Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat
 • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
 • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
 • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
 • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.

Olcsó ártalmatlanítás: Spahn több millió használhatatlan maszkot akart szétosztani hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek - tudósít az epochtimes.

A felháborodás keltette vihar jelenleg Jens Spahnra zúdul. Egy belső dokumentumból kiderül, hogy az egészségügyi miniszter több millió felesleges maszkot úgy akart "eltüntetni", hogy rászorulóknak adományozza őket.

A Jens Spahn (CDU) német egészségügyi miniszter körüli legújabb botrány ismét megdöbbenést keltett. Belső dokumentumok szerint Spahn minisztériuma több százmillió használhatatlan maszkot akart szétosztani hajléktalanoknak, Hartz IV-ben részesülőknek [egyfajta segély Németországban] és fogyatékkal élőknek. Spahnt tervét azonban az SPD vezette munkaügyi minisztérium visszautasított. A lakosság és a politikusok egyaránt megdöbbentek, és következményeket követelnek.

A 2020 tavaszán Kínából rendelt maszkok többnyire használhatatlannak bizonyultak. Az EU-ban nem hagyták jóvá a használatukat, és előbb tesztelni kellett volna őket. A Jens Spahn vezette szövetségi egészségügyi minisztérium azonban a TÜV Norddal együtt úgy döntött, hogy jelentősen lerövidíti a vizsgálati eljárást.

Ez, valamint az a tény, hogy Spahn és kollégái mindenáron az emberekhez akarták juttatni a maszkokat, heves vitához vezetett a szövetségi egészségügyi minisztérium és az SPD vezette munkaügyi minisztérium között.

A szövetségi egészségügyi minisztériumnak időközben többször is szándékában állt, hogy a maszkokat hajléktalanoknak, fogyatékkal élőknek vagy Hartz IV-ellátásban részesülőknek ossza ki. Ez a Der Spiegel rendelkezésére álló belső dokumentumokból derült ki. A védőmaszkok biztonságáért felelős munkaügyi minisztérium azonban elutasította ezt az elképzelést.

Glöckner: "A fogyatékkal élők nem kísérleti nyulak"

A Spiegel leleplező jelentése után a politikusok döbbenten reagáltak. A "Focus-Online" szerint Angelika Glöckner, az SPD fogyatékosságügyi frakciójának szóvivője Spahn kezdeményezése után azt mondta: "A fogyatékkal élők nem kísérleti nyulak". Azt mondta, hogy "megdöbbentő és sokkoló", ami a szövetségi egészségügyi minisztériumban történik.

Spahn sok hibát követett el a világjárvány során, "de ahelyett, hogy ezt beismerné, megpróbálja eltussolni azokat". Glöckner követeli, hogy a CDU/CSU vonja le a konzekvenciákat az egészségügyi minisztériumban és Spahnnal kapcsolatbanI "Ez így nem mehet tovább."

Maria Klein-Schmeink, a zöldek frakciójának képviselője szintén megdöbbenésének adott hangot, és a Focus szerint "cinikus hozzáállásról" beszélt, amely összeegyeztethetetlen az egészségügyi miniszteri tisztséggel. "Ez azt jelentené, hogy az egészségügyi minisztérium a társadalom leggyengébbjeit használja fel arra, hogy elfedje saját hibáit a maszkbeszerzésben" - fejezte ki nemtetszését.

Lars Klingbeil, az SPD főtitkára a Twitteren kommentálta a leleplezést, és azt írta: "Ez igazán arcátlan és tisztességtelen".

Más Twitter-felhasználók is így látják. A platformon percről percre érkeznek a miniszter lemondását követelő felhívások. A #spahnruecktritt hashtag volt az első az üzenetküldő szolgálat trendjei között szombat este. Az egyik felhasználó ezt írta: "Így érez ezekkel az emberekkel kapcsolatban. Szörnyű."

Annak érdekében, hogy "megszabaduljunk" a jelenleg is több mint egymilliárd eurónak megfelelő értékű, használhatatlan maszkok problémájától, az árukat a Nemzeti Egészségügyi Tartalékban kell tárolni, majd a lejárati idő lejártával meg kell semmisíteni. A munkaügyi minisztérium belső feljegyzése szerint a polgároknak történő szétosztás "csak kivételes esetekben jöhet szóba".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-22 | 12:01
A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

 • A 35 000 forintos áramár nem a lakossági ár, hanem a német importár.
 • Magyarországon átlagosan 37,76 forint volt 2021-ben a lakossági áramár kilowattóránként a nappali időszakban.
 • Németországban azonban a lakossági áramár májusban elérte a 111,65 Ft-ot kilowattóránként, azaz megawattóránként a 111 650 forintot.
 • Az elképesztő német árak mögött az Energiawende áll, vagyis az, hogy Németország Fukusima után fokozatosan leállítja atomerőműveit majd a zöld fordulat miatt a lignittüzelésű erőműveit is, ezért már most jelentős importra szorul.
 • Az Energiawende arra bizonyíték, miért nem szabad ideologikus atomenergia-ellenességből belenyúlni egy olyan komplex rendszerbe, mint az eleketromosenergia-termelés és áramtovábbítás.
Kül 2021-07-02 | 14:49
Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

 • 16 jobboldali párt által aláírt közös nyilatkozatot értékeli így az osztrák lap.
Kül 2021-07-05 | 15:31
Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

 • Örökbefogadta az afgánt, akit most azzal gyanúsítanak, megölte az eurómilliókért.
Kül 2021-06-22 | 20:31
Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

 • Egy újabb bukott állam Észak-Afrikában semmi jót nem ígér migrációs szempontból.
 • Így is csónakos migránsok tömegei indulnak meg naponta Libanonól és Tunéziából az olasz Lampedusa felé.
Kül 2021-05-15 | 15:20
Horvátország továbbra is zárva tart

Horvátország továbbra is zárva tart

 • Bár sokan nyitásra számítottak, május 31-ig meghosszabbították a korlátozásokat Horvátországban.
 • Horvátországban nem oltanak keleti vakcinákkal, csak európai uniós beszerzésűekkel. Átoltottságuk alig több, mint a magyar fele, és az Európai Unió átlagát sem érik el.
Kül 2021-07-05 | 15:00
FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

 • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
 • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
 • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
 • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.