Newsweek: Biden látogatása nem változtatja meg az ukrajnai háború kontúrjait

Joe Biden elnök hétfői kijevi történelmi útja szimbolikus győzelem volt Ukrajna számára, de az amerikai elnök szerda este úgy tért vissza Washingtonba, hogy nem változtatta meg a konfliktus körvonalait, amelynek immár egy éve nincs vége - fogalmaz a Newsweek.

Biden egy 500 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának példátlan kijevi tartózkodása során, amely az első alkalom volt, hogy egy újkori amerikai elnök olyan aktív háborús övezetbe látogatott, ahol nincs amerikai katonai jelenlét.

A segély lőszert tartalmazott a HIMARS néven ismert nagy hatótávolságú rakétarendszerekhez, páncéltörő Javelin rakétákhoz, további tüzérségi lőszereket és négy légtérellenőrző radart.

A támogatás azonban nem tartalmazott új fegyverrendszereket, és Biden nem foglalkozott Ukrajna vadászgépekért folyamodó kérésével.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta kér nyugati légi támogatást, de a kérések egyre sürgetőbbé váltak, mivel Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában.

Andrew Weiss, a Carnegie Endowment for International Peace Oroszország-szakértője szerint a nyugati katonai segítség jelenlegi szintje "nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy a konfliktus az elkövetkező hónapokban döntően Ukrajna javára forduljon". "Ha ez nem történik meg, a Biden-kormányzatnak képesnek kell lennie arra, hogy Ukrajnát sokkal hosszabb ideig fenntartsa" - mondta Weiss, aki korábban a Clinton-féle Fehér Ház vezető Oroszország-tanácsadója volt, és egy Vlagyimir Putyin orosz elnökről szóló könyv szerzője.

Biden keddi varsói beszédében megismételte az Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét Ukrajna mellett, a háborút egy autokratikus rezsim és a nyugati demokráciák közötti szélesebb, 21. századi hatalmi harc részeként fogalmazta meg.

Biden a Királyi Várkertben tartott beszédében úgy fogalmazott, "a NATO nem fog megosztottá válni, és nem fogunk elfáradni.". "A világ demokráciái ma, holnap és örökké őrködni fognak a szabadság felett" - tette hozzá. "Ez az, ami itt a tét: a szabadság". Az elnöknek ugyanez volt az üzenete Zelenszkij számára, amikor Kijevbe látogatott. Amerika támogatni fogja Ukrajna háborús erőfeszítéseit "addig, amíg csak szükséges" - mondta Biden.

Mindkét vezető megjelenése Kijev szívében erőteljes emlékeztetőül szolgált arra, hogy Ukrajna sikeresen meghiúsította Putyin azon törekvését, hogy az egész országot orosz ellenőrzés alá vonja. Amikor Oroszország 2022. február 24-én megindította az inváziót, a legtöbb katonai elemző rövid háborút jósolt, amely azzal végződik, hogy Ukrajna összeomlik egy sokkal nagyobb és erősebb ellenséges erő kezei alatt.

Oroszországnak azonban a harcok első heteiben nem sikerült elfoglalnia Kijevet és megbuktatnia Zelenszkij kormányát. Azóta Moszkva több kínos kudarcot is elszenvedett a csatatéren, ami feltárta Oroszország katonai képességének gyengeségeit. A konfliktus kezdetekor Nyugaton is széles körű volt az aggodalom, hogy Putyin esetleg atomfegyvereket vet be, vagy a háborút Ukrajnán túl Európa más részeire is kiterjeszti, ami veszélyes konfrontációt váltana ki a NATO-val. Eddig ezeket a válságokat is sikerült elkerülni.

Mégis, a háború második évébe lépve Ukrajna bizonytalan helyzetben van, ami nehéz helyzetbe hozza Bident, aki arra törekszik, hogy a Nyugat egységben maradjon Moszkvával szemben egy olyan konfliktusban, amely akár évekig is elhúzódhat.

Ukrajna mintegy 20 százaléka továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. Putyin több százezer új újoncot mozgósított és felgyorsította Oroszország védelmi termelését. Az orosz vezető nem mutatta jelét annak, hogy véget akarna vetni a háborúnak. Ha valami, akkor az Ukrajnával és a Nyugattal szembeni retorikája egyre harciasabbá vált, és a háború tárgyalásos rendezését mostanra széles körben igen valószínűtlennek tartják a közeljövőben.

