Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve

Guardian - Elavult és idejétmúlt: Biden keresztes hadjárata a globális demokráciáért kudarcra van ítélve
 • A brit Guardian szerint Joe Biden mellett elment az idő.
 • Nem csupán azért, mert hidegháborús nézeteket oszt a világról, hanem azért is, mert egyszerűen öreg ahhoz, hogy a maga által kitűzött célokat beteljesítse.
 • "Mi és ők" retorikája pedig elavult geopolitikai zsákutca.

Az amerikai elnök Kijevben és Varsóban is elismerő kritikákat kapott. De régi, hidegháborús gondolkodásmódja nem áll összhangban a változó világgal - fogalmaz a The Guardianben Simon Tisdall.

Ez volt Joe Biden hete [a cikk vasárnap jelent meg]. Energikus fellépése Kijevben és Varsóban egy sokkal fiatalabb férfi kampánystílusát idézte. Az orosz média azt vetette fel, hogy az amerikai elnök a 2024-es újraválasztási kampányára készül. Nem értették a lényeget. Szinte biztos, hogy újra indulni szándékozik. A múlt heti adrenalinlöketnek azonban más oka volt.

Biden egy újkori Oroszlánszívűnek állította be magát, aki globális keresztes hadjáratot vezet a rosszfiúk ellen - amit ő "korszakos próbatételnek" nevez.

Eléggé fel van dobva. Úgy véli, hogy ő és a demokrácia ügye fölényesen győz. Sajnos téved.

A "rosszfiúk" alatt Biden elsősorban Oroszország vezetőjét, Vlagyimir Putyint érti; Bident Putyin moszkvai, téveszmékkel teli beszéde megerősítette abban, hogy az orosz vezető Ronald Reagan gonosz birodalmának vitathatatlan örököse. De Biden retorikailag mindenütt a tekintélyelvűeket, az autokratákat és a zsarnokokat is célba vette - mindenkit, aki megkérdőjelezi a nyugati demokratikus modellt. Ide tartoznak az emberiség legalább felét uraló kormányok, mint Kína és India, valamint számos afrikai állam.

Biden a világot a "mellettünk vagy ellenünk" táborokra osztja fel, ami a 2001 körüli George W. Bush és maga Putyin kellemetlen visszhangját hordozza magában.

Azt, hogy Amerika nyilvánvaló sorsa, hogy mindenhol megvédje és előmozdítsa a szabadságot és a demokráciát, olyan üzenet, amely általában jól jön az amerikai szavazóknak.

Legalábbis egykor, a Szovjetunióval vívott hidegháború idején, amikor Biden világnézete kialakult. Most már nem. Putyin agresszív birodalmi irredentizmusa ellenére ez a korszak már elmúlt.

A mai töredezett, széttöredezett világ többpólusú és geopolitikailag összetett.

Afganisztán és Irak után sok amerikai kérdezi, hogy az USA miért vállalja továbbra is a globális vezetés terheit és felelősségét, ahogy azt Biden generációjának politikusai gondolkodás nélkül szorgalmazzák. A következő elnök, legyen az demokrata vagy republikánus, talán kevésbé expanzív, befelé forduló szemléletet fog képviselni.

Biden az utolsó a maga nemében.

Ha ez igaz, akkor a Varsóban tett merész ígéretei talán csak addig tartanak, amíg Biden maga is él.

Aggasztó gondolat, hogy Európa biztonsága egy törékeny, 80 éves férfi akármilyen szenvedélyes nézeteitől függ, akit hamarosan egy ismeretlen - vagy az ég szerelmére, Donald Trump - válthat fel.

Ez egy erős érv a nagyobb önállóság mellett. Biden Európa egyszemélyes pufferévé vált. De ő egy öreg ütköző. És lehet, hogy kudarcot vall.

Még ha feltételezzük is, hogy Biden harcképes, sok szavazó még mindig úgy gondolja, hogy be kellene dobnia a törülközőt.

"Az ukrajnai háború a hatalomról és a területi szuverenitás elvéről szól, valamint arról, hogy az [USA vezette] nyugati tervezésű globális rend ... túléli-e a Moszkva és Peking által támasztott új kihívásokat. De ez egyre inkább két öregedő hidegháború harcosa közötti verseny, egy 70 éves [Putyin] és egy másik, aki most töltötte be a 80. életévét" - jegyezte meg a New York Times.

