Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért
 • Nem véletlen, hogy már a legnagyobb, zöld-párti újságok is megüzenték neki: lépjen vissza a német kancellár-jelöltségtől.

Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje több mint 40 000 eurós támogatást kapott a párthoz kötődő Heinrich Böll Alapítványtól - írja az osztrák EXXPRESS.

Annalena Baerbock 2009-ben kezdte meg doktori tanulmányait a Berlini Szabadegyetemen, 2013-ban kijelentette, hogy "a végső stádiumban van", két évvel később pedig végleg abbahagyta. Ez több mint 40 000 eurójába került az adófizetőknek, amint azt a Der Tagesspiegel című német lap most kiderítette.

Baerbock összesen 39 hónapon keresztül havi 1050 eurót kapott a párthoz kötődő Heinrich Böll Alapítványtól, hogy befejezze munkáját. "Életkezdési ösztöndíj doktoranduszoknak" volt a támogatás neve. A Böll Alapítványt főként szövetségi forrásokból finanszírozzák. A tehetséges tanulók támogatására az Oktatási Minisztériumból rendszeresen érkeznek pénzeszközök.

Baerbockkal ellentétben a legtöbb Németországban támogatott doktorandusz hallgató a doktori fokozatot is megszerzi. Németország legnagyobb tehetséges diákokat támogató alapítványa, a Studienstiftung des deutschen Volkes 96 százalékos befejezési arányt mutat.

Michael Álvarez Kalverkamp, a Böll Alapítvány sajtószóvivője rámutat, hogy az "átorientálódás" és a családalapítás a doktori tanulmányok abbahagyásához vezethet. Baerbock esetében aligha ez volt a döntő tényező. A kiszállást a Bundestagban szerzett mandátumával indokolta, amelyet a 2013-as választáson szerzett. Erre akart koncentrálni a jövőben. Baerbock azonban már 2009 óta pontosan erre a mandátumra törekedett, kezdetben közvetlen jelöltként, amint arra a Tagesspiegel is rámutat. Baerbock soha nem fizette vissza a pénzt - amire jogilag nem is köteles. Az eltűnt adófizetők pénze mindazonáltal savanyú a szőlő.

Baerbock disszertációjának témája, amely már majdnem kész volt, azonban még ma is rejtélyes. Hogy Baerbock pontosan mit csinált ezekben az években a Berlini Egyetemen, az máig nem világos. A Böll Alapítvány szerint akkoriban minden kötelezettségének eleget tett. Itt érdekes lenne tudni, hogy egy ösztöndíjas hogyan bizonyítja az eredményeit. Azt sem sikerült tisztázni a szerkesztési határidőig, hogy az alapítvány tudott-e Baerbock disszertációjának témájáról.

Baerbock a "természeti katasztrófák és a humanitárius segítségnyújtás" témakörében akart doktorálni - olvasható a Bundestag honlapján, valamint egy 2013-as cikkben, amely a Tagesspiegelben is megjelent. Hogy ez miért rendkívül rejtélyes, azt az EXPRESS néhány hete már bemutatta: egy disszertáció ugyanis éppen ezzel a címmel készült 2012-ben a Berlini Szabadegyetemen, tehát pontosan azon az egyetemen, ahová Baerbock beiratkozott. A szerző azonban Matteo Garavoglia, a retorika és az interkulturális kompetencia szakértője volt. A címe: "Humanitárius segítségnyújtás és természeti katasztrófák: tanulmány kiválasztott európai országokról".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.
Kül 2021-06-29 | 07:19
Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását

 • "Miért gondolják a németek, hogy megtaníthatják a lengyeleknek, mi a demokrácia?" - kérdezi Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke.
 • Később a közép- és kelet-európai népek bátorságát és kitartását dicsérte a beszélgetés során.
 • Ha nem lennének a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok stb. "mindez nem lett volna lehetséges".
 • Schäuble az ez alatt nemcsak a kommunizmus végét értette Európában, hanem a német újraegyesítést és azt az évtizedes békét és jólétet is, amelyet a régió azóta (néhány zökkenő ellenére) élvez.
 • Schäuble világában a kelet-nyugati szakadék növekedése nagyobb veszélyt jelent Európa jövőjére, mint bármi, ami egy-egy tagállamban történik.
Kül 2021-06-01 | 07:51
Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

 • A francia hadsereg vezérkari főnöke előrejelzése szerint a konfliktusok kockázata 2030-ra megnő.
 • A vezérkari főnök álláspontja, hogy az Európai Uniónak el kell kerülnie azt a kényszerítő forgatókönyvet, hogy oldalt válasszon a szuparhatalmak között. 
 • "Az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, de nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.
 • Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az Egyesült Államok oldalára állna a Kínával folytatott versengésben.
Kül 2021-08-14 | 11:45
TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

 • Vannak még helyek Nyugaton, ahol nem teljesen idióták a döntéshozók.
Kül 2021-09-20 | 10:59
Több száz "kompetens" és elkötelezett terroristát engedtek szabadon a tálibok Kabulban

Több száz "kompetens" és elkötelezett terroristát engedtek szabadon a tálibok Kabulban

 • Egy indiai hírszerző szerint "szó szerint egy évtized terrorelhárítási munkája veszett kárba azzal, hogy az amerikaiak nem biztosították a Bagramban fogva tartott kulcsfigurákat".
 • Nyugati hírszerző-szolgálatok amiatt aggódnak, hogy az afgán menekülthullámban leplezett terroristák juthatnak el Európába.