A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista
  • Mert az nem képviseli a jelenlegi színes és diverz társadalmat.

Királynők és nem bináris emberek: a Spielköpfe szokatlan motívumokkal ellátott játékkártyákat készít. A fiatal vállalat hozzá kíván járulni a nyitott társadalomhoz - írja a FAZ.

Bubik, dámák és királyok - ezek a kártyajátékokban megszokott képek. És pontosan ez zavarta Jana Fischert, Samantha Schwickert és Carolin Bachot. A kieli diákok megalapították a Spielköpfe - Schwickert, Bach és Fischer GbR-t. "A szokásos kártyajáték egyáltalán nem tükrözi társadalmunkat" - magyarázza Jana Fischer.

A Spielköpfe játékkártyák a bubik, dámák és királyok nemeknek megfelelő és különböző módon átdolgozott ábrázolásaival készülnek. A számkártyák megmaradtak, ezért a szokásos módon paklival játszhatsz.

A kártyák különlegessége, hogy vannak dámák is. A figurák egészen másképp néznek ki, fogyatékkal élők és nem bináris emberek is szerepelnek rajtuk.

A Spielköpfe a diszkriminációmentes vizuális nyelv, az elismerő megközelítés és a nyitott társadalom híve. "A Spielköpfe az első sokszínű és a nemeknek megfelelő kártyapakli" - mondja Jana Fischer. A képek megvalósításában négy művésznő támogatta őt.

A mindennapi életben tapasztalható diszkriminációval, szexizmussal, rasszizmussal és kiváltságokkal kapcsolatos témákkal foglalkozó műhelyfoglalkozásokat is kínálnak, például "A női ciklus" címmel. A három alapító emellett egy ingyenes alkalmazást is készített a Solitaire kártyajátékhoz. "Tényleg mindenkit szeretnénk megszólítani, nemtől, kortól és fizikai megjelenéstől függetlenül" - mondja Fischer.

A vállalat a Kieli Egyetem projektmenedzsment kurzusából jött létre 2018 októberében. A három női hallgató a "Fenntarthatóság, társadalom és környezet" mesterképzésen a társadalmi struktúrákat tanulmányozta.

Miért fehér mindenki?

Samantha Schwickertnek kártyázás közben jött az ötlet. Elgondolkodott azon, hogy miért néz ki mindenki ugyanúgy a játékban, miért fehér mindenki, és miért férfi a király, a legmagasabb pozícióban lévő ember.

A diáklányok a játékkártyákkal szeretnének valami pozitívummal hozzájárulni a társadalomhoz. Fischer szerint azért választották a játékkártyákat, mert ezek "egyszerű eszközök arra, hogy szórakoztató módon sok embert érjünk el különböző helyzetekben".

Így a diszkriminációra, a rasszizmusra és a szexizmusra nemcsak tudományos kontextusban hívják fel a figyelmet, hanem közérthető, játékos formában is. Fischer szerint az ügyfélkör főként a társadalmi-ökológiai környezetből származik.

Több mint egy egyetemi projekt

"Mostanra ez már sokkal több, mint egy egyetemi projekt" - mondja. Az első kártyapaklikat 2019 őszén lehetett megvásárolni. A teljes pakli és a Doppelkopf pakli egyenként 12 euróba, a Rummy pakli 22 euróba kerül. Kezdetben kisebb versenyeken és két crowdfunding-kampányon keresztül finanszírozták a kártyák első nyomdai példányszámát, időközben az eladások már elégséges számúak.

Eddig körülbelül 8000 játékot adtak el, és több mint 100 emberhez jutottak el a workshopokkal. A három nő jelenleg havonta 320-350 játékot ad el. Nemzetközi terjeszkedést is terveznek, mert az elavult kártyapaklit a világ minden táján játsszák.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-05 | 15:31
Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

  • Örökbefogadta az afgánt, akit most azzal gyanúsítanak, megölte az eurómilliókért.
Kül 2021-05-15 | 15:20
Horvátország továbbra is zárva tart

Horvátország továbbra is zárva tart

  • Bár sokan nyitásra számítottak, május 31-ig meghosszabbították a korlátozásokat Horvátországban.
  • Horvátországban nem oltanak keleti vakcinákkal, csak európai uniós beszerzésűekkel. Átoltottságuk alig több, mint a magyar fele, és az Európai Unió átlagát sem érik el.
Kül 2021-05-19 | 16:29
A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

  • Az Egyesült Államok elnöki hivatala már korábban bejelentette, a Fehér Háznak azt javasolja, a koronavírus-vészhelyzet miatt ideigelenesen kezdeményezzék a szabadalmak feloldását a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet).
  • A mai vitán az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa is emellett érvelt.
  • A szabadalmak feloldását ellenzik a gyógyszergyártók és Németország is.
  • Ha az Erópai Unió mégis arra az álláspontra jut, hogy a szabadalmak feloldására tesz javaslatot, akkor adódik a kérdés: miért kötött le 1,8 millliárd (900 millió + 900 millió opcionálisan) Pfizer oltóanyagot a 2022-es, 2023-as évre dózisonként 23,2 eurós áron?
  • A 900 + 900 millió Pfizer-vakcina ára összesen 20 milliárd 880 millió + opcionálisan 20 milliárd 880 millió euró, azaz összesen 16 ezer 600 milliárd forint.