Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon
 • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
 • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
 • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
 • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
 • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.

Németország továbbra is orosz LNG-t vásárol: az orosz cseppfolyósított földgáz továbbra is eljut a német fogyasztókhoz. Ez a Világgazdasági Intézet (IfW) megállapítása. A 23/24-es télen a gázellátás nehézségekbe ütközhet - figyelmeztet a ZDF.

A német kormány korábban kijelentette, hogy nélkülözni akarja az orosz gázt. Valójában viszont továbbra is folyik cseppfolyósított földgáz Oroszországból Németországba. Ez az IfW számításainak eredménye.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázt (LNG, folyékony földgáz) szállítóhajókkal hozzák Belgiumba. "Feltételezzük, hogy a Belgiumból származó LNG-importot közvetlenül Németországba továbbítják" - mondta Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) alelnöke.

Az európai importstatisztikákban ez a gáz Belgiumhoz van rendelve, de de facto ezek a szállítások Németországba érkeznek. Ez jelenleg valamivel kevesebb mint ötmilliárd köbmétert tesz ki évente. Ez a teljes németországi gázfogyasztás 5-6 százaléka - mondta Kooths.

Az orosz LNG-import olyan magasan, mint még soha

A Handelsblatt beszámolója szerint az Oroszországból származó európai LNG-behozatal minden idők legmagasabb szintjét érte el. 2021-hez képest az EU az Egyesült Királysággal együtt ötödével több cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, mint az ukrajnai háború kitörése előtt.

Az ICIS, az energiára szakosodott adatszolgáltató cég szerint az európai LNG-import 13 százaléka jelenleg Oroszországból származik. A fő fogyasztók Franciaország, Hollandia és Belgium. A Handelsblatt szerint idén eddig mintegy 27 milliárd euró áramolhatott az EU-tagállamokból és az Egyesült Királyságból Moszkvába orosz LNG-ért.

Kritikus lesz a gázellátás 2023/24 telén

Ami a gázellátást illeti, a Kieli Nemzetközi Gazdaságtani Intézet kutatása szerint ezen a télen nem várható gázhiány. Ennek ellenére viszonylag szűkös lesz az ellátás, mondja Stefan Kooths. A gázhiány elkerülése érdekében összesen 20 százalékos megtakarítást kellene elérnünk - fogalmaz.

A 2023/24-es télre vonatkozóan az IfW még kritikusabbnak látja a helyzetet. A gáztárolókat valószínűleg nem lehet majd újra teljesen feltölteni. Ez az időjárástól is függ. Ha az időjárás normális lesz, akkor nem lesznek tele, de ha jövőre ismét melegebb lesz a szokásosnál, akkor igen. De többet csak jövő szeptemberben fogunk tudni.

Kína tovább növelheti a gázkeresletet

Kooths szerint az LNG további és jövőbeli szállítása bizonyos kockázatot jelent, mert az Kínától is függ, mert az ország jelenleg a korlátozó Covid-politika felszámolásának kezdetén van. Ez azt jelenti, hogy Kína "gazdaságilag ismét erősebben beindulhat".

Ez a világpiacon a gáz iránti nagyobb kereslettel jár együtt, ami természetesen hatással van az árra. Sok megfigyelő ezért aggódik, hogy az LNG-beszerzés jövőre sem lesz könnyebb.

Szakértő: a német energiapolitika jelenleg nem túl célorientált

Kooths hiányosságokat lát a német energiapolitikában. "Amit jelenleg nagyon kis mértékben teszünk, ha egyáltalán teszünk, az a tengerentúli világnak való jelzés: további LNG-kapacitásokba történő beruházásokat tervezünk. Majd aztán hosszabb időn át vásárlunk." - mondja Stefan Kooths, a Világgazdasági Intézet alelnöke (IfW).

Németország eddig nem teremtett olyan keretfeltételeket, amelyek ezt ösztönöznék.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője álságos érvelésnek tartja, hogy az orosz gáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót.

Most akkor leválik-e Németország az orosz gázról, vagy sem?

Koskovics Zoltán: 2021-ben Németország földgázimportjának több, mint fele Oroszországból érkezett, míg az EU egésze 40 százalékban függött orosz beszállítóktól. A most napvilágot látott információ az LNG szállítások növekedéséről azokat a szakértői várakozásokat igazolja, melyek tavasszal arra figyelmeztettek, hogy Európa egésze - de különösen Németország - nem lesz képes lemondani az orosz energiáról.

A szankciós politika köré szőtt, ideológiai szempontból túlfűtött kommunikáció viszont azt eredményezi, hogy Berlinnek kiskapukat kell keresnie annak érdekében, hogy a kíváncsi szemek elől elrejtve fenn tudja tartani az együttműködést a Gazprommal. A jó hír azonban az, hogy a német vezetés nem hitte el saját üzeneteit, és hajlandó meghajolni a valóság szorító kényszere előtt. Ellenkező esetben az idei tél katasztrofális lett volna a német gazdaságra – és áttételesen az egész Unióra – nézve.


Az orosz gáz csak csővezetéken érkezve véráztatta gáz, tankereken behajózva azonban nincsen vele probléma?

Koskovics ZoltánA legnagyobb különbség a kétfajta földgáz között az, hogy az LNG jóval drágább, mint a vezetékeken érkező. A földgáz egyébként sem egy morális kategória, nem tud „demokratikus” lenni, vagy „autoriter”. Tud viszont drága vagy megfizethető lenni. Rendelkezésre állhat nagy mennyiségben, vagy lehet szűkös.

