Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma
 • A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

Svédország áll Európa élén - a lőfegyverek által okozott halálesetek számát tekintve. Svédországban ez az arány két és félszerese az európai átlagnak. Az áldozatok túlnyomó többsége 20 és 30 év közötti férfi. Korábban az ország egyáltalán nem tapasztalt ilyen számokat. A bevándorlás a felelős, még akkor is, ha a rendőrség hivatalosan nem hozza nyilvánosságra az áldozatok személyazonosságát - írja az RMX.NEWS portál.

Május végén Svédország második legnagyobb városának, Göteborgnak a külvárosában mintegy száz afrikai és közel-keleti országból származó fiatal bevándorló között összecsapás tört ki.

Egy férfit egy élelmiszerboltban tarkón lőttek, és meg is halt meg. Aztán egy rendőr erőszakos halála történt Biskopsgarden külvárosában. Néhány nappal később Frolund külvárosában, egy fodrászszalonban gyilkoltak meg egy férfit.

Az Economist egy újabb eseménnyel egészíti ki az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeinek listáját. Két héttel ezelőtt két kisgyermek élte túl Stockholm egyik külvárosában a veszekedő bandák közötti kereszttüzet.

A legutóbbi incidens csak néhány napos. Legalább három ember súlyosan megsérült egy lövöldözésben a dél-svédországi Kristianstad városában. Két 20 és 30 éves férfi sérült meg, valamint egy véletlen járókelő, egy 60 éves nő.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács friss jelentése szerint 15 év alatt Svédországban volt a legtöbb lőfegyver okozta haláleset Európában. Klara Hradilová-Selinová, a tanács kutatója az Eurostat és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 22 európai ország adatainak elemzése alapján kiszámolta, hogy Svédország áll az első helyen. Az áldozatok többsége 20 és 30 év közötti férfi.

Göteborg hírhedt Hjällbo nevű külvárosában a lakosok 70 százaléka külföldön született. Egyes elemzők az ott szolgálatot teljesítő rendőrök számának csökkenésében látják a bűnözés növekedésének okát a környéken. Korábban azonban nem is volt rájuk szükség.

A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

A helyi rendőrség nem regisztrálja a bűncselekmények gyanúsítottjait etnikai származás szerint. Azonban gyakran kiszivárog, hogy az erőszakos bűncselekmények résztvevői nem svéd származásúak. Ez tükröződik a bandaháborúkban, valamint az úgynevezett "becsületbeli bűncselekményekben", amelyek célja a család állítólagos jó hírnevének védelme.

Az 1975-ös fordulat

A stockholmi parlament 1975-ben döntött arról, hogy Svédország multikulturális országgá válik, és teljesen nyitott a migrációra - emlékszik vissza Kyösti Tarvainen, a helsinki Aalto Egyetem professzora. "Akkoriban a bevándorlók több mint 40 százaléka az én honfitársaim, a finnek voltak" - mondta a Folkbladet újságnak.

"A helyzet azonban azóta megváltozott. 2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati, 52 százaléka pedig muszlim volt. Tehát hatalmas kulturális eltolódás történt a bevándorlók körében, mivel a legnagyobb csoportja a finnekről a muszlimokra tevődött" - tette hozzá.

Ha a jelenlegi svéd bevándorlási politika változatlan marad, akkor az etnikai svédek 2065-ben kisebbségbe kerülnek - vonta le a következtetést.

Svédország korábban a világ legalacsonyabb bűnözési rátájú országa volt. "A társadalmi zavargások, égő autók, mentőakciók és zavargások folyamatosan ismétlődnek" - írta Paulina Neuding svéd újságíró a Politico honlapján.

Svédország ma már az európai átlagot jóval meghaladó gyilkossági rátával rendelkező ország. "A lövöldözés az országban annyira mindennapossá vált, hogy már nem is kerül a címlapokra. A támadásokról szóló híreket gyorsan felváltják a sporteseményekről és hírességekről szóló címlapok. Az olvasók elvesztették az érzéseiket az erőszakkal kapcsolatban" - figyelmeztetett.

Elsőség a szexuális erőszakban is?

Svédország más nem kívánt 'bajnokságok' felé is elmozdul. Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású esszéista, aki maga is bevándorló és Hollandiában él, például az Unherd online magazinban azt mondta, hogy Svédország a nemi erőszak európai "metropoliszává" vált. Ali az iszlám ismert kritikusa, aki e vallás reformját követeli, és viszonylag keményen értékeli a bevándorlás kérdését.

Arról, hogy az utóbbi években Svédországban szexuális erőszakért elítélt elkövetők többsége "bevándorlói gyökerekkel" rendelkezik, például a három évvel ezelőtti migrációs hullám idején a közszolgálati SVT is beszámolt.

Az utóbbi években egyre több az olyan eset, amikor a nemi erőszak áldozata nem ismerte az elkövetőt. Körülbelül 80 százalékra emelkedett ez az arány. Ez teljesen fordított helyzet a múlthoz képest, amikor az elkövető szinte mindig az áldozat rokona vagy ismerőse volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-12 | 13:31
Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

 • Németországban is csúsznak a családi házak építései.
 • A koronavírus-járvány miatt ugyanis megszakadtak a korábbi ellátási láncok.
 • Amellett, hogy hiány van szinte az összes építőanyagból, jelentősen drágultak is az árak.
 • Szakemberhiány is van Németországban, a szakmák elnöke ezért bírálta a német kormányt, hogy az egyetemi képzéseket sokkal több pénzzel támogatják a szakképzések rovására.
Kül 2021-07-28 | 15:28
Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
 • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.
Kül 2021-06-11 | 18:28
Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját

Karácsonyi hazugságspirálban a német zöldek kancellár-jelöltje: valaki más írta helyette a doktoriját

 • Karácsony Gergely és Annalena Baerbock nem csak abban hasonlítanak, hogy mindketten zöld politikusok.
 • Mintha csak ikertestvérek lennének: az elmúlt hetek során mindketten össze-vissza hazudoztak iskolai végzettségeikről.
 • Baerbock más kínos ügyekbe is belekeveredett az utóbbi időkben: "elfelejtette" jelezni vagyonbevallásában az egyéb jövedelmeit.
 • Most az derült ki róla, hogy a doktoriját nem ő írta.
 • Hasonló botrányban szerencsétlenkedik Karácsony Gergely is hetek óta, ő PhD-diplomát és nyelvvizsgát hazudott magának.
 • Kiderült, hogy egyikkel sem rendelkezik.
Kül 2021-07-21 | 16:16
A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

 • Nagyon szúrja a szemét a nyugat-európai politikusoknak a magyar gyermekvédelmi törvény.
Kül 2021-09-06 | 09:24
Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

 • Ismét egy "mentálisan sérült" bevándorló az elkövető, de "iszlamista háttérre" utaló jelek is vannak.
Kül 2021-06-01 | 07:26
BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

 • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
 • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
 • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.
Kül 2021-07-02 | 22:12
Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

 • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
 • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
 • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.