A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat

A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat
  • Karácsony nem csupán a bérből és munkajövedelmből élők személyi jövedelemadóját emelné, hanem német mintára bevezetné a klímaadókat és illetékeket is.
  • Ez a németeknél jelenleg a világrekorder áramárba (111 Ft/kilowattóra), az üzemanyagok árába, és az otthonok fűtésébe is be van építve.
  • Az otthonok fűtésére 2021-ben bevezetett CO2-adó átlagosan 65-100.000 forinttal emeli egyetlen családi ház rezsijét.
  • Karácsony a többkulcsos adó visszavezetése mellett itthon is ezt akarja: az embereket sarcolni a nagy klímaromboló multicégek helyett.

A baloldal szerint az is gazdag, akinek a fizetése az átlagjövedelmet sem éri el. Ezért nagyon sokan és sokat vesztenének azzal, ha elvennék az adókedvezményeket és emelkedne a személyi jövedelemadó - írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely gazdasági programja hemzseg az adóemelésektől. A kormányfői posztra törő főpolgármester szerint azok fizetnek majd többet, akik vagyonosok. Ez lényegében megegyezik azzal a baloldali szöveggel, amely így szól: "Fizessenek a gazdagok!" Ezzel a szlogennel tartott beszédet Rákosi Mátyás 1947-ben, de ezzel kampányolt egészen a bukásáig Botka László szegedi polgármester is, aki egy ­ideig a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként futott a 2018-as választások előtt, amely versenyfutásban később a szintén megbukó Karácsony követte. Karácsony akkor az MSZP-P élén alig 11% ot ért el.

Mindebből adódik egy roppant fontos kérdés: kik a gazdagok? A baloldali pártok szinte mindegyike elmondta: úgy tartják, hogy az Orbán-kormány családi adókedvezmény-rendszere a jómódúaknak segít. A kedvezményeket azok tudják igénybe venni, akiknek van adózott jövedelmük. Tehát a rendszer támogatja a munkavállalást.

Orbán Viktor 2010-ben azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió új állás létrejöttét segíti elő a kormány. Ez lényegében megvalósult, ahogy a munkanélküliség is történelmi mélypontra esett.

Azaz: ezeknek a céloknak az eléréséhez hozzájárultak a családokat támogató adókedvezmények is. Miután adott esetben a lehetőség a járulékok terhére is igénybe vehető, ezért az is jól jár, akinek alacsonyabb a jövedelme.

A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy már bruttó háromszázezer forintos fizetés esetén maximálisan elérhetők a kedvezmények. A baloldal logikája szerint aki ennyit keres, már jómódúnak számít. Magyarországon bruttó 440 ezer forint az átlagkereset, ami 2010-ben még csak 202 ezer forint volt.

Karácsony Gergelyék igazságtalannak tartják az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadót is, ezért több kulcsot vezetnének be. A rendszer azonban nem igazságtalan, mert aki többet keres, arányaiban így is többet adózik, ráadásul ösztönöz arra, hogy többletmunkával és képzéssel jobban fizető munkához jusson az ember.

Ha a magasabb bért magasabb adó terhelné, akkor lényegében egy jelentős bérsávban nem lenne érdemes előre lépni.

Az egykulcsos adó olyannyira nem igazságtalan, hogy az elmúlt tíz évben a szegénység kockázatának kitett személyek aránya 31,5 százalékról 17,7 százalékra csökkent, ami a 21 százalékos uniós átlag alatt van.

A foglalkoztatás jelentős bővülése és a dinamikus bérnövekedés ezt az eredményt hozta. Ha többkulcsos lenne a személyi jövedelemadó, akkor sokaknak duplájára, de akár még magasabbra emelkedne az adója. Miután a baloldal már bruttó háromszázezer forint esetében is jómódúaknak tartja az embereket, ezért valójában a 2010 óta anyagilag erősödő, bérből és fizetésből élő középosztályt sarcolná meg.

