Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban
 • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
 • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
 • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
 • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
 • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
 • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
 • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
 • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.

A Covid-19 tesztközpontok a jelek szerint az adófizetők pénzéből gazdagodnak. De még ennél is súlyosabb a gyanú, hogy hanyagul végzik a teszteket. A kormány most be akar avatkozni - írja a NZZ.

A berlini "Angyalok" sztriptízklub nemrégiben koronavírus-tesztközpont lett. A világjárvány miatt nem volt engedélyezett a normál működés, ezért az üzemeltető és a törzsgárda a koronavírus-tesztközpontot rendezett be. Ebben a vállalkozói rugalmasságban és annak bizonyítékában láthatjuk, hogy a kevésbé megbízható szolgáltatók itt egy jövedelmező üzleti területet fedeztek fel. Németországban, ha egy kávézó teraszán szeretne ülni, fodrászhoz menni, vagy éppen bevásárlást tervez, akkor néhány szövetségi államban friss negatív gyorstesztre van szükség. Ennek költségeit a német állam fedezi, de gyakorlatilag nincs befolyása a magánszolgáltatókra.

A hétvége óta egy feltételezett, az állampolgári teszteknél elkövetett számlázási csalás miatt az igazságszolgáltatás is vizsgálódik. Több szövetségi államban is vannak gyanús esetek.

Észak-Rajna-Vesztfáliában több tucatnyi vizsgálóállomás üzemeltetője állítólag sokkal több vizsgálatot számlázott ki, mint amennyit ténylegesen elvégeztek. Mivel a német kormány finanszírozza a teszteket, Jens Spahn egészségügyi miniszterre nagy nyomás nehezedik. Ellenzéki politikusok bírálták a minisztert, hogy megkönnyíti a csalók dolgát.

Különösen német viszonylatban - hangzott az ellenzékiek vádja -, a kormány nagy mozgásteret biztosít a koronavírus-tesztközpontoknak. Azok, akik részt vesznek egy rövid tanfolyamon és engedélyt kapnak a helyi hatóságoktól, nyithatnak vizsgálóközpontot. Az üzemeltetők minden egyes vizsgálatért 18 eurót kapnak az adófizetőktől. Senki sem ellenőrzi azonban, hogy a vizsgálatot valóban elvégezték-e. Ez most elvileg megváltozik. Hétfő reggelre Spahn rendkívüli ülésre hívta a szövetségi államok egészségügyi minisztereit. Úgy döntöttek, hogy szigorítják a tesztközpontokra vonatkozó szabályokat, és a jövőben jelentősen kevesebbet fizetnek nekik.

A tesztközpontok felügyeletével két alapvető probléma van, de eddig egyetlen hatóság sem érezte magát felelősnek érte. Az Egészségügyi Minisztérium megtiltotta az üzemeltetőknek, hogy továbbítsák a teszteltek nevét és címét. Ez megnehezíti annak ellenőrzését, hogy valóban teszteltek-e, és hány főt. A központok számviteli adatait most ellenőrzik az adóhatóságok segítségével.

A csalást az NDR, a WDR és a Süddeutscher Zeitung riporterei leplezték le. Köln, Münster és Essen városaiban a tesztállomások elé álltak, és megszámolták azokat az embereket, akik ott teszteltették magukat.

Este összehasonlították jegyzeteiket az üzemeltető által lejelentett információkkal. A riporterek egy nap 80 tesztelni vágyót számoltak össze egy kölni bútoráruház előtti tesztbuszon.

Este azonban az üzemeltető közel ezer tesztet jelentett le a hatóságoknak az adott helyszínről.

A bochumi ügyészség most nyomozást indított, átkutatta a vállalat üzlethelyiségeit és lefoglalta az iratokat.
Csak májusban és áprilisban a szövetségi kormány mintegy 659 millió eurót költött a magán-teszközpontokra. Számos jó hírű, orvosilag képzett személyzettel rendelkező szolgáltató van ezen a piacon.