Még ha feltételezzük is, hogy Biden harcképes, sok szavazó még mindig úgy gondolja, hogy be kellene dobnia a törülközőt. Nem azért, mert nem kedvelik (bár sokan kedvelik), hanem mert szerintük egyszerűen túl öreg. Egy második ciklus végén 86 éves lenne.

Barátai rámutatnak, hogy Biden a 2020-as kampányt többnyire ülve, a delaware-i pincéjébe zárkózva vívta meg a világjárvány miatt. A jövő évi nehézsúlyú verseny végtelenül megterhelő lesz fizikailag.

Michelle Goldberg kolumnista úgy véli, Bidennek ki kellene szállnia, amíg nyeregben van. "Biden nagyszerű elnök volt. Szokatlanul sok kampányígéretet váltott valóra. Ünnepelni kellene ... De nem kellene újra indulnia" - írta. Egy közelmúltbeli felmérés szerint a demokraták és a demokratákhoz közel álló függetlenek 78%-a helyeselte Biden teljesítményét, mégis 58%-uk új arcot akart jövőre.

Ezra Klein elemző szerint Biden mindenkit meglepett azzal, hogy korlátozta a republikánusok térnyerését és legyőzte a Trump-párti MAGA-aktivistákat ("Tegyük újra naggyá Amerikát") a novemberi félidős választásokon. Talán 2024-ben újra megteheti ezt. Sikerült kilépnie Barack Obama árnyékából is, aki mellett nyolc hosszú éven át másodhegedűst játszott. Ám míg Biden otthon talán megúszta a múltját, külföldön nem. Obamához hasonlóan ő is túlságosan óvatos. Az a túlzott aggodalma, hogy a legjobb fegyverek és légvédelmi eszközök Kijevbe szállítása provokálhatja Putyint, hatalmas, elkerülhető pusztítást eredményezett Ukrajnában.

Tajvan még mindig nem rendelkezik a kínai invázió visszaveréséhez szükséges stratégiai tisztánlátással és fegyverekkel.

Biden nukleáris diplomáciája Iránnal kudarcot vallott. Izrael-Palesztina egy politikai vákuum, ahol rossz dolgok történnek.

Afganisztáni kivonulása szégyenletes katasztrófa volt.

Amikor arról van szó, amit ő a legkövetkezetesebb harcnak tart - a globális szabadságjogokért, törvényekért és értékekért -, Biden minden téren veszít. "A világ demokráciái megerősödtek ... A világ autokratái gyengültek" - jelentette ki ennek ellenére Varsóban.
Valóban? Ukrajna eddig még túlélte, de mi a helyzet a szomszédos Fehéroroszországgal, ahol a nyugat végignézte, ahogy a demokráciapárti aktivistákat eltiporják? Mi a helyzet Mianmarral, ahol a Peking által támogatott junta naponta követ el emberiség elleni bűncselekményeket?

Gondoljunk Hongkongra is, ahol a szólásszabadság már csak egy kedves emlék, és Hszincsiang, Kasmír, Nicaragua, Venezuela, Ciszjordánia, Szíria, Jemen, Tigray, Mali, Kambodzsa és más demokratikus értelemben fekete lyukak elnyomott népeire, ahol az USA (és szövetségesei) nem cselekedtek, vagy elfordították a fejüket - vagy aktív bűnrészesek voltak. Ez a Biden-éra alternatív, szabadságellenes narratívája.

Ez egyben a sok szempontból megosztott világ bonyolult valósága is, a nem mindig egységes demokráciák, Oroszország és Kína (külön-külön vagy együttesen), valamint a globális dél felemelkedő, 21. századi hatalmai között, amelyek nem ragaszkodnak a 18. századi euroatlanti értékekhez, a kínai típusú kollektivizmushoz vagy a régi vágású szovjet totalitarizmushoz.
Az az egész elképzelés, hogy a Nyugat sikeresen vív egy egyetemes, modernkori demokráciákért keresztes hadjáratot - vagy második hidegháborút -, süket a történelemre, vak a változásra, és alattomosan neoimperialista. Sőt, ami még fontosabb, ez egy vesztes vállalkozás.

Biden jót akar. De látszik rajta a kora. "Mi és ők" retorikája elavult geopolitikai zsákutca.

