Newsweek: Biden látogatása nem változtatja meg az ukrajnai háború kontúrjait

Joe Biden elnök hétfői kijevi történelmi útja szimbolikus győzelem volt Ukrajna számára, de az amerikai elnök szerda este úgy tért vissza Washingtonba, hogy nem változtatta meg a konfliktus körvonalait, amelynek immár egy éve nincs vége - fogalmaz a Newsweek.

Biden egy 500 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának példátlan kijevi tartózkodása során, amely az első alkalom volt, hogy egy újkori amerikai elnök olyan aktív háborús övezetbe látogatott, ahol nincs amerikai katonai jelenlét.

A segély lőszert tartalmazott a HIMARS néven ismert nagy hatótávolságú rakétarendszerekhez, páncéltörő Javelin rakétákhoz, további tüzérségi lőszereket és négy légtérellenőrző radart.

A támogatás azonban nem tartalmazott új fegyverrendszereket, és Biden nem foglalkozott Ukrajna vadászgépekért folyamodó kérésével.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta kér nyugati légi támogatást, de a kérések egyre sürgetőbbé váltak, mivel Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában.

Andrew Weiss, a Carnegie Endowment for International Peace Oroszország-szakértője szerint a nyugati katonai segítség jelenlegi szintje "nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy a konfliktus az elkövetkező hónapokban döntően Ukrajna javára forduljon". "Ha ez nem történik meg, a Biden-kormányzatnak képesnek kell lennie arra, hogy Ukrajnát sokkal hosszabb ideig fenntartsa" - mondta Weiss, aki korábban a Clinton-féle Fehér Ház vezető Oroszország-tanácsadója volt, és egy Vlagyimir Putyin orosz elnökről szóló könyv szerzője.

Biden keddi varsói beszédében megismételte az Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét Ukrajna mellett, a háborút egy autokratikus rezsim és a nyugati demokráciák közötti szélesebb, 21. századi hatalmi harc részeként fogalmazta meg.

Biden a Királyi Várkertben tartott beszédében úgy fogalmazott, "a NATO nem fog megosztottá válni, és nem fogunk elfáradni.". "A világ demokráciái ma, holnap és örökké őrködni fognak a szabadság felett" - tette hozzá. "Ez az, ami itt a tét: a szabadság". Az elnöknek ugyanez volt az üzenete Zelenszkij számára, amikor Kijevbe látogatott. Amerika támogatni fogja Ukrajna háborús erőfeszítéseit "addig, amíg csak szükséges" - mondta Biden.

Mindkét vezető megjelenése Kijev szívében erőteljes emlékeztetőül szolgált arra, hogy Ukrajna sikeresen meghiúsította Putyin azon törekvését, hogy az egész országot orosz ellenőrzés alá vonja. Amikor Oroszország 2022. február 24-én megindította az inváziót, a legtöbb katonai elemző rövid háborút jósolt, amely azzal végződik, hogy Ukrajna összeomlik egy sokkal nagyobb és erősebb ellenséges erő kezei alatt.

Oroszországnak azonban a harcok első heteiben nem sikerült elfoglalnia Kijevet és megbuktatnia Zelenszkij kormányát. Azóta Moszkva több kínos kudarcot is elszenvedett a csatatéren, ami feltárta Oroszország katonai képességének gyengeségeit. A konfliktus kezdetekor Nyugaton is széles körű volt az aggodalom, hogy Putyin esetleg atomfegyvereket vet be, vagy a háborút Ukrajnán túl Európa más részeire is kiterjeszti, ami veszélyes konfrontációt váltana ki a NATO-val. Eddig ezeket a válságokat is sikerült elkerülni.

Mégis, a háború második évébe lépve Ukrajna bizonytalan helyzetben van, ami nehéz helyzetbe hozza Bident, aki arra törekszik, hogy a Nyugat egységben maradjon Moszkvával szemben egy olyan konfliktusban, amely akár évekig is elhúzódhat.

Ukrajna mintegy 20 százaléka továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. Putyin több százezer új újoncot mozgósított és felgyorsította Oroszország védelmi termelését. Az orosz vezető nem mutatta jelét annak, hogy véget akarna vetni a háborúnak. Ha valami, akkor az Ukrajnával és a Nyugattal szembeni retorikája egyre harciasabbá vált, és a háború tárgyalásos rendezését mostanra széles körben igen valószínűtlennek tartják a közeljövőben.

Egy hétfői beszédében Putyin kivonta Oroszországot az Egyesült Államokkal kötött, utolsó atomfegyverkezési szerződésből, ami heves bírálatokat váltott ki a nyugati vezetők részéről.

Mivel Oroszország beássa magát Ukrajnába, katonai és diplomáciai szakértők szerint a Biden-kormányzatnak nincs más választása, mint növelni a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

"Ki kell lépnünk az óvatoskodó komfortzónánkból" - mondta John Herbst, aki George W. Bush korábbi elnök alatt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete volt, Biden európai útja előtt egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

"Ukrajna fel tudja tartóztatni a közelgő orosz offenzívát, de nagyobb hatótávolságú rakétákra és F16-os vadászgépekre van szüksége ahhoz, hogy a maga javára fordítsa a helyzetet" - mondta Herbst [Biden több alkalommal kizárta F-16-osok átadását, igaz, ez semmit sem jelent.].

