Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját

Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját
  • Karácsony Gergely és Annalena Baerbock nem csak abban hasonlítanak, hogy mindketten zöld politikusok.
  • Mintha csak ikertestvérek lennének: az elmúlt hetek során mindketten össze-vissza hazudoztak iskolai végzettségeikről.
  • Baerbock más kínos ügyekbe is belekeveredett az utóbbi időkben: "elfelejtette" jelezni vagyonbevallásában az egyéb jövedelmeit.
  • Most az derült ki róla, hogy a doktoriját nem ő írta.
  • Hasonló botrányban szerencsétlenkedik Karácsony Gergely is hetek óta, ő PhD-diplomát és nyelvvizsgát hazudott magának.
  • Kiderült, hogy egyikkel sem rendelkezik.

A Zöldek kancellárjelöltje soha nem fejezte be a doktori disszertációját - úgy tűnik, valaki más készítette el, derül ki egy új kutatásból. De mindez nem illeszkedik Baerbock korábbi, saját doktori tanulmányaira vonatkozó állításaihoz - tudósít az Exxpress.

Ez nevetségesen hangzik, különösen azok után, hogy Annalena Baerbock zöldpárti kancellárjelölt önéletrajzában mennyi ellentmondás volt: a legújabb kutatások szerint Baerbock éveket töltött a Berlini Szabadegyetemen egy olyan doktori disszertáció megírásával, amelyet valaki más fejezett és nyújtott be, de ez nem akadályozta meg Baerbockot abban, hogy tovább dolgozzon rajta. Ez rendkívül furcsa.

2013: "Majdnem befejezett PhD" a természeti katasztrófákról

A Zöldek kancellárjelöltjének rejtélyes tudományos pályafutása iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés, elsősorban az önéletrajzában található - legalább tizenkét - hiba, valamint a származására vonatkozó ellentmondásos állítások és az életrajzának különböző változatai miatt. Befejezetlen berlini doktori tanulmányai is rejtélyesek maradnak, főként az új bizonyítékok miatt.

Hogy Baerbock mikor miről írta a disszertációját, és hogy egyáltalán a jogi karon tette-e ezt - mindez május óta egy sor találgatásokra ad okot. Egy 2013 októberében megjelent Tagesspiegel cikkben olvashatjuk Baerbockról: "Mellékesen végre be akarja fejezni a majdnem kész doktori disszertációját, a most még szűkösebb idő ellenére. A téma tökéletes a Zöldek számára: "Természeti katasztrófák és humanitárius segítségnyújtás". Ezt ugyanis nem szabályozza a nemzetközi jog, mondta akkor Annalena Baerbock."

Baerbock a jelek szerint még 2014-ben is dolgozott a "majdnem kész PhD-n". Legalábbis ezt állítja egy másik jelentés a német Bundestag honlapján - ami egyébként ellentmond Baerbock ottani önéletrajzának, amely szerint a zöldpárti politikus már 2013-ban abbahagyta tanulmányait: Baerbock "a berlini Szabadegyetemen kezdte meg doktori tanulmányait a természeti katasztrófákról és a humanitárius segítségnyújtásról" - áll benne.

A 2012-ben ugyanezen a címen elkészült doktori értekezés

Most jön az igazán furcsa rész: "Természeti katasztrófák és humanitárius segítségnyújtás" - a berlini Freie Universitäton annak idején valóban elkészült egy disszertáció erről a témáról, de nem maga Baerbock készítette. Az online kutatás szerint 2012-ben pontosan ilyen címmel jelent meg egy disszertáció azon az egyetemen, ahová Baerbock beiratkozott, bár az angol nyelven. A tanulmány címe "Humanitárius segítségnyújtás és természeti katasztrófák: tanulmány kiválasztott európai országokról", és Matteo Garavoglia, a retorika és az interkulturális kompetencia szakértője írta. Ezzel a disszertációval azonban nem nemzetközi jogból, hanem politikatudományból doktorált.

Pontosan ugyanolyan címmel szakdolgozatot írni egyazon egyetemen - ez minden, csak nem szokványos. A Baerbockhoz és Garavogliához intézett megkeresésekre még nem érkezett válasz.

Számos lehetséges magyarázat van

Erre több lehetséges magyarázat is van. Az egyik az lenne, hogy a doktori értekezés eredetileg Baerbock és Garavoglia közös projektje volt, de Baerbock visszalépett, mert túl kevés ideje volt rá. Két szerző együttműködése egy disszertációban elvileg lehetséges. Csak az a kérdés: akkor Baerbock miért állította még mindig azt, hogy a doktorija "majdnem kész", több mint egy évvel a disszertáció befejezése után? Ráadásul Baerbock akkor nem nemzetközi jogból, hanem politikatudományból doktorált volna.

