Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban
 • Az első negyedév még javában a koronavírus-járvánnyal telt, de így is 1,9%-kal nőtt a magyar nemzetgazdaság.
 • Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az első negyedév GDP-adatainak ismeretében jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a gazdaság.
 • Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
 • Gazdasági és banki elemzők is meglepetten nyilatkoztak a gazdasági növekedés mértékéről.

Varga Mihály szerint éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál - írja az Origo.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az első negyedéves GDP-növekedés és a vártnál mérsékeltebb éves visszaesés azt is jelenti, hogy a magyar gazdaság a vártnál korábban, már a nyár előtt elérheti a válság előtti gazdasági teljesítményt. Vélhetően az ipar és az építőipar hozzáadott értéke is jóval nagyobb mértékben bővült, mint azt a havi termelési mutatók jelezték.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a vártnál jóval kedvezőbb első negyedévi GDP-adat mutatja a gazdaság vártnál jobb ellenálló és újrainduló képességét is, ami azt eredményezheti, hogy a gazdasági növekedés az év egészét tekintve a korábban becsültnél nagyobb, 5 százalék körüli lehet. Az egy évvel ezelőttihez képest a visszaesés csupán 2,3 százalék volt, ami messze jobb a -3,8 százalékos konszenzushoz, valamint a -3,7 százalékos várakozásunkhoz képest.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a visszaesés 1,8 százalékos volt az egy évvel ezelőttihez képest - kommentálta a vártnál jóval kedvezőbb adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az adatok a hazai gazdaság kifejezetten erős ellenálló és helyreállási képességére utalnak. A turizmus továbbra is szinte majdnem teljes visszaesést szenvedett el, azonban a kiskereskedelem és a vendéglátás sokkal jobban alkalmazkodott a korlátozásokhoz, így messze nem mutattak a tavaly tavaszihoz hasonló visszaesést.

A gyors vakcinázásnak és a korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a második negyedévtől már éles felpattanás várható, amit az elhalasztott fogyasztás, a társasági, szabadidős, szórakozási és kulturális élmények iránti elementáris kiéhezettség, a kényszermegtakarítások felhasználása és a várható eufória is támogat - fogalmazott Suppan Gergely.

Mindez, párosulva az egy évvel ezelőtti rendkívül mély bázissal, a második negyedévben már bőven 15 százalék feletti, de akár 16 százalékos növekedést is eredményezhet. A második félévtől pedig további lendületet adhat az európai, és esetleg a nemzetközi turizmus vakcinaútlevélhez kötött újraéledése, az amerikai gazdaság várhatóan robusztus teljesítménye és a soha nem látott összegű uniós források fokozatos megjelenése, amely azonban inkább a későbbi negyedévekben járulhat hozzá a növekedéshez látványosabban.

A járvány előtti szintet a hazai gazdaság legkésőbb a harmadik negyedévben elérheti, azonban nem zárható ki, hogy erre már a második negyedévben sor kerül, mivel a gazdaság teljesítménye már mindössze 2,1 százalékkal marad el a járvány előtti szinttől - véli a szakember.

A várakozásoknál sokkal jobban szerepelt az első negyedévben a magyar gazdaság, a jelenlegi kilátások szerint az idén 5 százalékot meghaladó GDP-bővülésre van kilátás - fogalmaz Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Meglepetést jelentenek a friss adatok, negyedéves szinten a piac visszaesést várt. Mi a nullát meghaladó, szerény növekedésre számítottunk az ipar teljesítménye miatt, de az 1,9 százalékos negyedéves többlet bőven felülmúlja a várakozásainkat - mondta.
Hozzátette: "Egyelőre csak előzetes adatokról van szó, a részletes GDP-jelentés csak később jelenik meg. Az viszont már látható, hogy a járványra legkevésbé érzékeny szolgáltatások, köztük a pénzügyi és biztosítási tevékenység, valamint az információs és kommunikációs szolgáltatások járultak hozzá a jobb eredményhez. Emellett az ipar lendületes dinamikája is támogatja a gazdaságot." A szakértő elmondta azt is: "Az év elején még 4,5 százalék körüli növekedést vártunk 2021-re, igaz, már az év elején láthatóak voltak olyan tényezők, amelyek pozitív meglepetést vetítettek előre." A friss adatok alapján pedig valószínűsíthető, hogy az GDP az idén – éves összevetésben - bőven 5 százalék feletti növekedést ér el" - vetíti előre Németh Dávid.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-06 | 14:30
Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

 • Közel 2%-ot erősödött a dollárral szemben, ez a világ egyetlen devizájánk sem sikerült augusztusban.
Biznisz 2021-05-18 | 14:51
Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

 • Miközben nem telik el nap, hogy a baloldali ellenzék ne siránkozna azon, Magyarország teljesen tönkrement, az adatok nagyon mást mutatnak.
 • Folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona, a folyószámlabetétben tartott összegek, a háztartások állampapír-, és a magyarok által birtokolt részvények mennyisége valamint a befektetési jegyek összege.
Biznisz 2021-05-11 | 23:04
További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

 • Két százalékponttal csökkenti jövőre a kormány a munkabér adóterheit.
 • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás.
 • Megszűnik a kockázatitőke-alapkezelők és a tőzsdék különadója.
 • Kedvezőbbé válik az energiaellátók társasági adózása is.
 • Mindezeken túl 15%-ra csökken a kriptodevizákból származó jövedelmek adóterhe.
Biznisz 2021-09-20 | 12:06
Hatalmas előrelépés: 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak EU-s forrásokra

Hatalmas előrelépés: 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak EU-s forrásokra

 • Eddig azért nem lehetett ekkora támogatásra pályázni, mert az Európai Unió Budapestet és Pest megyét egy térségként kezelte, ahol a Főváros "felhúzta" a statisztikai régió fejlettségét, márpedig komolyabb volumenű támogatások csak "fejletlen" régióknak járnak.
 • A kormány azért lobbizott Brüsszelnél, hogy Pest megyét leválaszthassa a statisztikai régióról az itt dolgozó vállalkozások érdekében.
 • A törekvés sikerrel járt, 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os támogatási intenzitással nyerhetnek el EU-s forrásokat.
Biznisz 2021-08-13 | 13:22
Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

 • Egymásnak feszült a Momentum támogatásával induló Hadházy, és a szocialista polgármester Horváth Csaba.
 • Utóbbiról Karácsony azt mondta, neki legalább van annyi esze, hogy tudja, miért lehet börtönbe kerülni.
Biznisz 2021-08-25 | 12:58
Használt "grillsütők" 200 milliós áron - kiírta a használt villamosok közbeszerzését a BKV

Használt "grillsütők" 200 milliós áron - kiírta a használt villamosok közbeszerzését a BKV

 • A frakfurtiak áltak grillsütőnek becézett, 30 éves, használt villamosok beszerzését tervezi a Főváros.