Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok
 • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
 • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.

Melyik képviselő melyik lobbicsoporttal találkozott? Mik az európai lobbizás szabályai? - teszi fel a kérdést rtbf.be portál

Nem titok, hogy az európai parlamenti képviselőket megkeresik lobbisták, akik szeretnék tájékoztatni őket egy-egy kérdésről és befolyásolni az álláspontjukat. Az európai negyed tele van ilyen befolyásos csoportokkal, közel 13.000 van belőlük. Képviselhetnek olyan vállalatokat, mint a Total, nem kormányzati szervezeteket, mint a Greenpeace, szakszervezeteket vagy akár országokat is.

A valóságban ez az európai lobbizás szabályozott. A lobbikat be kell jegyeztetni, és a politikai képviselők természetesen nem fogadhatnak el pénzt, ami egyenértékű lenne a korrupcióval. Az Eva Kailit érintő európai parlamenti ügy tehát többről szól, mint lobbizásról.

Ha azonban jobban szabályoznák, kisebb lenne a kockázata a ma állítólagos visszaéléseknek. Legalábbis ez a Transparency International EU véleménye, amely maga is lobbizik az európai döntéshozók nagyobb átláthatóságáért.

A kockázat és a keretszabályok

"A vizsgálat folyamatban van, és megvárjuk az eredményeket... de már évek óta figyelmeztetjük az Európai Parlamentet, hogy fennáll a veszély, és a szabályok még mindig nem elégségesek" - reagált Raphaël Kergueno, a Transparency International EU érdekvédelmi munkatársa. Elmagyarázta, hogyan működik a lobbizás az európai intézményeken belül.

Átláthatósági nyilvántartás

Az európai intézményekben hivatalosan 12 800 érdekképviselet működik. Ezek egy mindenki számára hozzáférhető átláthatósági nyilvántartásban szerepelnek. A Parlament, a Bizottság és az Európai Unió Tanácsa azonban egészen másképp használja.

"Az Európai Bizottság szerintünk a legjobb szabályokat alkalmazza" - magyarázza Raphaël Kergueno. "Ez nagyon egyszerű: egy találkozó = egy felvétel. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság minden munkatársa ellenőrzi, hogy a tervezett találkozót hivatalosan bejegyzett szervezetnél tartják-e. Látni fogják, hogy mennyit költ ez a lobbi, kik ők, milyen érdekeket védenek stb".

Ez a 2014 óta alkalmazott szabály a Bizottság tagjait is kötelezi az ülések közzétételére, de csak az intézmény legfontosabb tagjai, azaz az európai biztosok, a főigazgatók és a kabinetek tagjai esetében.

Más intézményeket is arra kényszerítenének, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el.

"Arra ösztönözzük a többi intézményt, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el" - folytatja Raphaël Kergueno. És még ha voltak is reformok, mindezidáig ez nem történt meg.

Nagyobb mozgástér a Parlamentben

Mi a szabály a lobbizásra az Európai Parlamentben? "Ennek semmi köze az átláthatósági nyilvántartáshoz. Ez egy belső szabály, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselőnek nyilvánosságra kell hoznia a lobbistákkal való találkozókat, de csak a bizottsági elnökök, az előadók és az árnyékelőadók esetében... röviden, a jogalkotási jelentésekért felelős európai parlamenti képviselők esetében, akiknek fontos szerepük van abban, hogy egy jogalkotási projekt átmenjen a Parlamenten. És csak akkor kell nyilatkozniuk, ha a kérdéses szövegről már volt egy megbeszélésük. Így kötetlenebb találkozókat tarthatnak anélkül, hogy bejelentették volna őket. És itt van a probléma" - magyarázza az érdekvédelmi tisztviselő.

Az átláthatóság másik akadálya a közzétételi határidő. A képviselőknek csak a plenáris ülésen történő szavazás után egy héttel kell közzétenniük a találkozóikat. "Ez tehát sok mozgásteret hagy, és szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy ki alkalmazza ezeket a szabályokat, és ki nem."

A legnagyobb probléma azonban ennek a vezetésnek az ellenőrzése. "Néhány európai parlamenti képviselő egyáltalán nem tett közzé semmit, mert nincs ellenőrző szerv". Az európai parlamenti képviselőknek például csak 58%-a tett közzé legalább egy találkozót valamely lobbival mandátumának kezdete óta. A többiek nem tettek közzé semmit.

