Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon
 • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
 • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
 • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
 • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
 • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.

Németország továbbra is orosz LNG-t vásárol: az orosz cseppfolyósított földgáz továbbra is eljut a német fogyasztókhoz. Ez a Világgazdasági Intézet (IfW) megállapítása. A 23/24-es télen a gázellátás nehézségekbe ütközhet - figyelmeztet a ZDF.

A német kormány korábban kijelentette, hogy nélkülözni akarja az orosz gázt. Valójában viszont továbbra is folyik cseppfolyósított földgáz Oroszországból Németországba. Ez az IfW számításainak eredménye.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázt (LNG, folyékony földgáz) szállítóhajókkal hozzák Belgiumba. "Feltételezzük, hogy a Belgiumból származó LNG-importot közvetlenül Németországba továbbítják" - mondta Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) alelnöke.

Az európai importstatisztikákban ez a gáz Belgiumhoz van rendelve, de de facto ezek a szállítások Németországba érkeznek. Ez jelenleg valamivel kevesebb mint ötmilliárd köbmétert tesz ki évente. Ez a teljes németországi gázfogyasztás 5-6 százaléka - mondta Kooths.

Az orosz LNG-import olyan magasan, mint még soha

A Handelsblatt beszámolója szerint az Oroszországból származó európai LNG-behozatal minden idők legmagasabb szintjét érte el. 2021-hez képest az EU az Egyesült Királysággal együtt ötödével több cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, mint az ukrajnai háború kitörése előtt.

Az ICIS, az energiára szakosodott adatszolgáltató cég szerint az európai LNG-import 13 százaléka jelenleg Oroszországból származik. A fő fogyasztók Franciaország, Hollandia és Belgium. A Handelsblatt szerint idén eddig mintegy 27 milliárd euró áramolhatott az EU-tagállamokból és az Egyesült Királyságból Moszkvába orosz LNG-ért.

Kritikus lesz a gázellátás 2023/24 telén

Ami a gázellátást illeti, a Kieli Nemzetközi Gazdaságtani Intézet kutatása szerint ezen a télen nem várható gázhiány. Ennek ellenére viszonylag szűkös lesz az ellátás, mondja Stefan Kooths. A gázhiány elkerülése érdekében összesen 20 százalékos megtakarítást kellene elérnünk - fogalmaz.

A 2023/24-es télre vonatkozóan az IfW még kritikusabbnak látja a helyzetet. A gáztárolókat valószínűleg nem lehet majd újra teljesen feltölteni. Ez az időjárástól is függ. Ha az időjárás normális lesz, akkor nem lesznek tele, de ha jövőre ismét melegebb lesz a szokásosnál, akkor igen. De többet csak jövő szeptemberben fogunk tudni.

Kína tovább növelheti a gázkeresletet

Kooths szerint az LNG további és jövőbeli szállítása bizonyos kockázatot jelent, mert az Kínától is függ, mert az ország jelenleg a korlátozó Covid-politika felszámolásának kezdetén van. Ez azt jelenti, hogy Kína "gazdaságilag ismét erősebben beindulhat".

Ez a világpiacon a gáz iránti nagyobb kereslettel jár együtt, ami természetesen hatással van az árra. Sok megfigyelő ezért aggódik, hogy az LNG-beszerzés jövőre sem lesz könnyebb.

Szakértő: a német energiapolitika jelenleg nem túl célorientált

Kooths hiányosságokat lát a német energiapolitikában. "Amit jelenleg nagyon kis mértékben teszünk, ha egyáltalán teszünk, az a tengerentúli világnak való jelzés: további LNG-kapacitásokba történő beruházásokat tervezünk. Majd aztán hosszabb időn át vásárlunk." - mondja Stefan Kooths, a Világgazdasági Intézet alelnöke (IfW).

Németország eddig nem teremtett olyan keretfeltételeket, amelyek ezt ösztönöznék.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője álságos érvelésnek tartja, hogy az orosz gáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót.

Most akkor leválik-e Németország az orosz gázról, vagy sem?

Koskovics Zoltán: 2021-ben Németország földgázimportjának több, mint fele Oroszországból érkezett, míg az EU egésze 40 százalékban függött orosz beszállítóktól. A most napvilágot látott információ az LNG szállítások növekedéséről azokat a szakértői várakozásokat igazolja, melyek tavasszal arra figyelmeztettek, hogy Európa egésze - de különösen Németország - nem lesz képes lemondani az orosz energiáról.

A szankciós politika köré szőtt, ideológiai szempontból túlfűtött kommunikáció viszont azt eredményezi, hogy Berlinnek kiskapukat kell keresnie annak érdekében, hogy a kíváncsi szemek elől elrejtve fenn tudja tartani az együttműködést a Gazprommal. A jó hír azonban az, hogy a német vezetés nem hitte el saját üzeneteit, és hajlandó meghajolni a valóság szorító kényszere előtt. Ellenkező esetben az idei tél katasztrofális lett volna a német gazdaságra – és áttételesen az egész Unióra – nézve.


