Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban
  • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
  • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
  • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
  • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
  • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
  • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
  • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
  • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.

A Covid-19 tesztközpontok a jelek szerint az adófizetők pénzéből gazdagodnak. De még ennél is súlyosabb a gyanú, hogy hanyagul végzik a teszteket. A kormány most be akar avatkozni - írja a NZZ.

A berlini "Angyalok" sztriptízklub nemrégiben koronavírus-tesztközpont lett. A világjárvány miatt nem volt engedélyezett a normál működés, ezért az üzemeltető és a törzsgárda a koronavírus-tesztközpontot rendezett be. Ebben a vállalkozói rugalmasságban és annak bizonyítékában láthatjuk, hogy a kevésbé megbízható szolgáltatók itt egy jövedelmező üzleti területet fedeztek fel. Németországban, ha egy kávézó teraszán szeretne ülni, fodrászhoz menni, vagy éppen bevásárlást tervez, akkor néhány szövetségi államban friss negatív gyorstesztre van szükség. Ennek költségeit a német állam fedezi, de gyakorlatilag nincs befolyása a magánszolgáltatókra.

A hétvége óta egy feltételezett, az állampolgári teszteknél elkövetett számlázási csalás miatt az igazságszolgáltatás is vizsgálódik. Több szövetségi államban is vannak gyanús esetek.

Észak-Rajna-Vesztfáliában több tucatnyi vizsgálóállomás üzemeltetője állítólag sokkal több vizsgálatot számlázott ki, mint amennyit ténylegesen elvégeztek. Mivel a német kormány finanszírozza a teszteket, Jens Spahn egészségügyi miniszterre nagy nyomás nehezedik. Ellenzéki politikusok bírálták a minisztert, hogy megkönnyíti a csalók dolgát.

Különösen német viszonylatban - hangzott az ellenzékiek vádja -, a kormány nagy mozgásteret biztosít a koronavírus-tesztközpontoknak. Azok, akik részt vesznek egy rövid tanfolyamon és engedélyt kapnak a helyi hatóságoktól, nyithatnak vizsgálóközpontot. Az üzemeltetők minden egyes vizsgálatért 18 eurót kapnak az adófizetőktől. Senki sem ellenőrzi azonban, hogy a vizsgálatot valóban elvégezték-e. Ez most elvileg megváltozik. Hétfő reggelre Spahn rendkívüli ülésre hívta a szövetségi államok egészségügyi minisztereit. Úgy döntöttek, hogy szigorítják a tesztközpontokra vonatkozó szabályokat, és a jövőben jelentősen kevesebbet fizetnek nekik.

A tesztközpontok felügyeletével két alapvető probléma van, de eddig egyetlen hatóság sem érezte magát felelősnek érte. Az Egészségügyi Minisztérium megtiltotta az üzemeltetőknek, hogy továbbítsák a teszteltek nevét és címét. Ez megnehezíti annak ellenőrzését, hogy valóban teszteltek-e, és hány főt. A központok számviteli adatait most ellenőrzik az adóhatóságok segítségével.

A csalást az NDR, a WDR és a Süddeutscher Zeitung riporterei leplezték le. Köln, Münster és Essen városaiban a tesztállomások elé álltak, és megszámolták azokat az embereket, akik ott teszteltették magukat.

Este összehasonlították jegyzeteiket az üzemeltető által lejelentett információkkal. A riporterek egy nap 80 tesztelni vágyót számoltak össze egy kölni bútoráruház előtti tesztbuszon.

Este azonban az üzemeltető közel ezer tesztet jelentett le a hatóságoknak az adott helyszínről.

A bochumi ügyészség most nyomozást indított, átkutatta a vállalat üzlethelyiségeit és lefoglalta az iratokat.
Csak májusban és áprilisban a szövetségi kormány mintegy 659 millió eurót költött a magán-teszközpontokra. Számos jó hírű, orvosilag képzett személyzettel rendelkező szolgáltató van ezen a piacon.

Úgy tűnik azonban, hogy az üzlet nemcsak jó hírű szakembereket, hanem csalókat és komoly bűnözőket is vonz. A Welt am Sonntag című lap beszámolója szerint a Miri-klán egyik tagja állítólag alkalmazottakat toborzott a tesztközpontok számára.

A klán az egyik legismertebb bűnözői nagycsalád Németországban.

25.000 tesztből egyetlen sem volt pozitív

Az is kérdéses, hogy minden magán-tesztközpont megfelelően működik-e. Az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung által vizsgált központok egy hét alatt mintegy 25 000 vizsgálatról számoltak be. A teszteltek közül állítólag egyetlen egy sem volt pozitív. A gyorsteszteket pontosan kell elvégezni, mivel kevésbé érzékenyek, mint a PCR-tesztek. Ha a tesztpálca túl rövid, vagy nem elég mélyen van a torokba vagy az orrba szúrva, a teszt értéktelen.

Berlinben is felmerült a gyanú, hogy egyes magánintézményekben nem megfelelően működnek a dolgok. A berlini vizsgálatok nagy részét szintén magán tesztközpontok végzik. Ezek pozitív aránya mindössze 0,8 százalék, míg a városi tesztközpontokban a pozitív arány 1,4 százalék - írja a Tagesspiegel. A magánközpontokban végzett hanyag kenetvizsgálatokról szóló jelentések azt sugallják, hogy erre nincs megfelelő magyarázat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 21:15
Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

  • A dpa főszerkesztője, Sven Gösmann "a sajtószabadság elleni elfogadhatatlan támadásnak" nevezte az incidenst.
Kül 2021-07-09 | 19:48
11 tabletta Ecstasynak megfelelő MDMA volt az afgánok által megerőszakolt és meggyilkolt Leonie (13) vérében

11 tabletta Ecstasynak megfelelő MDMA volt az afgánok által megerőszakolt és meggyilkolt Leonie (13) vérében

  • A Kurier beszámolója szerint heroin is szerepet játszhatott a halálában. Erre egy laboratóriumi jelentés fog fényt deríteni. 
Kül 2021-06-21 | 19:31
Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

  • Afgánok érkeznek maguktól is folyamatosan illegális bevándorlókként, ezek az emberek azok, akik az afganisztáni misszióban a Bundeswehr helyi segítői voltak.
  • Jellemzően tolmácsok és családtagjaik, de vannak közöttük a tálibokkal szembeszálló fegyveresek is.
  • A befogadásukat az afganisztáni biztonsági helyzet megváltozásával indokolják, ahol mostanában egyre több területen ismét a tálibok az urak.
  • 2013 óta Németország 798 volt helyi katonát fogadott be 2 596 családtagjukkal együtt.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-06-18 | 12:07
Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

  • A törzs a szakértők szerint a fiatalok és a be nem oltottak körében terjed.
  • A becslések szerint a Delta 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az Alpha törzs, és megduplázhatja a kórházba kerülés kockázatát.
  • A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a kétszeri oltás még mindig több mint 90 százalékkal megelőzi a Delta-variáns okozta kórházba kerülést.
Kül 2021-05-19 | 17:16
Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

  • Az apropó, hogy ciklusának feléhez ért.
  • De csak 1 az 1 ellen interjúkat vállal.
  • És azt is csak akkor, ha az újságíró fekete vagy barnabőrű.
  • Nem véletlenül tartják sokan a BLM-et egy fekete rasszista mozgalomnak az Egyesült Államokban.