Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban
  • Az első negyedév még javában a koronavírus-járvánnyal telt, de így is 1,9%-kal nőtt a magyar nemzetgazdaság.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az első negyedév GDP-adatainak ismeretében jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a gazdaság.
  • Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
  • Gazdasági és banki elemzők is meglepetten nyilatkoztak a gazdasági növekedés mértékéről.

Varga Mihály szerint éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál - írja az Origo.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az első negyedéves GDP-növekedés és a vártnál mérsékeltebb éves visszaesés azt is jelenti, hogy a magyar gazdaság a vártnál korábban, már a nyár előtt elérheti a válság előtti gazdasági teljesítményt. Vélhetően az ipar és az építőipar hozzáadott értéke is jóval nagyobb mértékben bővült, mint azt a havi termelési mutatók jelezték.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a vártnál jóval kedvezőbb első negyedévi GDP-adat mutatja a gazdaság vártnál jobb ellenálló és újrainduló képességét is, ami azt eredményezheti, hogy a gazdasági növekedés az év egészét tekintve a korábban becsültnél nagyobb, 5 százalék körüli lehet. Az egy évvel ezelőttihez képest a visszaesés csupán 2,3 százalék volt, ami messze jobb a -3,8 százalékos konszenzushoz, valamint a -3,7 százalékos várakozásunkhoz képest.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a visszaesés 1,8 százalékos volt az egy évvel ezelőttihez képest - kommentálta a vártnál jóval kedvezőbb adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az adatok a hazai gazdaság kifejezetten erős ellenálló és helyreállási képességére utalnak. A turizmus továbbra is szinte majdnem teljes visszaesést szenvedett el, azonban a kiskereskedelem és a vendéglátás sokkal jobban alkalmazkodott a korlátozásokhoz, így messze nem mutattak a tavaly tavaszihoz hasonló visszaesést.

A gyors vakcinázásnak és a korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a második negyedévtől már éles felpattanás várható, amit az elhalasztott fogyasztás, a társasági, szabadidős, szórakozási és kulturális élmények iránti elementáris kiéhezettség, a kényszermegtakarítások felhasználása és a várható eufória is támogat - fogalmazott Suppan Gergely.

Mindez, párosulva az egy évvel ezelőtti rendkívül mély bázissal, a második negyedévben már bőven 15 százalék feletti, de akár 16 százalékos növekedést is eredményezhet. A második félévtől pedig további lendületet adhat az európai, és esetleg a nemzetközi turizmus vakcinaútlevélhez kötött újraéledése, az amerikai gazdaság várhatóan robusztus teljesítménye és a soha nem látott összegű uniós források fokozatos megjelenése, amely azonban inkább a későbbi negyedévekben járulhat hozzá a növekedéshez látványosabban.

A járvány előtti szintet a hazai gazdaság legkésőbb a harmadik negyedévben elérheti, azonban nem zárható ki, hogy erre már a második negyedévben sor kerül, mivel a gazdaság teljesítménye már mindössze 2,1 százalékkal marad el a járvány előtti szinttől - véli a szakember.

A várakozásoknál sokkal jobban szerepelt az első negyedévben a magyar gazdaság, a jelenlegi kilátások szerint az idén 5 százalékot meghaladó GDP-bővülésre van kilátás - fogalmaz Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Meglepetést jelentenek a friss adatok, negyedéves szinten a piac visszaesést várt. Mi a nullát meghaladó, szerény növekedésre számítottunk az ipar teljesítménye miatt, de az 1,9 százalékos negyedéves többlet bőven felülmúlja a várakozásainkat - mondta.
Hozzátette: "Egyelőre csak előzetes adatokról van szó, a részletes GDP-jelentés csak később jelenik meg. Az viszont már látható, hogy a járványra legkevésbé érzékeny szolgáltatások, köztük a pénzügyi és biztosítási tevékenység, valamint az információs és kommunikációs szolgáltatások járultak hozzá a jobb eredményhez. Emellett az ipar lendületes dinamikája is támogatja a gazdaságot." A szakértő elmondta azt is: "Az év elején még 4,5 százalék körüli növekedést vártunk 2021-re, igaz, már az év elején láthatóak voltak olyan tényezők, amelyek pozitív meglepetést vetítettek előre." A friss adatok alapján pedig valószínűsíthető, hogy az GDP az idén – éves összevetésben - bőven 5 százalék feletti növekedést ér el" - vetíti előre Németh Dávid.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2022-12-21 | 14:30
Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

  • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
  • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.
Biznisz 2021-05-19 | 08:06

Dobrev európai minimálbért ígérgetett a magyar munkásoknak, de ebből se lesz semmi

  • Nem lesz európai minimálbér, irányelv helyett legfeljebb csak ajánlásokat fogalmazhat meg az Európai Unió a tagállamok minimálbér-meghatározási gyakorlatára.
  • Magyarország és Ausztria mellett a tagállamok és a szociális partnerek többsége is elutasítja az egységes bérezés elveit.
  • A tagállamok nem akarják Brüsszel kezére játszani a bérekkel kapcsolatos szabályozásokat és döntéseket.
Biznisz 2021-05-11 | 16:00
A korábban jelzettnél is drágábban vásárolhat Pfizer vakcinákat az Európai Bizottság 2021 decembere és 2023 között

