Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon
 • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
 • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
 • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
 • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
 • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.

Németország továbbra is orosz LNG-t vásárol: az orosz cseppfolyósított földgáz továbbra is eljut a német fogyasztókhoz. Ez a Világgazdasági Intézet (IfW) megállapítása. A 23/24-es télen a gázellátás nehézségekbe ütközhet - figyelmeztet a ZDF.

A német kormány korábban kijelentette, hogy nélkülözni akarja az orosz gázt. Valójában viszont továbbra is folyik cseppfolyósított földgáz Oroszországból Németországba. Ez az IfW számításainak eredménye.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázt (LNG, folyékony földgáz) szállítóhajókkal hozzák Belgiumba. "Feltételezzük, hogy a Belgiumból származó LNG-importot közvetlenül Németországba továbbítják" - mondta Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) alelnöke.

Az európai importstatisztikákban ez a gáz Belgiumhoz van rendelve, de de facto ezek a szállítások Németországba érkeznek. Ez jelenleg valamivel kevesebb mint ötmilliárd köbmétert tesz ki évente. Ez a teljes németországi gázfogyasztás 5-6 százaléka - mondta Kooths.

Az orosz LNG-import olyan magasan, mint még soha

A Handelsblatt beszámolója szerint az Oroszországból származó európai LNG-behozatal minden idők legmagasabb szintjét érte el. 2021-hez képest az EU az Egyesült Királysággal együtt ötödével több cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, mint az ukrajnai háború kitörése előtt.

Az ICIS, az energiára szakosodott adatszolgáltató cég szerint az európai LNG-import 13 százaléka jelenleg Oroszországból származik. A fő fogyasztók Franciaország, Hollandia és Belgium. A Handelsblatt szerint idén eddig mintegy 27 milliárd euró áramolhatott az EU-tagállamokból és az Egyesült Királyságból Moszkvába orosz LNG-ért.

Kritikus lesz a gázellátás 2023/24 telén

Ami a gázellátást illeti, a Kieli Nemzetközi Gazdaságtani Intézet kutatása szerint ezen a télen nem várható gázhiány. Ennek ellenére viszonylag szűkös lesz az ellátás, mondja Stefan Kooths. A gázhiány elkerülése érdekében összesen 20 százalékos megtakarítást kellene elérnünk - fogalmaz.

A 2023/24-es télre vonatkozóan az IfW még kritikusabbnak látja a helyzetet. A gáztárolókat valószínűleg nem lehet majd újra teljesen feltölteni. Ez az időjárástól is függ. Ha az időjárás normális lesz, akkor nem lesznek tele, de ha jövőre ismét melegebb lesz a szokásosnál, akkor igen. De többet csak jövő szeptemberben fogunk tudni.

Kína tovább növelheti a gázkeresletet

Kooths szerint az LNG további és jövőbeli szállítása bizonyos kockázatot jelent, mert az Kínától is függ, mert az ország jelenleg a korlátozó Covid-politika felszámolásának kezdetén van. Ez azt jelenti, hogy Kína "gazdaságilag ismét erősebben beindulhat".

Ez a világpiacon a gáz iránti nagyobb kereslettel jár együtt, ami természetesen hatással van az árra. Sok megfigyelő ezért aggódik, hogy az LNG-beszerzés jövőre sem lesz könnyebb.

Szakértő: a német energiapolitika jelenleg nem túl célorientált

Kooths hiányosságokat lát a német energiapolitikában. "Amit jelenleg nagyon kis mértékben teszünk, ha egyáltalán teszünk, az a tengerentúli világnak való jelzés: további LNG-kapacitásokba történő beruházásokat tervezünk. Majd aztán hosszabb időn át vásárlunk." - mondja Stefan Kooths, a Világgazdasági Intézet alelnöke (IfW).

Németország eddig nem teremtett olyan keretfeltételeket, amelyek ezt ösztönöznék.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője álságos érvelésnek tartja, hogy az orosz gáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót.

Most akkor leválik-e Németország az orosz gázról, vagy sem?

Koskovics Zoltán: 2021-ben Németország földgázimportjának több, mint fele Oroszországból érkezett, míg az EU egésze 40 százalékban függött orosz beszállítóktól. A most napvilágot látott információ az LNG szállítások növekedéséről azokat a szakértői várakozásokat igazolja, melyek tavasszal arra figyelmeztettek, hogy Európa egésze - de különösen Németország - nem lesz képes lemondani az orosz energiáról.