A középosztály azonban nagyon fontos fogaskereke a belső gazdaság motorjának. Minél többen dolgoznak minél magasabb fizetésért úgy, hogy a pénzüket nem veszi el az állam, annál nagyobb a fogyasztás, az emberek tudnak vásárolni, szolgáltatásokat igénybe venni és egyre magasabb életszínvonalon élhetnek. Ezzel az egész gazdaság jól jár. A baloldal programja ezt a fejlődést törné ketté, és az ország a munkaalapú társadalom irányából letérne a segélyalapú társadalom felé.

Ez a 2010 előtti világot jelenti, amikor nagyon kevesen dolgoztak, magas volt a munkanélküliség, kevesen fizettek sok adót, míg a költségvetési hiány az egekben volt. Az Orbán-kormány viszont nem úgy akarta az államot több adóbevételhez juttatni, hogy növelte a munkavállalók közterhét. Ellenkezőleg, a cél az lett, hogy többen fizessenek kevesebbet.

A másik oldalról pedig arra figyelt, hogy fehérítse a gazdaságot, legyen hatékonyabb az adók beszedése. Ha kisebb a teher, akkor nem éri meg trükközni sem, ezért nyíltak meg kedvező adózási formák a kisvállalkozások előtt is. A cégek társasági adója is alacsony, ez pedig a termelő beruházásokat hozza Magyarországra, míg a kormány olyan megállapodást is elért, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentéséért cserébe a vállalatok emeljék a munkavállalóik bérét.

A baloldal szerint azonban a társasági adó is túl alacsony, ezért azt is növelnék. Mindez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány évek óta sikeres és eredményes gazdaságpolitikáját fenekestől felforgatnák.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-11 | 12:03
Szijjártó segítette ki angolul Karácsonyt a Hableány-katasztrófa évfordulós megemlékezésekor

Szijjártó segítette ki angolul Karácsonyt a Hableány-katasztrófa évfordulós megemlékezésekor

  • Folytatódik az angolul nem beszélő Karácsony vesszőfutása.
  • Egy videó tanulsága szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsolt neki a Hableány-katasztrófa évfordulós megemlékezésén.
Biznisz 2021-05-19 | 10:30
Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

  • A harcias hidegháborús retorika ellenére Joe Biden a sajtóhírek szerint áldását adja a Németországot Oroszországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2 megépítésére.
Biznisz 2022-12-12 | 14:22
Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

  • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
  • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
  • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
  • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
  • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.
Biznisz 2021-07-17 | 12:45
Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

  • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
  • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.
Biznisz 2022-09-25 | 12:09
1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük

1,1 millió ukrán él Németországban, legalább 546 ezren segélyezettek közülük

  • Túlterhelődik a német szociális ellátórendszer - erről ír a PI-NEWS.
  • Lassan elfogynak a háborús menekültek és a migránsok rendelkezésre álló lakhelyek és iskolák.
  • A PI-NEWS arra is felhívja a figyelmet, hogy százezres számban élhetnek vissza a német szociális segélyezéssel a menekültek és a bevándorlók.
  • Egyre több pletyka szól arról, hogy az ukrán háborús menekültek felveszik a segélyt Németországban, aztán visszaköltöznek a háború által nem érintett országrészekbe.
  • A német rendszer köztudottan "nagylelkű", azaz szinte senkit sem utasítanak vissza a számazási oszágába.
  • Így ezeknek az embereknek évekig biztosítanak segélyt és lakhatási támogatást.
Biznisz 2021-07-14 | 16:19
Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

  • Működik a kormány újraindítást támogató, az ipart segítő gazdaságpolitikája.
Biznisz 2021-08-12 | 11:57
Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

  • A BENNFENTES írt arról, hogy Karácsony utcai plakátokkal és intenzív Google Ad hirdetésekkel is kampányol.
  • Azt, hogy ki támogatta a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet, a Főpolgármester nem hajlandó elárulni.
Biznisz 2021-11-16 | 19:47
A korábban Juhász Pétert pénzelő Bojár Gábor Márki-Zaynak is fizet

A korábban Juhász Pétert pénzelő Bojár Gábor Márki-Zaynak is fizet

  • A baloldali oligarchák megtalálták maguknak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és fizetnek.
  • Bige László baloldali vörösbáró és Bojár Gábor is fizeti Márki-Zay Pétert.
  • Így megy ez a baloldalon: a baloldal oligarchái politikusokat vesznek maguknak.