Newsweek: Biden látogatása nem változtatja meg az ukrajnai háború kontúrjait

Joe Biden elnök hétfői kijevi történelmi útja szimbolikus győzelem volt Ukrajna számára, de az amerikai elnök szerda este úgy tért vissza Washingtonba, hogy nem változtatta meg a konfliktus körvonalait, amelynek immár egy éve nincs vége - fogalmaz a Newsweek.

Biden egy 500 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának példátlan kijevi tartózkodása során, amely az első alkalom volt, hogy egy újkori amerikai elnök olyan aktív háborús övezetbe látogatott, ahol nincs amerikai katonai jelenlét.

A segély lőszert tartalmazott a HIMARS néven ismert nagy hatótávolságú rakétarendszerekhez, páncéltörő Javelin rakétákhoz, további tüzérségi lőszereket és négy légtérellenőrző radart.

A támogatás azonban nem tartalmazott új fegyverrendszereket, és Biden nem foglalkozott Ukrajna vadászgépekért folyamodó kérésével.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta kér nyugati légi támogatást, de a kérések egyre sürgetőbbé váltak, mivel Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában.

Andrew Weiss, a Carnegie Endowment for International Peace Oroszország-szakértője szerint a nyugati katonai segítség jelenlegi szintje "nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy a konfliktus az elkövetkező hónapokban döntően Ukrajna javára forduljon". "Ha ez nem történik meg, a Biden-kormányzatnak képesnek kell lennie arra, hogy Ukrajnát sokkal hosszabb ideig fenntartsa" - mondta Weiss, aki korábban a Clinton-féle Fehér Ház vezető Oroszország-tanácsadója volt, és egy Vlagyimir Putyin orosz elnökről szóló könyv szerzője.

Biden keddi varsói beszédében megismételte az Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét Ukrajna mellett, a háborút egy autokratikus rezsim és a nyugati demokráciák közötti szélesebb, 21. századi hatalmi harc részeként fogalmazta meg.

Biden a Királyi Várkertben tartott beszédében úgy fogalmazott, "a NATO nem fog megosztottá válni, és nem fogunk elfáradni.". "A világ demokráciái ma, holnap és örökké őrködni fognak a szabadság felett" - tette hozzá. "Ez az, ami itt a tét: a szabadság". Az elnöknek ugyanez volt az üzenete Zelenszkij számára, amikor Kijevbe látogatott. Amerika támogatni fogja Ukrajna háborús erőfeszítéseit "addig, amíg csak szükséges" - mondta Biden.

Mindkét vezető megjelenése Kijev szívében erőteljes emlékeztetőül szolgált arra, hogy Ukrajna sikeresen meghiúsította Putyin azon törekvését, hogy az egész országot orosz ellenőrzés alá vonja. Amikor Oroszország 2022. február 24-én megindította az inváziót, a legtöbb katonai elemző rövid háborút jósolt, amely azzal végződik, hogy Ukrajna összeomlik egy sokkal nagyobb és erősebb ellenséges erő kezei alatt.

Oroszországnak azonban a harcok első heteiben nem sikerült elfoglalnia Kijevet és megbuktatnia Zelenszkij kormányát. Azóta Moszkva több kínos kudarcot is elszenvedett a csatatéren, ami feltárta Oroszország katonai képességének gyengeségeit. A konfliktus kezdetekor Nyugaton is széles körű volt az aggodalom, hogy Putyin esetleg atomfegyvereket vet be, vagy a háborút Ukrajnán túl Európa más részeire is kiterjeszti, ami veszélyes konfrontációt váltana ki a NATO-val. Eddig ezeket a válságokat is sikerült elkerülni.

Mégis, a háború második évébe lépve Ukrajna bizonytalan helyzetben van, ami nehéz helyzetbe hozza Bident, aki arra törekszik, hogy a Nyugat egységben maradjon Moszkvával szemben egy olyan konfliktusban, amely akár évekig is elhúzódhat.

Ukrajna mintegy 20 százaléka továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. Putyin több százezer új újoncot mozgósított és felgyorsította Oroszország védelmi termelését. Az orosz vezető nem mutatta jelét annak, hogy véget akarna vetni a háborúnak. Ha valami, akkor az Ukrajnával és a Nyugattal szembeni retorikája egyre harciasabbá vált, és a háború tárgyalásos rendezését mostanra széles körben igen valószínűtlennek tartják a közeljövőben.

