Finnország: radikális szakpolitikai szigorítás a nemváltó műtétek esetén

Finnország: radikális szakpolitikai szigorítás a nemváltó műtétek esetén
  • Az északi államban hallgattak a pszichológus szakértőkre, és szigorítottak a nemváltó műtétek eljárásrendjén.
  • Egy évvel ezelőtt a finn egészségügyi hatóság új irányelveket adott ki, amelyek a pubertásblokkolók és a keresztnemű hormonok helyett a pszichoterápiát támogatják első vonalbeli kezelésként.

Az új irányelvek a neurológiai éretlenség miatt még a 25 éves kor alattiak esetében is a visszafordíthatatlan beavatkozásokra figyelmeztetnek - tudósít a mercetornet.com portál.

A SEGM, a Society for Evidence-Based Gender Medicine (Társaság a Bizonyítékalapú Nemi Orvostudományért) nemzetközi aktivista csoport áttekintést tett közzé a finnországi nemi diszfóriás gyermekek ellátási normáinak radikális változásáról.

Egy évvel ezelőtt a finn egészségügyi hatóság új irányelveket adott ki, amelyek a pubertásblokkolók és a keresztnemű hormonok helyett a pszichoterápiát támogatják első vonalbeli kezelésként. Ezt a lépést egy szisztematikus áttekintés után tette, amely a gyermekgyógyászati kezelésekkel kapcsolatos bizonyítékokat "nem találta meggyőzőnek". Íme néhány részlet a SEGM összefoglalójából.

"Bár a gyermekgyógyászati orvosi átmenet továbbra is engedélyezett Finnországban, az irányelvek óvatosságra intenek, tekintettel arra, hogy e beavatkozások előnyei nem egyértelműek, és nagyrészt a pubertásblokkolót és a cross-sex hormonokat olyan kiskorúak számára tartják fenn, akiknél a nemi diszfória kora gyermekkorban kezdődik, és nincsenek társuló mentális egészségügyi állapotok. A műtétet nem ajánlják a 18 év alattiaknak. A gyermekkori nemváltoztatásra való jogosultságot "eseti alapon" határozzák meg két központosított nemi diszfóriát kutató klinikán.

A finn irányelvek arra figyelmeztetnek, hogy a 25 év alattiak számára a neurológiai érettség hiánya miatt bizonytalan bármilyen visszafordíthatatlan "nemi megerősítő" beavatkozás nyújtása. Az irányelvek arra is felhívják a figyelmet, hogy a pubertásblokkolók negatívan befolyásolhatják az agyi érettséget, és ronthatják a fiatalok azon képességét, hogy tájékozott beleegyezést adjanak a holland protokoll későbbi és visszafordíthatatlanabb részeihez: a nemek közötti hormonokhoz és a műtétekhez.

A finn irányelvek tükrözik a nemi diszfóriával jelentkező serdülők megmagyarázhatatlanul hirtelen emelkedő száma miatti növekvő nemzetközi aggodalmat, amely egyre összetettebb fejlődési és mentális egészségügyi kontextusban fordul elő, és gyakran a nemi diszfóriával kapcsolatos zavarok gyermekkori előzményei nélkül. Jelentős kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a holland protokoll (hormonális és sebészeti beavatkozások fiatalok számára), amelyet a gyermekkorban kialakult, keresztnemű identifikációval rendelkező, magasan funkcionáló tizenévesek határozottan eltérő populációjára terveztek, és amely nem rendelkezik jelentős mentális egészségügyi társbetegségekkel, megfelelő-e erre az újszerű populációra.

A finn egészségügyi hatóság kijelenti, hogy az irányelvek további felülvizsgálatára addig nem kerül sor, amíg a kutatás nem képes: magyarázatot adni a nemi diszfóriával jelentkező serdülők közelmúltbeli erőteljes növekedésére; meghatározni, hogy a transznemű identitás ebben a populációban stabil-e vagy fejlődik; felmérni, hogy a nemi identitást megerősítő kezelések képesek-e javítani a társuló mentális egészségügyi problémákkal jelentkező személyek egészségügyi eredményeit, beleértve a depresszió és az öngyilkosság javulását; és számszerűsíteni a megbánás arányát."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 09:40
Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

  • Eddig is ez volt a gyakorlat, de júliustól ezt legalizálják.
  • Aki Oroszországba megy oltásért, ezentúl teljesen legálisan veheti fel a Szputnyik-V vakcinát, térítés ellenében.
Kül 2022-04-01 | 10:35
40 éve nem látott infláció, egekeben a gázárak Németországban

40 éve nem látott infláció, egekeben a gázárak Németországban

  • A gáz ára egyetlen év alatt duplázódott.
  • A BENNFENTES német forrásai szerint ezen a télen valóban vannak olyan németek, akik kabátban üldögélnek az otthonaikban.
Kül 2021-05-30 | 13:42

BILD: Gusztustalan gyűlöletfelvonulás Hamburgban - az iszlamista csőcselék antiszemita jelszavakat ordibál

  • Továbbra sem csillapodik a Németországot sokkoló utcai antiszemitizmus, mely azt követően lángolt fel, hogy a Hamász rakétáival szemben Izrael megvédte magát.
  • Most egy hamburgi tüntetésről számol be a BILD, melyet egy másfél évtizede betiltott, de illegalitásban továbbra is működő német iszlamista szervezet rendezett.
Kül 2021-07-13 | 11:37
Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

  • Leonie-t (†13) bedrogozták, megerőszakolták, majd a holttestét egy fa mellé dobták. A Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Tullnból származó lányt a jelek szerint szándékosan csalták a csapdába későbbi kínzói.
  • Négy férfit (16-23 évesek) gyanúsítanak azzal, hogy június 26-án éjjel hatalmas mennyiségű kábítószert adtak a fiatal diáklánynak.
  • A férfiak közül legalább ketten állítólag megerőszakolták a gyermeket egy bécsi lakásban, ahol Leonie meghalt.
  • A három gyanúsított afgán, Amini I. (18), Ali H. (16) és Sahel S. (23) őrizetben van. A negyedik gyanúsított afgán, Rasuli Z. (22), szökésben van.
Kül 2021-06-14 | 13:34
Lampedusa, migrációs helyzet: "még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált"

Lampedusa, migrációs helyzet: "még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált"

  • Egyetlen nap alatt 1200 migráns érkezett az olasz szigetre.
  • Alig 12 óra alatt 14, migránsokkal teli hajó kötött ki.
Kül 2021-07-17 | 13:00
4 hónappal a késelést követően életfogytiglanra ítélték a 22 éves afgánt Svédországban

4 hónappal a késelést követően életfogytiglanra ítélték a 22 éves afgánt Svédországban

  • Terrorista indíték állt a gyilkossági kísérlet mögött.
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

  • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
  • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
  • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
  • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
  • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.