Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok
  • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
  • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.

Melyik képviselő melyik lobbicsoporttal találkozott? Mik az európai lobbizás szabályai? - teszi fel a kérdést rtbf.be portál

Nem titok, hogy az európai parlamenti képviselőket megkeresik lobbisták, akik szeretnék tájékoztatni őket egy-egy kérdésről és befolyásolni az álláspontjukat. Az európai negyed tele van ilyen befolyásos csoportokkal, közel 13.000 van belőlük. Képviselhetnek olyan vállalatokat, mint a Total, nem kormányzati szervezeteket, mint a Greenpeace, szakszervezeteket vagy akár országokat is.

A valóságban ez az európai lobbizás szabályozott. A lobbikat be kell jegyeztetni, és a politikai képviselők természetesen nem fogadhatnak el pénzt, ami egyenértékű lenne a korrupcióval. Az Eva Kailit érintő európai parlamenti ügy tehát többről szól, mint lobbizásról.

Ha azonban jobban szabályoznák, kisebb lenne a kockázata a ma állítólagos visszaéléseknek. Legalábbis ez a Transparency International EU véleménye, amely maga is lobbizik az európai döntéshozók nagyobb átláthatóságáért.

A kockázat és a keretszabályok

"A vizsgálat folyamatban van, és megvárjuk az eredményeket... de már évek óta figyelmeztetjük az Európai Parlamentet, hogy fennáll a veszély, és a szabályok még mindig nem elégségesek" - reagált Raphaël Kergueno, a Transparency International EU érdekvédelmi munkatársa. Elmagyarázta, hogyan működik a lobbizás az európai intézményeken belül.

Átláthatósági nyilvántartás

Az európai intézményekben hivatalosan 12 800 érdekképviselet működik. Ezek egy mindenki számára hozzáférhető átláthatósági nyilvántartásban szerepelnek. A Parlament, a Bizottság és az Európai Unió Tanácsa azonban egészen másképp használja.

"Az Európai Bizottság szerintünk a legjobb szabályokat alkalmazza" - magyarázza Raphaël Kergueno. "Ez nagyon egyszerű: egy találkozó = egy felvétel. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság minden munkatársa ellenőrzi, hogy a tervezett találkozót hivatalosan bejegyzett szervezetnél tartják-e. Látni fogják, hogy mennyit költ ez a lobbi, kik ők, milyen érdekeket védenek stb".

Ez a 2014 óta alkalmazott szabály a Bizottság tagjait is kötelezi az ülések közzétételére, de csak az intézmény legfontosabb tagjai, azaz az európai biztosok, a főigazgatók és a kabinetek tagjai esetében.

Más intézményeket is arra kényszerítenének, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el.

"Arra ösztönözzük a többi intézményt, hogy pontosan ugyanezeket a szabályokat fogadják el" - folytatja Raphaël Kergueno. És még ha voltak is reformok, mindezidáig ez nem történt meg.

Nagyobb mozgástér a Parlamentben

Mi a szabály a lobbizásra az Európai Parlamentben? "Ennek semmi köze az átláthatósági nyilvántartáshoz. Ez egy belső szabály, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselőnek nyilvánosságra kell hoznia a lobbistákkal való találkozókat, de csak a bizottsági elnökök, az előadók és az árnyékelőadók esetében... röviden, a jogalkotási jelentésekért felelős európai parlamenti képviselők esetében, akiknek fontos szerepük van abban, hogy egy jogalkotási projekt átmenjen a Parlamenten. És csak akkor kell nyilatkozniuk, ha a kérdéses szövegről már volt egy megbeszélésük. Így kötetlenebb találkozókat tarthatnak anélkül, hogy bejelentették volna őket. És itt van a probléma" - magyarázza az érdekvédelmi tisztviselő.

Az átláthatóság másik akadálya a közzétételi határidő. A képviselőknek csak a plenáris ülésen történő szavazás után egy héttel kell közzétenniük a találkozóikat. "Ez tehát sok mozgásteret hagy, és szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy ki alkalmazza ezeket a szabályokat, és ki nem."