Egy hétfői beszédében Putyin kivonta Oroszországot az Egyesült Államokkal kötött, utolsó atomfegyverkezési szerződésből, ami heves bírálatokat váltott ki a nyugati vezetők részéről.

Mivel Oroszország beássa magát Ukrajnába, katonai és diplomáciai szakértők szerint a Biden-kormányzatnak nincs más választása, mint növelni a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

"Ki kell lépnünk az óvatoskodó komfortzónánkból" - mondta John Herbst, aki George W. Bush korábbi elnök alatt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete volt, Biden európai útja előtt egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

"Ukrajna fel tudja tartóztatni a közelgő orosz offenzívát, de nagyobb hatótávolságú rakétákra és F16-os vadászgépekre van szüksége ahhoz, hogy a maga javára fordítsa a helyzetet" - mondta Herbst [Biden több alkalommal kizárta F-16-osok átadását, igaz, ez semmit sem jelent.].

Az Egyesült Államok és néhány európai szövetséges ígéretet tett arra, hogy harckocsikat küld Ukrajnának. A Nyugat azonban elzárkózik a légi erő szállításától, mert attól tart, hogy ez a lépés drasztikusan fokozná a feszültséget Moszkvával.

"Ukrajna győzelme nem biztos, de lehetséges" - mondta Daniel Fried, az Atlanti Tanács munkatársa és Bush volt lengyelországi amerikai nagykövete. "Lehetőségünk van arra, hogy növeljük Ukrajna sikerének esélyeit, ezért meg kell tennünk" - tette hozzá Fried. Szerinte "Bidennek meg kell érvelnie, hogy miért fontos ez a háború".

Biden a kijevi drámai látogatásával rávilágított a tétre. De mivel kevesebb mint két év van hátra az első ciklusából, Biden nehezebben nyerhet támogatást Ukrajna-politikájának a 2024-es elnökválasztás előtt.

"Az országok [Európában] bizonyos mértékig fedezik a tétjeiket", amíg kivárják, hogy Biden utódja egy republikánus elnök lesz-e, aki kevésbé érdekelt abban, hogy erőteljes katonai támogatást nyújtson Kijevnek - mondta Michal Baranowski, a German Marshall Fund varsói igazgatója. "Úgymond nem vállalnak teljes mértékben annyi kötelezettséget, amennyit tudnának, mert úgy gondolják, hogy ezzel talán ez az ablak bezárul".

Az Egyesült Államokban néhány republikánus, képviselőházi képviselő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy továbbra is milliárdos katonai segélyeket küldjenek Ukrajnának a végtelenségig. A konfliktus kezdete óta pedig gyengült az ukrajnai segélyek támogatottsága a közvéleményben.

A Pew Research Center január végi felmérése szerint az amerikaiak 26 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok "túl sok" támogatást nyújt Ukrajnának, szemben a 2022 márciusában mért 7 százalékkal.

"Az amerikai politikai naptár nem lesz kedvező" Biden számára, mondta Weiss, ami még nagyobb nyomást gyakorol az elnökre a jövőben, hogy olyan áttörést érjen el Ukrajnában, amely túlmutat a szimbolikus beszédeken.

"Még évek és évek állhatnak előttünk" - mondta Weiss. "Nincs lehetőségünk arra, hogy mossuk kezeinket és elsétáljunk".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-07-28 | 14:36
Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

  • Az afganisztáni csapatkivonások migrációs hullámokhoz fognak vezetni - figyelmeztet.
  • Kurz azt mondta, hogy Afganisztán problémáit nem lehet megoldani azzal, hogy Németország és Ausztria tömegesen befogad embereket, ahogyan azt 2015-ben tették.
  • "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. Az itt tapasztalható brutalitás nagy része nem létezett a múltban. A számok nagyon egyértelműek bizonyos csoportok esetében, ami az erőszakos bűncselekményeket, például a nők elleni szexuális erőszakot halmozódását illeti."
  • "Nem akarom ezt a beteges ideológiát importálni Európába" - mondta az osztrák kancellár az iszlamizmusról a Bildnek.
  • "Az elmúlt években rengeteg antiszemitizmust importáltunk Európába, különösen a migrációs hullámok révén. Sok olyan ember jött hozzánk, akik egyértelműen homofóbok, és akik nem feltétlenül támogatják a nők jogait."
Sztori 2021-11-05 | 19:42
Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

