Görög közbeszerzések, gigantikus csalás: 2,5 milliárd euró uniós pénz 10 görög cégnek

Görög közbeszerzések, gigantikus csalás: 2,5 milliárd euró uniós pénz 10 görög cégnek
  • A múlt héten a rendőrség Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában több mint 20 gyanúsítottat tartóztatott le, akik részesei voltak egy 600 millió eurós (234 milliárd forintos) csalás előkészületeinek Olaszországban.
  • A görögországi nyomozás látókörében pedig olyan közbeszerzések állnak, ahol a cégek összejátszhattak, hogy egynél több pályázó egy pályázatban ne legyen.
  • A gyanús szerint a csalás értéke 2,5 milliárd euró (975 milliárd forint).
  • Az országnak összesen 39,95 milliárd euró jár a Helyreállítási Alapból.
  • Egy pályázati kiírás 44 millió eurós keretösszeget tartalmazott egy feladatra.
  • Ugyanez a projekt Írországban hét éve 4,6 millió euróba, Cipruson kilenc éve 4,5 millió euróba, Máltán pedig 1,3 millió euróba került.

A hatóságok csalás gyanúját vizsgálják azzal kapcsolatban, ahogyan 2,5 milliárd eurónyi uniós forrást mindössze 10 görögországi vállalatnak ítéltek oda - derül ki a POLITICO értesüléseiből. 

Az ország három távközlési cégének - a Cosmote, a Vodafone és a Nova -, valamint öt informatikai vállalat és két tanácsadó cég irodáiban tartottak razziát a görög versenybizottság nyomozói a múlt hónapban. Az Európai Ügyészség (EPPO) is vizsgálatot indított - erősítette meg a hírügynökség.

A vizsgálat a legújabb csapás az EU eredetileg 723 milliárd eurós, a Covid utáni gazdaságélénkítési alapjának hitelességére, amelyből kölcsönöket és támogatásokat folyósít a blokk 27 országának.

A múlt héten a rendőrség Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában több mint 20 gyanúsítottat tartóztatott le, akik kapcsolatban álltak egy állítólagos összeesküvéssel, amelynek célja 600 millió euró elcsalása volt az alapból Olaszországban.

A görögországi nyomozás középpontjában olyan közbeszerzési eljárások állnak, amelyek során a cégek állítólag összejátszottak annak érdekében, hogy egynél többen ne pályázzanak ugyanarra a szerződésre - ezzel korlátozva a kedvezményezett cégek számát. Ez felhajtotta a szerződéses díjakat.

A 35,95 milliárd euró értékű projektekkel Görögország a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz (RRF) néven ismert alap egyik fő kedvezményezettje. Az Európai Bizottsághoz benyújtott terv szerint ennek az összegnek körülbelül egyötöde az ország digitális fejlesztésére megy el.

A közbeszerzések központi elektronikus nyilvántartásának adatai szerint eddig mintegy 600 digitális projektre írtak ki pályázatot és kötöttek szerződést több mint 2,5 milliárd euró értékben. Az EPPO és a görög versenyhatóság vizsgálja, hogyan ítélték oda ezeket a projekteket.

A görög versenybizottság közleményben közölte, hogy vizsgálja, hogy megsértették-e azt az uniós szerződést, amely "tiltja a versenyellenes megállapodásokat és a vállalkozások társulásainak olyan döntéseit, amelyek megakadályozzák, korlátozzák vagy torzítják a versenyt, az egyoldalú magatartásokat, amelyek összejátszásra való felhívásnak vagy a versenytársaknak szóló jövőbeli árbejelentéseknek minősülnek, valamint az erőfölénnyel való visszaélést".

A brit Vodafone megerősítette a versenybizottság vizsgálatát. A többi vállalat nem reagált a kommentárra vonatkozó megkeresésekre.

A görög miniszterelnök hivatala és az ország fejlesztési minisztériuma nem kommentált.

A vizsgált 10 vállalat együttesen több mint 600 projektre nyert szerződést a technológiai ágazatban 2020 és 2023 között, mindegyik legalább 100 000 euró értékben. E projektek közül csak kevés projektre érkezett egynél több ajánlat a pályázati eljárás során. 

A vizsgálat akkor kezdődött, amikor a European Dynamics, egy görög szoftver- és IT-szolgáltató vállalat 2023 novemberében panaszt nyújtott be az RRF irányítását felügyelő Európai Bizottsághoz, azt állítva, hogy egy közbeszerzési pályázat részrehajló volt bizonyos vállalatok javára.

