Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok
  • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
  • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.

Melyik képviselő melyik lobbicsoporttal találkozott? Mik az európai lobbizás szabályai? - teszi fel a kérdést rtbf.be portál

Nem titok, hogy az európai parlamenti képviselőket megkeresik lobbisták, akik szeretnék tájékoztatni őket egy-egy kérdésről és befolyásolni az álláspontjukat. Az európai negyed tele van ilyen befolyásos csoportokkal, közel 13.000 van belőlük. Képviselhetnek olyan vállalatokat, mint a Total, nem kormányzati szervezeteket, mint a Greenpeace, szakszervezeteket vagy akár országokat is.

A valóságban ez az európai lobbizás szabályozott. A lobbikat be kell jegyeztetni, és a politikai képviselők természetesen nem fogadhatnak el pénzt, ami egyenértékű lenne a korrupcióval. Az Eva Kailit érintő európai parlamenti ügy tehát többről szól, mint lobbizásról.

Ha azonban jobban szabályoznák, kisebb lenne a kockázata a ma állítólagos visszaéléseknek. Legalábbis ez a Transparency International EU véleménye, amely maga is lobbizik az európai döntéshozók nagyobb átláthatóságáért.

A kockázat és a keretszabályok

"A vizsgálat folyamatban van, és megvárjuk az eredményeket... de már évek óta figyelmeztetjük az Európai Parlamentet, hogy fennáll a veszély, és a szabályok még mindig nem elégségesek" - reagált Raphaël Kergueno, a Transparency International EU érdekvédelmi munkatársa. Elmagyarázta, hogyan működik a lobbizás az európai intézményeken belül.

Átláthatósági nyilvántartás

Az európai intézményekben hivatalosan 12 800 érdekképviselet működik. Ezek egy mindenki számára hozzáférhető átláthatósági nyilvántartásban szerepelnek. A Parlament, a Bizottság és az Európai Unió Tanácsa azonban egészen másképp használja.

"Az Európai Bizottság szerintünk a legjobb szabályokat alkalmazza" - magyarázza Raphaël Kergueno. "Ez nagyon egyszerű: egy találkozó = egy felvétel. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság minden munkatársa ellenőrzi, hogy a tervezett találkozót hivatalosan bejegyzett szervezetnél tartják-e. Látni fogják, hogy mennyit költ ez a lobbi, kik ők, milyen érdekeket védenek stb".

Ez a 2014 óta alkalmazott szabály a Bizottság tagjait is kötelezi az ülések közzétételére, de csak az intézmény legfontosabb tagjai, azaz az európai biztosok, a főigazgatók és a kabinetek tagjai esetében.

Más intézményeket is arra kényszerítenének, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el.

"Arra ösztönözzük a többi intézményt, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el" - folytatja Raphaël Kergueno. És még ha voltak is reformok, mindezidáig ez nem történt meg.

Nagyobb mozgástér a Parlamentben

Mi a szabály a lobbizásra az Európai Parlamentben? "Ennek semmi köze az átláthatósági nyilvántartáshoz. Ez egy belső szabály, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselőnek nyilvánosságra kell hoznia a lobbistákkal való találkozókat, de csak a bizottsági elnökök, az előadók és az árnyékelőadók esetében... röviden, a jogalkotási jelentésekért felelős európai parlamenti képviselők esetében, akiknek fontos szerepük van abban, hogy egy jogalkotási projekt átmenjen a Parlamenten. És csak akkor kell nyilatkozniuk, ha a kérdéses szövegről már volt egy megbeszélésük. Így kötetlenebb találkozókat tarthatnak anélkül, hogy bejelentették volna őket. És itt van a probléma" - magyarázza az érdekvédelmi tisztviselő.

Az átláthatóság másik akadálya a közzétételi határidő. A képviselőknek csak a plenáris ülésen történő szavazás után egy héttel kell közzétenniük a találkozóikat. "Ez tehát sok mozgásteret hagy, és szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy ki alkalmazza ezeket a szabályokat, és ki nem."

A legnagyobb probléma azonban ennek a vezetésnek az ellenőrzése. "Néhány európai parlamenti képviselő egyáltalán nem tett közzé semmit, mert nincs ellenőrző szerv". Az európai parlamenti képviselőknek például csak 58%-a tett közzé legalább egy találkozót valamely lobbival mandátumának kezdete óta. A többiek nem tettek közzé semmit.