Egy hétfői beszédében Putyin kivonta Oroszországot az Egyesült Államokkal kötött, utolsó atomfegyverkezési szerződésből, ami heves bírálatokat váltott ki a nyugati vezetők részéről.

Mivel Oroszország beássa magát Ukrajnába, katonai és diplomáciai szakértők szerint a Biden-kormányzatnak nincs más választása, mint növelni a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

"Ki kell lépnünk az óvatoskodó komfortzónánkból" - mondta John Herbst, aki George W. Bush korábbi elnök alatt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete volt, Biden európai útja előtt egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

"Ukrajna fel tudja tartóztatni a közelgő orosz offenzívát, de nagyobb hatótávolságú rakétákra és F16-os vadászgépekre van szüksége ahhoz, hogy a maga javára fordítsa a helyzetet" - mondta Herbst [Biden több alkalommal kizárta F-16-osok átadását, igaz, ez semmit sem jelent.].

Az Egyesült Államok és néhány európai szövetséges ígéretet tett arra, hogy harckocsikat küld Ukrajnának. A Nyugat azonban elzárkózik a légi erő szállításától, mert attól tart, hogy ez a lépés drasztikusan fokozná a feszültséget Moszkvával.

"Ukrajna győzelme nem biztos, de lehetséges" - mondta Daniel Fried, az Atlanti Tanács munkatársa és Bush volt lengyelországi amerikai nagykövete. "Lehetőségünk van arra, hogy növeljük Ukrajna sikerének esélyeit, ezért meg kell tennünk" - tette hozzá Fried. Szerinte "Bidennek meg kell érvelnie, hogy miért fontos ez a háború".

Biden a kijevi drámai látogatásával rávilágított a tétre. De mivel kevesebb mint két év van hátra az első ciklusából, Biden nehezebben nyerhet támogatást Ukrajna-politikájának a 2024-es elnökválasztás előtt.

"Az országok [Európában] bizonyos mértékig fedezik a tétjeiket", amíg kivárják, hogy Biden utódja egy republikánus elnök lesz-e, aki kevésbé érdekelt abban, hogy erőteljes katonai támogatást nyújtson Kijevnek - mondta Michal Baranowski, a German Marshall Fund varsói igazgatója. "Úgymond nem vállalnak teljes mértékben annyi kötelezettséget, amennyit tudnának, mert úgy gondolják, hogy ezzel talán ez az ablak bezárul".

Az Egyesült Államokban néhány republikánus, képviselőházi képviselő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy továbbra is milliárdos katonai segélyeket küldjenek Ukrajnának a végtelenségig. A konfliktus kezdete óta pedig gyengült az ukrajnai segélyek támogatottsága a közvéleményben.

A Pew Research Center január végi felmérése szerint az amerikaiak 26 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok "túl sok" támogatást nyújt Ukrajnának, szemben a 2022 márciusában mért 7 százalékkal.

"Az amerikai politikai naptár nem lesz kedvező" Biden számára, mondta Weiss, ami még nagyobb nyomást gyakorol az elnökre a jövőben, hogy olyan áttörést érjen el Ukrajnában, amely túlmutat a szimbolikus beszédeken.

"Még évek és évek állhatnak előttünk" - mondta Weiss. "Nincs lehetőségünk arra, hogy mossuk kezeinket és elsétáljunk".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-03-04 | 19:58
10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

 • A nyugati médiában ritkán olvasható, reális információkon, nem pedig abszurd vágyálmokon alapuló propagandacikk jelent meg a spanyol El Pais lapban.
 • Egy, a lap által megszerzett észt elemzés szerint brutális a különbség a tüzérségi eszközök és a kilőtt lövedékek számában.
 • Míg Oroszország naponta 40-50 ezret használ fel, addig az ukrán hadsereg 5-6 ezret.
 • Egy ukrán őrnagy a lapnak úgy fogalmazott, még az általuk ellőtt mennyiség is azt jelenti, hogy pár hónap alatt elhasználnak annyit, mint például Franciaország évek alatt.
 • Miközben számos ország már a lehetőségein túl kimerítette a rendelkezésre álló tüzérségi készleteit, az EU arra szólítja őket, biztosítsanak újabbakat Ukrajnának.
 • Ezek az országok már vonakodnak teljesen lemeríteni a stratégiai raktárkészleteiket, de a NATO is nyugtatta a védelmi minisztériumaikat: fogadják el a kisebb készleteket, és figyelmen kívül hagyhatják a maguk számára felállított készletezési követelményeket.
 • Oroszország közben a cikk szerint naponta ellövi a havi európai termelési ütemnek megfelelő tüzérségi lőszermennyiséget.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2021-11-05 | 19:42
Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