Az orosz gáz csak csővezetéken érkezve véráztatta gáz, tankereken behajózva azonban nincsen vele probléma?

Koskovics ZoltánA legnagyobb különbség a kétfajta földgáz között az, hogy az LNG jóval drágább, mint a vezetékeken érkező. A földgáz egyébként sem egy morális kategória, nem tud „demokratikus” lenni, vagy „autoriter”. Tud viszont drága vagy megfizethető lenni. Rendelkezésre állhat nagy mennyiségben, vagy lehet szűkös.

Az Európát jelenleg sújtó energiaválság közepette a pragmatikus válságkezelésre kell a hangsúlyt helyezni, nem az ideológiai vitákra. Toleranciából, liberalizmusból és befogadásból még senkinek sem sikerült áramot termelnie.

Ha Európa ilyen sok LNG-t vesz az oroszoktól, akkor miért vádolnak másokat azzal, hogy finanszírozzák az oroszok háborúját?

Koskovics Zoltán: Eleve álságos érvelés volt az, hogy az orosz földgáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót. Egyrészt, azt a Kreml az orosz büdzséből finanszírozza, melynek számos más – távolról sem jelentéktelen – bevételi forrása is van. Másrészt, miért pont az orosz fosszilis energia importőrei finanszírozzák a háborút? Az orosz alumínium vagy urán nyugati vásárlói miért nem bűnösek ebben?

A szankciós politika fenntartása persze megköveteli a hasonló kommunikációt, hiszen, ha a közvélemény a Nyugaton ráébredne, hogy az oroszokra kivetett "büntetőintézkedések" sokkal többet ártanak az európai családoknak és vállalkozásoknak, mint Vlagyimir Putyin pénztárcájának, akkor követelné azok ésszerű módosítását.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-14 | 06:22

Gyors kilábalás: leggyorsabban a magyar ipar nőtt az unióban, többéves rekordot ért el az építőipar megrendelésállománya

 • Felfelé korrigálta idei várakozásait a CIB Bank elemzője: a 4,1%-os előrejelzéssel szemben 4,5%-kal is növekedhet a magyar gazdaság.
Biznisz 2022-01-12 | 16:40
Magyar gazdasági siker: a MOL bevásárol Lengyelországban, és megveszi a hazai Lukoilt is

Magyar gazdasági siker: a MOL bevásárol Lengyelországban, és megveszi a hazai Lukoilt is

 • Gyurcsányék még az oroszoknak játszották át a MOL-t, majd Orbán Viktor később letárgyalta Putyinnal, hogy újra magyar kézbe kerüljön a nemzeti olajvállalat.
 • Azóta töretlenül fejleszt a nemzeti olajtársaság, jelen van Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, és most egy nagyszabású akvizíciónak közszönhetően belép a hazainál négyszer nagyobb lengyel piacra is.
 • A MOL 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban, ezzel egycsapásra a 3. legerősebb szereplővé lép elő a lengyel piacon.
 • Cserébe a MOL 185 töltőállomást ad el a lengyel eladónak, ebből 144 idehaza, 41 pedig Szlovákiában működik.
 • A MOL megállapodást írt alá a Norm Benzinkút Kft.-vel 79 magyarországi Lukoil töltőállomás megvásárlásáról.
Biznisz 2021-10-29 | 11:01
A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

 • Ezért szabott ki Bige László "műtrágyakirály" cégére rekordbírságot a Gazdasági Versenyhivatal.
 • És ezért jelentette be a baloldali oligarcha, hogy kész a baloldal kampányát bármivel támogatni.
Biznisz 2021-05-30 | 12:54
Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

 • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
 • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
 • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
 • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
 • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.
Biznisz 2022-11-23 | 14:39
Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

 • Feltűnően jól értesültek a befektetői csoportok, hogy mely ingatlanokat érdemes megvenni, hogy ott azonnal menekültszállásokat béreljen a helyi közigazgatás az adófizetők pénzéből..
 • Van olyan befektető, aki egyetlen tömbért 200 millió forintnyi összeget kasszíroz egyetlen év alatt.
 • Csakhogy ez a 200 millió  megegyezik az ingatlan vételárával.
 • Más esetekben pedig minimális beugró mellett megvásárolnak egy ingatlant, majd a helyi kerület azonnal bérbe veszi tőlük a szerzeményt, így "letörleszti" a vételárat az eredeti tulajdonosnak.
Biznisz 2021-12-02 | 12:12
Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

 • A határ mentén már magasabbak a magyar bérek, mint a szlovák oldalon, a munkaerőpiaci szakértők szerint többen jöhetnek át ide dolgozni.
 • A magyar ipar legfontosabb központjaiban már magasabbak a bérek, mint Szlovákiában. 
Biznisz 2021-09-15 | 11:33
Az újraindítás működik: 7,8 százalékos növekedést vár a Századvég

Az újraindítás működik: 7,8 százalékos növekedést vár a Századvég

 • Baloldali kormányzás alatt sosem volt ekkora növekedés Magyarországon.