Négy Katarral kapcsolatos találkozó Tarabella számára

A Transparency International EU ismét felsorolta azokat, akik bejelentették a találkozóikat.

Ebből kiderül, hogy Marc Tarabella képviselő az elmúlt két évben négy alkalommal találkozott katari szervezetekkel, köztük június 2-án a protokollteremben a katari külügyminisztérium szóvivőjével.

Ha az EP-képviselő volt is olyan őszinte, hogy nyilvánosságra hozta ezeket a találkozókat, ezt nem mindenki teszi meg.

"Elméletileg azok, akik az aktát kezelték, kötelesek ezt megtenni. Amikor azonban felvesszük velük a kapcsolatot, hogy rámutassunk, hogy nem tettek közzé semmilyen ülést, pedig szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy aktával kapcsolatban lobbizás folyik, azt a választ kapjuk, hogy nem volt semmilyen ülés az adott aktával kapcsolatban. Más témában is volt már megbeszélésem, ezért nem vagyok köteles ezt feljegyezni" - mondták a portálnak. "És számunkra nagyon nehéz bizonyítani, hogy a szabályok megszegése történt."

Az Európai Parlament alelnökeként Eva Kaili, akit most korrupció gyanúja miatt menesztettek, rögzíthette volna az üléseit. De a parlamenti oldalán semmi sem jelenik meg. És mindenekelőtt teljesen túllépte ezt a keretet, hiszen már nem lobbizásról van szó, ami tiltja a szavazatvásárlást az EP-képviselő számára.

"Ez valami komolyabb dolog" - mondja az érdekvédelmi tisztviselő a botrányra utalva. "Egy lobbitól pénzt kapni teljesen tilos, és ezt a lobbit le kell venni az engedélyezett lobbik listájáról."

Ami az Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységet illeti, a találkozó bejelentésének elmulasztása szankciókkal jár, de ezeket nem alkalmazzák. "Senki sem ellenőrzi a Parlamenten belül vagy kívül. Nincs olyan független hatóság, amely szankcionálni tudná a mulasztásokat. Röviden, nincs irányítási ellenőrzés."

Ezért a Transparency International EU az Európai Parlament politikai elnökségének lemondását és egy független ellenőrző hatóság kinevezését kéri. Ez a lemondásra irányuló követelés emlékeztet egy másik, a hétvégén egy másik politikai szinten történt lemondásra.

Gond van a demokráciáinkkal? Raphaël Kergueno szerint a botrány mindenesetre nagyon rossz jel a politikai képviselők számára: "Ez azért aggasztó, mert az összes európai intézmény messze nem korrupt A-tól Z-ig. A lobbizás pedig előrelépést hozhat a kérdésekben, ha jól irányítják. Az európai parlamenti képviselők többsége nem korrupt, de egy ilyen botrány, mint a mai, az egész intézményt beszennyezi. Minden európai parlamenti képviselőt egy kalap alá vesznek, és ez szégyen."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-06-01 | 05:55
Maszkmutyi, IV. rész: kilőtt a Business Rally Kft. a karácsonyi megrendelés után

Maszkmutyi, IV. rész: kilőtt a Business Rally Kft. a karácsonyi megrendelés után

  • Cikksorozatban ismerteti a BENNFENTES a fővárosi maszkmutyit, IV. rész.
  • A Fővárostól 247 milliót szakító, eredetileg rendezvény-, konferenciaszervezéssel és marketinggel foglalkozó Business Rally Kft. szabályosan megtáltosodott a Főváros 2020-as megrendelése után.
  • Friss beszámolója alapján a Business Rally pénzügyi eredményei vágtázásba kezdtek.
Biznisz 2022-02-24 | 12:13
Török Gábor bérelemző hazudik

Török Gábor bérelemző hazudik

  • Az ember, aki évtizedek óta él egyrészt-másrészt elemzésekből, Facebook-oldalán hazudik a magyar miniszterelnökről.
Biznisz 2021-05-11 | 23:04
További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

  • Két százalékponttal csökkenti jövőre a kormány a munkabér adóterheit.
  • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás.
  • Megszűnik a kockázatitőke-alapkezelők és a tőzsdék különadója.
  • Kedvezőbbé válik az energiaellátók társasági adózása is.
  • Mindezeken túl 15%-ra csökken a kriptodevizákból származó jövedelmek adóterhe.
Biznisz 2021-10-11 | 09:21
A milliárdos baloldali oligarcha bejelentette: bárkit hajlandó támogatni az ellenzéki jelöltek közül

