Az újraindítás sikere: többen dolgoznak idehaza, mint a vírus megjelenése előtt

Az újraindítás sikere: többen dolgoznak idehaza, mint a vírus megjelenése előtt
 • Újra 4% alatt a munkanélküliség.

A foglalkoztatás szintje továbbra is kedvezően alakul a magyar gazdaságban, többen dolgoznak, mint a vírus megjelenése előtti időszakban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdaságban ismét jelen van a munkaerőhiány, ami újra elősegítheti a bérek emelkedését – kommentálta Regős Gábor a hétfőn megjelent foglalkoztatási adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: októberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,688 millió volt, 86 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint augusztus–októberben a foglalkoztatottak száma 4,677 millió volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A 15–64 évesek közül 4,573 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 73,8 százalék volt, 1,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 75 ezerrel nőtt, csökkent viszont a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 15 ezerrel, a közfoglalkoztatottaké nyolcezerrel egy év alatt. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a magas foglalkoztatási szintben szerepe lehet a szabad munkahelyek válság előtti nagy számának, a magas beruházási rátának, illetve annak, hogy a lezárások idején viszonylag kevés munkahely szűnt meg részben a kormányzati támogatások miatt is.

Kiemelte, hogy továbbra is egyre kevesebben vannak azok, akik magyar háztartásban élnek, de külföldön dolgoznak, a szám némileg elmarad a vírus megjelenése előtti szinttől, azaz nem mindenki tért vissza külföldre dolgozni, aki korábban ott elvesztette állását.

Ezt részben a turizmus visszaszorulása, részben pedig a határokon való nehezebb átjárás magyarázhatja.

A közfoglalkoztatás esetében szintén kismértékű csökkenést láthatunk, ami azt jelzi, hogy nem ennek a növekedése magyarázza a foglalkoztatás emelkedését. Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a fiatalok foglalkoztatása is némileg mérséklődött. A munkanélküliség ismét négy százalék alatt van, ami rendkívül alacsony, de a korábbi 3,5 százalék körüli szintnél magasabb, tehát itt még lehet tartalék a gazdaságban. A következő időszakban a munkaerőhiány és az alacsony tartalékok miatt a foglalkoztatás stagnálása lesz jellemző Regős Gábor szerint.

Hozzátette: a járvány negyedik hullámában jelentősebb korlátozás elrendelésére eddig nem került sor, ami segíti a gazdaság működését, azonban a pandémia miatti rendezvénylemondások és a nagyobb óvatosság a vendéglátást ismét nehéz helyzetbe hozhatja, ott csökkenhet a foglalkoztatás.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-11-04 | 11:54
Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

 • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
 • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
 • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.
Biznisz 2022-10-06 | 10:34
Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

 • Köhög Európa gazdasági motorja.
Biznisz 2021-12-08 | 13:05
Szijjártó újabb hatalmas beruházást hozott Magyarországra

Szijjártó újabb hatalmas beruházást hozott Magyarországra

 • Ez az idei év második legnagyobb értékű külföldi beruházása, és a keleti nyitás újabb sikere.
 • Kétszázhatvannégy milliárd forint értékű beruházással hatszázharmincegy új munkahely jön létre Debrecenben.
Biznisz 2023-01-27 | 17:12
Karácsony Gergely német barátnőjét, aki szerint háborúban állunk Oroszországgal, 54 millióért sminkelik egyetlen évben

Karácsony Gergely német barátnőjét, aki szerint háborúban állunk Oroszországgal, 54 millióért sminkelik egyetlen évben

 • Annalena Baerbock német külügyminisztert, aki a héten azt nyilatkozta, háborúban állunk Oroszországgal, 54 millió forintért sminkelik közpénzekből évente.
 • Ez 4,5 millió forint havonta.
 • A szociáldemokrata kancellárt 510 764 euróért, vagyis 202 millió forintért fényképezik.
Biznisz 2021-12-07 | 11:39
Százharminc milliárdos ingatlanbizniszt álmodtak Karácsonyék a Mocsárosdűlőre

Százharminc milliárdos ingatlanbizniszt álmodtak Karácsonyék a Mocsárosdűlőre

 • Egy, a napokban kiszivárgott Anonymus-hangfelvételből kiderül, hogy a korábbi, fideszes városvezetés által védelem alá helyezett Mocsárosdűlő egy részére óriási ingatlanbizniszt álmodott a baloldal.
 • Összesen 334.000 négyzetméteren terveznek ott ingatlanfejlesztést, köztük lakóingatlanokat, vagyis mintegy 1.100 lakást és irodaépületeket.
 • A hangfelvételből kiderül, hogy ugyan lakóingatlanokat nem akart a DK-s polgármester, Kiss László, de meg van vele beszélve, megvan "a deal", hogy ezt mégis akarja, "szeretni fogja".
 • A felvétel nyilvánosságra kerülése után Szabó Tímea helyi országgyűlési képviselő acsarkodó hazudozásba kezdett.
 • Ugyanígy tett Karácsony is, erre válaszul Tarlós István korábbi Főpolgármester megjegyezte, Karácsony annyira sokat hazudozik, hogy fontolóra vette, hogy beperli.
 • A tények cáfolják Szabó és Karácsony állításait, és a háttérben fölsejlik egy hatalmas ingatlanfejlesztés és egy óriási üzlet a Mocsárosdűlőn.