A korábban jelzettnél is drágábban vásárolhat Pfizer vakcinákat az Európai Bizottság 2021 decembere és 2023 között

  • A BENNFENTES is írt korábban arról, hogy micsoda bombaüzlet a vakcináció.
  • Míg 2020 végétől 2021 nyaráig 12,5 eurós áron szállított a Pfizer Európába, a következő években majdnem duplázódhat az ár.
  • Bojko Boriszov bolgár kormányfő áprilisban kiszivárogtatta, hogy az addigi 12,5 eurós ár helyett 20,5 eurórért szállít majd a Pfizer.
  • Az ár a Welt.de által megszerzett szerződéstervezet szerint azóta tovább emelkedett, 23,2 euróra adagonként.
  • Rettenetesen sok pénzről így van szó: a Bizottság 900 millió adagot kötne le ezen az áron, és opcionálisan további 900 milliót, ahogyan korábban is tervezték.
  • 1,8 milliárd adag Pfizer-vakcina ezen az áron forintra átszámítva 15 ezer milliárd forint, közel háromszor annyi, mint a Magyarországnak járó Helyreállítási alap teljes összege.
  • A BENNFENTES is megírta korábban, hogy az elmúlt években veszteséges BioNTech vállalat a 2020-as negyedévre hatalmas, 406 milliárd forintos profitot jelentett.
  • A vakcinabeszerzés érdekessége, hogy az Egyesült Államok kormánya azt javasolja, függesszék fel az oltóanyagok szabadalmait a teljes világ számára, hogy így a szegényebb országok is gyárthassanak maguknak oltóanyagot.
  • Ezt Németország, Bill Gates, és általában a nagy gyógyszeripari vállalatok ellenzik.
  • Ha ez mégis megtörténik amerikai nyomásra, de közben az Európai Bizottság ezen az áron szerződik le a Pfizerrel, akkor óriási pénzeket éget el Európa teljesen feleslegesen.
Biznisz 2022-11-23 | 14:39
Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

  • Feltűnően jól értesültek a befektetői csoportok, hogy mely ingatlanokat érdemes megvenni, hogy ott azonnal menekültszállásokat béreljen a helyi közigazgatás az adófizetők pénzéből..
  • Van olyan befektető, aki egyetlen tömbért 200 millió forintnyi összeget kasszíroz egyetlen év alatt.
  • Csakhogy ez a 200 millió  megegyezik az ingatlan vételárával.
  • Más esetekben pedig minimális beugró mellett megvásárolnak egy ingatlant, majd a helyi kerület azonnal bérbe veszi tőlük a szerzeményt, így "letörleszti" a vételárat az eredeti tulajdonosnak.
Biznisz 2021-10-29 | 12:29
A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

  • Gyanús szerződés, 100 fa kivágása, engedély nélküli építkezés, haveroknak jól fialó üzlet - csak egy újabb, szokásos gyurcsányista-baloldali üzletelés, most éppen Óbudán.
  • Az előző, fideszes önkormányzat megszerzett az államtól egy területet, hogy ott közösségi sport- és rekreációs központot építsen fel.
  • Aztán jött Kiss László és szoros szövetségese, Szabó Tímea, leseperték a kész terveket, és bérbe adták az értékes önkormányzati ingatlant, ahol teniszpályákat üzemeltet a bérlő vállalkozás.
  • Holott az állam és az önkormányzat között létrejött szerződés értelmében a területen csak vízi- és kerékpáros sportokhoz kapcsolódó tevékenységeket lehetne végezni.
  • Furcsa véletlen továbbá, hogy a bérlő cég épp a pályázat beadása előtti napokban alakult meg, vagyis mindenféle referencia nélkül adták nekik 15 évre bérbe az önkormányzati telket.
Biznisz 2022-02-10 | 16:44
Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

  • A baloldali politikusok szerint Magyarországot tönkretette az Orbán-kormány.
  • Ennek ellenére a Magyar Állam által kibocsátot állampapírokat úgy veszik, mint a cukrot.
  • Az MSZP-s Korózs Lajos, a baloldal kamuvideósa negyven milliónál is többet tett államkötvénybe 2021-ben.
  • Ugyanígy tett Brenner Koloman is, a Jobbik politikusa, igaz, ő szerényebb léptékben gyűjtögeti tízmilliós értékű állampapírjait.
  • De az igazi nagyágyú Karácsony helyettese, Tüttő Kata.
  • Tüttő újabb 13 millió forintot pakolt állampapírba egyetlen év alatt, ezzel 67 millió forintra növelte a portfóliójának értékét.
  • Hadházyhoz hasonlóan minden jel szerint Tüttő Kata is fényevő, mert ez a 13 millió forint több, mint a teljes nettó keresete főpolgármester-helyettesként 2021-ben.
Biznisz 2021-08-23 | 11:14
Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

  • Szerdától 7 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzin literjéért, a gázolaj ára pedig 5 forinttal csökken, tudta meg a holtankoljak.hu.
  • Így előbbi átlagára 438, utóbbié 435 forintra változik.