Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma
 • A múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők Németországban.
 • Tavaly ugyanekkor ez a szám 3777 volt.
 • Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni".
 • "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.

Miután az előző évben jelentősen csökkent az első alkalommal benyújtott menedékkérelmek száma, ismét jelentősen többen nyújtottak be menedékkérelmet. A CDU arra figyelmeztet, hogy az EU-n belül csökken a migránsok befogadására való hajlandóság, ezért gyorsabb eljárásokat és visszatoloncolásokat sürget - írja a WELT.

Az első alkalommal Németországban menedékjogot kérők száma májusban jelentősen emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Amint azt a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) hétfőn közzétett statisztikájában megállapította, a hivatalhoz a múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők, és 950 utókövetési kérelmet nyújtottak be. Egy évvel korábban az első kérelmek száma jóval alacsonyabb volt (3777 kérelem). A korona-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások azonban akkor még szigorúbbak voltak.

A kérelmezők legnagyobb csoportját idén májusban a szíriaiak alkották, 3776 kérelemmel. Afganisztánból 1594, Irakból 651 kérelmező érkezett.

Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni". Többek között a földközi-tengeri útvonalon keresztül Olaszországba és Spanyolországba irányuló bevándorlás is jelentősen növekszik - mondta. "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az idei év első négy hónapjában Olaszországba érkező csónakos migránsok 15 százaléka tunéziai volt. Tizenhárom százalékuk elefántcsontparti, tíz százalékuk pedig bangladesi állampolgár. Az ENSZ adatai szerint a 2020-ban Spanyolországba érkezők között különösen sok algériai és marokkói volt. Ők tehát olyan államokból érkeztek, ahol viszonylag alacsony a menedékjog elismerésének aránya.

"Csökken a hajlandóság egyre több migráns befogadására"

"Bár a Dániában nemrégiben elfogadott menekültügyi rendelet valószínűleg nem lesz végrehajtható az európai jog alapján, ez a politikai kezdeményezés azt mutatja, hogy az uniós tagállamok között egyre csökken a hajlandóság arra, hogy egyre több migránst fogadjanak be" - mondta Middelberg. Ezért olyan megoldásokat kellett találni, amelyek nem kizárólag az elosztásra támaszkodnak. Olaszországnak és Spanyolországnak pénzügyi és személyi támogatást kell kapnia a befogadóközpontok létrehozásához, hogy megkönnyítsék a gyors menekültügyi eljárásokat és ha nincs jogosultság a védelemre, akkor a hazatelepítést.

Middelberg így utalt a menedékkérők harmadik országokban történő elhelyezéséről szóló, nemrégiben elfogadott dániai törvényre. A dán parlament többsége megszavazta a szociáldemokrata kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a menekültügyi központok más országokban is működhessenek. A törvény előírja, hogy a Dániában tartózkodó menedékkérőket kérelmük nyilvántartásba vétele után az Európai Unión kívüli befogadóközpontba szállítják.

Azok, akiknek a menedékkérelmét jóváhagyták, továbbra sem számíthatnak arra, hogy Dániába érkezzenek. A tervek szerint az érintett személy az adott országban marad, vagy az ENSZ menekülttáborába szállítják.

A törvény alkalmazása azonban továbbra is attól függ, hogy a harmadik világ országai beleegyeznek-e abba, hogy országukban befogadóközpontot hozzanak létre a menedékkérők számára. Ezeket a központokat Dánia finanszírozná, de a harmadik ország igazgatná. Az EU Bizottsága bírálta a jogalkotási tervet, és világossá tette, hogy fenntartja a jogot a jogi lépések megtételére, ha Dánia végrehajtja a terveket.

