Európai Bizottság: az Európai Unió helyreállítási alapja állandóvá mechanizmussá válhat, amennyiben sikeresen beindítja a növekedést és elősegíti a zöld és digitális fordulatot a gazdaságban

Európai Bizottság: az Európai Unió helyreállítási alapja állandóvá mechanizmussá válhat, amennyiben sikeresen beindítja a növekedést és elősegíti a zöld és digitális fordulatot a gazdaságban

BRÜSSZEL - Az Európai Unió hatalmas, a világválság utáni helyreállítási alapja állandóvá válhat, ha sikeresen beindítja a növekedést, és elősegíti a zöldebb és digitálisabb gazdaság kialakulását - közölték hétfőn az Európai Bizottság vezető gazdasági tisztviselői.

Az EU 27 tagállama tavaly példátlan megállapodást kötött arról, hogy közösen 750 milliárd eurót vesznek fel az alaphoz, amely segít leküzdeni a COVID-19 okozta gazdasági visszaesést és hozzájárul az éghajlatváltozás kihívásainak kezeléséhez.

Az EU takarékos északi államainak ellenállását leküzdendő - amelyek régóta ellenzik a közös hitelfelvételt, mert attól tartanak, hogy a déliek kevésbé szigorú költségvetési politikáját finanszírozzák ezzel - a programot egyértelműen rendkívüli, egyszeri intézkedésként jellemezték. Sok közgazdász azonban úgy látta, hogy ez a lépés az AAA minősítésű EU által a jövőben rendszeresített közös adósságkibocsátás előkészítése, és a Bizottság vezető tisztviselői az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt is ezt a nézetet vallották.

"Minél sikeresebbek leszünk ennek az eszköznek a végrehajtásában, annál nagyobb lesz a tere annak, hogy megbeszéléseket folytassunk egy állandó, valószínűleg hasonló jellegű eszközről" - mondta Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke.

A hitelfelvételt, amelyet a Bizottság az összes uniós tagállam nevében végez, 30 év alatt kell visszafizetni az új, saját forrásoknak nevezett új adókból. Ezekről ugyan még nem született megállapodás, de tartalmazhatnak a digitális gazdaságra, a CO2-kibocsátásra vagy a szennyezett technológiákkal előállított áruk importjára kivetett adókat is. "Ennek állandó következményei lesznek a pénzügyi piacokra, mivel az elkövetkező 30 évben vissza kell fizetnünk ezt az európai adósságot" - mondta Paolo Gentiloni európai gazdasági biztos ugyanebben a bizottságban.

"A jövőben - ha ez az eszköz működik, és képesek vagyunk megállapodni a közös adósság visszafizetéséhez szükséges új saját forrásokról - úgy gondolom, komolyan tárgyalhatunk további kezdeményezésekről. De ami döntő fontosságú ezekhez a további kezdeményezésekhez, az az, hogy ez működjön, és új saját forrásokkal fizessük vissza" - mondta Gentiloni.

Nyolc tagállam még nem ratifikálta a megállapodást a nemzeti parlamentben

Ahhoz, hogy a Bizottság megkezdhesse a piaci hitelfelvételt, az összes uniós nemzeti parlamentnek ratifikálnia kell egy olyan határozatot, amely a visszafizetéshez szükséges nemzeti garanciák növeléséről szól, arra az esetre, ha az új adók nem jönnének létre. Nyolc tagállam még nem tette meg ezt. A részben támogatásként, részben pedig rendkívül olcsó hitelek formájában érkező uniós pénzhez való hozzájutáshoz minden kormánynak tervet kell benyújtania arról, hogy miként kívánja elkölteni a rá eső részt, és ennek meg kell felelnie az EU által elfogadott szabályoknak. Eddig 14 ország küldte el a terveket, és Dombrovskis szerint június elejéig a többi is beérkezhet.

A terveknek nemcsak a kiadásokat kell tartalmazniuk, hanem olyan reformokat is, amelyek célja az, hogy a gazdaságok felkészüljenek a digitális korszakra és a CO2-kibocsátás csökkentésére. Dombrovskis elmondta, hogy a kezdeti problémák után a tervek általában véve jó egyensúlyt mutatnak.

A Bizottságnak két hónapja van arra, hogy értékelje az egyes terveket, az uniós pénzügyminisztereknek pedig egy hónapjuk van arra, hogy jóváhagyják a rájuk vonatkozó bizottsági ajánlást. Dombrovskis azt mondta, hogy minden a tervek szerint halad a júliusban esedékes első kifizetésekkel.