 • Szinte azonos időpontban jelentek meg pénteken írások a 444-en és a Telexen, azaz a liberális propagandamédia zászlóshajó-médiumaiban Cseh Katka lagzijáról.
 • Az írások közös nevezője, hogy roppant alázatosan védelmezik Cseh Katka esküvőjét, és gyalázatos dolognak állítják be azt, hogy a Bors és a BENNFENTES nyilvánosságra hozta a lagziról készült képeket.
 • Mintha csak parancsszóra tették volna, az ellenzéki propagandamédia úgy védi Cseh Katka és Berg Dániel esküvőjét.
 • Azért különös ez az igyekezetük, mert azt, hogy a közszereplőknek nincsen magánelete idehaza, azt az ellenzéki propagandamédia honosította meg Magyarországon.
 • Ha egy jobboldali politikus lánya, vagy egy nagyvállalkozó tart lagzit, akkor ugyanez a propagandamédia lesifotósokat fizet meg, majd hetekig csámcsog az esküvőn.
 • Kettős mérce a gyakorlatban: amit szabad az ellenzéki propagandamédiának, nem szabad azt senki másnak.
Sztori 2021-11-10 | 13:07
Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

Az Amerikai Népszavából gurult elő Márki-Zay gyógyszere

 • Szerinte a hazai berendezkedés egy "fasiszta pártállam".
 • Korábban csak a hírhedt Amerikai Nészavában jelentek meg ilyen ostobaságok.
 • Mindezt brüsszeli hakniján adta elő Márki-Zay, ahol örök hűséget fogadott Brüsszelnek.
 • Azonnal bevezetné az eurót, és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.
 • Brüsszeli turnéján önfeledten rázott kezet a zsidókat listázni kívánó jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is.
Sztori 2023-03-03 | 09:59
Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai

Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai

 • Scholz, Baerbock külügyminiszter és Habeck gazdasági miniszter is előszeretettel repülnek.
 • Képmutatás a maximumon.
 • Az is őrület, hogy a gépek körülbelül 500 alkalommal szállnak fel utasok nélkül.
 • Ennek oka, hogy a Bundeswehr repülési készenléti egysége még mindig Köln/Bonnban állomásozik.
 • Ám közben a legtöbb kormánytagot Berlinben kell felvenni.
 • Karácsony Gergely német barátai ugyanolyan hazugok és képmutatók, mint Karácsony Gergely.
Sztori 2023-09-22 | 10:11
Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

 • Az Északi Áramlat I-II. felrobbantásának exkluzív sztoriját föltáró újságírólegenda, Seymour Hersh a gázvezeték felrobbantásának első évfordulójára újabb értesüléssel állt elő.
 • Hersh régóta pedzegeti, hogy az amerikai hírszerző közösséget súlyos ellentétek feszítik.
 • Vannak a realisták, mint a CIA, és vannak az illuzionisták, mint a DIA (Védelmi Hírszerző Ügynökség).
 • A realisták jelentései nem jutnak el Biden asztalára, csak a politikailag "hasznos" DIA optimista összefoglalói.
 • Egy magasrangú hírszerzési tiszt az ukránok ellentámadásról szőtt meséiről azt mondta Hershnek: "az egész hazugság."
 • Szerinte az urán katonák már nem hajlandóak meghalni, "de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

 • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
 • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
 • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
 • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
 • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
 • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.
Sztori 2023-09-26 | 16:10
FRONTEX: az EU-ba érkező illegális migránsok mindössze 8 százaléka nő

FRONTEX: az EU-ba érkező illegális migránsok mindössze 8 százaléka nő

 • Vagyis 10 illegális migránsból 9 férfi.
 • És szemben az ukrajnai menekültekkel, akik döntő többsége nő, ők katonakorú fiatal férfiak.
 • Az EU határvédelmi hivatala a kábítószercsempészet terjedésére is figyelmeztet.