Szijjártó berendelte az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba

Szijjártó berendelte az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba
  • A külügyminiszter világossá tette: Magyarország része a közös európai válasznak, és nem fogják engedni, hogy belesodródjunk a háborús konfliktusba.

Szijjártó Péter Bahreinben tartott sajtótájékoztatót, ahol az orosz–ukrán háborúról kifejtette: Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el a helyzet, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

A külgazdasági és külügyminiszter különösen fontosnak nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a konfliktusból. Vannak olyan kezdeményezések – folytatta –, amelyek "általában a politika baloldaláról érkeznek", és azt próbálják elérni, hogy Magyarország katonai felszereléssel vagy katonákkal szálljon be a konfliktusba. Szijjártó Péter ezeket a javaslatokat rendkívül felelőtlennek nevezte, leszögezve, hogy a kormány nem támogatja ezt.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy az Európai Tanács ma este ülésezik, Magyarországot Orbán Viktor képviseli, és részei vagyunk a közös európai válasznak.

A külügyminiszter elárulta: "Az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét a délelőtt folyamán berendeltük a külügyminisztériumba, vele is közöltük a magyar kormány álláspontját."

A tárcavezető hangsúlyozta: nem engedik, hogy bárki belesodorja Magyarországot a háborús konfliktusba.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-18 | 10:41
REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

  • A spanyol média szerint az észak-afrikai exklávéba, Ceutába 24 óra alatt több mint 5000 migráns érkezett Marokkóból.
  • Közülük mintegy 1500-an kiskorúak. Az emberek a marokkói Fnideq városából a Földközi-tengeren át úsztak, vagy apálykor a tengerparton is gyalogoltak, egy ember meghalt.

 

Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

  • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

  • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
  • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
  • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
  • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.