Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon
  • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
  • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
  • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
  • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
  • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.

Németország továbbra is orosz LNG-t vásárol: az orosz cseppfolyósított földgáz továbbra is eljut a német fogyasztókhoz. Ez a Világgazdasági Intézet (IfW) megállapítása. A 23/24-es télen a gázellátás nehézségekbe ütközhet - figyelmeztet a ZDF.

A német kormány korábban kijelentette, hogy nélkülözni akarja az orosz gázt. Valójában viszont továbbra is folyik cseppfolyósított földgáz Oroszországból Németországba. Ez az IfW számításainak eredménye.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázt (LNG, folyékony földgáz) szállítóhajókkal hozzák Belgiumba. "Feltételezzük, hogy a Belgiumból származó LNG-importot közvetlenül Németországba továbbítják" - mondta Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) alelnöke.

Az európai importstatisztikákban ez a gáz Belgiumhoz van rendelve, de de facto ezek a szállítások Németországba érkeznek. Ez jelenleg valamivel kevesebb mint ötmilliárd köbmétert tesz ki évente. Ez a teljes németországi gázfogyasztás 5-6 százaléka - mondta Kooths.

Az orosz LNG-import olyan magasan, mint még soha

A Handelsblatt beszámolója szerint az Oroszországból származó európai LNG-behozatal minden idők legmagasabb szintjét érte el. 2021-hez képest az EU az Egyesült Királysággal együtt ötödével több cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, mint az ukrajnai háború kitörése előtt.

Az ICIS, az energiára szakosodott adatszolgáltató cég szerint az európai LNG-import 13 százaléka jelenleg Oroszországból származik. A fő fogyasztók Franciaország, Hollandia és Belgium. A Handelsblatt szerint idén eddig mintegy 27 milliárd euró áramolhatott az EU-tagállamokból és az Egyesült Királyságból Moszkvába orosz LNG-ért.

Kritikus lesz a gázellátás 2023/24 telén

Ami a gázellátást illeti, a Kieli Nemzetközi Gazdaságtani Intézet kutatása szerint ezen a télen nem várható gázhiány. Ennek ellenére viszonylag szűkös lesz az ellátás, mondja Stefan Kooths. A gázhiány elkerülése érdekében összesen 20 százalékos megtakarítást kellene elérnünk - fogalmaz.

A 2023/24-es télre vonatkozóan az IfW még kritikusabbnak látja a helyzetet. A gáztárolókat valószínűleg nem lehet majd újra teljesen feltölteni. Ez az időjárástól is függ. Ha az időjárás normális lesz, akkor nem lesznek tele, de ha jövőre ismét melegebb lesz a szokásosnál, akkor igen. De többet csak jövő szeptemberben fogunk tudni.

Kína tovább növelheti a gázkeresletet

Kooths szerint az LNG további és jövőbeli szállítása bizonyos kockázatot jelent, mert az Kínától is függ, mert az ország jelenleg a korlátozó Covid-politika felszámolásának kezdetén van. Ez azt jelenti, hogy Kína "gazdaságilag ismét erősebben beindulhat".

Ez a világpiacon a gáz iránti nagyobb kereslettel jár együtt, ami természetesen hatással van az árra. Sok megfigyelő ezért aggódik, hogy az LNG-beszerzés jövőre sem lesz könnyebb.

Szakértő: a német energiapolitika jelenleg nem túl célorientált

Kooths hiányosságokat lát a német energiapolitikában. "Amit jelenleg nagyon kis mértékben teszünk, ha egyáltalán teszünk, az a tengerentúli világnak való jelzés: további LNG-kapacitásokba történő beruházásokat tervezünk. Majd aztán hosszabb időn át vásárlunk." - mondja Stefan Kooths, a Világgazdasági Intézet alelnöke (IfW).

Németország eddig nem teremtett olyan keretfeltételeket, amelyek ezt ösztönöznék.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője álságos érvelésnek tartja, hogy az orosz gáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót.

Most akkor leválik-e Németország az orosz gázról, vagy sem?

Koskovics Zoltán: 2021-ben Németország földgázimportjának több, mint fele Oroszországból érkezett, míg az EU egésze 40 százalékban függött orosz beszállítóktól. A most napvilágot látott információ az LNG szállítások növekedéséről azokat a szakértői várakozásokat igazolja, melyek tavasszal arra figyelmeztettek, hogy Európa egésze - de különösen Németország - nem lesz képes lemondani az orosz energiáról.

