Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig
 • Kicsit drága mulatság volt a gyilkost eltartania az osztrákoknak.
 • Egy 13 éves kislány kábítottak el, erőszakoltak és fojtottak meg közösen 16 és 18 éves afgánok Bácsben.

Gyilkosság gyanúsítottja a Leonie-ügyben: közös lakás plusz 56 958 euró szociális juttatás - írja az EXXPRESS.

A 18 éves afgán, aki állítólag meggyilkolta a 13 éves Leonie-t, egy bécsi önkormányzati lakásban élt - és szociális juttatásokat vett fel, összesen 56 989 eurót. Annak ellenére megtartotta a lakást, hogy rengeteg büntetése miatt már elvesztette a "kiegészítő védelemre jogosult személy" státuszát. Emlékeztetőül: a november 2-án négy embert meggyilkoló terrorista Kujtim F. is Bécs egyik szociális bérlakásában lakott.

A jó hírnév nem előfeltétele a bécsi önkormányzati lakás megszerzésének, de az egyértelmű tartózkodási státusz igen. De arra a 18 éves afgánra, aki 16 éves barátjával együtt állítólag elkábította, szexuálisan zaklatta és megfojtotta a 13 éves Leonie-t, a jelek szerint különleges szabályok vonatkoztak. Nem elég, hogy már büntetett előéletű volt, amikor beköltözött egy önkormányzati lakásba, nem lett volna szabad Ausztriában tartózkodnia már ebben az időben.

A 18 éves fiatalembernek már tizenegy rendőrségi feljelentés és három börtönbüntetés volt a háta mögött - többek között kábítószer-kereskedelem, veszélyes fenyegetés és rablás miatt. A "kiegészítő védelemre jogosult személy" státuszát 2019 októberében vonták vissza büntetett előélete miatt. A hatéves beutazási tilalommal együtt járó visszatoloncolási határozatot azonban nem az követte, hogy visszatérjen Afganisztánba, hanem az, hogy beköltözzön a bécsi önkormányzati épületbe.

Az osztrákok mellett az uniós polgárok és a megfelelő tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok is lakhatnak önkormányzati lakásokban - és az elismert menekültek is. Csakhogy a 18 éves afgán 2019 szeptembere óta már nem volt elismert menekült. Ahhoz, hogy oda beköltözhessen valaki, legalább 17 évesnek kell lennie, és ezt a kort a feltételezett gyilkos - saját bevallása szerint - csak 2020-ban érhette el.

Tavaly derült ki, hogy a négyszeres gyilkos és iszlamista terrorista Kujtim F. is egy Bécs városának tulajdonában lévő szociális lakásban lakott. Az osztrákok már akkor is értetlenül álltak, hogy ez hogyan lehetséges.

2015-ben Michael Ludwig bejelentette, hogy előnyben részesíti azokat, akik már régóta Bécsben vannak

Bécs polgármestere, Michael Ludwig (SPÖ) már 2015-ben bejelentette az önkormányzati épületekbe való bejutás szigorúbb szabályait - akkor még Bécs lakásügyekért felelős városi tanácsosa volt. Előnyben kell részesíteni azokat, akik már hosszú ideje Bécsben élnek - mondta. Az alapvető szabályok azonban azóta sem változtak.

Ahhoz, hogy beköltözhessen egy bécsi önkormányzati lakásba, lakásjegyet kell váltania, majd felkerül a várólistára, és várnia kell, amíg szabaddá válik egy lakás. 2017 elején mintegy 24 000 ember szerepelt ezen a várólistán. 2020-ra a lista 11 100 főre zsugorodott.

Bécsben az afgánok havonta 863 euró szociális juttatást kaptak - többet, mint bármely más tartományban

Az, hogy az afgán elsősorban Bécs környékén lógott, nem meglepő. Itt a "kiegészítő védelemben részesülők" havonta 863 eurót kapnak - többet, mint bármely más tartományban. Ehhez képest Alsó-Ausztriában, Burgenlandban, Stájerországban és Salzburgban havi 320-365 eurót kapnak. Csak Karintiában számíthatnak hasonlóan magas, havi 844 eurós juttatásra a védelemben részesülők.

Minden egyes "kiegészítő védelemben részesülő" bécsi lakos így évente 10 356 eurójába kerül az adófizetőknek. Azok pedig, akik öt és fél éven keresztül részesültek a minimáljövedelem rendszeréből, mint például a 18 éves afgán, azóta 56 958 eurójába kerültek az adófizető osztrákoknak. Igaz, valószínűleg nem ez volt az afgán állampolgár egyetlen bevételi forrása. Végül is ő is foglalkozott drogokkal.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-25 | 21:05
A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

 • Bajor belügyminiszter: az elkövetős ismert volt a rendőrség előtt.
 • Korábban kényszergyógykezelték a pszichiátrián.
 • Olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a 3 vagy 4 intenzíves ellátott nem biztos, hogy túléli.
 • Az elkövető valószínűleg véletlenül választotta ki az áldozatatit, elsősorban nőket, mondta.
Kül 2021-05-15 | 22:12
BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

 • Miközben Izraelben öt napja bombák repkednek, Németországban mozgósítanak az Izrael-gyűlölők.
 • A demonstrációkon azt kiabálják, "szaros zsidók", zsinagógákat támadnak meg, és izraeli zászlókat gyújtanak fel.
 • Szombaton országszerte összegyűltek a demonstrálók és Izrael ellen tüntettek.

 

Kül 2021-06-08 | 12:21
Kurz az osztrák vagyonkezelő elnökének: "Úgyis mindent megkapsz, amit akarsz" - kedden reggel a vagyonkezelő elnöke lemondott tisztségéről

Kurz az osztrák vagyonkezelő elnökének: "Úgyis mindent megkapsz, amit akarsz" - kedden reggel a vagyonkezelő elnöke lemondott tisztségéről

 • Az Ibiza-gate, és a szerencsejáték-ipari mogul kaszinókoncessziója újfent rámutattak az osztrák politika korrupt működésmódjára.
 • Legújabban az borzolja a kedélyeket, hogy Kurz és bizalmasainak mobilis csevegései kiszivárogtak.
 • A két bizalmas egyike az állami vagyonkezelő holding ma lemondott elnöke, a másikuk az osztrák pénzügyminiszter.
 • Kurzot opportunista hatalomgyakorlása miatt Mini-Metternichnek becézi a német és az osztrák sajtó.
Kül 2021-06-05 | 17:11
Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

 • Pénteken 2016 óta nem látott erőszakos cselekmények történtek Calaisban, a dzsungelnek nevezett migránstáborban.
 • A legalább 650 migráns lakta tábor lakóiból 300 vascsövekkel felszerelkezve támadtak rá a rendőrökre, hetet megsebesítve.