A legnagyobb probléma azonban ennek a vezetésnek az ellenőrzése. "Néhány európai parlamenti képviselő egyáltalán nem tett közzé semmit, mert nincs ellenőrző szerv". Az európai parlamenti képviselőknek például csak 58%-a tett közzé legalább egy találkozót valamely lobbival mandátumának kezdete óta. A többiek nem tettek közzé semmit.

Négy Katarral kapcsolatos találkozó Tarabella számára

A Transparency International EU ismét felsorolta azokat, akik bejelentették a találkozóikat.

Ebből kiderül, hogy Marc Tarabella képviselő az elmúlt két évben négy alkalommal találkozott katari szervezetekkel, köztük június 2-án a protokollteremben a katari külügyminisztérium szóvivőjével.

Ha az EP-képviselő volt is olyan őszinte, hogy nyilvánosságra hozta ezeket a találkozókat, ezt nem mindenki teszi meg.

"Elméletileg azok, akik az aktát kezelték, kötelesek ezt megtenni. Amikor azonban felvesszük velük a kapcsolatot, hogy rámutassunk, hogy nem tettek közzé semmilyen ülést, pedig szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy aktával kapcsolatban lobbizás folyik, azt a választ kapjuk, hogy nem volt semmilyen ülés az adott aktával kapcsolatban. Más témában is volt már megbeszélésem, ezért nem vagyok köteles ezt feljegyezni" - mondták a portálnak. "És számunkra nagyon nehéz bizonyítani, hogy a szabályok megszegése történt."

Az Európai Parlament alelnökeként Eva Kaili, akit most korrupció gyanúja miatt menesztettek, rögzíthette volna az üléseit. De a parlamenti oldalán semmi sem jelenik meg. És mindenekelőtt teljesen túllépte ezt a keretet, hiszen már nem lobbizásról van szó, ami tiltja a szavazatvásárlást az EP-képviselő számára.

"Ez valami komolyabb dolog" - mondja az érdekvédelmi tisztviselő a botrányra utalva. "Egy lobbitól pénzt kapni teljesen tilos, és ezt a lobbit le kell venni az engedélyezett lobbik listájáról."

Ami az Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységet illeti, a találkozó bejelentésének elmulasztása szankciókkal jár, de ezeket nem alkalmazzák. "Senki sem ellenőrzi a Parlamenten belül vagy kívül. Nincs olyan független hatóság, amely szankcionálni tudná a mulasztásokat. Röviden, nincs irányítási ellenőrzés."

Ezért a Transparency International EU az Európai Parlament politikai elnökségének lemondását és egy független ellenőrző hatóság kinevezését kéri. Ez a lemondásra irányuló követelés emlékeztet egy másik, a hétvégén egy másik politikai szinten történt lemondásra.

Gond van a demokráciáinkkal? Raphaël Kergueno szerint a botrány mindenesetre nagyon rossz jel a politikai képviselők számára: "Ez azért aggasztó, mert az összes európai intézmény messze nem korrupt A-tól Z-ig. A lobbizás pedig előrelépést hozhat a kérdésekben, ha jól irányítják. Az európai parlamenti képviselők többsége nem korrupt, de egy ilyen botrány, mint a mai, az egész intézményt beszennyezi. Minden európai parlamenti képviselőt egy kalap alá vesznek, és ez szégyen."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-05 | 19:34
Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

Milliárdos költsége lesz az előválasztásnak, derítette ki a sajtó, erre az ellenzék azt hazudja, csak 130 millióba kerül

  • A BENNFENTES is megírta a héten, hogy sajtóinformációk szerint fölötte lehet az 1 milliárd forintos költségnek az előválasztás megszervezése az ellenzéknek.
  • Erre hétvégén az ellenzéki pártok közös közleményben azt hazudják, csak a tizedébe kerül az előválasztás.
  • De ki hiszi ezt el?
  • Csak Karácsony jelölőszervezete, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület hetente 6-8 milliót költ a Facebookon, és még ugyanennyit a Google hirdetési rendszerében.
  • Azt nem árulják el, hogy honnan van ennyi pénzük hirdetésekre.
  • A propagandaoldalaik, mint az ezalenyeg.hu és az erosito.hu pedig 2-2 milliót költenek hetente a Facebookon.
Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2021-08-31 | 11:40
10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