Az első közzétételkor a pályázat 44 millió euróban határozta meg a görög nemzeti elektronikus közbeszerzési rendszerhez (ESIDIS) kapcsolódó digitális korszerűsítési projekt költségvetését, ami többszöröse annak, mint amennyibe más uniós országokban kerül egy nemzeti e-közbeszerzési projekt. 

Írországban például hét évree 4,6 millió euróba, Cipruson kilenc éves időtartamban 4,5 millió euróba, Máltán pedig 1,3 millió euróba került. 

Végül négy vállalat tiltakozását követően a projektet két pályázatra osztották fel, amelyek teljes költségvetése 5,7 millió EUR, illetve 12 millió EUR volt két évre. A görög államnak a projekthez szükséges felszereléseket, szoftverlicenceket és tárhelyköltségeket is ki kell fizetnie.

Két, az ügyet ismerő tisztviselő szerint az ESIDIS-rendszerekhez való szabálytalan hozzáférés miatt is érkezett panasz, ami kérdéseket vetett fel a több milliárd euró értékű pályázati eljárások ezreinek kezelésére használt rendszer hitelességével kapcsolatban. 

A görög digitális kormányzásért felelős minisztérium szerint a rendszerrel kapcsolatban nem történt jogsértés, és nem tettek panaszt.

A Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a Bizottság levelet kapott a European Dynamics-tól az ESIDIS-tenderrel kapcsolatban, és minden vonatkozó információt megosztott az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF).  

"Továbbra is az uniós szerződésekben és az RRF-rendeletben előírt hatáskörök keretein belül kezelünk minden hozzánk érkező információt vagy panaszt" - tette hozzá a szóvivő.

Egy, az ügyet ismerő tisztviselő a POLITICO-nak elmondta, hogy az EPPO a görög versenybizottságtól kérte az összegyűjtött bizonyítékokat.

Görögország sajátos problémája

Nem Görögország az egyetlen uniós ország, ahol aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan osztják el ezeket a pénzeszközöket. Az olasz ügyben történt letartóztatások mellett az OLAF több uniós országban is vizsgálja a járvány utáni helyreállítási pénzzel kapcsolatos esetleges csalásokat.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos problémák azonban Görögországban különösen nagy gondot jelentenek. Az országban már régóta széles körű kritika éri a közbeszerzések lebonyolítását, és azt állítják, hogy a vállalatok együttműködnek abban, hogy hogyan és mikor pályázzanak egy közbeszerzési pályázatra, ahelyett, hogy lehetővé tennék számukra, hogy versenyképesek legyenek és jobb ár-érték arányt kínáljanak. 

Az ügyet ismerő személyek átláthatatlan folyamatokra és a vállalatoknak tett engedményekre hivatkoznak.

A nemzetközi hitelezők által az ország több mint egy évtizeddel ezelőtti adósságválsága idején a mentőcsomagért cserébe előírt számos reform ellenére a kutatások szerint a korrupció inkább rosszabbodott, mint javult.

A technológiai ágazatban a vállalatok növekvő elégedetlenségről számolnak be, mivel nem sikerül állami megrendeléseket elnyerniük, míg mások, köztük nagyon kis méretűek, több tízmillió eurós projekteket kaptak.

Csak egy pályázat

A POLITICO 110, elsősorban az EU gazdaságélénkítési alapjából finanszírozott, 2021 és 2024 januárja között kiírt, uniós finanszírozású görög közbeszerzési pályázatot vizsgált meg. 

A szerződések túlnyomó többségét, 101 ajánlatot a vizsgált 10 cég egyikének ítélték oda, és nem versenyeztek más ajánlattevővel. Mindössze kilenc pályázatra volt egynél több ajánlat.

Még azokban a pályázatokban is, ahol több vállalat is licitált egy tenderre, úgy tűnt, hogy mindegyik vállalat csak egy egyedi szegmensre tett ajánlatot.

A Bizottság egyik szóvivője elmondta, hogy a szerződések odaítéléséről szóló döntések az illetékes görög hatóságok hatáskörébe tartoznak. "A közbeszerzésre vonatkozó uniós és nemzeti szabályoknak való megfelelés biztosítása elsősorban a tagállamok felelőssége" - tette hozzá a szóvivő.

Az állítólagos ajánlati csalás

A European Dynamics által benyújtott panaszt az OLAF-hoz továbbították, amely azt az EPPO-nak küldte el vizsgálatra "olyan potenciális bűncselekményi elemek miatt, amelyek kivizsgálására az EPPO illetékes" - közölte több, az ügyet ismerő tisztviselő.

