Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok
 • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
 • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.

Melyik képviselő melyik lobbicsoporttal találkozott? Mik az európai lobbizás szabályai? - teszi fel a kérdést rtbf.be portál

Nem titok, hogy az európai parlamenti képviselőket megkeresik lobbisták, akik szeretnék tájékoztatni őket egy-egy kérdésről és befolyásolni az álláspontjukat. Az európai negyed tele van ilyen befolyásos csoportokkal, közel 13.000 van belőlük. Képviselhetnek olyan vállalatokat, mint a Total, nem kormányzati szervezeteket, mint a Greenpeace, szakszervezeteket vagy akár országokat is.

A valóságban ez az európai lobbizás szabályozott. A lobbikat be kell jegyeztetni, és a politikai képviselők természetesen nem fogadhatnak el pénzt, ami egyenértékű lenne a korrupcióval. Az Eva Kailit érintő európai parlamenti ügy tehát többről szól, mint lobbizásról.

Ha azonban jobban szabályoznák, kisebb lenne a kockázata a ma állítólagos visszaéléseknek. Legalábbis ez a Transparency International EU véleménye, amely maga is lobbizik az európai döntéshozók nagyobb átláthatóságáért.

A kockázat és a keretszabályok

"A vizsgálat folyamatban van, és megvárjuk az eredményeket... de már évek óta figyelmeztetjük az Európai Parlamentet, hogy fennáll a veszély, és a szabályok még mindig nem elégségesek" - reagált Raphaël Kergueno, a Transparency International EU érdekvédelmi munkatársa. Elmagyarázta, hogyan működik a lobbizás az európai intézményeken belül.

Átláthatósági nyilvántartás

Az európai intézményekben hivatalosan 12 800 érdekképviselet működik. Ezek egy mindenki számára hozzáférhető átláthatósági nyilvántartásban szerepelnek. A Parlament, a Bizottság és az Európai Unió Tanácsa azonban egészen másképp használja.

"Az Európai Bizottság szerintünk a legjobb szabályokat alkalmazza" - magyarázza Raphaël Kergueno. "Ez nagyon egyszerű: egy találkozó = egy felvétel. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság minden munkatársa ellenőrzi, hogy a tervezett találkozót hivatalosan bejegyzett szervezetnél tartják-e. Látni fogják, hogy mennyit költ ez a lobbi, kik ők, milyen érdekeket védenek stb".

Ez a 2014 óta alkalmazott szabály a Bizottság tagjait is kötelezi az ülések közzétételére, de csak az intézmény legfontosabb tagjai, azaz az európai biztosok, a főigazgatók és a kabinetek tagjai esetében.

Más intézményeket is arra kényszerítenének, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el.

"Arra ösztönözzük a többi intézményt, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el" - folytatja Raphaël Kergueno. És még ha voltak is reformok, mindezidáig ez nem történt meg.

Nagyobb mozgástér a Parlamentben

Mi a szabály a lobbizásra az Európai Parlamentben? "Ennek semmi köze az átláthatósági nyilvántartáshoz. Ez egy belső szabály, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselőnek nyilvánosságra kell hoznia a lobbistákkal való találkozókat, de csak a bizottsági elnökök, az előadók és az árnyékelőadók esetében... röviden, a jogalkotási jelentésekért felelős európai parlamenti képviselők esetében, akiknek fontos szerepük van abban, hogy egy jogalkotási projekt átmenjen a Parlamenten. És csak akkor kell nyilatkozniuk, ha a kérdéses szövegről már volt egy megbeszélésük. Így kötetlenebb találkozókat tarthatnak anélkül, hogy bejelentették volna őket. És itt van a probléma" - magyarázza az érdekvédelmi tisztviselő.

Az átláthatóság másik akadálya a közzétételi határidő. A képviselőknek csak a plenáris ülésen történő szavazás után egy héttel kell közzétenniük a találkozóikat. "Ez tehát sok mozgásteret hagy, és szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy ki alkalmazza ezeket a szabályokat, és ki nem."

A legnagyobb probléma azonban ennek a vezetésnek az ellenőrzése. "Néhány európai parlamenti képviselő egyáltalán nem tett közzé semmit, mert nincs ellenőrző szerv". Az európai parlamenti képviselőknek például csak 58%-a tett közzé legalább egy találkozót valamely lobbival mandátumának kezdete óta. A többiek nem tettek közzé semmit.

Négy Katarral kapcsolatos találkozó Tarabella számára

A Transparency International EU ismét felsorolta azokat, akik bejelentették a találkozóikat.

Ebből kiderül, hogy Marc Tarabella képviselő az elmúlt két évben négy alkalommal találkozott katari szervezetekkel, köztük június 2-án a protokollteremben a katari külügyminisztérium szóvivőjével.

Ha az EP-képviselő volt is olyan őszinte, hogy nyilvánosságra hozta ezeket a találkozókat, ezt nem mindenki teszi meg.

"Elméletileg azok, akik az aktát kezelték, kötelesek ezt megtenni. Amikor azonban felvesszük velük a kapcsolatot, hogy rámutassunk, hogy nem tettek közzé semmilyen ülést, pedig szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy aktával kapcsolatban lobbizás folyik, azt a választ kapjuk, hogy nem volt semmilyen ülés az adott aktával kapcsolatban. Más témában is volt már megbeszélésem, ezért nem vagyok köteles ezt feljegyezni" - mondták a portálnak. "És számunkra nagyon nehéz bizonyítani, hogy a szabályok megszegése történt."

