Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?
  • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
  • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
  • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.

Vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a főváros vezetése – tudta meg az Index. Karácsony Gergely főpolgármester számos ötlettel előállt már a Városháza hasznosítására, Budapest Város Önkormányzata legértékesebb ingatlanának dobra verése azonban eddig elképzelhetetlennek tűnt - írja az Index.

Nem kisebb lépésre, mint a Városháza épületének eladására készül a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat – értesült az Index. Információink szerint 

A FŐVÁROST VEZETŐ KOALÍCIÓHOZ KÖZEL ÁLLÓ ÜZLETI KÖRÖK MÁR MEG IS TETTÉK AZ ELSŐ LÉPÉSEKET A FŐVÁROS MINDEN BIZONNYAL LEGÉRTÉKESEBB INGATLANÁNAK ELADÁSA ÉRDEKÉBEN. 

Karácsony Gergelyék terve azért is meglepő, mert annak idején a leköszönő fideszes városvezetés pénzügyi főpolgármester-helyettesének, Bagdy Gábornak a nyilatkozata szerint mintegy 180 milliárd forintnyi forráshoz férhettek hozzá Budapest irányításának átvételekor.

A szóban forgó, a belváros szívében hatalmas telken fekvő grandiózus épületkomplexum építését még a 18. században kezdték meg az olasz származású osztrák építész, Anton Erhard Martinelli tervei alapján. Az épület kezdetben hadikórházként funkcionált, és később kaszárnya is volt benne, majd 1894-ben kezdték el városházaként használni. 

A Városháza patinás épülete műemléki védelem alatt áll, és egy turisták által frekventált világörökségi védőövezetben fekszik, ráadásul egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül a telken. 

A jelenleg a Városháza utca, a Gerglóczy utca, a Károly körút és a Bárczy István utca által határolt, a 24357-es helyrajzi számon fekvő, mintegy negyvenezer négyzetméteres telek Budapest egyik legértékesebb ingatlana, amelynek hasznosítása tekintélyes jövedelmet hozhatna az azt megvásárló befektető számára, amennyiben sikerülne megszereznie a szükséges engedélyeket egy profitalapú projekt megvalósításához.

A telek alapterületének mintegy negyven százalékát elfoglaló barokk stílusú épületegyüttes háromszintes, így nagyságrendileg ötvenezer hasznosítható négyzetméterről van szó a főváros V. kerületének központi részén, ahol már most is számos luxusszálloda és felkapott irodaház található, így nem nehéz elképzelni, hogy lenne befektető, aki fantáziát lát akár még egy ilyen hatalmas beruházásban is.

AZ ELADÁSRA SZÁNT INGATLAN KÖZPONTI HELYZETE, MÉRETE MÁR ÖNMAGÁBAN TÖBB TÍZMILLIÁRD FORINTOS NAGYSÁGRENDŰ TRANZAKCIÓT VETÍT ELŐRE.

A főpolgármesternek korábban számos fölvetése is volt már a Városháza telkének és a rajta álló épületnek a hasznosítására, de ezek között az ingatlan magánkézbe adása hivatalosan eddig nem szerepelt. 

Karácsony Gergely még megválasztása előtt az Indexnek nyilatkozva úgy fogalmazott: "Kinyitom a Városházát. Borzasztó üzenete van annak, hogy Budapest legértékesebb telke jelenleg egy parkoló. Olyan Budapestet szeretnék vezetni, amely szimbolikusan és a valóságban is nyitott. A nyugat-európai példákat követve nyitott városházát üzemeltetnék, amelynek a kertje nem parkoló, hanem közpark, ahol a civil szervezeteknek is van irodájuk, ahogyan kávézóknak és egyéb közösségi tereknek jut hely. Amúgy a ljubljanai polgármester kifejezetten kérte tőlem, hogy mondjam el Tarlós Istvánnak, hogy ott a Városháza aljában egy melegbár működik."

A főpolgármester végül elvetette a közpark kialakításának és a melegbár létrehozásának ötletét, ugyanakkor tavaly májusban, a koronavírus-járvány első hulláma idején már azzal az elképzeléssel állt elő, hogy hajléktalanoknak alakíttat ki elkülönítőt az épületben. Ebből az elképzelésből végül nem lett semmi.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált az Index cikkére.