A szankciós politika köré szőtt, ideológiai szempontból túlfűtött kommunikáció viszont azt eredményezi, hogy Berlinnek kiskapukat kell keresnie annak érdekében, hogy a kíváncsi szemek elől elrejtve fenn tudja tartani az együttműködést a Gazprommal. A jó hír azonban az, hogy a német vezetés nem hitte el saját üzeneteit, és hajlandó meghajolni a valóság szorító kényszere előtt. Ellenkező esetben az idei tél katasztrofális lett volna a német gazdaságra – és áttételesen az egész Unióra – nézve.


Az orosz gáz csak csővezetéken érkezve véráztatta gáz, tankereken behajózva azonban nincsen vele probléma?

Koskovics ZoltánA legnagyobb különbség a kétfajta földgáz között az, hogy az LNG jóval drágább, mint a vezetékeken érkező. A földgáz egyébként sem egy morális kategória, nem tud „demokratikus” lenni, vagy „autoriter”. Tud viszont drága vagy megfizethető lenni. Rendelkezésre állhat nagy mennyiségben, vagy lehet szűkös.

Az Európát jelenleg sújtó energiaválság közepette a pragmatikus válságkezelésre kell a hangsúlyt helyezni, nem az ideológiai vitákra. Toleranciából, liberalizmusból és befogadásból még senkinek sem sikerült áramot termelnie.

Ha Európa ilyen sok LNG-t vesz az oroszoktól, akkor miért vádolnak másokat azzal, hogy finanszírozzák az oroszok háborúját?

Koskovics Zoltán: Eleve álságos érvelés volt az, hogy az orosz földgáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót. Egyrészt, azt a Kreml az orosz büdzséből finanszírozza, melynek számos más – távolról sem jelentéktelen – bevételi forrása is van. Másrészt, miért pont az orosz fosszilis energia importőrei finanszírozzák a háborút? Az orosz alumínium vagy urán nyugati vásárlói miért nem bűnösek ebben?

A szankciós politika fenntartása persze megköveteli a hasonló kommunikációt, hiszen, ha a közvélemény a Nyugaton ráébredne, hogy az oroszokra kivetett "büntetőintézkedések" sokkal többet ártanak az európai családoknak és vállalkozásoknak, mint Vlagyimir Putyin pénztárcájának, akkor követelné azok ésszerű módosítását.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-11 | 23:04
További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

 • Két százalékponttal csökkenti jövőre a kormány a munkabér adóterheit.
 • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás.
 • Megszűnik a kockázatitőke-alapkezelők és a tőzsdék különadója.
 • Kedvezőbbé válik az energiaellátók társasági adózása is.
 • Mindezeken túl 15%-ra csökken a kriptodevizákból származó jövedelmek adóterhe.
Biznisz 2021-11-08 | 20:04
Karácsony nem tud semmit, és tagadja, hogy Berki Zsoltot bárki is ismerné közülük

Karácsony nem tud semmit, és tagadja, hogy Berki Zsoltot bárki is ismerné közülük

 • Berki Zsolt az a szereplő, akit Anonymus hangfelvételén a Vagyonkezelő "intéző" embereként azonosít a két férfi egyike, akik közül az egyik Berki Zsoltnak fizetett az ügyintézésért egy telekvásárlással kapcsolatban.
 • Gy. Németh Erzsébet és Kerpel-Fronius Gábor is tagadja, hogy ismernék a férfit.
Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

 • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
 • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
 • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
 • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.
Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

 • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
 • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
 • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2022-01-12 | 16:40
Magyar gazdasági siker: a MOL bevásárol Lengyelországban, és megveszi a hazai Lukoilt is

Magyar gazdasági siker: a MOL bevásárol Lengyelországban, és megveszi a hazai Lukoilt is