  • Közben a rendszerváltás óta nem dolgoztak anniyan idehaza, mint most.
  • Az újabb adatok azt bizonyítják, jó volt a kormányzat válságkezelése, hogy különböző ösztönzőkkel arra terelte a vállalkozásokat, beruházásokat kezdjenek el.
Biznisz 2022-10-28 | 12:22
"Ha a politika így folytatja, az alumíniumipar eltűnik Németországból", állítja a Német Alumíniumszövetség elnöke

"Ha a politika így folytatja, az alumíniumipar eltűnik Németországból", állítja a Német Alumíniumszövetség elnöke

  • Megkongatta a vészharangot a Német Alumíniumszövetség elnöke: "Vigyázzatok, barátaim, láncreakciót válthatunk ki. Rengeteg munkahelyről van szó, és el kell kerülnünk ezt a láncreakciót."
  • Az elnök szerint felbecsülhetetlen gazdasági károkat szenved el Németország, ha az alumíniumipar leállása magával rántja az autógyártást.
Biznisz 2021-05-11 | 16:00
A korábban jelzettnél is drágábban vásárolhat Pfizer vakcinákat az Európai Bizottság 2021 decembere és 2023 között

A korábban jelzettnél is drágábban vásárolhat Pfizer vakcinákat az Európai Bizottság 2021 decembere és 2023 között

  • A BENNFENTES is írt korábban arról, hogy micsoda bombaüzlet a vakcináció.
  • Míg 2020 végétől 2021 nyaráig 12,5 eurós áron szállított a Pfizer Európába, a következő években majdnem duplázódhat az ár.
  • Bojko Boriszov bolgár kormányfő áprilisban kiszivárogtatta, hogy az addigi 12,5 eurós ár helyett 20,5 eurórért szállít majd a Pfizer.
  • Az ár a Welt.de által megszerzett szerződéstervezet szerint azóta tovább emelkedett, 23,2 euróra adagonként.
  • Rettenetesen sok pénzről így van szó: a Bizottság 900 millió adagot kötne le ezen az áron, és opcionálisan további 900 milliót, ahogyan korábban is tervezték.
  • 1,8 milliárd adag Pfizer-vakcina ezen az áron forintra átszámítva 15 ezer milliárd forint, közel háromszor annyi, mint a Magyarországnak járó Helyreállítási alap teljes összege.
  • A BENNFENTES is megírta korábban, hogy az elmúlt években veszteséges BioNTech vállalat a 2020-as negyedévre hatalmas, 406 milliárd forintos profitot jelentett.
  • A vakcinabeszerzés érdekessége, hogy az Egyesült Államok kormánya azt javasolja, függesszék fel az oltóanyagok szabadalmait a teljes világ számára, hogy így a szegényebb országok is gyárthassanak maguknak oltóanyagot.
  • Ezt Németország, Bill Gates, és általában a nagy gyógyszeripari vállalatok ellenzik.
  • Ha ez mégis megtörténik amerikai nyomásra, de közben az Európai Bizottság ezen az áron szerződik le a Pfizerrel, akkor óriási pénzeket éget el Európa teljesen feleslegesen.
Biznisz 2021-07-17 | 12:45
Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

  • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
  • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.
Biznisz 2021-12-08 | 13:05
Szijjártó újabb hatalmas beruházást hozott Magyarországra

Szijjártó újabb hatalmas beruházást hozott Magyarországra

  • Ez az idei év második legnagyobb értékű külföldi beruházása, és a keleti nyitás újabb sikere.
  • Kétszázhatvannégy milliárd forint értékű beruházással hatszázharmincegy új munkahely jön létre Debrecenben.
Biznisz 2021-06-01 | 15:11

A 8 éves Növekedési Hitelprogramban eddig 73 ezer vállalkozás jutott 6000 milliárd forintos kedvezményes hitelhez

  • A program az Magyar Nemzeti Bank becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.
  • A koronavírus okozta válság enyhítésére kifejlesztett NHP Hajrá forrásainak harmada kisvállalkozásokhoz, harmada pedig mikrovállalkozásokhoz került.