Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma
 • A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

Svédország áll Európa élén - a lőfegyverek által okozott halálesetek számát tekintve. Svédországban ez az arány két és félszerese az európai átlagnak. Az áldozatok túlnyomó többsége 20 és 30 év közötti férfi. Korábban az ország egyáltalán nem tapasztalt ilyen számokat. A bevándorlás a felelős, még akkor is, ha a rendőrség hivatalosan nem hozza nyilvánosságra az áldozatok személyazonosságát - írja az RMX.NEWS portál.

Május végén Svédország második legnagyobb városának, Göteborgnak a külvárosában mintegy száz afrikai és közel-keleti országból származó fiatal bevándorló között összecsapás tört ki.

Egy férfit egy élelmiszerboltban tarkón lőttek, és meg is halt meg. Aztán egy rendőr erőszakos halála történt Biskopsgarden külvárosában. Néhány nappal később Frolund külvárosában, egy fodrászszalonban gyilkoltak meg egy férfit.

Az Economist egy újabb eseménnyel egészíti ki az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeinek listáját. Két héttel ezelőtt két kisgyermek élte túl Stockholm egyik külvárosában a veszekedő bandák közötti kereszttüzet.

A legutóbbi incidens csak néhány napos. Legalább három ember súlyosan megsérült egy lövöldözésben a dél-svédországi Kristianstad városában. Két 20 és 30 éves férfi sérült meg, valamint egy véletlen járókelő, egy 60 éves nő.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács friss jelentése szerint 15 év alatt Svédországban volt a legtöbb lőfegyver okozta haláleset Európában. Klara Hradilová-Selinová, a tanács kutatója az Eurostat és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 22 európai ország adatainak elemzése alapján kiszámolta, hogy Svédország áll az első helyen. Az áldozatok többsége 20 és 30 év közötti férfi.

Göteborg hírhedt Hjällbo nevű külvárosában a lakosok 70 százaléka külföldön született. Egyes elemzők az ott szolgálatot teljesítő rendőrök számának csökkenésében látják a bűnözés növekedésének okát a környéken. Korábban azonban nem is volt rájuk szükség.

A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.

A helyi rendőrség nem regisztrálja a bűncselekmények gyanúsítottjait etnikai származás szerint. Azonban gyakran kiszivárog, hogy az erőszakos bűncselekmények résztvevői nem svéd származásúak. Ez tükröződik a bandaháborúkban, valamint az úgynevezett "becsületbeli bűncselekményekben", amelyek célja a család állítólagos jó hírnevének védelme.

Az 1975-ös fordulat

A stockholmi parlament 1975-ben döntött arról, hogy Svédország multikulturális országgá válik, és teljesen nyitott a migrációra - emlékszik vissza Kyösti Tarvainen, a helsinki Aalto Egyetem professzora. "Akkoriban a bevándorlók több mint 40 százaléka az én honfitársaim, a finnek voltak" - mondta a Folkbladet újságnak.

"A helyzet azonban azóta megváltozott. 2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati, 52 százaléka pedig muszlim volt. Tehát hatalmas kulturális eltolódás történt a bevándorlók körében, mivel a legnagyobb csoportja a finnekről a muszlimokra tevődött" - tette hozzá.

Ha a jelenlegi svéd bevándorlási politika változatlan marad, akkor az etnikai svédek 2065-ben kisebbségbe kerülnek - vonta le a következtetést.

Svédország korábban a világ legalacsonyabb bűnözési rátájú országa volt. "A társadalmi zavargások, égő autók, mentőakciók és zavargások folyamatosan ismétlődnek" - írta Paulina Neuding svéd újságíró a Politico honlapján.

Svédország ma már az európai átlagot jóval meghaladó gyilkossági rátával rendelkező ország. "A lövöldözés az országban annyira mindennapossá vált, hogy már nem is kerül a címlapokra. A támadásokról szóló híreket gyorsan felváltják a sporteseményekről és hírességekről szóló címlapok. Az olvasók elvesztették az érzéseiket az erőszakkal kapcsolatban" - figyelmeztetett.

Elsőség a szexuális erőszakban is?

