Seymour Hersh: Joe Biden felrobbantotta az Északi Áramlatot, mert nem bízott Németországban

Seymour Hersh: Joe Biden felrobbantotta az Északi Áramlatot, mert nem bízott Németországban

Seymour Hersh oknyomozó újságíró ellentmondásos kutatást tett közzé az Északi Áramlat támadásáról. A Berliner Zeiutung beszélt vele.

Seymour Hersh oknyomozó újságíró közzétett egy kutatást, amely szerint az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásokat az amerikai kormány kezdeményezte Norvégia támogatásával.

Hersh megkeresésére az amerikai kormány és a CIA tagadta a beszámolót. Számos médium azzal vádolta Hersh-t, hogy nem hozta nyilvánosságra névtelen forrását, így állításai ellenőrizhetetlenné váltak. Kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban is, hogy a kutatás nem volt koherens. Fabian Scheidler berlini újságíró a Berliner Zeitung számára Seymour Hersh-sel beszélgetett.

Hersh úr, kérem, részletesen fejtse ki megállapításait. Az Ön forrása szerint mi történt pontosan, kik vettek részt az Északi Áramlat elleni merényletben, és mik voltak az indítékok?

Ez egy olyan történet volt, amely elbeszélésért kiáltott. 2022 szeptember végén nyolc bombát akartak felrobbantani a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetének közelében, ezek közül hat robbant fel, egy olyan területen, ahol elég sekély a víz. Az Északi Áramlat 1 és 2 négy fő vezetékéből hármat tönkretettek. Az Északi Áramlat 1 vezeték hosszú évek óta nagyon olcsó földgázzal látja el Németországot és Európa más részeit. Aztán felrobbantották, akárcsak az Északi Áramlat 2-t, és a kérdés az volt, hogy ki tette és miért. 2022 február 7-én, alig több mint két héttel azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, Joe Biden amerikai elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott fehér házi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az USA le fogja állítani az Északi Áramlatot.

Biden szó szerint azt mondta: "Ha Oroszország betör, nem lesz többé Északi Áramlat 2, véget vetünk a projektnek". És amikor egy riporter megkérdezte, hogy pontosan hogyan tervezi ezt megtenni, tekintve, hogy a projekt elsősorban német ellenőrzés alatt áll, Biden csak annyit mondott: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

Külügyminiszter-helyettese, Victoria Nuland, aki mélyen érintett volt a 2014-es Majdan-forradalom eseményeiben, néhány héttel korábban hasonlóan nyilatkozott. 

Ön azt mondja, hogy a csővezeték leállításáról szóló döntést Biden elnök még korábban meghozta. Ön azt írja jelentésében, hogy 2021 decemberében Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó összehívta a vezérkari főnökök egyesített bizottságából, a CIA-ból, a külügyminisztériumból és a pénzügyminisztériumból újonnan létrehozott munkacsoportot. Azt írja: "Sullivan azt akarta, hogy a csoport dolgozzon ki egy tervet a két Északi Áramlat-vezeték megsemmisítésére".

Ezt a csoportot eredetileg a probléma tanulmányozására hívták össze. Egy nagyon titkos irodában találkoztak. Közvetlenül a Fehér Ház mellett van egy irodaház, az Executive Office Building, amelyet egy alagút köt össze a föld alatt a Fehér Házzal. És a csúcson van egy iroda egy titkos külső tanácsadói csoport számára, amelyet az Elnöki Hírszerzési Tanácsadó Testületnek hívnak. Ezt azért említettem, hogy jelezzem a Fehér Házban dolgozóknak, hogy rendelkezem a megfelelő információkkal. Azért hívták össze a találkozót, hogy megvizsgálják, mit tennének, ha Oroszország háborút indítana.

Ez három hónappal a háború előtt volt, 2021 karácsonya előtt. Ez egy magas szintű csoport volt, amelynek valószínűleg más neve volt, én csak úgy hívtam, hogy Interagency Group, nem tudom a hivatalos nevét, ha volt ilyen. A CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség, amely figyeli és lehallgatja a kommunikációt, a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium, amely pénzt biztosít, és valószínűleg néhány más szervezet is tagja volt a bizottságnak.

A vezérkari főnökök is képviseltették magukat. Az elképzelés az volt, hogy ajánlásokat tesznek arra vonatkozóan, hogyan lehet megállítani Oroszországot, akár visszafordítható intézkedésekkel, például további szankciókkal és gazdasági nyomással, akár visszafordíthatatlan, "kinetikus" intézkedésekkel, például rombolásokkal.