Négy Katarral kapcsolatos találkozó Tarabella számára

A Transparency International EU ismét felsorolta azokat, akik bejelentették a találkozóikat.

Ebből kiderül, hogy Marc Tarabella képviselő az elmúlt két évben négy alkalommal találkozott katari szervezetekkel, köztük június 2-án a protokollteremben a katari külügyminisztérium szóvivőjével.

Ha az EP-képviselő volt is olyan őszinte, hogy nyilvánosságra hozta ezeket a találkozókat, ezt nem mindenki teszi meg.

"Elméletileg azok, akik az aktát kezelték, kötelesek ezt megtenni. Amikor azonban felvesszük velük a kapcsolatot, hogy rámutassunk, hogy nem tettek közzé semmilyen ülést, pedig szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy aktával kapcsolatban lobbizás folyik, azt a választ kapjuk, hogy nem volt semmilyen ülés az adott aktával kapcsolatban. Más témában is volt már megbeszélésem, ezért nem vagyok köteles ezt feljegyezni" - mondták a portálnak. "És számunkra nagyon nehéz bizonyítani, hogy a szabályok megszegése történt."

Az Európai Parlament alelnökeként Eva Kaili, akit most korrupció gyanúja miatt menesztettek, rögzíthette volna az üléseit. De a parlamenti oldalán semmi sem jelenik meg. És mindenekelőtt teljesen túllépte ezt a keretet, hiszen már nem lobbizásról van szó, ami tiltja a szavazatvásárlást az EP-képviselő számára.

"Ez valami komolyabb dolog" - mondja az érdekvédelmi tisztviselő a botrányra utalva. "Egy lobbitól pénzt kapni teljesen tilos, és ezt a lobbit le kell venni az engedélyezett lobbik listájáról."

Ami az Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységet illeti, a találkozó bejelentésének elmulasztása szankciókkal jár, de ezeket nem alkalmazzák. "Senki sem ellenőrzi a Parlamenten belül vagy kívül. Nincs olyan független hatóság, amely szankcionálni tudná a mulasztásokat. Röviden, nincs irányítási ellenőrzés."

Ezért a Transparency International EU az Európai Parlament politikai elnökségének lemondását és egy független ellenőrző hatóság kinevezését kéri. Ez a lemondásra irányuló követelés emlékeztet egy másik, a hétvégén egy másik politikai szinten történt lemondásra.

Gond van a demokráciáinkkal? Raphaël Kergueno szerint a botrány mindenesetre nagyon rossz jel a politikai képviselők számára: "Ez azért aggasztó, mert az összes európai intézmény messze nem korrupt A-tól Z-ig. A lobbizás pedig előrelépést hozhat a kérdésekben, ha jól irányítják. Az európai parlamenti képviselők többsége nem korrupt, de egy ilyen botrány, mint a mai, az egész intézményt beszennyezi. Minden európai parlamenti képviselőt egy kalap alá vesznek, és ez szégyen."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-08-09 | 12:00
Az OECD, az IMF, a japán Nikkei dicséri a magyar válságkezelést, az ellenzék és a propagandamédiája lesajnálja azt

Az OECD, az IMF, a japán Nikkei dicséri a magyar válságkezelést, az ellenzék és a propagandamédiája lesajnálja azt

 • Ismerős? Az összes nagy nemzetközi szereplő elismerően szól a magyar válságkezelésről, de az ellenzék és a propagandamédiája szerint kitört az éhhalál.
 • A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most nyáron, soha nem látott szinten a foglalkoztatottság.
 • A gazdasági bővülés meghaladhatja a 6%-ot.
 • A 2010-ben elkezdtett orbáni stratégia - újraiparosítás - a válság után mutatta meg igazán, hogy mennyire hasznos az országnak.
 • Az ipar ugyanis sokkal válságállóbb, mint a szolgáltatási szektor, és gyorsan visszapattan az ipari termelés. Pont, ahogyan idehaza is történik.
 • A belföldi turizmus is kezd talpraállni, idén júliusban 110 milliárd forint volt a forgalom a tavalyi 87 milliárd után, és negyedével nőtt a balatoni vendégéjszakák száma is.
Biznisz 2021-08-05 | 12:39
Biznisz: ismét árat emeltek az oltóanyag-gyártók, a Bizottság továbbra is titkolózik

