Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját

Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját
 • Karácsony Gergely és Annalena Baerbock nem csak abban hasonlítanak, hogy mindketten zöld politikusok.
 • Mintha csak ikertestvérek lennének: az elmúlt hetek során mindketten össze-vissza hazudoztak iskolai végzettségeikről.
 • Baerbock más kínos ügyekbe is belekeveredett az utóbbi időkben: "elfelejtette" jelezni vagyonbevallásában az egyéb jövedelmeit.
 • Most az derült ki róla, hogy a doktoriját nem ő írta.
 • Hasonló botrányban szerencsétlenkedik Karácsony Gergely is hetek óta, ő PhD-diplomát és nyelvvizsgát hazudott magának.
 • Kiderült, hogy egyikkel sem rendelkezik.

A Zöldek kancellárjelöltje soha nem fejezte be a doktori disszertációját - úgy tűnik, valaki más készítette el, derül ki egy új kutatásból. De mindez nem illeszkedik Baerbock korábbi, saját doktori tanulmányaira vonatkozó állításaihoz - tudósít az Exxpress.

Ez nevetségesen hangzik, különösen azok után, hogy Annalena Baerbock zöldpárti kancellárjelölt önéletrajzában mennyi ellentmondás volt: a legújabb kutatások szerint Baerbock éveket töltött a Berlini Szabadegyetemen egy olyan doktori disszertáció megírásával, amelyet valaki más fejezett és nyújtott be, de ez nem akadályozta meg Baerbockot abban, hogy tovább dolgozzon rajta. Ez rendkívül furcsa.

2013: "Majdnem befejezett PhD" a természeti katasztrófákról

A Zöldek kancellárjelöltjének rejtélyes tudományos pályafutása iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés, elsősorban az önéletrajzában található - legalább tizenkét - hiba, valamint a származására vonatkozó ellentmondásos állítások és az életrajzának különböző változatai miatt. Befejezetlen berlini doktori tanulmányai is rejtélyesek maradnak, főként az új bizonyítékok miatt.

Hogy Baerbock mikor miről írta a disszertációját, és hogy egyáltalán a jogi karon tette-e ezt - mindez május óta egy sor találgatásokra ad okot. Egy 2013 októberében megjelent Tagesspiegel cikkben olvashatjuk Baerbockról: "Mellékesen végre be akarja fejezni a majdnem kész doktori disszertációját, a most még szűkösebb idő ellenére. A téma tökéletes a Zöldek számára: "Természeti katasztrófák és humanitárius segítségnyújtás". Ezt ugyanis nem szabályozza a nemzetközi jog, mondta akkor Annalena Baerbock."

Baerbock a jelek szerint még 2014-ben is dolgozott a "majdnem kész PhD-n". Legalábbis ezt állítja egy másik jelentés a német Bundestag honlapján - ami egyébként ellentmond Baerbock ottani önéletrajzának, amely szerint a zöldpárti politikus már 2013-ban abbahagyta tanulmányait: Baerbock "a berlini Szabadegyetemen kezdte meg doktori tanulmányait a természeti katasztrófákról és a humanitárius segítségnyújtásról" - áll benne.

A 2012-ben ugyanezen a címen elkészült doktori értekezés

Most jön az igazán furcsa rész: "Természeti katasztrófák és humanitárius segítségnyújtás" - a berlini Freie Universitäton annak idején valóban elkészült egy disszertáció erről a témáról, de nem maga Baerbock készítette. Az online kutatás szerint 2012-ben pontosan ilyen címmel jelent meg egy disszertáció azon az egyetemen, ahová Baerbock beiratkozott, bár az angol nyelven. A tanulmány címe "Humanitárius segítségnyújtás és természeti katasztrófák: tanulmány kiválasztott európai országokról", és Matteo Garavoglia, a retorika és az interkulturális kompetencia szakértője írta. Ezzel a disszertációval azonban nem nemzetközi jogból, hanem politikatudományból doktorált.

Pontosan ugyanolyan címmel szakdolgozatot írni egyazon egyetemen - ez minden, csak nem szokványos. A Baerbockhoz és Garavogliához intézett megkeresésekre még nem érkezett válasz.

Számos lehetséges magyarázat van

Erre több lehetséges magyarázat is van. Az egyik az lenne, hogy a doktori értekezés eredetileg Baerbock és Garavoglia közös projektje volt, de Baerbock visszalépett, mert túl kevés ideje volt rá. Két szerző együttműködése egy disszertációban elvileg lehetséges. Csak az a kérdés: akkor Baerbock miért állította még mindig azt, hogy a doktorija "majdnem kész", több mint egy évvel a disszertáció befejezése után? Ráadásul Baerbock akkor nem nemzetközi jogból, hanem politikatudományból doktorált volna.