Svédország más nem kívánt 'bajnokságok' felé is elmozdul. Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású esszéista, aki maga is bevándorló és Hollandiában él, például az Unherd online magazinban azt mondta, hogy Svédország a nemi erőszak európai "metropoliszává" vált. Ali az iszlám ismert kritikusa, aki e vallás reformját követeli, és viszonylag keményen értékeli a bevándorlás kérdését.

Arról, hogy az utóbbi években Svédországban szexuális erőszakért elítélt elkövetők többsége "bevándorlói gyökerekkel" rendelkezik, például a három évvel ezelőtti migrációs hullám idején a közszolgálati SVT is beszámolt.

Az utóbbi években egyre több az olyan eset, amikor a nemi erőszak áldozata nem ismerte az elkövetőt. Körülbelül 80 százalékra emelkedett ez az arány. Ez teljesen fordított helyzet a múlthoz képest, amikor az elkövető szinte mindig az áldozat rokona vagy ismerőse volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-18 | 11:58
A Fehér Ház egykori orvosa szerint Joe Biden európai turnéja kínos volt, mert az elnök mentális és kognitív értelemben sem alkalmas a posztjára

A Fehér Ház egykori orvosa szerint Joe Biden európai turnéja kínos volt, mert az elnök mentális és kognitív értelemben sem alkalmas a posztjára

 • Ronny Jackson, aki Trump fehér házi orvosa volt, csütörtök este Sean Hannity Fox News műsorában jelentkezett.
 • Jackson szerint Biden európai hete "kínos" volt, és megkérdőjelezte az elnök mentális alkalmasságát.
 • Jackson köröztette a levelet képviselőházi kollégáival, és 13 republikánus képviselő aláírását is sikerült megszereznie.
 • A levél az elnök "szellemi hanyatlására és feledékenységére" hivatkozik.
 • A levél az elnök több "baklövését" is megjegyzi, és sürgeti a Fehér Házat, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a vizsgálati eredményeket.
 • A levelet az elnöknek, orvosának, Dr. Kevin O'Connornak és Dr. Anthony Fauci orvos főtanácsadónak címezték.
 • A levél felszólította Bident, hogy ossza meg az országgal az eredményeket.
Kül 2021-06-21 | 14:56
Már a németeknél is többségben vannak azok, akik nem akarnak további menekülteket befogadni

Már a németeknél is többségben vannak azok, akik nem akarnak további menekülteket befogadni

 • Az 5000 megkérdezett 47,3 százaléka válaszolta azt, hogy "egyáltalán nem", míg 15,2 százaléka azt, hogy "inkább nem".
 • 14,4 százalék mondta azt, hogy "igen, határozottan", 13,2 százalék pedig azt, hogy "inkább igen".
 • 57,8 százalék válaszolta azt, hogy "nem, biztosan nem" vagy "inkább nem" integrálódtak a német társadalomba azok, akik az utóbbi 10 évben érkeztek.
Kül 2021-06-06 | 13:27
Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

 • Folytonos vesszőfutás Annalena Baerbock, a német zöldek kancellár-jelöltjének élete is.
 • Ő is PhD-t hazudott magának az önéletrajzában, de kiderült, hogy az alapszakot sem végezte el Németországban.
 • Most kiderült, hogy bár villogott vele, de nem tagja a German Marshall Fundnak, nem tagja az UNHCR-nek, és nem szerepel a Heinrich Böll Alapítvány transzatlanti tanácsadó testületében sem.
 • Ezeket mind szerepeltette az önéletrajzában, de a német média kiderítette, hogy hazudott.
 • Pár hete a Bundestagnak adott jövedelem-bevallásából felejtett ki egy 20 000 eurós tételt a különjövedelmére vonatkozóan.
Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.
Kül 2021-07-07 | 19:33
Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

 • Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró, Peter de Vries életéért küzdenek az orvosok, akit kedden este ismeretlenek többször fejbe lőttek egy televízióstúdió előtt Amszterdamban.
 • Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.
 • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint támadás történt Hollandiában a sajtószabadság ellen, és Mark Rutte kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "térdre kényszerítené Magyarországot".