 • Gyurcsányék még az oroszoknak játszották át a MOL-t, majd Orbán Viktor később letárgyalta Putyinnal, hogy újra magyar kézbe kerüljön a nemzeti olajvállalat.
 • Azóta töretlenül fejleszt a nemzeti olajtársaság, jelen van Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, és most egy nagyszabású akvizíciónak közszönhetően belép a hazainál négyszer nagyobb lengyel piacra is.
 • A MOL 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban, ezzel egycsapásra a 3. legerősebb szereplővé lép elő a lengyel piacon.
 • Cserébe a MOL 185 töltőállomást ad el a lengyel eladónak, ebből 144 idehaza, 41 pedig Szlovákiában működik.
 • A MOL megállapodást írt alá a Norm Benzinkút Kft.-vel 79 magyarországi Lukoil töltőállomás megvásárlásáról.
Biznisz 2021-06-27 | 18:22
A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van

A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van

 • Jens Spahnnak nem ez az első nagy botránya a korona-válság alatt.
 • Férje millió eurókat kasszírozott egy állami maszkbeszállító lobbystájaként.
 • Másfél milliárd euróért rendelt használhatatlan FFP2-maszkokat, amelyek döntő részét meg kell semmisíteni, de addig is a raktározásuk tízmillió eurókba kerül.
 • A minisztérium kiszervezte a korona-tesztközpontokat, erre javarészt arab klánok és a német alvilág tette rá a kezét - de a német állam fizetett a fals számlák után.
 • Ugyanígy a milliárd eurós lélegeztetőgép-beszerzések is a nevéhez köthetők, valamint a vásárláshoz kapcsolódó százmillió eurós "egyéb költségek".
 • A kórházak csaltak az intenzíves ágyak számával is, kevesebbet jelentettek le, hogy több kárpótlást kapjanak - a német számvevőszék szerint erről Spahn minisztréiuma is tudott.
 • Most az derült ki, 400 millió euróért vásárolt a koronavírus ellen nem igazoltan hatékony gyógyszert, melynek készletéből eddig alig használtak fel, és hamarosan lejár a készlet szavatossága.
Biznisz 2021-10-27 | 10:27
Gyurcsány-közeli médiabirodalmat finanszíroz Brüsszel

Gyurcsány-közeli médiabirodalmat finanszíroz Brüsszel

 • Újabb külföldi beavatkozási kísérlet a magyar nyilvánosságba és belpolitikába.
 • A hivatalos indoklás az álhírek és a dezinformációk elleni fellépés.
 • A kiadó vállalkozás a Soros György finanszírozásában álló 444 kiadója, a Magyar Jeti Zrt. lesz.
 • A kapcsolódó kutató-munkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány felel majd.
 • Hammer saját szavai szerint gyerekkori jó barátja Dessewffy Tibornak, aki Gyurcsány Ferenc szoros szövetségese volt 2010 előtt; Dessewffy egy think tanket gründolt a volt miniszterelnöknek, ez volt a DEMOS Alapítvány.
 • Hammer és Dessewffy továbbá a motorjai annak az ellenzéki propagandaportálnak, ami Erősítő néven fut, és kizárólag ellenzéki tartalmakat hirdet elképesztő pénzekből a Facebookon.
 • Dessewffy pedig tagja egy olyan, kiterjedt adatgyűjtésre specializálódott vállalkozásnak (DatAdat), mely a DK-s és ellenzéki csetbotokat üzemelteti, és amiben szerepet vállal tulajdonosként Gyurcsány szövetségese, Bajnai Gordon és Ficsor Ádám is, valamint ott dolgozik Bajnai korábbi kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor is.
 • A Gyurcsány-család és a hozzá közelálló körök nem először kapnak pénzt Brüsszeltől.
 • Korábban az Altus Zrt., Gyurcsányék családi vállalkozása kapott Brüsszeltől milliárdokat.
 • Vagyis az újabb kezdeményezéssel teljes együttműködés alakul ki a Soros-hálózat és Gyurcsány Ferenc körei között, a számlát pedig Brüsszel fizeti, közpénzből.
 • A baloldal és a Soros-hálózat legutóbbi együttműködésére példa, hogy a baloldali előválasztás informatikai hátterét a Soros György támogatta aHang biztosította.
Biznisz 2021-07-31 | 09:03

Továbbra is stabil 'BBB' Magyarország államadóssági besorolása a Fitch Ratingsnél

 • Megint nem lett igaza a károgóknak.
 • Az adósságminősítő eközben több uniós tagállam adósságállományát negatívra rontotta le.