"Budapest vezetője egyebek mellett az alábbiakat írta: „(...) A tényállítás mindössze annyi, hogy a Városháza eladása érdekében «a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök» megtették az első lépéseket, ebből következtet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak van értékesítési szándéka. Nos, nem tudjuk, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek. Annyit vagyunk kénytelen megjegyezni, hogy a cikk szerzője összekeverte a NER-t és a Fővárosi Önkormányzatot: mifelénk nem üzleti körök határozzák meg a vagyongazdálkodási döntéseket. A Fővárosi Önkormányzat a Városháza ingatlanegyüttesével kapcsolatban számos döntést hozott a közelmúltban, így a Merlin Színház épületének felújításáról és a Városháza Park tervpályázatának kiírásáról. Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-09 | 10:45
Az indiai mutáns ellen fejleszt vakcinát a Pfizer

Az indiai mutáns ellen fejleszt vakcinát a Pfizer

  • Közben azt javasolja a vakcinagyártó, hogy az idősebbek kapjanak 3. adagot is a vakcinából.
Biznisz 2023-01-29 | 11:17
Az Európai Bizottság direktben finanszírozza a baloldalt: korábban 6 millió eurót ítéltek meg az előzetesben ülő vádlott NGO-jának

Az Európai Bizottság direktben finanszírozza a baloldalt: korábban 6 millió eurót ítéltek meg az előzetesben ülő vádlott NGO-jának

  • Nemrégiben a brüsszeli korrupciós ügy miatt leültetett egyik fővádlott asszisztense azt vallotta: "Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak."
  • Így működnek a baloldali "civil szervezetek".
Biznisz 2021-11-07 | 20:47
Fővárosi ingatlanseftről szól az új Anonymus-videó, amelyben az álarcos alak nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt

Fővárosi ingatlanseftről szól az új Anonymus-videó, amelyben az álarcos alak nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt

  • Anonymus új videójában felteszi a kérdést: nem tudjátok, ki az a Berki Zsolt? Ez egy utalás arra, hogy a napokban kirobbant Városháza-eladási ügy egyik főszereplője Berki Zsolt.
  • Róla Gy. Németh Erzsébet, Karácsony egyik, és Kerpel-Fronius Gábor, a Főpolgármester másik helyettese is azt állította, nem tudja, hogy kicsoda.
  • Az Anonymus által közreadott hangfelvételen egy férfi a budapesti ingatlanmutyik világába enged bepillantást. Mépedig abba, hogyan és milyen prakatikákkal lehet megszerezni budapesti, köztulajdonban álló ingatlanokat a Fővárostól.
Biznisz 2021-11-08 | 19:28
Márki-Zay bejelentkezett Bige pénzére

Márki-Zay bejelentkezett Bige pénzére

  • A baloldal miniszterelnök-jelöltje reméli, hogy 20 dollárnál többet ad Bige, a baloldali oligarcha.
  • De vajon miért amerikia devizában számol Márki-Zay?
Biznisz 2022-12-12 | 14:22
Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

  • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
  • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
  • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
  • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
  • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.
Bel 2021-05-13 | 14:19

Kormányinfó: ötmillió regisztrált, pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltással rendelkező magyart

  • A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.
  • Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat.
  • A kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.
  • A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél.
  • Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.
Biznisz 2023-12-23 | 14:28
"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

  • Kezdetben úgy szólt a mese, az orosz-ukrán háború a szabadságért, a demokráciáért és a nyugati értékekért vívott csata.
  • Később egyre több jel utalt arra, hogy a Nyugat nem csupán az elvont értékeiért harcol Ukrajna támogatásával és felfegyverzésével.
  • 2014-ben olyan kormány állt fel a Majdan után, ahol a tagok felének nem volt ukrán állampolgársága, azt csak később vette fel.
  • Már akkor érkeztek hírek a jegybanki aranytartalék közel felének gyors értékesítéséről, az ukrán energetikai cégek privatizációjáról, az ukrán palagáz nyugati, koncessziós kitermeléséről.
  • Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna a földkincsének jelentős részét is értékesítette nyugati cégeknek, lengyel és német kutatóintézetek számításai alapján összesen 3,5 millió hektárt.
  • 11 hónappal ezelőtt a BENNFENTES a NEWSWEEK alapján közölte: a háború az ukrán titánkészletért is folyik.
  • Most egy német, honvédelmi és külügyi kérdésekkel foglalkozó képviselő szólta el magát a német közszolgálati ARD televízióban.
  • Szerinte Európa [Németország] nem mondhat le a donyecki és a luhanszki lítiumról, ezért a német népnek támogatnia kell a német politikusokat, hogy még több támogatást adhassanak, mert "teljesen más célok állnak a háttérben".
  • Szükségünk van "saját" lelőhelyekre - fogalmazott.
  • Ugyanez a képviselő erőteljesen ösztönzi és támogatja, hogy a hadrafogható ukrán menekült férfiakat zsuppolják végre haza, harcolni.
Biznisz 2021-10-28 | 10:52
Miközben egymilliárdért vásárolna a Főváros celldömölki ingatlant, ugyanennyiért eladtak egy villát is a budai Kuruclesen

Miközben egymilliárdért vásárolna a Főváros celldömölki ingatlant, ugyanennyiért eladtak egy villát is a budai Kuruclesen

  • És a hozzá tartozó két és fél hektáros területet is eladta a budapesti vezetés, derült ki a szerdai Közgyűlésen.
  • A villát 2017 óta árulták, akkor másfél milliárdért akartak tőle megválni, Karácsonyék most megelégedtek alig több, mint egymilliárd forinttal.