Baerbock tudott-e erről a tudományos munkáról a végén, és tovább akarta-e fejleszteni azt a nemzetközi jog szempontjából? De min dolgozott 2009-től kezdve, amikor saját bevallása szerint már beiratkozott, és miért használta pontosan ugyanazt a címet? De vannak kevésbé kedvező válaszlehetőségek is, például az, hogy Baerbock korábban nem haladt előre a doktori disszertációjával, ezért vette fel Garavoglia. Az eXXpress azonban nem kíván túl messzemenő találgatásokba bocsátkozni, amíg nem kap válaszokat a nyitott kérdésekre.

Mindez különösnek tűnik, különösen Baerbock önéletrajzának korábbi ellentmondásainak fényében

"Nemzetközi jogi doktorandusz, Berlini Szabadegyetem, a doktori fokozatot nem szerezte meg" - olvasható jelenleg a honlapján. Stefen Weber plágiumvadász szerint az igazság az, hogy Baerbock 2015 óta diploma nélkül hagyta el az oktatást. A kancellárjelölt azonban más verziókat is terjesztett. A 2018-as önéletrajzában például az állt, hogy "doktori cím jelenleg szunnyad" - bármit is jelentsen ez -, a német Bundestag honlapján pedig az olvasható: "2009-2013 nemzetközi jogi doktorandusz, Berlini Szabadegyetem (nem fejezte be)".

Hadmut Danisch informatikus már május közepén feltette a kérdést: hogyan lehet egy doktori cím 2018-ban "szunnyadó", különösen, ha Baerbock a Bundestag honlapja szerint csak 2013-ig volt doktorandusz?

Danisch azt is kétségbe vonta, hogy Baerbock egyáltalán teljesítette-e a jogi karon való tanulás felvételi követelményeit, elvégre nem "teljes jogász", ahogy az az Express korábbi kutatásaiból az is kiderült. A Berlini Szabadegyetem legalábbis biztosította Danischot, "hogy elvileg a doktori cím megszerzése külföldön szerzett releváns diplomával vagy nem jogi diplomával is lehetséges, ha igazolják a jogtudományi alkalmasságot".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-06 | 12:40
Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

  • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
  • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
  • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
  • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.
Kül 2021-07-15 | 15:12
Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

  • Lehet itt koronavírus-járvány, elbaltázott vakcinabeszerzés, meredeken emelkedő migrációs számok, súlyos gazdasági visszaesés és brutális eladósodás.
  • Mindez nem számít Brüsszelnek.
  • Hogy Magyarországgal packázzanak a pedofilellenes gyermekvédelmi törvény miatt, az nagyon is számít.
Kül 2021-08-14 | 11:45
TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

  • Vannak még helyek Nyugaton, ahol nem teljesen idióták a döntéshozók.
Kül 2021-05-18 | 12:07
Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

  • A Sea-Eye 4 mentőhajó több mint 400 csónakos migránst vett fel ebben a hónapban a Földközi-tengeren.
  • A mentőhajók működését rengeteg kritika éri, mert az embercsempészek tudják, ha a líbiai partoknál elbocsátják a rozzant fahajókat, akkor a partoktól nem messze a Sea-Eye 4 típusú hajók felveszik az utasokat.
  • Az embercsempészet elképesztően nagy üzlet Észak-Afrikában és a mediterrániumban, egyetlen migránst 3 000 és 10 000 euró közötti összegért visznek fel a líbiai partokhoz, hogy ott rossz minőségű faladikokba zsúfolják őket, nem törődve azzal, ha a nyílt tengeren a csónakok elsüllyednek, és hullámsírba temetnek tucatnyi embert.
  • Az illegális embercsempészek tehát cinkos alkuban dolgoznak a mentőhajókkal, és ez sokakban ellenérzéseket szül.
  • A FRONTEX ezért a mentőhajókat megelőzve sokszor szállítja vissza a csónakos migránsokat a Földközi-tengerről a líbiai menekültközpontokba.
  • Ahogy növekszik újra a földközi-tengeri migrációs nyomás, úgy kerül megint viták középpontjába a mentőhajók kétséges szerepe.
Kül 2021-06-11 | 18:42
Friss tanulmány: a németek többsége határozottabb fellépést akar az iszlamizmussal szemben

Friss tanulmány: a németek többsége határozottabb fellépést akar az iszlamizmussal szemben

  • A felmérés szerint a németek 86%-a követeli, hogy tiltsák be azokat az iszlám szervezeteket, amelyek a vallásukat az alaptörvény fölé helyezik.
  • Minden második német szerint az iszlám veszélyezteti a nemek közötti egyenlőséget.
  • 45% azok aránya, akik szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz.
Kül 2021-07-16 | 18:21
Kenya: a 20 éves "vámpír" legalább tíz gyereket gyilkolt meg

Kenya: a 20 éves "vámpír" legalább tíz gyereket gyilkolt meg

  • Masten Milimo W. különösen kíméletlenül mészárolta le áldozatait, némelyikükből kiszívta a vért az ereikből.
  • A 20 éves férfit letartóztatták, bevallotta bűnösségét.