A távközlési cégek mellett razziákra került sor a Byte, az Uni Systems, a Netcompany-Intrasoft, a Space Hellas, a Cosmos Business Systems informatikai és szoftvercégeknél, valamint a Toolbox és az Active tanácsadó cégeknél.

Az OLAF nem válaszolt a POLITICO konkrét kérdéseire. Sajtóirodája azt mondta: "Az OLAF általában nem tesz megjegyzéseket az általa esetlegesen kezelt vagy nem kezelt ügyekről, hogy megóvja az esetleges vizsgálatok és az esetleges későbbi bírósági eljárások titkosságát, valamint biztosítsa a személyes adatok és az eljárási jogok tiszteletben tartását."

Az Európai Számvevőszék 2021-es jelentése szerint Görögországban a közbeszerzési szerződések mintegy 42,4 százalékát úgy ítélték oda, hogy csak egy ajánlat érkezett. 2011-ben a szerződések 15 százalékára csak egy ajánlat érkezett.

A hasonló népességű országokban, például Portugáliában, Belgiumban és a Cseh Köztársaságban az egy ajánlatot tartalmazó tenderek aránya 31,6 százalék, 27,1 százalék és 47,8 százalék volt.

A gazdasági tisztviselők gyakran hangoztatják azt az érvet, hogy az egy ajánlatot tartalmazó pályázatok mintázata annak köszönhető, hogy több száz pályázati lehetőség van nyitva. A vállalatoknak pedig nincs elég erőforrásuk ahhoz, hogy mindegyikben részt vegyenek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-09 | 18:12

Végleg vége az Astra Zenecának az EU-ban

  • Mostantól szinte minden a Pfizeré: korábban bejelentették, hogy 1,8 milliárd oltóanyagot rendel a Bizottság 2022-2023-ban, adagonként 20,5 euróért.
  • 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer még 12,5 eurós áron szállított Európába.
  • Az Astra Zeneca vakcinájának európai elhiteltelenítése a trombózis-problematikák médiabeli tálalásával kezdődött.
  • Most a Bizottság EU belső piaci biztosa jelentette be: június után nem kívánnak szerződést hosszabbítani a gyártóval.
Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

  • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
  • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
  • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
  • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
  • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
  • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
  • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
  • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
  • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
  • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
  • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
  • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
  • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
  • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
  • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
  • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
  • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
  • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
  • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
  • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
  • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
  • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
  • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
  • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
  • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
  • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
  • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
  • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
  • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
  • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
  • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
  • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
  • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
  • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Biznisz 2022-02-15 | 12:37
Soha nem volt még akkora gazdasági növekedés idehaza, mint 2021-ben

Soha nem volt még akkora gazdasági növekedés idehaza, mint 2021-ben

  • 7,1%-on áltt meg a mutató.
  • Ennyivel bővült a magyar gazdaság 2021-ben.
  • Ez a magyar gazdaságtörténet legmagasabb növekedése valaha.
  • Az ellenzék szerint közben Magyarországon minden tönkrement.
Biznisz 2021-11-04 | 11:54
Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

  • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
  • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
  • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.
Biznisz 2021-09-17 | 19:34
Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

  • Ilyen nincs.
  • Bajnai Gordon, a nagytőke embere Jámbor Andrást, a kriptokommunista Mérce.hu egykori főszerkesztőjét, jelenleg városházi alkalmazottat támogatja az előválasztáson.
  • Köszönöm Bajnai Gordon támogatását az előválasztáson! - írta Jámbor a közösségi oldalán.
Biznisz 2023-09-04 | 14:04
Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

  • Belgium és Spanyolország a világ második és harmadik legnagyobb orosz LNG-importőre 2023-ban.
  • Akkor ki is finanszírozza Putyin háborús hadigépezetét?
  • Merthogy Magyarországot rendszeresen ezzel vádolják az ukránok és a Nyugat.
Biznisz 2021-09-19 | 11:06
Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

  • Az európai ombudsman felszólította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, adjon magyarázatot arra, hogyan veszítette el a Pfizer vezérigazgatójával a vakcinák beszerzéséről folytatott tárgyalások során váltott szöveges üzeneteit.
  • A titkolózás érthető, a brüsszeli elit a vakcinaszerződésekkel egy több ezer milliárd forintos üzletet hozott tető alá.