Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat
  • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
  • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
  • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
  • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.

Olcsó ártalmatlanítás: Spahn több millió használhatatlan maszkot akart szétosztani hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek - tudósít az epochtimes.

A felháborodás keltette vihar jelenleg Jens Spahnra zúdul. Egy belső dokumentumból kiderül, hogy az egészségügyi miniszter több millió felesleges maszkot úgy akart "eltüntetni", hogy rászorulóknak adományozza őket.

A Jens Spahn (CDU) német egészségügyi miniszter körüli legújabb botrány ismét megdöbbenést keltett. Belső dokumentumok szerint Spahn minisztériuma több százmillió használhatatlan maszkot akart szétosztani hajléktalanoknak, Hartz IV-ben részesülőknek [egyfajta segély Németországban] és fogyatékkal élőknek. Spahnt tervét azonban az SPD vezette munkaügyi minisztérium visszautasított. A lakosság és a politikusok egyaránt megdöbbentek, és következményeket követelnek.

A 2020 tavaszán Kínából rendelt maszkok többnyire használhatatlannak bizonyultak. Az EU-ban nem hagyták jóvá a használatukat, és előbb tesztelni kellett volna őket. A Jens Spahn vezette szövetségi egészségügyi minisztérium azonban a TÜV Norddal együtt úgy döntött, hogy jelentősen lerövidíti a vizsgálati eljárást.

Ez, valamint az a tény, hogy Spahn és kollégái mindenáron az emberekhez akarták juttatni a maszkokat, heves vitához vezetett a szövetségi egészségügyi minisztérium és az SPD vezette munkaügyi minisztérium között.

A szövetségi egészségügyi minisztériumnak időközben többször is szándékában állt, hogy a maszkokat hajléktalanoknak, fogyatékkal élőknek vagy Hartz IV-ellátásban részesülőknek ossza ki. Ez a Der Spiegel rendelkezésére álló belső dokumentumokból derült ki. A védőmaszkok biztonságáért felelős munkaügyi minisztérium azonban elutasította ezt az elképzelést.

Glöckner: "A fogyatékkal élők nem kísérleti nyulak"

A Spiegel leleplező jelentése után a politikusok döbbenten reagáltak. A "Focus-Online" szerint Angelika Glöckner, az SPD fogyatékosságügyi frakciójának szóvivője Spahn kezdeményezése után azt mondta: "A fogyatékkal élők nem kísérleti nyulak". Azt mondta, hogy "megdöbbentő és sokkoló", ami a szövetségi egészségügyi minisztériumban történik.

Spahn sok hibát követett el a világjárvány során, "de ahelyett, hogy ezt beismerné, megpróbálja eltussolni azokat". Glöckner követeli, hogy a CDU/CSU vonja le a konzekvenciákat az egészségügyi minisztériumban és Spahnnal kapcsolatbanI "Ez így nem mehet tovább."

Maria Klein-Schmeink, a zöldek frakciójának képviselője szintén megdöbbenésének adott hangot, és a Focus szerint "cinikus hozzáállásról" beszélt, amely összeegyeztethetetlen az egészségügyi miniszteri tisztséggel. "Ez azt jelentené, hogy az egészségügyi minisztérium a társadalom leggyengébbjeit használja fel arra, hogy elfedje saját hibáit a maszkbeszerzésben" - fejezte ki nemtetszését.

Lars Klingbeil, az SPD főtitkára a Twitteren kommentálta a leleplezést, és azt írta: "Ez igazán arcátlan és tisztességtelen".

Más Twitter-felhasználók is így látják. A platformon percről percre érkeznek a miniszter lemondását követelő felhívások. A #spahnruecktritt hashtag volt az első az üzenetküldő szolgálat trendjei között szombat este. Az egyik felhasználó ezt írta: "Így érez ezekkel az emberekkel kapcsolatban. Szörnyű."

Annak érdekében, hogy "megszabaduljunk" a jelenleg is több mint egymilliárd eurónak megfelelő értékű, használhatatlan maszkok problémájától, az árukat a Nemzeti Egészségügyi Tartalékban kell tárolni, majd a lejárati idő lejártával meg kell semmisíteni. A munkaügyi minisztérium belső feljegyzése szerint a polgároknak történő szétosztás "csak kivételes esetekben jöhet szóba".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-01 | 08:30
Élő egyenesben, kamera előtt hugyozott a kanadai liberális képviselő, miközben parlamenti konferenciahívásban volt

Élő egyenesben, kamera előtt hugyozott a kanadai liberális képviselő, miközben parlamenti konferenciahívásban volt

  • Másodjára fordult vele elő, hogy "véletlenül" meztelen volt, miközben parlamenti konferenciahívásban vett részt.
Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

  • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
  • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
  • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-06-02 | 15:21
Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

  • Az ANAF egyes munkatársai 28,1 millió lejjel károsították meg 2020-ban az államkasszát - tudósít a Maszol.ro portál.
  • Ez mai árfolyamon számolva 1,973,639,458 forint.
  • A 2020-as lopásokhoz mérten 450%-kal nőtt az adóellenőrök által az állam kárára elkövetett törvénysértések összértéke.
Kül 2021-08-10 | 14:38
6 uniós állam kéri: ne függesszék fel a kitoloncolásokat Afganisztánba

6 uniós állam kéri: ne függesszék fel a kitoloncolásokat Afganisztánba

  • Ausztria, Németország, Görögország, Hollandia, Belgium, Dánia írt közös levelet az Európai Bizottságnak.
  • Az Afganisztánban egyre súlyosbodó erőszak ellenére se függesszék fel azoknak az afgánoknak a hazatoloncolását, akiknek elutasították a menedékkérelmét – kérte hat uniós ország.
  • Ha leállítanánk a visszatoloncolásokat, az rossz üzenetet közvetítene és még több afgánt ösztönözne arra, hogy az EU-ba induljon – írták a belügyminiszterek.
Kül 2021-05-19 | 08:18

Óriási gyermekpornó-ellenes razzia zajlik Berlinben - 250 rendőr tart házkutatást 43 lakásban és egyéb helyiségben, 42 gyanúsított érintett

  • Szerda reggel hatalmas gyermekpornó-ellenes razzia kezdődött Berlinben.
  • 43 lakás- és egyéb helyiség átvizsgálásáról szólnak a hírek.
  • A berlini rendőrség 250 rendőrének bevonásával folyik a razzia.
Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

  • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
  • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
  • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.