Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel
 • Az emberek újra és újra megpróbálják becsapni a hatóságokat Németországban, hogy időpontot kapjanak a koronavírus elleni oltásra, holott még nem ők vannak soron.
 • Az oltóközpontokban dolgozók agresszivitásra panaszkodnak.
 • Egy betegjogi aktivista most szankciókat követel.

Tekintettel arra, hogy az oltani szándékozók egyre gyakrabban próbálnak indokolatlanul és egyes esetekben hamis információkkal korai oltást szerezni, büntetések kiszabására szólítanak fel a betegjogi aktivisták.

"Bár ezreket kaptak el, a szankciók hiányoznak" - mondta Eugen Brysch, a Német Betegvédelmi Alapítvány elnöke a Deutsche Presse-Agenturnak.

Egy médiajelentés szerint számos oltóközpont munkatársa panaszkodik az oltást igénylők agresszivitására és a korai oltás megszerzésére irányuló egyre gyakoribb próbálkozásokra. Az SWR "Report Mainz" című televíziós magazinja több ezer esetről számolt be.

A jelentés szerint csak a hamburgi oltóközpont nemrégiben 2000 emberről számolt be, akik egy hét alatt próbáltak előbbre jutni. Annak érdekében, hogy idő előtt megkapják az oltási időpontot, hamis életkori vagy foglalkozási adatokat adtak meg - számolt be a "Report Mainz". Münchenben hetente akár 350 embert is elkapnak, Saarbrückenben 140-et. A szerkesztők megkérdezték a tartományi fővárosok oltási központjait, de nem mindegyik rögzítette az oltási rendet beelőző emberek számát.

Egyre agresszívabb a hangulat

A hamburgi szociális hatóságok szóvivője, Martin Helfrich az ARD magazinnak azt mondta: "A hangulat egyre agresszívebbé válik. Az emberek számára nagyon is világos, hogy nem jogosultak rá, mégis megpróbálják beoltatni magukat."

A "jelentés" szerint a kutatás azt mutatja, hogy az oltási csalók gyakran adják ki magukat az ellátásra szoruló emberek vagy terhes nők kapcsolattartóinak. Mert egy ápolásra szoruló személy például két kapcsolattartó személyt is megnevezhet, akiket elsőbbséggel oltanak be. Az SWR szerkesztősége által ismert egyik esetben azonban kettő helyett nyolc fiatal és egészséges embert sikerült kontaktszemélyként beoltani.

Hétfőn az egészségügyi miniszterek konferenciája a Johnson & Johnson vakcina oltási lehetőségét is átszervezte - hasonlóan az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos korábbi döntéshez. Mindkét vakcinának nagyon ritka esetekben súlyos mellékhatásai lehetnek. Ezért mielőtt a két oltóanyag használatára vonatkozó döntés megszületne a 60 év alattiak számára, orvosi tájékoztatást és egyéni kockázatelemzést kell végezni. Mindkét vakcina csak 60 éves vagy annál idősebb személyeknél alkalmazható.

Brysch a sok oltóanyag-gyártó nyomására utalva elmondta: "Most már sok oltóanyagokat bocsátanak ki. Ez hatalmas nyomást gyakorol az oltóközpontokra és az alapellátó orvosokra. Pszichológiai és fizikai fenyegetésekről hallunk a betegvédelmi telefonon."

Az oltóközpontok eddig összesen több mint 35 millió adag korona-vakcinát adtak be - valamivel kevesebb, mint 27,3 millió első oltást és valamivel több, mint 7,8 millió második oltást. Az emberek 32,8 százaléka kapott legalább egy védőoltást. A teljes oltási védettséget eddig a lakosság 9,4 százaléka kapta meg Németországban.

(A WELT NYOMÁN.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-13 | 17:59
Arab klánokkal harcol a német rendőrség: zsarolások, drogügyletek, csalások

Arab klánokkal harcol a német rendőrség: zsarolások, drogügyletek, csalások

 • Németországban a nagyvárosok alvilága is arab és muszlim kézre jutott.
 • Minden jelentősebb nagyvárosban a szervezett bűnözés már nem helyi, hanem a bevándorlók ellenőrzése alatt áll.
 • Berlin Keresztapjaként Mahmoud Al-Zeint emlegették, akinek klánják egyik ágát a napokban vették őrizetbe a német hatóságok.
 • A kiterjedt klánok több tízezernyi embert érinthetnek, akik saját törvények szerint élnek, kívül a német jogrenden.
 • A FOCUS most föltárta, hogyan működik az arab alvilág Németországban.
Kül 2021-06-30 | 21:33
Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

 • A külföldi gyökerekkel rendelkezők aránya az elmúlt években meredeken emelkedett.
Kül 2021-06-03 | 15:54
Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

 • A szenzációs hírről a skót The Herald lap számolt be az Edinburghi Egyetemre hivatkozva.
Kül 2021-06-14 | 20:52
Új konzervatív hírcsatorna indult Nagy-Britanniában

Új konzervatív hírcsatorna indult Nagy-Britanniában

 • "Ki fogjuk lyukasztani elitünk nagyképűségét... és leleplezzük a cancel culture egyre növekvő támogatását, mint a szólásszabadságra és a demokráciára jelentett fenyegetést" - nyilatkozta a csatorna veterán arca.
Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.