Az Egyesült Államok és néhány európai szövetséges ígéretet tett arra, hogy harckocsikat küld Ukrajnának. A Nyugat azonban elzárkózik a légi erő szállításától, mert attól tart, hogy ez a lépés drasztikusan fokozná a feszültséget Moszkvával.

"Ukrajna győzelme nem biztos, de lehetséges" - mondta Daniel Fried, az Atlanti Tanács munkatársa és Bush volt lengyelországi amerikai nagykövete. "Lehetőségünk van arra, hogy növeljük Ukrajna sikerének esélyeit, ezért meg kell tennünk" - tette hozzá Fried. Szerinte "Bidennek meg kell érvelnie, hogy miért fontos ez a háború".

Biden a kijevi drámai látogatásával rávilágított a tétre. De mivel kevesebb mint két év van hátra az első ciklusából, Biden nehezebben nyerhet támogatást Ukrajna-politikájának a 2024-es elnökválasztás előtt.

"Az országok [Európában] bizonyos mértékig fedezik a tétjeiket", amíg kivárják, hogy Biden utódja egy republikánus elnök lesz-e, aki kevésbé érdekelt abban, hogy erőteljes katonai támogatást nyújtson Kijevnek - mondta Michal Baranowski, a German Marshall Fund varsói igazgatója. "Úgymond nem vállalnak teljes mértékben annyi kötelezettséget, amennyit tudnának, mert úgy gondolják, hogy ezzel talán ez az ablak bezárul".

Az Egyesült Államokban néhány republikánus, képviselőházi képviselő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy továbbra is milliárdos katonai segélyeket küldjenek Ukrajnának a végtelenségig. A konfliktus kezdete óta pedig gyengült az ukrajnai segélyek támogatottsága a közvéleményben.

A Pew Research Center január végi felmérése szerint az amerikaiak 26 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok "túl sok" támogatást nyújt Ukrajnának, szemben a 2022 márciusában mért 7 százalékkal.

"Az amerikai politikai naptár nem lesz kedvező" Biden számára, mondta Weiss, ami még nagyobb nyomást gyakorol az elnökre a jövőben, hogy olyan áttörést érjen el Ukrajnában, amely túlmutat a szimbolikus beszédeken.

"Még évek és évek állhatnak előttünk" - mondta Weiss. "Nincs lehetőségünk arra, hogy mossuk kezeinket és elsétáljunk".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-05 | 19:23
Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

Karácsony a fiát a kiváltságos 1% magániskolájába járatja, de azzal kampányol, a 99%-ot akarja képviselni

 • Megint lelepleződött a képmutató és elitista baloldal.
 • Karácsony az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba íratta fiát.
 • Az éves tandíj 1,32 millió forint.
Sztori 2023-02-13 | 11:42
"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

 • Annalena Baerbock, Scholz kancellár és Robert Habeck külügyminiszter nem tűri a kritikát.
 • Németországban létezik egy olyan törvényi passzus, amely bünteti "a politikusok megsértését".
Sztori 2021-05-30 | 20:20
Miközben a 444 még ünnepli az ellenzéki előválasztást, hétvégén 4 újabb választókerületben mutyizták le a baloldali pártok az "esélyes" jelöltet

Miközben a 444 még ünnepli az ellenzéki előválasztást, hétvégén 4 újabb választókerületben mutyizták le a baloldali pártok az "esélyes" jelöltet

 • Ugyan korábban azt állították az ellenzéki pártok, az előválasztás intézményével az emberek választhatják ki a helyben legszimpatikusabb jelöltet, ebből az ígéretből nem lett semmi.
 • Hétvégén kiderült, újabb négy jelölt veheti biztosra, hogy az ellenzék őt indítja a körzetben: Kálmán Olga, Hajnal Miklós, Szilágyi György, és egy békés megye jobbikos, aki mögé a DK állt be.
 • Közben a 444 a hétvégén még nagy összefoglaló videóban ünnepelte az előválasztást, mintha nem a pártok háttéralkujáról lenne szó.
Sztori 2022-10-24 | 15:33
A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

 • 700 millió euró helyett 2,2 milliárdot követel Annalena Baerbock a liberális pénzügyminisztertől.
 • Kifordult a sarkából a világ: a korábban pacifista és antimilitarista baloldal milliárd eurós fegyverszállításokért kardoskodik.
Sztori 2023-01-08 | 14:06
"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.
Sztori 2021-12-14 | 13:02
Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

 • November végén koronavírus-fertőzésben hunyt el egy közismert, és közkedvelt mórahalmi mentőtiszt.
 • Három gyereket és egy asszonyt hagyott hátra, valamint sok adósságot, mert a család autót vásárolt, hogy szabadidejükben együtt utazhassanak.
 • Egy ismeretlen vállalkozó jelentkezett, hogy egyben rendezné a család adósságát.
 • Sokáig nem volt nyilvános, hogy ki ő, de hétfőn személyesen is felfedte magát.
 • Tiborcz István volt az, Orbán Viktor veje.
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

 • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
 • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2021-07-01 | 12:33
Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

 • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
 • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
 • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.