Parancsra védelmezi és mosdatja az ellenzéki propagandamédia Cseh Katkát és lagziját

  • Szinte azonos időpontban jelentek meg pénteken írások a 444-en és a Telexen, azaz a liberális propagandamédia zászlóshajó-médiumaiban Cseh Katka lagzijáról.
  • Az írások közös nevezője, hogy roppant alázatosan védelmezik Cseh Katka esküvőjét, és gyalázatos dolognak állítják be azt, hogy a Bors és a BENNFENTES nyilvánosságra hozta a lagziról készült képeket.
  • Mintha csak parancsszóra tették volna, az ellenzéki propagandamédia úgy védi Cseh Katka és Berg Dániel esküvőjét.
  • Azért különös ez az igyekezetük, mert azt, hogy a közszereplőknek nincsen magánelete idehaza, azt az ellenzéki propagandamédia honosította meg Magyarországon.
  • Ha egy jobboldali politikus lánya, vagy egy nagyvállalkozó tart lagzit, akkor ugyanez a propagandamédia lesifotósokat fizet meg, majd hetekig csámcsog az esküvőn.
  • Kettős mérce a gyakorlatban: amit szabad az ellenzéki propagandamédiának, nem szabad azt senki másnak.
Sztori 2023-03-03 | 09:59
Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai

Nahát: klímarettegésben élnek, de örömmel repülnek a német kormány zöld tagjai

  • Scholz, Baerbock külügyminiszter és Habeck gazdasági miniszter is előszeretettel repülnek.
  • Képmutatás a maximumon.
  • Az is őrület, hogy a gépek körülbelül 500 alkalommal szállnak fel utasok nélkül.
  • Ennek oka, hogy a Bundeswehr repülési készenléti egysége még mindig Köln/Bonnban állomásozik.
  • Ám közben a legtöbb kormánytagot Berlinben kell felvenni.
  • Karácsony Gergely német barátai ugyanolyan hazugok és képmutatók, mint Karácsony Gergely.
Sztori 2021-09-06 | 09:43
A Sinopharm bejelentette, hogy a béta és a delta variáns ellen is rendelkezik vakcinával

A Sinopharm bejelentette, hogy a béta és a delta variáns ellen is rendelkezik vakcinával

  • Arról még nincs döntés, mikor dobják piacra ezeket az oltóanyagokat.
Sztori 2022-09-30 | 15:30
15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

  • Sorra jelentik be a német cégek, hogy az energiaár drágulása miatt sokkal alacsonyabb hőfokra fűtik majd fel irodaházaikat, vagy be is zárják azokat.
  • Az Otto Group 15 fokra fűti fel a be nem zárt irodát, a Hermes csomagküldő leányvállalatánál 4 hamburgi irodájából hármat bezár a télre.
  • A cégek azt is javasolják munkavállalóiknak, hogy dolgozzanak otthonról.
  • A Henkel korszerűsíti széntüzelésű kazánjait, a Beiersdorf pedig dízelaggregátorokat szerzett be, ha áramkimaradás lenne a cégnél.
Sztori 2023-02-19 | 14:24
A CIA ex-startégája: "Az USA vezető szerepet játszik a meggondolatlan eszkalációban"

A CIA ex-startégája: "Az USA vezető szerepet játszik a meggondolatlan eszkalációban"

  • A realista megközelítéséről ismert James Rickards szerint az ukrán hadsereg pocsékul áll.
  • A brutális eszköz- és emberveszteséghez számtalan rossz döntés járult hozzá.
  • Az újabb és újabb NATO-fegyverszállítmányok nem fogják megfordítani a háború menetét, csak elhúzzák a végkifejlet időpontját.
  • A fegyverszállítások azonban súlyosan növelik egy nukleáris konfliktus veszélyét.
  • Az USA vezette Nyugat egzisztenciális kérdéssé emelte a háborút, ahelyett, hogy lokalizálta volna azt.
  • Közben az oroszok sem adhatják fel céljaikat, és minden egyes eszkalációs lépésre válaszolnak.