Kína megtiltja a pénzügyi intézményeknek és a fizetési szolgáltatóknak a kriptovaluta-üzletág használatát

Kína megtiltja a pénzügyi intézményeknek és a fizetési szolgáltatóknak a kriptovaluta-üzletág használatát
 • Elon Musk szórakozása mellett az ázsiai nagyhatalom is szorongatja a digitális pénzt.
 • Az április 14-i 64 895,22 dolláros éves csúcshoz képest mostanra 40%-kal csökkent a Bitcoin értéke.
 • Egyetlen hét alatt a teljes kapitalizáció közel negyede, 700 milliárd dollár tűnt el a kriptopiacról.

Kína megtiltotta a pénzintézeteknek és a fizetési vállalatoknak, hogy kriptopénz tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak, és figyelmeztette a befektetőket a spekulatív kriptokereskedés veszélyeire - írja a Reuters.

Ez Kína legújabb kísérlete arra, hogy visszaszorítsa a digitális valutakereskedelem virágzó piacát. A tilalom értelmében az ilyen intézmények, köztük a bankok és az online fizetési csatornák nem nyújthatnak az ügyfeleknek semmilyen kriptopénzzel kapcsolatos szolgáltatást, például regisztrációt, kereskedést, elszámolást és kiegyenlítést - közölte három iparági szervezet kedden közös nyilatkozatban.

"Az utóbbi időben a kriptopénzek árai az egekbe szöktek majd zuhantak, és a kriptopénzek spekulatív kereskedelme újra fellendült, ami súlyosan sérti az emberek tulajdonának biztonságát és megzavarja a normális gazdasági és pénzügyi rendet" - áll a közleményben.

Kína betiltotta a kriptotőzsdéket és a kezdeti felajánlásokat [tokengyűjtés], de nem tiltotta meg magánszemélyeknek, hogy kriptovalutákat tartsanak.

Az intézmények nem nyújthatnak kriptovaluta megtakarítási, bizalmi vagy zálogkölcsön-szolgáltatást, és nem bocsáthatnak ki kriptovalutához kapcsolódó pénzügyi terméket sem - áll a közleményben.

E lépések nem Peking első lépései a digitális valuták ellen. 2017-ben Kína bezáratta helyi kriptopénz-tőzsdéit, megfojtva ezzel a spekulatív piacot, amely akkor a globális bitcoin-kereskedelem 90%-át tette ki.

2019 júniusában a Kínai Népi Bank közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy blokkolja a hozzáférést minden hazai és külföldi kriptopénz-tőzsdéhez, azzal a céllal, hogy a külföldi tőzsdék betiltásával minden kriptopénz-kereskedelmet visszaszorítson.

A nyilatkozat a kriptopénz-kereskedelem kockázataira is rávilágít, mondván, hogy a virtuális valutákat "nem támasztja alá valós érték", áraik könnyen manipulálhatók, és a kereskedési szerződéseket nem védi a kínai jog.

A hírre és Elon Musk árfolyamrángató Tweetjeire reagálva az árfolyam egy héten át tartó hullámzó zuhanást követően szerdán 40 000 dollár alá zuhant.

A Bitcoin, a világ legnagyobb és legismertebb kriptovalutája mintegy egészen 38 940,04 dollárig esett. Az április 14-i 64 895,22 dolláros éves csúcshoz képest mostanra 40%-kal csökkent az értéke.

Az ethereum blokklánc-hálózathoz kapcsolódó kriptopénz, az Ethereum 15%-ot esett, 2.875,36 dollárra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-06-30 | 13:53
Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

 • Csúszik a fenntartható fejlődést és az emberi jogok tiszteletét és a környezetvédelmet kikényszerítő EU-s szabályozás Európában.
 • Az ok prózai: a nagyvállalatok lobbistái minden olyan új jogszabály ellen harcolnak, amely a vállalatokat felelősségre vonná az emberi jogok megsértéséért és a környezetpusztításért.
 • Közben egy ellenlobbi azért dolgozik, hogy az uniós köztisztviselők olyan szakpolitikai lehetőségeket dolgozzanak ki, amelyek pontosan az ellenkező hatást érnék el: új jogi kiváltságokat biztosítanának a nagyvállalatoknak.
 • Ahogy az osztrák munkakamara megjegyezte: "Míg a Bizottság sokáig figyelmen kívül hagyta a munkavállalók kéréseit, hogy hozzanak létre szociális minimumszabályokat az EU számára... addig a befektetők védelmének hiányára vonatkozó panaszok ezzel szemben azonnal arra késztették a Bizottságot, hogy konzultációt indítson a kérdésben."
Biznisz 2021-09-06 | 12:24
Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

 • "Újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is" – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid.
Biznisz 2021-06-27 | 18:22
A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van

A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van

 • Jens Spahnnak nem ez az első nagy botránya a korona-válság alatt.
 • Férje millió eurókat kasszírozott egy állami maszkbeszállító lobbystájaként.
 • Másfél milliárd euróért rendelt használhatatlan FFP2-maszkokat, amelyek döntő részét meg kell semmisíteni, de addig is a raktározásuk tízmillió eurókba kerül.
 • A minisztérium kiszervezte a korona-tesztközpontokat, erre javarészt arab klánok és a német alvilág tette rá a kezét - de a német állam fizetett a fals számlák után.
 • Ugyanígy a milliárd eurós lélegeztetőgép-beszerzések is a nevéhez köthetők, valamint a vásárláshoz kapcsolódó százmillió eurós "egyéb költségek".
 • A kórházak csaltak az intenzíves ágyak számával is, kevesebbet jelentettek le, hogy több kárpótlást kapjanak - a német számvevőszék szerint erről Spahn minisztréiuma is tudott.
 • Most az derült ki, 400 millió euróért vásárolt a koronavírus ellen nem igazoltan hatékony gyógyszert, melynek készletéből eddig alig használtak fel, és hamarosan lejár a készlet szavatossága.
Biznisz 2021-09-13 | 10:42
Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

 • Eligazította Karácsony Gergely Főpolgármestert Bajnai Gordon egykori kormányfő.
 • A Főpolgármester vigyorogva hallgatja az ukázt és nagyokat bólogat.
 • Ennyi a szerep, amit rá osztottak.
 • Bajnai arról biztosítja Karácsonyt, hogy őt támogatja az előválasztáson.
 • Ismerve azokat a pletykákat, hány tízmillió forintot éget el Karácsony kampányára a bukott kormányfő, ez a támogatás nem véletlen.
Biznisz 2021-09-19 | 11:06
Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

 • Az európai ombudsman felszólította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, adjon magyarázatot arra, hogyan veszítette el a Pfizer vezérigazgatójával a vakcinák beszerzéséről folytatott tárgyalások során váltott szöveges üzeneteit.
 • A titkolózás érthető, a brüsszeli elit a vakcinaszerződésekkel egy több ezer milliárd forintos üzletet hozott tető alá.