Az Európát jelenleg sújtó energiaválság közepette a pragmatikus válságkezelésre kell a hangsúlyt helyezni, nem az ideológiai vitákra. Toleranciából, liberalizmusból és befogadásból még senkinek sem sikerült áramot termelnie.

Ha Európa ilyen sok LNG-t vesz az oroszoktól, akkor miért vádolnak másokat azzal, hogy finanszírozzák az oroszok háborúját?

Koskovics Zoltán: Eleve álságos érvelés volt az, hogy az orosz földgáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót. Egyrészt, azt a Kreml az orosz büdzséből finanszírozza, melynek számos más – távolról sem jelentéktelen – bevételi forrása is van. Másrészt, miért pont az orosz fosszilis energia importőrei finanszírozzák a háborút? Az orosz alumínium vagy urán nyugati vásárlói miért nem bűnösek ebben?

A szankciós politika fenntartása persze megköveteli a hasonló kommunikációt, hiszen, ha a közvélemény a Nyugaton ráébredne, hogy az oroszokra kivetett "büntetőintézkedések" sokkal többet ártanak az európai családoknak és vállalkozásoknak, mint Vlagyimir Putyin pénztárcájának, akkor követelné azok ésszerű módosítását.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-17 | 19:34
Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

 • Ilyen nincs.
 • Bajnai Gordon, a nagytőke embere Jámbor Andrást, a kriptokommunista Mérce.hu egykori főszerkesztőjét, jelenleg városházi alkalmazottat támogatja az előválasztáson.
 • Köszönöm Bajnai Gordon támogatását az előválasztáson! - írta Jámbor a közösségi oldalán.
Biznisz 2021-07-09 | 20:28
Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

 • A Covid-világjárvány első hulláma mutatta meg, micsoda sérülékenységet okoz, ha sem maszkot, se fertőtlenítőszert, se gyógyszereket nem tudunk idehaza gyártani - ezt akarja kiküszöbölni a kormány sorozatos fejlesztésekkel.
 • Most már maszkokat, fertőtlenítőszereket- kendőket és a vírus elleni Favipiravirt is tudunk Magyarországon gyártani.
 • A következő állomás a debreceni vakcinagyár, ennek felépítéséről is döntött korábban a kormány.
Biznisz 2021-12-14 | 14:02
Mocsárosdűlő: a BENNFENTES megszerezte a titkos dokumentumot, ami alapján Karácsonyék beépítenék a hatalmas zöld területet

Mocsárosdűlő: a BENNFENTES megszerezte a titkos dokumentumot, ami alapján Karácsonyék beépítenék a hatalmas zöld területet

 • A Mocsárosdűlőről szóló beszélgetésrészlet volt az Anonymus-hanganyagok egyik legfontosabb része.
 • Ebben Barts J. Balázs a befektetőkkel azt veszi sorra, hogy a Mocsárosdűlőn milyen ingatlanfejlesztést tervez a Főváros, ami a helyi polgármesterrel is egyeztetve van, akivel megvan "a deal", és aki az egészet "szeretni fogja".
 • Karácsony az acsarkodó Szabó Tímeával végig hazudozott az ügyben, azt állítva, ők megmentenék a Mocsárosdűlőt a beépítéstől.
 • A dokumentum ismeretében vagy nem tudták, miről hazudoznak, vagy annyira gátlástalanok, hogy tudják ugyan, hogy mi az igazság, de akkor is szemrebbenés nélkül hazudnak.
 • A BENNFENTES megszerzett egy 2020-as hivatalos fővárosi dokumentumot, amelyben egyértelműen, látványterveken is látszik, hogy a Mocsárosdűlő egy jelentős részének beépítésével számolt a Főváros.
 • Portálunk korábban utánajárt az ingatlanfejlesztés volumenének az építőipari piacon, és a Vagyonkezelő vezetője által megálmodott 334 ezer négyzetméteres beépítés körülbelül 100 milliárd forint haszonnal kecsegtette a baloldal üzletembereit és oligarcháit.
Biznisz 2022-02-15 | 12:37
Soha nem volt még akkora gazdasági növekedés idehaza, mint 2021-ben

Soha nem volt még akkora gazdasági növekedés idehaza, mint 2021-ben

 • 7,1%-on áltt meg a mutató.
 • Ennyivel bővült a magyar gazdaság 2021-ben.
 • Ez a magyar gazdaságtörténet legmagasabb növekedése valaha.
 • Az ellenzék szerint közben Magyarországon minden tönkrement.
Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

 • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
 • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
 • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2021-08-05 | 12:39
Biznisz: ismét árat emeltek az oltóanyag-gyártók, a Bizottság továbbra is titkolózik

Biznisz: ismét árat emeltek az oltóanyag-gyártók, a Bizottság továbbra is titkolózik

 • Második alkalommal emel árat Európában a Pfizer-BIONTECH és a Moderna oltóanyaggyár, a Bizottság pedig fizet, mint a katonatiszt.
 • Sem a szerződéseket, sem az árképzést nem hajlandó nyilvánosságra hozni a máskor átláthatóságot követelő Bizottság.
 • Annak ellenére sem teszik ezt meg, hogy a beszerzésért felelős ciprusi Sztella Kirikiadisz biztos korrupciós botrányba keveredett korábban.