Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve
  • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
  • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
  • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.

Az amerikai elnök Kijevben és Varsóban is elismerő kritikákat kapott. De régi, hidegháborús gondolkodásmódja nem áll összhangban a változó világgal - fogalmaz a The Guardianben Simon Tisdall.

Ez volt Joe Biden hete [a cikk vasárnap jelent meg]. Energikus fellépése Kijevben és Varsóban egy sokkal fiatalabb férfi kampánystílusát idézte. Az orosz média azt vetette fel, hogy az amerikai elnök a 2024-es újraválasztási kampányára készül. Nem értették a lényeget. Szinte biztos, hogy újra indulni szándékozik. A múlt heti adrenalinlöketnek azonban más oka volt.

Biden egy újkori Oroszlánszívűnek állította be magát, aki globális keresztes hadjáratot vezet a rosszfiúk ellen - amit ő "korszakos próbatételnek" nevez.

Eléggé fel van dobva. Úgy véli, hogy ő és a demokrácia ügye fölényesen győz. Sajnos téved.

A "rosszfiúk" alatt Biden elsősorban Oroszország vezetőjét, Vlagyimir Putyint érti; Bident Putyin moszkvai, téveszmékkel teli beszéde megerősítette abban, hogy az orosz vezető Ronald Reagan gonosz birodalmának vitathatatlan örököse. De Biden retorikailag mindenütt a tekintélyelvűeket, az autokratákat és a zsarnokokat is célba vette - mindenkit, aki megkérdőjelezi a nyugati demokratikus modellt. Ide tartoznak az emberiség legalább felét uraló kormányok, mint Kína és India, valamint számos afrikai állam.

Biden a világot a "mellettünk vagy ellenünk" táborokra osztja fel, ami a 2001 körüli George W. Bush és maga Putyin kellemetlen visszhangját hordozza magában.

Azt, hogy Amerika nyilvánvaló sorsa, hogy mindenhol megvédje és előmozdítsa a szabadságot és a demokráciát, olyan üzenet, amely általában jól jön az amerikai szavazóknak.

Legalábbis egykor, a Szovjetunióval vívott hidegháború idején, amikor Biden világnézete kialakult. Most már nem. Putyin agresszív birodalmi irredentizmusa ellenére ez a korszak már elmúlt.

A mai töredezett, széttöredezett világ többpólusú és geopolitikailag összetett.

Afganisztán és Irak után sok amerikai kérdezi, hogy az USA miért vállalja továbbra is a globális vezetés terheit és felelősségét, ahogy azt Biden generációjának politikusai gondolkodás nélkül szorgalmazzák. A következő elnök, legyen az demokrata vagy republikánus, talán kevésbé expanzív, befelé forduló szemléletet fog képviselni.

Biden az utolsó a maga nemében.

Ha ez igaz, akkor a Varsóban tett merész ígéretei talán csak addig tartanak, amíg Biden maga is él.

Aggasztó gondolat, hogy Európa biztonsága egy törékeny, 80 éves férfi akármilyen szenvedélyes nézeteitől függ, akit hamarosan egy ismeretlen - vagy az ég szerelmére, Donald Trump - válthat fel.

Ez egy erős érv a nagyobb önállóság mellett. Biden Európa egyszemélyes pufferévé vált. De ő egy öreg ütköző. És lehet, hogy kudarcot vall.

Még ha feltételezzük is, hogy Biden harcképes, sok szavazó még mindig úgy gondolja, hogy be kellene dobnia a törülközőt.

"Az ukrajnai háború a hatalomról és a területi szuverenitás elvéről szól, valamint arról, hogy az [USA vezette] nyugati tervezésű globális rend ... túléli-e a Moszkva és Peking által támasztott új kihívásokat. De ez egyre inkább két öregedő hidegháború harcosa közötti verseny, egy 70 éves [Putyin] és egy másik, aki most töltötte be a 80. életévét" - jegyezte meg a New York Times.

Még ha feltételezzük is, hogy Biden harcképes, sok szavazó még mindig úgy gondolja, hogy be kellene dobnia a törülközőt. Nem azért, mert nem kedvelik (bár sokan kedvelik), hanem mert szerintük egyszerűen túl öreg. Egy második ciklus végén 86 éves lenne.

Barátai rámutatnak, hogy Biden a 2020-as kampányt többnyire ülve, a delaware-i pincéjébe zárkózva vívta meg a világjárvány miatt. A jövő évi nehézsúlyú verseny végtelenül megterhelő lesz fizikailag.