A szankciós politika köré szőtt, ideológiai szempontból túlfűtött kommunikáció viszont azt eredményezi, hogy Berlinnek kiskapukat kell keresnie annak érdekében, hogy a kíváncsi szemek elől elrejtve fenn tudja tartani az együttműködést a Gazprommal. A jó hír azonban az, hogy a német vezetés nem hitte el saját üzeneteit, és hajlandó meghajolni a valóság szorító kényszere előtt. Ellenkező esetben az idei tél katasztrofális lett volna a német gazdaságra – és áttételesen az egész Unióra – nézve.


Az orosz gáz csak csővezetéken érkezve véráztatta gáz, tankereken behajózva azonban nincsen vele probléma?

Koskovics ZoltánA legnagyobb különbség a kétfajta földgáz között az, hogy az LNG jóval drágább, mint a vezetékeken érkező. A földgáz egyébként sem egy morális kategória, nem tud „demokratikus” lenni, vagy „autoriter”. Tud viszont drága vagy megfizethető lenni. Rendelkezésre állhat nagy mennyiségben, vagy lehet szűkös.

Az Európát jelenleg sújtó energiaválság közepette a pragmatikus válságkezelésre kell a hangsúlyt helyezni, nem az ideológiai vitákra. Toleranciából, liberalizmusból és befogadásból még senkinek sem sikerült áramot termelnie.

Ha Európa ilyen sok LNG-t vesz az oroszoktól, akkor miért vádolnak másokat azzal, hogy finanszírozzák az oroszok háborúját?

Koskovics Zoltán: Eleve álságos érvelés volt az, hogy az orosz földgáz importőrei pénzzel támogatták volna az orosz inváziót. Egyrészt, azt a Kreml az orosz büdzséből finanszírozza, melynek számos más – távolról sem jelentéktelen – bevételi forrása is van. Másrészt, miért pont az orosz fosszilis energia importőrei finanszírozzák a háborút? Az orosz alumínium vagy urán nyugati vásárlói miért nem bűnösek ebben?

A szankciós politika fenntartása persze megköveteli a hasonló kommunikációt, hiszen, ha a közvélemény a Nyugaton ráébredne, hogy az oroszokra kivetett "büntetőintézkedések" sokkal többet ártanak az európai családoknak és vállalkozásoknak, mint Vlagyimir Putyin pénztárcájának, akkor követelné azok ésszerű módosítását.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2023-12-23 | 14:28
"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

  • Kezdetben úgy szólt a mese, az orosz-ukrán háború a szabadságért, a demokráciáért és a nyugati értékekért vívott csata.
  • Később egyre több jel utalt arra, hogy a Nyugat nem csupán az elvont értékeiért harcol Ukrajna támogatásával és felfegyverzésével.
  • 2014-ben olyan kormány állt fel a Majdan után, ahol a tagok felének nem volt ukrán állampolgársága, azt csak később vette fel.
  • Már akkor érkeztek hírek a jegybanki aranytartalék közel felének gyors értékesítéséről, az ukrán energetikai cégek privatizációjáról, az ukrán palagáz nyugati, koncessziós kitermeléséről.
  • Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna a földkincsének jelentős részét is értékesítette nyugati cégeknek, lengyel és német kutatóintézetek számításai alapján összesen 3,5 millió hektárt.
  • 11 hónappal ezelőtt a BENNFENTES a NEWSWEEK alapján közölte: a háború az ukrán titánkészletért is folyik.
  • Most egy német, honvédelmi és külügyi kérdésekkel foglalkozó képviselő szólta el magát a német közszolgálati ARD televízióban.
  • Szerinte Európa [Németország] nem mondhat le a donyecki és a luhanszki lítiumról, ezért a német népnek támogatnia kell a német politikusokat, hogy még több támogatást adhassanak, mert "teljesen más célok állnak a háttérben".
  • Szükségünk van "saját" lelőhelyekre - fogalmazott.
  • Ugyanez a képviselő erőteljesen ösztönzi és támogatja, hogy a hadrafogható ukrán menekült férfiakat zsuppolják végre haza, harcolni.
Biznisz 2021-11-04 | 11:54
Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

  • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
  • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
  • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.
Biznisz 2022-02-15 | 12:37
Soha nem volt még akkora gazdasági növekedés idehaza, mint 2021-ben

