Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban
 • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
 • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
 • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
 • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
 • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
 • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
 • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
 • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.

A Covid-19 tesztközpontok a jelek szerint az adófizetők pénzéből gazdagodnak. De még ennél is súlyosabb a gyanú, hogy hanyagul végzik a teszteket. A kormány most be akar avatkozni - írja a NZZ.

A berlini "Angyalok" sztriptízklub nemrégiben koronavírus-tesztközpont lett. A világjárvány miatt nem volt engedélyezett a normál működés, ezért az üzemeltető és a törzsgárda a koronavírus-tesztközpontot rendezett be. Ebben a vállalkozói rugalmasságban és annak bizonyítékában láthatjuk, hogy a kevésbé megbízható szolgáltatók itt egy jövedelmező üzleti területet fedeztek fel. Németországban, ha egy kávézó teraszán szeretne ülni, fodrászhoz menni, vagy éppen bevásárlást tervez, akkor néhány szövetségi államban friss negatív gyorstesztre van szükség. Ennek költségeit a német állam fedezi, de gyakorlatilag nincs befolyása a magánszolgáltatókra.

A hétvége óta egy feltételezett, az állampolgári teszteknél elkövetett számlázási csalás miatt az igazságszolgáltatás is vizsgálódik. Több szövetségi államban is vannak gyanús esetek.

Észak-Rajna-Vesztfáliában több tucatnyi vizsgálóállomás üzemeltetője állítólag sokkal több vizsgálatot számlázott ki, mint amennyit ténylegesen elvégeztek. Mivel a német kormány finanszírozza a teszteket, Jens Spahn egészségügyi miniszterre nagy nyomás nehezedik. Ellenzéki politikusok bírálták a minisztert, hogy megkönnyíti a csalók dolgát.

Különösen német viszonylatban - hangzott az ellenzékiek vádja -, a kormány nagy mozgásteret biztosít a koronavírus-tesztközpontoknak. Azok, akik részt vesznek egy rövid tanfolyamon és engedélyt kapnak a helyi hatóságoktól, nyithatnak vizsgálóközpontot. Az üzemeltetők minden egyes vizsgálatért 18 eurót kapnak az adófizetőktől. Senki sem ellenőrzi azonban, hogy a vizsgálatot valóban elvégezték-e. Ez most elvileg megváltozik. Hétfő reggelre Spahn rendkívüli ülésre hívta a szövetségi államok egészségügyi minisztereit. Úgy döntöttek, hogy szigorítják a tesztközpontokra vonatkozó szabályokat, és a jövőben jelentősen kevesebbet fizetnek nekik.

A tesztközpontok felügyeletével két alapvető probléma van, de eddig egyetlen hatóság sem érezte magát felelősnek érte. Az Egészségügyi Minisztérium megtiltotta az üzemeltetőknek, hogy továbbítsák a teszteltek nevét és címét. Ez megnehezíti annak ellenőrzését, hogy valóban teszteltek-e, és hány főt. A központok számviteli adatait most ellenőrzik az adóhatóságok segítségével.

A csalást az NDR, a WDR és a Süddeutscher Zeitung riporterei leplezték le. Köln, Münster és Essen városaiban a tesztállomások elé álltak, és megszámolták azokat az embereket, akik ott teszteltették magukat.

Este összehasonlították jegyzeteiket az üzemeltető által lejelentett információkkal. A riporterek egy nap 80 tesztelni vágyót számoltak össze egy kölni bútoráruház előtti tesztbuszon.

Este azonban az üzemeltető közel ezer tesztet jelentett le a hatóságoknak az adott helyszínről.

A bochumi ügyészség most nyomozást indított, átkutatta a vállalat üzlethelyiségeit és lefoglalta az iratokat.
Csak májusban és áprilisban a szövetségi kormány mintegy 659 millió eurót költött a magán-teszközpontokra. Számos jó hírű, orvosilag képzett személyzettel rendelkező szolgáltató van ezen a piacon.

Úgy tűnik azonban, hogy az üzlet nemcsak jó hírű szakembereket, hanem csalókat és komoly bűnözőket is vonz. A Welt am Sonntag című lap beszámolója szerint a Miri-klán egyik tagja állítólag alkalmazottakat toborzott a tesztközpontok számára.

A klán az egyik legismertebb bűnözői nagycsalád Németországban.

25.000 tesztből egyetlen sem volt pozitív

Az is kérdéses, hogy minden magán-tesztközpont megfelelően működik-e. Az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung által vizsgált központok egy hét alatt mintegy 25 000 vizsgálatról számoltak be. A teszteltek közül állítólag egyetlen egy sem volt pozitív. A gyorsteszteket pontosan kell elvégezni, mivel kevésbé érzékenyek, mint a PCR-tesztek. Ha a tesztpálca túl rövid, vagy nem elég mélyen van a torokba vagy az orrba szúrva, a teszt értéktelen.

Berlinben is felmerült a gyanú, hogy egyes magánintézményekben nem megfelelően működnek a dolgok. A berlini vizsgálatok nagy részét szintén magán tesztközpontok végzik. Ezek pozitív aránya mindössze 0,8 százalék, míg a városi tesztközpontokban a pozitív arány 1,4 százalék - írja a Tagesspiegel. A magánközpontokban végzett hanyag kenetvizsgálatokról szóló jelentések azt sugallják, hogy erre nincs megfelelő magyarázat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-25 | 10:16
Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

 • A nyugatiak továbbra sem olvassák a törvényt, csak a Soros-hálózat értelmezését szajkózzák.
Kül 2021-07-21 | 16:16
A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

 • Nagyon szúrja a szemét a nyugat-európai politikusoknak a magyar gyermekvédelmi törvény.
Kül 2022-03-25 | 13:40
Orbán: Az EU-csúcson végül felülkerekedett a józan ész

Orbán: Az EU-csúcson végül felülkerekedett a józan ész

 • Erről beszélt videójában a minsizterelnök.
 • Ismét fölmerült a totális szankció, hogy Európa egyáltalán ne vásároljon energiahordozókat Oroszországtól.
 • Orbán azt mondta, megfontolták a javaslatot, de elvetették, mert a földgáz 85%-a Oroszországból érkezik Magyarországra, a felhasznált olajnak pedig több, mint 60%-a.
Kül 2021-07-14 | 14:24
A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

 • Megszólalt Karácsony Gergely német női hangja.
Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

 • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
 • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.
Kül 2021-06-01 | 11:46
Ki fizet a klímarombolásért? A német Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 16 eurócentes benzináremelést akar

Ki fizet a klímarombolásért? A német Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 16 eurócentes benzináremelést akar

 • Nyugat-Európában is vita van arról, ki fizessen a klíma rombolásáért.
 • Németországban a Zöldek a fogyasztókkal akarják megfizettetni a klímavédelmet.
 • Orbán Viktor miniszterelnök nem véletlenül mondta a napokban, hogy a következő nagy kérdés az lesz, ki fizeti meg a klímaadót?
 • Álláspontja szerint a magyar rezsipolitika eredményeit meg kell védeni.
 • Van mitől: nyugaton az a gyakorlat, hogy a fogyasztók fizetnek, mégpedig sokat.
Kül 2021-07-29 | 11:26
A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

 • A férfi még a szíriai polgárháború idején dolgozott egy katonai kórházban, ahol tüntetőket és ellenzékieket kínoztak és öltek meg.