Nem szeretnék itt további részletekbe bocsátkozni, és nem szeretnék egy konkrét találkozóról beszélni, mert meg kell védenem a forrásomat. Nem tudom, hányan vettek részt, de értitek, mire gondolok?

Az 1937. április 8-án Chicagóban született Seymour Hersh több mint fél évszázada a világ egyik legbefolyásosabb oknyomozó újságírója. 1970-ben Pulitzer-díjat kapott az amerikai háborús bűnök feltárásáért a vietnami My Lai faluban, ami hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki. A New York Times számára jelentős szerepet játszott a Watergate-botrány feltárásában.

2004-ben az iraki Abu Ghraib börtönben alkalmazott amerikai kínzási gyakorlatról számolt be, amiért megkapta a rangos Polk-díjat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2022-03-05 | 12:24
Már csak ez hiányzott: 25 millió dollárt "fektet be" Soros az ukrán demokráciába

Már csak ez hiányzott: 25 millió dollárt "fektet be" Soros az ukrán demokráciába

  • Úgy kellett ez, mint üveges tótnak a hanyattesés.
Kül 2021-07-09 | 19:05
Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

  • Ezt a V4 és a Szlovénia csúcstalálkozóján mondta a miniszterelnök, ahol a soros Szlovén elnökségre készültek fel Közép-Európa államai.
  • A kormányfő arra reflektált ezzel, hogy Afganisztánból kivonul az Egyesült Államok és a NATO, és sorra érkeznek a hírek, hogy a tálibok egyre nagyobb területet ellenőriznek az országban.
  • A Talibán visszatérésétől sokan amiatt tartanak, mert az egy újabb migrációs hullámot indíthat meg Európa felé.
  • A tálibok ugyanis árulóknak tartják azokat, akik kooperáltak a nyugati hatalmakkal, vagy egyszerűen elfogadták, hogy nem a tálibok az ország ideiglenes urai.
  • Egy afganisztáni polgárháborúra figyelmeztet az afgán amerikai haderő parancsnoksága és a német Bundeswehr katonai hírszerzése is.
Kül 2022-02-15 | 14:00
Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

  • Újabb rossz nap ez az ellenzéki propagandamédiának, amelyik korábban arról cikkezett, Putyin csak azért ültette Orbánt egy hatalmas asztalhoz, hogy megalázza.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

  • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
  • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.
Kül 2024-01-10 | 15:54
Beismerés a német kiképző parancsnoktól: 200000-et közelíti a halott, eltűnt vagy sebesült ukrán katonák száma

Beismerés a német kiképző parancsnoktól: 200000-et közelíti a halott, eltűnt vagy sebesült ukrán katonák száma

  • A Neue Zürher Zeitungban olvasható egy interjú Andreas Marlow-val, aki 14 hónapja vezeti az Európai Unió ukrajnai oktatási és kiképzési parancsnokságát Németországban.
  • Az altábornagy arra panaszkodik: "Az ukránok olyan katonákat küldenek nekünk, akiknek alig van tudásuk vagy tapasztalatuk."
  • De ami ennél is sokkal fontosabb beismerés, hogy elsőként mondja el, ahogyan az sejthető volt korábban is, Ukrajna katonai veszteségei brutálisak, és sokkal magasabbak, mint amivel a propagandamédia kábítja az embereket.
  • Ismert: a dollármédia azzal ködösít idehaza, hogy elenyésző az ukrán, és sokkal jelentősebb az orosz hadsereg vesztesége.
  • "A 2022 februárjában létező 200 000 hivatásos katona túlnyomó többsége azóta meghalt, megsebesült vagy előléptették. Az ukrán frontkatonák túlnyomó többsége ma civil vagy legjobb esetben tartalékos" - mondja ezzel szemben Marlow.
  • Arra is felhívja a figyelmet, "Az oroszokat semmiképpen sem szabad alábecsülni, ez már sokszor megtörtént a történelemben. Most például nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen következtetéseket vonnak le a harckocsik fejlesztésének területén, miután ilyen hihetetlenül nagy veszteségeket szenvedtek el."
  • Merthogy "megfigyeljük, hogy az oroszok tanulnak és adaptálják védelmi technológiáikat és taktikáikat."
Kül 2022-09-30 | 14:27
Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

  • Így spórolnak az árammal.
  • Korábban erre a sorsra jutottak a kirakatok és a díszvilágítások is.
  • Nemrégiben egy környezetvédelmi szervezet azt kérte a német állampolgároktól, hogy mellőzzék a karácsonyi díszkivilágítást.