A német Karácsony újabb botránya: Annalena Baerbock plagizált a könyvében

A német Karácsony újabb botránya: Annalena Baerbock plagizált a könyvében
 • Mint két tojás, úgy hasonlít egymásra a német Annalena Baerbock és a magyar Karácsony Gergely.
 • A német Zöldek kancellár-jelöltje is botrányból hazugságba keveredik.
 • Hasonlítanak abban Karácsonnyal, hogy mindkettejük lételeme a hazudozás, egyszerűen lubickolnak abban, ha hazudhatnak.
 • Mindketten hazudoztak iskolai végzettségeikről, hazudtak nemzetközi tapasztalataikaról, hazudtak PhD-dipolmáikról.
 • Most kiderült, Baerbock a könyvének jelentős részleteit is mástól lopta.

A neves politológus, Michael T. Klare irodája légvonalban 6097,12 kilométerre van Berlintől - az amerikai Massachusetts államban öt főiskolán folytat kutatásokat. Fogalma sem volt arról, hogy szavai és gondolatai egy német kancellárjelölt könyvében fognak megjelenni - írja a BILD.

A "béke- és világbiztonsági tanulmányok" emeritus professzora elsősorban olyan témákat kutat és tanít, mint az amerikai katonapolitika, a nemzetközi béke és biztonság kérdései, a globális fegyverkereskedelem és a globális erőforráspolitika, és számos könyvet, valamint szakfolyóiratokban megjelent esszéket publikált.

A BILD-nek adott nyilatkozatában Klare meglepetésének adott hangot, hogy az ő megfogalmazásai engedély nélkül jelentek meg Annalena Baerbock 'Most. Hogyan újítjuk meg hazánkat?' című könyvében.

Könyvének 219. oldalán Baerbock az amerikai védelmi minisztériumnak az éghajlatváltozással kapcsolatos elemzéseiről ír. Feltűnő, hogy Michael T. Klare "Kriegstreiber Klimawandel" című esszéjében azonos megfontolások találhatók. A politológus esszéje már 2019 augusztusában megjelent az Internationale Politik című folyóiratban.

Feltűnő: bár az évszám nem egyezik, a szövegrészek nagy része teljesen azonos. A National Public Radio (több amerikai rádióállomás szövetsége) oldalán található egy 2009-es évből származó hozzászólás, amely szintén a témával foglalkozik. De még ha angolról is lefordítanák, nem felelne meg annak a szövegnek, amely Baerbock könyvében és a Klares-esszében szerepel. A két szövegrész - Klaresé és Baerbocké - annyira hasonlít egymásra, hogy minden jel arra mutat, hogy másolásról van szó.

Néhány sorral a kifogásolt passzus felett Baerbock egy hosszú távú tanulmányra hivatkozik könyvében, és megemlíti azt. Akkor miért nem tett utalást Klare munkásságára is?

Stefan Weber (51) médiatudós és plágiumkutató a hét elején a plagiatsgutachten.com blogján tette témává a passzusokat. Ezt követően számos médium, többek között a Focus, a Münchner Merkur és az RND is elsőként számolt be róla.

Weber publikációjára reagálva Baerbock Christian Schertz médiajogászt (55 éves, ügyfelei között van Cristiano Ronaldo, Claas Relotius, Jan Böhmermann) hívta segítségül.

A párt szóvivője ezt "karaktergyilkosságnak" nevezte: "A blogger, aki már korábban is hamis állításokat terjesztett Baerbock asszony diplomájáról, ismét megpróbálja rosszindulatúan rontani a hírnevét."

A plágiumkutató Weber azonban a BILD-ben védekezik: "Bizonyára lehetséges a mi társadalmunkban, hogy leleplezzem a plágiumot - anélkül, hogy azonnal rosszindulattal és karaktergyilkossággal vádolnának".

Tény: Baerbock részben átvette más szerzők konkrét megfogalmazásait. Anélkül, hogy ezt világossá tenné. Igaz, hogy a tényirodalmi könyvek szerzői gyakrabban tartózkodnak a forrásmegjelöléstől. De rendkívül szokatlan, hogy egész szakaszokat vesznek át anélkül, hogy még lábjegyzetet is készítenének.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-15 | 13:27

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelés alá helyezett egy német könyvkiadót

 • A megfigyelés annak része, hogy a BfV az AfD bizonyos részeit, vezetőit, az egyesületeiket és a párthoz kapcsolódó médiumokat is szoros ellenőrzés alatt tartja.
Kül 2021-06-01 | 11:46
Ki fizet a klímarombolásért? A német Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 16 eurócentes benzináremelést akar

Ki fizet a klímarombolásért? A német Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 16 eurócentes benzináremelést akar

 • Nyugat-Európában is vita van arról, ki fizessen a klíma rombolásáért.
 • Németországban a Zöldek a fogyasztókkal akarják megfizettetni a klímavédelmet.
 • Orbán Viktor miniszterelnök nem véletlenül mondta a napokban, hogy a következő nagy kérdés az lesz, ki fizeti meg a klímaadót?
 • Álláspontja szerint a magyar rezsipolitika eredményeit meg kell védeni.
 • Van mitől: nyugaton az a gyakorlat, hogy a fogyasztók fizetnek, mégpedig sokat.
Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

 • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
 • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
 • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
 • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-07-24 | 12:44
Economist: Svédországot szétlövik

Economist: Svédországot szétlövik

 • A nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette a svédországi lövöldözések elképesztő emelkedése.
 • Svédországban a lövöldözéssel elkövetett emberölések aránya két és félszerese az európai átlagnak.
Kül 2021-07-29 | 11:31
Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

 • 25 százalékkal több szexuális bűncselekményt regisztráltak 2021 első félévében, mint a tavalyi év azonos időszakában.
 • A gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások 50%-kal nőttek.