A milliárdos baloldali oligarcha bejelentette: bárkit hajlandó támogatni az ellenzéki jelöltek közül

  • Bige László, a Horn-kormány privatizáiós trükkjei miatt meggazdagodot baloldali oligarcha a Klubrádióban felajánlkozott a baloldali előválasztás résztvevőinek.
  • A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa jelezte, politikán kívülinek tartja magát, nem tervezi, hogy belép valamilyen pártba is, de bármilyen segítséget megad Orbán kihívójának.
  • 201 milliárd forintos vagyonából biztosan futna rá.
  • Tavasszal már finanszírozott a Republikon intézeten keresztül két nagymintás közélemény-kutatást is.
  • A baloldalon nagy hagyománya van annak, hogy milliárdos üzletemberek finanszírozzák a politikusokat, és úgy tűnik, Bige László is erre készül.
Biznisz 2021-09-06 | 14:30
Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

  • Közel 2%-ot erősödött a dollárral szemben, ez a világ egyetlen devizájánk sem sikerült augusztusban.
Biznisz 2023-06-30 | 10:07
Igazi spekulánsok: off-shore paradicsomban, a Kajmán-szigeteken fialtatja pénzét a Soros-birodalom

Igazi spekulánsok: off-shore paradicsomban, a Kajmán-szigeteken fialtatja pénzét a Soros-birodalom

  • Soros György nagylelkűen adományoz olyan szervezeteknek, amelyek elvileg egy igazságosabb, zöldebb és legfőképpen átláthatóbb világért dolgoznak.
  • A Nyílt Társadalom Alapítványok, és számos, Soros által finanszírozott civil szervezet a nyitott, egyenlő és átlátható társadalom hívei. Ezért erőteljesen kritizálják azokat az adóstruktúrákat, amelyekkel a gazdagok elrejtik vagyonukat a szemek elől.
  • Hogy Soros birodalma maga is offshore konstrukciókat használ, ellentmondani látszik ennek a küldetésnek.
  • Mert az amerikai-magyar hedge fund menedzser maga is a lehető legjobban elrejti pénzügyeit az érdeklődő tekintetek, de az adóhatóságok szeme elől is.
  • Soros György Brüsszelben is fenntart egy alapítványi hálózatot a Nyílt Társadalom Alapítványok gesztorálásával, amely a progresszív célokat követő 'civil' szervezetek egyik fő támogatója.
  • Az Európai Átláthatósági Nyilvántartás szerint 2021-ben több mint 20 millió euró áramlott Soros alapítványaiból a befolyást gyakorolni kívánó civil szervezetekhez, többek között az Európai Bizottságon keresztül.
  • Soros fedezeti alapkezelőként halmozta fel vagyonát, ellentmondásos adóstruktúrákat használva.
  • Úgy tűnik, ezt a formulát alkalmazza a Nyílt Társadalom Alapítványok esetében is.
  • A Kajmán-szigetekről olyan befektetéseket eszközöl, amelyeknek a hozama az alapítványai javát szolgálja.
  • Hogy mibe fektet Soros? Ezzel a konstrukcióval ez teljesen tisztázatlan marad.
  • Miközben magyarországi 'civil' szervezetei és médiái is a totális átláthatóságot követelik, a milliárdos spekuláns vagyonáról, adókerülő praktikáiról sosem ejtenek szót.
  • Tulajdonképpen ezzel a kajmán-szigeteki konstrukcióval a magyarországi szervezetei off-shore, adócsalt forrásokból tartják fenn magukat.
  • Kérdés, milyen jogalapja van a magyarországi Soros-médiának és Soros NGO-inak a magyar kormányon számon kérni az átláthatóságot.
  • Miközben adócsalt pénzekből élnek.
Biznisz 2023-01-15 | 15:55
Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

  • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
  • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
  • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.
Biznisz 2021-09-13 | 10:42
Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

Új videós műfaj született: Karácsony Gergely statisztaként bólogat Bajnai Gordonnak

  • Eligazította Karácsony Gergely Főpolgármestert Bajnai Gordon egykori kormányfő.
  • A Főpolgármester vigyorogva hallgatja az ukázt és nagyokat bólogat.
  • Ennyi a szerep, amit rá osztottak.
  • Bajnai arról biztosítja Karácsonyt, hogy őt támogatja az előválasztáson.
  • Ismerve azokat a pletykákat, hány tízmillió forintot éget el Karácsony kampányára a bukott kormányfő, ez a támogatás nem véletlen.