíti elő a kormány. Ez lényegében megvalósult, ahogy a munkanélküliség is történelmi mélypontra esett.

Azaz: ezeknek a céloknak az eléréséhez hozzájárultak a családokat támogató adókedvezmények is. Miután adott esetben a lehetőség a járulékok terhére is igénybe vehető, ezért az is jól jár, akinek alacsonyabb a jövedelme.

A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy már bruttó háromszázezer forintos fizetés esetén maximálisan elérhetők a kedvezmények. A baloldal logikája szerint aki ennyit keres, már jómódúnak számít. Magyarországon bruttó 440 ezer forint az átlagkereset, ami 2010-ben még csak 202 ezer forint volt.

Karácsony Gergelyék igazságtalannak tartják az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadót is, ezért több kulcsot vezetnének be. A rendszer azonban nem igazságtalan, mert aki többet keres, arányaiban így is többet adózik, ráadásul ösztönöz arra, hogy többletmunkával és képzéssel jobban fizető munkához jusson az ember.

Ha a magasabb bért magasabb adó terhelné, akkor lényegében egy jelentős bérsávban nem lenne érdemes előre lépni.

Az egykulcsos adó olyannyira nem igazságtalan, hogy az elmúlt tíz évben a szegénység kockázatának kitett személyek aránya 31,5 százalékról 17,7 százalékra csökkent, ami a 21 százalékos uniós átlag alatt van.

A foglalkoztatás jelentős bővülése és a dinamikus bérnövekedés ezt az eredményt hozta. Ha többkulcsos lenne a személyi jövedelemadó, akkor sokaknak duplájára, de akár még magasabbra emelkedne az adója. Miután a baloldal már bruttó háromszázezer forint esetében is jómódúaknak tartja az embereket, ezért valójában a 2010 óta anyagilag erősödő, bérből és fizetésből élő középosztályt sarcolná meg.

A középosztály azonban nagyon fontos fogaskereke a belső gazdaság motorjának. Minél többen dolgoznak minél magasabb fizetésért úgy, hogy a pénzüket nem veszi el az állam, annál nagyobb a fogyasztás, az emberek tudnak vásárolni, szolgáltatásokat igénybe venni és egyre magasabb életszínvonalon élhetnek. Ezzel az egész gazdaság jól jár. A baloldal programja ezt a fejlődést törné ketté, és az ország a munkaalapú társadalom irányából letérne a segélyalapú társadalom felé.

Ez a 2010 előtti világot jelenti, amikor nagyon kevesen dolgoztak, magas volt a munkanélküliség, kevesen fizettek sok adót, míg a költségvetési hiány az egekben volt. Az Orbán-kormány viszont nem úgy akarta az államot több adóbevételhez juttatni, hogy növelte a munkavállalók közterhét. Ellenkezőleg, a cél az lett, hogy többen fizessenek kevesebbet.

A másik oldalról pedig arra figyelt, hogy fehérítse a gazdaságot, legyen hatékonyabb az adók beszedése. Ha kisebb a teher, akkor nem éri meg trükközni sem, ezért nyíltak meg kedvező adózási formák a kisvállalkozások előtt is. A cégek társasági adója is alacsony, ez pedig a termelő beruházásokat hozza Magyarországra, míg a kormány olyan megállapodást is elért, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentéséért cserébe a vállalatok emeljék a munkavállalóik bérét.

A baloldal szerint azonban a társasági adó is túl alacsony, ezért azt is növelnék. Mindez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány évek óta sikeres és eredményes gazdaságpolitikáját fenekestől felforgatnák.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-19 | 11:06
Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

 • Az európai ombudsman felszólította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, adjon magyarázatot arra, hogyan veszítette el a Pfizer vezérigazgatójával a vakcinák beszerzéséről folytatott tárgyalások során váltott szöveges üzeneteit.
 • A titkolózás érthető, a brüsszeli elit a vakcinaszerződésekkel egy több ezer milliárd forintos üzletet hozott tető alá.
Biznisz 2021-05-14 | 06:22

Gyors kilábalás: leggyorsabban a magyar ipar nőtt az unióban, többéves rekordot ért el az építőipar megrendelésállománya

 • Felfelé korrigálta idei várakozásait a CIB Bank elemzője: a 4,1%-os előrejelzéssel szemben 4,5%-kal is növekedhet a magyar gazdaság.
Biznisz 2021-05-10 | 21:00
Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

 • 2020 első negyedévében 53,4 millió eurós- 19,491 milliárd forintos - veszteséget jelentett a a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely kifejlesztette a Pfizer koronavírus elleni vakcináját.
 • 2021 első negyedévében az adózott nyeresége már 406 milliárd forintra rúg a vállalatnak.
 • Ez az összeg hamarosan jelentősen tovább fog emelkedni, ugyanis csak az Európai Bizottság 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát rendelt a 2022-2023-as évre, darabonként 20,5 eurós áron.
 • Az 1,8 milliárd adag ára forintva átszámolva 13,000 milliárd forint.
 • Érdekesség, hogy 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer 12,5 euróért szállított egyetlen adagot Európába, ezt az árat emelték nemrégiben 20,5 euróra.
Biznisz 2021-05-18 | 14:51
Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

 • Miközben nem telik el nap, hogy a baloldali ellenzék ne siránkozna azon, Magyarország teljesen tönkrement, az adatok nagyon mást mutatnak.
 • Folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona, a folyószámlabetétben tartott összegek, a háztartások állampapír-, és a magyarok által birtokolt részvények mennyisége valamint a befektetési jegyek összege.
Biznisz 2021-08-23 | 11:14
Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

 • Szerdától 7 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzin literjéért, a gázolaj ára pedig 5 forinttal csökken, tudta meg a holtankoljak.hu.
 • Így előbbi átlagára 438, utóbbié 435 forintra változik.
Biznisz 2021-09-25 | 13:33
Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

 • Miközben az ellenzék szerint az ország teljesen tönkrement, a számok mást mutatnak.
 • 4,7 millió fő a foglalkoztatottak száma, ez a rendszerváltás óta a legmagasabb adat.
 • A 27 EU-tagállam közül mindössze 9 van, mely elérte a válság előtti gazdasági teljesítményt.
 • Ezek egyike Magyarország.
 • A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre.
 • A 2021-2022 évek során a gazdasági újraindítási tervben 13 ezer milliárd forint szolgálja a vállalkozásokat és a családokat.
 • A Moody's hitelminősítő intézet pedig pénteken este kedvezőbb adósságbesorolási helyezést ítélt meg Magyarországnak, vagyis a hitelminősítő elismeri a magyar gazdaság teljesítményét.
 • Varga Mihály szerint ez erős és fontos visszajelzés.
Biznisz 2021-05-09 | 18:12

Végleg vége az Astra Zenecának az EU-ban

 • Mostantól szinte minden a Pfizeré: korábban bejelentették, hogy 1,8 milliárd oltóanyagot rendel a Bizottság 2022-2023-ban, adagonként 20,5 euróért.
 • 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer még 12,5 eurós áron szállított Európába.
 • Az Astra Zeneca vakcinájának európai elhiteltelenítése a trombózis-problematikák médiabeli tálalásával kezdődött.
 • Most a Bizottság EU belső piaci biztosa jelentette be: június után nem kívánnak szerződést hosszabbítani a gyártóval.