Seymour Hersh: Joe Biden felrobbantotta az Északi Áramlatot, mert nem bízott Németországban

Seymour Hersh: Joe Biden felrobbantotta az Északi Áramlatot, mert nem bízott Németországban

Seymour Hersh oknyomozó újságíró ellentmondásos kutatást tett közzé az Északi Áramlat támadásáról. A Berliner Zeiutung beszélt vele.

Seymour Hersh oknyomozó újságíró közzétett egy kutatást, amely szerint az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásokat az amerikai kormány kezdeményezte Norvégia támogatásával.

Hersh megkeresésére az amerikai kormány és a CIA tagadta a beszámolót. Számos médium azzal vádolta Hersh-t, hogy nem hozta nyilvánosságra névtelen forrását, így állításai ellenőrizhetetlenné váltak. Kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban is, hogy a kutatás nem volt koherens. Fabian Scheidler berlini újságíró a Berliner Zeitung számára Seymour Hersh-sel beszélgetett.

Hersh úr, kérem, részletesen fejtse ki megállapításait. Az Ön forrása szerint mi történt pontosan, kik vettek részt az Északi Áramlat elleni merényletben, és mik voltak az indítékok?

Ez egy olyan történet volt, amely elbeszélésért kiáltott. 2022 szeptember végén nyolc bombát akartak felrobbantani a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetének közelében, ezek közül hat robbant fel, egy olyan területen, ahol elég sekély a víz. Az Északi Áramlat 1 és 2 négy fő vezetékéből hármat tönkretettek. Az Északi Áramlat 1 vezeték hosszú évek óta nagyon olcsó földgázzal látja el Németországot és Európa más részeit. Aztán felrobbantották, akárcsak az Északi Áramlat 2-t, és a kérdés az volt, hogy ki tette és miért. 2022 február 7-én, alig több mint két héttel azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, Joe Biden amerikai elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott fehér házi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az USA le fogja állítani az Északi Áramlatot.

Biden szó szerint azt mondta: "Ha Oroszország betör, nem lesz többé Északi Áramlat 2, véget vetünk a projektnek". És amikor egy riporter megkérdezte, hogy pontosan hogyan tervezi ezt megtenni, tekintve, hogy a projekt elsősorban német ellenőrzés alatt áll, Biden csak annyit mondott: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

Külügyminiszter-helyettese, Victoria Nuland, aki mélyen érintett volt a 2014-es Majdan-forradalom eseményeiben, néhány héttel korábban hasonlóan nyilatkozott. 

Ön azt mondja, hogy a csővezeték leállításáról szóló döntést Biden elnök még korábban meghozta. Ön azt írja jelentésében, hogy 2021 decemberében Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó összehívta a vezérkari főnökök egyesített bizottságából, a CIA-ból, a külügyminisztériumból és a pénzügyminisztériumból újonnan létrehozott munkacsoportot. Azt írja: "Sullivan azt akarta, hogy a csoport dolgozzon ki egy tervet a két Északi Áramlat-vezeték megsemmisítésére".

Ezt a csoportot eredetileg a probléma tanulmányozására hívták össze. Egy nagyon titkos irodában találkoztak. Közvetlenül a Fehér Ház mellett van egy irodaház, az Executive Office Building, amelyet egy alagút köt össze a föld alatt a Fehér Házzal. És a csúcson van egy iroda egy titkos külső tanácsadói csoport számára, amelyet az Elnöki Hírszerzési Tanácsadó Testületnek hívnak. Ezt azért említettem, hogy jelezzem a Fehér Házban dolgozóknak, hogy rendelkezem a megfelelő információkkal. Azért hívták össze a találkozót, hogy megvizsgálják, mit tennének, ha Oroszország háborút indítana.

Ez három hónappal a háború előtt volt, 2021 karácsonya előtt. Ez egy magas szintű csoport volt, amelynek valószínűleg más neve volt, én csak úgy hívtam, hogy Interagency Group, nem tudom a hivatalos nevét, ha volt ilyen. A CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség, amely figyeli és lehallgatja a kommunikációt, a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium, amely pénzt biztosít, és valószínűleg néhány más szervezet is tagja volt a bizottságnak.

