A baloldali oligarcha aznap délelőtt tett hűségesküt a baloldalnak, hogy délután az ügyészség megvádolta kenőpénzek elfogadásával

A baloldali oligarcha aznap délelőtt tett hűségesküt a baloldalnak, hogy délután az ügyészség megvádolta kenőpénzek elfogadásával
  • A tegnapi nap bejelentései értelmében érthetővé válik, miért volt fontos Bige László baloldali oligarchának, hogy kinyilvánítsa: bármit kész megadni akár Dobrev Klátának, akár Márki-Zay Péternek.
  • Bige László délelőtt ajánlkozott fel az ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek, délután pedig kijött az ügyészség közelménye: a vádhatóság kétmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolja a baloldali oligarchát.
  • Feltehetően előre értesült arról, megvádolja az ügyészég, így a baloldalt feltétlenül támogató nyilatkozatával elévágott a bejelentésnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hűtlen kezelés bűntettével vádol egy nagyvállalkozót és öt munkatársát, akik két milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető – derül ki az ügyészség október 11-i sajtóközleményéből.

A vád szerint Bige László cégcsoportjának egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó gyártói előírásoknak. A vádiratra hivatkozó közlemény alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy Bige László oligarcha és társai ellen emeltek vádat.

Bige nemrég egy nagymintás, vélhetően több tízmillió forintba kerülő közvélemény-kutatást finanszírozott a baloldalnak, illetve később kijelentette, hogy kész a továbbiakban bármelyik baloldali miniszterelnök-jelöltet támogatni.

Mivel egy hasonló jellegű bűncselekmény miatt Bige ellen korábban már vádat emeltek, ezért az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse az ügyeket és egy eljárásban bírálja el.

A vádirat lényege szerint Bige László egy cégcsoportot (Bige Holding Kft.-szerk.) vezet, melynek egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt (műtrágyát-szerk.), egy másik cége pedig ezek értékesítésével foglalkozik. Bige négy társa a beosztottja volt a gyártóüzemben, míg az ötödik társa vezette a kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot. A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt.

A vállalkozó utasítására az ilyen termékeket a többi vádlott bevonásával leértékelték a gyárban, azonban az értékcsökkentnek nyilvánított termékek értékét a ténylegesnél jóval alacsonyabb összegben határozták meg, az önköltségi ár alatt – áll a vádiratban. Az irreálisan leértékelt terméket Bige László által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési értékhez képest.

A vádirat alapján 2011-2016. években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki aa cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnámként legalább tizenötezer forintot készpénzben. Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át.

Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a Bige cégcsoportjához tartozó két gazdasági társasággal szemben, illetve a vagyonelkobzás biztosítására a nyomozási bíró zár alá vett az eljárás során több, nagy értékű ingatlant is. Bige Lászlóra börtönbüntetést és közügyektől eltiltást, valamint a vesztegetési pénzre és a karórára elkobzás általi pénzbüntetést kér az ügyészség.

A 24.hu értesülései szerint  Bige László tagadja bűnösségét. A vállalkozó ellen már folyik egyéb iránt egy büntetőeljárás hasonló bűncselekmény miatt, ahol szintén letöltendő büntetést kértek, így az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse a két ügyet és egy eljárásban bírálja el azokat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-06-01 | 10:18
2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

  • A BENNFENTES utánajár a 2020-as nagy teszt- és maszkmutyinak - V. rész.
  • A Főváros Soros György 1,5 millió dolláros tavaszi, és 1,7 millió dolláros téli "adományát" költötte maszkokra és tesztekre.
  • Budapest ezt az összeget további 500 millió forinttal egészítette ki.
  • A három érintett cég mind kötődik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökökhöz.
  • Hivatalos beszámolóik szerint a Corden, a Diagon és a Kelen Kórház Kft. is nagyon jó évet zárt 2020-ban.
Biznisz 2021-07-28 | 16:32
100 000 emberrel többen dolgoznak mint egy éve, de a baloldal adót akar emelni

100 000 emberrel többen dolgoznak mint egy éve, de a baloldal adót akar emelni

  • Karácsony jelentette be, hogy progresszív, azaz többkulcsos adót terveznek bevezetni.
  • Márpedig ez biztosan lerombolná a remek foglalkoztatottsági adatokat, és kirabolná a munkabérből élőket.
  • A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek köszönhetően a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most.
Biznisz 2021-12-14 | 14:02
Mocsárosdűlő: a BENNFENTES megszerezte a titkos dokumentumot, ami alapján Karácsonyék beépítenék a hatalmas zöld területet