A világ továbblépett. Biden, akárcsak orosz partnere viszont, nem.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Álláspont 2021-08-14 | 18:16
Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

Kassai Dániel az előválasztásról: egy valós versenyben sem a Párbeszéd, sem az LMP nem rúgna labdába

 • A szerző végigveszi, miért andidemokratikus az előválasztásnak csúfolt bohóctréfa.
Álláspont 2023-02-28 | 15:16
19NegyvenÖt: badarság lenne az USA nyugalmazott tábornokaira hallgatni az orosz-ukrán háborúban

19NegyvenÖt: badarság lenne az USA nyugalmazott tábornokaira hallgatni az orosz-ukrán háborúban

 • Élesen kikelt az 1945.com amerikai katonai szaklap amerikai szerzője a nyugalmazot amerikai tábornokok orosz-ukrán konfliktus során a nyilvánosság előtt elhangzó tanácsai miatt.
 • Életveszély az Egyesült Államok számára, ha a nyugalmazott tábornokok katasztrofálisan rossz ítélőképességére hagyatkoznak a nyugati és a NATO-vezetők, jegyzi meg a szerző.
Álláspont 2022-09-25 | 13:02
Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

Kínai elemzés: Európának vége az öngyilkos szankciókkal

 • Európa megfizeti az amerikai politika árát - teszik hozzá cinikusan a kínaiak.
Álláspont 2021-05-18 | 10:51
Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

Neue Zürher Zeitung-kommentár: Az iszlám antiszemitizmus problémáját lekicsinylik és relativizálják

 • Németországban a politikusoknak végre tudomásul kellene venniük, hogy az iszlamista ideológiához közel álló vallási közösségek nagy veszélyt jelentenek - írja a Neue Zürher Zeitung.
Kül 2021-05-13 | 12:27
Zöld képmutatás: John Kerry, Biden elnök klímaügyi különleges megbízottja elsimerte, hogy táborokban fogvatartott ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemek nagy részét, de kell a "tiszta" energia

Zöld képmutatás: John Kerry, Biden elnök klímaügyi különleges megbízottja elsimerte, hogy táborokban fogvatartott ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemek nagy részét, de kell a "tiszta" energia

 • John Kerry, egykori amerikai elnökjelölt jelenleg az Egyesült Államok elnökének klímaügyi különleges elnöki megbízottja.
 • Hivatalát Joe Biden hozta létre az Egyesült Államok elnökének hivatalán belül.
 • Kerry elismeri, hogy ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemeket Kínában, azonban szerinte a klímaváltozást ennek ellenére "tiszta" energiaforrásokkal kell kezelni.
 • Kerry azt is elmondta a meghallgatásán, hogy nem vetette fel a rabszolgamunka kérdését Kína klímavédelmi megbízottjának.
Álláspont 2021-11-11 | 12:12
Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

Karácsony a folytonos hazudozásával a független-objektív sajtó maradék hitelét is eljátssza

 • A HVG, a 444, a Telex és az RTL napokig Karácsony hazudozásait terítették szolgalelkűen a Városháza botrányában. Ahogyan hazudozott Karácsony, úgy hazudoztak vele együtt az ellenzéki propagandamédiumok.
 • Az a szolgalelkű hazudozás, ahogyan vakon követik Karácsonyt a hazugságcunamiban, súlyosan erodálja a független-objektív média még nyomokban föllelhető hitelességét.
 • Ez egy ízelítő volt abból, mi várna a magyarokra, ha a baloldali ellenzék verekedné magát hatalomra: folyamatos, megállás nélküli hazudozás és kenegetés.
 • Azt sem lehetne eldönteni, a baloldali hatalom, vagy a baloldalt kiszolgáló cselédmédia hazudozik-e nagyobbakat.
Álláspont 2023-03-06 | 12:40
A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

A CIA ex-stratégája: az ukrán háború minden idők egyik legnagyobb propagandakampánya

 • James Rickards szerint a szankciók a nyugati világra ütöttek vissza, ezért az Egyesült Államok egyedüli válasza a helyzetre az orosz-ukrán háború folyamatos eszkalációja.
 • A folytonos fegyver- és lőszerszállítások azonban kimerítették az európai készleteket és kritikus szintre süllyesztették az amerikaiakat.
 • Az a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az USA nemzetbiztonságát azzal, hogy létfontosságú fegyverkészleteket használunk fel egy korrupt kelet-európai oligarchia támogatására? - kérdezi.