Úgy tűnik azonban, hogy az üzlet nemcsak jó hírű szakembereket, hanem csalókat és komoly bűnözőket is vonz. A Welt am Sonntag című lap beszámolója szerint a Miri-klán egyik tagja állítólag alkalmazottakat toborzott a tesztközpontok számára.

A klán az egyik legismertebb bűnözői nagycsalád Németországban.

25.000 tesztből egyetlen sem volt pozitív

Az is kérdéses, hogy minden magán-tesztközpont megfelelően működik-e. Az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung által vizsgált központok egy hét alatt mintegy 25 000 vizsgálatról számoltak be. A teszteltek közül állítólag egyetlen egy sem volt pozitív. A gyorsteszteket pontosan kell elvégezni, mivel kevésbé érzékenyek, mint a PCR-tesztek. Ha a tesztpálca túl rövid, vagy nem elég mélyen van a torokba vagy az orrba szúrva, a teszt értéktelen.

Berlinben is felmerült a gyanú, hogy egyes magánintézményekben nem megfelelően működnek a dolgok. A berlini vizsgálatok nagy részét szintén magán tesztközpontok végzik. Ezek pozitív aránya mindössze 0,8 százalék, míg a városi tesztközpontokban a pozitív arány 1,4 százalék - írja a Tagesspiegel. A magánközpontokban végzett hanyag kenetvizsgálatokról szóló jelentések azt sugallják, hogy erre nincs megfelelő magyarázat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-25 | 14:23
Halálra késelt lányát gyászolja az osztrák nő, aki önmagát vádolja az illegális afgán gyilkossága után: "A gyermekemmel együtt én is meghaltam"

Halálra késelt lányát gyászolja az osztrák nő, aki önmagát vádolja az illegális afgán gyilkossága után: "A gyermekemmel együtt én is meghaltam"

 • A nők ellen elkövetett gyilkosságok száma folyamatosan nő Ausztriában - írja a Kronen Zeitung.
 • Ramona Fahrngruber lányának, Michellenek 2016-ban egy afgán bevándorló kezdett udvarolni.
 • A megismerkedésükkor 14 éves lányt behálózta az afgán férfi.
 • A család ellenezte a kapcsolatot, különösen az után, hogy az afgán azzal dicsekedett, már ölt embert Afganisztánban.
 • Michelle édesanyja több alkalommal is tett bejelentést a rendőrségen, hiába.
 • "Mimit", ahogyan őt a gyászoló édesanya hívta, 16 éves korában halálra szurkálta az afgán migráns.
Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

 • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.
Kül 2021-06-27 | 21:34
A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

 • A CO2-adó, vagy más néven éghajlati adó Németországban jelenleg benne van az extrém-magas áramárban (111 Ft kilowattóránként).
 • Ugyanez az adónem szerepel az üzemanyagok árában is, 6 eurócenttel literenként, ezt a Zöldek további 16 eurócenttel fejelnék meg.
 • És most beépítették a lakótthonok fűtésének árába is.
 • Csak ez az adóemelés akár 308 euróval is megdobhatja az éves rezsit.
 • Nem véletlenül mondja Orbán az utóbbi időkben, hogy Európában az emberekkel akarják megfizettetni a klímarombolás árát, és ő ezt személyesen ellenzi.
Kül 2021-05-11 | 15:27
Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

 • Egy médiajelentés szerint a disszertációjának újbóli vizsgálatával megbízott bizottság a doktori cím visszavonását javasolja Franziska Giffey családügyi minisztertől.
Kül 2021-08-20 | 13:34
Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

 • Óriási gond, hogy az elutasított menedékkérők nagy részét nem tudják kitoloncolni, így azok az országban maradnak.
 • 2020 végén több mint 230 000 "megtűrt külföldi" tartózkodott Németországban.