Michelle Goldberg kolumnista úgy véli, Bidennek ki kellene szállnia, amíg nyeregben van. "Biden nagyszerű elnök volt. Szokatlanul sok kampányígéretet váltott valóra. Ünnepelni kellene ... De nem kellene újra indulnia" - írta. Egy közelmúltbeli felmérés szerint a demokraták és a demokratákhoz közel álló függetlenek 78%-a helyeselte Biden teljesítményét, mégis 58%-uk új arcot akart jövőre.

Ezra Klein elemző szerint Biden mindenkit meglepett azzal, hogy korlátozta a republikánusok térnyerését és legyőzte a Trump-párti MAGA-aktivistákat ("Tegyük újra naggyá Amerikát") a novemberi félidős választásokon. Talán 2024-ben újra megteheti ezt. Sikerült kilépnie Barack Obama árnyékából is, aki mellett nyolc hosszú éven át másodhegedűst játszott. Ám míg Biden otthon talán megúszta a múltját, külföldön nem. Obamához hasonlóan ő is túlságosan óvatos. Az a túlzott aggodalma, hogy a legjobb fegyverek és légvédelmi eszközök Kijevbe szállítása provokálhatja Putyint, hatalmas, elkerülhető pusztítást eredményezett Ukrajnában.

Tajvan még mindig nem rendelkezik a kínai invázió visszaveréséhez szükséges stratégiai tisztánlátással és fegyverekkel.

Biden nukleáris diplomáciája Iránnal kudarcot vallott. Izrael-Palesztina egy politikai vákuum, ahol rossz dolgok történnek.

Afganisztáni kivonulása szégyenletes katasztrófa volt.

Amikor arról van szó, amit ő a legkövetkezetesebb harcnak tart - a globális szabadságjogokért, törvényekért és értékekért -, Biden minden téren veszít. "A világ demokráciái megerősödtek ... A világ autokratái gyengültek" - jelentette ki ennek ellenére Varsóban.
Valóban? Ukrajna eddig még túlélte, de mi a helyzet a szomszédos Fehéroroszországgal, ahol a nyugat végignézte, ahogy a demokráciapárti aktivistákat eltiporják? Mi a helyzet Mianmarral, ahol a Peking által támogatott junta naponta követ el emberiség elleni bűncselekményeket?

Gondoljunk Hongkongra is, ahol a szólásszabadság már csak egy kedves emlék, és Hszincsiang, Kasmír, Nicaragua, Venezuela, Ciszjordánia, Szíria, Jemen, Tigray, Mali, Kambodzsa és más demokratikus értelemben fekete lyukak elnyomott népeire, ahol az USA (és szövetségesei) nem cselekedtek, vagy elfordították a fejüket - vagy aktív bűnrészesek voltak. Ez a Biden-éra alternatív, szabadságellenes narratívája.

Ez egyben a sok szempontból megosztott világ bonyolult valósága is, a nem mindig egységes demokráciák, Oroszország és Kína (külön-külön vagy együttesen), valamint a globális dél felemelkedő, 21. századi hatalmai között, amelyek nem ragaszkodnak a 18. századi euroatlanti értékekhez, a kínai típusú kollektivizmushoz vagy a régi vágású szovjet totalitarizmushoz.
Az az egész elképzelés, hogy a Nyugat sikeresen vív egy egyetemes, modernkori demokráciákért keresztes hadjáratot - vagy második hidegháborút -, süket a történelemre, vak a változásra, és alattomosan neoimperialista. Sőt, ami még fontosabb, ez egy vesztes vállalkozás.

Biden jót akar. De látszik rajta a kora. "Mi és ők" retorikája elavult geopolitikai zsákutca.