Biznisz: ismét árat emeltek az oltóanyag-gyártók, a Bizottság továbbra is titkolózik

 • Második alkalommal emel árat Európában a Pfizer-BIONTECH és a Moderna oltóanyaggyár, a Bizottság pedig fizet, mint a katonatiszt.
 • Sem a szerződéseket, sem az árképzést nem hajlandó nyilvánosságra hozni a máskor átláthatóságot követelő Bizottság.
 • Annak ellenére sem teszik ezt meg, hogy a beszerzésért felelős ciprusi Sztella Kirikiadisz biztos korrupciós botrányba keveredett korábban.
Biznisz 2021-11-07 | 21:22
Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

 • Anonymus megnevezett egy, a Főváros által nemrégiben eladott ingatlant, hogy igazolja azon állításait, a Főváros Vagyonkezelőjéhez Berki Zsolt "intéző" emberként (lobbistaként) bejáratos.
 • Berki Zsolt ugyanis a Városháza eladásának ügyében is érintett, de a Főváros vezetése letagadta, hogy tudná, ki az a Berki Zsolt.
 • Az interneten elérhető adatok szerint a 232340/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan, és az Anonymus videójában megszólaló férfi által megszerzett telek egy XXII. kerületi, a 2020-as iratok szerint 7400 négyzetméteres, beépítetlen telekre utal.
 • Ezt az ingatlant a férfi elmondása szerint Berki Zsolt segített neki megszerezni.
 • Az ingatlan vételára bruttó 101 millió volt a Főváros saját honlapja szerint.
 • Vagyis elég nehezen védhető, hogy Berki Zsoltot senki sem ismeri a Városházán.
Biznisz 2021-07-14 | 13:52
Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

 • A Balatonnál 350-400 nettóra is azt mondják a munkavállalók, ez a legkevesebb, amiért beállnak lángost sütni.
 • Mindeközben a baloldali ellenzék azt hazudja az embereknek, Magyarországon sosem látott mélyszegénység tombol.
Biznisz 2021-05-18 | 10:09
Az ellenzék azt állítja, Magyarország folyamatosan csúszik lefelé - az Eurostat adatai cáfolják a baloldalt

Az ellenzék azt állítja, Magyarország folyamatosan csúszik lefelé - az Eurostat adatai cáfolják a baloldalt

 • A magyar főváros a német szövettségi fővárost, Berlint is megelőzi vásárló-erő paritással korrigált gazdasági fejlettségben - számol be az Eurostat.
 • A Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország és a Dél-Alföld fejlődött a legnagyobb a mértékben az elmúlt tíz évben.
 • Budapest pedig számos nyugat-európai nagyvárost megelőz.
 • Már csak három magyar régió tartozik a húsz legszegényebb közé az unióban – derül ki az Eurostat 2019-es adataiból.
Biznisz 2021-08-31 | 11:40
10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

 • Közben a rendszerváltás óta nem dolgoztak anniyan idehaza, mint most.
 • Az újabb adatok azt bizonyítják, jó volt a kormányzat válságkezelése, hogy különböző ösztönzőkkel arra terelte a vállalkozásokat, beruházásokat kezdjenek el.
Biznisz 2021-05-17 | 15:46
Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

 • Rövidesen a boltok polcaira kerülhetnek a rovarokból vagy ezek felhasználásával készült élelmiszerek, mert a tagállamok többsége úgy döntött, élelmiszerként is forgalomba hozható a lisztbogár lárvája az Európai Unióban.
 • Magyarország nem támogatta a döntést.
 • A lisztkukac az első élelmiszerként elismert rovarfaj az EU-ban, de rövidesen bővülhet a lista.
 • Az állati élelmezésben régóta szerepelnek az állati fehérjék.
 • A mostani döntéssel azt a falat törték át, hogy közvetlenül a tányérainkra kerülhet-e a lisztkukac.
 • Brüsszel szerint igen, mi több, ez a jövő útja.