A vezérkari főnökök is képviseltették magukat. Az elképzelés az volt, hogy ajánlásokat tesznek arra vonatkozóan, hogyan lehet megállítani Oroszországot, akár visszafordítható intézkedésekkel, például további szankciókkal és gazdasági nyomással, akár visszafordíthatatlan, "kinetikus" intézkedésekkel, például rombolásokkal.

Nem szeretnék itt további részletekbe bocsátkozni, és nem szeretnék egy konkrét találkozóról beszélni, mert meg kell védenem a forrásomat. Nem tudom, hányan vettek részt, de értitek, mire gondolok?

Az 1937. április 8-án Chicagóban született Seymour Hersh több mint fél évszázada a világ egyik legbefolyásosabb oknyomozó újságírója. 1970-ben Pulitzer-díjat kapott az amerikai háborús bűnök feltárásáért a vietnami My Lai faluban, ami hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki. A New York Times számára jelentős szerepet játszott a Watergate-botrány feltárásában.

2004-ben az iraki Abu Ghraib börtönben alkalmazott amerikai kínzási gyakorlatról számolt be, amiért megkapta a rangos Polk-díjat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 19:31
Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

 • Afgánok érkeznek maguktól is folyamatosan illegális bevándorlókként, ezek az emberek azok, akik az afganisztáni misszióban a Bundeswehr helyi segítői voltak.
 • Jellemzően tolmácsok és családtagjaik, de vannak közöttük a tálibokkal szembeszálló fegyveresek is.
 • A befogadásukat az afganisztáni biztonsági helyzet megváltozásával indokolják, ahol mostanában egyre több területen ismét a tálibok az urak.
 • 2013 óta Németország 798 volt helyi katonát fogadott be 2 596 családtagjukkal együtt.
Kül 2021-10-26 | 15:31
Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

 • Ennek oka az, hogy liberalizálták a ázpiacot keleti szomszédunknál, és elszabadultak az árak.
Kül 2022-10-06 | 17:39
Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

 • A szlovén baloldal azt követően, hogy hatalomra jutott, azonnal elbontotta a határkerítést, amit még az előző, jobboldali kormány emelt a Horvátországgal közös határszakaszon.
 • Most pedig engedélyezik a melegházasságot és az azonos neműek örökbefogadását is.
Kül 2021-06-02 | 10:30

Friss felmérés: fej-fej mellett az FDP és az SPD, a CDU kancellárjelöltje beérte Annalena Baerbockot

 • A liberális szabad demokraták a német politikai versengés aktuális győztesei.
 • A párt konzekvens lezárás-ellenességével jött vissza a közéletbe.
 • Az FDP a német nagypolgárság pártja, amely például csak a szabályozott, "minőségi" migrációt engedné.
 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltjének számai esnek.
 • Ebben minden bizonnyal benne van, hogy a Zöldek extra klímaadót fizettetnének meg a németekkel, például a benzinárban.
Kül 2021-07-30 | 15:18
Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

 • Hetek óta érkeznek a hírek arról, hogy az afganisztáni kivonulás miatt robbanásközeli helyzet van Afganisztánban, mert százerek terveznek Európa felé indulni.
 • Jelenleg több száz afgán menekült áramlik illegálisan Törökországba Iránon keresztül minden egyes nap.
 • Hogy pontosan hányan vannak, nem tudni, 1,5 millióan már ott lehetnek.
Kül 2021-06-22 | 09:53
A görög kormány határkerítést épít a görög-török határon, az Evros folyó mentén

A görög kormány határkerítést épít a görög-török határon, az Evros folyó mentén

 • A csúcstechnológiával felszerelt kerítés célja a külső határok hatékonyabb védelme.
 • Hidvéghi Balázs és Gál Kinga fideszes EP-képviselők írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérdezik: elismerik-e a görög határkerítés hatékonyságát, és ha igen, megteszik-e ugyanezt a magyarral is.
Kül 2021-06-03 | 15:54
Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

 • A szenzációs hírről a skót The Herald lap számolt be az Edinburghi Egyetemre hivatkozva.