(REUTERS)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-11-07 | 12:02
Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

  • Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha Karácsonyék nem a város vezetői lennének, hanem a felszámolóbiztosai.
  • A PestiSrácok szúrta ki, hogy tízmilliárdos értéken árul fővárosi tulajdonú ingatlanokat a Karácsony Gergely vezette hivatal.
  • A hírek alapján a Városháza épületét is eladnák 40 milliárdért.
  • Karácsony korábbi mentora, Horn Gábor meg is üzente, hogy ő pártolja az eladást, majd egyértelműen Karácsonyra utalva kijelentette, nem kell folyton beszarni.
Biznisz 2021-11-09 | 12:22
A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

  • A videóban arról beszél Gansperger Gyula, hogyan szerzett meg egy ingatlant a fővárosi vagyonkezelőtől Berki Zsolt közbenjárásával.
  • A Wallis egykori csúcsmenedzsere Bajnai Gordon évtizedes bizalmasa.
  • Bajnai egy videóban korábban elmondta, Karácsonyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választáson.
  • Karácsony szerepe a videón csak annyi volt, hogy lelkesen bólogatott, ahogyan Bajnai őt ajánlotta a választók figyelmébe.
Biznisz 2021-11-18 | 10:48
Megérte a parizer-diéta: a Jakab-család sorra vásárolgatja az ingatlanokat

Megérte a parizer-diéta: a Jakab-család sorra vásárolgatja az ingatlanokat

  • Jakab hétfőn mindent tagadott és perrel fenyegetőzött, de a Bors ma újabb információkkal szolgál Jakabék ingatlanüzleteiről.
  • Eszerint alig van már családtag, akinek ne került volna ingatlan a nevére az utóbbi évben Kelenföldön.
Biznisz 2021-10-29 | 11:01
A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

  • Ezért szabott ki Bige László "műtrágyakirály" cégére rekordbírságot a Gazdasági Versenyhivatal.
  • És ezért jelentette be a baloldali oligarcha, hogy kész a baloldal kampányát bármivel támogatni.
Biznisz 2021-05-14 | 06:22

Gyors kilábalás: leggyorsabban a magyar ipar nőtt az unióban, többéves rekordot ért el az építőipar megrendelésállománya

  • Felfelé korrigálta idei várakozásait a CIB Bank elemzője: a 4,1%-os előrejelzéssel szemben 4,5%-kal is növekedhet a magyar gazdaság.
Biznisz 2021-07-08 | 14:05
A BENNFENTES megmutatja, mely telkek, lakások és ingatlanok eladásáról dönthet ma az óbudai baloldal

A BENNFENTES megmutatja, mely telkek, lakások és ingatlanok eladásáról dönthet ma az óbudai baloldal

  • Az alábbi ingatlanok értékesítési pályázatairól dönt ma az óbudai baloldal a kerület Tulajdonosi bizottságában.
  • Értékes telkek, lakások, és nem lakóingatlanok is szerepelnek a listában.
  • Csak telkeket 800 millió forintért kíván értékesíteni a DK-s Óbuda.
  • Lakásokat 380 milliós áron kívánnak dobra verni.
  • Nem lakáscélú ingatlanok esetében pedig 166 millió forintos értékben árulja ingatlanait a baloldali kerület.
  • Ez összesen 1,346 milliárd forint, egyetlen napon, és ez az összeg nem tartalmazza az értékes siófoki telek, valamint a Flórián tér 3. alatti, 1 000 négyzetméteres üzlethelyiség tervezett értékesítési összegét.
  • Vajon mire kellhet a DK-s Kiss László polgármesternek ennyire sok pénz?
Biznisz 2021-10-11 | 09:21
A milliárdos baloldali oligarcha bejelentette: bárkit hajlandó támogatni az ellenzéki jelöltek közül

A milliárdos baloldali oligarcha bejelentette: bárkit hajlandó támogatni az ellenzéki jelöltek közül

  • Bige László, a Horn-kormány privatizáiós trükkjei miatt meggazdagodot baloldali oligarcha a Klubrádióban felajánlkozott a baloldali előválasztás résztvevőinek.
  • A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa jelezte, politikán kívülinek tartja magát, nem tervezi, hogy belép valamilyen pártba is, de bármilyen segítséget megad Orbán kihívójának.
  • 201 milliárd forintos vagyonából biztosan futna rá.
  • Tavasszal már finanszírozott a Republikon intézeten keresztül két nagymintás közélemény-kutatást is.
  • A baloldalon nagy hagyománya van annak, hogy milliárdos üzletemberek finanszírozzák a politikusokat, és úgy tűnik, Bige László is erre készül.