Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma
  • A múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők Németországban.
  • Tavaly ugyanekkor ez a szám 3777 volt.
  • Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni".
  • "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.

Miután az előző évben jelentősen csökkent az első alkalommal benyújtott menedékkérelmek száma, ismét jelentősen többen nyújtottak be menedékkérelmet. A CDU arra figyelmeztet, hogy az EU-n belül csökken a migránsok befogadására való hajlandóság, ezért gyorsabb eljárásokat és visszatoloncolásokat sürget - írja a WELT.

Az első alkalommal Németországban menedékjogot kérők száma májusban jelentősen emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Amint azt a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) hétfőn közzétett statisztikájában megállapította, a hivatalhoz a múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők, és 950 utókövetési kérelmet nyújtottak be. Egy évvel korábban az első kérelmek száma jóval alacsonyabb volt (3777 kérelem). A korona-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások azonban akkor még szigorúbbak voltak.

A kérelmezők legnagyobb csoportját idén májusban a szíriaiak alkották, 3776 kérelemmel. Afganisztánból 1594, Irakból 651 kérelmező érkezett.

Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni". Többek között a földközi-tengeri útvonalon keresztül Olaszországba és Spanyolországba irányuló bevándorlás is jelentősen növekszik - mondta. "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az idei év első négy hónapjában Olaszországba érkező csónakos migránsok 15 százaléka tunéziai volt. Tizenhárom százalékuk elefántcsontparti, tíz százalékuk pedig bangladesi állampolgár. Az ENSZ adatai szerint a 2020-ban Spanyolországba érkezők között különösen sok algériai és marokkói volt. Ők tehát olyan államokból érkeztek, ahol viszonylag alacsony a menedékjog elismerésének aránya.

"Csökken a hajlandóság egyre több migráns befogadására"

"Bár a Dániában nemrégiben elfogadott menekültügyi rendelet valószínűleg nem lesz végrehajtható az európai jog alapján, ez a politikai kezdeményezés azt mutatja, hogy az uniós tagállamok között egyre csökken a hajlandóság arra, hogy egyre több migránst fogadjanak be" - mondta Middelberg. Ezért olyan megoldásokat kellett találni, amelyek nem kizárólag az elosztásra támaszkodnak. Olaszországnak és Spanyolországnak pénzügyi és személyi támogatást kell kapnia a befogadóközpontok létrehozásához, hogy megkönnyítsék a gyors menekültügyi eljárásokat és ha nincs jogosultság a védelemre, akkor a hazatelepítést.

Middelberg így utalt a menedékkérők harmadik országokban történő elhelyezéséről szóló, nemrégiben elfogadott dániai törvényre. A dán parlament többsége megszavazta a szociáldemokrata kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a menekültügyi központok más országokban is működhessenek. A törvény előírja, hogy a Dániában tartózkodó menedékkérőket kérelmük nyilvántartásba vétele után az Európai Unión kívüli befogadóközpontba szállítják.

Azok, akiknek a menedékkérelmét jóváhagyták, továbbra sem számíthatnak arra, hogy Dániába érkezzenek. A tervek szerint az érintett személy az adott országban marad, vagy az ENSZ menekülttáborába szállítják.

A törvény alkalmazása azonban továbbra is attól függ, hogy a harmadik világ országai beleegyeznek-e abba, hogy országukban befogadóközpontot hozzanak létre a menedékkérők számára. Ezeket a központokat Dánia finanszírozná, de a harmadik ország igazgatná. Az EU Bizottsága bírálta a jogalkotási tervet, és világossá tette, hogy fenntartja a jogot a jogi lépések megtételére, ha Dánia végrehajtja a terveket.

2020-ban 102 581 külföldi folyamodott először menedékjogért Németországban. Ezek között 26 520 Németországban született, egy év alatti gyermekek által benyújtott védelem iránti kérelem volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-01 | 06:59
Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

  • A napokban mutatták be az átláthatóság érdekében az Islamland-karte térképes programot, amely az osztrák muszlim szervezeteket jeleníti meg egy térképes alkalmazásban.
  • Az alkotók mellett az ÖVP integrációs miniszterét is fenyegetik a muszlimok, a terrorelhárítási hivatal nyomozást indított.
Kül 2021-06-28 | 11:55
Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

  • Hivatalosan amiatt, mert koalíciós partnereivel nem egyezett ki a lakásbérletek liberalizációjában.
  • Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.
  • A háttérben inkább az áll, hogy a svéd pártok felmérték: az emberek megelégelték az elszabaduló bűnözést a nagyvárosokban, az utcai bandák erőszakosságát, a napközben elkövetett brutális fegyveres gyilkosságokat, a bandaháborúkat és a gránátos robbantásokat.
Kül 2021-06-25 | 10:16
Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

  • A nyugatiak továbbra sem olvassák a törvényt, csak a Soros-hálózat értelmezését szajkózzák.
Kül 2021-06-03 | 14:59

Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

  • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
  • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
  • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
  • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.
Kül 2022-02-25 | 23:55
Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

  • Nem mindennapit húzott a magyar külügyminiszter.
  • A felek nem zárkóznak el, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről.
Kül 2021-07-02 | 22:44
A német szövetségi bűnügyi hivatal 6245 erőszakos bűnözőt tart nyilván a "halállistáján"

A német szövetségi bűnügyi hivatal 6245 erőszakos bűnözőt tart nyilván a "halállistáján"

  • Ezek főként iszlamisták, akik az iraki és szíriai harcok után visszatértek a hazájukba.
Kül 2021-07-16 | 18:21
Kenya: a 20 éves "vámpír" legalább tíz gyereket gyilkolt meg

Kenya: a 20 éves "vámpír" legalább tíz gyereket gyilkolt meg

  • Masten Milimo W. különösen kíméletlenül mészárolta le áldozatait, némelyikükből kiszívta a vért az ereikből.
  • A 20 éves férfit letartóztatták, bevallotta bűnösségét.