Soha nem volt még akkora gazdasági növekedés idehaza, mint 2021-ben

  • 7,1%-on áltt meg a mutató.
  • Ennyivel bővült a magyar gazdaság 2021-ben.
  • Ez a magyar gazdaságtörténet legmagasabb növekedése valaha.
  • Az ellenzék szerint közben Magyarországon minden tönkrement.
Biznisz 2023-06-30 | 10:07
Igazi spekulánsok: off-shore paradicsomban, a Kajmán-szigeteken fialtatja pénzét a Soros-birodalom

Igazi spekulánsok: off-shore paradicsomban, a Kajmán-szigeteken fialtatja pénzét a Soros-birodalom

  • Soros György nagylelkűen adományoz olyan szervezeteknek, amelyek elvileg egy igazságosabb, zöldebb és legfőképpen átláthatóbb világért dolgoznak.
  • A Nyílt Társadalom Alapítványok, és számos, Soros által finanszírozott civil szervezet a nyitott, egyenlő és átlátható társadalom hívei. Ezért erőteljesen kritizálják azokat az adóstruktúrákat, amelyekkel a gazdagok elrejtik vagyonukat a szemek elől.
  • Hogy Soros birodalma maga is offshore konstrukciókat használ, ellentmondani látszik ennek a küldetésnek.
  • Mert az amerikai-magyar hedge fund menedzser maga is a lehető legjobban elrejti pénzügyeit az érdeklődő tekintetek, de az adóhatóságok szeme elől is.
  • Soros György Brüsszelben is fenntart egy alapítványi hálózatot a Nyílt Társadalom Alapítványok gesztorálásával, amely a progresszív célokat követő 'civil' szervezetek egyik fő támogatója.
  • Az Európai Átláthatósági Nyilvántartás szerint 2021-ben több mint 20 millió euró áramlott Soros alapítványaiból a befolyást gyakorolni kívánó civil szervezetekhez, többek között az Európai Bizottságon keresztül.
  • Soros fedezeti alapkezelőként halmozta fel vagyonát, ellentmondásos adóstruktúrákat használva.
  • Úgy tűnik, ezt a formulát alkalmazza a Nyílt Társadalom Alapítványok esetében is.
  • A Kajmán-szigetekről olyan befektetéseket eszközöl, amelyeknek a hozama az alapítványai javát szolgálja.
  • Hogy mibe fektet Soros? Ezzel a konstrukcióval ez teljesen tisztázatlan marad.
  • Miközben magyarországi 'civil' szervezetei és médiái is a totális átláthatóságot követelik, a milliárdos spekuláns vagyonáról, adókerülő praktikáiról sosem ejtenek szót.
  • Tulajdonképpen ezzel a kajmán-szigeteki konstrukcióval a magyarországi szervezetei off-shore, adócsalt forrásokból tartják fenn magukat.
  • Kérdés, milyen jogalapja van a magyarországi Soros-médiának és Soros NGO-inak a magyar kormányon számon kérni az átláthatóságot.
  • Miközben adócsalt pénzekből élnek.
Biznisz 2021-11-07 | 12:02
Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

  • Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha Karácsonyék nem a város vezetői lennének, hanem a felszámolóbiztosai.
  • A PestiSrácok szúrta ki, hogy tízmilliárdos értéken árul fővárosi tulajdonú ingatlanokat a Karácsony Gergely vezette hivatal.
  • A hírek alapján a Városháza épületét is eladnák 40 milliárdért.
  • Karácsony korábbi mentora, Horn Gábor meg is üzente, hogy ő pártolja az eladást, majd egyértelműen Karácsonyra utalva kijelentette, nem kell folyton beszarni.
Biznisz 2021-09-13 | 10:42
Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

  • Eligazította Karácsony Gergely Főpolgármestert Bajnai Gordon egykori kormányfő.
  • A Főpolgármester vigyorogva hallgatja az ukázt és nagyokat bólogat.
  • Ennyi a szerep, amit rá osztottak.
  • Bajnai arról biztosítja Karácsonyt, hogy őt támogatja az előválasztáson.
  • Ismerve azokat a pletykákat, hány tízmillió forintot éget el Karácsony kampányára a bukott kormányfő, ez a támogatás nem véletlen.
Biznisz 2021-09-06 | 14:30
Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

  • Közel 2%-ot erősödött a dollárral szemben, ez a világ egyetlen devizájánk sem sikerült augusztusban.