Baerbock tudott-e erről a tudományos munkáról a végén, és tovább akarta-e fejleszteni azt a nemzetközi jog szempontjából? De min dolgozott 2009-től kezdve, amikor saját bevallása szerint már beiratkozott, és miért használta pontosan ugyanazt a címet? De vannak kevésbé kedvező válaszlehetőségek is, például az, hogy Baerbock korábban nem haladt előre a doktori disszertációjával, ezért vette fel Garavoglia. Az eXXpress azonban nem kíván túl messzemenő találgatásokba bocsátkozni, amíg nem kap válaszokat a nyitott kérdésekre.

Mindez különösnek tűnik, különösen Baerbock önéletrajzának korábbi ellentmondásainak fényében

"Nemzetközi jogi doktorandusz, Berlini Szabadegyetem, a doktori fokozatot nem szerezte meg" - olvasható jelenleg a honlapján. Stefen Weber plágiumvadász szerint az igazság az, hogy Baerbock 2015 óta diploma nélkül hagyta el az oktatást. A kancellárjelölt azonban más verziókat is terjesztett. A 2018-as önéletrajzában például az állt, hogy "doktori cím jelenleg szunnyad" - bármit is jelentsen ez -, a német Bundestag honlapján pedig az olvasható: "2009-2013 nemzetközi jogi doktorandusz, Berlini Szabadegyetem (nem fejezte be)".

Hadmut Danisch informatikus már május közepén feltette a kérdést: hogyan lehet egy doktori cím 2018-ban "szunnyadó", különösen, ha Baerbock a Bundestag honlapja szerint csak 2013-ig volt doktorandusz?

Danisch azt is kétségbe vonta, hogy Baerbock egyáltalán teljesítette-e a jogi karon való tanulás felvételi követelményeit, elvégre nem "teljes jogász", ahogy az az Express korábbi kutatásaiból az is kiderült. A Berlini Szabadegyetem legalábbis biztosította Danischot, "hogy elvileg a doktori cím megszerzése külföldön szerzett releváns diplomával vagy nem jogi diplomával is lehetséges, ha igazolják a jogtudományi alkalmasságot".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-30 | 15:18
Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

 • Hetek óta érkeznek a hírek arról, hogy az afganisztáni kivonulás miatt robbanásközeli helyzet van Afganisztánban, mert százerek terveznek Európa felé indulni.
 • Jelenleg több száz afgán menekült áramlik illegálisan Törökországba Iránon keresztül minden egyes nap.
 • Hogy pontosan hányan vannak, nem tudni, 1,5 millióan már ott lehetnek.
Kül 2021-06-02 | 10:30

Friss felmérés: fej-fej mellett az FDP és az SPD, a CDU kancellárjelöltje beérte Annalena Baerbockot

 • A liberális szabad demokraták a német politikai versengés aktuális győztesei.
 • A párt konzekvens lezárás-ellenességével jött vissza a közéletbe.
 • Az FDP a német nagypolgárság pártja, amely például csak a szabályozott, "minőségi" migrációt engedné.
 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltjének számai esnek.
 • Ebben minden bizonnyal benne van, hogy a Zöldek extra klímaadót fizettetnének meg a németekkel, például a benzinárban.
Kül 2021-07-28 | 14:24
"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

 • A "déli megjelenés" az egyik "politikailag korrekt" terminus, ahogyan a migránsokat megnevezik a német sajtóban.
 • A másik PC-elnevezés a "fiatalok bűnözése", a "fiatal bűnbandák".
Kül 2021-07-05 | 14:03
Vannak fontos dolgok Európában: a pedofil-ellenes törvényről vitatkozik szerdán az Európai Parlament

Vannak fontos dolgok Európában: a pedofil-ellenes törvényről vitatkozik szerdán az Európai Parlament

 • Egy sor európai országban még lezárások vannak, nem indult újra az élet, és mindenhol egyre inkább terjed a Delta-variáns, a gazdasági károk pedig beláthatatlanok.
 • Közben Dél-Európa és a Földközi-tenger térsége felől erőteljes migrációs hullám van kibontakozóban.
 • És akkor az Európai Parlament a magyar pedofil-ellenes törvénnyel foglalatoskodik.
Kül 2021-07-04 | 19:53
Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

 • Az Egyesült Királyság újabb 24 248 koronavírusos megbetegedést és 15 további halálesetet jelentett - derül ki a legfrissebb napi adatokból.