Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma
  • A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

Svédország áll Európa élén - a lőfegyverek által okozott halálesetek számát tekintve. Svédországban ez az arány két és félszerese az európai átlagnak. Az áldozatok túlnyomó többsége 20 és 30 év közötti férfi. Korábban az ország egyáltalán nem tapasztalt ilyen számokat. A bevándorlás a felelős, még akkor is, ha a rendőrség hivatalosan nem hozza nyilvánosságra az áldozatok személyazonosságát - írja az RMX.NEWS portál.

Május végén Svédország második legnagyobb városának, Göteborgnak a külvárosában mintegy száz afrikai és közel-keleti országból származó fiatal bevándorló között összecsapás tört ki.

Egy férfit egy élelmiszerboltban tarkón lőttek, és meg is halt meg. Aztán egy rendőr erőszakos halála történt Biskopsgarden külvárosában. Néhány nappal később Frolund külvárosában, egy fodrászszalonban gyilkoltak meg egy férfit.

Az Economist egy újabb eseménnyel egészíti ki az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeinek listáját. Két héttel ezelőtt két kisgyermek élte túl Stockholm egyik külvárosában a veszekedő bandák közötti kereszttüzet.

A legutóbbi incidens csak néhány napos. Legalább három ember súlyosan megsérült egy lövöldözésben a dél-svédországi Kristianstad városában. Két 20 és 30 éves férfi sérült meg, valamint egy véletlen járókelő, egy 60 éves nő.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács friss jelentése szerint 15 év alatt Svédországban volt a legtöbb lőfegyver okozta haláleset Európában. Klara Hradilová-Selinová, a tanács kutatója az Eurostat és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 22 európai ország adatainak elemzése alapján kiszámolta, hogy Svédország áll az első helyen. Az áldozatok többsége 20 és 30 év közötti férfi.

Göteborg hírhedt Hjällbo nevű külvárosában a lakosok 70 százaléka külföldön született. Egyes elemzők az ott szolgálatot teljesítő rendőrök számának csökkenésében látják a bűnözés növekedésének okát a környéken. Korábban azonban nem is volt rájuk szükség.

A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

A helyi rendőrség nem regisztrálja a bűncselekmények gyanúsítottjait etnikai származás szerint. Azonban gyakran kiszivárog, hogy az erőszakos bűncselekmények résztvevői nem svéd származásúak. Ez tükröződik a bandaháborúkban, valamint az úgynevezett "becsületbeli bűncselekményekben", amelyek célja a család állítólagos jó hírnevének védelme.

Az 1975-ös fordulat

A stockholmi parlament 1975-ben döntött arról, hogy Svédország multikulturális országgá válik, és teljesen nyitott a migrációra - emlékszik vissza Kyösti Tarvainen, a helsinki Aalto Egyetem professzora. "Akkoriban a bevándorlók több mint 40 százaléka az én honfitársaim, a finnek voltak" - mondta a Folkbladet újságnak.

"A helyzet azonban azóta megváltozott. 2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati, 52 százaléka pedig muszlim volt. Tehát hatalmas kulturális eltolódás történt a bevándorlók körében, mivel a legnagyobb csoportja a finnekről a muszlimokra tevődött" - tette hozzá.

Ha a jelenlegi svéd bevándorlási politika változatlan marad, akkor az etnikai svédek 2065-ben kisebbségbe kerülnek - vonta le a következtetést.

Svédország korábban a világ legalacsonyabb bűnözési rátájú országa volt. "A társadalmi zavargások, égő autók, mentőakciók és zavargások folyamatosan ismétlődnek" - írta Paulina Neuding svéd újságíró a Politico honlapján.

Svédország ma már az európai átlagot jóval meghaladó gyilkossági rátával rendelkező ország. "A lövöldözés az országban annyira mindennapossá vált, hogy már nem is kerül a címlapokra. A támadásokról szóló híreket gyorsan felváltják a sporteseményekről és hírességekről szóló címlapok. Az olvasók elvesztették az érzéseiket az erőszakkal kapcsolatban" - figyelmeztetett.

Elsőség a szexuális erőszakban is?

Svédország más nem kívánt 'bajnokságok' felé is elmozdul. Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású esszéista, aki maga is bevándorló és Hollandiában él, például az Unherd online magazinban azt mondta, hogy Svédország a nemi erőszak európai "metropoliszává" vált. Ali az iszlám ismert kritikusa, aki e vallás reformját követeli, és viszonylag keményen értékeli a bevándorlás kérdését.

Arról, hogy az utóbbi években Svédországban szexuális erőszakért elítélt elkövetők többsége "bevándorlói gyökerekkel" rendelkezik, például a három évvel ezelőtti migrációs hullám idején a közszolgálati SVT is beszámolt.

Az utóbbi években egyre több az olyan eset, amikor a nemi erőszak áldozata nem ismerte az elkövetőt. Körülbelül 80 százalékra emelkedett ez az arány. Ez teljesen fordított helyzet a múlthoz képest, amikor az elkövető szinte mindig az áldozat rokona vagy ismerőse volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 08:36

Letartóztatták az afgán bevándorlót, aki pénteken egy 12 éves kislányt akart a tehervonat elé cibálni - az AfD a bevándorlási szabályok szigorítását követeli

  • Már így is van elég bűnözés az országban, nem kell továbbiakat importálnunk - mondta Maclenburg-Elő-Pomeránia tartományi vezetője.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

  • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.
Kül 2021-07-09 | 13:04
Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

  • A Twitter a statisztikai adatokat is "gyűlöletkeltő viselkedésnek" azonosítja.
  • A német liberális politikus bűne az volt, hogy megosztott a Twitter-profilján egy BILD-cikket, mely arról szólt, az erőszakos támadások, a késes gyilkosságok, a szexuális bűnelkövetők között nagyon nagy számban vannak nem német migránsok.
  • A BILD ezt a cikket friss rendőrségi kriminálstatisztikai adatok alapján írta meg.
  • A Twitter szerint e cikk megosztása "gyűlöletkeltő viselkedés".
Kül 2021-08-20 | 12:37
Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

  • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
  • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.
Kül 2021-11-04 | 16:25
Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

  • Európa, segíts!
  • Finn újságírók az állam nemzetbiztonsági titkait szivárogtatták ki, többükre letöltendő börtönt kér az ügyész.
  • Eközben a magyarországi diktatúra olyan súlyos, hogy idehaza haja szála sem görbül azoknak az "újságíróknak", akik rendszeresen érzékeny nemzetbiztonsági információkat, vagy államtitkokat hoznak nyilvánosságra.
Kül 2021-06-28 | 18:30
Most már minden világos: Mark Rutte korábban legalizálni akarta a pedofíliát és az állatokkal történő szexuális kapcsolatot is

Most már minden világos: Mark Rutte korábban legalizálni akarta a pedofíliát és az állatokkal történő szexuális kapcsolatot is

  • A gyermekekkel és az állatokkal folytatott szexuális kapcsolat törvényesítését sürgette korábban a holland miniszterelnök, aki Magyarország térdre kényszerítésével fenyegetőzött.
  • Mark Rutténak egyébként nincsen felesége, gyermekei, élettársa, vagy barátnője.
  • Azt mondta, sosem volt barátnője, mert nincsen rá ideje.
  • A liberális Mark Ruttéra a Momentum úgy hivatkozik, mint az egyik legfontosabb szövetségesükre.