Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán
 • Ezzel is kifejezve, nem a saját kormányukkal és az EU-val értenek egyet, hanem a magyarral.
 • Az újraválasztott elnök, és a választásokon induló elnökjelölt kiállt a migráció ellenében és a demográfiai folyamatok megfordítása mellett.

Az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) kongresszusa vasárnap Martin Helme-t választotta meg továbbra is a párt elnökének, Mart Helme-t, Henn Pőlluaast és Jaak Madisont pedig a párt elnökhelyetteseinek - tudósít a news.err.ee észt portál.

Martin Helme, a pártelnöki poszt egyetlen jelöltje a 443 fős kongresszusi küldöttség 429 szavazatát kapta meg.

Mart Helme 339 szavazatot kapott az elnökhelyettesi posztra, Henn Pőlluaas 264 szavazatot, Jaak Madison európai parlamenti képviselő pedig 248 szavazatot. Helme és Pőlluaas már volt elnökhelyettes, a harmadik elnökségi tag, Siim Pohlak nem indult. Ezen kívül Kert Kingo, Alar Laneman és Anti Poolamets is indult a tisztségekért.


A kongresszuson megválasztottak továbbá 11 párt elnökségi tagot, 15 tanácstagot, egy revíziós bizottságot és egy becsületbíróságot is.

Az EKRE elnökségébe Mery Aart, Arvo Aller, Kalle Grünthal, Helle-Moonika Helme, Mart Järvik, Kert Kingo, Rene Kokk, Siim Pohlak, Anti Poolamets, Urmas Reitelmann és Jaak Valge került be.

Pőlluaas a párt elnökjelöltje

Az EKRE kongresszusa megerősítette Henn Pőlluaast, az Országgyűlés korábbi elnökét a párt elnökjelöltjeként az augusztusi választásokon.

Pőlluaas beszédében elmondta, hogy Észtországnak olyan elnökre van szüksége, akinek a szívébe van zárva az észt állam, az észt nép és a kék-fekete-fehér zászló.

"Olyan elnökre van szükségünk, aki szembenéz az emberekkel. Olyasvalaki, aki nem megoszt, hanem megpróbálja csökkenteni a társadalomban lévő feszültségeket, és megpróbálja egy asztal mögé gyűjteni a különböző véleményeket, hogy közös nevezőre jussanak. Hogy tovább tudjunk haladni" - mondta a jelölt.


Pőlluaas beszédében bírálta a kormány azon döntését, hogy a romló biztonsági helyzetben csökkenti a védelmi kiadásokat, hozzátéve, hogy az elnök kötelessége reagálni az Észtország biztonságát és védelmi képességeit veszélyeztető tényezőkre.

Szerinte nincs szükség új észt-orosz határmegállapodás aláírására, mert a nemzetközi jog szerint a 101 évvel ezelőtt aláírt tartui békeszerződés és az általa meghatározott államhatár ma is érvényes. "Egyáltalán nincs szükség és nincs ok arra, hogy legalizáljuk a bűnös megszállást Petseri megyében és a Narva mögötti területeken" - szólalt meg a jelölt.

Pőlluaas szerint Észtország egyik legnagyobb kihívása az alacsony születésszám, és hozzátette, hogy a népességfogyást nem lehet és nem is szabad bevándorlással pótolni. Felszólította Észtországot, hogy hagyjon fel a jelenlegi liberális bevándorlási politikájával.

"Az elmúlt években az Észtországba irányuló bevándorlás körülbelül akkora volt, mint a megszállás idején. Tavaly több mint 16 000 bevándorló érkezett, függetlenül a koronavírusos korlátozásoktól. A Rendőrség és Határőrség adatai azt mutatják, hogy a tartózkodási engedélyt kérelmezők száma idén 30 ezer fölé emelkedhet. Az olcsó külföldi munkaerő a szegénység csapdájába ejt bennünket, munka nélkül hagyja népünket, és növeli a kivándorlást" - jegyezte meg Pőlluaas.

"Ha fenn akarunk maradni, biztosítanunk kell, hogy csak magasan szakképzett és szükséges külföldi munkaerő jöjjön ide, hogy támogassa a gazdaság újjászervezését és technológiai fejlődését, saját népünk foglalkoztatását, szakképzését és átképzését" - tette hozzá a jelölt.

Pőlluaas hozzátette, hogy a népnek nagyobb hatalmat kell kapnia a döntéshozatalban. "Túl kevés, hogy négyévente a választási urnákhoz járulunk. Az embereknek ismét jogot kellene kapniuk arra, hogy népszavazást kezdeményezzenek mind állami, mind önkormányzati szinten. Ez a joguk megvan. Az elnököt az uniós országok több mint felében az emberek választják meg, például szomszédainknál, Finnországban és Lettországban. Nincs érv amellett, hogy ez Észtországban miért ne lenne így. Ha engem választanának elnökké, azt tervezem, hogy a Riigikogu [Észt Parlament] elé terjesztem a közvetlen választásokról szóló törvényjavaslatot" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-15 | 19:51
Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

 • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
 • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.
Kül 2021-07-31 | 10:10
München: a 15 éves lányt droggal bírta "engedelmességre", majd megverte és megerőszakolta

München: a 15 éves lányt droggal bírta "engedelmességre", majd megverte és megerőszakolta

 • "Déli típusú" a bűnelkövető a BILD szerint, aki "töri a németet".
Kül 2021-06-28 | 11:55
Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

 • Hivatalosan amiatt, mert koalíciós partnereivel nem egyezett ki a lakásbérletek liberalizációjában.
 • Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.
 • A háttérben inkább az áll, hogy a svéd pártok felmérték: az emberek megelégelték az elszabaduló bűnözést a nagyvárosokban, az utcai bandák erőszakosságát, a napközben elkövetett brutális fegyveres gyilkosságokat, a bandaháborúkat és a gránátos robbantásokat.
Kül 2021-06-29 | 18:14
Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

 • Szintén meghalt a brazil állampolgárságú Christiane H., aki 11 éves lánya védelmére kelt, amikor Abdirahman az áruházban randalírozott.
 • Ezután a szomáliai megölte a 82 éves Johanna H.-t, aki megpróbálta megakadályozni a kislány elleni támadást.
 • A 73 éves Ingridet L.-t 13 késszúrás érte, alig centikre az ütőerétől.
Kül 2021-09-14 | 11:07
Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU

Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU

 • Nagy gond az egész EU-ban, hogy az illegálisan érkezetteket szinte képtelenség visszatoloncolni a saját hazájukba.
 • Csak a németeknél százezrek élnek, akiket elvileg kiutasítottak az országból, de nem tudják visszaküldeni őket.
Kül 2021-06-22 | 20:03
EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

 • A 2020-as évet értékelte az EUROPOL, az Európai Unión belüli legfontosabb rendőrségi szerv.
 • A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve, és azt továbbra is a külföldi fejlemények befolyásolják - írják.
 • Az Irakban és Szíriában még mindig aktívan tevékenykedő úgynevezett Iszlám Állam (IS) eléri európai támogatóit, hogy Európában támadások elkövetésére buzdítsa őket.
Kül 2021-07-07 | 19:33
Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

 • Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró, Peter de Vries életéért küzdenek az orvosok, akit kedden este ismeretlenek többször fejbe lőttek egy televízióstúdió előtt Amszterdamban.
 • Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.
 • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint támadás történt Hollandiában a sajtószabadság ellen, és Mark Rutte kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "térdre kényszerítené Magyarországot".