2020-ban 102 581 külföldi folyamodott először menedékjogért Németországban. Ezek között 26 520 Németországban született, egy év alatti gyermekek által benyújtott védelem iránti kérelem volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 12:13
Németországban minden héten több késes gyilkosság is történik

Németországban minden héten több késes gyilkosság is történik

 • A bz-berlin.de, a Bild.de, az epochtimes.de és sok más regionális kis portál is rendszeresen tudósít késes gyilkoságokról.
 • Ez a jellegzetes bűnelkövetési forma tipikusan arab, muszlim elkövetők által használt támadási mód.
Kül 2021-07-06 | 19:55
Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

 • Karácsony alig két hete járt egy PR-látogatáson a látványosan gyengülő Annalena Baerbocknál.
 • Már akkor is lehetett tudni, hogy Baerbock szénája nem áll jól a diploma és önéletrajzi botrányai miatt, de Karácsony nem tudta felmérni a helyzetet, vagy számtalan tanácsadója nem tájékoztatta megfelelően.
 • Azt remélte, majd német politikai hátszéllel kormányfő lehet Magyarországon, ha a Zöldek adják a kancellárt.
 • És idehaza is bevezetheti a németeket nyomorgató CO2-adókat, ami benne van az áram, az üzemanyagok, és az otthonok fűtésének árában is.
 • Ez sem jött be neki: a zöldek mellett elkötelezett média követeli az üstökös Baerbock visszalépését.
Kül 2021-06-30 | 12:59
BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

 • A würzburgi iszlamista ámokfutás élénk vitát váltott ki a német sajtó egy részében.
 • A 3 bestiálisan meggyilkolt nő és a további súlyos sérültek mellett a média egy része már nem akar csak úgy elmenni.
 • A politikusok azonban maszatolnak és továbbra is csak hárítanak.
 • Közben egy migrációkutató egyetemi tanár azt mondja, "Különösen a súlyos erőszakos és szexuális bűncselekményekben nagyon magas a bevándorlók [főként 2015-ben érkezett] csoportjának felülreprezentáltsága".
 • Tény: a rendőrségi statisztikák szerint 2020-ban az erőszakos bűncselekmények 168 237 gyanúsítottjának 38 százaléka "nem német" volt, 13 százalékuk bevándorló.
 • 290 000 bevándorlónak kötelessége lenne elhagyni Németországot, ám nem teszik ezt meg - a kitoloncolásukhoz nincs meg az akarat.
Kül 2021-06-01 | 08:30
Élő egyenesben, kamera előtt hugyozott a kanadai liberális képviselő, miközben parlamenti konferenciahívásban volt

Élő egyenesben, kamera előtt hugyozott a kanadai liberális képviselő, miközben parlamenti konferenciahívásban volt

 • Másodjára fordult vele elő, hogy "véletlenül" meztelen volt, miközben parlamenti konferenciahívásban vett részt.
Kül 2021-06-23 | 17:10
Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

 • Szerdáig 361 azonosított Delta-variánsos fertőzést deítettek fel nyugati szomszédunknál.
 • Ebből csak Bécsben 256 fertőzés történt.
 • Szakértők a variánst a brithet képest 60%-kal fertőzőbbnek tartják, és álláspontjuk szerint 2,5-szer súlyosabb lefolyású betegséget okozhat.
Kül 2021-06-22 | 20:03
EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

 • A 2020-as évet értékelte az EUROPOL, az Európai Unión belüli legfontosabb rendőrségi szerv.
 • A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve, és azt továbbra is a külföldi fejlemények befolyásolják - írják.
 • Az Irakban és Szíriában még mindig aktívan tevékenykedő úgynevezett Iszlám Állam (IS) eléri európai támogatóit, hogy Európában támadások elkövetésére buzdítsa őket.
Kül 2021-06-01 | 06:59
Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

 • A napokban mutatták be az átláthatóság érdekében az Islamland-karte térképes programot, amely az osztrák muszlim szervezeteket jeleníti meg egy térképes alkalmazásban.
 • Az alkotók mellett az ÖVP integrációs miniszterét is fenyegetik a muszlimok, a terrorelhárítási hivatal nyomozást indított.