Az Európai Parlament alelnökeként Eva Kaili, akit most korrupció gyanúja miatt menesztettek, rögzíthette volna az üléseit. De a parlamenti oldalán semmi sem jelenik meg. És mindenekelőtt teljesen túllépte ezt a keretet, hiszen már nem lobbizásról van szó, ami tiltja a szavazatvásárlást az EP-képviselő számára.

"Ez valami komolyabb dolog" - mondja az érdekvédelmi tisztviselő a botrányra utalva. "Egy lobbitól pénzt kapni teljesen tilos, és ezt a lobbit le kell venni az engedélyezett lobbik listájáról."

Ami az Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységet illeti, a találkozó bejelentésének elmulasztása szankciókkal jár, de ezeket nem alkalmazzák. "Senki sem ellenőrzi a Parlamenten belül vagy kívül. Nincs olyan független hatóság, amely szankcionálni tudná a mulasztásokat. Röviden, nincs irányítási ellenőrzés."

Ezért a Transparency International EU az Európai Parlament politikai elnökségének lemondását és egy független ellenőrző hatóság kinevezését kéri. Ez a lemondásra irányuló követelés emlékeztet egy másik, a hétvégén egy másik politikai szinten történt lemondásra.

Gond van a demokráciáinkkal? Raphaël Kergueno szerint a botrány mindenesetre nagyon rossz jel a politikai képviselők számára: "Ez azért aggasztó, mert az összes európai intézmény messze nem korrupt A-tól Z-ig. A lobbizás pedig előrelépést hozhat a kérdésekben, ha jól irányítják. Az európai parlamenti képviselők többsége nem korrupt, de egy ilyen botrány, mint a mai, az egész intézményt beszennyezi. Minden európai parlamenti képviselőt egy kalap alá vesznek, és ez szégyen."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-10 | 21:00
Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

 • 2020 első negyedévében 53,4 millió eurós- 19,491 milliárd forintos - veszteséget jelentett a a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely kifejlesztette a Pfizer koronavírus elleni vakcináját.
 • 2021 első negyedévében az adózott nyeresége már 406 milliárd forintra rúg a vállalatnak.
 • Ez az összeg hamarosan jelentősen tovább fog emelkedni, ugyanis csak az Európai Bizottság 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát rendelt a 2022-2023-as évre, darabonként 20,5 eurós áron.
 • Az 1,8 milliárd adag ára forintva átszámolva 13,000 milliárd forint.
 • Érdekesség, hogy 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer 12,5 euróért szállított egyetlen adagot Európába, ezt az árat emelték nemrégiben 20,5 euróra.
Biznisz 2023-01-15 | 15:55
Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

 • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
 • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
 • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.
Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

 • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
 • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
 • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
 • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
 • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
 • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
 • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
 • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2022-09-28 | 15:12
Valami bűzlik: von der Leyen titkolózik a gigantikus vakcina-üzlet részleteiről

Valami bűzlik: von der Leyen titkolózik a gigantikus vakcina-üzlet részleteiről

 • Az Európai Parlament képviselői, és egyes bizottságok tagjai is értetlenül állnak azelőtt, hogy Ursula von der Leyen titkolózik a Pfizer-vakcinák tárgyalásai és beszerzésének ügyében.
 • Egyes képviselők szerint a titkolózás, amit a Bizottság elnöke folytat, aláássa az EU hitelét.
 • Az Európai Számvevőszék auditorai pedig azt mondták a Berliner Morgenposnak, hogy ilyen titkolózás még nem fordult elő.
 • Ursula von der Leyen és a Bizottság azokat a dokumentumokat sem adja át a számvevőknek, amelyeket kötelező lenne rendelkezésre bocsátaniuk.
 • A Bizottság elnöke megrovásban részesülhet majd mulasztásai miatt.
Biznisz 2021-11-16 | 19:47
A korábban Juhász Pétert pénzelő Bojár Gábor Márki-Zaynak is fizet

A korábban Juhász Pétert pénzelő Bojár Gábor Márki-Zaynak is fizet

 • A baloldali oligarchák megtalálták maguknak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és fizetnek.
 • Bige László baloldali vörösbáró és Bojár Gábor is fizeti Márki-Zay Pétert.
 • Így megy ez a baloldalon: a baloldal oligarchái politikusokat vesznek maguknak.
Biznisz 2021-05-22 | 13:18

Az osztrák mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerint a hús árának 30%-kal kellene magasabbnak lennie, és a kereskedők akciós húsár-képzését hibáztatja

 • A kereskedelem nyomást gyakorol az árakra. Ezen változtatni kell - mondta Köstinger a profil című hírmagazinnak.
Biznisz 2021-11-01 | 10:26
A baloldali vörösbáró újból felajánlkozott a baloldalnak

A baloldali vörösbáró újból felajánlkozott a baloldalnak

 • Bige László ismét a Partizánnak adott interjújában jelentette ki: hajlandó anyagilag is támogatni Márki-Zayt.
 • Korábban, egy márciusi Partizán-interjúban Bige László gyakorlatilag felajánlotta, hogy ha megszüntetik vele szemben a büntetőeljárást, akkor távol tartja magát a politikától.
 • Bige László Horn Gyula miniszterelnöksége alatt, privatizáció során szerezte a vagyonát.
 • Később a Gyurcsány-kormány biztosított számára kedvezményes árú földgázt (ez a műtrágyagyártás alapanyaga), majd amikor az ország gyakorlatilag csődben volt, egy hatalmas, kedvezményes hitelt is.