Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma
 • A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

Svédország áll Európa élén - a lőfegyverek által okozott halálesetek számát tekintve. Svédországban ez az arány két és félszerese az európai átlagnak. Az áldozatok túlnyomó többsége 20 és 30 év közötti férfi. Korábban az ország egyáltalán nem tapasztalt ilyen számokat. A bevándorlás a felelős, még akkor is, ha a rendőrség hivatalosan nem hozza nyilvánosságra az áldozatok személyazonosságát - írja az RMX.NEWS portál.

Május végén Svédország második legnagyobb városának, Göteborgnak a külvárosában mintegy száz afrikai és közel-keleti országból származó fiatal bevándorló között összecsapás tört ki.

Egy férfit egy élelmiszerboltban tarkón lőttek, és meg is halt meg. Aztán egy rendőr erőszakos halála történt Biskopsgarden külvárosában. Néhány nappal később Frolund külvárosában, egy fodrászszalonban gyilkoltak meg egy férfit.

Az Economist egy újabb eseménnyel egészíti ki az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeinek listáját. Két héttel ezelőtt két kisgyermek élte túl Stockholm egyik külvárosában a veszekedő bandák közötti kereszttüzet.

A legutóbbi incidens csak néhány napos. Legalább három ember súlyosan megsérült egy lövöldözésben a dél-svédországi Kristianstad városában. Két 20 és 30 éves férfi sérült meg, valamint egy véletlen járókelő, egy 60 éves nő.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács friss jelentése szerint 15 év alatt Svédországban volt a legtöbb lőfegyver okozta haláleset Európában. Klara Hradilová-Selinová, a tanács kutatója az Eurostat és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 22 európai ország adatainak elemzése alapján kiszámolta, hogy Svédország áll az első helyen. Az áldozatok többsége 20 és 30 év közötti férfi.

Göteborg hírhedt Hjällbo nevű külvárosában a lakosok 70 százaléka külföldön született. Egyes elemzők az ott szolgálatot teljesítő rendőrök számának csökkenésében látják a bűnözés növekedésének okát a környéken. Korábban azonban nem is volt rájuk szükség.

A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

A helyi rendőrség nem regisztrálja a bűncselekmények gyanúsítottjait etnikai származás szerint. Azonban gyakran kiszivárog, hogy az erőszakos bűncselekmények résztvevői nem svéd származásúak. Ez tükröződik a bandaháborúkban, valamint az úgynevezett "becsületbeli bűncselekményekben", amelyek célja a család állítólagos jó hírnevének védelme.

Az 1975-ös fordulat

A stockholmi parlament 1975-ben döntött arról, hogy Svédország multikulturális országgá válik, és teljesen nyitott a migrációra - emlékszik vissza Kyösti Tarvainen, a helsinki Aalto Egyetem professzora. "Akkoriban a bevándorlók több mint 40 százaléka az én honfitársaim, a finnek voltak" - mondta a Folkbladet újságnak.

"A helyzet azonban azóta megváltozott. 2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati, 52 százaléka pedig muszlim volt. Tehát hatalmas kulturális eltolódás történt a bevándorlók körében, mivel a legnagyobb csoportja a finnekről a muszlimokra tevődött" - tette hozzá.

Ha a jelenlegi svéd bevándorlási politika változatlan marad, akkor az etnikai svédek 2065-ben kisebbségbe kerülnek - vonta le a következtetést.

Svédország korábban a világ legalacsonyabb bűnözési rátájú országa volt. "A társadalmi zavargások, égő autók, mentőakciók és zavargások folyamatosan ismétlődnek" - írta Paulina Neuding svéd újságíró a Politico honlapján.

Svédország ma már az európai átlagot jóval meghaladó gyilkossági rátával rendelkező ország. "A lövöldözés az országban annyira mindennapossá vált, hogy már nem is kerül a címlapokra. A támadásokról szóló híreket gyorsan felváltják a sporteseményekről és hírességekről szóló címlapok. Az olvasók elvesztették az érzéseiket az erőszakkal kapcsolatban" - figyelmeztetett.

Elsőség a szexuális erőszakban is?

Svédország más nem kívánt 'bajnokságok' felé is elmozdul. Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású esszéista, aki maga is bevándorló és Hollandiában él, például az Unherd online magazinban azt mondta, hogy Svédország a nemi erőszak európai "metropoliszává" vált. Ali az iszlám ismert kritikusa, aki e vallás reformját követeli, és viszonylag keményen értékeli a bevándorlás kérdését.

Arról, hogy az utóbbi években Svédországban szexuális erőszakért elítélt elkövetők többsége "bevándorlói gyökerekkel" rendelkezik, például a három évvel ezelőtti migrációs hullám idején a közszolgálati SVT is beszámolt.

Az utóbbi években egyre több az olyan eset, amikor a nemi erőszak áldozata nem ismerte az elkövetőt. Körülbelül 80 százalékra emelkedett ez az arány. Ez teljesen fordított helyzet a múlthoz képest, amikor az elkövető szinte mindig az áldozat rokona vagy ismerőse volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-06-14 | 21:54
A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

 • Ezt Merkel kancellár nyilatkozta a NATO brüsszeli közgyűlését követő sajtótájékoztatóján.
 • Hasonló szellemben nyilatkozott Emmanuell Macron francia elnök, és a belga miniszterelnök is.
 • Az új hidegháború elkerüléséének érdekében nyilatkozott Szijjártó Péter külügyminiszter is.
Kül 2021-05-15 | 22:12
BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

 • Miközben Izraelben öt napja bombák repkednek, Németországban mozgósítanak az Izrael-gyűlölők.
 • A demonstrációkon azt kiabálják, "szaros zsidók", zsinagógákat támadnak meg, és izraeli zászlókat gyújtanak fel.
 • Szombaton országszerte összegyűltek a demonstrálók és Izrael ellen tüntettek.

 

Kül 2021-06-28 | 17:00
Karácsony megint le van maradva egy körrel: Kínától és Oroszországtól retteg Berlinben, miközben Merkel és potenciális utódja normalizálni akarja a kapcsolatokat

Karácsony megint le van maradva egy körrel: Kínától és Oroszországtól retteg Berlinben, miközben Merkel és potenciális utódja normalizálni akarja a kapcsolatokat

 • A Főpolgármester nem igazán tudja felvenni a ritmust.
 • Berlinbe látogatott a hétvégén egy PR-körútra, és ott találkozott a német politika pár vezetőjével, köztük a Zöldek kancellárjelöltjével.
 • Igaz, az továbbra sem derült ki, milyen nyelven tárgyalt, hiszen a magyaron kívül nem tud egy mukkot sem külföldi nyelven.
 • A BILD-nek pedig - feltehetően tolmács segítségével - előadta a kínai- és az orosz veszedelmet.
 • Teljes ütemcsúszásban van: Merkel, és a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet is kijelentette a közelmúltban, a keleti hatalmakkal a kapcsolatokat normalizálni kell a jövőben.
 • Ugyanerről beszélt Emmanuell Macron francia elnök is.
 • Mi több, Németország, Franciaország és Ausztria a legutóbbi Európai Tanács ülésén felvetették, a következőre hívják meg Putyin elnököt is.
 • Ez végül a többi tagország ellenállásán bukott el.