Mocsárosdűlő: a BENNFENTES megszerezte a titkos dokumentumot, ami alapján Karácsonyék beépítenék a hatalmas zöld területet

  • A Mocsárosdűlőről szóló beszélgetésrészlet volt az Anonymus-hanganyagok egyik legfontosabb része.
  • Ebben Barts J. Balázs a befektetőkkel azt veszi sorra, hogy a Mocsárosdűlőn milyen ingatlanfejlesztést tervez a Főváros, ami a helyi polgármesterrel is egyeztetve van, akivel megvan "a deal", és aki az egészet "szeretni fogja".
  • Karácsony az acsarkodó Szabó Tímeával végig hazudozott az ügyben, azt állítva, ők megmentenék a Mocsárosdűlőt a beépítéstől.
  • A dokumentum ismeretében vagy nem tudták, miről hazudoznak, vagy annyira gátlástalanok, hogy tudják ugyan, hogy mi az igazság, de akkor is szemrebbenés nélkül hazudnak.
  • A BENNFENTES megszerzett egy 2020-as hivatalos fővárosi dokumentumot, amelyben egyértelműen, látványterveken is látszik, hogy a Mocsárosdűlő egy jelentős részének beépítésével számolt a Főváros.
  • Portálunk korábban utánajárt az ingatlanfejlesztés volumenének az építőipari piacon, és a Vagyonkezelő vezetője által megálmodott 334 ezer négyzetméteres beépítés körülbelül 100 milliárd forint haszonnal kecsegtette a baloldal üzletembereit és oligarcháit.
Biznisz 2022-10-27 | 16:56
Kijev havi 500 millió dollárt vár a németektől

Kijev havi 500 millió dollárt vár a németektől

  • Ukrajna nagy összegű hozzájárulást sürget Németországtól az állam háborús finanszírozásához.
  • "Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt (2,03 milliárd euró) remélünk" - mondta Zelenszkij gazdasági tanácsadója.
Biznisz 2023-12-23 | 14:28
"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

  • Kezdetben úgy szólt a mese, az orosz-ukrán háború a szabadságért, a demokráciáért és a nyugati értékekért vívott csata.
  • Később egyre több jel utalt arra, hogy a Nyugat nem csupán az elvont értékeiért harcol Ukrajna támogatásával és felfegyverzésével.
  • 2014-ben olyan kormány állt fel a Majdan után, ahol a tagok felének nem volt ukrán állampolgársága, azt csak később vette fel.
  • Már akkor érkeztek hírek a jegybanki aranytartalék közel felének gyors értékesítéséről, az ukrán energetikai cégek privatizációjáról, az ukrán palagáz nyugati, koncessziós kitermeléséről.
  • Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna a földkincsének jelentős részét is értékesítette nyugati cégeknek, lengyel és német kutatóintézetek számításai alapján összesen 3,5 millió hektárt.
  • 11 hónappal ezelőtt a BENNFENTES a NEWSWEEK alapján közölte: a háború az ukrán titánkészletért is folyik.
  • Most egy német, honvédelmi és külügyi kérdésekkel foglalkozó képviselő szólta el magát a német közszolgálati ARD televízióban.
  • Szerinte Európa [Németország] nem mondhat le a donyecki és a luhanszki lítiumról, ezért a német népnek támogatnia kell a német politikusokat, hogy még több támogatást adhassanak, mert "teljesen más célok állnak a háttérben".
  • Szükségünk van "saját" lelőhelyekre - fogalmazott.
  • Ugyanez a képviselő erőteljesen ösztönzi és támogatja, hogy a hadrafogható ukrán menekült férfiakat zsuppolják végre haza, harcolni.
Biznisz 2021-07-15 | 20:18
A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

  • A felállás a következő: jelentős adófizetői pénzekkel támogatták meg a Moderna vakcinafejlesztését, akik cserébe jelentős áron üzleteltek a dózisokkal.
  • Aztán az ebből keletkező profitok után bőven átlagon alul adóznak és nem is feltétlen ott, ahol zsebre vágták az állami támogatásokat.
  • Becslések szerint a Moderna összesen a bevételei 44 százalékát tudja megtartani az adóparadicsomokba való bejegyzésnek köszönhetően, amely 8 milliárd dollárt teszi ki a cég 2021-re várt 18.4 milliárdos bevételeiből.