A világ továbblépett. Biden, akárcsak orosz partnere viszont, nem.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-07-01 | 19:46
Esti Mese: A kamuba sült pojáca

Esti Mese: A kamuba sült pojáca

  • Nem kell nagy szakembernek lenni ahhoz, kívülálló is látja, ebbéli pozíciójában nem érzi jól magát Karácsony Gergely.
  • Általában nincs ő sehol se elemében.
  • Ahol született, ott sem sok babér termett neki.
  • És ez a gyereknek hosszú, embernek meg keskeny fazon akar Magyarország majdani miniszterelnöke lenni.
Álláspont 2021-10-12 | 16:37
21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

21 éves francia csempészett 16 illegális afgán migránst

  • A 86-os számú főúton 2021. október 12-én 9 óra 5 perckor vonták intézkedés alá a francia honosságú tehergépkocsi ugyancsak francia vezetőjét.
  • Raktérben 16 - magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • 21 éves sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.
Álláspont 2021-10-11 | 12:56
Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

Az előválasztási cirkusz mutatott rá, milyen mély válságban van a baloldal

  • A csodafegyvernek kikiáltott előválasztás besült, mert újra felszínre hozta a magyar baloldal évtizedes strukturális és humán-erőforrás gondjait.
  • Az a börleszk, amit egy héten át játszott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az a baloldal nagyon mély válságának tünete.
  • Végeredményben az történt, hogy az egyik, már megbukott, az előválasztást személyes okok miatt végig propagáló baloldali jelölt egy önmagát jobbközép-politikusnak tartó városvezetőt tol maga előtt.
  • Vagyis a baloldal egyik - a zöld, újbal, civil - része egy importjelölttel vág neki az előválasztás második fordulójának, és ez egyértelmű kudarc.
  • De kudarc abban az értelemben is, hogy az előválasztás a sokat hangoztatott demokratikus jelleg megcsúfolásává vált: a második lépett vissza a harmadik helyezett javára, felülírva ezzel a választói akaratot.
  • A kudarc óriási tektonikus mozgásokat indított be a baloldalon belül, mert ahelyett, hogy a baloldali kormányellenesek egyesültek volna, kettészakadt az ellenzék a Márki-Zay vs. Dobrev törésvonal mentén.
Álláspont 2021-05-15 | 11:22
Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

Konok Péter: "Karácsony úgy csinál, mintha kemény gyerek lenne, és voltaképpen állandóan a kompromisszumok politikusa”

  • Az ATV ÖT c. műsorának szereplői sem voltak oda Karácsony Gergely elmúlt héten nyújtott produkciójától.
  • Puzsér Róbert a Fudan egyetemmel kapcsolatban felette a kérdést: "Karácsony Gergely a sarkára fog állni? Most bizonyára Orbán Viktor nagyon megijedt".
  • Konok Péter ezzel egyetértve arról beszélt: Karácsony már többször is hangoztatta, hogy "csak a holttestén keresztül történhet bármi", többször a sarkára állt, de mindezeknek nem volt foganatja.
  • Ceglédi Zoltán politikai elemző a Fudan egyetem ügyében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnak volt egy jó tulajdonsága Karácsonyhoz képest: ő "csak" főpolgármester akart lenni.
  • Puzsér Róbert szerint azonban nem ez a legnagyobb gazembersége Karácsonynak, ami miatt bocsánatot kell kérnie.
  • A publicista szerint a főpolgármesternek inkább a "Tiborcz-adóért", a StadionStopért, és a parkolási maffiáért kéne bocsánatot kérnie.
  • "Egyszerre akar Jakab Péter lenni keménységben, odamondásban és egyszerre akar nagyon konszenzusos női jelölt lenni" – fogalmazott élcesen Puzsér.
  • A publicista ennél a pontnál áttért Karácsony Gergely angol nyelvtudására, mellyel kapcsolatban azt mondta: nem azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a főpolgármester nem tud angolul, hanem hogy "folyamatosan hazudik".
  • Czeglédi Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, azért baj Karácsony Gergely hiányos nyelvtudása, mert a kommunikációja abból áll, hogy "van a »vidéki bunkó«, meg a »kozmopolita főpolgármester.« Egy kozmopolita tud angolul, tárgyalni is tud angolul, és angol nyelven is fogyasztja a híreket. Azért támadják a hiányos nyelvtudásával, mert amit üzenni akar magáról, az nem igaz."
  • Ezzel Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója is egyetértett, szerinte Karácsony Gergely a saját brandjét, a "kulturált, művelt városi értelmiségi" képét lőtte térden.
Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

  • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2023-03-06 | 12:40
A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

  • James Rickards szerint a szankciók a nyugati világra ütöttek vissza, ezért az Egyesült Államok egyedüli válasza a helyzetre az orosz-ukrán háború folyamatos eszkalációja.
  • A folytonos fegyver- és lőszerszállítások azonban kimerítették az európai készleteket és kritikus szintre süllyesztették az amerikaiakat.
  • Az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására? - kérdezi.