Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest

Nagyon kell a pénz lóvéra: milliárdos ingatlanvagyont árul Budapest
 • Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha Karácsonyék nem a város vezetői lennének, hanem a felszámolóbiztosai.
 • A PestiSrácok szúrta ki, hogy tízmilliárdos értéken árul fővárosi tulajdonú ingatlanokat a Karácsony Gergely vezette hivatal.
 • A hírek alapján a Városháza épületét is eladnák 40 milliárdért.
 • Karácsony korábbi mentora, Horn Gábor meg is üzente, hogy ő pártolja az eladást, majd egyértelműen Karácsonyra utalva kijelentette, nem kell folyton beszarni.

Míg Karácsony Gergely azzal próbál kibújni a Városháza eladása körül kialakult botrányból, hogy az ügyet feltáró Indexet bírálja, addig egy érdekes dologra lett figyelmes a PestiSrácok.hu portál.

A nyakig eladósodott önkormányzat a Jófogás nevű aukciós oldalon hirdet százhuszonhétmillió forintért egy erdőkertesi házat, amely szociális otthonként üzemelt, de már nem tartanak rá igényt, hiszen kell a pénz lóvéra.

Az önkormányzat vagyonkezelő cége a portálon ezeken felül több mint egy tucat telket és/vagy ingatlant hirdet, amelyeknek összértéke hozzávetőlegesen tizenhárom milliárd forint.
Egy hónappal azután, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szeptember elején bejelentette, sikerült eltapsolniuk a Tarlós István által hátrahagyott több mint száznyolcvan milliárd forintos pénzügyi keretet és Budapest azóta hitelből ketyeg, a főváros elkezdett túladni ingatlanain.

A Fővárosi Önkormányzat még a Városháza épületét is eladná, annyira kiürítették a kasszát, ám a lap úgy értesült, Karácsonyék mást is hirdetnek a Jófogás internetes börzeoldalon. A portálon azt írják, hogy egy pályázati felhívás keretében a Budapest Főváros Önkormányzata 1/1 tulajdonát képező 2113 Erdőkertes, Petőfi Sándor utca 49. szám alatt található, 563. helyrajzi számon nyilvántartott, összesen 5762 négyzetméteres telket a rajta lévő szociális otthon megjelölésű ingatlant a rajta lévő, 1292 négyzetméter alapterületű felépítménnyel Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság által nyilvános, kétfordulós pályázat útján adnák el. A tájékoztatás szerint a második forduló pályázati (elektronikus) árverés formájában zajlik.

Karácsonyék ceruzája ráadásul vastagon is fog, ugyanis az épület szemmel láthatóan is rossz állapotban van – bárki lesz a vevő, sokat kell majd rá költenie.

A fővárostól félórás autózással megközelíthető telket és a rajta a korábban szociális otthonként üzemelő építményt százhuszonhétmillió forintért adnák el. A hirdetés feladója amúgy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. volt – Karácsony Gergely a Városháza eladása körüli botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bármilyen eladást a vagyonkezelő végez, ahogy amúgy jelen esetben is.

Ha valaki szívesen bizniszelne a főpolgármester úrral, még nem késett le semmiről, ugyanis december 13-ig kell beadni a pályázatot, a pályázati dokumentáció pedig október 13. és december 9. között vásárolható meg. A pályázatra az jelentkezhet, aki egyszeri, vissza nem térítendő 50 000 Ft + áfa összegért megvásárolja a pályázati dokumentációt, elfogadja az abban foglaltakat és megfizeti a 10 000 000 Ft összegű pályázati biztosítékot úgy, hogy annak összege 2021. december 10. 24:00 óra határidői jóváírásra kerüljön BFVK Zrt. bankszámláján – írták a hirdetésben.

Végigpörgetve, miket hirdet eladásra a fővárosi vagyonkezelő, látható, mekkora is a baj a főváros háza táján: összesen tizenhárom aktív hirdetésük van fent, amelyek összértéke megközelíti a nyolcmilliárd (!) forintot.

Ezek közül a teljesség igénye nélkül a legértékesebbek: egy újpesti beépítetlen telek 889 millióért, egy fejlesztési telek a Pomázi úton 1,9 milliárdért, egy intézményi épület a XV. kerületben 863 millióért, egy II. kerületi villa telekkel 900 millióért és a Tétényi út piac telkét és magát az épületet kétmilliárdért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-11-11 | 10:59
A baloldal vezető politikusai eddig nem tudtak a Városháza tervezett eladásáról, de mostanra kitisztult a tudatuk, és mégis látták korábban a terveket

A baloldal vezető politikusai eddig nem tudtak a Városháza tervezett eladásáról, de mostanra kitisztult a tudatuk, és mégis látták korábban a terveket

 • Horváth Csaba azt állítja, egy éve látta a Városháza eladásával kapcsolatos terveket.
 • Azokat a terveket, amiket minden fővárosi baloldali vezető politikus eddig letagadott.
Biznisz 2021-12-09 | 13:57
Elismerte Márki-Zay, hogy Bigével a kampánytámogatásról egyeztetett a luxusétteremben

Elismerte Márki-Zay, hogy Bigével a kampánytámogatásról egyeztetett a luxusétteremben

 • A vörösbáró fizette az ellenzéki miniszterelnök-jelölt vacsoráját is.
Biznisz 2021-11-18 | 08:49
Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

Pécsett is formálódik egy telekcserébe bújtatott közvagyon-átjátszás és tízmilliárdos balos ingatlanbiznisz

 • Bármerre is nézünk a térképen, gigantikus ingatlanmutyikat láthatunk a balos önkormányzatokban.
Biznisz 2021-11-10 | 18:02
Bigének közel áll a szívéhez Márki-Zay

Bigének közel áll a szívéhez Márki-Zay

 • A privatizáció során meggazdagodott baloldali vörösbáró ismét megüzente Márki-Zaynak, hogy csak kérnie kell.
Biznisz 2021-05-20 | 21:00
Ismét shortolással kaszálhat Soros György

Ismét shortolással kaszálhat Soros György

 • Most más alapkezelők mellett egy brit cég ellenében épített ki short-pozíciókat.
Biznisz 2021-09-06 | 12:24
Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

 • "Újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is" – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid.
Biznisz 2021-07-31 | 09:03

Továbbra is stabil 'BBB' Magyarország államadóssági besorolása a Fitch Ratingsnél

 • Megint nem lett igaza a károgóknak.
 • Az adósságminősítő eközben több uniós tagállam adósságállományát negatívra rontotta le.